Dodaj do ulubionych

Iran-Turcja.

26.02.11, 22:12
Jakos bardzo cicho bylo na temat wizyty Prezydenta Turcji Abdullah Gula w Iranie,gdzie byl przyjety jako bardzo drogi gosc,co symbolicznie ta wizyta odbyla sie w czasie nasilenia wydarzen w Polnocnej Afryce.
Szukalem chociaz by wzmianki o tej wizycie w polskiej prasie i nic.Tylko portal islamski "Euroislam" o tym wspomnial i to nie podal wszystkiego,co tam bylo powiedziano.A naprawde warto o tym wspomniec.
Najwyzszy Przywodca Iranu Ajatollah Alim Chameni podziekowal Abdullahu Guli ,a w jego imieniu pochwalil caly Rzad turecki za to,ze Turcja oddala sie od Izraela i ze "przybliza Kraj k islamskiemu Swiatu".On takze zauwazyl,ze "wplyw Izraela i USA w regionie zmniejszyl sie" i dalej " To wszystko dalo historyczna mozliwosc Islamskim Panstwam stac silnieje".
Ciekawo,czy to wszystko ma jakijs wplyw na wydarzenia na BW?
Obserwuj wątek
    • wtopek Re: Iran-Turcja. 26.02.11, 22:17
      W polskiej prasie nie było też wzmianki o wizycie premiera Kambodży w Singapurze.

Ciekawe kto za tym stoi, nie dupuszczając do publikacji tej informacji, na którą czeka z niecierpliwością polski naród.
      • igor_uk Re: Iran-Turcja. 26.02.11, 22:48
        wtopek,czy ty naprawda jestes tak tepym,ze z calosci informacji zawartej w moim poscie,zrozumiales tylko jedno -ze dla mnie jest dziwnym,ze o tej wizycie nie wspomnialo sie w polskiej prasie?
        W sumie nie dziwie sie twojemu zachowaniu-wystarcze przeczytac twoja sygnaturke,ktora jest swiadectwem twojej glupoty.

p.s. Porownywac wizyte Prezydnta Turcji w Iranie ,do wizyty premiera Kambodzy w Syngapurze,to naprawda szczyt glupoty.
        • vladexpat Re: Iran-Turcja. 26.02.11, 23:00
          igor_uk napisał:

> p.s. Porownywac wizyte Prezydnta Turcji w Iranie ,do wizyty premiera Kambodzy w
          > Syngapurze,to naprawda szczyt glupoty.

Nie żebym jakoś specjalnie kibicował wtopkowi, ale możesz wyjaśnić powyższe zdanie?
          • igor_uk Re: Iran-Turcja. 26.02.11, 23:13
            vlad,bardzo chetnie (chociaz dziwie sie,ze ty o to poprosiles).
            Zacznimy od tego,ze Turcja jest bardzo waznym krajem - czlonkiem NATO i mnie osobiscie nie przeszkadza,ze jeden z czlonkow NATO za bardzo przyjazni sie z najwiekszym wrogiem USA,ale co na to przyjaciele ameryki?
            Po drugie,to wlasnie Iran ma duza chec przyjac role lidera w Swiecie Arabskim i chyba dla UE to nie jest piekna perspektywa na przyszlosc. czy mam dalej wyjasniac? Tego jest wiecej.
            a teraz powiedz mi.Co taki Syngapur,czy Kambodza znacza dla Polski?Ja twierdze ,ze nic.
            • vladexpat Re: Iran-Turcja. 26.02.11, 23:25
              igor_uk napisał:

> vlad,bardzo chetnie (chociaz dziwie sie,ze ty o to poprosiles).

Raczej zgaduję, ale akurat Iran znaczy teraz dla Polski mniej niż Singapur. Paru moich znajomych dorobiło się na handlu z Singapurem. Z Iranem sam próbowałem coś kręcić, ale się nie dało choć handlowałem i z KSA i z Katarem. Towarów z Kambodży też zdaje się jest coraz więcej w Polsce i Europie. Więc porównanie jest może mocno naciągane, ale głupotą je nazywać to zdecydowana przesada.
              • igor_uk Re: Iran-Turcja. 26.02.11, 23:45
                vlad,potraktuje twoj post,jako zart.
      • leon7073 Re: Iran-Turcja. 28.02.11, 04:44
        Kto sie liczy z taka prymitywna cholota jak Iran i Turcja? Oni sa DNEM
      • piccolo61501 Re: Iran-Turcja. 23.03.11, 18:45
        Wpisz pod wyszukiwanie :kolaboranci

warszawa.getto.pl/index.php
    • eva15 Re: Iran-Turcja. 26.02.11, 23:28
      igor_uk napisał:

> Jakos bardzo cicho bylo na temat wizyty Prezydenta Turcji Abdullah Gula w Irani
      > e,gdzie byl przyjety jako bardzo drogi gosc,co symbolicznie ta wizyta odbyla si
      > e w czasie nasilenia wydarzen w Polnocnej Afryce.

No cóż, Iran to kraj bardzo niedemokratyczny, czyli niezgodny z zasadami jedynie słusznej demokracji, a Turcja Erdogana też się urywa z łańcucha, czyli zaczyna być podejrzana.
      Co się dziwić, że dwóch podejrzanych się spotyka.
      • zlotamajka Re: Iran-Turcja. 27.02.11, 00:31
        One niue tylko sa niedemokratyczne i podejrzane ale tez najwieksze kraje w regionie. Dlatego rza rewolucji. Ciekawe czy do Turcji dojdzie.
        • eva15 Re: Iran-Turcja. 27.02.11, 00:53
          Turcja przed tą nową demokratyczną rewolucją od kilku lat bardzo się broni. Ma podobny kłopot jak Egipt, tj. armia nie jest do końca suwerenna. Ale Turcji udało się MIMO to i mimo przynależności do NATO/USA stworzyć skuteczne struktury władzy cywilnej umiejętnie wykorzystując ideały i żądania EU (wszak to EU nalegała na demilitaryzację Turcji!). No i skończyły się pucze wojskowe od których Egipt (jak widać) wolnym nie jest. Inna faza rozwoju. Jak na razie Turcja panuje nad swoją własną armią wplecioną w interesy USA/ NATO.
          • zlotamajka Re: Iran-Turcja. 27.02.11, 01:02
            Ale Turcji ud
            > ało się MIMO to i mimo przynależności do NATO/USA stworzyć skuteczne struktury
            > władzy cywilnej umiejętnie wykorzystując ideały i żądania EU (wszak to EU nal
            > egała na demilitaryzację Turcji!). No i skończyły się pucze wojskowe od któr
            > ych Egipt (jak widać) wolnym nie jest. Inna faza rozwoju. Jak na razie Turcja
            > panuje nad swoją własną armią wplecioną w interesy USA/ NATO.

To fakt. Juz kiedys o tym pisalysmy. Ale Mubarak niby tez mial kontrole nad wojskiem. Wojsko nawet kilka godzin przed rezygnacja oglosilo poparcie dla Mubaraka.
            Jak widac wszystko moze sie zmienic. W kazdym razie Turcja i Erdogan na pewno bedzie demonizowana jak Iran i Ahmadinedzad.

• eva15 Re: Iran-Turcja. 27.02.11, 01:40
              Erdogan to nie Mubarak. On ma poparcie znacznej części społeczeństwa i nie jest żadnym brutalnym satrapą, nawet jeśli Zachód go powoli i ostrożnie (wiadomo - Turcja jest w NATO) na takiego kreuje.
            • igor_uk Re: Iran-Turcja. 27.02.11, 01:50
              majka,a co takiego armia egipska zrobila Mubaraku? I powiedz mi - co zmienilo sie w Egipcie? ja twierdze,ze nic.I po wczorajszych informacjach z regionu,widac ,ze Egipcianie,jak i Tunezyjczyki powoli zaczynaja to rozumiec.
              Znowu wrze w Tunezji, Egipcie i Algierii
              • zlotamajka Re: Iran-Turcja. 27.02.11, 02:06
                ja twierdze,ze nic.I po wczorajszych informacjach z regionu,widac
                > ,ze Egipcianie,jak i Tunezyjczyki powoli zaczynaja to rozumiec.

Przeciez od dwoch dni z Ewa probujemy Ci to wytlumaczyc. Czyli to ze ani w Egipcie ani w Tunezji nic sie nie zmienilo. Jest jeszcze gorzej.
                • igor_uk Re: Iran-Turcja. 27.02.11, 02:14
                  majka,nu tym razem ty mnie zaskoczyla. Spor nasz dotyczy czegos innego.Wy z Ewa twierdicie,ze za zamieszkami stoja USA,ja ze do tego nie jestem przekonany.i co by w tej informacji moglo utwierdzic mnie w tym,ze za tym wszystkim stoja USA?
                  • zlotamajka Re: Iran-Turcja. 27.02.11, 02:31
                    Igor, wlasnie to ze nic sie nie zmienilo udowadnia co my z Ewa twierdzimy. Ewa Ci kiedys napisala cos w rodzaju ze "aby nic sie nie zmienilo ciagle musi sie zmieniac". Wlasnie o to chodzi.
                    • igor_uk Re: Iran-Turcja. 27.02.11, 02:39
                      majka,ale co to ma do rzeczy? Czy to udowodnia,ze za tym wszystkim stoja USA?
                      Rowniez moglo byc tak,ze jedyna sila w Egipcie,ktora jest Armia,przyjela inicjatywe i wziela wszystko pod swoja kontrole,zostawiajac de facto,wszystko po staremu.
                      • zlotamajka Igor, przeczytaj to 27.02.11, 03:09
                        forum.gazeta.pl/forum/w,50,122615128,122638942,Re_Majka_ja_sobie_wypraszam.html
                        • igor_uk Re: Igor, przeczytaj to 27.02.11, 13:24
                          majka,ja to wszystko wiem. Tylko problemem jest to,ze nie widze sensu zastosowania tych metod w przypadku panstw,ktore podkontrolne sa i tak. Ty caly czas nie rozumiesz o co mnie chodzi.Ja nie widze sensu zmian w Tunezji ,czy w Egipcie,poniewaz te panstwa i tak byli kontrolowane przez USA.Przeciez Armia egipska w duzym stopniu jest finansowana z podatkow amerykanow.A czym przeszkadzal Zin Al-Abidin Ben Ali w Tunezji Stanam? Proba przekonania mnie,ze to robilo sie tylko dla samych zmian,mnie nie przekonuje.
                          Co innego,jak by cos takiego zaszlo w Iranie,ja by pierwszy tu szukal reki Waszyngtona.
                          • zlotamajka Re: Igor, przeczytaj to 27.02.11, 15:44
                            Igor widze ze krecimy sie w kolko. Nie ma to sensu wiec pozostawiam Cie z Twoimi przekonaniami.

Tylko jeszcze raz powtorze: piszesz ze nie wiesz czemu zmieniac jak sie kontroluje. Ano nie kontrolowali jakby chieli. Mubarak nie byl grzeczny i zblizal sie do Iran: pozwolil na loty komercyjen miedzy Kairo i Teheranem, np. i to podczas gdy Clintonowa krzyczala by zerwac wszystkie stosunki z Iranem. USA szykuja front Sunich na Shiitcki Iran. Oto tu chodzi miedzy innymi. Ale wiem ze i tak Cie nie przekonam.
                            • igor_uk Re: Igor, przeczytaj to 27.02.11, 16:36
                              majka,czyli twoim zdaniem,zgoda Mubaraka na odbycie lotow komercyjnych do Iranu,posluzylo podstawa do wzniecenia "rewolucji" w Egipcie.
                              To co powinne Stany zrobic z Turcja,ktora nie tylko podtrzymuje bliskie stosunki z Iranem na najwyzszym szczeblu,a do tego popiera iranski program nuklearny?Jak isc twoim rozumowaniem,to przynajmnie powinne zrzucic na Ankare kilka bomb atomowych.

• swiblowo Re: Iran-Turcja. 27.02.11, 02:58
                    igor_uk napisał:
                    > co by w tej informacji moglo utwierdzic mnie w tym,ze za tym wszystkim stoja US
                    > A?

pl.wikipedia.org/wiki/PNAC
                    • igor_uk Re: Iran-Turcja. 27.02.11, 13:27
                      swiblowo,sorry,ale nie widze sensu podporzadkowania tego,co juz jest podporzadkowane.Ale widze niebezpiczenstwo utraty kontroli nad panstwami regionu,ktore USA ma na dzien dzisiejszy.
        • misterpee Re: Swiat sie patrzy co to znaczy 27.02.11, 00:55
          Ni mniej ni wiecej , uderzenie na Iran ze strony tureckiej bedzie nieprawdopodobne, a wiec Turcja jest poczatkiem domina europejskiego. Drugie, biedny Saka bedzie bardzo osamotniony, majac Rosje z jednej strony i Turcje z Iranem zagradzace dostep dl Marsjan gotowych mu pomoc. Przepraszam, nie Marsjan ale Moskow. Jak wiemy w Syri sa nietylko Rosjanie, ale rowniez i okrety iranskie.
          Spekulujac dalej, Singapor jest muzulmanski , zatem wplywy tego kraju w Kambodzy wzmocnia kontrole Perskich Ayatolow w Poludniowo Wschodniej Azji. a potem w Chinach, Japoni, Peru, ktore zaczyna sie na ta sama litere co Polska. Wiec kolo sie zamyka i bedzie to omam Obamy. Moze wtedy ze strachu do Polski ucieknie Nataniahu, a Obama do Djakarty pojedzie grac w karty.
          • eva15 Re: Swiat sie patrzy co to znaczy 27.02.11, 01:44
            Uderzenie na Iran ze strony Turcji nie jest nieprawdopodobne. Oni jest kompletnie niemożliwe.
            • igor_uk Re: Swiat sie patrzy co to znaczy 27.02.11, 01:52
              Ewa,zgadzam sie z tym w 100%.Predziej uwierze w to,ze Turcja wystapi przeciw USA,w razie zaatakowania przez nich Iranu,zwlaszcza,jak bedzie w tym uczestniczyc Izrael.
    • bywszy1 Re: Kiedys czytalem o ambicjach Turcji+ 27.02.11, 08:54
      po tym jak sie nie udaja sprawy z UE,zostania supermocarstwem regionalnym w tamtym regionie.
      Czy sie mowi cos na temat wizyty tureckij w krajach muzulmanskich bylego ZSRR?
      W Szwecji na ten temat Turcji i Iranu malo sie cos pisze.
      A czy wplywa aktywnosc Turcji na raje muzulmanskie Rosji?
      A czy w ogole odnotowuja sie jakies reakcje w tych krajach na ostatnie wydarzenia u muzulmanow?
      U nas na razie sie mowi owalkach o wolnosc i demokracje.
      A co bedzie dalej,to sie mowi:"Zobaczymy dalej"
      • igor_uk Re: Kiedys czytalem o ambicjach Turcji+ 27.02.11, 13:30
        bywszy,czy ty zadajez pytania mnie,czy tylko na glos myslisz?
        jak ciebie naprawda cos interesuje,to mozesz wprost zapytac.Nasze wzajemne niecheci nie maja nic do rzeczowej dyskusji na neutralne tematy.
        • bywszy1 Re: Kiedys czytalem o ambicjach Turcji+ 27.02.11, 15:37
          A ty sie nie baw w psychoanalityka.
          Co mialem do powiedzenia,to powiedzialem.
          Jak ktos chce popatrzec na sprawe w tym kierunku.to OK!
          A jak nie,to widocznie nieciekawe.
          Mozliie,ze lepiej sie rozwodzic na temat "dalnich stran".
          A Turcy juz w Moskwie sa -mieszkania buduja.
          A moze i nie tylko.
    • przyjacielameryki Re: Iran-Turcja. 27.02.11, 09:54
      igor_uk napisał:

> Jakos bardzo cicho bylo na temat wizyty Prezydenta Turcji Abdullah Gula w Irani
      > e,gdzie byl przyjety jako bardzo drogi gosc,co symbolicznie ta wizyta odbyla si
      > e w czasie nasilenia wydarzen w Polnocnej Afryce.
      > Szukalem chociaz by wzmianki o tej wizycie w polskiej prasie i nic.Tylko port
      > al islamski "Euroislam" o tym wspomnial i to ni
      > e podal wszystkiego,co tam bylo powiedziano.A naprawde warto o tym wspomniec.
      > Najwyzszy Przywodca Iranu Ajatollah Alim Chameni podziekowal Abdullahu Guli
      > ,a w jego imieniu pochwalil caly Rzad turecki za to,ze Turcja oddala sie od Iz
      > raela i ze "przybliza Kraj k islamskiemu Swiatu".On takze zauwazyl,ze "
      > wplyw Izraela i USA w regionie zmniejszyl sie" i dalej " To wszystko dalo hi
      > storyczna mozliwosc Islamskim Panstwam stac silnieje
      ".
      > Ciekawo,czy to wszystko ma jakijs wplyw na wydarzenia na BW?

Goering też odbywał wizyty w Polsce na trzy miesiące przed napaścią Hitlera na Polskę. Były to wizyty "kurtuazyjne". Podobnie Ribbentrop spotykał się ze swoim przyjacielem Mołotowem ale za pół roku Hitler i tak zaatakował swojego wcześniejszego sojusznika - Stalina.
      Igorek, takie wizyty nic nie znaczą. Turcja prowadzi dosyć rozsądną politykę, jest tam taka mieszanina demokracji z kontrolą armii i z lekką domieszką islamu. Jest równowaga, która z grubsza wszystkich zadowala. Iran, to kraj bandycki prześladujący własne społeczeństwo pod przykrywką religii!!!!

• igor_uk Re: Iran-Turcja. 27.02.11, 13:28
        przyjaciel amerykanski,gratuluje cie "glebokiej wiedzy" w tym temacie.
      • elka-sulzer Re: Iran-Turcja. 28.02.11, 05:21
        przyjacielameryki napisał:

>Iran, to kraj bandycki prześladujący własne społeczeństwo pod przykrywką religii!!!!

Glupi ten Iran, nie przyjacielu, wszak moglby przesladowac wlasne spoleczenstwo pod przykrywka bezpieczenstwa kraju, jak jues to robi, i nikt by sie ich nie czepial, nie?
        Mogliby jak jues wydawac milirady pozyczonych dolarow na militaria i sluzby bezpieczenstwa i bys im w tym jeszcze przyklaskiwal.
    • l-oxo-l Re: Iran-Turcja. 27.02.11, 14:20
      To nie pasowałoby do budowanego w Polsce obrazu Iranu. Iran jest odcięty od Świata , bojkotowany , embargowany. Propaganda jak za świetności PRL.
      • igor_uk Re: Iran-Turcja. 27.02.11, 14:32
        l-oxo-l,zgadza sie,ale nie to jest najwazniejsze,co ja chcialem powiedziec,otwierajac ten watek.
        • l-oxo-l Re: Iran-Turcja. 27.02.11, 14:41
          igor_uk napisał:

> l-oxo-l,zgadza sie,ale nie to jest najwazniejsze,co ja chcialem powiedziec,otwi
          > erajac ten watek.
          Napisałem o prawdopodobnych przyczynach braku jakichkolwiek informacji w Polsce na temat tej wizyty.
          • misterpee Re: w amerykanskich mediach 28.02.11, 04:39
            tez nie ma. Widocznie zebzura nie pozwala.
            • elka-sulzer Re: w amerykanskich mediach 28.02.11, 05:12
              No wlasnie misterpee. Amerykanskie "wolne media" chyba jeszcze oficjalnego wycieku nie dostaly z "wiarygodnych" zrodel albo i samego ZEZWOLENIA na publikacje informacji o Turkach i Iranie.

Tak sobie mysle, ze moze Turek byl wyslany do iranu, jako posrednik, przez "zachodnia" demokracje z jej biznesem. Zachodnia demokracja przeciez oficjalnych kanalow z Iranem nie ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka