Dodaj do ulubionych

Kulinarnie

19.01.12, 12:11
Nie chcem ale muszem "zrobić" imieniny swoje i małżona zusammen do kupysuspicious
Się chodzi na różne przyjątka to wypada u siebie też popełnić wink
Z kasą nie najlepiej ,ale się zbiorę w sobie .
Możecie podpowiedzieć co można zrobić , żeby było nie drogo,dobre , sprawdzone i cieszyło okowink
Potrzebne mi jest coś na ciepło, najlepiej jednogarnkowe,
mam bigosik świątecznysuspicious plus do tego biała kiełbaska,
jakieś sprawdzone sałatki ,bo u mnie ciągle nieśmiertelna jarzynowa, jajo ze szczypiorkiem w majonezie i śledzie z cebulką , oliwą i cukrem.
Dobre to jest ale powtarzalne do wyrzyguwink
Jak będziecie miały czas to proszę o wytyczne.

Jeśli chodzi o słodkie to chyba sernik będziesmile
Obserwuj wątek
    • mearuless Re: Kulinarnie 19.01.12, 12:25
      eeee no ale jak masz bigosik to jeszcze inna potrawa ma byc jednogarowa?
      moze nie???
      moze jakies schaboszczakowe wariacje z serem plesniowym, ananasem?
      • cudko1 Re: Kulinarnie 19.01.12, 12:47
        ja bym popełniła zupę cebulową z grzankami i żółtym serem - nie drogie a "wykwintne" hehe
        nieśmiertelne jaja faszerowane
        talerz pięknie udekorowanych wędlin
        deskę serów podobnież
        może faszerowane pieczarki
        sałatka grecka z sosem czosnkowym, ew. sałatka z kurczaka
        jeśli śledzie w ogóle to w postaci małych koreczków

i ta wsio
        • cudko1 Re: Kulinarnie 19.01.12, 12:54
          aha jeżeli zupa cebulowa to musi być jakieś drugie danie na ciepło

podałabym schab/karkówka pieczona w sosie jakby pieczarkowym a jeszcze lepiej kurkowym

przychodzi mi jeszcze do głowy wędlinka zawijana - w sensie w misce kukurydza/groszek/ papryczka marynowana/ogóreczek konserwowy (możliwości dużo) wsio wymieszane z majonezem i odrobiną chrzanu, takie mazidło kładziesz na wędlinkę zwijasz, spinasz i ready

mogą być jakieś fajnie nadziane naleśniczki - do podsmażenia przed samą imprezą, albo zapieczenia w piekarniku z serkiem ew. sosikiem jakimś - o to nawet lepsze niż ten schabik - bo można zrobi taniej niż ten schab
          • cudko1 Re: Kulinarnie 19.01.12, 12:54
            oo albo pieczeń rzymska - też w zasadzie nie wychodzi drogo
            • zales239 Re: Kulinarnie 19.01.12, 13:26
              Już mi słabo-ile roboty mnie czekawink
              Od razu mam mętlik w głowie i muszę zapisać sobie co do jakiej potrawy potrzebne i wio w miastosmile
              Jak już uporządkuje wszystko i zakupię wtedy spływa na mnie nawet coś w rodzaju radości hehe, że będzie fajnie pogadamy,pożremy,wypijemywink
              Ale to PRZED jest brrrrrr i grrrrrrrrrrrrrrr nawet!
    • marghe_72 Re: Kulinarnie 19.01.12, 14:41
      skoro masz bigos i planujesz kiełbasę to darowałabym sobie inne ciepłe dania

ew jakąs przystawkę

sałatki i surówki rózne, może ktoraś przypadnie Ci do gustu
      miszmasz-marghe.blogspot.com/search/label/sa%C5%82atki
    • karra-mia Re: Kulinarnie 19.01.12, 14:50
      ja zrobiłam pałki z kurczaka z piekarnika, ziemniaki z piekarnika, schab w sosie cebulowym i szałot
      na słodko: tort był i biały wypaśny sernik
    • zuzanka79 Re: Kulinarnie 19.01.12, 15:58
      Przystawki
      ogórek z tuńczykiem
      Kupujesz ogórka wężowego lub nawet dwa kroisz na ok 2-,25 cm plastry i wydrążasz miąższ ale nie do końca , gotujesz woreczek ryżu, dodajesz do tego puszkę tuńczyka w sosie własnym, solisz i pierzysz do smaku, mieszasz. Napełniasz tym ogórka, wbijasz na górę jedną oliwkę i już.

muszle makaronowe
      z sałatką krabową
      słoik selera w zalewie, paczka paluszków surimi. Seler odcedzasz, drobno kroisz, paluszki też pokroisz sobie mieszasz z majonezem i taką sałatką napełniasz muszle.

Ptysie z wędzonym kurczakiem
      pieczesz małe ptysie, gorące należy naciąć z jednej strony, kupujesz wędzone udka z kurczaka, obierasz kroisz w kostkę, dodajesz do tego pokruszoną paczkę chipsów ostrych paprykowych oraz łyżkę majonezu, mieszasz napełniasz tym ptysie.

Zrobiłam w.w. przystawki na sylwestra - zniknęło wszystko

I wcale to nie jest skomplikowane, szczególnie te ogórki i muszle. Robi się bardzo szybko.
    • marghe_72 Re: Kulinarnie 19.01.12, 16:17
      wszystko fajnie wink tylko pamiętajcie o tym bigosie i kiełbasie.. one nadają ton imprezie.
      No chyba, że bigos zostanie w zamrażalniku, wtedy mozna szalec nieco bardziej
      • migotka-2 Re: Kulinarnie 19.01.12, 19:13
        sos tatarski, zupa serowa z porami i marchewką, naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym, śledzie w pomidorach ( używa się koncentratu i cebuli- pyszne) jak ci się coś spodoba to napiszę przepis, inaczej mi się nie chce.
        • zales239 Re: Kulinarnie 20.01.12, 10:34
          Dzięki dobre kobietysmile
          Bigosik musowo musi być zjedzony i juś!
          A na te śledzie migotka to daj przepis i pisz kochana piszwink
          • paskudek1 Re: Kulinarnie 20.01.12, 11:38
            ja ci jeszcze mogę podrzucić łatwą i fajną sałatkę. Pierś z kurczaka kroisz w ostkę i sypiesz przyprawami, najlepiej do kebaba czy innego gyrosa. Niech se poleży. Potem to smażysz i zostawiasz aż ostygnie. Gotujesz makaron risi (to jest taki makaron w kształcie ziarenek ryżu, broń Boże ryżowysmile, mieszasz makaron z tym usmażonym kurakiem, dowalasz posiekany koperek, oliwę z oliwek albo olej oraz sól i pieprz do smaku. Proporcje to już wg uznania, no wiadomo żeby mniej więcej podobnie było makaronu i kuraka, zamiast piersi mogą byc polędwiczki (u nas akurat tańsze sa polędwiczki), oliwy to tak tylko zeby za suche nie było a koperku jak kto lubi smile. U nas ta sałatka schodzi jak złoto. Smacznego smile
    • shimmer_lip Re: Kulinarnie 20.01.12, 11:42
      Się kupuje w Lidlu papryczki ostre nadziewane serkiem i wielkie oliwki nadziewane serkiem i się je otwiera i stawia na stole smile Jak dla mnie jeszcze kawałek suchej kiełbaski i jestem w imprezowym niebie smile
      • kiecha3 Re: Kulinarnie 20.01.12, 18:51
        możesz machnąć śledzie z porem i żółtym serem w sosie majonezowo-jogurtowym,
        nieśmiertelna sałatkę gyros,
        krokiety z mięskiem mielonym,
        i ciasto!!! beza z owocami i bitą śmietaną - mam przepis który zawsze wychodzi - jak by co to pisz..

albo deser z białej czekolady i bitej śmietany z owocami... pyyyszny lekko miętowy i słodki!! przepis Nigelli...

pisz jak by co
        • migotka-2 Re: Kulinarnie 21.01.12, 16:05
          Ło matko Zales zagapiłam się. Juz pdaje: Na ok pół kg śledzi bierzesz dwie cebule, ok szklankę oleju, pół słoika koncentratu pomidorowego. Cebulę dusisz na oleju dorzucasz liść laurowy i ziele angielskie jak cebul miękka to koncentracik. Jak ostygnie to machasz śledzia w kawałkach. I już.
        • schiraz Re: Kulinarnie 21.01.12, 16:52
          Kiecha podaj przepis na bezę, mąż ma urodziny za tydzień a ja jestem antytalent ciastowy. Jak postawię na stół coś słodkiego, nie-kupnego oraz zjadliwego gościom szczęki opadną wink
          • shimmer_lip Re: Kulinarnie 21.01.12, 17:31
            Jak jesteś ciastowe beztalencie (tak jak ja) to polecam drożdżowe bez ugniatania. MI wychodzi za każdym razem a to jest coś. Serio!
            bliniaczkiwkuchni.blogspot.com/2010_05_01_archive.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka