Dodaj do ulubionych

PRYWATA > Marouder.eu > @

29.09.09, 08:53

Obserwuj wątek
    • tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 09:28
      Ale ło co się kamon?
      • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 09:29
        Czy to Pan jesteś Marouder.eu?

:p
        • tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 09:39
          Nein, teraz załapałem prosze mi wybaczyć dopiero się rozkręcam i
          jestem jeszcze nie w pełni świadomości.
          • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 09:44
            Nic się nie stało, może to jest wątek na dziś?
            Podywagujemy? Proszę temat PROSTY podrzucić, będzie wilk cały i owca syta, czy
            jakoś tak.

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 09:56
              Nie mam smiałosci, po tym wyczynie jaki popełniłem powyżej
              kontynuować w tym watku.
              Lepiej zaczać nowy.
              • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 09:59
                Nic podobnego! Zależy mi, żeby ten mątek był na górze! Piekę dwie kaczki ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 10:03
                  Ostatni raz jadłem kaczkę z okazji wyborów parlamentarnych
                  przegranych przez PiS. Do ostatniej chwili przygotowane było danie
                  zastepcze!
                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 10:06
                    Co za brak wiary w przypadkowe społeczeństwo!
                    Dla Pana też @, by the way.

ps. kaczkę ostatni raz jadłam ho ho i jeszcze bardziej temu.

• jola.iza1 Re: Skoro Ci zależy:) 29.09.09, 10:17
                      Podciągnę, ja w sprawie kaczek.
                      Będąc młodą przemytniczką, pojechałam w 1989 na Ukrainę, po jajka i różne inne:)
                      Po dwóch dniach biesiadowania usłyszałam:
                      " Jola, mamy sto jaj dla ciebie, wszystkie kaczacze"
                      Już wiedzieli ???:)
                      • ave.duce Re: Skoro Ci zależy:) 29.09.09, 10:20
                        I co?! Przywiozłaś je?! ;)

• jola.iza1 Re: Skoro Ci zależy:) 29.09.09, 10:47
                          ave.duce napisała:

> I co?! Przywiozłaś je?! ;)
                          >
                          > :p
                          O nie, w TO mnie nie wrobisz:)
                          Smacznego:) I spadam
                          • ave.duce Re: Skoro Ci zależy:) 29.09.09, 10:50
                            Ha! Brak odpowiedzi też jest odpowiedzią! ;)

1989, powiadasz, hmmm... Kiedy PC powstało?

• tw_wielgus Re: Skoro Ci zależy:) 30.09.09, 12:07
                              To ciekawy trop cytuję za wiki:
                              "Porozumienie Centrum (PC) - polska partia polityczna o profilu
                              chrześcijańsko-demokratycznym powstała 29 marca 1990 w przededniu "wojny na
                              górze" i rozbicia obozu solidarnościowego.

Zainicjowana została przez działaczy zgrupowanych pod przywództwem Jarosława
                              Kaczyńskiego."

Rok czasu (bo przypomnijmy sobie, że podejrzana przyznała się do dokonania czynu
                              zabronionego w roku 89) był potrzebny na osiągnięcie przez osobniki kacze wieku
                              dojrzałego. Na podstawie powyższego mamy niezbity dowód na praprzyczynę
                              problemów jakie nastąpiły w roku 2005.
                              • ave.duce Re: Skoro Ci zależy:) 30.09.09, 15:27
                                Spritnie.

Trzeba Jolę_Izę na dywanik poprosić do? może do Gabinetu Szarlatanów? ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 10:59
                      Tak to już jest, że nawet wysmienite potrawy serwowane na co dzień
                      po pewnym czasie już przestają być czymś ekstra.
                      Pamiętam, że z dużą lubością i wielkim smakiem skonsumowałem to
                      świąteczne danie pomimo że nie lubię kaczek...;P

ave.duce napisała:

> Co za brak wiary w przypadkowe społeczeństwo!
                      > Dla Pana też @, by the way.
                      >
                      > ps. kaczkę ostatni raz jadłam ho ho i jeszcze bardziej temu.
                      >
                      > :p
                      • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 11:11
                        Bo, niestety, bynajmniej są dobre DZIKIE kaczki ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 11:29
                          Wściekłe... tak ten przymiotnik wydaje mi się raczej bardziej
                          pasuje do popularnego w pewnych kręgach ptactwa.
                          A poza tym są małe i tłuste, niewiele da się z nich skąsać.
                          • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 12:14
                            Nie znasz się Pan! Te dzikie mają okrągłe łebki, ale grube nie są! ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 12:48
                              No tak... te znad Narwi pewnie i chudzinki, zabiedzone...;P
                              • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 13:00
                                Jeszczejakieśuwagiwtymkaczymtemacie?

U mnie Pani B. pilnuje gumna, żadna kaczka się nie przedrze! wedrze! wydrze?

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 13:50
                                  To wiele wyjaśnia... Szanowna Pani B. wprowadziła w gumnie taki
                                  reżim, że kaczuszki boją się dzioba z szuwarów wysunąć, bidulki.
                                  Jak mniemam jedynie zmierzch powoduje uśpienie czujności okrutnej
                                  Pani B. i to jedyna pora kiedy mogą wyjść na źer.
                                  Czy gumniane kaczuszki są wyposażone w noktowizory? Nie..? No
                                  właśnie...!
                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 16:58
                                    Kaczuszki desanty urządzają, spadają niczym ze spadochronów > Pani B. musi
                                    czujność zachowywać.
                                    Pan taki empatyczny > proszę nabyć drogą kupna z demobilu te noktocośtamcoś tam
                                    i sprezentować kaczuszkom.

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 17:30
                                      Kot... kot widzi w ciemnościach. Kot jest doskonałym rozwiązaniem
                                      jak dowodzi przykład prezesa pewnego kaczego towarzystwa.
                                      Czy Pani Ave w ramach projektu ochrony przyrody przed Panią B. nie
                                      byłaby skłonna wyposazyć lokalnego środowiska kaczego w powiedzmy...
                                      jedną, dwie sztuki kotów (koniecznie czarnych).
                                      • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 17:42
                                        Na podorędziu, że się tak wyrażę, mam jedną kotkę przychodnią o wdzięcznym
                                        imieniu Kićka, fot. brak, ale raczej biała jest w 87%, więc musiałabym z nią do
                                        fryzjera jechać do pobliskiego city albo wrzucić do farbowania ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 18:04
                                          Jest też ine rozwiązanie, odwrócić wzrok jak się kocur z sąsiedztwa
                                          przyjdzie zalecać.
                                          • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 18:11
                                            Kulą w pudło!
                                            Kicka została wysterylizowana przez weteryniarza i teraz kocur może sobie
                                            nagwizdać! I tak go dorwę (Pani B. pomocna bardzo!) i się z nim też zrobi porządek.

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 18:26
                                              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1981615,6,4,2,1,SANY0081.html
                                              właśnie mu o tym doniosłem.
                                              • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 19:09
                                                E tam! Zęby mu się spiłuje diaksą :)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 19:16
                                                  Jeżeli tyko to stoi na przeszkodzie nie będę oponował. Nie wiem co
                                                  prawda czy foto przywołany kot nie bedzie miał jakiś obiekcji ale to
                                                  już nie moja sprawa.

A propos to mi się kojarzy z pewną powiastką, która krążyła w necie
                                                  jak zaaplikować kotu pigułkę, znasz?
                                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 19:19
                                                    Nie znam, dawaj, nigdy nie wiadomo, co się w życiu przyda ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 19:26
                                                    Nie mam linku, wiec wybacz, będzie wersja tekstowa.
                                                    Jak zaaplikować kotu tabletkę:

1. Weź kota na rece i otocz go lewym ramieniem tak, jak sie trzyma
                                                    niemowle.
                                                    Umiesc palec wskazujacy i kciuk prawej reki po obu stronach pyska i
                                                    nacisnij
                                                    lekko trzymajsc tabletke w pozostalych palcach prawej reki. Gdy kot
                                                    otworzy
                                                    pysk wpusc tabletke, pozwól kotu zamknac pysk i przelknac.

2. Podnies tabletke z podlogi i wyciagnij kota spod tapczanu.
                                                    Ponownie otocz
                                                    kota lewym ramieniem i powtórz caly proces jeszcze raz.

3. Wyciagnij kota z sypialni i wyrzuc rozmamlana juz tabletke.

4. Wyjmij nowa tabletke z opakowania, otocz kota lewym ramieniem
                                                    jednoczesnie trzymajac lewa reka wierzgajace tylne nogi. Rozewrzyj
                                                    pysk kota
                                                    i palcem wskazujacym prawej reki wepchnij tabletke tak gleboko jak
                                                    sie da.
                                                    Przytrzymaj kotu zamkniety pysk i policz do dziesieciu.

5. Wyciagnij tabletke z akwarium a kota z garderoby. Zawolaj zone do
                                                    pomocy.

6. Przydus kota do podlogi klinujac go miedzy kolanami jednoczesnie
                                                    trzymajac wierzgajace przednie i tylnie lapy. Nie zwracaj uwagi na
                                                    niskie
                                                    warczace odglosy wydawane w tym czasie przez kota. Niech zona
                                                    przytrzyma
                                                    glowe kota jednoczesnie wpychajac mu drewniana linijke miedzy zeby.
                                                    Nastepnie wsun tabletke wzdluz linijki miedzy rozwarte zeby i
                                                    intensywnie
                                                    poglaszcz kota po gardle co skloni go do przelkniecia.

7. Wyciagnij kota siedzacego na karniszach i rozpakuj nowa tabletke.
                                                    Zanotuj
                                                    sobie, zeby wymienic firanki. Pozbieraj kawalki porcelany z
                                                    potluczonej
                                                    wazy, mozesz je posklejac pózniej.

8. Owin kota w recznik kapielowy, a nastepnie niech zona polozy sie
                                                    na kocie
                                                    tak, zeby tylko jego glowa wystawala spod jej pachy. Umiesc tabletke
                                                    w
                                                    srodku plastikowej rurki do napojów. Przy pomocy olówka otwórz kotu
                                                    pysk i
                                                    wcisnawszy rurke miedzy rozwarte zeby mocno wdmuchnij tabletke do
                                                    srodka.

9. Sprawdz na opakowaniu, czy tabletki nie sa szkodliwe dla ludzi, a
                                                    nastepnie wypij jedna butelke piwa zeby pozbyc sie nieprzyjemnego
                                                    smaku w
                                                    ustach. Zabandazuj zonie rozdrapane ramie, a nastepnie przy pomocy
                                                    cieplej
                                                    wody z mydlem usun plamy krwi z dywanu.

10. Przynies kota z altanki sasiada. Rozpakuj nastepna tabletke.
                                                    Przygotuj
                                                    nastepna butelke piwa. Umiesc kota w drzwiczkach od kredensu tak,
                                                    zeby przez
                                                    szczeline wystawala tylko jego glowa. Rozewrzyj mu pysk lyzeczka od
                                                    herbaty
                                                    i przy pomocy gumki "recepturki" strzel tabletka miedzy rozwarte
                                                    zeby.

11. Przynies srubokret i przykrec wyrwane zawiasy z drzwiczek na
                                                    swoje
                                                    miejsce. Wypij piwo. Wez butelke wódki. Nalej do kieliszka i wypij.
                                                    Przylóz
                                                    zimny kompres do policzka i sprawdz, kiedy ostatnio byles szczepiony
                                                    na
                                                    tezec. Przemyj policzek wódka w celu zdezynfekowania rany i wypij
                                                    kolejny
                                                    kieliszek aby ukoic ból. Podarta koszule mozesz juz wyrzucic.

12. Zadzwon po straz pozarna, zeby sciagneli tego pier... kota z
                                                    drzewa.
                                                    Przepros sasiada, który wjechal samochodem w plot próbujac ominac
                                                    kota
                                                    przebiegajacego przez ulice. Wyjmij kolejna tabletke z opakowania.

13. Skrepuj tego drania przy pomocy sznurka od bielizny zwiazujac
                                                    razem
                                                    przednie i tylnie lapy, a nastepnie przywiaz go do nogi od stolu.
                                                    Wez grube
                                                    skórzane rekawice ogrodnicze. Wcisnij tabletke kotu do gardla
                                                    popychajac
                                                    duzym kawalkiem poledwicy wieprzowej. Juz nie musisz byc delikatny.
                                                    Przytrzymaj glowe kota pionowo i wlej mu dwie szklanki wody wprost
                                                    do gardla
                                                    zeby splukac tabletke.

14. Wypij pozostala wódke z butelki. Pozwól zonie zawiezc sie na
                                                    pogotowie.
                                                    Siedz spokojnie, zeby doktor mógl zaszyc ci ramie i wyjac resztki
                                                    tabletki z
                                                    oka. Po drodze do domu wstap do sklepu meblowego i kup nowy stól.

15. Zadzwon do schroniska dla zwierzat, zeby zabrali tego mutanta z
                                                    piekla
                                                    rodem i sprawdz, czy pobliskim sklepie zoologicznym nie maja
                                                    chomików.

JAK ZAAPLIKOWAC PSU TABLETKE

1. Zawin tabletke w plaster szynki i zawolaj psa.
                                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 19:38
                                                    Dobre! Ale powiem Ci serio.serio > miałam kotka, Myszaczka, który był ideałem kocim: to, co dostawał ode mnie, zjadał bez mrugnięcia okiem, a niestety > musiał dostawać dużo, bo kiedy go przygarnęłam, już najprawdopodobniej był chory. Nawet kroplówki dawał sobie aplikować bez awantur.

images1.fotosik.pl/114/3e256d66adf4b6ecmed.jpg
                                                    Spadam na mecz, do jutra! :)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 30.09.09, 12:11
                                                    taisha.blox.pl/2004/11/koty-to-dranie.html
                                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 30.09.09, 12:39
                                                    Pan to sam odszczeka, czy mam wysłać Panu do pomocy suczkę krótkodystansową
                                                    Bakusię Czarną Mordę (3 tony nacisku w jednej szczęce)? ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 30.09.09, 12:57
                                                    Nie łaskawa Pani.
                                                    Osamotniony i zastawiony na pastwę Czarnej Mordy, walcząc w obronie ideałów
                                                    zamierzam bronić się do końca.
                                                    Te trzy tony nie są w stanie mnie przerazić i zmusić do zmiany przekonań tym
                                                    bardziej, że z tego co byłaś łaskawa napisać wynika niezbicie, iż Czarna ma
                                                    tylko jedną szczękę.
                                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 30.09.09, 13:35
                                                    No więc ona ma dwie, nie chciałam z miejsca odkrywać wszystkich atutów ;)

Idziemy w szuwary ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 30.09.09, 15:51
                                                    W dalszym ciągu nie budzi we mnie respektu.
                                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 09:24
                                                    Z mordy jest podobna do

https://www.przekroj.pl/work/privateimages/formats/D/5517.jpg

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 10:48
                                                    żenić się z nią nie będę wiec w dalszym ciagu nie pękam.
                                                    A skąd ja tą panią znam?
                                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 11:52
                                                    Z upojnych rande-vous, spędzonych przed tvinfo?
                                                    Momenty byli? ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 11:59
                                                    Tak na oko wystrzałowa babka, niemniej na momenty to z dużą dozą
                                                    prawdopodobieństwa graniczącą z pewnością nie dałbym się namówić.
                                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 12:05
                                                    Oj, naiwny, naiwny, naiwny > namówić?! Kto mówi o namawianiu > rokaz to rozkaz! ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 12:41
                                                    Oj naiwna, naiwna jeżeli sądzi, że przedmiot meskiej dumy reaguje
                                                    na rozkazy. Nawet na te wydanie na piśmie.
                                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 12:44
                                                    Ah, cóż to, cóż to jest tym "przedmiotem"? ;)
                                                    Aż boję się "dywagować w rozumie" na temat owego ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 12:47
                                                    A ja na forum...;P
                                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 13:03
                                                    nobody'sperfect.

Idę zapolować. Na kanie. Ale nie te rude latawice, tylko te tkwiące w miejscu na
                                                    jednej nodze. Za dwie godziny będę dalej dywagować na forum ;)

O której dzisiaj mecz? Muszę komunikat potem wydać stosowny.

Do roboty! :)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 13:40
                                                    Wow to masz zdecydowanie lepiej bo u mnie grzybów niet, za sucho.
                                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 16:11
                                                    Ha! Ha! Ha! W moim malutkim lasku (nie mylić z "magicznym domem" >

www.youtube.com/watch?v=VRjrGT0k5kA&hl=pl :))) => zapraszam ;)

8 kani, cudnych!
                                                    Podobno w dużym lesie wysyp kurek, podgrzybków, zajączków, kozaków obu i prawdziwków.

ps. od dzisiaj nocy jest mokro, przedtem sucho.

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 16:55
                                                    Ja tam jakby co to i w nocy mam sucho.
                                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 17:15
                                                    To w nagrodę dostanie Pan to, co przed chwilą linkowałam na FK:

https://haneczka1950.blox.pl/resource/Ku_Klux_Klan_4_RP.jpg

Może się Panu w nocy przyśni? ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 17:34
                                                    A czy aby kozik odpowiednio naostrzony? A czy trafi we właściwego za
                                                    nim się nim borówki zajmą?
                                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 17:38
                                                    A bo ja wiem? Ja z ludu ciemnego WSI!
                                                    Trzeba celować w dolne partie, trochę nad te "pomarańczki" ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 18:24
                                                    Trzymam za niego kciuki, dla mnie już jest bohaterem.
                                                    Cześć, znikam bo muszę się przemieścić w kierunku domowstwa.
                                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 18:30
                                                    3maj kciuki za siatkarki. Pani B. 3ma też ogonek! ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 20:52
                                                    Nie mam pojęcia jak odczytać tą aluzję zawartą w słowie "też".
                                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 02.10.09, 07:53
                                                    Puść ją mimo ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 02.10.09, 09:41
                                                    Ot tak?! ...bez mandatu lub chociażby pouczenia?
                                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 02.10.09, 10:31
                                                    Pouczenie może być, byle krótkie i zwięzłe ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 02.10.09, 12:01
                                                    służe:
                                                    Ewangelia to radosna nowina o zbawieniu, przesłanie Bożej
                                                    miłości, skierowane do każdego człowieka. Są jednak w Ewangelii
                                                    fragmenty, które zamiast radości z Bożego działania mogą budzić
                                                    przerażenie. Jednym z nich jest zdanie o grzechu przeciw Duchowi
                                                    Świętemu: "Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale
                                                    bluźnierstwo przeciwko Duchowi Świętemu nie będzie odpuszczone (...)
                                                    ani w tym wieku, ani w przyszłym" (Mt 12,31-32). Kiedy słucha się
                                                    tych słów niemal automatycznie nasuwa się pytanie: "czy ja nie
                                                    bluźnię przeciw Duchowi Świętemu?".
                                                    Dla zrozumienia tych słów bardzo istotny jest kontekst, w jakim
                                                    Jezus je wypowiada. Oto właśnie uzdrowił opętanego, który był
                                                    niewidomy i niemy, a faryzeusze zarzucają mu, że dokonał tego w imię
                                                    władcy złych duchów. Słowa Jezusa o bluźnierstwie przeciw Duchowi
                                                    Świętemu są komentarzem do postawy faryzeuszów.

Właśnie o tę postawę, nastawienie człowieka chodzi najbardziej
                                                    w grzechu przeciw Duchowi Świętemu. Jest to takie trwanie w grzechu,
                                                    w którym pytanie "czy ja nie bluźnię?" przestaje być zadawane.
                                                    Jeżeli człowiek dopuszcza do siebie możliwość twierdzącej odpowiedzi
                                                    na pytanie o grzech przeciw Duchowi Świętemu, to wtedy może mieć
                                                    pewność, że go nie popełnia. Natomiast jeśli człowiek zaczyna
                                                    uważać, że jest mądrzejszy od Pana Boga, to nawet jeśli postawi
                                                    powyższe pytanie, zawsze będzie miał na nie przeczącą odpowiedź.

Katechizmy wymieniają tradycyjnie następujące szczegółowe
                                                    postawy grzechu przeciw Duchowi Świętemu:

Grzeszyć zuchwale w nadziei miłosierdzia Bożego.
                                                    Rozpaczać albo wątpić o łasce Bożej.
                                                    Sprzeciwiać się uznanej prawdzie chrześcijańskiej.
                                                    Zazdrościć lub nie życzyć bliźniemu łaski Bożej.
                                                    Mieć zatwardziałe serce na zbawienne natchnienia.
                                                    Umyślnie zaniedbywać pokutę aż do śmierci.
                                                    Patrząc na te sześć punktów można zauważyć, że za każdym stoi
                                                    taka postawa "Boże, ja wiem lepiej od Ciebie". Wiem lepiej, kiedy
                                                    będziesz miłosierny, wiem lepiej jak mam żyć, wiem lepiej co powinni
                                                    od Ciebie dostać inni ludzie, co mi tam będziesz wpływał na życie. I
                                                    właśnie taka postawa to jedyna postawa człowieka, w której nie może
                                                    on skorzystać z Bożego miłosierdzia. Bóg szanuje wolny wybór
                                                    każdego. Jeśli pozwolę Bogu, żeby mnie zbawił, to On to zrobi. Jeśli
                                                    mu nie pozwolę, bo całym swoim myśleniem i postępowaniem będę na
                                                    Niego zamknięty, to On na siłę nawracać mnie nie będzie.
                                                    Dlaczego grzechy te nazwane są grzechami przeciw Duchowi
                                                    Świętemu? Właściwie odpowiedzią na to pytanie jest poprzedni akapit.
                                                    Bóg wchodzi w życie każdego człowieka, niezależnie od wyznawanej
                                                    przez niego religii, poprzez swego Ducha. To Duch Boży objawia
                                                    człowiekowi Boży zamiar. Poczynając od sumienia, które otrzymuje
                                                    każdy człowiek, poprzez dary sakramentalne dla ludzi wierzących po
                                                    najwznioślejszą kontemplację wszystko to jest działaniem Ducha
                                                    Świętego w człowieku. I na każdym z tych wymienionych (i
                                                    niewymienionych) poziomów człowiek może przyjąć postawę otwarcia na
                                                    Bożego Ducha albo się na Niego zamknąć.

Na koniec dwie uwagi praktyczne. Po pierwsze, czy można jakoś u
                                                    siebie rozpoznać grzech przeciw Duchowi Świętemu? Czasem może być z
                                                    tym problem, szczególnie jeśli złe nastawienie człowieka trwa długo,
                                                    ale bardzo jasnym znakiem jest trwanie w sytuacji, o której człowiek
                                                    wie, że jest na pewno złem i ani trochę tego nie żałuje. Ogólnie
                                                    wyjście z grzechu przeciw Duchowi Świętemu bywa bardzo trudne, a
                                                    same słowa Jezusa są przede wszystkim zachętą do czujności, żeby się
                                                    w takiej sytuacji nie znaleźć.

Druga sprawa, która jest chyba częściej poważnym problemem dla
                                                    ludzi wierzących, to co zrobić, jeśli w takiej sytuacji grzechu
                                                    znajdzie się ktoś bliski. W swoim pierwszym Liście św. Jan napisał,
                                                    że są takie grzechy, że nie poleca, by modlono się za tych, którzy
                                                    je popełniają (1 J 5, 16). Przekornie można powiedzieć, że jest to
                                                    jedyne polecenie w Biblii, którego z czystym sumieniem można nie
                                                    posłuchać. Nawrócenie zatwardziałego grzesznika jest wielką radością
                                                    dla Boga i dlatego, jak wskazują również biblijne przykłady, zawsze
                                                    warto się o nie modlić.
                                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 02.10.09, 12:16
                                                    Pan to sumienia nie masz! Lepszy mandat (p-osła)! ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 02.10.09, 12:26
                                                    Ja nie czytałem, wkleiłem na pałę w końcu to nie dla mnie pouczenie.
                                                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 02.10.09, 17:58
                                                    :)))))))))) Ja też nie, bo i nie dla mnie przecież ;)

• mietowe_loczki Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 10:40
              Ja mam temat na dziś taki, że nic mnie się nie chce, nuda, robić trzeba, a mam
              marazma powakacyjnego. Ogólnie do dupy. Nie zachęcam nikogo do rozkręcania
              takiego wątku. Do jutra mi przejdzie - bo mam wolne ]:>
              • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 11:13
                To stąd ta aktywność polityczna Cię ogarnęła ;)

ps. "do jutra mi przejdzie" > byle nie na mnie!
                A była gdzie na wywczasach?

• mietowe_loczki Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 11:35
                  Ta moja tzw. aktywność tzw. polityczna jest raczej związana z próbą ucieczki od
                  pewnej roboty, która wisi nade mną jak topór już od wielu tygodni. A gdzie byłam
                  na wywczasach, napiszę Ci na priv, jak wrócę z kołchoźni ;)
                  • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 12:13
                    O, też tak mam! Tylko u mnie miecz... Damoklesa zresztą zwykle wisi.

ps. co to to to na k, bo nie czumam?

• mietowe_loczki Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 12:21
                      Ukochane miejsce pracy.
                      • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 29.09.09, 12:31
                        Popatrz Pani!
                        20 lat wolności, a relikty tkwią wszędy i owędy! :)))

Kołchoźnia to lepiej niż sowchoźnia?

• mietowe_loczki Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 16:57
                          Lepij. Ładniej brzmi.
                          • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 17:40
                            SOW... w połączeniu trudniej wymówić, żeby nie zadławić się.
                            A taka SOWa już przechodzi całkiem letko ;)

• tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 30.09.09, 12:14
                Komisja lekarska w składzie "tw" z wielkim zainteresowaniem pyta się czy
                nastanie dzisiejszego dzionka przyniosło spodziewany efekt?
                Komisja jest prywatnie zainteresowana powodzeniem eksperymentu gdyż recepty na
                "dzień wolny" otrzymuje nadzwyczaj rzadko (podobno ze względu na skutki uboczne).
                • mietowe_loczki Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 16:57
                  Wypowiem się po parokrotnym wykonaniu tego eksperymentu ;)
                  • tw_wielgus Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 01.10.09, 20:55
                    My wyżej podpisani z wielką niecierplowością oczekujemy na
                    wyniki...;)
                    mleczko.interia.pl/zdjecia/rysunki-kolorowe,10561/zdjecie,1011325
                    target="_blank">mleczko.interia.pl/zdjecia/rysunki-
                    kolorowe,10561/zdjecie,1072414</a>
    • ave.duce PRYWATA > Marouder.eu > @ 30.09.09, 11:10
      • ave.duce Re: PRYWATA > Marouder.eu > @ 30.09.09, 15:23
        Up! :)
    • mietowe_loczki Ave ---> @ 01.10.09, 18:29

• blind_as_a_bat Re: Ave ---> @ ? A ja? 01.10.09, 21:29
        Nothing at all?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka