10.01.11, 19:03
ja bardzo lubię surową cebule dodaje do sałatek i na chleb , na biały ser i takie tam.Czy wy też tak lubicie cebule?? Mam jeszcze pytanko nieraz jest brudna osypana ziemią , a ponieważ je się na surowo to czy wymaga jeszcze po obraniu cebulka mycia?? czy jak?? bo ja nic nie robię jem od razu albo kroje a koleżanka dzisiaj mi z tekstem "taka brudną jesz???"
Obserwuj wątek
    • ramta-mtam Re: cebula 10.01.11, 19:12
      Jasne że myję, ludwikiem i potem szoruję aż do białości big_grin
      Też kocham cebulę szczególnie taką młodą na początku lata smileczasami opłukuję jak jest bardzo zapiaszczona, ale jakoś specjalnie się nie przejmuję, obieram, odkrawam korzonki i jazda na kanapki czy co tam...
      • bluemadlen-1 Re: cebula 10.01.11, 19:31
        ramta-mtam napisał:

> Jasne że myję, ludwikiem i potem szoruję aż do białości big_grin
        no no miało byc na poważne, a nie smichy chichy (hihiii)
        ja uwielbiam cebule mmmm
        • ramta-mtam Re: cebula 10.01.11, 19:46
          No to ja poważnie napisałam big_grin
          • bluemadlen-1 Re: cebula 10.01.11, 19:49
            ramta-mtam napisał:

> No to ja poważnie napisałam big_grin
            >
            tak szorujesz cebulkę???na poważnie? ja tego nie robie dlatego się zdziwiłam.
            • ramta-mtam Re: cebula 10.01.11, 19:55
              No przecież muuusi być czystaaa!big_grinbig_grinbig_grin
              I z takim fajnym posmakiem mydła big_grin
    • olinka20 Re: cebula 10.01.11, 19:16
      Moj chlop powtarza- cebula pasuje do wszystkiego.
      Dobrze, ze ciast nie piecze big_grin
      • ciepla.kawa Re: cebula 10.01.11, 19:32
        Olinka, to widzę, że z moim by się dogadał. Jak jest cebula i majonez (sam robi) to z glodu nie umrze. Moje dziecko ma to chyba po nim bo jak widzi cebulę to az się trzęsie smile
    • edycja_kopiuj_wklej Re: cebula 10.01.11, 19:41
      W mojej rodzinie jest anegdotka na moj temat, jako dziecka. Bedac kilkulatka(3-4), jak to na wsi mialam sie bawic sama na podworku. Po jakim czasie babcia wyglada, a mnie nie ma. Krzyczy, wola, szuka, nie ma wnusi...
      Wielkie poszukiwanie. Po jakiej pol godzinie zostalam odnaleziona spiaca w kacie odrodu, na koncu grzadku cebuli, bylej grzadki, bo caly rzadek zostal wyrwany, skonsumowany, a ze bylo to bardzo meczace to przysnelam troche tak zaslonieta krzakiem porzeczki. smile
      Smaczna pewnie byla ta cebulka prosto z ziemi...
    • bluemadlen-1 Re: cebula 10.01.11, 19:45
      o jak dobrze ze WAS cebulowych tyle, no to śmiało moge jeść dalej, dobra to teraz z drugiej strony co na zapach po cebulowy?? ja go lubię ale jak idę do ludzi(hihihi sklep itd.) to troszke mnie to krępuje.
      • ramta-mtam Re: cebula 10.01.11, 19:48
        Ponoć natka pietruszki zabija zapach cebuli, ale nie wypróbowałam bo nienawidzę świeżej natki .
        • doral2 Re: cebula 10.01.11, 19:52
          podobno człowiek w życiu musi zjeść 70 kilo piachu, więc co to za różnica czy na cebulce ten piach czy na truskawkach?? wink

uwielbiam drobniutko posiekaną szalotkę z pomidorami lub śledzikiem w occie, albo czerwoną cebulę też z pomidorami, albo marynowaną w occie winnym, pyyyycha smile

nie myję cebuli nigdy w życiu big_grin
          • bluemadlen-1 Re: cebula 10.01.11, 19:58
            mmmm śledzik i cebulka mmmmmmmmmmmmmm
    • solejrolia Re: cebula 10.01.11, 19:47
      a ja różnie, raz cebula, innym razem por, czosnek też pasuje do wszystkiegosmile
      uwielbiam smak i aromat podsmażonej cebuli na maśle !

jak obiorę i wypłuczę pod bieżącą wodą to moim zdaniem wystarczy.

za to mam schizę jeśli chodzi o cebulę nadpsutą-nawet lekkie uszkodzenie o wielkości 1x1mm usuwam; cebula tylko delikatnie miękka na wierzchu, a ja wywalam.
      blee
      (naczytałam się o bakterii, która wywołuje gnicie cebuli)
    • dezetta Re: cebula 10.01.11, 20:18
      Uwielbiam cebulę w każdej postaci, dodaję do wielu potraw i wcinam surową jako zagryzkę do kanapek z padliną. Myję tylko wtedy gdy po obraniu jest na niej piach lub gdy wyciągam młodą z ziemi. Na zapach metody nie znam, jak idę do ludzi to nie jem cebuli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka