Dodaj do ulubionych

oto Ameryka

15.07.11, 11:10
na tym forum często pojawiają się wypowiedzi o nauce i edukacji w USA - dla niektórych jest to najlepszy, godny naśladowania model, zweryfikujmy to - podrzucam najnowsze informacje z dzisiejszego Dziennika Gazety Prawnej:
1. z pieniędzy rządowych finansowane są badania, które już mają ustalony wynik - mają dać dowody, że w związku dwóch osób homoseksualnych (jakoś trudno mi nazwać to rodziną) dziecko może rozwijać się dobrze pod każdym względem; rodzi się pytanie, a jak badaczowi wyjdą wyniki niezgodne z poprawnością polityczną, to czy będzie musiał zwrócić kasę??
2. z pieniędzy rządowych finansuje się badania nad konstrukcją roweru napędzanego energią słoneczną - może ja jestem niedzisiejszy, ale dla mnie jazda na rowerze bez używania własnych mięśni w celu jego napędzania jest pozbawiona sensu
3. z ww. środków finansuje się lekcje odchudzania i podnoszenia swojej atrakcyjności - jak inteligentną mają tam młodzież skoro wiedzę typu "rusz dupę i mniej żryj" trzeba przekazywać na specjalnych lekcjach??
4. z publicznych środków (ćwierć miliona dolarów) sfinansowano książki udowadniające, że ostatnie 250 lat w Ameryce to były rządy homofobii i rasizmu, był to system pozbawiania zarobków ciężko pracujących mniejszości i bogacenia się wybranych białych (czy heteroseksualnych?) jednostek - skoro są takie książki (każdy nauczyciel musiał je odebrać za pokwitowaniem) to chyba jacyś historycy musieli je napisać, sądzę, że skoro takie wyniki uzyskali to chyba brali lekcje u naszych sław z lat 50. i 60. - oni dobrze dawali sobie radę z badaniami pod ideologiczne zamówienie, a tak przy okazji to ciekawi mnie IF tych "historyko-ideologów" z USA;

Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: oto Ameryka 15.07.11, 11:43
      czas najwyzszy, zeby przedstawiciele amerykanskiej nauki (mam nadzieieje, ze nie homoseksualisci!) przyjechali do Polski i wreszcie nauczyli sie, jak naprawde robi sie nauke. Bez najmniejszych watpliwosci wreszcie beda mieli naprawde duze szanse na noblistow i wszelskich innych laureatow, ich uniwersytety wreszcie obiektem pozadania mlodych ludzi z clego swiata, a ich publikacje beda cytowane i wykorzystywane na calym swiecie.

proponowalbym nawet zrobic z tego doradztwa biznes i doradzac wszystkim. Brytyjczykom by sie przydalo, Szwajacarom, Niemcom. Proponowalbym zajecia prowadzic w jezyku polskim - niech wiedza, jak najlepiej publikowac!ale reklamy mogyby byc po angieslku proponowalbym nawet kurs pt: Special-needs disciplines. Creation, management, profits.
      • proon Re: oto Ameryka 17.07.11, 10:36
        oni już tu byli (chociaż ich orientacji seksualnej raczej nikt nie badał - u nas w latach 50. i 60. ten problem nie wywoływał społecznej histerii), przecież nie tylko pewni historycy, ale nawet niejeden przedstawiciel nauk biomedycznych doskonale opanował zasadę dostosowywania wyników badań do zamówienia sponsora/zarządcy nauki -maja to po naszych specach z WSNS przy KC PZPR
        a jeżeli chodzi o Nobla, to gdyby go przyznawano z historiografii, to wspomniani autorzy "dzieła" o wkładzie rożnych mniejszości w rozwój Ameryki i o ich zniewoleniu przez białych hetero dostaliby go na 100%, zwłaszcza gdyby przyznawaniem zajmowała się ekipa od Nobla pokojowego
      • kaprysowa Re: oto Ameryka 19.07.11, 13:00
        hahahahhah uwiebiam sarkazm
    • sendivigius Re: oto Ameryka 17.07.11, 11:14
      Co tam Yankesi, Angole, Jugole, Szwaby, Zoltki, Zabojady, Pepiki, Makaroniarze i inne brudasy - napisal Proon na amerykanskim komputerze z amerykanskim systemem operacyjnym, amerykanskim procesorem, a nawet amerykanska klawiatura.

Proon, zebys ty sie lapal na Ignobla to juz byloby cos: np:

[2009] CHEMISTRY PRIZE: Javier Morales, Miguel Apátiga, and Victor M. Castaño of Universidad Nacional Autónoma de México, for creating diamonds from liquid — specifically from tequila.

albo

[2008] BIOLOGY PRIZE. Marie-Christine Cadiergues, Christel Joubert, and Michel Franc of Ecole Nationale Veterinaire de Toulouse, France for discovering that the fleas that live on a dog can jump higher than the fleas that live on a cat.

ewentualnie:

[2008] CHEMISTRY PRIZE. Sharee A. Umpierre of the University of Puerto Rico, Joseph A. Hill of The Fertility Centers of New England (USA), Deborah J. Anderson of Boston University School of Medicine and Harvard Medical School (USA), for discovering that Coca-Cola is an effective spermicide, and to Chuang-Ye Hong of Taipei Medical University (Taiwan), C.C. Shieh, P. Wu, and B.N. Chiang (all of Taiwan) for discovering that it is not.

Do dziela!
      • sendivigius Re: oto Ameryka - errata 17.07.11, 11:15
        nie podalem linka, oto on:

improbable.com/ig/winners/
    • pentacen Re: oto Ameryka 17.07.11, 11:25
      Ale o czym ma świadczyć ten post?
      • adept44_ltd Re: oto Ameryka 17.07.11, 11:32
        to się dopiero okaże...
        • pentacen Re: oto Ameryka 17.07.11, 11:46
          W takim razie będę czekać z zapartym tchem (mam nadzieję, że nie za długo ;)
      • pfg Re: oto Ameryka 17.07.11, 12:21
        Że nie wszystko złoto, co się świeci? Że w USA za pieniądze publiczne też się prowadzi głupie lub motywowane ideologicznie badania?
        • pentacen Re: oto Ameryka 17.07.11, 12:26
          Zdziwiłbym się, gdyby w USA odsetek idiotów był mniejszy niż w jakimkolwiek innym kraju, co nie zmienia faktu, że Stany to nadal potęga naukowa, przynajmniej w naukach ścisłych.
          • proon Re: oto Ameryka 17.07.11, 19:47
            ale dobrze nie zapominać, co zdarza się w Polsce, że w USA też są idioci
            • dala.tata Re: oto Ameryka 17.07.11, 20:23
              i wreszcie sie wyjasnilo! ty tym watkiem chciales sobie dobrze zrobic, tak?

proon napisał:

> ale dobrze nie zapominać, co zdarza się w Polsce, że w USA też są idioci
              • proon Re: oto Ameryka 17.07.11, 21:21
                już zdążyłem zauważyć, że na tym forum amerykańska nauka i edukacja to swoiste święte krowy, dlatego troszkę wątpliwości nikomu nie zaszkodzi (nawet sendiemu, o ile można mu zasiać jakiekolwiek wątpliwości w sprawie USA)
                • charioteer1 Re: oto Ameryka 17.07.11, 21:43
                  Jezeli jedynym zrodlem wiedzy o amerykanskiej nauce sa dla ciebie gazety, to kultywujesz te watpliwosci glownie we wlasnej glowie.

żuk Colorado
                  • pfg Re: oto Ameryka 18.07.11, 00:34
                    Nie rozumiem tych wszystkich dźwięczących nożyc.
                    1. Nauka amerykańska od kilkudziesięciu lat jest najlepsza na świecie.
                    2. W nauce amerykańskiej zdarzają się błędy, a nawet idiotyzmy.
                    3. Ślepe kopiowanie wszystkiego, co amerykańskie, tylko dlatego, że amerykańskie, jest głupie.
                    Te zdania nie są wzajemnie sprzeczne.

I kto tu mówi o synekdochach? :-/
                    • charioteer1 Re: oto Ameryka 18.07.11, 02:18
                      Pierwsze stwierdzenie nigdy spod klawiatury proona nie wyszlo, natomiast kolega-historyk w tytule watku nawiazal do pewnej slawnej wystawy . Ta wystawa tez swoja prawde o Ameryce pokazywala. Mozemy sie dzisiaj z tego smiac, ale w czasie, kiedy ten filmik propagandowy krecono, walka o prawa obywatelskie dla kolorowych dopiero sie w Ameryce zaczynala. Samo nagromadzenie zdan prawdziwych nie daje nam rzetelnego opisu.
                    • proon Re: oto Ameryka 18.07.11, 18:31
                      wszystko byłoby OK gdyby nie to, że punkt 2 i 3 zbyt często jest pomijany w dyskusjach o nauce, a co gorsza nawet w pracach nad reformami, stąd tez mój watek
    • pzgr Re: oto Ameryka 17.07.11, 14:43
      znajdź prawdziwe źródło, to pogadamy. powoływanie się na tekst dziennikarzyny jest nieroztropne nieco.

a i Ty pomyśl nieco, bo ten kawałek "może ja jestem niedzisiejszy, ale dla mnie jazda na rowerze bez używania własnych mięśni w celu jego napędzania jest pozbawiona sensu" brzmi podobnie do podważania sensu zbudowania dorożki bez konia. którą, jak tuszę, posiadasz i użytkujesz.
      • proon Re: oto Ameryka 17.07.11, 19:45
        jakie prawdziwe źródło (inne niż prasa) - a który polski naukowiec oficjalnie i pod własnym nazwiskiem napisze, że w omawianym przypadku amerykańscy historycy wyczyniają ideologiczne bzdury
        w sprawie roweru - tym się różni od dorożki bez konia, że nie służy do jak najsprawniejszego przemieszczania się na duże odległości, lecz do dawania mięśniom okazji do pracy
    • proon Re: oto Ameryka 07.08.11, 10:27
      mam pytanie do pracujących na uczelniach i w instytutach badawczych w USA - jak obecna sytuacja ekonomiczna przekłada się na szkolnictwo wyższe i naukę? czy dalej "wszystko kwitnie"?
      • proon Re: oto Ameryka 07.08.11, 17:29
        w zasadzie to odpowiedź znalazłem - wsio jest OK; jak ktoś wątpi to zapraszam do filmu -
        www.youtube.com/watch?v=HEZL9iZf1ho - amerykańskie "przodujące" uczelnie, które wykształciły czołowych ekonomistów, finansistów, prawników i polityków, to niezwykle skuteczne instytucje - coś na wzór przedwojennej, lwowskiej szkoły złodziei; takie instytucje zawsze poradzą sobie - tak jak sprzedajna kurwa - wszystko zrobią dla kasy, wychowają całe zastępy bandytów i zatrudnią "przodujące umysły", które dla kasy udowodnią każdą tezę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka