dobrycy 01.09.26, 13:09 forumakademickie.pl/akademia-obudzi-sie-bez-studentow/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobrycy Re: Wielka unifikacja 01.09.26, 13:19 Ciekawa jest koncepcja braku kategoryzacji w dydaktyce. Możnaby taką zrobić. Studenci na koniec uczelni zdawali by centralny egzamin państwowy ze wswojego kierunku i kategoria dydaktyczna zależałaby od sumy ilości punktów studentów danego kierunku. W ten sposób studenci z kierunku na którym jest dwóch studentów, i pogoń za A+ w nauce wymusiła zwolnienie wszystkich kompetentnych wykładowców z jakiegoś podstawowego, elementarnego przedmiotu spadłyby do śmietnika, tam gdzie ich miejsce. I granciarze oraz punkciarze bez żadnych realnych umiejętności, którzy na dydaktykę kładli zawsze ujemny nacisk, mieli by czas na przemyślenia oraz rynkową weryfikacje swojej naukowej doskonałości. Odpowiedz Link
trzy.14 Re: Wielka unifikacja 03.09.26, 02:28 Myślę, że taki egzamin ujawniłby przerażające braki w wiedzy. Z drugiej jednak strony uczyniłby ze szkół wyższych szkółki niedzielne - całe nauczanie szłoby "pod klucz" (odpowiedzi). Odpowiedz Link
dobrycy Re: Wielka unifikacja 03.09.26, 05:55 trzy.14 napisał: > Myślę, że taki egzamin ujawniłby przerażające braki w wiedzy. Z drugiej jednak > strony uczyniłby ze szkół wyższych szkółki niedzielne - całe nauczanie szłoby " > pod klucz" (odpowiedzi). Jeżeli studia mają być filtrem pracy kreatywnej, nikt nie mówi że to miałyby być testy czy zadania z zafiksowanego zestawu. Raczej problemy. Nie musiałyby być bardzo trudne. Po prostu coś nawet ze standardowego zbioru podstaw, ale sprawdzajace umiejętności rozwiązywania zadań a nie ich zapamiętywania (sprawdzające tę słynną umiejętność myślenia którą podobno np. fizycy nabywają). Według mnie, obecnie niemal wszyscy studenci by się na tym wyłożyli. Odpowiedz Link