Dodaj do ulubionych

Gdzie strzelają korki od szampana po irańskich

15.06.13, 19:04
wyborach?
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: Gdzie strzelają korki od szampana po irańskic 15.06.13, 19:13
      a z czego tu się cieszyć?
      "politbiuro" ma władzę a nowy prezydent cieszy się jego zaufaniem.
      żadne reformy w iranie nie są możliwe dopóki klechy są tam u władzy.
      oni potrzebują tam ataturka.
      • mara571 Re: Gdzie strzelają korki od szampana po irańskic 15.06.13, 19:48
        pracowales kiedys z Iranczykami i Arabami?
        Ja tak i widze kolosalna roznice.
        Msci sie nas popieranie szacha przez USA i W. Brytanie przez lata, mimo wielu sygnalow ostrzegawczych. Byl potrzebny jako sasiad ZSSR, ale od Zachodu zalezny i mozna bylo mu warunki dyktowac.
        • polski_francuz Eben 15.06.13, 20:55
          " Ja tak i widze kolosalna roznice"

Persowie sa dumni, pracowici i inteligentni. Miec ich za przyjaciol to zysk.

PF
        • felusiak1 Re: Gdzie strzelają korki od szampana po irańskic 15.06.13, 20:55
          pracowałem i z jednymi i z drugimi i nie ma porównania. persowie góra.
          powiedziałbym, że mści się decyzja cartera o puszczeniu iranu ze smyczy.
          wysunąłby też tezę, że szach wygrałby w wyborach z ajatollahami bez trudu. sami irańczycy są do dzisiaj zaskoczeni w co się dali wrobić. ale tak już jest kiedy jedna satrapia zastępuje postokroć gorsza satrapia.
          mozna było abdykować szacha i zaryzykować "wolne" wybory.
          • mara571 dokladnie, jak mawia moja fryzjeka 15.06.13, 21:11
            Persowie nigdy nie zatracili instynktu, ktory nakazywal pracowac nad soba i sie rozwijac.
            Zreszta najwieksze osiagniecia kultury arabskiej zwiazane sa z przyjeciem osiagniec nauki perskiej.
            • 1blueelvic Nie wiem czy fryzjerka znala ... 15.06.13, 22:23
              historie Persji i swiadoma jest roli jaka ona odegrala jeszcze przed narodzeniem sie Islamu.

Z ta ukladnoscia, to roznie bywalo i historia o tym napisala wystarczajaco duzo.

Na przestrzeni stuleci VI-IV BC Persja mialo wyjatkowo duzy wplyw na losy polityczne panstw greckich - patrz dynastia Achajmenidow. Pozniej Cyrus, ... Dariusz dokonywali podbojow tworzac imperium ze stolica w srodkowym Iranie.

Zapedy imerialne pieknie opisal Herodot w swoim wielkim dziele i o tym musimy pamietac i dzisiaj wyrazajac swoja opinie w tym temacie.

To Herodot nakreslil granice pomiedzy Swiatem Wschodu i Zachodu ... i tak jest prawie do dzisiaj.
              • 1blueelvic Re: Nie wiem czy fryzjerka znala ... 22.06.13, 13:12
                [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Herodot]tutaj czytaj [/url]
          • eva15 Re: Gdzie strzelają korki od szampana po irańskic 15.06.13, 23:52
            Za szacha Persowie byli intelektualnie na poziomie Arabii Saidyjskiej. Nie dziwota,że ci za tym tęskno.
      • eva15 Feluś, ty się poducz w swej propagandzie 15.06.13, 23:49
        Szyitom irańskim Ataturk do niczego nie jest potrzebny. Oni i bez tego są ca (podkreślam - ca) tym, czym byli protestanci w łonie katolicyzmu.
    • 1blueelvic Wieczorem, a wiec za ca 6 godzin ... 15.06.13, 19:18
      pomiedzy przekaska a soczystym stekiem wzniose toast za porazke oszoloma.

Otworze dodatkowa butelke 5-letniego Merlot.
      • misterpee Re: szampana nie bedzie, bo importu nie ma 15.06.13, 20:03
        i nie pija w Iranie. Bedziemy pic jogurt zwany DOOGH, en.wikipedia.org/wiki/Doogh.
        A ze zmian nie bedzie to szczescie dla Iranczykow. Lepiej to niz miliony ofiar w Iraku i kraj spladrowany i zrujnowany. Moja znajoma Iranka mowi ze obecny prezydent to diabel, ale jeszcze nigdy nie opuscila przyjecia dla niego w hoelu Waldorf Astoria. Na dodatek odwiedza Iran regularnie. Moja kuzynka ma meza Iranczyka, odwiedza Iran regularnie i jest tym krajem zachwycona, ludzie przyjazni , kraj zasobny i bezpieczny.
        • 1blueelvic Ludzie wszedzie tacy sami, ... 15.06.13, 20:09
          jedni lepsi inni mniej.

Wzniose toast za oszoloma, ktorego z roznych wzgledow nie lubilem.
          • 5magna Re: Ludzie wszedzie tacy sami, ... 16.06.13, 18:19
            Takiego jak ty to ze swieczka nie znajdziesz.....
            • misterpee Re: nie tak ze swieczka 16.06.13, 18:43
              jest ich juz w Polsce od miliona do dwuch, a na dodatek coraz wiecej sklada wnioski o polski paszport. Az dziw skad tylu jezeli w zgineli w czasie hoaxu wszyscy , co do jednego, a nawet wiecej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka