gat45 03.12.09, 22:41 Wbrew pozorom Magadan nie jest stolicą Madagaskaru. Zdumiewające. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manny-jestem Re: Wątek geograficzny 03.12.09, 22:45 DLaczego zdumiewajace? Stolica jesli dobrze pamietam jest Atananarivo. Odpowiedz Link
gat45 Re: Wątek geograficzny 03.12.09, 22:59 manny-jestem napisał: > DLaczego zdumiewajace? Stolica jesli dobrze pamietam jest Atananarivo. Manny, kochanieńki ! Pozwól mi zdumiewać się nad tym, co mnie zdumiewa, bez dawania racji ! Jak wytłumaczę swojr zdumienie, to wszystko przestanie być śmieszne, a miało być. już przestało :((((( Dobranoc :(((( Odpowiedz Link
tytanya Re: Wątek geograficzny 03.12.09, 23:00 :D :D :D manny-jestem napisał: > DLaczego zdumiewajace? Stolica jesli dobrze pamietam jest Atananarivo. Odpowiedz Link
gat45 Re: Wątek geograficzny 03.12.09, 23:06 tytanya napisała: > :D :D :D > Witaj Królowo !!!!!!!!! Elfy Cię pozdrawiają i inne stwory dziwaczne. A Puck pyta : Co wlaściwie oznaczają te duże 'dy' z dwukropkami ? Odpowiedz Link
gat45 Re: Wątek geograficzny 03.12.09, 23:17 tytanya napisała: > Śmichy chichy:) > > Odpowiedział Oberon.:) ....i zasnął snem sprawiedliwego ..... zieeeeeeeeew. E, nie, musi wstać i poślubić swoją wybrankę. Nie na darmo Felek się namęczył : www.youtube.com/watch?v=OfrISwrH1H0 Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wątek geograficzny > dla mnie bomba! :))) 03.12.09, 23:33 Albo inna filipinka ;) :p Odpowiedz Link
remez2 Re: Wątek geograficzny 03.12.09, 23:20 > Wbrew pozorom Magadan nie jest stolicą Madagaskaru. > Zdumiewające. Też mnie to zaskoczyło ale nie tak, jak informacja, że Portugalia nie leży w Afryce. To mną wstrząsnęło. Do głębi. ---------- Odpowiedz Link
gat45 Re: Wątek geograficzny 03.12.09, 23:42 remez2 napisał: > Też mnie to zaskoczyło ale nie tak, jak informacja, że Portugalia nie leży w > Afryce. To mną wstrząsnęło. Do głębi. Rozumiem i współczuję. Wprawdzie nie przeżyłam tego na własnej skórze, ale potrafię sobie wyobrazić tragedię - tak, nie waham się uzyć tego słowa ! - młodzieńca, któremu Portugalię nagle gwałtem pchają do Europy. Czym ów młodzian ma wypełnić dziurę w Afryce, powstałą po wydarciu z niej Portugalii, ja się pytam ? Dzieli Woltę na Górną i Dolną, potem mu się z tego robi Burkina Faso i jedna z dwóch wolt na dodatek, łapie Burkinę, Faso gdzieś się zawierusza, nie wiadomo, w co ręce włożyć... Straszne ! Żądam możliwości tworzenia własnych atlasów osobistych. Dla psychicznego zdrowia całej ludzkości. Odpowiedz Link
remez2 Re: Wątek geograficzny 03.12.09, 23:49 > Żądam możliwości tworzenia własnych atlasów osobistych. Popieram z całego serca, mało z trzewi nawet. > Dla psychicznego zdrowia całej ludzkości. Oraz zaspokojenia odwiecznej tęsknoty Lechitów za posiadaniem kolonii. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 03.12.09, 23:21 Uwaga, uwaga, nadchodzi! Roger, roger, over! Tu Wisła, to ty, Oka? Nie, to ja Brzoza.... Nie, to nie jest falstart! :p Odpowiedz Link
tojajurek Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 03.12.09, 23:39 Brzoza się rozsypała. To my - trociny! Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 03.12.09, 23:43 Rozsypała to się dziewczyna w głos! :p Odpowiedz Link
remez2 Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 03.12.09, 23:51 ave.duce napisała: > Rozsypała to się dziewczyna w głos! Rozsypała to się IV PiSpolita A rozpłakała się Kempa w głos. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 03.12.09, 23:53 Kempa to się rozdarła. Wiem, bo Żeromskiego jest ulica i niedaleko Kępa Potocka też na granicy. :p Odpowiedz Link
remez2 Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 03.12.09, 23:58 ave.duce napisała: I syzyfowe prace. Odpowiedz Link
remez2 Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 04.12.09, 00:02 ave.duce napisała: > Poszły w las! Z jankielem muzykantem i rogiem krętym. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 04.12.09, 00:09 Kręty... krępy to był Wojski. Prążkowany. Sztuczkowy? W dodatku Natenczas miał na imię. :P Odpowiedz Link
remez2 Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 04.12.09, 00:10 To był Jerzy Gondol z nad Wisły. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 04.12.09, 00:13 ŁOmatko! Motylem był czy konikiem na biegunach? :p Odpowiedz Link
remez2 Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 04.12.09, 00:16 ave.duce napisała: > ŁOmatko! Motylem był czy konikiem na biegunach? Motylem byłam ale przytyłam.. śpiewała pewna pani Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 04.12.09, 00:18 Da się przerobić > > Motylem byłEm > ale przytyłEm.. Też ładnie. :p Odpowiedz Link
gat45 Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 04.12.09, 00:01 ave.duce napisała: > Kempa to się rozdarła. > Wiem, bo Żeromskiego jest ulica i niedaleko Kępa Potocka też na granicy. > > :p A na Potockiej Kępie - wróble fruwają, wywijając rózne figury, w tym Hiperbole ? Straszne to miejsce musi być. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 04.12.09, 00:06 Potocką odkreślamy gruba kreską i zostaje Kempa z Hiperbolą. KOSZMAR to mało powiedziane, Pani Gat kochana. :P Odpowiedz Link
gat45 Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 04.12.09, 00:13 ave.duce napisała: > Potocką odkreślamy gruba kreską i zostaje Kempa z Hiperbolą. > KOSZMAR to mało powiedziane, Pani Gat kochana. > > :P Anastazję odkreślamy ? A ja żem się kiedyś pod nią podszyła. Na lotnisku. Okęcie. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 04.12.09, 00:20 O! Ona była nie Adelajda, na szczęście. :p Odpowiedz Link
gat45 Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 04.12.09, 00:22 ave.duce napisała: > O! Ona była nie Adelajda, na szczęście. > > :p Racja ! Nie Adelajda, nie z tej ziemi. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 04.12.09, 00:30 Hermenegildą Kociubińską też nie była. Ani Stefcią. :p Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 04.12.09, 00:38 Graf...inią Rózią von Tuńczyk de domo Wydawnictwo Znak? :p Odpowiedz Link
damakier1 Re: Wątek geograficzny > Ojczyzno ma! :) 05.05.10, 21:37 > ave.duce napisała: > > > Kempa to się rozdarła. > > Wiem, bo Żeromskiego jest ulica i niedaleko Kępa Potocka też na > granicy. Jest też taka piosenka: To był maj, pachniała Saskiej Kępa... Odpowiedz Link
gat45 Re: Wątek geograficzny, a w Mali... 04.12.09, 00:21 lackzadek napisał: > A w Mali żyją mali. I w malinowych chruśniakach się kryją przed słońcem ? Odpowiedz Link
remez2 Re: Wątek geograficzny, a w Mali... 04.12.09, 00:26 lackzadek napisał: > A w Mali żyją mali. I takich malich malizną czuć. Jak półlitry na trzech. :-( Odpowiedz Link
ave.duce A właściwie dlaczego nie jest? Co mu broni? 04.12.09, 00:42 gat45 napisała: > > Wbrew pozorom Magadan nie jest stolicą Madagaskaru. > :p Odpowiedz Link
gat45 Re: A właściwie dlaczego nie jest? Co mu broni? 04.12.09, 00:59 Nic. Ale nie jest. Odpowiedz Link
ave.duce Re: A właściwie dlaczego nie jest? Co mu broni? 04.12.09, 01:07 Nie chce. Za ciepło tam. :p Odpowiedz Link
ginusia Re: Wątek geograficzny 04.12.09, 15:14 remez2 napisał: > L - co oznacza ten rebus? Co tez Panu przyszlo do glowy?! Toz ja zbyt glupia zeby rebusy wymyslac. To jest moj wpis, rymowany prosze Szanownego, na ten geograficzny watek :). Odpowiedz Link
remez2 Re: Wątek geograficzny 04.12.09, 15:25 ginusia napisała: > Co tez Panu przyszlo do glowy?! Ten rebus oznacza imię - samiu el. Samuel. > To jest moj wpis, rymowany prosze Szanownego, na ten geograficzny > watek :). Się zgadza. Samo - A. Samu - L. podrawiam S y l. Jadę do Warszawy na zakupy. Odpowiedz Link
gat45 Re: Wątek geograficzny 04.12.09, 19:18 remez2 napisał: > Ten rebus oznacza imię - samiu el. Samuel. > A ten rebus : L, t odpowiedź : wizytówka. Samuel, literat Odpowiedz Link
ginusia Re: Wątek geograficzny 05.12.09, 18:47 remez2 napisał: > Ten rebus oznacza imię - samiu el. Samuel. > >> > watek :). > Się zgadza. Samo - A. Samu - L. podrawiam > S y l. Jadę do Warszawy na zakupy. Wasciowy intelYGencji prog normalnie zwalil mnie z nog ;)). ps. dzieki za pozdrowienia - to zlagodzilo moj bol ;); pps. warszawskie zakupy to tYz rebus? ;) > > Odpowiedz Link
remez2 Re: Wątek geograficzny 07.12.09, 17:47 pps. warszawskie zakupy to tYz rebus? ;) Nie. To realne zakupy pod choinkę. Odpowiedz Link
ginusia Re: Wątek geograficzny 05.12.09, 20:36 ave.duce napisała: > A Kraków nie od razu zbudowano! > No! Dziekuje serdecznie Szanownej!! Ginusia tYz musi,miec czs zeby zrozumiec ;) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wątek geograficzny 05.12.09, 21:04 Lepiej z GINusią po Rynku latać, niż w Paryżu ulice zamiatać. :p Odpowiedz Link
gat45 Re: Wątek geograficzny 04.12.09, 19:21 ginusia napisała: > A na Samoa wcale nie ma wezy boa. A właśnie, że są ! Tylko że tam, to one się samoistnie wkręcają za boazerie. I nie widać. Odpowiedz Link
dziwka_marchewka Re: Wątek geograficzny 04.12.09, 16:38 Wkręcasz mnie? Magadan to dzielnica Magnitogorska. Zgadłam? Jadę jutro do Bytowa. Okropne skojarzenia. Mieścina da sie znieść. Odpowiedz Link
gat45 Re: Wątek geograficzny 04.12.09, 19:16 dziwka_marchewka napisała: (...) > Jadę jutro do Bytowa. (...) Tam sobie można określić świadomość. Określasz ? Odpowiedz Link
dziwka_marchewka Re: Wątek geograficzny 04.12.09, 21:29 Cos mnie tykło. Odkreślam. Grubą siekierą mazowiecką. Odpowiedz Link
zapijaczony_ryj No właśnie,a w Indiach nie Indianie tylko Hindusi 05.12.09, 09:59 sobie zyją- zawsze mnie to dziwiło. Odpowiedz Link
ave.duce Krzysiek namieszał! :) 05.12.09, 10:09 Nie był kobietą jak Kopernik, to i bałaganu narobił! :p Odpowiedz Link
gat45 Re: Krzysiek namieszał! :) 05.12.09, 10:28 Bo nie był na polskiej dziesięciozłotówce. A Kopernik była. Równolegle z Kościuszkiem. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Krzysiek namieszał! :) 05.12.09, 10:33 Tym, co się zwymiotował? ŁOmatko! :p Odpowiedz Link
gat45 Re: Krzysiek namieszał! :) 05.12.09, 10:36 ave.duce napisała: > Tym, co się zwymiotował? ŁOmatko! > > :p Że co proszę ? Jakiś fakt znamienny z ojczystej historii mi umknął ? Odpowiedz Link
ave.duce Re: Krzysiek namieszał! :) 05.12.09, 10:41 NA PEWNEGO POLAKA — Patrz, Kościuszko, na nas z nieba! — raz Polak skandował i popatrzył nań Kościuszko, i się zwymiotował. Konstanty Ildefons Gałczyński Odpowiedz Link
gat45 A jak się jedzie moją trasą 05.12.09, 12:34 z Paryża do Warszawwy, to po drodze w Belgii jest miasteczko Huy. Ten igrek na końcu jeszcze rozumiem, po staropolsku mi wygląda. Ale żeby przez samo hyyyyy ? Odpowiedz Link
remez2 Re: A jak się jedzie moją trasą 05.12.09, 12:48 hic, haec, hoc - ten, ta, to Przyp. L. pojedyncza L. mnoga m f n m f n Nom. hic haec hoc hi hae haec Gen. huius huius huius horum harum horum Dat. huic huic huic his his his Acc. hunc hanc hoc hos has haec Abl. hoc hac hoc his his his Też jakoś dziwnie skrócona forma. Odpowiedz Link
remez2 Re: A jak się jedzie moją trasą 05.12.09, 14:02 ave.duce napisała: Ciekawe skojarzenie. :-) Odpowiedz Link
ave.duce Re: A jak się jedzie moją trasą 05.12.09, 14:13 No ba! A co powiesz na to: POLOWANIE Pan Janusz raz wybrał się na polowanie, Azorek przez płot za Januszem hoc-hoc! Wpadł Azor do rzeki – i na dno jak kamień, Pan Janusz zaś w bagnie utonął jak kloc. Pan Janusz raz wybrał się na polowanie, Azorek przez płot za Januszem jak kloc. Pan Janusz do rzeki – i na dno jak kamień, Azorek przez bagno przeskoczył hoc-hoc! Pan Janusz raz wybrał się na polowanie, Azorek zaś w płocie utonął jak kloc. Pan Janusz przez rzekę przeskoczył jak kamień, Azorek przez bagno i na dno hoc-hoc! Daniel Charms (przekład: Wiktor Woroszylski) :p Odpowiedz Link
remez2 Re: A jak się jedzie moją trasą 05.12.09, 14:20 Raz dziesięciu żołnierzyków Pyszny obiad zajadało, Nagle jeden się zakrztusił – I dziewięciu pozostało. Tych dziewięciu żołnierzyków Tak wieczorem balowało, Że aż rano jeden zaspał – Ośmiu tylko pozostało. Ośmiu dziarskich żołnierzyków Po Devonie wędrowało, Jeden chciał zostać na zawsze... No i właśnie tak się stało. Siedmiu żołnierzyków zimą Drwa do kominka rąbało, Jeden zaciął się siekierą – Sześciu tylko pozostało. Sześciu wkrótce znęcił miodek; Gdy go z ula podbierali, Pszczoła ukłuła jednego I tylko w piątkę zostali. Pięciu sprytnych żołnierzyków W prawie robić chce karierę, Jeden już przymierzał togę... I zostało tylko czterech. Czterech dzielnych żołnierzyków Raz po morzu żeglowało; Wtem wypłynął śledź czerwony, Zjadł jednego, trzech zostało. Trójka miłych żołnierzyków Zoo sobie raz zwiedzała; Gdy jednego ścisnął niedźwiedź – Dwójka tylko pozostała. Dwóch się w słonku wygrzewało Pod błękitnym czystym niebem, Ale słońce tak przypiekło, Że pozostał tylko jeden. A ten jeden, ten ostatni Tak się przejął dolą srogą, Że aż z żalu się powiesił, I nie było już nikogo. Odpowiedz Link
ave.duce Re: A jak się jedzie moją trasą 05.12.09, 14:31 Myślałam o Murzyniątkach, ale to bardziej na czasie: Dziesięć bałwanków Dziesięć bałwanków Stało w jednym lesie, Ni mniej, ni więcej Tylko właśnie dziesięć. Jeden się drapał Do dziupli na drzewie I tak się zdrapał, Że zostało dziewięć. Dziewięć bałwanków Stało na polanie Dokładnie dziewięć, Bałwan przy bałwanie. Lecz jeden poczuł, Że go kręci w nosie. Jak zaczął kichać, To zostało 8 Osiem bałwanów Stało w dalszym ciągu, Lecz jeden bał się Mrozu i przeciągów. Więc włożył kożuch I okrył się pledem, Jak go odkryli, To już było 7 Z siedmiu bałwanków Jeden zaraz orzekł, Że się poślizgać Warto na jeziorze. Lecz ledwie zdążył Na jezioro wleźć, Wpadł w taki poślizg, Że zostało 6 Tych sześć bałwanków Stałoby do teraz, Lecz jeden bałwan Zaczął się rozbierać. Chciał się ochłodzić, Miał na kąpiel chęć – Jak się rozebrał, To zostało 5 Z pięciu bałwanków Jeden zaraz ubył, Bo go ciekawość Przywiodła do zguby. Nie wiedział, po co Są kaloryfery, Jak się dowiedział, To zostały 4 Cztery bałwany Stały w dwuszeregu, Lecz jeden zaczął Tupać na kolegów. Tupał i tupał, Bo był strasznie zły, I tak się stupał, Że zostały 3 Te trzy bałwanki Długo nie postały, Bo jeden bałwan Znał śmieszne kawały. Z własnych dowcipów Śmiał się: Cha! Cha! Cha! I pękł ze śmiechu, I zostały 2 A jak została Tych bałwanów dwójka, To się zaczęła Między nimi bójka... Dziesięć bałwanków Było na polanie. Ile zostało? Oto jest pytanie! Wanda Chotomska Odpowiedz Link
damakier1 Re: A jak się jedzie moją trasą 05.05.10, 21:29 gat45 napisała: Huy. > Ten igrek na końcu jeszcze rozumiem, po staropolsku mi wygląda. Ale > żeby przez samo hyyyyy ? Ja to mam taką teorię, że się pisze przez miękkie ch albo przez twarde h zależnie, że tak powiem, od okoliczności... Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Wątek geograficzny 07.12.09, 00:25 Włosi nie mieszkają we Włochach, ale we Włoszech. Straszne. Kto mieszka we Włochach? Włochaci? Odpowiedz Link
gat45 Re: Wątek geograficzny 07.12.09, 11:51 ave.duce napisała: > Wołosi też nie! Włochowie? ;) > > :p To w takim razie kto by mieszkał w Łochowie ? Strasznie to skomplikowane. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wątek geograficzny 07.12.09, 11:55 W Łochowie? Łochynie, czyli Pijanice ;) :p Odpowiedz Link
gat45 Re: Wątek geograficzny 07.12.09, 12:21 A młode panny z Pomiechówka to Pomieszanki ? Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wątek geograficzny 07.12.09, 12:28 Trza się spytać. W drodze na Serock. :p Odpowiedz Link
tojajurek Re: Wątek geograficzny 07.12.09, 13:11 A jak się nazywają mieszkanki Wybrzeża Kości Słoniowej? Wybrzeżokościosłonianki? Czy z europejska: Kotiwuarnianki? Odpowiedz Link
jola.iza1 Re: Wątek geograficzny 09.12.09, 11:05 A Puszcza Piska, ani nie jest PiSka, ani się nie puszcza. Ostatnio byłam w Krzu, nijak nie potrafiłam dziecku dorosłemu wytłumaczyć mianownika liczby pojedynczej :) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wątek geograficzny 09.12.09, 11:10 Zajrzałam do Pana Gugla > jeśli w lubelskim woj. to Kierz. :p Odpowiedz Link
jola.iza1 Re: Wątek geograficzny 09.12.09, 11:16 Ładnie umiesz zaglądać, ale wytłumacz, że nie w Kierzu ??:) To już chyba nie geografia?? Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wątek geograficzny 09.12.09, 15:43 Tychy > poprawnie > Tych, a miejscowi mówią Tychów, bo to regionalizm śląski. I ten regionalizm się rozszerza. :p Odpowiedz Link
remez2 Re: Wątek geograficzny 11.12.09, 10:18 Ok. Tylko, że "leszczyński" to nie regionalizm. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wątek geograficzny 11.12.09, 10:29 Polska język > trudna język! Aż się prosi dodać: proszę panią albo zaręczam panią, ale! :) :p Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Wątek geograficzny 11.12.09, 00:49 Alesmy nabroili! Pani Gat45 nie lubi dlugich watkow. Odpowiedz Link
gat45 Re: Wątek geograficzny wyciągam 04.05.10, 20:25 Nie mogłam się uspokoić, tak mnie w częstotliwości słownictwa ten "wątek geograficzny" ciekawił. A tu się okazuje, że tytuły postów wliczają do statystyk. Wyciągam - dobre i to na te ciężkie czasy - jak mawiał mój ukochany JK, pisarz, stryjek wielkiego pisarza. Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: JK ? Hmmm ... 05.05.10, 01:47 ave.duce napisała: > Jan Kochanowski? > > :p Jędrzej Kitowicz. ,,,Od obyczajów,,, ,,,W szkole parochialnej uczono samych chłopców; dziewczęta zaś oddawano do niewiast statecznych tym się bawiących, które ich uczyły samego czytania po polsku, dzierzgania pończoch i szycia rozmaitego. Majętniejszych córek uczono języka niemieckiego i francuskiego, który już zaczął wchodzić w modę. Panów wielkich córki uczone były tego wszystkiego w domu przez ochmistrzynie, a przy tym przez metrów pisania i tańcowania,,, Odpowiedz Link
ave.duce Re: JK ? Hmmm ... 05.05.10, 20:47 ... dzierzganie pończoch ... > EXtra! :) Józef Ignacy Kraszewski. "Sto diabłów", "Stara Baś", "Macocha". W starym piecu diabeł pali. :p Odpowiedz Link
gat45 Pudło, Szanowne Państwo ! 05.05.10, 20:56 Józek Korzeniowski. Jesteście jednak usprawiedliwieni, gdyż od roku 1936 (kwiecień) tylko ja go czytałam. A i przedtem tylko nieliczni. Odpowiedz Link
tojajurek Re: Pudło, Szanowne Państwo ! 05.05.10, 21:04 gat45 napisała: > Józek Korzeniowski. > > Jesteście jednak usprawiedliwieni, gdyż od roku 1936 (kwiecień) > tylko ja go czytałam. A i przedtem tylko nieliczni. To ón cóś pisał? Myślałem, że umiał tylko zapierniczać świńskim kurcgalopkiem na 50 kilometrów po szosie. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Pudło, Szanowna Pani ! 05.05.10, 21:22 My się bawiliśmy w zgadywanki :) Bo o to chodzi, by gonić króliczka ... :p Odpowiedz Link