saga55-5 05.02.14, 20:58 Wczoraj na wyjeździe służbowym jadłam pierwszy raz zupe z soczewicy. Baaaardzo mi smakowała. Macie może jakiś sprawdzony przepis na taką zupę ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aankaa Re: Zupa z soczewicy 05.02.14, 21:08 nie mam ale kilka dni temu skusiłam się na pierogi z soczewicą - mlask a tak, w ogóle, wszelkie wynalazki "zdrowa żywność" obchodzę szeeeerokim łukiem z nadzieniem szpinakowym też się dały zjeść jeszcze trochę a zacznę gotować mannę lub owsiankę na śniadanie... Odpowiedz Link
jarka63 Re: Zupa z soczewicy 05.02.14, 21:36 Kotlety z soczewicy są świetne. Zupę uwielbiam od czasu gdy w fejsbukowym teście "Jaką jesteś zupą" okazałam się być zupą z soczewicy właśnie Przepisu nie mam, bo nie gotuję zup. Dodam tylko, że jest soczewica czerwona i zielona. Owsianka i grysik (manna) moje miłości, zwłaszcza zimą. Z cynamonem, bananem i brązowym cukrem. Odpowiedz Link
saga55-5 Re: Zupa z soczewicy 05.02.14, 21:44 Ta wczorajsza była zielona. Muszę spróbować ją ugotować Odpowiedz Link
aankaa Re: Zupa z soczewicy 05.02.14, 21:52 Jarka, dobra kobieto, daj przepis - ale tak łopatologicznie mam nieduży garnuszek, paczkę manny i ... czarna dziura Odpowiedz Link
wadera3 Re: Zupa z soczewicy 05.02.14, 22:20 Tylko nie wrzuć paczki manny do niedużego garnuszka, bo będziesz gotowała te kaszę, jak Pokora w "Poszukiwanym". A ja, parę dni temu, też zrobiałm pierogi z soczewicy - nawet mój mięsożerny Miś jadł ze smakiem. Odpowiedz Link
aankaa Re: Zupa z soczewicy 05.02.14, 22:43 Wadera - mam kaszkę (na ew. swoje śniadanie w sobotę/niedzielę) nie makaron dla dobermana... moje dziecię (mięsożerne) od niedawna (tuż obok pracy otworzyła się pierogarnia) pochłania owe soczewicowe czy szpinakowe (nadzienia) Odpowiedz Link
klaryma Re: Zupa z soczewicy 06.02.14, 08:25 libańska zupa z soczewicy (z Galerii Potraw), cytuję z pamięci: podsmażyć jedną cebulę, jeden ziemniak (w kosteczkę) i startą marchewkę. gdy zmiękną zalać wodą lub bulionem (z 1,5 l.) i nasypać wypłukanej uprzednio czerwonej soczewicy (gdzieś szklankę) doprawić kuminem, słodką papryką,chili, solą i pieprzem, można dodać pomidor pokrojony w kosteczkę zmiksować m.zd. czerwona soczewica jest lepsza - szybciej się gotuje, ma piękny kolor i dla mnie jest smaczniejsza. Odpowiedz Link
olinka20 Re: Zupa z soczewicy 06.02.14, 10:31 Ja zupe z soczewicy robie na oko Ale generalnie podobnie jak Klaryma, podsmazam cebule, potem dorzucam marchew, ziemniaki ( mało) w kostke pokrojone i zalewam bulionem warzywnym. Soczewicy nie namakac, tylko przepłukac ( tez lubie bardziej czerwoną) wrzucam do zupy, przyprawiam na bogato- imbir, kurkuma, lubczyk, chili, cząber. No i gotuje do miekkosci, nie miksuje ( ale jak sie chce krem to mozna zmiksowac). Ale wczoraj jadłam genialną zupe z miksowanym peczakiem, no miodzio. Odpowiedz Link
barba50 Re: Zupa z soczewicy 06.02.14, 10:37 Tutaj jest oryginalny przepis Thiessy z Galerii Potraw o którym pisała Klaryma Libijska zupa z czerwonej soczewicy Potwierdzam - zupa jest re-we-la-cyj-na. Odpowiedz Link
saga55-5 Re: Zupa z soczewicy 06.02.14, 10:46 Bardzo dziękuję Czerwonej nie znam, bo nie jadłam. Zieloną jadłam pierwszy raz, no i był to krem. Po niedzieli chyba się skuszę Odpowiedz Link
jarka63 Re: Zupa z soczewicy 06.02.14, 13:47 aankaa napisała: > Jarka, dobra kobieto, daj przepis - ale tak łopatologicznie > mam nieduży garnuszek, paczkę manny i ... czarna dziura Do garnuszka (taki nieduży rondelek najlepszy jest, nie garnuszek 0,5 litra) wlewasz mleko (pół litra, ćwierć litra - zależy jaki masz apetyt ) i stoisz nad nim czekając aż się zacznie gotować. Wtedy sypiesz mannę ciągle mieszając zaciekle (żeby nie było grudek) i obserwując konsystencję. Ja lubię mannę na gęsto, bardziej jak budyń niż jak zupę, więc sypię jej więcej. No i tyle. Jeszcze chwile pogotujesz (ciągle mieszasz), na chwilę odstawisz żeby trochę przestygło (nie chcemy sobie poparzyć jamy), a potem dodajesz plasterki banana, posypujesz brązowym cukrem, cynamonem, i już. Można też dodać zwykły cukier (albo waniliowy) do mleka. Odpowiedz Link
arim28 Re: Zupa z soczewicy 06.02.14, 21:17 Dodaj jeszcze, ze jak postoi do ostygniecia to jeszcze gestnieje - to przy mieszaniu i sypaniu trzeba uwzglednic Moja pierwsza kasza (nastolatka bylam) nie dala sie nawet nozem kroic po wystygnieciu Odpowiedz Link
kromisia Re: Zupa z soczewicy 07.02.14, 13:14 jarka, oprocz czerwonej i zielonej jest jeszcze biala. Chyba najbardziej lubie zielona My robimy taka typowa wloska gesta zupe ( prawie lyzka staje ;p). Najpierw podsmazamy cebule na oliwie, po chwili dorzucamy marchewke ( w kostke, w talarki, jak sie komu chce ), ziemniaka i selera naciowego. Podlewamy woda. Dodajemy wyplukana soczewice i wrzucamy mrozony groszek. Doprawiamy do smaku pieprzem ( soli praktycznie nie uzywamy, ale wiadomo, ze jak kto lubi to dodaje ). W orginalnym przepisie do cebulki dodaje sie drobno pokrojona slonine ( z policzka swini ) ale odkad nie jem miesa, pancio juz nie dodaje. Jakby co, poge tez podac przepis na pyszna zapiekanke z soczewicy ( pachnie jakby bylo w niej mieso ). O, juz wiem co zrobie na kolacje ) Odpowiedz Link
kromisia Re: Zupa z soczewicy 07.02.14, 15:32 pokrojone w talarki surowe ziemniaki, pokrojona w talarki surowa cukinia posypana sola i odstawiona do puszczenia soku ( pozniej ta cukinie obtacza sie w bulce tartej, ale ja akurat tego nigdy nie robilam wiec nie wiem na co ta bulka ma sluzyc ). Cebulke podsmazamy na oliwie, dodajemy wczesniej ugotowana soczewice ( ale tak, zeby nie byla za miekka ) i ziola prowansalskie ( ja jeszcze wrzucam kosteczki marchewki i czasami groszek ale to jak kto lubi ). Do formy wysmarowanej maslem wkladamy najpierw talarki ziemniakow ( ja posypuje czasami oregano ), na to wartwe soczewicy, pozniej cukinie. Mozna robic tyle warstw ile sie chce ale na wierzchu maja byc ziemniaki skoropione oliwa. Oczywiscie sol i pieprz jak kto lubi. Z mojego doswiadczenia wiem, ze najlepsza jest taka 3 warstwowa, nie "rozwala" sie przy przekladaniu na talerz. Ale jak kto lubi. Pieczemy w 180°/ 190°C...ja na oko tak ok 35 min czasami dluzej. Nigdy nie przypuszczalam, ze mozna zrobic zapiekanke bez jakichs dodatkow smietanowych czy jajecznych, a tutaj pafff. wychodzi piekna i pyszna. Orginalny przepis pochodzi z weganskiego blogu. Odpowiedz Link
wadera3 Re: Zupa z soczewicy 07.02.14, 16:55 A nada sie juz ugotowana soczewica, która pozostala po pierogach(znaczy przygotowana już na nadzienie)? Bo mam sporo zamrożonej , to może tak ją zutylizuję? Odpowiedz Link
kromisia Re: Zupa z soczewicy 07.02.14, 19:33 pewnie tak, bo do cebuli dorzucasz wlasnie ugotowana soczewice. Wazne, zeby bylo duzo ziol prowansalskich i cebulka. Odpowiedz Link
saga55-5 Zrobiłam 20.03.14, 00:35 Niezła wyszła, ale to nie to, co jadłam Na pewno dałam trochę za dużo kurkumy - to wiem na początek. Zobaczę jak mi wyjdzie następnym razem. Odpowiedz Link
mitta Re: Zrobiłam 20.03.14, 08:53 Saga, polecam ten przepis z galerii, właśnie kilka dni temu wypróbowałam i wyszła świetna zupa. Co prawda jest z czerwonej soczewicy z dodatkiem boczku i na pewno inna, niż jadłaś, ale warta wypróbowania. Doprawia się ją nie na sposób orientalny, ale oregano, majerankiem plus przecier pomidorowy. fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,150061688,150061688,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link