07.01.11, 09:02
Witam. Mój chrześniak - 5 lat - miał robione badanie kału i wyszła u niego candida. I teraz z siostrą szukamy informacji na ten temat. Jesteśmy na początku drogi i informacji. I dlatego chciałabym się podpytać:
1. czy da się sprawdzić badaniami gdzie jest w organizmie ta candida dokładnie?
2. czy w czasie badania kolonoskopia lekarz mógłby wykryć tą candidę w jelicie grubym czy tego tak się nie da wykryć?
Czytałam trochę to forum i niektórzy piszą by wykryć co spowodowało wzrost candidy (bo każdy ją ma tylko wzrost się leczy). I tak się zastanawiam jak to wykryć. Wystarczy przeanalizować branie antybiotyków czy dietę też? Jeżeli chodzi o tego mojego chrześniaka to on brał już parę antbiotyków ale przecież zawsze do tego miał osłonę dawaną. Jeżeli chodzi o dietę - słodycze to siostra zawsze dzieciom ograniczała słodycze.
Tak jak już pisałam to jest nasz początek w tym temacie i bardzo bym prosiła o podpowiedzi co badać jak działać bo pediatra małego powiedziała jak zobaczyła wynik: "a to nic nie jest".
Obserwuj wątek
    • mammajowa Re: candida 07.01.11, 12:48
      a jakie ma objawy tej kandydozy?
      • madzia-16 Re: candida 07.01.11, 16:45
        dokładnie to nie wiem co podczepić pod tą candidę. Mały ma podkrążone oczy, ciągnie go na słodkie strasznie, boli go brzuszek (teraz bierze debridat to nie mówi że go boli). Łapią go infekcje - ostatnio to miał bardzo długo problemy z migdałkami (opuchnięta cała szyja).
        • mammajowa Re: candida 07.01.11, 17:49
          to ja bym zaczęła od diety. i mykogramu do posiewu kału na grzyby - wyjdzie wam co podać na tego grzyba jeśli zdecydujecie się chemicznie leczyć.
        • martasz123 Re: candida 07.01.11, 17:52
          Moje trzyletnia corka tez miala grzybicę, ktorą wykryto przez badanie kału. Lekarz przepisał jej nystatynę w tabletkach przez tydzień i dicoflor przez miesiąc. Po jakimś czasie znowu powtorze badanie kału.
          • matrx13a Re: candida 10.01.11, 18:21
            Witam,moj syn ma wlasnie wykryta candide na +++,jest po leczeniu nystatyna i flukonazolem,prosze o informacje na temat diety bo w internecie naczytalam sie bardzo sprzecznych informacji,moze ktos z Was ma podobny proglem z dzieckiem,prosze o pomoc .Maly ma 4 lata .
            • mammajowa Re: candida 11.01.11, 08:26
              mogę podesłać na maila dietę, którą my stosowaliśmy.
    • alicja_wk Re: candida 08.01.11, 19:14
      Jesli przyczyną są pasożyty, a tak często bywa, to trzeba by zacząć od nich, a potem dopiero brac sie za grzyba. A nawet jesli to nie one, to nalezało by to wykluczyc, bo inaczej będą ciagłe nawroty grzybicy, bo bedziecie leczyc skutki a nie przyczyne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka