zegor 24.12.20, 23:37 Ewom wszystkiego najlepszego z okazji imienin I przy okazji : zdrowych i wesołych świąt ! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zegor Re: Ewom......:-) 26.12.20, 00:23 Właściwie wcale nie liczyłem na odzew........... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.12.20, 19:36 Dziękuję Grześ. Lepszego 2021, powrotu do normalności, zdrówka. Wszystkiego dobrego. Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 25.12.21, 20:49 Ewom.......Nikt życzeń nie złożył ?????????? Nieobecnym......życzenia imieninowe oraz Zdrowych Pogodnych Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku ! ! ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 06.01.22, 22:47 Najlepszego w Nowym Roku, Grześ Chciałabym napisać, że będzie lepszy od poprzedniego, ale czuję w kościach, że tak nie będzie.. zdrówka, dzięki Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 08.01.22, 15:06 Najlepszego ! ! ! Czujesz w kościach......znaczy : żyjesz ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 09.01.22, 00:34 Gdyby nie skrzypiało, to martwiłabym się, że jest coś nie tak Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 26.12.22, 16:11 U mnie też skrzypi......a z nowości : skleroza !!!!!! Bo zapomniałem o życzeniach To złożę świąteczne Zdrowych i Wesołych Swiąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ! I abyśmy pamiętali i ciepło wspominali przyjaciół ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 26.12.22, 20:49 zegor napisał: > U mnie też skrzypi......a z nowości : skleroza !!!!!! Bo zapomniałem o życzenia > ch > To złożę świąteczne > Zdrowych i Wesołych Swiąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ! > I abyśmy pamiętali i ciepło wspominali przyjaciół ! Oby gorzej nie było 🙂 dzięki Grześ 🙂 Niech 2023 będzie szczęśliwy i lepszy od tego, który się kończy...obfity w miłe chwile, oby zdrowie nie szwankowało. Najlepszego ♥️ Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 26.12.22, 21:49 Po tak szybkim odzewie uśmiechnąłem się od ucha do ucha ! Odpowiedz Link
kobiet-ka2017 Re: Ewom......:-) 04.02.22, 11:10 Dziękuję....mimo, iż..z lekka spóżnione... Odpowiedz Link
leziox Re: Ewom......:-) 29.07.23, 12:45 Czas leci, podrzucam coby tego zapomnanego forum za szybko nie zamknęli PT. Porządkowi. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 11.11.23, 19:40 O, jak dobrze Cię widzieć niech Cię mocno uścisnę.... ))) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 12.11.23, 20:07 I nastał nam listopad w piecu na full? rodzinne ciepło podtrzymujesz? Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 14.11.23, 21:58 Jaki to listopad jak liście z czereśni nie chcą opaść ? Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 15.11.23, 10:34 Spadną z pierwszym przymrozkiem potem prykryje je śnieg i dopiero wiosną sprzątanko Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 15.11.23, 21:47 Od listopada do marca bio 2 x w miesiącu pozostałe miesiące co tydzień biorą... to pasuje, zeby spadły, do wora i posprzątane... Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 16.11.23, 14:12 ?????? U nas na wsi od końca listopada do kwietnia bio nie jest odbierane ! A od kwietnia co dwa tygodnie .....co kraj to obyczaj ! Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 16.11.23, 14:14 Ale w zimie jest przynajmniej z czego zupkę albo sałatkę zrobić Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 17.11.23, 14:56 I sam widzisz, że nie ma sprawiedliwości na tym łez padole Będzie nowa rozpiska wywozu bio, to rzucę okiem, jak to będzie w przyszłym roku 2 x w tygodniu w styczniu, lutym, to tak troche śmiesznie Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 18.11.23, 20:29 U nas grudzień styczeń luty marzec - bez bio ,no chyba ,że śnieg będziemy ładować...... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 18.11.23, 20:31 Odwołali zimę w tym roku na Wigilię, tyle, co by zabieliło się i to wszystko Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 19.11.23, 14:15 Dzisiaj od rana sypie z deszczem.Chwilami dosyć gęsto,ale nie osiada na trawie,bo jest wszędzie mokro.Jednak jak się stanie przy oknie to tak jakoś.....przyjemnie Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 21.11.23, 21:20 Niby w nocy taki mały minusik będzie ale profilaktycznie zbiornik na deszczówkę opróżniłem ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 26.11.23, 23:08 Zrobiło się zimowo w tygodniu ma coś dosypać, na minusie. Pani Zima przyszła jakoś tak przed czasem ) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 02.12.23, 20:13 Trochę za dużo, jak na pierwszą dostawę mogła podzielić...trochę teraz na święta reszta a tak, wysypała wszystko z wora i Boże Narodzenie bez śniegu ) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 04.12.23, 23:56 Jakoś damy radę. Zasłoni się okna, choinkę postawi i będziemy świętować świąteczny kulig w innym terminie Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 06.12.23, 21:06 No nie wiem......Dzisiaj tak sypnęło,że i kulig by się udał ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 07.12.23, 14:15 ...i doszło do mnie....sypie od nocy.... Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 08.12.23, 16:25 Przykryło,chociaż dużo ich nie było.Matka-Natura wiedziała,że do końca liistopada porządki muszą być zakończone Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 10.12.23, 23:18 U mnie tak średnio na jeża zakończone nic to - dokończę na wiosnę... Przeziębienie się przyplątało i plan mi się posypał ) Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 11.12.23, 20:51 U mnie szczęśliwie zdrowo,ale jak przed świętami obskocze porządkowo cmentarze to nie wiadomo jak się rok skończy ) Jakoś też tak się składa,że z końcem roku kończą mi się hurtowo wszelkie ubezpieczeńia,rejestracje i cholera wie co jeszcze..... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 12.12.23, 12:13 Po powrocie konieczna profilaktyka....gin, co by zadziałał rozgrzewająco i bakteriobójczo U mnie taki był pażdziernik, wszelkie ubezpieczenia, przegląd, rachunki...bezlitośnie darło po kieszeni ) Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 13.12.23, 21:18 Ogród się "odsłonił" no i uzbierałem worek liści.....ale z ogrodem mam już spokój ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 14.12.23, 09:32 A jednak dokonczyłeś dzieła nic nie zostawiłeś na potem Wiosną tylko mała kosmetyka, przeczeszesz grabkami trawkę i to by było na tyle ) Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 14.12.23, 18:44 Wiosną mogłyby wyjść podgniłe łysinki a przez ostatnie lata kondycja trawnika utrzymuje się na dużym plusie Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 14.12.23, 21:24 To fakt, liście zostawiają ślady na trawniku, niezbyt estetyczne.... Zasilasz jakimś preparatem trawniki?...moje nie są najgorsze, ale lata świetności już minęły zwłaszcza po wizytach kreta. Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 15.12.23, 21:13 Poprzedni właściciel mimo usilnych starań i kombinacji nie mógł doprowadzić trawnika do dobrego stanu.Nam też zbytnio się nie podobał,bo i duży pies śmigał,my też chętnie po nim deptaliśmy.Itak gdzieś po 4-5 latach przestałem kosić trawę do kosza kosiarki .no pewnie,że nie za długą.Jakoś tak się zebrała,że sąsiedzi mówią,że u mnie najładniejsza.Pies miał udar w zeszłe święta a ja staram się żadnych nawozów nie używać,bo on lubi sobiiiiiiie skubnąć trawkę jak koza.To członek rodziny,więc nie chcemy żeby się czymś podtruł Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 18.12.23, 21:27 I jak piesek? wrócił do pełnego zdrowia? noo, nie...przy zwierzątkach absolutnie się nie sypie, tym bardziej, że lubi skubać... Czasem lubi mi trawa rosnąć w kostce....to stosuje preparat do spryskiwania...płyn do naczyń, ocet, sola....dwa razy w letnie miesiące psiknę i nie ma Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 18.12.23, 22:21 Pies......Wyłapaliśmy,że coś się dzieje i zaraz był u weta.Zawracało go,spadał ze scodów,nie mógł biegać.......Jak ze starym człowiekiem,bo ma osiem lat,czyli pewnie więcej niż ja.......Częściowo jest wyprowadzony,głowę trzyma przekrzywioną,na jedno oko słabo,lub nie widzi,leki na trzustkę cały czas.A lubi biegać,więc czasem się dziwi,że mu łap brakuje.....My wszyscy już starzy Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 19.12.23, 23:19 Dopóki się da, trzeba ratować, bo to przecież członek rodziny. Cóż poradzić, Grzesiu - lat nam przybywa, nie da się ukryć, byle gorzej nie było. I jako tako człek jeszcze człapał. Do świąt już jesteś przygotowany? choinka cieszy? Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 20.12.23, 21:16 No prawie już święta......i za chwilę już po świętach ! Czy choinka cieszy ?????? a która ?????? Bo u mnie bogactwo choinek ! Jedna w domu-sztuczna ale na prwdziwym pniu. U syna na górze - żywa,a co ? kto bogatemu zabroni ! W ogrodzie dwie żywe ale z lampkami No i jeszcze dwa takie małe kurduple z miniaturowym oświetleniem ......Witaj Święty Mikołaju Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 21.12.23, 08:36 Ho Ho Ho istne szaleństwo świąteczne to taki fajny czas. Lubię święta Bożego Narodzenia, trochę bieli za oknem i byłoby jeszcze fajniej. Ale i one przeminą, jak wszystko. A potem Nowy Roczek i znów w metryce na plus. A potem się zobaczy, co będzie, byle zdrówko dopisywało Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 21.12.23, 20:39 Wszystko przemija......nawet najdłuższa żmija ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 22.12.23, 17:49 Zanim przeminie, to sie trochę natrudzimy jeszcze Gorączka przedświąteczna coraz większa?....palniki w kuchni nie gasną Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 22.12.23, 21:20 To ja powiem tak : Przez 46 lat nasze ogłupienie świąteczne było stu-procentowe ! Sprzątanie,zakupy,gotowanie ,smarzenie i inne pitraszenia.Teraz święta będą 7-osobowe.Fakt,chałupa posprzątana świątecznie,ale u mnie tak się prawie sprząta codziennie.Mam pionowy odkurzacz akmulatorowyco szczególnie usprawnia sprzątanie.Koniec z wszelki lepieniem pierogów....bo dobre sprawdzone wyroby są w sklepie ! Dobre wędliny też mamy "obcykane" - wystarczy pokroić ! Przestaliśmy wyciskać z siebie siódme poty i czekać na odpoczynek po świętach. Ciasta też już kupione,reszta jutro w zaprzyjaźnionej cukierni I to by było na tele Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 22.12.23, 23:01 Też kiedyś gorączkowałam się, bo święta. Mowy nie było, żeby coś kupnego na stole zalegało, piekłam, kleiłam, gotowałam...wyjątkowo na te święta, na życzenie syna jeden placek popełnię, bo się smak przypomniał i zatęsknił, a żona nie umie )Skończyło się wiszenie w grudniu na oknach, bo jak to tak - nieumyte! ano mogą takie być, jak najbardziej. Nic im nie jest, wszystko widać Było się młodych, to się miało siły i chciało się....ale do takiego stanu rzeczy trzeba sukcesywnie dojrzeć Coraz więcej pustych krzeseł....ale życie toczy się dalej, czy się chce, czy nie... Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 23.12.23, 20:27 no co jak co.....okna muszą być czyste Nawet do części czystych się przyczyniłem ! A co do krzeseł.......kiedyś ktoś i nasze odstawi do kąta..... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 23.12.23, 20:54 Umyte końcem października, niech czekają do wiosny trzeba dozować sobie przyjemności. Firanki bielutkie, to najważniejsze. Brudasów w oknach nie zdzierżyłabym jutro wieczór wigilijny, potem parę dni i koniec roku. Byle jakoś przeżyć zimę, to nie jest moja ulubiona pora roku. Dnia przybywa, to pocieszające Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 23.12.23, 22:35 Okna czyste a Firanki mowe Może dotrwam do jutra,aby złożyć Ci życzenia Imieninowe !Żyj szczęśliwie ! IWesołych Świąt ! Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 24.12.23, 22:49 Wyrobiłem się przed.....końcem dnia Samych radosnych chwil ! Szczęścia ! A Swięta niech będą ......świąteczne Powiem tak : padam buzią na pysk...... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 25.12.23, 12:24 Miłego, świątecznego wypoczynku ) Niech będzie beztroski, przyjemny Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 25.12.23, 20:33 Dziękuję i wzajemnie ! Jedno święto za namimam nadzieję,że to już z górki ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 26.12.23, 10:24 Jedno z górki, nastepne przed nami. Sylwester i Nowy Roczek a potem monotonny styczeń i luty. Od marca wyczekiwanie wiosny i tak się to kręci Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 26.12.23, 20:15 Dzień podobny do dnia,prawie Dzień Świra......czasem nie wiadomo,ćzy to wtorek czy środa !Zeby za daleko nie wychodzić przed siebie : Byle do wiosny ! ! ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 27.12.23, 10:51 Zanim wezmę się za oczekiwanie wiosny, to odkurzacz w ruch, bo mi tu jakieś nieczystości kurzowe na podłogach zalegają, a że słońce dziś łaskawe, to wszystko widać i nie da się przejść obojętnie Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 27.12.23, 20:42 Witaj w klubie !Po nocnych gonitwach kotów to muszę codziennie jeździć na odkurzaczu ! A dzisiaj to prawie wiosna była ! nawet trawa tak jakoś stała na baczność i niby bardziej gęsta Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 27.12.23, 21:09 Do konca roku cieplutko, kto wie...moze jeszcze i z kosiarką wypadniesz, by im te sterczące czubki przyciąć a te kociambry czemu w nocy nie śpią, tylko rajd sobie uskuteczniają?! zaprowadź w domu jakąś dyscyplinę Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 28.12.23, 20:24 A wypluj to słowo !Do kwietnia kosiarka zamknięta w schowku ! Koty rządzą ! W dzień śpią a noc należy do nich .Niech szaleją,przynajmniej tyle mają z życia ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.12.23, 20:34 Zobacz, jak ten czas leci. Dopiero była parapetówka, a już 8 lat z kosiarką tańcujesz a jakby wczoraj było ) Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 28.12.23, 22:32 Gdzieś miesiąc temu wróciłem do starych Naszych wątków,nawet chyba zacząłem od Parapetówki i jakoś staremu tak się ckliwie zrobiło........ Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.12.23, 22:40 Aż trudno uwierzyć, że to tyle latek zleciało...musiałam spojrzeć na datę, bo naprawdę, jakbym wczoraj pisała tamte posty...dobrze tak powspominać fajny czas. Ciągle myslę, gdzie nasza Tropcia jest, dlaczego nic nie pisze....znikneła tak nagle.... ale ciągle mam nadzieję, że jeszcze tu zajrzy.... Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 28.12.23, 23:00 No cóż,nas też długo tu nie było......nie wnikając w szczegóły... W mojej dwudziestoletniej karierze było kilka długich przerw...... Wrzuciłem wątek "Ewom...." na wabia i też zniknąłem.......Miesiącami mnie tu nie było A ile osób zniknęło ? Nawt nie wiadomo ile odeszło na "Wieczne forum" Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.12.23, 23:04 To prawda, też chwilę nie pisałam....wydawało mi się, że już wszystko napisałam, powiedziałam....a los nie był dla mnie łaskawy, pochowałam siostrę, owdowiałam i tak się to zycie zakręciło. Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 28.12.23, 23:23 Los Nie jest łaskawy.......przychodzi czas,że nasze problemy są tylko naszymi problemami i nie chcemy się z nikim dzielić.... Nauczyłem się nie pisać "o wszystkim" nie publikować zdjęć,bo to czasem może zaszkodzić........ale kilka zdjęć mam w schowku Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.12.23, 23:42 O wszystkim się nie da, bo ludzie jednak lubią czytelnię, az taka wylewność nie popłaca czasem ale coś tam napisać trzeba, żeby się klawiatura nie zastała ) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 30.12.23, 08:20 E, tam dopóki trafiają w klawiszki, to jeszcze nie jest tak źle. A ćwiczyć trzeba, żeby się nie zastały. Najważniejsza pamięć, żeby nie było " co to ja chciałem/łam" chociaż już miałam takie momenty ) Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 30.12.23, 20:55 Na szczęście nie mam kontaktów z tym Niemcem co wszystko chowa Ale wiadomo,co może przynieść każdy kolejny dzień ? Nie wiem,czy jutro Cię spotkam ? Dlatego na wszelki wypadek Szczęśliwego Nowego Roku,oby nie odbił nam się czkawką i......uśmiechaj się Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 31.12.23, 13:49 Szczęśliwego, niech upłynie w zdrowiu...dla Ciebie i Najbliższych Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 31.12.23, 20:48 Dziękuję,Tobie też,wszystkiego co najlepsze ! Siedzę z przyjacielem,pies boi się huku a już strzelali. Wszedł do mnie do pokoju i leży koło stolika komputera Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 31.12.23, 22:03 Biedne zwierzaki w tę sylwestrową noc. Ile strachu i stresu dla nich. U mnie też słychać , ale o północy przybiorą na sile. Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 31.12.23, 22:03 Nawet mu zdjęcie zrobiłem,ale zostanie dla potomnych ) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 31.12.23, 22:29 Kawałek pieska możesz pokazać Dawno go nie widziałam Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 31.12.23, 23:10 Może kiedyś Dzisiaj wpadłem w stare piosenki youtu.be/bYZ2ftVIr0g Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 01.01.24, 20:55 Koniec dobrego 😉 od jutra powrót do codzienności. Styczniowy marazm przed nami 😉 Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 02.01.24, 20:28 Czasem też tak próbuję sobie tłumaczyć ale optymizmu u mnie minimalnie ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 02.01.24, 23:04 Czasem trzeba go wykrzesać, choćby się szorowało kolanami po betonie. Wbrew temu, co gryzie nas od środka. Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 03.01.24, 21:46 A "Z iskry rozgorzeje płomień" pamiętam taki tytuł książki Ja w słowo pisane nie wierzę.......kiedyś na płocie pisało "c..ka" ,chciałem pogłaskać i drzazgę sobie wbiłem..... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 05.01.24, 23:33 To było kiedyś edukowało się o seksie pod trzepakiem, nie tak, jak dzisiaj dostęp do internetu i wszystko wiadomo Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 06.01.24, 20:01 Fakt,internetu nie było,ale te upojne spotkania za ....komórką,ewentualnie za garażami lub w bujnych gałęziach wierzby płaczącej na skwerku między blokami Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 07.01.24, 22:25 Nie przeszkadzała w tym taka pogoda, jak teraz... śnieg, mróz Fajna ta młodość była, nie znała żadnych przeszkód Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 09.01.24, 19:03 A tak!...ma. Zima też jakoś tak za bardzo przypomniała o sobie i zsyła wściekłe mrozy.... Nie dość, że zasypała, to jeszcze mrozi uparcie....brrr Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 09.01.24, 23:28 Troszkę ten mróż za duży......chociaż śnieżek mi się podoba Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 10.01.24, 11:40 Śnieżek może zostać, ale mróz już mi się znudził. Coś przebąkują, że wkrótce ocieplenie, gdzie to ponad -20...za dużo -2, to wystarczy Cieszę się, że dzień coraz dłuższy, bo te ciemne popołudnia są straszne Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 10.01.24, 20:21 Takie zmiany pogody są niezbyt korzystne dla,że tak powiem,ludzi w podeszłym wieku ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 10.01.24, 21:07 E, to jeszcze nie my Kiedy zaczyna się podeszły wiek? Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 11.01.24, 20:16 Oda do Starości Wiesława Szymborska 25 września 2016Bez kategoriipawelr Co to za życie bywa w MŁODOŚCI!? Nie czujesz serca…wątroby…kości… Spisz jak zabity, pijesz gładko… I nawet głowa boli cię rzadko. Dopiero człeku twój wiek DOJRZAŁY! Odsłania życia urok wspaniały… Gdy łyk powietrza, z wysiłkiem łapiesz… Rwie cię w kolanach… Na schodach sapiesz… Serce jak głupie szybko ci bije… Lecz w każdej chwili czujesz że ŻYJESZ! Więc nie narzekaj z byle powodu. Masz teraz wszystko, czego za młodu nie doświadczyłeś. Ale DOŻYŁEŚ! Więc chociaż czasem w krzyżu cię łupie ciesz się dniem każdym Miej wszystko w DUPIE Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 12.01.24, 21:30 Zakończenie w punkt! Jak boli coś, to znaczy, że żyję..... W sumie nie ma co narzekać jeszcze nikt czasu nie cofnał Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 13.01.24, 20:46 Dlatego tak żyjemy,z dnia na dzień.....Szczęśliwie nic jeszcze nie źga w okolicy sercawątroby i nerek ! A jak zacznie źgać,to znak ,że już swoje przeszliśmy po drodze życia Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 14.01.24, 21:15 ..ale czeka nas cos jeszcze fajnego, czy już nic? warto mieć nadzieję )) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 16.01.24, 21:37 To wziełam sprawy w swoje ręce......bo tak nasypało śniegu, że 3 razy latałam z łopatą. Myślałam, że się nie odkopię. Wściekła się ta zima w tym roku, nadrabia z poprzednich lat chyba. Niech już idzie w pieron, bo mnie rachunki za gaz wykończą Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 17.01.24, 20:25 Wczoraj też miałem tak wesoło ! W południe przestało sypać to odśnieżyłem chodnik przed domem i podjazd do garażu.Po 16 pojechałem na dworzec ( bo mamy taki we wsi ) po wnuczkę,bo wracała ze szkoły.I jak sypnęło to świata nie było widać a do garażu wjechałem ślizgiem bo mam lekko pod górkę !Zima !!!!! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 17.01.24, 22:14 Spoglądałam w górę , ale litości nie było, sypało wsciekle Do szkoły pojechałam po wnuczkę, później do przedszkola po drugą, a na światłach ledwo zbierało się auto by ruszyć, bo kompletnie nie odśnieżali. Tyle, co auta rozjeździły. Boczne drogi, to w ogóle był koszmar...tam, ani diabeł nawet nie zajrzy... Ferie się rozpoczeły, to się cieszą dzieciny my już mniej z zimy Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 18.01.24, 22:21 Rano otworzyłem oczka a tu śniegu ni hu hu.Tam mi się tak smutno zrobiło....... Ale jak o 17 sypnęło to drogi nie widać ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 18.01.24, 22:33 Właśnie rozpoczeła się nowa dostawa tego białego do rana może być różnie....po kolana albo niżej, ale mnie nie było smutno, kiedy topniał z godziny na godzinę ) Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 20.01.24, 22:26 Miałem kłopoty z kompem......szczęślwie młodzież poradziła sobie youtu.be/shBufFm7JDA Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 22.01.24, 08:41 Dobrze, że serwis na miejscu i nie trzeba nigdzie zanosić, płacić i czekać na wykonanie usługi Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 24.01.24, 16:15 ..że na zapisy? nie rozumieją, że w dzisiejszych czasach bez kompa, jak bez ręki? ) Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 24.01.24, 20:00 Nie na zapisy I kolejka "po znajomości" ) Ale że klient upierdliwy to dokładna naprawa czasem wymaga.....czasu ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 25.01.24, 09:44 Sznurówką związać się nie da porzadny sprzęcior, to i najlepsze części a tych w drogerii nie sprzedają, trzeba poczekać, aż przyjdą z Chin ) Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 25.01.24, 17:35 Moje dwa koreańczyki zakupione w 2009 nie miały awarii oprócz wirusów......ale to już sprawa użytkownika ) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 26.01.24, 19:13 Moje kompy jeszcze zipią, ale w razie wu odpalę laptopa i na telefonie można, ale zdecydowanie wolę większy monitor Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 26.01.24, 20:19 Właściwie to przy kompie "siedziało" mi się dość wygodnie,ale technika poszła do przodu,to stacjonarne poszły do....do schowka.Laptopom już padły baterie,więc też właściwie stacjonarne,pod zasilaczem No i tak to jest "włściwie" ) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 26.01.24, 20:34 ...alez czasów doczekaliśmy, że sprzętu pod dostatkiem a pamiętam, kiedy w domu był jeden komp i ciężko było sie dopchać na chwilę dzisiaj każdy z...własnym sprzetem, a choćby nie było, to telefoniki są i nosek w telefonie ) Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 27.01.24, 20:51 Teraz,gdy nikt z paluchami mi się do klawiatury nie pcha,to cały dzień telefon w łapie,chociaż już mniej jak za czasów "pracujących".Do kompa siadam dopero wieczorami i to też już bez przesady.To nie te czasy,że się wpadało do domu i włączało Forun....i Pocztę Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.01.24, 21:08 Kawkę lubię wypić przy kompie, cos przeczytać, zobaczyć....do telefonu też zagladam, ale wtedy musze załozyć okulary był czas, że komp stygł tylko wtedy, gdy szłam do pracy. a po pracy, tak, jak wspomniałeś - cyk i buszowanie. Swoje już wystukaliśmy na forach....teraz fb, instagram...tam sie ludzie przenieśli Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 29.01.24, 20:18 Nie mam instagrama,fejsbuka......nie mój świat. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 30.01.24, 10:49 Ciekawa jestem, co by się działo, gdyby uzależnionym od instagrama, fejsa nagle zlikwidowali te media ) odwyk! )))) Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 30.01.24, 20:41 A my nie byliśmy uzależnieni od Forum ?????? Kiedyś....... Nawet nie pamiętam ile miałem postów na liczniku....... I jak przez mgłę pamiętam nicki z jakich korzystełem !A potem się odzwyczaiłem... Czyli odwyk ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 30.01.24, 21:44 Tysiące postów....za te wszystkie lata, to się nastukało w licznik. Był czas, że w ogóle komputera nie odpalałam, przestały mnie fora interesować....po długim czasie wróciłam....wplatałam się w awanturkę i zaliczyłam bana na ip, na miesiąc i odwyk diabli wzięli Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 31.01.24, 20:57 Po długim czasie zajrzałem,ale tak jakby mnie tu nie było Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 31.01.24, 21:28 Czasem warto odwiedzić stare kąty... a może...nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki....woda jakby inna Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 31.01.24, 23:01 Nie wchodzi.......ja tylko palce zamoczyłem..... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 01.02.24, 19:13 Trzeba przećwiczyć, żeby się nie zastały. Czasem odkurzyć klawiaturę, sprawdzić, czy działają Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 01.02.24, 20:40 ) O zamoczeniu palców to ja w temacie wchodzenia dwa razy do tej samej wody ) w klawiaturę zdarza mi się postukać,a jak nie ja ,to koty postukają ) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 02.02.24, 15:36 No, właśnie...jak tam futrzaki? wciąż te same rozrabiaki? Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 03.02.24, 20:29 Nudzi im się to może je weź na spacer do ogrodu Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 03.02.24, 22:44 No......i kto ich będzie szukał ??????????????? Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 04.02.24, 20:11 Widziałaś kiedyś kota "nie wychodxącego" na smyczy? Albo się go ciągnie po chodniku jak trupa,albo jest płaski przy ziemi jak wąż......żadna przyjemność ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 05.02.24, 07:37 Jasne, że widziałam. Chodzę czasem do osiedlowego sklepiku i widuję panią z kotem na smyczy. Nauczony od małego i maszeruje, że ho. Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 05.02.24, 20:35 Adoptowałem koty gdy miały cztery i sześć lat to nawet im małego nie szukałem....Koty adoptuje się po sterylizacji... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 06.02.24, 12:21 Miałam pare lat temu taką bidusię z kociętami, w ogrodzie. Nie wiedziałam w ogóle, że są. Wyprowadziła je w maju, na trawę i dopiero wtedy zorientowałam się, że mają legowisko w drewnie...zaczęłam dokarmiać. Kocica w koncu przyzwyczaiła się, zaczeła zaglądać przez próg do domu, , w pewnym stopniu zaufała, ale małe fuczały, nie dały podejść...urosły, miały się dobrze....zaczęłam mysleć o domku w ogrodzie dla nich, ocieplanym, żeby przezimowały, ale w październiku nad ranem wyprowadziła kociaki, czekałam, że wrócą...wróciła po tygodniu sama, zjadła i odeszła...więcej kociej rodziny nie widziałam... Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 06.02.24, 20:54 W poprzednim miejscu zamieszkania miałem działkę w Ogródkach działkowych pośmierci ojca.Miałem do niej dwadzieścia kilometrów,ale starałem się odwiedzać ją często i dbać o nią.No i tam koty przychodziły do mnie na stołówkę.Dzikie.Niekiedy któryś wskoczył na kolana,czasem odszedł od miski i powąchał wyciągniętą rękę. Przez siedem lat przewinęło się ich multum.Wychodzi że lubi mnie "zwierzyna" Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 09.02.24, 13:46 Dokarmiałam małego pieska, ktos przywiózł na działkę, gdzie budował dom....wiecznie michy puste były, a on siedział w kąciku przed ogrodzeniem... budowa staneła, nikt się nie pojawiał, a psina tkwiła tam samotnie...potem dowiedziałam się, że właścicel budowy zmarł, a po psa z rodziny nikt nie przyjechał... zbliżała się zima, wiec zadzwoniłam do odpowiednich służb i psiaka zabrali... Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 09.02.24, 20:06 Tak bywa.....czasem właściciel zejdzie wcześniej.... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 12.02.24, 13:11 Jedyna sprawiedliwość na padole - wszyscy zejdą i żadne pieniadze nie pomogą Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 12.02.24, 20:32 Ale nie każdego grabaż po śmierci łopatą po dupie poklepie ! kremacja Syn z wnuczką wczoraj wrócili z Włoch,to taka głowa spokojniejsza Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 13.02.24, 21:29 Noo, nie każdego. Mnie nie, bo ja do pieca... mało miejsca zajmę.... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 13.02.24, 22:52 Tak więc nic z klepania nie będzie. Kto chce być klepany, to tradycyjnie wybiera... Ferie wnuczka spędzała we Włoszech?, że tak zapytam Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 14.02.24, 20:47 Tak miała taką przyjemność.A w czasie matur jadą do Hiszpanii.W ósmej klasie mieli tygodniowe zwiedzanie Paryża Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 14.02.24, 21:50 Pięknie. Niech zwiedza, póki może. Tyle pieknych miejsc w świecie, że tylko jeździć....) może i dziadek się ruszy na wycieczkę? jako opiekun Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 14.02.24, 23:31 Takie wycieczki już nie dla dziadka......A jak byłem w jej wieku to zaliczałem obozy OHP w Polsce Pracowałem w wakacje na Węgrzech,zaliczym dwa razy Bułgaię i to byłl szczyt marzeń......Na swój wiek byłem dość samodzielny ! Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 15.02.24, 22:10 Sorry......ale coś mi nie wyszło.........Już nie te lata...... Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 15.02.24, 22:12 Wiem......kobiet się nie przeprasza......jak coś nie wyszło ))))) Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 15.02.24, 22:15 www.google.com/search?q=grosza+nie+mam+piosenka&rlz=1C1RNKB_enPL488PL489&oq=Grosza+nie+mam&aqs=chrome.1.69i57j35i39j46i512j0i512l2j69i65j69i61l2.16155j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:45a4e28b,vid:M26xciPrJV0,st:0 Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 15.02.24, 22:24 No to już chyba pójdę spać........Kiedyś w młodości na obozach śpiewało się "Grosza nie mam" takie na temat moich podróży,ale jakoś nie potrafię wkleić,jak Cię zainteresuje to w YT znajdziesz po tytule....... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 18.02.24, 18:19 Link aktywny obozy, kolonie - nie byłam za taką formą wypoczynku wakacyjnego uznałam z góry, że nie bedzie mi sie podobało i nie dałam się wypchać na turnus pewnie to był błąd, bo żadnych wspomnień z tego nie ma Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 18.02.24, 19:32 Do siódmej klasy jeździłem na wczasy w lecie i w zimie z rodzicami.Moja podstawówka brała udział w Rajdach po Jurze tak się powoli usamodzielniałem. Na zakończenie ósmaj obóż harcerski,a potem z rodzicami tylko okazjonalnie,jak zostało coś czasu z wakacji Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 18.02.24, 19:51 O wczasach zagranicznych mogłam tylko pomarzyć....w ogóle o wyjeździe gdzieś w świat choćby taka Czechosłowacja wtedy.... Na wczasy z rodzicami do ośrodka zakładowego ojca.... Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 19.02.24, 19:31 Część wakacji pracowałem na OHP więc na wyjazd jakiś pieniądz był,resztę dopłacali rodzice,część szkoła,bo zagraniczne wyjazdy były pod sztandarem szkoły. Moja wychowawczyni była prowadzącą wszystkie te obozy. Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 19.02.24, 19:35 Taka to była zgrana paka.........Nawet spotkaliśmy się 20.25,30 lat po maturze.....w międzyczasie na pogrzebie wychowawczyni.Mało nas już zostało. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 21.02.24, 22:45 ..bo lat przybywa...ludzi ubywa... Wszyscy już mocno dorośli, czasem naprawdę nie poznaję na ulicy, bo mineło mnóstwo lat.... Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 21.02.24, 23:01 Fakt,minęło mnóstwo lat......ale pamięć wsteczna działa i czasem przypominam sobie chwile z młodości,wspomnienia do których nie przywiązywałem wagi a teraz wracają Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 21.02.24, 23:13 W stosownym wieku bardziej pamięta się wydarzenia z lat poprzednich, niż to, co się zjadło na śniadanie rano sklerozę, to mam już dzisiaj ))) Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 22.02.24, 21:38 Trzeba brać Rosverę na cholesterol.Biorę już od dłuższego czasu i pamiętam ! ! !że mam zażyć przed posiłkiem........ Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 22.02.24, 21:47 To jeszcze nie jest tak źle źle będzie, gdy zapomnisz, gdzie zaparkowałeś auto )) Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 22.02.24, 21:53 No coś TY !!!!!!! Naciskam pilota i lampki migają !!!!!!! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 22.02.24, 22:12 Też tak zrobiłam, gdy w pośpiechu nie rzuciłam okiem na numer sektoru, w podziemnym garażu, w Galerii jakoś wyłowiłam z ogromnej ilości samochodów, akurat były promocje i parking zapchany do bólu... to wszystko nic...najwazniejsze to pamiętać drogę do domu )) tu już nic nie miga ) Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 23.02.24, 20:05 Trzeba zabierać ze sobą kota,on zawsze trafi do domu.....chyba,że też skleroza Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 24.02.24, 23:01 Nie mam kota. Tylko kartkę z adresem w torebce na wszelki zaś. Może znajdzie się dobra dusza i odstawi do domu Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 25.02.24, 19:55 No cóż......na coś trzeba liczyć ! Moje koty "niewychodzące" to cholera wie gdzie by mnie wyprowadziły ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 26.02.24, 10:31 To trzeba kota włóczykija, obeznanego w terenie Taki pieszczoch domowy na przewodnika chyba się nie nadaje. Na znakach drogowych się nie zna, każda ścieżka, to nowość. W czterech kątach najlepiej się czuje Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 26.02.24, 20:41 A może za wcześnie martwić się takimi sytuacjami ????????? My ślę,że przed nami całe życie ) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 26.02.24, 20:57 No, wiesz...lepiej być przygotowanym -- Pieknie, wiosennie...działasz coś w ogrodzie? Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 26.02.24, 23:01 Jeszcze nie zacząłem działać.Oglądam co mam podciąć na wiosnę,a jest tego od cholery.Ale za wczśnie....jeszcze miesiąc dam sobie luzu a potem padnę buzią na mordę...... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.02.24, 11:57 Niedaleko mnie są działki, ale jeszcze cisza i spokój na nich....czasem się ktoś pokręci, pewnie robi rozeznanie, co i jak Na pewno pracy nie zabraknie, a zima lubi być kapryśna. Jeszcze może nas zaskoczyć Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 28.02.24, 21:05 Właśnie dlatego nie chcę wyjść przed orkiestrę.Niech się zima wyzimi i w marcu pójdzie do morza a ja wtedy wystartuję z pracami ogrodowymi.Zwłaszcza że gmina od kwietnia odbiera Bio bez ograniczeń. Do tej pory był limit trzech worków Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 29.02.24, 21:44 Od połowy lutego biorą co tydzień, ile wystawisz...nie ma zadnych ograniczeń... Gdyby były, to mój sąsiad zginąłby w hałdzie zapchanych worów, bo dom stoi na dużej działce i wystawia po 10 worów...bywa, że obracają dwa razy, bo auto nie z gumy Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 29.02.24, 22:32 Wszystko zależy od ustaleń Gminy.U nas było do listopada limit trzy worki a w tym roku od kwietna bez ograniczeń.A kwiecień pierwszym miesiącem Bio Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 01.03.24, 10:11 Teraz jest super, do worów i zabierają. Kiedyś był problem. Na końcu ogrodu wysypywalam skoszoną trawę, góra rosła, jesienią liście, bywało, że gałęzie paliłam. oj, nieźle się dymiło. Potem zaczęła się nagonka, że nie wolno. Niby przepis zezwalał na palenie odpadów z ogrodu, ale inny zabraniał. Jakiś o zanieczyszczaniu atmosfery. Przestałam palić po wizycie straży miejskiej. Pouczono mnie )) Wolę zapłacić i nie głowić się, co z tym robić. Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 01.03.24, 20:53 Jak czegoś nie wolno.......to się robi szybko) Skoszoną trawę zbieram do worów tylko w eksremalnych warunkach,jeśli skoszę długie źdzbła.Koszę bez kosza,jeśli muszę grabić to zbieram ale najczęściej zostawiam krótko skoszoną jako nawóz i trawa lepiej rośnie.Czereśne mam tylko jedną to gałęzi nie jest wiele.Liście obowiązkowo odkyrzaczem z rozdrabniarką i do worów ! Dużo mam kolczastych , z żywopłotów ,jakby co to tydzień suszenia i w takie maluśki ognisko ) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 01.03.24, 21:25 Chyba mi Bozia rozum odebrała, kiedy sadziłam berberysy, różne kolory...dziś krzaczory ogromne, kłują, jak diabli i bujam się z nimi. W słonecznych miejscach posadzone, więc ładnie wybarwione, ale nieprzyjazne teraz mam kosiarkę z mulczerem, to orzejadę i tyle ale nowy trawnik zrobić, to by pasowało żywcem już.... Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 02.03.24, 19:28 W zeszłym roku miałem bardzo ładny trawnik więc mam cicho nadzieję,że nic mu się nie odmieniło ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 02.03.24, 19:35 Był taki czas, że krety dosłownie zmasakrowały trawnik. Żeby to jeden kopiec był....załamywałam ręce. Nic pod darnią nie ma, to z łatwością się przebiją. Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 02.03.24, 20:23 Miałem te żyjątka na poprzedniej działce.......nic je nie ruszało.Ani zakopywane w norach śledzie, ani kocia sierść, ani kadzenie korytarzy karbidem ! Aż pewnego dnia doszły do wniosku że nie pasuje im za sąsiada i wyprowadziły się ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 03.03.24, 20:57 Do dobrych ludzi, garną wszelakie zwierzątka Wkurzające okropnie, ale wygonić nie jest tak prosto. Mam w ogrodzie małe jaszczurki, od lat tak sobie zgodnie żyjemy. czasem wygrzewają się na schodach...ale znamy się, więc nie uciekają.. /foto własne/ Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 04.03.24, 21:40 A, gdzie tam żmija...to jest krótkie i nie gryzie Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 04.03.24, 22:51 Przecież jestem kumaty......nadmieniłem że nie znoszę żmij i węży.Mam tak od lat młodzieńczych ,co nie znacy , że trafiłem na żmiję Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 06.03.24, 21:03 W latach siedemdzisiątych byłem na obozie OHP w Szczecinku na Pomorzu.Jedną z wieczornych atrakcji było kino objazdowe.Wyświetlili nam film Wążżżżżż Do dziś mnie trzęsie na widok gadów Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 08.03.24, 05:48 Dobrze, że nie musimy sprawdzać butów przed założeniem i nie martwić się, że w szufladzie, za szafą siedzi sobie wąż. Jak to na porządku dziennym w Australii, czy gdzieś w Afryce. Oglądam czasem filmiki z odławiania wszelkiej maści gadów. I podziwiam, jak oni żyją tam z taką ilością jadowitego bractwa. Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 08.03.24, 22:38 Cóż,to ich codzienność.żyją z nimi jak my z mrówkami ) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 09.03.24, 11:58 Zdecydowanie nasz mrówy lepsze od jakiegoś jadowitego tajpana, czy aligatora w ogrodzie w ubiegłym roku miałam szerszenie....nie mając bladego pojęcia, że mam takich lokatorów, dopóki nie wpadł ze dwa razy do kuchni...odłos, jakby bombowiec latał...a potem całe perypetie, by ściągnąć kogoś, zeby to zlikwidował...w koncu ulitowała się jakas straż ochotnicza, musiałam kupić chemię na to...i pod wieczór zjawiła się ekipa... Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 09.03.24, 20:28 Pamiętam ! Polecałem Ci Gaśnicę na szerszenie .Ja psikałem z pięciu metrów i nawet nie celowałem ! Padały w locie ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 09.03.24, 21:00 Tak, padają w locie, bo inaczej, czarno to widzę, kiedy takie rozzłoszczone Nie mogę się nadziwić, że one tak misternie potrafią zrobić kokon. Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 12.03.24, 20:37 Tam gdzie próbowały wleżć pod belki , na wysokości okien drugiego piętra po psikaniu nie pojawiły się chyba od czterech lat ! Czasem przelatują ale tamte okna omijają ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 15.03.24, 23:51 Boję się tego dziadostwa, są ogromne i w sumie niebezpieczne... Kiedyś miałam kunę na poddaszu, ale się tłukła, po jakimś czasie wyprowadziła się. Trochę sprzątania po gościu było, ale sobie naznosiła do gniazdeczka.... ile piór ptasich było, suchej trawy.... Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 17.03.24, 20:50 Oprócz psa i kotów nie mam żadnych sublokatorów Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 17.03.24, 21:21 Jak masz taką futrzasta ekipę, to żaden inny zwierz nie odważy się ryzykować i wbić na chatę do Was Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 20.03.24, 20:23 Do tego solidne ogrodzenie, monitoring i można spać przy otwartych drzwiach Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 21.03.24, 20:52 Zwłaszcza w dzisiejszych czasach. To ryzyko, całkiem niepotrzebne. Były już przypadki, że właściciel w obronie koniecznej trochę poturbował bandytę, to jeszcze kłopotu sobie narobił. Lepiej dmuchać na zimne Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 24.03.24, 20:34 Miałem tą "obronę konieczną" przez 20 lat,ale zaczęły mnie męczyć wizyty u lekarzy ,testy,psychiatra i ewentualna wymiana na nowszy model,koszty i doszedłem do wniosku,że praktycznie jest mi to zbędne.Po kolejnym wezwaniu na badania zgłosiłem w odpowiednim Urzędzie i zdałem w majestacie prawa Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 27.03.24, 22:28 A może by tak...kosiarkę już uruchomić? )) Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 28.03.24, 20:36 Kupiłem nowy nóż i myślę ,że po świętach zacznę postrzyżyny A potem sukcesywnie golenie krzewów ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.03.24, 20:58 W sobotę ma być 25 st, to można sezon zaczynać odstawić koszyczek z barankiem na komodę i pławić się wsród wonnej wiosny Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 29.03.24, 20:55 Baranek to ja bym był jakbym się wziął w sobotę za koszenie ! Dajże mnie staremu chłopu troszkę dychnąć ! A od wtorku do końca przyszłego tygodnia ochłodzenie,więc koszenie już zostało wykreślone z grafika ) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 31.03.24, 12:25 Zdrowych, spokojnych Świąt Wielkanocnyvh ) Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 31.03.24, 21:18 I wzajemnie !!!!! Zdrowych i Wesołych Swiąt Wielkanocnych !!!!! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 01.04.24, 20:58 I wracamy do rzeczywistości poświątecznej. Święta, święta i po świętach. Pogoda dopisała, tylko wiatr dokuczał. Parę dni niepogody, na weekend znów temperatura poszybuje w górę Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 01.04.24, 21:58 A, wiesz...to całkiem dobry pomysł Trzeba dbać o siebie. Bo kiedy, jak nie teraz! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 02.04.24, 21:12 Bo padało i nie dało się hasać w ogrodzie Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 03.04.24, 21:17 No może jest w tym trochę prawdy,ale moja prawda jest taka : nie ruszam kosiarki do wtorku ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 03.04.24, 21:27 I prawidłowo, dopiero co odżyła trochę. Wszystko przed nami, sezon dopiero się zaczyna Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 08.04.24, 22:21 Przyjechałem późno....Ale o 18 taka fajna pogoda......skosiłem pół działki....jutro reszta.... Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 09.04.24, 20:52 Skończyłem,a nawet skubnąłem inne miejsca.Pogoda ma się zmienić to chya sobie zrobię urlop od golenia kolczastych Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 09.04.24, 21:28 Kolczaste krzewy? Posiadam, ale dziś już bym nie posadziła, choćby były wszystkie kolory świata. Przyciąć, to jeszcze nic, ale pozbierać, to już mnie łapska bolą Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 10.04.24, 21:54 W sumie.......prawda ! A co powiesz na laurowiśnie ? Bo tak mi chodzi po głowie , a pod domem mam taki klombik który włąnie konsumuje ćma bukszpanowa i jest do wycięcia....... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 13.04.24, 08:10 Bukszpany już dawno zjadła ćma, nie tylko u mnie, u sąsiadów też. Nie znałam tej laurowiśni. Wygląda , że to kawał krzaczorów urośnie. Po zimie mam straty w ogrodzie. 2 budleje, 2 ozdobne krzewy, prawie wszystkie lawendy do usunięcia. Zmarzły i już się nie odrodzą. Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 13.04.24, 20:48 U sąsiadów szalała w zeszłym roku.Przychodzili się pytać czemu u mnie takie bujne,zielone......Tym sąsiadkom już się nie kłaniam.....) Strata boli,bo to z przodu domu,ale jakoś przeżyję,chociaż ja ogrodnik dopiero od dziewięciu lat ! Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 13.04.24, 21:51 Miałam dereń biały, robił za żywopłot, też z przodu i w tym roku zlikwidowałam, bo był już wyrodzony i miejscami łysy i pozostał pusty plac, 7 metrów do zagospodarowania. Póki co wrzuciłam nasionka rącznika kasztanowca wzdłuż siatki i niech rośnie jednoroczna roslinka, a na jesień siekierą usuwać wiem, bo już miałam wiele razy. fotki z netu Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 15.04.24, 12:32 E, tam, jak nie masz....pamiętam piękny taras, a na nim w donicach zwisające kwiaty... nazwa wyleciała z głowy ) Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 28.04.24, 20:23 To były begonie dragon miło mi,że pamiętasz Prace ogrodowe wciągają......Po Bukszpanach nie ma śladu ,klomb otrzymał nowe życie.Trawa ogolona......a plecy bolą Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 28.04.24, 22:34 O, tak się nazywały jest ogród, to i pracy w nim nie brakuje. Zawsze coś do roboty się znajdzie. Co teraz w miejsce bukszpanów? Odpowiedz Link
zegor Re: Ewom......:-) 29.04.24, 22:17 Na środku srebrny świerk metr sześćdziesiąt,uchował się.W czterech rogach drewniane donice a w nich dwa małe świerki i dwa kwiaty.Reszta jak urośnie Odpowiedz Link
leziox Re: Ewom......:-) 12.05.24, 20:50 O, a to jeszcze tutaj ktoś gada? Zajrzałem przez przypadek, a tu Ruda (która jest wszędzie i w innych miejscach też występuje), oraz ob. Zegor. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Ewom......:-) 12.05.24, 21:15 A tak sobie gaworzymy na Misi forum.... Gdyby przyszło gazetce likwidować nieaktywne fora, to może Wypranych nie ruszą....szkoda by było... to forum też ma swoją wieloletnią historię Odpowiedz Link