proon
15.07.11, 11:10
na tym forum często pojawiają się wypowiedzi o nauce i edukacji w USA - dla niektórych jest to najlepszy, godny naśladowania model, zweryfikujmy to - podrzucam najnowsze informacje z dzisiejszego Dziennika Gazety Prawnej:
1. z pieniędzy rządowych finansowane są badania, które już mają ustalony wynik - mają dać dowody, że w związku dwóch osób homoseksualnych (jakoś trudno mi nazwać to rodziną) dziecko może rozwijać się dobrze pod każdym względem; rodzi się pytanie, a jak badaczowi wyjdą wyniki niezgodne z poprawnością polityczną, to czy będzie musiał zwrócić kasę??
2. z pieniędzy rządowych finansuje się badania nad konstrukcją roweru napędzanego energią słoneczną - może ja jestem niedzisiejszy, ale dla mnie jazda na rowerze bez używania własnych mięśni w celu jego napędzania jest pozbawiona sensu
3. z ww. środków finansuje się lekcje odchudzania i podnoszenia swojej atrakcyjności - jak inteligentną mają tam młodzież skoro wiedzę typu "rusz dupę i mniej żryj" trzeba przekazywać na specjalnych lekcjach??
4. z publicznych środków (ćwierć miliona dolarów) sfinansowano książki udowadniające, że ostatnie 250 lat w Ameryce to były rządy homofobii i rasizmu, był to system pozbawiania zarobków ciężko pracujących mniejszości i bogacenia się wybranych białych (czy heteroseksualnych?) jednostek - skoro są takie książki (każdy nauczyciel musiał je odebrać za pokwitowaniem) to chyba jacyś historycy musieli je napisać, sądzę, że skoro takie wyniki uzyskali to chyba brali lekcje u naszych sław z lat 50. i 60. - oni dobrze dawali sobie radę z badaniami pod ideologiczne zamówienie, a tak przy okazji to ciekawi mnie IF tych "historyko-ideologów" z USA;