Dodaj do ulubionych

spadające gwiazdy

12.08.13, 23:09
Dziś największe natężenie roju Perseidów - "spadających gwiazd".
Wyciągnęłam koleżankę na łąki za hutę, żeby popatrzeć na niebo.
Rozłożyłyśmy się na kocyku na trawie i ja gapiłam się w górę jak zaczarowana, a ona rozglądała się na boki, poprawiała odzienie, wołała psy (wzięła dwie swoje suki), wiązała buty, przypinała smycze, zakładała świecące obroże - jednym słowem była zainteresowana wszystkim tylko nie obserwacją nieba.
I ona zobaczyła osiem spadających gwiazd, a ja tylko pięć.
Już myślałam, że nie ma żadnej sprawiedliwości na świecie, gdy w powrotnej drodze ona gapiąc się w górę wlazła w kałużę.
Od razu mi ulżyło.

Aha - zaliczyłyśmy też trzy sputniki i sześć samolotów.
A koniec końców stwierdziłyśmy, że to romantyczne zjawisko to nic więcej tylko gigantyczna spalarnia kosmicznych śmieci, i następnym razem wybierzemy się do firmy Remondis. Za dnia, komary nie będą żarły, i na spalane śmieci pogapimy się ile dusza zapragnie wink
Obserwuj wątek
    • olinka20 Re: spadające gwiazdy 13.08.13, 10:34
      U mnie na działce samoloty zawracają zeby wyladowac w Pyrzowicach.
      Tez tak czasem lezelismy i obserwowalismy rozowe brzuszki wizzerow i inne wink
      A perseidy przegapiłam sad
      • dorcia1234 Re: spadające gwiazdy 13.08.13, 11:54
        u nas to można było podziwiać jedynie spadające krople deszczu a nie gwiazdy...
        • niutaki Re: spadające gwiazdy 13.08.13, 14:28
          nie paczalamsad Pi.asiu jakie to sputniki? Po czym to poznajesz ze sputnik?
          • pi.asia Re: spadające gwiazdy 13.08.13, 18:14
            Sputnik to gwiazda która się przesuwa wink
            Samoloty łatwo odróżnić, bo mają migające światła na skrzydłach - czerwone i niebieskie. Ale wczoraj miałyśmy problem, bo leciało coś czego nie umiałyśmy nazwać - za duże na sputnik, a zbyt świecące na samolot. W dodatku świeciło jaskrawym białym światłem. Potem to jaskrawe zgasło i zostały tylko czerwone i niebieskie punkciki. Zgadłyśmy że to samolot, który leciał z włączonym dolnym reflektorem (takim do oświetlania pasa startowego przy lądowaniu).
    • mysiulek08 Re: spadające gwiazdy 13.08.13, 17:56
      Napisalam saznisty post o niebie, gwiazdach i Drodze Mlecznej w drodze do gejzerow Tatio i szlag go trafil sad
    • saga55-5 Re: spadające gwiazdy 14.08.13, 22:12
      Ja z córą widziałyśmy trzy, ale na więcej nie czekałyśmy bo jakoś zimno było, no i chmurki się jakieś pojawiły.
      Nawet kocinka z nami była, ale wątpię by coś widziała wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka