isa.stern 24.04.10, 19:12 Wyborcza się ruszyła...;) wyborcza.pl/1,75478,7808706,Incydent_gruzinski.html wklejam, żeby się nie zawieruszył..;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sclavus Re: nareszcie 24.04.10, 19:28 Musiałaś przeczytać, że Bielan zaprzecza jakimkolwiek naciskom ze strony prezydenta w czasie tej skapady... dzisiaj zaprzecza! A to zmienia wszystko.... (póki co, patz sygnaturka) Odpowiedz Link
isa.stern Re: nareszcie 24.04.10, 21:14 jasne, i trafiło mnie równie mocno, co tekst paczuli...:/ Odpowiedz Link
remez2 Re: nareszcie 24.04.10, 20:13 Wyborcza się ruszyła...;) Uważam, że nie powinna. Uważam, żeto jest złe zachowanie "Gazety". Odpowiedz Link
remez2 Re: ?! złe zachowanie ? 24.04.10, 20:27 Nie rozumiem, mógłbyś wyjaśnić? Moim zdaniem, w sytuacji gdy śledztwo jest w toku, taki artykuł opiniotwórczej gazety jest próbą (nie wierzę w przypadek) skłócenia opinii publicznej. Zwłaszcza, że w środę mają być ogłoszone pierwsze ustalenia. Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a ?! złe zachowanie ? 24.04.10, 21:07 a moim zdaniem ten artykuł relacjonuje obiektywnie FAKTY, takimi jakie one były i nie ma ta relacja nic wspólnego z obecnym dochodzeniem i tym, co w środę ma być ewent.podane do wiadomości publicznej. O faktach tamtych, z r. 2008, większość dawno wiedziała, tu zostały tylko ułożone chronologicznie. Zupełnie nie pojmuję, jak to może wpłynąc na ustalenie bieżącego dochodzenia, ..np. na odczyczyt czerwonych skrzynek, na porównanie wykresów krzywych audio dla ustalenia czyje głosy są podczas rozmówców w kabinie pilotów. Uważam, ze b. dobrze, iż GW poinformowała/przypomniała czytelnikom o zwyczajach, zachowaniach i zasadach panujących w samolocie rządowym, gdy na jego pokładzie jest najwyższy zwierzchnik sił zbrojnych kraju. Jako psycholog amator przypomnę ( a chyba wszyscy się z tym zgodza ), ze charakter człowieka jest zazwyczaj już w pełni ukształtowany po 20 roku życia, a po 30 jeszcze bardziej ;-) więc nie przypuszczam, że między rokiem 2008 - a 2010 panowie nagłej iluminacji doznali, która nauczyła ich moresu i zmieniła w aniołów. Odpowiedz Link
remez2 Re: ?! złe zachowanie ? 24.04.10, 21:16 > Zupełnie nie pojmuję, [b]jak to może wpłynąc na ustalenie bieżącego > dochodzenia, Nie pisałem o tym, tylko o skłóceniu opinii publicznej. Przypomnę, że to nie pierwszy taki wyczyn GW. Odpowiedz Link
tojajurek Re: ?! złe zachowanie ? 24.04.10, 21:42 Opinia publiczna jest od dawna skłócona - głównie na skutek usilnych w tym względzie starań Lecha i Jarka (zwłaszcza). A będzie jeszcze bardziej i żadne zamawiania i wzniosłe apele tego nie zmienią. Więc zarzut wobec GW jest raczej chybiony, zwłaszcza że kto żyw już w tym bajorku miesza zawzięcie. A w sprawie katastrofy i tak od dawna jest wszystko jasne, tj. od momentu gdy wstępnie ustalono iż samolot był technicznie sprawny, a nie nastapiła żadna nieoczekiwana zmiana warunków pogodowych. Z tego wynika niezbicie, że katastrofę spowodował błąd pilota. Można jedynie spierać się, czy były na niego naciski bezpośrednie, pośrednie, czy też nie był odpowiednio przygotowany na sytuację stwarzaną przez taki lot z takimi pasażerami. Tego się zapewne nigdy nie dowiemy. Jednakowoż niezbitym dowodem błędu pilota jest uderzenie w ziemię. Reszta będzie i tak biciem piany i politycznym rozgrywaniem sprawy. Odpowiedz Link
remez2 Re: ?! złe zachowanie ? 24.04.10, 21:51 A będzie jeszcze bardziej i żadne zamawiania i wzniosłe apele tego nie zmienią. Więc zarzut wobec GW jest raczej chybiony, zwłaszcza że kto żyw już w tym bajorku miesza zawzięcie. Masz rację ale nie zmienia to faktu, że takie postępowanie jest naganne. A ja jakoś nie mogę nauczyć się śpiewać w chórze. :-( Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: ?! złe zachowanie ? 24.04.10, 21:51 remez2 napisał: Nie pisałem o tym, tylko o skłóceniu opinii publicznej. Przypomnę, że to nie pierwszy taki wyczyn GW. ---- ok, ale nadal nie rozumiem jak i o co ma się , cyt : "skłócić opinia publiczna" po przypomnieniu jej FAKTÓW z przeszłości, acz na temat. -- Natomiast określanie WYCZYNEM artykułu, który w dość suchy i oględny sposób relacjonującego tamten lot - pominę milczeniem. I powiem tylko tak na marginesie, że trudno mi pojąć, dlaczego osoby nieakceptujące "linii" GW używają do wypowiedzi jej portali netowych. Ja np. uważam art. Naszego Dziennika za WYCZYNY i dlatego nie będe pisać na tamtych forach i nawet nie będe na nie zaglądać, tak jak na Fronde i t.p. Sory, wyraziłam tylko swe zdziwienie. Odpowiedz Link
remez2 Re: ?! złe zachowanie ? 24.04.10, 22:04 ok, ale nadal nie rozumiem jak i o co ma się , cyt : "skłócić opinia publiczna" po przypomnieniu jej FAKTÓW z przeszłości, acz na temat. Mam prośbę - przeczytaj moje posty do Isy.stern. I powiem tylko tak na marginesie, że trudno mi pojąć, dlaczego osoby nieakceptujące "linii" GW używają do wypowiedzi jej portali netowych. Aby nie bawić się w "głuchy telefon". Ja np. uważam art. Naszego Dziennika za WYCZYNY i dlatego nie będe pisać na tamtych forach i nawet nie będe na nie zaglądać, tak jak na Fronde i t.p. De gustibus ... Sory, wyraziłam tylko swe zdziwienie. Ależ proszę. Dziwienie się podobnie jak mylenie jest rzeczą ludzką. Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a w chórze żadnym nie śpiewam 24.04.10, 23:00 Moim zdaniem, w sytuacji gdy śledztwo jest w toku, taki artykuł opiniotwórczej gazety jest próbą (nie wierzę w przypadek) skłócenia opinii publicznej. Nie muszę czytać ( ale czytałam ) Twej polemiki z IS, aby zwrócić się o wyjaśnienie : - jakim'ż to sposobem GW skłóca opinię publiczną przez to, że opublikowała art. w którym zacytowała kilka ważnych dokumentów i usystematyzowała fakty dot. lotu tym samym samolotem i z kilkoma ( vide - te najważniejsze ) tymi samymi osobami na pokładzie. Ponadto, uważam Twoje określanie tej publikacji wyczynem za niestosowne / niesprawiedliwe. ----- Dziwienie się podobnie jak mylenie jest rzeczą ludzką.- - Odpowiedz Link
remez2 Re: w chórze żadnym nie śpiewam 24.04.10, 23:20 Nie muszę czytać ( ale czytałam ) Twej polemiki z IS, aby zwrócić > się o wyjaśnienie : Bardzo dziękuję bo przecież pisać też nie musisz. - jakim'ż to sposobem GW skłóca opinię publiczną przez to, że opublikowała art. w którym zacytowała kilka ważnych dokumentów i usystematyzowała fakty dot. lotu tym samym samolotem i z kilkoma ( vide - te najważniejsze ) tymi samymi osobami na pokładzie. Przez sam fakt tej publikacji teraz. Ponadto, uważam Twoje określanie tej publikacji wyczynem za niestosowne / niesprawiedliwe. Czy pobicie rekordu świata w biegu na 100 m będzie wyczynem? Nadal dziwię się i nie rozumiem ( rzecz ludzka ), dlaczego " zadajesz się " choćby tylko internetowo z publikatorem popełniającym WYCZYNY i to, jak twierdzisz, wielokrotnie. Na to już Ci odpowiedziałem. Aby nie bawić się w "głuchy telefon". Aby nie przekonywać przekonanych. Aby spuścić nieco powietrza z balonu przekonania o własnej nieomylności "GW". Ufff - coś się vqu..iłam a to niepryliczno i niesympatyczno. Wrodzona skromność i staranne wychowanie odebrane w dzieciństwie nie pozwalają mi zaprzeczyć. Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a dlaczego ogórek nie śpiewa 24.04.10, 23:33 Wrodzona skromność i staranne wychowanie odebrane w dzieciństwie nie pozwalają mi zaprzeczyć. A moje złe wychowanie, odebrane w dzieciństwie oraz w trakcie buszowania po forach, pozwala mi na wygaszenie Sz-n_Pana, jako pierwszego nicka w historii mego długiego żywota na forach. Czynię to ze smutkiem, jednak żwawo - szczególnie dlatego, ponieważ w poprzednim swym poscie zasugerowałam, że odpowiedzi nań już nie oczekuję i że postanowiłam pozostać ze swymi zdziwieniami i wątpliwościami sama i do krańca żywota marnego. kłaniam nisko, (-) Pad. Odpowiedz Link
ave.duce Re: ?! złe zachowanie ? 24.04.10, 21:57 To prawda, śledztwo jest w toku, co nie przeszkadza kaczystom&co. miotać najcięższego kalibru oskarżeniami na lewo i prawo. Moim zdaniem dobrze się stało, że to, na co wielu forowiczów (także na FzD) zwracało uwagę > tzw. lot do Tbilisi > zostało uporządkowane. Charakter Pana ś.p. Prezydenta (i brata jego) są w tej sprawie istotne. Najchętniej powołałabym Sąd FzD > proces poszlakowy. 3 osoby jako sędziowie + obrońca i oskarżyciel. Oskarżony > pilot (tak czy owak miałby/ma przechlapane), eksperci, świadkowie. Tak sobie kompląpluję/kąpląpluję Panie Dżemplu. ps. do jutra! :) :p Odpowiedz Link
ave.duce Ofek ;) 24.04.10, 22:30 Z czego wróbel strzela? Jest z Radomia, więc... Masz czas do jutra i wszystkie koła ratunkowe ;) :p Odpowiedz Link
remez2 Re: Ofek ;) 24.04.10, 22:36 Z wróblami to jest tak: Albo do nich strzelają z armaty albo one strzelają z armaty. Ale to luźna wypowiedź. Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Ofek ;) 25.04.10, 00:49 Wz.63 RAK na oko ;-) P/S. Ciekawy pomysł z 'sądem', choć raczej niewykonalny. Nie dałaś się omamić 'wyznaniu'? Pozdrowienia, Ave! Odpowiedz Link
isa.stern Re: nareszcie 24.04.10, 21:13 oczywiście, ze powinna...:) wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7809692,Bielan__Prezydent_nie_naciskal_na_pilotow_podczas.html czemu tego typu kłamstwa mają pozostać bez odpowiedzi...?! czy prostowanie kłamstw jest Twoim zdaniem "złe"...?! Odpowiedz Link
remez2 Re: nareszcie 24.04.10, 21:26 > czemu tego typu kłamstwa mają pozostać bez odpowiedzi...?! Czy rolą "GW" jest prostowanie kłamstw każdego dupka? > czy prostowanie kłamstw jest Twoim zdaniem "złe"...?! Jest konieczne. Ale odwołam się do teatru greckiego - jedność czasu, miejsca i akcji. Odpowiedz Link
isa.stern Re: nareszcie 24.04.10, 21:29 > Czy rolą "GW" jest prostowanie kłamstw każdego dupka? tych "dupków" jest cała masa, Bielan jest tylko jednym z nich, który powtarza te kłamstwa... > Jest konieczne. Ale odwołam się do teatru greckiego - jedność czasu, miejsca i > akcji. Skarbie, gdybyś nie zauważył, od czasów starożytnych zmienił się nie tylko teatr...;) Odpowiedz Link
remez2 Re: nareszcie 24.04.10, 21:39 isa.stern napisała: > > Czy rolą "GW" jest prostowanie kłamstw każdego dupka? > tych "dupków" jest cała masa, Bielan jest tylko jednym z nich, który powtarza t > e > kłamstwa... Problem, że to niczego nie wyjaśnia, następuje eskalacja wzajemnych oskarżeń, zbliżają się wybory a lud roboczy wytrzeszcza oczy. > > Jest konieczne. Ale odwołam się do teatru greckiego - jedność czasu, miej > sca i > > akcji. > Skarbie, gdybyś nie zauważył, od czasów starożytnych zmienił się nie tylko > teatr...;) Zauważyłem Słoneczko ale nie każda z tych zmian mnie cieszy. A z późniejszych podoba mi się taka zasada - first things first. :-) Odpowiedz Link
gat45 Re: nareszcie 24.04.10, 23:02 Pewnie użyłabym innych słow, ale w zasadzie zgadzam się z Remezem. Powiedzmy, że ujęłabym, to tak : wolałabym, żeby gazeta, z którą się utożsamiam, potrafiła się postrzymać przed obniżeniem lotów, mimo że atakowana jest jeszcze o wiele pięter niżej. Ale ja się z GW wcale nie utożsamiam. Jestem zdecydowanie bardziej na lewo. Odpowiedz Link
remez2 Re: nareszcie 24.04.10, 23:28 Bardzo dziękuję. :-) Jestem zdecydowanie bardziej na lewo. Ja też. Odpowiedz Link
jola.iza1 Re: nareszcie 24.04.10, 23:41 Niemniej jednak, pomijając stronę?? wyborcza.pl/1,76842,7808711,Wiedzialem__ze_dzialam_zgodnie_z_prawem.html Jestem całkiem po lewej. Odpowiedz Link
damakier1 Jolu, Gat oraz Remezie - 25.04.10, 00:20 nie chce mi się o tej późnej porze dołączać do dyskusji o GW, ale zaintrygowało mnie co innego: jeśli na lewicy są tacy sensowni ludzie, jak Wy, to czemu lewica nie ma żadnej porządnej partii, a jej kandydatem na prezydenta jest ten dupek Napieralski? Odpowiedz Link
tojajurek Re: Jolu, Gat oraz Remezie - 25.04.10, 00:50 Coś w tym jest (choć nie do mnie to pytanie retoryczne skierowano), że w ciągu ostatnich 20 lat mógłbym wymienić co najmniej 10 nazwisk osób światłych, rozumnych, o wyważonych poglądach i doświadczeniu politycznym, a do tego wystarczająco znanych, aby z powodzeniem objąć stanowisko prezydenta w wyborach. Ale ci rozumni i wartościowi ludzie absolutnie odżegnywali sie od takich pomysłów. Nie chcieli, i już. No to mieliśmy przez 20 lat taką menażerię prezydentów, na jaką nas było stać. No - powiedz sama - chciałabyś zostać prezydentem w tym zawistnym burdelu, gdzie o każdą sprawę byś musiała uzyskać poprarcie biskupa, a i tak wszyscy by cię obszczekiwali w każdej kwestii. Ja bym nie chciał i pewnie wielu innych też nie chciało. No i w końcu biorą tę fuchę jakieś bezrozumne cwaniackie dupki. I tak to potem wygląda jak wygląda. Odpowiedz Link
humbak Re: Jolu, Gat oraz Remezie - 25.04.10, 01:04 ToTyJurku szanowny, prezydent w naszym kraju kochanym ma do roboty tyle, co dziób w samolocie. Jakąś tam funkcję pełni, widoczny jest, ale samoloty nie kieruje ani go nie napędza. Decyzje jego nie są nieistotne, ale nie są też dla państwa fundamentalne, najmądrzejsi na inne stanowiska potrzebni zaś są. Inna sprawa że tam też ich brakuje. Odpowiedz Link
airam.as Re: Jolu, Gat oraz Remezie - 25.04.10, 01:07 Kiedyś gadałam na tematy polityczne z Łobcokrajowcami. I nie moglam pojąć, dlaczego oni za tą lewicą i ciągle za lewicą w swoich krajach... A to przecież proste. Czym innym była lewica u nas w latach dziewięćdziesiątych, a czym innym - w tym samym czasie - lewica na tzw Zachodzie. U nas złe konotacje, a tam - społeczeństwo już dojrzałe bylo. (i bez zbędnych obciążeń historycznych tudzież religijnych). Z tego by wynikało ( z tej pewnej progresji), i na podstawie doświadczeń krajów zachodnich - że tak czy inaczej będziemy zmierzać ku lewicy. Albo prawicy ze skrętem w lewo. Któżby dłużej wytrzymał polskiego Le Pena na dokładkę z kościołem. Ja jestem spokojna. Odpowiedz Link
remez2 Re: Jolu, Gat oraz Remezie - 25.04.10, 12:24 Uważam, że pewnych rzeczy się nie robi. Do nich zaliczam inkryminowany artykuł w "GW". A czy to przekonanie wynika z poglądów politycznych, wrażliwości społecznej, wychowania czy po prostu przyzwoitości, nie ma dla meritum znaczenia. --------- Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: nareszcie 25.04.10, 00:51 Lepiej późno niż ,,, Eh, pismaki, szkoda słów. Odpowiedz Link
bard333 tzn co...? 25.04.10, 01:33 Kaczor wdarł się znowu do kabiny pilotów, stanął na palcach (wiadomo kurdupel) spojrzał przez okno i widząc mleko kazał przyp...dolić w drzewo...;))) Idąc waszym tokiem myslenia, można wywnioskować że był to w 100% zamach, bo sowieciarze załatwili Litwinienkę na oczach całego świata, czyli jeśli raz im się udało, mogli byc pewni sukcesu... nie mówie od razy, że bezmózgi jesteście... ale czlowiek samodzielnie ogarniający rzeczywistość, nawet jeśli nie potrafi, to choc próbuje wyciągnąc jakieś samodzielne wnioski... nie pozdrawiam Odpowiedz Link
vargtimmen Re: nareszcie 25.04.10, 04:24 isa.stern napisała: > Wyborcza się ruszyła...;) Tak, Wyborcza znów programuje swych fanów podprogowo. Wysokiej klasy fachowcy od manipulacji, choć może niekoniecznie, bo programowanie tych fanów skomplikowane chyba nie jest. Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: nareszcie 26.04.10, 11:03 I tu się Timuś mylisz, mylisz się okrutnie Mistrzem manipulacji są miedia Tadeusza Rydzyka do którego Ty pewnie zwracasz się per ojcze. Odpowiedz Link
dziwka_marchewka Re: nareszcie 26.04.10, 11:22 Timuś? Ten od "Timuś i jewo kamanda"? Zajrze jeszcze. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: nareszcie 26.04.10, 15:48 tw_wielgus napisał: > I tu się Timuś mylisz, mylisz się okrutnie Nie spoufalaj się, Wielgus. > Mistrzem manipulacji są miedia Tadeusza Rydzyka do którego Ty pewnie > zwracasz się per ojcze. Hasło Gazeta - odzew Radio Maryja? Fakt, dobrana para. Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: nareszcie 26.04.10, 15:56 No dobrze Panie Timuś ( Twoja prośba została uwzględniona), Gdzie zatem należy szukać informacji, prawdziwych, nie zmanipulowanych? Komentarzy obiektywnych a i mądrych zarazem? Odpowiedz Link
vargtimmen Re: nareszcie 26.04.10, 16:03 tw_wielgus napisał: > No dobrze Panie Timuś ( Twoja prośba została uwzględniona), Dziękuję Kawalerze Wielgusik. > Gdzie zatem należy szukać informacji, prawdziwych, nie > zmanipulowanych? Komentarzy obiektywnych a i mądrych zarazem? > Szukać można wszędzie, jeśli ktoś potrzebuje cudzego komentarza, ale rzecz jest o konkretnym "komentarzu" i o sposobie percepcji. Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: nareszcie 26.04.10, 16:18 Tia... mocna, konkretna, i wyczerpująca temat odpowiedź. Dzięki Panie Timek, wiedziałem, że nie będziesz wiedział ale dzięki za starania. Odpowiedz Link
manny-jestem Re: nareszcie 26.04.10, 19:29 Nie mozna od fanow tabloidu oczekiwac percepcji. Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: nareszcie 26.04.10, 19:47 Potrafisz zatańczyć tą piosenkę: www.rp.pl/artykul/464644_Rymkiewicz__Do_Jaroslawa_Kaczynskiego.html Odpowiedz Link
ave.duce Co Ty czytasz, Manny? 26.04.10, 20:06 dziennik in US? w Europie? w Ojczyźnie? :p Odpowiedz Link
manny-jestem Re: Co Ty czytasz, Manny? 26.04.10, 20:48 Bardzo duzo. Tabloidy takze. W Polsce na przyklad Fakt czasami ma cos ciekawego do przeczytania. Czesciej niz Gazetowa tabloidowa konkurencja. Ale tabloid to tabloid. Fanem moze byc jedynie osoba ktora sama nie jest w stanie myslec krytycznie. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Co Ty czytasz, Manny? 26.04.10, 21:06 O kimo czym w takim razie napisałeś > Nie mozna od fanow tabloidu oczekiwac percepcji. Ten tabloid to GW, tak? Czytelnik GW = fan tabloidu? ps. uczyń mi uprzejmość i wymień te "swoje" trzy tytuły, proszę. :p Odpowiedz Link
manny-jestem Re: Co Ty czytasz, Manny? 26.04.10, 21:53 Nie czytelnik GW a fan GW = fan tabloidu. Jakie swoje trzy tytuly mam Ci podac? Odpowiedz Link
ave.duce Re: Co Ty czytasz, Manny? 26.04.10, 22:16 Ty w ogóle czytasz "cudze" posty, czy skupiasz się wyłącznie na swoich? forum.gazeta.pl/forum/w,89075,110516113,110601322,Co_Ty_czytasz_Manny_.html :p Odpowiedz Link
manny-jestem Re: Co Ty czytasz, Manny? 26.04.10, 22:22 To ci przeciez odpowiedzialem ze czytam bardzo duzo. mam wszystko wyliczac? I dlaczego niby trzy wyszczegolniac? Jestem na tyle rozwiniety ze odrozniam fakty od opinii a opinie kazdej strony poddaje wlasnej krytyce. Nie napisze ci tytulow dziennikow ktorym ufam poniewaz nie ufam zadnemu. Sa lepsze i gorsze, ale kazdy ma misje. Odpowiedz Link