tw_wielgus Re: Krótko... 05.10.10, 17:29 Wkurzony jestem, to sobie zakląłem, publicznie. Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: Powtórnie... 06.10.10, 14:01 damakier1 napisała: > I co? Przeszło? Na krótko... Odpowiedz Link
panidemonka Re: Powtórnie... 06.10.10, 14:06 No to walnij "francą". Jak dżuma i cholera nie pomagają, to może francuska choroba pomoże? Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: Powtórnie... 06.10.10, 14:49 franca 1 Coś wzbudzającego niechęć, irytację, odrazę, lub coś sprawiającego kłopot. 2 Nieprzyjemna, dokuczliwa choroba, zwłaszcza weneryczna. 3 Prostytutka. 4 Insekt, zwłaszcza duża i głosno brzęcząca mucha. 5 Kobieta, zwłaszcza stara, kłótliwa i złośliwa. Nikt mi jeszcze tak źle nie życzył - senk ju...;P Odpowiedz Link
panidemonka Re: Powtórnie... 06.10.10, 20:45 Przecież nie życzę nikomu, a na na pewno nie Tobie "choroby francuskiej". Ja tylko proponowałam ku ulżeniu sobie. Nie znasz powiedzonka "a/to ci dopiero/ta/ franca? Większość zwrotów uznawanych dziś za przekleństwa miała kiedyś inne konotacje. Najczęściej medyczne, n'est pas? Np.tak "franca" oznaczała www.frazpc.pl/b/106815. Jako "kolokwialne przekleństwo" znam to słowo od lat dorosłych czyli dość długo ;) Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: Powtórnie... 06.10.10, 21:30 Mam nadzieję, że nie - jak odpowiedział mąż żonie, po powrocie z wędkowania gdy ta się go zapytała czy "coś" złapał. Obawiam się jednak że "franca" jest zbyt delikatna i subtelnym przekleństwem na tak ciężki przypadek...;) Odpowiedz Link
panidemonka Re: Powtórnie... 06.10.10, 21:45 tw_wielgus napisał: > Mam nadzieję, że nie - jak odpowiedział mąż żonie, po powrocie z wędkowania gdy > ta się go zapytała czy "coś" złapał. > > Obawiam się jednak że "franca" jest zbyt delikatna i subtelnym przekleństwem na > tak ciężki przypadek...;) Na tak ciężki przypadek potrzeba inwencji autorskiej! Inaczej zawsze będzie za słabo;) Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: Powtórnie... 06.10.10, 21:51 Kiedy już mi wszystkie znane przekleństwa spowszedniały. Szukam świeżej inspiracji. Która pozwoli odreagować “plamę” na jaką sobie pozwoliłem. Odpowiedz Link
wanda43 Re: Powtórnie... 05.10.10, 21:11 Ty sobie puść taka soczysta wiązanke, to ci szybciej przejdzie. Jedna, czy dwie cholery przynajmniej mnie, nie pomagają. Odpowiedz Link
tojajurek Re: Powtórnie... 05.10.10, 22:43 Jest naukowo dowiedzione, że soczyste przeklinanie obniża poziom napięcia w sytuacjach stresowych. Istnieje w tym temacie teoria - nie wiem na ile sprawdzona - że szczególnie rozładowująco działa wymawianie przekleństw zawierających literę "r", pod warunkiem, że się ją wymawia dłużej i z naciskiem. Zauważcie, że niemal wszystkie najchętniej używane przekleństwa ją zawierają. Dowiedziałem sie niedawno - a propos - że Irek Iredyński, który ponoć bez przerwy używał plugawych wyrazów, nie wymawiał w ogóle litery "r". Może to byłby w tym przypadku klucz do nadużywania przekleństw: po prostu nie działały jak należy. Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: I co Ty nietoperku na to! 06.10.10, 15:40 lepkie.lapki napisał: > Kopę lat, MATKA!!! > Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: I co Ty nietoperku na to! 06.10.10, 23:11 Córa NN /albo LL?/ się odnalazła! Będzie mi kto miał na starość papućki podawać ;-) Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Krócej...? 06.10.10, 23:08 MATKA ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, jest tylko jedna! Odpowiedz Link
panidemonka Re: Najkrócej... 06.10.10, 20:55 ave.duce napisała: > SYF!!! Tak jakby. "Syf" ma też kolokwialne znaczenie i to znaczenia miałam na myśli w kontekście itd. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Najkrócej... 06.10.10, 21:18 Coś przegapiłam? Wybacz, ale przeżywam tragedię osobistą > usunięto mnie z jednego lokalu w Sal00nie :((( Odpowiedz Link
panidemonka Re: Najkrócej... 06.10.10, 21:41 ave.duce napisała: > Coś przegapiłam? Wybacz, ale przeżywam tragedię osobistą > usunięto mnie z > jednego lokalu w Sal00nie :((( To ja przegapiłam-nie śledzę, nie wiem. Proszę wybaczyć :( Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: Ale to już nie będzie... Najkrócej... :((( 06.10.10, 21:52 Umownie -ts.f Odpowiedz Link
ave.duce Re: Ale to już nie będzie... Najkrócej... :))) 07.10.10, 15:15 Umownie > s,m. Nie mylić ze stwardnieniem rozsianym. Odpowiedz Link
aniechto.only Re: Krótko... 06.10.10, 22:17 Też tak miałam niedawno: a niech to. Jestem staroświecka. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Krótko... 06.10.10, 23:58 To moze te rosyjskie...oni maja jedynie dosadne... Odpowiedz Link
jola.iza1 Re: Krótko... 07.10.10, 15:24 Jeto odpowiedź / przekleństwo i działa, moje panaceum. Sprawdź, proszę:) Odpowiedz Link