21.12.12, 10:07
I jak tam Wasze podwyżki, którymi to tak chwaliła się pani ministra?
Ja dostałem na rok następny w wysokości 3,3% (słownie trzy przecinek trzy dziesiąte). W 2012 nie dostałem nic. Gdzie te 30% w trzy lata, o których było tak głośno? W takim tempie potrzebne będzie 9 lat.
Obserwuj wątek
    • adept44_ltd Re: Podwyżki 21.12.12, 10:24
      no ale od dawna było wiadomo, że te podwyżki to ściema... pytanie jest tylko takie, jak długo będziemy się godzić na coś takiego...
    • podworkowy Re: Podwyżki 21.12.12, 10:52
      najprawdopodobniej nie miał Pan dolnej stawki dotychczas obowiązujących widełek i stąd taka podwyżka. Proszę otworzyć sobie rozporządzenie o warunkach wynagradzania, to zobaczy Pan swoją pensje zasadniczą aż do 2015 roku.
      • fajnytoster Re: Podwyżki 21.12.12, 11:27
        Jeżeli ktoś dostał małą podwyżkę, to właśnie powinien się cieszyć, że przynajmniej do tej pory był w gronie szczęśliwców, którzy zarabiali powyżej minimum z rozporządzenia. Jak patrzę po tych osobach (adiunktach), które znam, to niezbyt częsta sytuacja.
        • detektor01 Re: Podwyżki 21.12.12, 12:02
          Cieszyłem się, cieszyłem aż mi teraz wyrównali... w dół.
    • ford.ka Re: Podwyżki 21.12.12, 10:58
      Tabelka od strony 9:
      www.bip.nauka.gov.pl/_gAllery/15/67/15671/20111005_rozporzadzenie_wynagrodzenia.pdf
      Podwyżki są stawek MINIMALNYCH. Jak zarabiasz już teraz więcej, rektor/dziekan może Ci dać podwyżkę, jak chce i ma z czego, ale nie musi.
      Plotka do mnie doszła z Poznania, że tameczna Magnificencja stwierdziła, że koniec z urawniłowką i dziekani/instytuty mają przygotować listy najlepszych 25% pracowników.
      • fajnytoster Re: Podwyżki 21.12.12, 11:30
        Jak znam życie i poznańskie układy (a trochę znam - oczywiście nie dotyczy to wszystkich wydziałów na UAM, ale niektórych i owszem), to zostanie wytypowanych raczej 25% najbardziej "zaufanych" pracowników. Takie zdanie się na opinię dziekanów bez jasnych i obiektywnych kryteriów nie przyniesie nic dobrego, co najwyżej zacieśnienie układów i dodatkowe zwiększenie motywacji do tego by być wśród "wybrańców władzy".
        • ford.ka Re: Podwyżki 21.12.12, 11:46
          Zaraz tam "poznańskie", starczy napisać "polskie". Kto nie stoi blisko "grupy trzymającej władze" ma minimum i koniec. Jak dostanie Nobla, też nie dostanie podwyżki, bo przecież "pieniądze już ma", więc po co?
          • kramka1 Re: Podwyżki 21.12.12, 12:01
            Ach, jak mi sie miło zrobiło na święta.:) Dostanę prawie 300 zł podwyżki. Nie, nie z powodu hojnosci szefa. Z tego powodu, ze zgodnie z tabelką zarabiam minimum na swoim stanowisku i muszą mi dodać te prawie trzy stówy. Pecunia non olet, ale "olet" poczucie, ze znowu bedę zarabiać wg minimalnej stawki w tabelce.
            No chyba, ze mi tych stów jednak nie dadzą... Po świetach będzie odcinek od pensji i będę widziała co i jak...
            • ford.ka Re: Podwyżki 21.12.12, 12:04
              Łączę się z Tobą w radości - 280 brutto plus wysługa lat. Właśnie dostałem kwitek! Szalenstwo! Radość! Fajerwerki!
              A nie, na fajerwerki mnie nie stać :(
              • podworkowy Re: Podwyżki 21.12.12, 23:48
                ja też podobnie
                Oto ja, gdy się dowiedziałem
                awesomegifs.com/wp-content/uploads/jonah-hill-excited.gif
    • adept44_ltd Re: Podwyżki 21.12.12, 12:26
      polityka naszych władz zmierza ku temu, byśmy wszyscy mieli minimalne widełki (uczelnie nie mają pieniędzy na wypłatę pensji, a co dopiero na extra podwyżki), a to prowadzi do tego, że nie będzie możliwe motywacyjne zróżnicowanie płac... nie będzie komu zabrać, by dać temu, który lepiej pracuje... i to wszystko w imię jakości, międzynarodowości i innych bredni (w ustach pani minister...).
      • ford.ka Re: Podwyżki 21.12.12, 12:29
        Do celów propagandowych zlikwidowano widełki, są tylko stawki minimalne. W teorii (czyli jak uczelnia ma, a Ty jesteś najwybitniejszy na świecie) możesz dostawać pensję jak prezes KGHM. Ustawa nie zabrania ;)
        • adept44_ltd Re: Podwyżki 21.12.12, 12:51
          ale uczelnia zazwyczaj nie ma... bo ministerstwo nie daje 100% kasy na pensje... a studia zaoczne popadały i to by było na tyle...
          • chilly Re: Podwyżki 21.12.12, 16:23
            Swoja drogą, pozazdrościć Pani Ministrze tupetu. Nie takiego zwyczajnego, ale z gwizdem i z przytupem.
    • adept44_ltd Re: Podwyżki 21.12.12, 17:11
      podwyżek nie ma, ale za to:

Świąteczne życzenia Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego
      Szanowni Państwo,

W naszej tradycji Boże Narodzenie to szczególny czas składania najlepszych życzeń naszym bliskim, przyjaciołom, znajomym. I wszystkim tym, których spotykamy na swej życiowej drodze. Proszę zatem w tym świątecznym czasie przyjąć ode mnie życzenia wszelkiej pomyślności w wypełnianiu swych zamierzeń, zdrowia i radości z wielkich wydarzeń i drobnych codziennych spraw. Oby te Święta upłynęły w spokoju. Wśród życzliwych osób. I oby były też czasem refleksji i spojrzenia w głąb siebie. Odkrycia swoich najskrytszych pragnień oraz nabrania wiary i siły, by je z optymizmem realizować w nadchodzącym Nowym Roku.

Z całego serca życzę wszystkiego dobrego!

prof. Barbara Kudrycka

nie ukrywam, że moim odkrytym pragnieniem jest zmiana pani minister...
    • s.dominika Re: Podwyżki 21.12.12, 19:46
      Czyli, że w styczniu powinnam dostać 3205 (aktualnie mam minimalne)? Mówicie poważnie? Czy szanowne władze są w stanie to jakoś obejść? (po prostu nauczona doświadczeniem ....)
      • ford.ka Re: Podwyżki 21.12.12, 21:32
        Jeśli masz etat adiunkta, nie może. Plus 1% wysługi lat za każdy rok. Mniej się nie da, ale może dać więcej... LOL...
        Głupio śmiać się samemu ze swoich dowcipów...
        • bguest Re: Podwyżki 21.12.12, 22:55
          to, że się nie da - to zależy ile czasu asystent jest po zatrudnieniu i nadal bez doktoratu a adiunkt ile czasu jest po obronie doktoratu a przed habilitacją
          co najmniej jedna ze znanych mi uczelni wprowadziła system, według którego odrębną podstawę ma adiunkt bez habilitacji przez 8 lat po obronie doktoratu
          ma adiunkt bez habilitacji po 8 latach a przed 12 latami po obronie doktoratu
          ma adiunkt bez habilitacji po 12 latach po obronie doktoratu
          ten ostatni niewiele różni się od terminowo zatrudnionego asystenta (do 8 lat po zatrudnieniu)
          oczywiście za wysługę lat dodatek jest, ale system jest tak szczwanie skonstruowany, że nie zrobienie habilitacji w 8 lat oznacza obniżkę uposażenia tak znacznie, że ma się niższe uposażenie niż adiunkt zaraz po obronie doktoratu
          oczywiście teraz ten system się albo rozleci - albo podwyżki dostaną wszyscy proporcjonalne
          uczelnia ta miała też dodatek lojalnościowy, 1000 miesięcznie dla asystenta, jeśli nie pracuje na 2 etacie, 2000 miesięcznie dla adiunkta, jeśli nie pracuje na 2 etacie - i teraz to przepada - bo ustawa daje rektorowi bezpłatne narzędzie kontrolowania lojalności
    • bguest Re: Podwyżki 21.12.12, 21:30
      Nasze 3% to w porównaniu z resztą - to ho ho ho!
      [1] - W 2013 roku podwyżek płac nie będzie. Firmy muszą oszczędzać
      Polacy muszą zapomnieć o podwyżkach pensji. W przyszłym roku firmy będą mocno oszczędzać. To oznacza, że nasze wynagrodzenia przed utratą realnej wartości będzie chronić tylko spadająca inflacja. Money.pl sprawdził, jakie są prognozy ekonomistów.
      [2] - Kolejny rok bez podwyżek dla samorządowców
      W 2013 roku maksymalne wynagrodzenie na najważniejszych samorządowych stanowiskach oraz diety radnych nadal będą zamrożone. Nie wzrosną też płace w państwowej sferze budżetowej.
      [3] - Bez podwyżek w TSL Jeśli pracujesz w transporcie i liczysz na większą płacę, możesz się przeliczyć. Branża tego raczej nie przewiduje w 2013 r.

tylko cholera jacyś czarnowidzący paskudnicy podpięli się pod hasło "podwyżka" z jeszcze jednym komunikatem:
      2013 rokiem podwyżek: Wzrost cen, opłat i podatków dotknie każdego Polaka
    • andantee Re: Podwyżki 02.01.13, 10:36
      Właśnie dostałem przelew - podwyżki brak, mimo że w zeszłym roku dostawałem najniższą możliwą stawkę adiunkcką (plus wysługa). Czy to zgodne z prawem?
      • anfa05 Re: Podwyżki 02.01.13, 10:47
        Podwyżka od 1 stycznia nie oznacza, że fizycznie 1 stycznia te pieniądze się dostanie. Możesz dostać w lutym, marcu z wyrównaniem od stycznia. To pewnie zależy od uczelni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka