Dodaj do ulubionych

Wielka unifikacja

01.09.26, 13:09
forumakademickie.pl/akademia-obudzi-sie-bez-studentow/
Obserwuj wątek
    • dobrycy Re: Wielka unifikacja 01.09.26, 13:19
      Ciekawa jest koncepcja braku kategoryzacji w dydaktyce. Możnaby taką zrobić. Studenci na koniec uczelni zdawali by centralny egzamin państwowy ze wswojego kierunku i kategoria dydaktyczna zależałaby od sumy ilości punktów studentów danego kierunku. W ten sposób studenci z kierunku na którym jest dwóch studentów, i pogoń za A+ w nauce wymusiła zwolnienie wszystkich kompetentnych wykładowców z jakiegoś podstawowego, elementarnego przedmiotu spadłyby do śmietnika, tam gdzie ich miejsce. I granciarze oraz punkciarze bez żadnych realnych umiejętności, którzy na dydaktykę kładli zawsze ujemny nacisk, mieli by czas na przemyślenia oraz rynkową weryfikacje swojej naukowej doskonałości.
      • trzy.14 Re: Wielka unifikacja 03.09.26, 02:28
        Myślę, że taki egzamin ujawniłby przerażające braki w wiedzy. Z drugiej jednak strony uczyniłby ze szkół wyższych szkółki niedzielne - całe nauczanie szłoby "pod klucz" (odpowiedzi).
        • dobrycy Re: Wielka unifikacja 03.09.26, 05:55
          trzy.14 napisał:

> Myślę, że taki egzamin ujawniłby przerażające braki w wiedzy. Z drugiej jednak
          > strony uczyniłby ze szkół wyższych szkółki niedzielne - całe nauczanie szłoby "
          > pod klucz" (odpowiedzi).

Jeżeli studia mają być filtrem pracy kreatywnej, nikt nie mówi że to miałyby być testy czy zadania
          z zafiksowanego zestawu. Raczej problemy. Nie musiałyby być bardzo trudne. Po prostu coś nawet ze standardowego zbioru podstaw, ale sprawdzajace umiejętności rozwiązywania zadań a nie ich zapamiętywania (sprawdzające tę słynną umiejętność myślenia którą podobno np. fizycy nabywają). Według mnie, obecnie niemal
          wszyscy studenci by się na tym wyłożyli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka