Dodaj do ulubionych

Ewom......:-)

24.12.20, 23:37
Ewom wszystkiego najlepszego z okazji imienin wink
I przy okazji : zdrowych i wesołych świąt !
Obserwuj wątek
    • zegor Re: Ewom......:-) 26.12.20, 00:23
      Właściwie wcale nie liczyłem na odzew...........
      • ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.12.20, 19:36
        Dziękuję Grześ.
        Lepszego 2021, powrotu do normalności, zdrówka. Wszystkiego dobrego.
        smile
        • zegor Re: Ewom......:-) 01.01.21, 01:02
          Jakie miłe życzenia na Nowy Rok !
          • ruda.replay Re: Ewom......:-) 02.01.21, 18:09
            I niech się spełnią! smile
            • zegor Re: Ewom......:-) 25.12.21, 20:49
              Ewom.......Nikt życzeń nie złożył ??????????
              Nieobecnym......życzenia imieninowe oraz Zdrowych Pogodnych Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku ! ! !
              • ruda.replay Re: Ewom......:-) 06.01.22, 22:47
                Najlepszego w Nowym Roku, Grześ smile
                Chciałabym napisać, że będzie lepszy od poprzedniego, ale czuję w kościach, że tak nie będzie..
                zdrówka, dzięki smile
                • zegor Re: Ewom......:-) 08.01.22, 15:06
                  Najlepszego ! ! !
                  Czujesz w kościach......znaczy : żyjesz !
                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 09.01.22, 00:34
                    Gdyby nie skrzypiało, to martwiłabym się, że jest coś nie tak wink
                    • mala200333 Re: Ewom......:-) 10.01.22, 22:47
                      Coś tez tak mam…
                      • zegor Re: Ewom......:-) 26.12.22, 16:11
                        U mnie też skrzypi......a z nowości : skleroza !!!!!! Bo zapomniałem o życzeniach wink
                        To złożę świąteczne wink
                        Zdrowych i Wesołych Swiąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku !
                        I abyśmy pamiętali i ciepło wspominali przyjaciół !
                        • ruda.replay Re: Ewom......:-) 26.12.22, 20:49
                          zegor napisał:

> U mnie też skrzypi......a z nowości : skleroza !!!!!! Bo zapomniałem o życzenia
                          > ch wink
                          > To złożę świąteczne wink
                          > Zdrowych i Wesołych Swiąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku !
                          > I abyśmy pamiętali i ciepło wspominali przyjaciół !

Oby gorzej nie było 🙂 dzięki Grześ 🙂
                          Niech 2023 będzie szczęśliwy i lepszy od tego, który się kończy...obfity w miłe chwile, oby zdrowie nie szwankowało. Najlepszego ♥️
                          • zegor Re: Ewom......:-) 26.12.22, 21:49
                            Po tak szybkim odzewie uśmiechnąłem się od ucha do ucha !
    • kobiet-ka2017 Re: Ewom......:-) 04.02.22, 11:10
      Dziękuję....mimo, iż..z lekka spóżnione...smile
      • leziox Re: Ewom......:-) 29.07.23, 12:45
        Czas leci, podrzucam coby tego zapomnanego forum za szybko nie zamknęli PT. Porządkowi.
        • super.halusia Re: Ewom......:-) 20.10.23, 05:37
          Ja teżsmile
          • zegor Re: Ewom......:-) 23.10.23, 21:14
            To i może ja....przypadkiem wink
            • ruda.replay Re: Ewom......:-) 05.11.23, 09:32
              To podbijam....hop w górę wink
              • zegor Re: Ewom......:-) 11.11.23, 19:30
                Tylko nie za wysoko......bo się co urwie wink
                • ruda.replay Re: Ewom......:-) 11.11.23, 19:40
                  O, jak dobrze Cię widzieć smile
                  niech Cię mocno uścisnę....
                  smile)))
                  • zegor Re: Ewom......:-) 12.11.23, 19:59
                    Możesz mocno,nie wniosę skargi o molestowanie wink
                    • ruda.replay Re: Ewom......:-) 12.11.23, 20:07
                      I nastał nam listopad wink w piecu na full? rodzinne ciepło podtrzymujesz? wink
                      • zegor Re: Ewom......:-) 14.11.23, 21:58
                        Jaki to listopad jak liście z czereśni nie chcą opaść ?
                        • ruda.replay Re: Ewom......:-) 15.11.23, 10:34
                          Spadną z pierwszym przymrozkiem wink
                          potem prykryje je śnieg i dopiero wiosną sprzątanko wink
                          • zegor Re: Ewom......:-) 15.11.23, 21:24
                            W tym miesiącu BIO mam jeszcze dwa razy !
                            • ruda.replay Re: Ewom......:-) 15.11.23, 21:47
                              Od listopada do marca bio 2 x w miesiącu
                              pozostałe miesiące co tydzień biorą...
                              to pasuje, zeby spadły, do wora i posprzątane...
                              • zegor Re: Ewom......:-) 16.11.23, 14:12
                                ??????
                                U nas na wsi od końca listopada do kwietnia bio nie jest odbierane !
                                A od kwietnia co dwa tygodnie .....co kraj to obyczaj !
                                • zegor Re: Ewom......:-) 16.11.23, 14:14
                                  Ale w zimie jest przynajmniej z czego zupkę albo sałatkę zrobić wink
                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 17.11.23, 14:56
                                    I sam widzisz, że nie ma sprawiedliwości na tym łez padole smile
                                    Będzie nowa rozpiska wywozu bio, to rzucę okiem, jak to będzie w przyszłym roku wink
                                    2 x w tygodniu w styczniu, lutym, to tak troche śmiesznie wink
                                    • zegor Re: Ewom......:-) 18.11.23, 20:29
                                      U nas grudzień styczeń luty marzec - bez bio ,no chyba ,że śnieg będziemy ładować......
                                      • ruda.replay Re: Ewom......:-) 18.11.23, 20:31
                                        Odwołali zimę w tym roku wink
                                        na Wigilię, tyle, co by zabieliło się i to wszystko wink
                                        • zegor Re: Ewom......:-) 19.11.23, 14:15
                                          Dzisiaj od rana sypie z deszczem.Chwilami dosyć gęsto,ale nie osiada na trawie,bo jest wszędzie mokro.Jednak jak się stanie przy oknie to tak jakoś.....przyjemniewink
                                          • zegor Re: Ewom......:-) 21.11.23, 21:20
                                            Niby w nocy taki mały minusik będzie ale profilaktycznie zbiornik na deszczówkę opróżniłem !
                                            • ruda.replay Re: Ewom......:-) 26.11.23, 23:08
                                              Zrobiło się zimowo smile w tygodniu ma coś dosypać, na minusie. Pani Zima przyszła jakoś tak przed czasem wink)
                                              • zegor Re: Ewom......:-) 02.12.23, 20:05
                                                Ach jak biało,czysto za oknem wink
                                                • ruda.replay Re: Ewom......:-) 02.12.23, 20:13
                                                  Trochę za dużo, jak na pierwszą dostawę wink mogła podzielić...trochę teraz
                                                  na święta reszta wink
                                                  a tak, wysypała wszystko z wora i Boże Narodzenie bez śniegu smile)
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 04.12.23, 20:38
                                                    Nie tylko bez śniego,podobno "po wodzie"
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 04.12.23, 23:56
                                                    Jakoś damy radę. Zasłoni się okna, choinkę postawi i będziemy świętować wink świąteczny kulig w innym terminie wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 06.12.23, 21:06
                                                    No nie wiem......Dzisiaj tak sypnęło,że i kulig by się udał !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 06.12.23, 22:47
                                                    To przykryło liście z czereśni wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 07.12.23, 14:15
                                                    ...i doszło do mnie....sypie od nocy....
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 08.12.23, 16:25
                                                    Przykryło,chociaż dużo ich nie było.Matka-Natura wiedziała,że do końca liistopada porządki muszą być zakończone wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 10.12.23, 23:18
                                                    U mnie tak średnio na jeża zakończone wink nic to - dokończę na wiosnę...
                                                    Przeziębienie się przyplątało i plan mi się posypał wink)
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 11.12.23, 20:51
                                                    U mnie szczęśliwie zdrowo,ale jak przed świętami obskocze porządkowo cmentarze to nie wiadomo jak się rok skończy wink)
                                                    Jakoś też tak się składa,że z końcem roku kończą mi się hurtowo wszelkie ubezpieczeńia,rejestracje i cholera wie co jeszcze.....
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 12.12.23, 12:13
                                                    Po powrocie konieczna profilaktyka....gin, co by zadziałał rozgrzewająco i bakteriobójczo smile
                                                    U mnie taki był pażdziernik, wszelkie ubezpieczenia, przegląd, rachunki...bezlitośnie darło po kieszeni wink)
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 13.12.23, 21:18
                                                    Ogród się "odsłonił" no i uzbierałem worek liści.....ale z ogrodem mam już spokój !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 14.12.23, 09:32
                                                    A jednak dokonczyłeś dzieła smile nic nie zostawiłeś na potem wink
                                                    Wiosną tylko mała kosmetyka, przeczeszesz grabkami trawkę i to by było na tyle wink)
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 14.12.23, 18:44
                                                    Wiosną mogłyby wyjść podgniłe łysinki a przez ostatnie lata kondycja trawnika utrzymuje się na dużym plusie
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 14.12.23, 21:24
                                                    To fakt, liście zostawiają ślady na trawniku, niezbyt estetyczne....
                                                    Zasilasz jakimś preparatem trawniki?...moje nie są najgorsze, ale lata świetności już minęły wink zwłaszcza po wizytach kreta.
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 15.12.23, 21:13
                                                    Poprzedni właściciel mimo usilnych starań i kombinacji nie mógł doprowadzić trawnika do dobrego stanu.Nam też zbytnio się nie podobał,bo i duży pies śmigał,my też chętnie po nim deptaliśmy.Itak gdzieś po 4-5 latach przestałem kosić trawę do kosza kosiarki .no pewnie,że nie za długą.Jakoś tak się zebrała,że sąsiedzi mówią,że u mnie najładniejsza.Pies miał udar w zeszłe święta a ja staram się żadnych nawozów nie używać,bo on lubi sobiiiiiiie skubnąć trawkę jak koza.To członek rodziny,więc nie chcemy żeby się czymś podtruł
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 18.12.23, 21:27
                                                    I jak piesek? wrócił do pełnego zdrowia? noo, nie...przy zwierzątkach absolutnie się nie sypie, tym bardziej, że lubi skubać...
                                                    Czasem lubi mi trawa rosnąć w kostce....to stosuje preparat do spryskiwania...płyn do naczyń, ocet, sola....dwa razy w letnie miesiące psiknę i nie ma smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 18.12.23, 22:21
                                                    Pies......Wyłapaliśmy,że coś się dzieje i zaraz był u weta.Zawracało go,spadał ze scodów,nie mógł biegać.......Jak ze starym człowiekiem,bo ma osiem lat,czyli pewnie więcej niż ja.......Częściowo jest wyprowadzony,głowę trzyma przekrzywioną,na jedno oko słabo,lub nie widzi,leki na trzustkę cały czas.A lubi biegać,więc czasem się dziwi,że mu łap brakuje.....My wszyscy już starzy
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 19.12.23, 23:19
                                                    Dopóki się da, trzeba ratować, bo to przecież członek rodziny. Cóż poradzić, Grzesiu - lat nam przybywa, nie da się ukryć, byle gorzej nie było. I jako tako człek jeszcze człapał. Do świąt już jesteś przygotowany? choinka cieszy? smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 20.12.23, 21:16
                                                    No prawie już święta......i za chwilę już po świętach !
                                                    Czy choinka cieszy ?????? a która ?????? Bo u mnie bogactwo choinek !
                                                    Jedna w domu-sztuczna ale na prwdziwym pniu.
                                                    U syna na górze - żywa,a co ? kto bogatemu zabroni !
                                                    W ogrodzie dwie żywe ale z lampkami
                                                    No i jeszcze dwa takie małe kurduple z miniaturowym oświetleniem ......Witaj Święty Mikołaju wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 21.12.23, 08:36
                                                    Ho Ho Ho smile istne szaleństwo świąteczne wink to taki fajny czas. Lubię święta Bożego Narodzenia, trochę bieli za oknem i byłoby jeszcze fajniej. Ale i one przeminą, jak wszystko. A potem Nowy Roczek i znów w metryce na plus. A potem się zobaczy, co będzie, byle zdrówko dopisywało wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 21.12.23, 20:39
                                                    Wszystko przemija......nawet najdłuższa żmija !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 22.12.23, 17:49
                                                    Zanim przeminie, to sie trochę natrudzimy jeszcze wink
                                                    Gorączka przedświąteczna coraz większa?....palniki w kuchni nie gasną wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 22.12.23, 21:20
                                                    To ja powiem tak : Przez 46 lat nasze ogłupienie świąteczne było stu-procentowe !
                                                    Sprzątanie,zakupy,gotowanie ,smarzenie i inne pitraszenia.Teraz święta będą 7-osobowe.Fakt,chałupa posprzątana świątecznie,ale u mnie tak się prawie sprząta codziennie.Mam pionowy odkurzacz akmulatorowyco szczególnie usprawnia sprzątanie.Koniec z wszelki lepieniem pierogów....bo dobre sprawdzone wyroby są w sklepie ! Dobre wędliny też mamy "obcykane" - wystarczy pokroić !
                                                    Przestaliśmy wyciskać z siebie siódme poty i czekać na odpoczynek po świętach.
                                                    Ciasta też już kupione,reszta jutro w zaprzyjaźnionej cukierni I to by było na tele wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 22.12.23, 23:01
                                                    Też kiedyś gorączkowałam się, bo święta. Mowy nie było, żeby coś kupnego na stole zalegało, piekłam, kleiłam, gotowałam...wyjątkowo na te święta, na życzenie syna jeden placek popełnię, bo się smak przypomniał i zatęsknił, a żona nie umie smile)Skończyło się wiszenie w grudniu na oknach, bo jak to tak - nieumyte! ano mogą takie być, jak najbardziej. Nic im nie jest, wszystko widać smileByło się młodych, to się miało siły i chciało się....ale do takiego stanu rzeczy trzeba sukcesywnie dojrzeć wink
                                                    Coraz więcej pustych krzeseł....ale życie toczy się dalej, czy się chce, czy nie...
                                                    smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 23.12.23, 20:27
                                                    no co jak co.....okna muszą być czyste wink Nawet do części czystych się przyczyniłem !
                                                    A co do krzeseł.......kiedyś ktoś i nasze odstawi do kąta.....
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 23.12.23, 20:54
                                                    Umyte końcem października, niech czekają do wiosny wink trzeba dozować sobie przyjemności. Firanki bielutkie, to najważniejsze. Brudasów w oknach nie zdzierżyłabym smile jutro wieczór wigilijny, potem parę dni i koniec roku. Byle jakoś przeżyć zimę, to nie jest moja ulubiona pora roku. Dnia przybywa, to pocieszające wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 23.12.23, 22:35
                                                    Okna czyste a Firanki mowe wink Może dotrwam do jutra,aby złożyć Ci życzenia Imieninowe !Żyj szczęśliwie ! IWesołych Świąt !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 24.12.23, 22:01
                                                    Dziękuję smile
                                                    Spokojnych, szczęśliwych Świąt smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 24.12.23, 22:49
                                                    Wyrobiłem się przed.....końcem dnia wink
                                                    Samych radosnych chwil ! Szczęścia !
                                                    A Swięta niech będą ......świąteczne smile

Powiem tak : padam buzią na pysk......
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 25.12.23, 12:24
                                                    Miłego, świątecznego wypoczynku smile)
                                                    Niech będzie beztroski, przyjemny smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 25.12.23, 20:33
                                                    Dziękuję i wzajemnie !
                                                    Jedno święto za namimam nadzieję,że to już z górki !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 26.12.23, 10:24
                                                    Jedno z górki, nastepne przed nami. Sylwester i Nowy Roczek smile a potem monotonny styczeń i luty. Od marca wyczekiwanie wiosny i tak się to kręci smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 26.12.23, 20:15
                                                    Dzień podobny do dnia,prawie Dzień Świra......czasem nie wiadomo,ćzy to wtorek czy środa !Zeby za daleko nie wychodzić przed siebie : Byle do wiosny ! ! !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 27.12.23, 10:51
                                                    Zanim wezmę się za oczekiwanie wiosny, to odkurzacz w ruch, bo mi tu jakieś nieczystości kurzowe na podłogach zalegają, a że słońce dziś łaskawe, to wszystko widać i nie da się przejść obojętnie wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 27.12.23, 20:42
                                                    Witaj w klubie !Po nocnych gonitwach kotów to muszę codziennie jeździć na odkurzaczu !
                                                    A dzisiaj to prawie wiosna była ! nawet trawa tak jakoś stała na baczność i niby bardziej gęsta wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 27.12.23, 21:09
                                                    Do konca roku cieplutko, kto wie...moze jeszcze i z kosiarką wypadniesz, by im te sterczące czubki przyciąć wink a te kociambry czemu w nocy nie śpią, tylko rajd sobie uskuteczniają?! zaprowadź w domu jakąś dyscyplinę wink wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 28.12.23, 20:24
                                                    A wypluj to słowo !Do kwietnia kosiarka zamknięta w schowku !
                                                    Koty rządzą ! W dzień śpią a noc należy do nich .Niech szaleją,przynajmniej tyle mają z życia !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.12.23, 20:34
                                                    Zobacz, jak ten czas leci. Dopiero była parapetówka, a już 8 lat z kosiarką tańcujesz wink
                                                    a jakby wczoraj było smile)
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 28.12.23, 22:32
                                                    Gdzieś miesiąc temu wróciłem do starych Naszych wątków,nawet chyba zacząłem od Parapetówki i jakoś staremu tak się ckliwie zrobiło........
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.12.23, 22:40
                                                    Aż trudno uwierzyć, że to tyle latek zleciało...musiałam spojrzeć na datę, bo naprawdę, jakbym wczoraj pisała tamte posty...dobrze tak powspominać fajny czas. Ciągle myslę, gdzie nasza Tropcia jest, dlaczego nic nie pisze....znikneła tak nagle....
                                                    ale ciągle mam nadzieję, że jeszcze tu zajrzy....
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 28.12.23, 23:00
                                                    No cóż,nas też długo tu nie było......nie wnikając w szczegóły...
                                                    W mojej dwudziestoletniej karierze było kilka długich przerw......
                                                    Wrzuciłem wątek "Ewom...." na wabia i też zniknąłem.......Miesiącami mnie tu nie było
                                                    A ile osób zniknęło ? Nawt nie wiadomo ile odeszło na "Wieczne forum"
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.12.23, 23:04
                                                    To prawda, też chwilę nie pisałam....wydawało mi się, że już wszystko napisałam, powiedziałam....a los nie był dla mnie łaskawy, pochowałam siostrę, owdowiałam i tak się to zycie zakręciło.
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 28.12.23, 23:23
                                                    Los Nie jest łaskawy.......przychodzi czas,że nasze problemy są tylko naszymi problemami i nie chcemy się z nikim dzielić....
                                                    Nauczyłem się nie pisać "o wszystkim" nie publikować zdjęć,bo to czasem może zaszkodzić........ale kilka zdjęć mam w schowku wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.12.23, 23:42
                                                    O wszystkim się nie da, bo ludzie jednak lubią czytelnię, az taka wylewność nie popłaca czasem smile ale coś tam napisać trzeba, żeby się klawiatura nie zastała smile)
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 29.12.23, 20:44
                                                    Klawiatura ta sama ale paluszki już nie te wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 30.12.23, 08:20
                                                    E, tam wink dopóki trafiają w klawiszki, to jeszcze nie jest tak źle. A ćwiczyć trzeba, żeby się nie zastały. Najważniejsza pamięć, żeby nie było " co to ja chciałem/łam" wink chociaż już miałam takie momenty smile)
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 30.12.23, 20:55
                                                    Na szczęście nie mam kontaktów z tym Niemcem co wszystko chowa wink
                                                    Ale wiadomo,co może przynieść każdy kolejny dzień ?
                                                    Nie wiem,czy jutro Cię spotkam ? Dlatego na wszelki wypadek Szczęśliwego Nowego Roku,oby nie odbił nam się czkawką i......uśmiechaj się wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 31.12.23, 13:49
                                                    Szczęśliwego, niech upłynie w zdrowiu...dla Ciebie i Najbliższych smile

https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a0/95/61cf610f69b5a_o_small.jpg
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 31.12.23, 20:48
                                                    Dziękuję,Tobie też,wszystkiego co najlepsze !
                                                    Siedzę z przyjacielem,pies boi się huku a już strzelali.
                                                    Wszedł do mnie do pokoju i leży koło stolika komputera wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 31.12.23, 22:03
                                                    Biedne zwierzaki w tę sylwestrową noc. Ile strachu i stresu dla nich. U mnie też słychać , ale o północy przybiorą na sile. smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 31.12.23, 22:03
                                                    Nawet mu zdjęcie zrobiłem,ale zostanie dla potomnych wink)
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 31.12.23, 22:07
                                                    Tekst linku
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 31.12.23, 22:29
                                                    Kawałek pieska możesz pokazać wink
                                                    Dawno go nie widziałam smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 31.12.23, 23:10
                                                    Może kiedyś wink
                                                    Dzisiaj wpadłem w stare piosenki
                                                    youtu.be/bYZ2ftVIr0g
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 01.01.24, 20:55
                                                    Koniec dobrego 😉 od jutra powrót do codzienności. Styczniowy marazm przed nami 😉
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 01.01.24, 21:05
                                                    Moja codzienność......jest codziennie !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 01.01.24, 21:31
                                                    Ta była taka świąteczna, kolorowawink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 02.01.24, 20:28
                                                    Czasem też tak próbuję sobie tłumaczyć ale optymizmu u mnie minimalnie !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 02.01.24, 23:04
                                                    Czasem trzeba go wykrzesać, choćby się szorowało kolanami po betonie. Wbrew temu, co gryzie nas od środka.
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 03.01.24, 21:46
                                                    A "Z iskry rozgorzeje płomień" pamiętam taki tytuł książki wink
                                                    Ja w słowo pisane nie wierzę.......kiedyś na płocie pisało "c..ka" ,chciałem pogłaskać i drzazgę sobie wbiłem.....
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 05.01.24, 23:33
                                                    To było kiedyś wink edukowało się o seksie pod trzepakiem, nie tak, jak dzisiaj dostęp do internetu i wszystko wiadomo wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 06.01.24, 20:01
                                                    Fakt,internetu nie było,ale te upojne spotkania za ....komórką,ewentualnie za garażami lub w bujnych gałęziach wierzby płaczącej na skwerku między blokami wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 07.01.24, 22:25
                                                    Nie przeszkadzała w tym taka pogoda, jak teraz... śnieg, mróz smile
                                                    Fajna ta młodość była, nie znała żadnych przeszkód smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 07.01.24, 22:42
                                                    Każde pokolenie ma swój czas wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 09.01.24, 19:03
                                                    A tak!...ma.
                                                    Zima też jakoś tak za bardzo przypomniała o sobie i zsyła wściekłe mrozy....
                                                    Nie dość, że zasypała, to jeszcze mrozi uparcie....brrr wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 09.01.24, 23:28
                                                    Troszkę ten mróż za duży......chociaż śnieżek mi się podoba wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 10.01.24, 11:40
                                                    Śnieżek może zostać, ale mróz już mi się znudził. Coś przebąkują, że wkrótce ocieplenie, gdzie to ponad -20...za dużowink -2, to wystarczy wink
                                                    Cieszę się, że dzień coraz dłuższy, bo te ciemne popołudnia są straszne wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 10.01.24, 20:21
                                                    Takie zmiany pogody są niezbyt korzystne dla,że tak powiem,ludzi w podeszłym wieku !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 10.01.24, 21:07
                                                    E, to jeszcze nie my smile
                                                    Kiedy zaczyna się podeszły wiek? smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 11.01.24, 20:16
                                                    Oda do Starości Wiesława Szymborska
                                                    25 września 2016Bez kategoriipawelr
                                                    Co to za życie bywa w MŁODOŚCI!?

Nie czujesz serca…wątroby…kości…

Spisz jak zabity, pijesz gładko…

I nawet głowa boli cię rzadko.

Dopiero człeku twój wiek DOJRZAŁY!

Odsłania życia urok wspaniały…

Gdy łyk powietrza, z wysiłkiem łapiesz…

Rwie cię w kolanach…

Na schodach sapiesz…

Serce jak głupie szybko ci bije…

Lecz w każdej chwili czujesz że ŻYJESZ!

Więc nie narzekaj z byle powodu.

Masz teraz wszystko, czego za młodu

nie doświadczyłeś. Ale DOŻYŁEŚ!

Więc chociaż czasem w krzyżu cię łupie

ciesz się dniem każdym

Miej wszystko w DUPIE
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 12.01.24, 21:30
                                                    Zakończenie w punkt! wink
                                                    Jak boli coś, to znaczy, że żyję.....
                                                    W sumie nie ma co narzekać wink jeszcze nikt czasu nie cofnał wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 13.01.24, 20:46
                                                    Dlatego tak żyjemy,z dnia na dzień.....Szczęśliwie nic jeszcze nie źga w okolicy sercawątroby i nerek ! A jak zacznie źgać,to znak ,że już swoje przeszliśmy po drodze życia wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 14.01.24, 21:15
                                                    ..ale czeka nas cos jeszcze fajnego, czy już nic? wink
                                                    warto mieć nadzieję smile))
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 15.01.24, 21:24
                                                    Tylko wtedy,gdy sprawy weźmiemy w swoje ręce wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 16.01.24, 21:37
                                                    To wziełam sprawy w swoje ręce......bo tak nasypało śniegu, że 3 razy latałam z łopatą. Myślałam, że się nie odkopię. Wściekła się ta zima w tym roku, nadrabia z poprzednich lat chyba. Niech już idzie w pieron, bo mnie rachunki za gaz wykończą wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 17.01.24, 20:25
                                                    Wczoraj też miałem tak wesoło ! W południe przestało sypać to odśnieżyłem chodnik przed domem i podjazd do garażu.Po 16 pojechałem na dworzec ( bo mamy taki we wsi ) po wnuczkę,bo wracała ze szkoły.I jak sypnęło to świata nie było widać a do garażu wjechałem ślizgiem bo mam lekko pod górkę !Zima !!!!!
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 17.01.24, 22:14
                                                    Spoglądałam w górę , ale litości nie było, sypało wsciekle wink
                                                    Do szkoły pojechałam po wnuczkę, później do przedszkola po drugą, a na światłach ledwo zbierało się auto by ruszyć, bo kompletnie nie odśnieżali. Tyle, co auta rozjeździły. Boczne drogi, to w ogóle był koszmar...tam, ani diabeł nawet nie zajrzy...
                                                    Ferie się rozpoczeły, to się cieszą dzieciny wink my już mniej z zimy smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 18.01.24, 22:21
                                                    Rano otworzyłem oczka a tu śniegu ni hu hu.Tam mi się tak smutno zrobiło.......
                                                    Ale jak o 17 sypnęło to drogi nie widać !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 18.01.24, 22:33
                                                    Właśnie rozpoczeła się nowa dostawa tego białego wink
                                                    do rana może być różnie....po kolana wink albo niżej, ale mnie nie było smutno, kiedy topniał z godziny na godzinę wink)
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 20.01.24, 22:26
                                                    Miałem kłopoty z kompem......szczęślwie młodzież poradziła sobie wink
                                                    youtu.be/shBufFm7JDA
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 22.01.24, 08:41
                                                    Dobrze, że serwis na miejscu i nie trzeba nigdzie zanosić, płacić i czekać na wykonanie usługi smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 22.01.24, 18:55
                                                    No nie.....czekać trzeba wink)
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 24.01.24, 16:15
                                                    ..że na zapisy? wink
                                                    nie rozumieją, że w dzisiejszych czasach bez kompa, jak bez ręki? wink)
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 24.01.24, 20:00
                                                    Nie na zapisy wink I kolejka "po znajomości" wink)
                                                    Ale że klient upierdliwy to dokładna naprawa czasem wymaga.....czasu !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 25.01.24, 09:44
                                                    Sznurówką związać się nie da wink porzadny sprzęcior, to i najlepsze części wink
                                                    a tych w drogerii nie sprzedają, trzeba poczekać, aż przyjdą z Chin wink wink smile)
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 25.01.24, 17:35
                                                    Moje dwa koreańczyki zakupione w 2009 nie miały awarii oprócz wirusów......ale to już sprawa użytkownika wink)
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 26.01.24, 19:13
                                                    Moje kompy jeszcze zipią, ale w razie wu odpalę laptopa wink
                                                    i na telefonie można, ale zdecydowanie wolę większy monitor wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 26.01.24, 20:19
                                                    Właściwie to przy kompie "siedziało" mi się dość wygodnie,ale technika poszła do przodu,to stacjonarne poszły do....do schowka.Laptopom już padły baterie,więc też właściwie stacjonarne,pod zasilaczem
                                                    No i tak to jest "włściwie" wink)
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 26.01.24, 20:34
                                                    ...alez czasów doczekaliśmy, że sprzętu pod dostatkiem smile a pamiętam, kiedy w domu był jeden komp i ciężko było sie dopchać na chwilę wink dzisiaj każdy z...własnym sprzetem, a choćby nie było, to telefoniki są i nosek w telefonie wink)
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 27.01.24, 20:51
                                                    Teraz,gdy nikt z paluchami mi się do klawiatury nie pcha,to cały dzień telefon w łapie,chociaż już mniej jak za czasów "pracujących".Do kompa siadam dopero wieczorami i to też już bez przesady.To nie te czasy,że się wpadało do domu i włączało Forun....i Pocztę
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.01.24, 21:08
                                                    Kawkę lubię wypić przy kompie, cos przeczytać, zobaczyć....do telefonu też zagladam, ale wtedy musze załozyć okulary wink był czas, że komp stygł tylko wtedy, gdy szłam do pracy. a po pracy, tak, jak wspomniałeś - cyk i buszowanie.
                                                    Swoje już wystukaliśmy na forach....teraz fb, instagram...tam sie ludzie przenieśli smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 29.01.24, 20:18
                                                    Nie mam instagrama,fejsbuka......nie mój świat.
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 30.01.24, 10:49
                                                    Ciekawa jestem, co by się działo, gdyby uzależnionym od instagrama, fejsa nagle zlikwidowali te media smile) odwyk!
                                                    smile))))
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 30.01.24, 20:41
                                                    A my nie byliśmy uzależnieni od Forum ?????? Kiedyś.......
                                                    Nawet nie pamiętam ile miałem postów na liczniku.......
                                                    I jak przez mgłę pamiętam nicki z jakich korzystełem !A potem się odzwyczaiłem...
                                                    Czyli odwyk !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 30.01.24, 21:44
                                                    Tysiące postów....za te wszystkie lata, to się nastukało w licznik. Był czas, że w ogóle komputera nie odpalałam, przestały mnie fora interesować....po długim czasie wróciłam....wplatałam się w awanturkę i zaliczyłam bana na ip, na miesiąc smile i odwyk diabli wzięli wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 31.01.24, 20:57
                                                    Po długim czasie zajrzałem,ale tak jakby mnie tu nie było
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 31.01.24, 21:28
                                                    Czasem warto odwiedzić stare kąty...
                                                    a może...nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki....woda jakby inna
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 31.01.24, 23:01
                                                    Nie wchodzi.......ja tylko palce zamoczyłem.....
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 01.02.24, 19:13
                                                    Trzeba przećwiczyć, żeby się nie zastały. Czasem odkurzyć klawiaturę, sprawdzić, czy działają wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 01.02.24, 20:40
                                                    wink) O zamoczeniu palców to ja w temacie wchodzenia dwa razy do tej samej wody wink)
                                                    w klawiaturę zdarza mi się postukać,a jak nie ja ,to koty postukają wink)
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 02.02.24, 15:36
                                                    No, właśnie...jak tam futrzaki? wciąż te same rozrabiaki? smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 03.02.24, 20:04
                                                    Rozrabiają aż sierć fruwa !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 03.02.24, 20:29
                                                    Nudzi im się wink to może je weź na spacer do ogrodu wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 03.02.24, 22:44
                                                    No......i kto ich będzie szukał ???????????????
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 03.02.24, 22:52
                                                    Nie luzem wink na smyczy smile)))
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 04.02.24, 20:11
                                                    Widziałaś kiedyś kota "nie wychodxącego" na smyczy? Albo się go ciągnie po chodniku jak trupa,albo jest płaski przy ziemi jak wąż......żadna przyjemność !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 05.02.24, 07:37
                                                    Jasne, że widziałam. Chodzę czasem do osiedlowego sklepiku i widuję panią z kotem na smyczy. Nauczony od małego i maszeruje, że ho.
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 05.02.24, 20:35
                                                    Adoptowałem koty gdy miały cztery i sześć lat to nawet im małego nie szukałem....Koty adoptuje się po sterylizacji...
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 06.02.24, 12:21
                                                    Miałam pare lat temu taką bidusię z kociętami, w ogrodzie. Nie wiedziałam w ogóle, że są. Wyprowadziła je w maju, na trawę i dopiero wtedy zorientowałam się, że mają legowisko w drewnie...zaczęłam dokarmiać. Kocica w koncu przyzwyczaiła się, zaczeła zaglądać przez próg do domu, , w pewnym stopniu zaufała, ale małe fuczały, nie dały podejść...urosły, miały się dobrze....zaczęłam mysleć o domku w ogrodzie dla nich, ocieplanym, żeby przezimowały, ale w październiku nad ranem wyprowadziła kociaki, czekałam, że wrócą...wróciła po tygodniu sama, zjadła i odeszła...więcej kociej rodziny nie widziałam...

• zegor Re: Ewom......:-) 06.02.24, 20:54
                                                    W poprzednim miejscu zamieszkania miałem działkę w Ogródkach działkowych pośmierci ojca.Miałem do niej dwadzieścia kilometrów,ale starałem się odwiedzać ją często i dbać o nią.No i tam koty przychodziły do mnie na stołówkę.Dzikie.Niekiedy któryś wskoczył na kolana,czasem odszedł od miski i powąchał wyciągniętą rękę.
                                                    Przez siedem lat przewinęło się ich multum.Wychodzi że lubi mnie "zwierzyna"
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 09.02.24, 13:46
                                                    Dokarmiałam małego pieska, ktos przywiózł na działkę, gdzie budował dom....wiecznie michy puste były, a on siedział w kąciku przed ogrodzeniem...
                                                    budowa staneła, nikt się nie pojawiał, a psina tkwiła tam samotnie...potem dowiedziałam się, że właścicel budowy zmarł, a po psa z rodziny nikt nie przyjechał...
                                                    zbliżała się zima, wiec zadzwoniłam do odpowiednich służb i psiaka zabrali...
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 09.02.24, 20:06
                                                    Tak bywa.....czasem właściciel zejdzie wcześniej....
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 12.02.24, 13:11
                                                    Jedyna sprawiedliwość na padole - wszyscy zejdą smile
                                                    i żadne pieniadze nie pomogą smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 12.02.24, 20:32
                                                    Ale nie każdego grabaż po śmierci łopatą po dupie poklepie ! kremacja
                                                    Syn z wnuczką wczoraj wrócili z Włoch,to taka głowa spokojniejsza
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 13.02.24, 21:29
                                                    Noo, nie każdego. Mnie nie, bo ja do pieca...
                                                    mało miejsca zajmę....
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 13.02.24, 22:46
                                                    Też tak wybrałem
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 13.02.24, 22:52
                                                    Tak więc nic z klepania nie będzie. Kto chce być klepany, to tradycyjnie wybiera...
                                                    Ferie wnuczka spędzała we Włoszech?, że tak zapytam smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 14.02.24, 20:47
                                                    Tak miała taką przyjemność.A w czasie matur jadą do Hiszpanii.W ósmej klasie mieli tygodniowe zwiedzanie Paryża wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 14.02.24, 21:50
                                                    Pięknie. Niech zwiedza, póki może. Tyle pieknych miejsc w świecie, że tylko jeździć....smile) może i dziadek się ruszy na wycieczkę? wink jako opiekun wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 14.02.24, 23:31
                                                    Takie wycieczki już nie dla dziadka......A jak byłem w jej wieku to zaliczałem obozy OHP w Polsce Pracowałem w wakacje na Węgrzech,zaliczym dwa razy Bułgaię i to byłl szczyt marzeń......Na swój wiek byłem dość samodzielny !
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 14.02.24, 23:37
                                                    youtu.be/rrAP3LLKqk0
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 14.02.24, 23:40
                                                    www.youtube.com/watch?v=rrAP3LLKqk0
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 15.02.24, 22:10
                                                    Sorry......ale coś mi nie wyszło.........Już nie te lata......
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 15.02.24, 22:12
                                                    Wiem......kobiet się nie przeprasza......jak coś nie wyszło wink)))))
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 15.02.24, 22:15
                                                    www.google.com/search?q=grosza+nie+mam+piosenka&rlz=1C1RNKB_enPL488PL489&oq=Grosza+nie+mam&aqs=chrome.1.69i57j35i39j46i512j0i512l2j69i65j69i61l2.16155j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:45a4e28b,vid:M26xciPrJV0,st:0
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 15.02.24, 22:16
                                                    Kolejny błąd......
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 15.02.24, 22:19
                                                    www.youtube.com/watch?v=8fPyqS9EWoU
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 15.02.24, 22:24
                                                    No to już chyba pójdę spać........Kiedyś w młodości na obozach śpiewało się "Grosza nie mam" takie na temat moich podróży,ale jakoś nie potrafię wkleić,jak Cię zainteresuje to w YT znajdziesz po tytule.......
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 18.02.24, 18:19
                                                    Link aktywny smile obozy, kolonie - nie byłam za taką formą wypoczynku wakacyjnego wink uznałam z góry, że nie bedzie mi sie podobało i nie dałam się wypchać na turnus wink
                                                    pewnie to był błąd, bo żadnych wspomnień z tego nie ma smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 18.02.24, 19:32
                                                    Do siódmej klasy jeździłem na wczasy w lecie i w zimie z rodzicami.Moja podstawówka brała udział w Rajdach po Jurze tak się powoli usamodzielniałem.
                                                    Na zakończenie ósmaj obóż harcerski,a potem z rodzicami tylko okazjonalnie,jak zostało coś czasu z wakacji wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 18.02.24, 19:51
                                                    O wczasach zagranicznych mogłam tylko pomarzyć....w ogóle o wyjeździe gdzieś w świat wink
                                                    choćby taka Czechosłowacja wtedy....smile
                                                    Na wczasy z rodzicami do ośrodka zakładowego ojca....
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 19.02.24, 19:31
                                                    Część wakacji pracowałem na OHP więc na wyjazd jakiś pieniądz był,resztę dopłacali rodzice,część szkoła,bo zagraniczne wyjazdy były pod sztandarem szkoły.
                                                    Moja wychowawczyni była prowadzącą wszystkie te obozy.
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 19.02.24, 19:35
                                                    Taka to była zgrana paka.........Nawet spotkaliśmy się 20.25,30 lat po maturze.....w międzyczasie na pogrzebie wychowawczyni.Mało nas już zostało.
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 21.02.24, 22:45
                                                    ..bo lat przybywa...ludzi ubywa...
                                                    Wszyscy już mocno dorośli, czasem naprawdę nie poznaję na ulicy, bo mineło mnóstwo lat....
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 21.02.24, 23:01
                                                    Fakt,minęło mnóstwo lat......ale pamięć wsteczna działa i czasem przypominam sobie chwile z młodości,wspomnienia do których nie przywiązywałem wagi a teraz wracają
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 21.02.24, 23:13
                                                    W stosownym wieku bardziej pamięta się wydarzenia z lat poprzednich, niż to, co się zjadło na śniadanie rano smile
                                                    sklerozę, to mam już dzisiaj smile)))
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 22.02.24, 21:38
                                                    Trzeba brać Rosverę na cholesterol.Biorę już od dłuższego czasu i pamiętam ! ! !że mam zażyć przed posiłkiem........
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 22.02.24, 21:47
                                                    To jeszcze nie jest tak źle wink
                                                    źle będzie, gdy zapomnisz, gdzie zaparkowałeś auto wink))
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 22.02.24, 21:53
                                                    No coś TY !!!!!!!
                                                    Naciskam pilota i lampki migają !!!!!!!
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 22.02.24, 22:12
                                                    Też tak zrobiłam, gdy w pośpiechu nie rzuciłam okiem na numer sektoru, w podziemnym garażu, w Galerii smile jakoś wyłowiłam z ogromnej ilości samochodów, akurat były promocje i parking zapchany do bólu...smile
                                                    to wszystko nic...najwazniejsze to pamiętać drogę do domu smile)) tu już nic nie miga smile)
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 23.02.24, 20:05
                                                    Trzeba zabierać ze sobą kota,on zawsze trafi do domu.....chyba,że też skleroza wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 24.02.24, 23:01
                                                    Nie mam kota. Tylko kartkę z adresem w torebce wink na wszelki zaś.
                                                    Może znajdzie się dobra dusza i odstawi do domu smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 25.02.24, 19:55
                                                    No cóż......na coś trzeba liczyć !
                                                    Moje koty "niewychodzące" to cholera wie gdzie by mnie wyprowadziły !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 26.02.24, 10:31
                                                    To trzeba kota włóczykija, obeznanego w terenie wink
                                                    Taki pieszczoch domowy na przewodnika chyba się nie nadaje.
                                                    Na znakach drogowych się nie zna, każda ścieżka, to nowość. W czterech kątach najlepiej się czuje wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 26.02.24, 20:41
                                                    A może za wcześnie martwić się takimi sytuacjami ?????????
                                                    My ślę,że przed nami całe życie wink)
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 26.02.24, 20:57
                                                    No, wiesz...lepiej być przygotowanym wink
                                                    --
                                                    Pieknie, wiosennie...działasz coś w ogrodzie? wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 26.02.24, 23:01
                                                    Jeszcze nie zacząłem działać.Oglądam co mam podciąć na wiosnę,a jest tego od cholery.Ale za wczśnie....jeszcze miesiąc dam sobie luzu a potem padnę buzią na mordę......
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.02.24, 11:57
                                                    Niedaleko mnie są działki, ale jeszcze cisza i spokój na nich....czasem się ktoś pokręci, pewnie robi rozeznanie, co i jak smile
                                                    Na pewno pracy nie zabraknie, a zima lubi być kapryśna. Jeszcze może nas zaskoczyć smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 28.02.24, 21:05
                                                    Właśnie dlatego nie chcę wyjść przed orkiestrę.Niech się zima wyzimi i w marcu pójdzie do morza a ja wtedy wystartuję z pracami ogrodowymi.Zwłaszcza że gmina od kwietnia odbiera Bio bez ograniczeń. Do tej pory był limit trzech worków
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 29.02.24, 21:44
                                                    Od połowy lutego biorą co tydzień, ile wystawisz...nie ma zadnych ograniczeń...
                                                    Gdyby były, to mój sąsiad zginąłby w hałdzie zapchanych worów, bo dom stoi na dużej działce i wystawia po 10 worów...bywa, że obracają dwa razy, bo auto nie z gumy wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 29.02.24, 22:32
                                                    Wszystko zależy od ustaleń Gminy.U nas było do listopada limit trzy worki a w tym roku od kwietna bez ograniczeń.A kwiecień pierwszym miesiącem Bio
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 01.03.24, 10:11
                                                    Teraz jest super, do worów i zabierają. Kiedyś był problem. Na końcu ogrodu wysypywalam skoszoną trawę, góra rosła, jesienią liście, bywało, że gałęzie paliłam. wink oj, nieźle się dymiło. Potem zaczęła się nagonka, że nie wolno. Niby przepis zezwalał na palenie odpadów z ogrodu, ale inny zabraniał. Jakiś o zanieczyszczaniu atmosfery. Przestałam palić po wizycie straży miejskiej. Pouczono mnie smile))
                                                    Wolę zapłacić i nie głowić się, co z tym robić.
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 01.03.24, 20:53
                                                    Jak czegoś nie wolno.......to się robi szybkowink) Skoszoną trawę zbieram do worów tylko w eksremalnych warunkach,jeśli skoszę długie źdzbła.Koszę bez kosza,jeśli muszę grabić to zbieram ale najczęściej zostawiam krótko skoszoną jako nawóz i trawa lepiej rośnie.Czereśne mam tylko jedną to gałęzi nie jest wiele.Liście obowiązkowo odkyrzaczem z rozdrabniarką i do worów !
                                                    Dużo mam kolczastych , z żywopłotów ,jakby co to tydzień suszenia i w takie maluśki ognisko wink)
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 01.03.24, 21:25
                                                    Chyba mi Bozia rozum odebrała, kiedy sadziłam berberysy, różne kolory...dziś krzaczory ogromne, kłują, jak diabli i bujam się z nimi. W słonecznych miejscach posadzone, więc ładnie wybarwione, ale nieprzyjazne wink teraz mam kosiarkę z mulczerem, to orzejadę i tyle wink
                                                    ale nowy trawnik zrobić, to by pasowało żywcem już....
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 02.03.24, 19:28
                                                    W zeszłym roku miałem bardzo ładny trawnik więc mam cicho nadzieję,że nic mu się nie odmieniło !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 02.03.24, 19:35
                                                    Był taki czas, że krety dosłownie zmasakrowały trawnik. Żeby to jeden kopiec był....załamywałam ręce. Nic pod darnią nie ma, to z łatwością się przebiją.
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 02.03.24, 20:23
                                                    Miałem te żyjątka na poprzedniej działce.......nic je nie ruszało.Ani zakopywane w norach śledzie, ani kocia sierść, ani kadzenie korytarzy karbidem ! Aż pewnego dnia doszły do wniosku że nie pasuje im za sąsiada i wyprowadziły się !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 03.03.24, 20:57
                                                    Do dobrych ludzi, garną wszelakie zwierzątka wink Wkurzające okropnie, ale wygonić nie jest tak prosto. Mam w ogrodzie małe jaszczurki, od lat tak sobie zgodnie żyjemy. czasem wygrzewają się na schodach...ale znamy się, więc nie uciekają..smile
                                                    /foto własne/

• zegor Re: Ewom......:-) 04.03.24, 21:02
                                                    Węże i żmije..........tego nie trawię !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 04.03.24, 21:40
                                                    A, gdzie tam żmija...to jest krótkie smile wink
                                                    i nie gryzie smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 04.03.24, 22:51
                                                    Przecież jestem kumaty......nadmieniłem że nie znoszę żmij i węży.Mam tak od lat młodzieńczych ,co nie znacy , że trafiłem na żmiję wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 06.03.24, 21:03
                                                    W latach siedemdzisiątych byłem na obozie OHP w Szczecinku na Pomorzu.Jedną z wieczornych atrakcji było kino objazdowe.Wyświetlili nam film Wążżżżżż
                                                    Do dziś mnie trzęsie na widok gadów
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 08.03.24, 05:48
                                                    Dobrze, że nie musimy sprawdzać butów przed założeniem i nie martwić się, że w szufladzie, za szafą siedzi sobie wąż. Jak to na porządku dziennym w Australii, czy gdzieś w Afryce. Oglądam czasem filmiki z odławiania wszelkiej maści gadów. I podziwiam, jak oni żyją tam z taką ilością jadowitego bractwa.
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 08.03.24, 22:38
                                                    Cóż,to ich codzienność.żyją z nimi jak my z mrówkami wink)
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 09.03.24, 11:58
                                                    Zdecydowanie nasz mrówy lepsze od jakiegoś jadowitego tajpana, czy aligatora w ogrodzie wink w ubiegłym roku miałam szerszenie....nie mając bladego pojęcia, że mam takich lokatorów, dopóki nie wpadł ze dwa razy do kuchni...odłos, jakby bombowiec latał...a potem całe perypetie, by ściągnąć kogoś, zeby to zlikwidował...w koncu ulitowała się jakas straż ochotnicza, musiałam kupić chemię na to...i pod wieczór zjawiła się ekipa...
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 09.03.24, 20:28
                                                    Pamiętam ! Polecałem Ci Gaśnicę na szerszenie .Ja psikałem z pięciu metrów i nawet nie celowałem ! Padały w locie !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 09.03.24, 21:00
                                                    Tak, padają w locie, bo inaczej, czarno to widzę, kiedy takie rozzłoszczone wink
                                                    Nie mogę się nadziwić, że one tak misternie potrafią zrobić kokon.
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 12.03.24, 20:37
                                                    Tam gdzie próbowały wleżć pod belki , na wysokości okien drugiego piętra po psikaniu nie pojawiły się chyba od czterech lat ! Czasem przelatują ale tamte okna omijają !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 15.03.24, 23:51
                                                    Boję się tego dziadostwa, są ogromne i w sumie niebezpieczne...
                                                    Kiedyś miałam kunę na poddaszu, ale się tłukła, po jakimś czasie wyprowadziła się. Trochę sprzątania po gościu było, ale sobie naznosiła do gniazdeczka....
                                                    ile piór ptasich było, suchej trawy....
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 17.03.24, 20:50
                                                    Oprócz psa i kotów nie mam żadnych sublokatorów
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 17.03.24, 21:21
                                                    Jak masz taką futrzasta ekipę, to żaden inny zwierz nie odważy się ryzykować i wbić na chatę do Was wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 18.03.24, 20:20
                                                    Ochrona jak u najważniejszych notabli wink)
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 20.03.24, 20:23
                                                    Do tego solidne ogrodzenie, monitoring i można spać przy otwartych drzwiach wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 21.03.24, 20:03
                                                    No taki odważny to ja nie jestem !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 21.03.24, 20:52
                                                    Zwłaszcza w dzisiejszych czasach.
                                                    To ryzyko, całkiem niepotrzebne.
                                                    Były już przypadki, że właściciel w obronie koniecznej trochę poturbował bandytę, to jeszcze kłopotu sobie narobił. Lepiej dmuchać na zimne smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 24.03.24, 20:34
                                                    Miałem tą "obronę konieczną" przez 20 lat,ale zaczęły mnie męczyć wizyty u lekarzy ,testy,psychiatra i ewentualna wymiana na nowszy model,koszty i doszedłem do wniosku,że praktycznie jest mi to zbędne.Po kolejnym wezwaniu na badania zgłosiłem w odpowiednim Urzędzie i zdałem w majestacie prawa
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 27.03.24, 22:28
                                                    A może by tak...kosiarkę już uruchomić? smile))
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 28.03.24, 20:36
                                                    Kupiłem nowy nóż i myślę ,że po świętach zacznę postrzyżyny wink
                                                    A potem sukcesywnie golenie krzewów !
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 28.03.24, 20:38
                                                    Ale wszystko zależy od pogody
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.03.24, 20:58
                                                    W sobotę ma być 25 st, to można sezon zaczynać wink
                                                    odstawić koszyczek z barankiem na komodę i pławić się wsród wonnej wiosny wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 29.03.24, 20:55
                                                    Baranek to ja bym był jakbym się wziął w sobotę za koszenie !
                                                    Dajże mnie staremu chłopu troszkę dychnąć !
                                                    A od wtorku do końca przyszłego tygodnia ochłodzenie,więc koszenie już zostało wykreślone z grafika wink)
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 31.03.24, 12:25
                                                    Zdrowych, spokojnych Świąt Wielkanocnyvh smile)
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 31.03.24, 21:18
                                                    I wzajemnie !!!!!
                                                    Zdrowych i Wesołych Swiąt Wielkanocnych !!!!!
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 01.04.24, 20:58
                                                    I wracamy do rzeczywistości poświątecznej. Święta, święta i po świętach. Pogoda dopisała, tylko wiatr dokuczał. Parę dni niepogody, na weekend znów temperatura poszybuje w górę smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 01.04.24, 21:39
                                                    To ja do końca tygodnia.......odpocznę !!!
                                                    wink)
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 01.04.24, 21:58
                                                    A, wiesz...to całkiem dobry pomysł wink
                                                    Trzeba dbać o siebie. wink
                                                    Bo kiedy, jak nie teraz!
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 02.04.24, 20:57
                                                    Dzisiejszy dzień dbałem o siebie !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 02.04.24, 21:12
                                                    Bo padało i nie dało się hasać w ogrodzie smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 03.04.24, 21:17
                                                    No może jest w tym trochę prawdy,ale moja prawda jest taka : nie ruszam kosiarki do wtorku !
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 03.04.24, 21:27
                                                    I prawidłowo, dopiero co odżyła trochę. Wszystko przed nami, sezon dopiero się zaczyna wink
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 08.04.24, 22:21
                                                    Przyjechałem późno....Ale o 18 taka fajna pogoda......skosiłem pół działki....jutro reszta....
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 09.04.24, 20:52
                                                    Skończyłem,a nawet skubnąłem inne miejsca.Pogoda ma się zmienić to chya sobie zrobię urlop od golenia kolczastych
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 09.04.24, 21:28
                                                    Kolczaste krzewy? Posiadam, ale dziś już bym nie posadziła, choćby były wszystkie kolory świata. Przyciąć, to jeszcze nic, ale pozbierać, to już mnie łapska bolą smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 10.04.24, 21:54
                                                    W sumie.......prawda !
                                                    A co powiesz na laurowiśnie ? Bo tak mi chodzi po głowie , a pod domem mam taki klombik który włąnie konsumuje ćma bukszpanowa i jest do wycięcia.......
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 13.04.24, 08:10
                                                    Bukszpany już dawno zjadła ćma, nie tylko u mnie, u sąsiadów też. Nie znałam tej laurowiśni. Wygląda , że to kawał krzaczorów urośnie. Po zimie mam straty w ogrodzie. 2 budleje, 2 ozdobne krzewy, prawie wszystkie lawendy do usunięcia. Zmarzły i już się nie odrodzą.
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 13.04.24, 20:48
                                                    U sąsiadów szalała w zeszłym roku.Przychodzili się pytać czemu u mnie takie bujne,zielone......Tym sąsiadkom już się nie kłaniam.....wink)
                                                    Strata boli,bo to z przodu domu,ale jakoś przeżyję,chociaż ja ogrodnik dopiero od dziewięciu lat !
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 13.04.24, 20:49
                                                    !5 maja minie 9 wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 13.04.24, 21:51
                                                    Miałam dereń biały, robił za żywopłot, też z przodu i w tym roku zlikwidowałam, bo był już wyrodzony i miejscami łysy wink i pozostał pusty plac, 7 metrów do zagospodarowania. Póki co wrzuciłam nasionka rącznika kasztanowca wzdłuż siatki i niech rośnie wink jednoroczna roslinka, a na jesień siekierą usuwać suspicious big_grin
                                                    wiem, bo już miałam wiele razy.
                                                    fotki z netu
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 14.04.24, 20:48
                                                    Ja to się nie mam czym chwalić
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 15.04.24, 12:32
                                                    E, tam, jak nie masz....pamiętam piękny taras, a na nim w donicach zwisające kwiaty...
                                                    nazwa wyleciała z głowy smile)
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 28.04.24, 20:23
                                                    To były begonie dragon miło mi,że pamiętasz wink
                                                    Prace ogrodowe wciągają......Po Bukszpanach nie ma śladu ,klomb otrzymał nowe życie.Trawa ogolona......a plecy bolą wink
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.04.24, 22:34
                                                    O, tak się nazywały smile jest ogród, to i pracy w nim nie brakuje. Zawsze coś do roboty się znajdzie. Co teraz w miejsce bukszpanów? smile
                                                  • zegor Re: Ewom......:-) 29.04.24, 22:17
                                                    Na środku srebrny świerk metr sześćdziesiąt,uchował się.W czterech rogach drewniane donice a w nich dwa małe świerki i dwa kwiaty.Reszta jak urośnie wink
                                                  • leziox Re: Ewom......:-) 12.05.24, 20:50
                                                    O, a to jeszcze tutaj ktoś gada?
                                                    Zajrzałem przez przypadek, a tu Ruda (która jest wszędzie i w innych miejscach też występuje), oraz ob. Zegor.
                                                    smile
                                                  • ruda.replay Re: Ewom......:-) 12.05.24, 21:15
                                                    A tak sobie gaworzymy na Misi forum....smile
                                                    Gdyby przyszło gazetce likwidować nieaktywne fora, to może Wypranych nie ruszą....szkoda by było...
                                                    to forum też ma swoją wieloletnią historię smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka