Dodaj do ulubionych

Poprawna polszczyzna

05.02.13, 01:03
Przeglądając Allegro znalazłam takie coś allegro.pl/walentynki-upominek-na-walentynka-z-fotka-i2986639267.html
W szkole na lekcji języka polskiego uczono mnie iż prawidłową formą jest np. 14 lutego 2013 (czternasty dzień lutego) a nie jak w tym przypadku 14 luty 2013 (wszak w roku przypada tylko raz luty a nie czternaście razy)
Analfabeci czy co ?
Nakichałabym na taki upominek z błędem i nie wydała ani grosza.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Poprawna polszczyzna 05.02.13, 09:47
      Och, Salimis, 14 luty to doprawdy pikuś w dzisiejszych ciężkich czasach smile

Kompletny zanik dopełniacza (użyj to, spróbuj to), kompletny zanik "tę", zmienione zasady akcentowania (PREzydent w Emocjach użył kosMEtyków... ups... kosMEtyki, oczywiście wink), sama już głupieję i przestaję wiedzieć, jak się pisze "tak że" w znaczeniu "a więc", długo by wymieniać.

Co do kwiatków z Allegro, ostatnio rozczulił mnie zamiokulkas oferowany jako zimnokulas.
      • esimona Re: Poprawna polszczyzna 05.02.13, 19:47
        No tak, to drobiazg. Inny drobiazg dotyczący liczebników mamy od 2000 roku - dwutysięcznego.
        Od tego roku rozpleniła się błędna odmiana następnych lat.
        Zaczęto używać: dwutysięczny pierwszy rok - zamiast dwa tysiące pierwszy rok i tak dalej w stosunku do następnych lat. Pewnie tak już zostanie, bo chyba nie da się tego wyplenić
        Ta niepoprawna odmiana jest bardzo żywotna i pojawia się niemal powszechnie.
        Moje ostatnie odkrycie internetowe to słowo "monsz". Nie wiecie co to za słowo? Po prostu mąż, co wynikało z kontekstu. I jeszcze zwrot: "z kont jesteś" zamiast skąd.
        Mamy bardzo trudny język
        • aankaa Re: Poprawna polszczyzna 05.02.13, 22:49
          polska jenzyk, trudna jenzyk tongue_out

mnie powala określenie "z logiem" (twojej firmy)
          • salimis Re: Poprawna polszczyzna 05.02.13, 23:14
            Widocznie wymówienie "logo" jest bardziej skomplikowane wink
            • yoma Re: Poprawna polszczyzna 06.02.13, 11:15
              A, tu bym się nie czepiała, zgodnie z zasadą, że co się da odmienić, to się odmienia. Kościuszko z Kościuszką, radio z radiem, logo z logiem.
              • jottka Re: Poprawna polszczyzna 06.02.13, 13:20
                tu jest ciekawa wypowiedź prof. miodka na ten temat:

www.raciborz.com.pl/art16121.html
                ale ogólnie siem zgadzam z yomą - co można, to należy odmieniać, w końcu to najwyższa forma uznania językowegosmile
        • elzbieta.24 Re: Poprawna polszczyzna 06.02.13, 13:28
          Znalezione w ogłoszeniach na gumtree -" ŁOŃCZĄCA JE PÓŁKA NAROŻNA".
    • olinka20 Re: Poprawna polszczyzna 06.02.13, 14:59
      Wrrrr, gryzę!!!
      Ostatnio do szału doprowadza mnie reklama, w ktorej dziewcze reklamuje swoją kolezanke, ktora piecze UDErzajaco dobre ciasta.
      Za kazdym razem jak słysze ten akcent na 1 sylabę to gryzę!!!
      • salimis Re: Poprawna polszczyzna 06.02.13, 18:04
        To tak jak mnie rozwalała reklama pewnych zup gdzie paniusia pieprzyła od rzeczy ze zupa jest płaska Ten który wymyślił ten tekst jest płytki jak woda w kałuży uncertain
        • yoma Re: Poprawna polszczyzna 06.02.13, 18:16
          Kumpel ma bloga, w którym zbiera takie różne kwiatki. Jak znajdę, to pokażę.
          • yoma Re: Poprawna polszczyzna 06.02.13, 18:22
            znalazłam smile

polishizna.blox.pl/html
    • jarka63 Re: Poprawna polszczyzna 06.02.13, 21:19
      A mnie zadziwia kariera przyimka "na" : na boso, na pieszo, bluzka na długi rękaw, na tygodniu. Wszystkie autentyczne, i to na piśmie, widziałam na własne oczy.
      • yoma Re: Poprawna polszczyzna 07.02.13, 09:31
        "Na szydełku". O ile rzeczywiście robi się na drutach, bo ta robótka wisi na drucie, to na szydełku nie wisi i robi się szydełkiem.
        • pi.asia Re: Poprawna polszczyzna 10.02.13, 08:02
          "Łończąca półka narożna" wymiata! Aż dziw, że "półka" i "narożna" są napisane poprawnie.

Myślałam, że tylko mnie wkurza nieodmienianie miesięcy. 8 marzec, 1 kwiecień, 31 grudzień - dostaję piany na ustach.
          Do szału mnie też doprowadza używanie zaimka "mi" na początku zdania: Mi się podoba, mi się wydawało.
          A taka forma coraz bardziej się rozprzestrzenia, wrrr.

• jarka63 Re: Poprawna polszczyzna 10.02.13, 15:29
      Wszechobecne "ciężko" zamiast "trudno", np.: "ciężko powiedzieć".
      ---
      kotydworcowe.pl/
    • ewik1976 Re: Poprawna polszczyzna 10.02.13, 22:11
      Ja wymiękam na studiach podyplomowych, jak słyszę Panią wykładającą, posiadającą wszelakie tytuły i kwalifikacje:

1. Włanczać
      2. Tu pisze
      3. Oglądnijcie sobie
      4. Forumów internetowych
      5. I wiele innych w tym stylu

Do tego nader często na zajęciach słyszymy de facto i stricte, hmmmmm

A co do ogłoszeń - kiedyś widziałam takie - "Sprzedam koszarkie do trawi"
      • kotapsota Re: Poprawna polszczyzna 15.02.13, 12:01
        Ostatnio jakoś nagminnie zaczęto używać słówka "tak?", prawie po każdym zdaniu. Denerwuje się, jak to słyszęsad
        Pozdrawiam
        • yoma Re: Poprawna polszczyzna 15.02.13, 14:55
          A TVN właśnie przeżywa wielokrotne orgazmy na temat TEGO asteroidy, KTÓRY na nas leci.
          • pi.asia Re: Poprawna polszczyzna 15.02.13, 17:31
            A bo kiedyś był TEN kometa, TEN planeta... bodajże Kochanowski pisał odę do Słońca "planeto mój złoty" czy jakoś tak.
            • olinka20 Re: Poprawna polszczyzna 15.02.13, 21:07
              Aaaaaaa zgwałciłyscie moje uszy!!!!!
              • andy3458 Re: Poprawna polszczyzna 16.02.13, 13:53
                To ja dodam jeszcze : napij się kakała , a powinno być napij się kakao ; nie włanczaj radia, a powinno być nie włączaj radia. A już ewenementem jest zwrot "chłopaki bawiły się" - kto? chłopaki ( te chłopaki - rodzaj żeński lub nijaki, bo "te" a nie "ci" , bawiły się ( one bawiły się- rodzaj żeński). Poprawnie powinno być - chłopcy bawili się.
                • olinka20 Re: Poprawna polszczyzna 18.02.13, 09:45
                  Jak ktos mnie atakuje "włanczaniem" to zawsze uprzejmie pytam- włancznikiem mam to zrobic?
                  Nie jest zle, wiekszosc załapuje, ze pobładziła wink
    • jarka63 Re: Poprawna polszczyzna 17.02.13, 19:58
      "Jestem na kupnie" ... Słów mi brak. Skąd się biorą te nowotwory językowe?
      • pi.asia Re: Poprawna polszczyzna 18.02.13, 05:41
        Wykompe, złape, odgrzebe... połóż to do góry, sweter leży w półce...
        • karple Re: Poprawna polszczyzna 18.02.13, 11:43
          Ja jakoś nie mogę znieść zwrotów: "leciał już autobus na Katowice?" albo "wczoraj na zakładzie" , "siedzę na komputerze" itd....
          A już do szału mnie doprowadza: "przyniosłam Ciebie gazetę "
          • olinka20 Re: Poprawna polszczyzna 18.02.13, 12:02
            A to "leciał na" to chyba regionalizm.
            Bo pamietam, jak dojezdzałam jeszcze zbiorkomem, lata swietlne temu i czesto ktos pytał czy juz "leciał".
            A ja, panna przemadrzalska zawsze odpowiadałam- o ile mi wiadomo, autobusy nie latają. Az dziw, ze nie zarobiłam nigdy parasolką, albo laską big_grin
            • yoma Re: Poprawna polszczyzna 18.02.13, 14:55
              Co do przesuwania akcentów, wczoraj dobił mnie WAtykan. Noż kuźwa, nawet w oryginale ten akcent jest całkiem gdzie indziej!
            • karple Re: Poprawna polszczyzna 18.02.13, 15:02
              Ja wieki temu miałam bardzo mądra polonistkę. Kobieta uczyła nas nie tylko tego co program nakazał, ale i w śmieszny sposób uczyła ładnej mowy. I tak np. jej zawdzięczam wiedzę iż lektury się omawia a nie jak inne polonistki mawiały: przerabia, bo przerabia to się spodnie na spódnicę a nie lekturę big_grin i proszę jak nam to nasza polonistka mówiła byłam może w trzeciej klasie podstawówki a do tej pory jak słyszę że ktoś "przerabia" np. Anię z Zielonego Wzgórza to pytam: tak, a na co przerabiasz jeśli wolno wiedzieć big_grin
              Tyle, że przez tę moją przemądrzałość w liceum jak powiedziałam Pani Magister uczącej nas polskiego, że przerabia się spodnie na spódnicę a nie lektury to wezwała do szkoły mojego tatę i naskarżyła małpa że pyskuję..... wredny babiszon!!!
              • yoma Re: Poprawna polszczyzna 18.02.13, 19:30
                Zazdroszczę polonistki (tej dobrej). W podstawówce kazano mi pisać Ślązk (bo Ślązacy) i ołuwek (bo tak), a w liceum pani profesór nauczała, że istnieje literatura hermentyczna oraz takie dwa dzieła: "Gargantua" i "Pantagruel".
                • olinka20 Re: Poprawna polszczyzna 18.02.13, 19:50
                  Yoma, padłam big_grin I nie moge sie podniesc big_grin
                  Ja w 3 i 4 klasie liceum miałam polonistke, ktora chciała sie z nami kumplowac i byc taka cool.
                  Czasem przyznawała sie, ze jakas lekture czytała z bryków!! UWielbialismy ją z kumplem zaginac. Nie wiem czemu, ale nie przepadała za namiwink
                  Ale na swoje usprawiedliwenie mam to, ze w 1 i 2 klasie uczyła nas naprawde kobieta z pasją, oczytana, inteligentna, a ta co była po niej... Brak słow.
                  • esimona Re: Poprawna polszczyzna 18.02.13, 20:09
                    Chyba nikt i nic nie przebije polonistki Yomy z liceum i tych dwóch dzieł. Ryczę ze śmiechu i przeszkadzam kotu spać przy laptopie
                    • yoma Re: Poprawna polszczyzna 19.02.13, 09:39
                      Niestety autentyk. Na pewno było tego dużo dużo więcej, ale akurat to mi zapadło w pamięć.
        • salimis Re: Poprawna polszczyzna 18.02.13, 23:47
          pi.asia napisała:
          Cytatsweter leży w półce...

ha, ja słyszałam wersję - cweter lub cwytr. No ale tu gwara poznańska się kłania a gwara ma swoje prawa wink
          • karple Re: Poprawna polszczyzna 19.02.13, 08:47
            Yoma- Twojej polonistki nic nie przebije!!! Padłam na dziób i ledwie się zebrałam big_grinbig_grinbig_grin
            A jak reagujecie na tekst: poszli by my......
            • yoma Re: Poprawna polszczyzna 19.02.13, 09:41
              Na szczęście nie znam nikogo, kto tak mówi, chyba że sobie jaja robi smile
              • salimis Re: Poprawna polszczyzna 19.02.13, 10:10
                Często słyszę : zrobiły my, powiedziały my itd.
    • biedroneczka47 Re: Poprawna polszczyzna 21.02.13, 11:06
      Pracuję z osobą, która mówi "bynajmniej" zamiast prznajmniej. I w ogóle zrobiła sobie z tego uniwersalne mądrze brzmiące słowo. A ja mam dreszcze ale nie komentuję. Tabletki wg tej osoby się pije.
      Poza tym ogólnie zgrozą napawa mnie to, co się dzieje z naszym językiem. Oprócz ewidentnych błędów (tagże zamiast tak, że) ta feministyczna nowomowa. Te reżyserki, psycholożki i socjolożki są po prostu groteskowe.
      • yoma Re: Poprawna polszczyzna 21.02.13, 19:36
        A najgorsze, że tych ewidentnych byków dopuszczają się dziennikarze. Przecież to tak, jakby stolarz robił kulawe stoły i się obrażał, jak mu się to wytknie.
        • andy3458 Re: Poprawna polszczyzna 21.02.13, 20:02
          Często w TV prezenterzy meteo mówią : w nocy będzie 2 stopnie "na minusie" , a w dzień 2 stopnie " na plusie", zamiast minus 2 stopnie, lub plus 2 stopnie.
          • jottka Re: Poprawna polszczyzna 21.02.13, 20:35
            ja nie językoznawca, ale protestuję przeciwko potępianiu błędów ortograficznych, gramatycznych, regionalizmów, kolokwializmów i nowo powstających słów łącznie! jak mawiał pewien znajomy lektor - uzus decyduje.

że tak tylko do tych potępianych przez biedroneczkę socjolożek nawiążę - to nie jest żadna "feministyczna nowomowa", tylko najzupełniej prawidłowo i w zgodzie z kanonami polszczyzny tworzone formy żeńskie danych zawodów. jedyną ich "wadą" jest relatywnie krótki czas ich używania, ale widać, że szybko się przyjmują, bo po prostu takie jest zapotrzebowanie społeczne i to odzwierciedla język.

na tej samej zasadzie można by się oburzać na nauczycielkę czy lekarkę, fuj, obrzydliwe, gdyż powinno się mówić niefeministycznie o pani nauczyciel czy pani lekarz, ale przecież to absurd, prawda? tyle że do tych form jesteśmy przyzwyczajeni, bo te zawody już od dawna są powszechnie uprawiane przez kobiety. język jako taki stawia opór li i jedynie chirurżce czy architektce, ale nie z powodów feministycznych, tylko fonetycznychsmile
            • barba50 Re: Poprawna polszczyzna 21.02.13, 21:38
              Co prawda nie o poprawną polszczyznę chodzi, ale...
              Słownik polsko - polski

alkohol - kosmetyk zażywany doustnie. Zażyty w odpowiedniej dawce powoduje zdecydowaną poprawę urody otoczenia zażywającego.

apatia - stosunek do stosunku po stosunku

Arab - osoba z kulturowo uwarunkowanym ręcznikiem na głowie

bałagan - przestrzeń zaaranżowana alternatywnie

biedak - osobnik ekonomicznie nieprzystosowany

dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć ci "spierdalaj", w taki sposób, że czujesz narastające podniecenie przed zbliżającą się podróżą

dorosły - osoba, która przestała rosnąć na końcach i zaczęła rosnąć pośrodku.

denat - osoba bezterminowo dysfunkcyjna

erekcja - czasowy objaw niezrównoważenia hormonalnego

głuchoniemy - osoba ze wzmożoną werbalizacją ruchową

ginekolog - lekarz, który szuka problemów tam, gdzie inni znajdują radość

grubas - osoba zorientowana horyzontalnie

haracz - dobrowolna opłata na rzecz lokalnego lobby baseballowego

jąkała - osoba z samopowtarzalną dysfunkcją płynności artykulacji

ksiądz - człowiek, do którego wszyscy mówią ojcze, za wyjątkiem jego własnych dzieci, które mówią do niego wujku

kac - suszenie po zalaniu

komputer - urządzenie służące do rozwiązywania problemów, których bez niego w ogóle by nie było

konsultant - ktoś, kto weźmie zegarek od twojej żony, powie ci która godzina, po czym każe zapłacić za informacje.

kurz - odwodnione błoto

leń - osoba motywacyjnie zubożona

market - ring do walk zespołowych o wątpliwej wartości trofea, zazwyczaj przeterminowane, układane na regałach, przez osobników obdarzonych ujemnym ilorazem inteligencji.

patomorfolog - lekarz ostatniego kontaktu

piękno - ulotne zjawisko mijające zwykle po wytrzeźwieniu

pijany - osobnik przestrzennie zagubiony

szczerbaty - osoba o zwiększonej wydajności oddechowej

wędka - kij łączący debila z wodą

wibrator - urządzenie na złość kobietom montowane w telefonach
              • jottka Re: Poprawna polszczyzna 21.02.13, 22:11
                barba50 napisała:

> alkohol - kosmetyk zażywany doustnie. Zażyty w odpowiedniej dawce powoduje zdecydowaną poprawę urody otoczenia zażywającego.

a nie lepiej zacytować słowa poety - "wszak nie ma brzydkich kobiet, tylko wina czasem brak..."?smile

> erekcja - czasowy objaw niezrównoważenia hormonalnego

a to mi przypomina lansowaną na poważnie w jakimś piśmie kolorowym definicję starości - "okres spokoju hormonalnego"...

> kurz - odwodnione błoto

kurz to jest miejsce, gdzie lubi się tarzać moja kocicasad ile bym nie odkurzała, to ta zawsze znajdzie sobie miejsce z odwodnionym błotem...

• andy3458 Re: Poprawna polszczyzna 21.02.13, 22:18
                To ja może trochę przekornie dodam coś z innej beczki. Znalazłem niedawno w necie "Miejski słownik slangu i mowy potocznej". Jest co poczytać, a przydać się może zwłaszcza jak miewa się do czynienia z młodzieżą, żeby zrozumieć co do nas mówią. Nie wiem czy wejdzie link, ale spróbujcie. www.miejski.pl/a-0.html

Lepiej na zakątku poczytać o kotach, niż na innych forach o jakichś głupotach.
            • biedroneczka47 Re: Poprawna polszczyzna 21.02.13, 22:47
              ale one brzmią tak infantylnie...
              Ja jestem zootechnikem z wykształcenia i nie chcę być zootechniczką. Mam swoje lata i ciężar gatunkowy i nie identyfikuję się nijak z takim zdrobnieniem.
              A poza tym reżyserka to jest taki pokój za szybą w którym są jakieś pokrętła. No niestety. Ja już taki rocznik jestem, że raczej nie przywyknę.
              A regionalizmów faktycznie nie należy mieszać z błędami. Pochodzę z Podkarpacia. 5 lat mieszkałam w Lublinie i prawie 4 w Warszawie. Nigdy w życiu nie użyłam zwrotu "na dwór", "na dworze". Mam jakąś blokadę genetyczną. Wiecie jakie to męczące? Normalnie "na pole" nie mogłam powiedzieć, bo ludzie zaraz się wymądrzali a tamte określenia były dla mnie absolutnie niewykonalne. Od kiedy wróciłam w rodzinne strony delektuję się wolnością używania regionalizmów w mowie potocznej. Wychodzę na pole, jem sztangle, przezbywam się z koleżanką itd wink a obwarzanki to obwarzanki, bo się je obgotowuje wink
              • yoma Re: Poprawna polszczyzna 22.02.13, 09:38
                A idziesz oglądnąć czy obejrzeć film? Z ciekawości pytam smile

> a obwarza
                > nki to obwarzanki, bo się je obgotowuje wink

Patrz, że też mi to nigdy do głowy nie przyszło smile
                • biedroneczka47 Re: Poprawna polszczyzna 22.02.13, 13:48
                  Nazwę obwarzanków roszyfrowałam jak przeczytałam przepis na... bajgle wink
                  Do kina jadę na film. Oglądanie, oglądałam, będę oglądać to czasownik niedokonany i tak go stosuję a obejrzeć mogę wystawy albo samochód. Do filmu bym tego nie użyła, bo mi jakoś nie pasuje. Film jest za długi wink
            • yoma Re: Poprawna polszczyzna 22.02.13, 09:33
              Psycholożka i socjolożka mnie drażni, ale OK, powstało zgodnie z regułami języka, kto czuje przemożną potrzebę używania, niech używa. Ale nie zgadzam się, że uzus decyduje o wszystkim. Nie zgadzam się na mówienie PREzydent użył KOSmetyk i ubrał swetr w WaTYkanie, nie zgadzam się na jakąś przedziwną wersję polszczyzny używaną przez genetycznych patriotów (co osobliwie dobrze widać na Forum Kraj) i nie zgadzam się na równie przedziwną wersję, jaką stosowało paru moich naczelnych (Yoma, skocz i zrób kejsik o jakimś brendziku, bo cię zbrifuję). Może jestem dinozaurem, ale nie i już.
              • jottka Re: Poprawna polszczyzna 22.02.13, 11:57
                yoma napisała:

> Ale nie zgadzam się, że uzus decyduje o wszystkim.

nie zgadzać się możesz, ale fakty są przeciwko tobie. użytkownicy (dowolnego) języka są wygodni i dążą do uproszczeń, gdzie się da. ujednolicają akcenty i przypadki i wolą mówić "psycholożka" zamiast "pani psycholog", bo to drugie bardziej skomplikowane. przez pewien czas powstrzymują ich względy obyczajowe, czyli "infantylizm" wspomniany przez biedroneczkę (prezes to poważna osoba, prezeska niepoważna, no bo nie jest prezesemsmile, ale zmiany społeczne pociągają za sobą zmiany językowe, bo człowiek stara się adekwatnie opisywać, co widzi, żeby orientować się w świecie.

> Nie zgadzam się na mówienie PREzydent użył KOSmetyk i ubrał swetr w WaTYkanie

zgadza się, jest to paskudne, ale statystyki pokazują, że np. w walce dopełniacza z biernikiem ten pierwszy będzie niedługo świętej pamięcisad

> nie zgadzam się na jakąś przedziwną wersję polszczyzny używaną przez genetycznych patriotów (co osobliwie dobrze widać na Forum Kraj)

może na wszelki wypadek nie będę tam zaglądać...

> i nie zgadzam się na równie przedziwną wersję, jaką stosowało paru moich naczelnych (Yoma, skocz i zrób kejsik o jakimś brendziku, bo cię zbrifuję).

trądzik młodzieńczy, że tak powiemsmile polszczyzna nie z takimi makaronizmy dawała sobie radę, wchłonie się i tego pidżina.
                • yoma Re: Poprawna polszczyzna 22.02.13, 13:24

> może na wszelki wypadek nie będę tam zaglądać...

A idzis? Drażni, choć nawet jeszcze nie widziałaś, a przecież to też uzus...
                • yoma Re: Poprawna polszczyzna 22.02.13, 13:31
                  Przepraszam, za wcześnie mi się.

> użytkownicy (dowolnego) j
                  > ęzyka są wygodni i dążą do uproszczeń, gdzie się da. ujednolicają akcenty

No tak. W tej chwili zaczyna się jakaś walka o usuniecie z polszczyzny znakow diakrytycznych. w porzadku? przeciez to jedno z najzupelniej naturalnych uproszczen. moze w ogole zaczniemy pisac tak, jak jeden taki, ktorego znam, a ktory poprzednie zdanie zapisalby: przeciez to jedn. z najzup. nat. upr.

I nie mówię o ujednolicaniu akcentów, tylko o ich dziwacznym przesuwaniu. Zdzierżę matemaTYkę i POszliBYŚmy, ale nie zdzierżę WaTYkanu w kosMEtyku. Ale może rzeczywiście jestem dinozaurem.
                  • jottka Re: Poprawna polszczyzna 22.02.13, 21:13
                    yoma napisała:

> No tak. W tej chwili zaczyna się jakaś walka o usuniecie z polszczyzny znakow diakrytycznych. w porzadku? przeciez to jedno z najzupelniej naturalnych uproszczen.

nie żebym była zajadłym wrogiem ogonków, ale kiedyś, kiedyś, te wieleset lat temu tych ogonków było duuuużo więcej... i koniugacji, i rodzajów, i czego tam jeszcze, i wiele z nich niewątpliwie było sensownych i ciekawych, tyle że przegrały historycznie z formami pojemniejszymi.

co piszę nie żeby akceptować każde nieuctwo czy dowolnie wyprodukowany bełkot, tylko żeby wskazać, że w dłuższej perspektywie wygrywa ta forma, która odpowiada przeważającej (bądź decydującej) grupie użytkowników - i niekoniecznie są to złośliwe tępaki, tyle że właśnie uzus decyduje, czyli przydatność danej formy w komunikacji codziennej.

> I nie mówię o ujednolicaniu akcentów, tylko o ich dziwacznym przesuwaniu. Zdzierżę matemaTYkę i POszliBYŚmy, ale nie zdzierżę WaTYkanu w kosMEtyku. Ale może rzeczywiście jestem dinozaurem.

a te drugie (watykan itd.) to są może formy telewizyjne, że tak powiem? znaczy gdzie się one objawiają i u kogo, bo może z tego da się wysnuć wnioski o ich pochodzeniusmile
      • kotapsota Re: Poprawna polszczyzna 21.02.13, 22:21
        Tak. Mnie również to razi-feministyczne sformułowania.
        • biedroneczka47 Re: Poprawna polszczyzna 21.02.13, 22:53
          A, jest jeszcze coś. Niestety się przyjęło ale ja nie mogę przywyknąć "w radiu", "w studiu". wwwwrrrrrrrrrrrrr
          No i byłabym zapomniała!
          Odwiedziłam dziś mój urząd skarbowy a tam tabliczka "do okienek prosimy podchodzić pojedyńczo"
          I ta kreska nad n wyglądała jak doklejona. Może to moje wrażenie, bo tam mi nie pasowała a może tablica została wykonana poprawnie a ktoś w urzędzie uznał, że wie lepiej. Kusiło mnie, żeby zrobić zdjęcie telefonem ale chyba nie wolno wink
          • yoma Re: Poprawna polszczyzna 22.02.13, 09:43
            Bez przesady, US to nie jest obszar o poważnym znaczeniu militarnym smile chociaż jak kiedyś fotografowałam drzwi pewnego centrum handlowego, na których wisiała urocza karteczka "Drzwi nieczynne, następne drzwi po drugiej stronie obiektu" (taras widokowy nieczynny, następny taras widokowy we Wrocławiu), to musiałam się trochę powykłócać z ochroną. Parę takich fotokwiatków mam, jak znajdę, to wrzucę.
            • yoma Re: Poprawna polszczyzna 22.02.13, 09:49
              Nie byk i kompletnie OT, ale nie mogłam się powstrzymać. Bar pod Połoniną Wetlińską. Święta prawda...

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/xa/ui/jmah/0BAeGVvRBcxOtK0WhB.jpg

Byk

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/xa/ui/jmah/2SdGSUzVbVhZPQE8HB.jpg
              • miriam_73 Re: Poprawna polszczyzna 22.02.13, 21:00
                Widzę, że w OBI zdolniachy pracują smile U mnie na Puławskiej w Warszawie, w ub. roku widziałam "Lawędę" wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka