Dodaj do ulubionych

nuda i smętek

27.04.14, 13:09
Wybaczcie, jeśli ktoś poczuje się urażony, ale...

Próbowałam oglądać transmisję z kanonizacji dwóch wielkich papieży i nie zdzierżyłam.

Wspaniałe, radosne święto, uroczystość niemająca sobie równych odbywała się w tak poważnej, by nie powiedzieć: ponurej atmosferze, że patrzeć się na to nie dało! Nawet czytania ( w tym jedno po polsku) odbywały się ze smutkiem i żałością. Święci uśmiechnięci, obaj z ogromnym poczuciem humoru i dystansem do samych siebie, a w całej uroczystości zabrakło tego uśmiechu i radości.
Żałobne pienia, melancholijny ton wypowiedzi, ponura powaga na twarzach hierarchów - no ludzie kochani....
Jest tyle pięknej, radosnej, uroczystej muzyki sakralnej, choćby Alleluja Haendla, msze Mozarta, czy prawie taneczna Messa di Gloria Pucciniego - nie można było tego wykorzystać?

Słowo daję, mam wrażenie, że pogrzeb naszego papieża był ceremonią radośniejszą i pełniejszą nadziei!

Nie tylko ja odniosłam takie wrażenie, bo dzwoniłam do znajomych i wszyscy byli zniesmaczeni.

Jeśli kogoś uraziłam, jeszcze raz przepraszam.
Obserwuj wątek
    • jottka Re: nuda i smętek 27.04.14, 13:51
      bo jak się chciałaś zabawić, to trzeba było wczoraj koncert z łagiewnik oglądać - wstrząsające, to mało powiedziane... uczciwie przyznam, że oglądałam do występu muńka staszczyka, bo mnie zafrapował skład artystów w rodzaju alicja majewska, edyta geppert, mieczysław szcześniak, golec uorkiestra, ryszard rynkowski, muniek staszczyksmile do tego agata młynarska z kimś tam jako pobożna konferansjerka, z tyłu na telebimach filmy z papieżem albo z płonącym majdanem i pomieszanie porządków tak cudowne, że człowiek nie wiedział, czy śni, czy to na jawie i do tego telewizja publiczna.

w każdym razie za chwilę wybieram się na spacer na północ krakowa, bo południe dzisiaj odcięte od świata być możesmile
    • zielistka00 Re: nuda i smętek 29.04.14, 22:04
      Ja myślę, że w ogóle w kościele katolickim europejskim brakuje radości. W Afryce i Ameryce jest chyba trochę inaczej, ale Europa zawsze jakaś taka poważna, nawet przy radosnych świętach.
      Gdzieś słyszałam wypowiedź, że nie powinno składać się życzeń "spokojnych" świąt, tylko radosnych i wesołych, bo święta takie właśnie mają być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka