Dodaj do ulubionych

Panie Wice ToTyJurku ! Orędzie trza szykować !

31.12.10, 17:48
A Ty się nie stawiasz ? Pióra i inkaustu nie chwytasz ? Rymów zacnych nie szlifujesz ? Sama nie dam rady, nieboga. Pomóż, bo się wraz z Szaletem wysadzę, jak Ordon Wołodyjowski jaki. Nie przymierzając, oczywiście.
Obserwuj wątek
    • damakier1 Re: Panie Wice ToTyJurku ! Orędzie trza szykować 31.12.10, 18:58
      Wszyscy Dworzanie, przybieżcie w pędzie -
      oj, będzie, będzie Orędzie!!!
    • gat45 uroczyście apeluję i odzywam się 31.12.10, 20:01
      Z Wikipedii : Orędzie (inaczej apel, odezwa) - uroczyste oznajmienie, przemówienie ważnej osoby w państwie (zwykle polityka) skierowanej do ogółu. Zwykle dotyczy bieżącej sytuacji politycznej w kraju. Często orędzia pojawiają się przed i po wyborach, a także w trakcie uroczystych wizyt polityków.
      Orędzia mogą wygłaszać również osoby duchowne (np. papież lub biskupi), są też orędzia maryjne (np. orędzia fatimskie), wzywające do nawrócenia.
      Szczególnym rodzajem orędzia są przemówienia wygłaszane okolicznościowo np. z okazji Nowego Roku lub Świąt Narodowych. Prymas Polski co roku wygłasza orędzie z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy.
      Obecnie w Polsce orędzia wygłaszane są w telewizji publicznej w programie pierwszym po głównym wydaniu Wiadomości około godziny 20:00.

====================

Niewiele mi z tego pasuje. Postaram się chociażby tej godziny 20;00, czyli też według mnie ósmej wieczorem, się trzymać.

sceneria : w tle pianino z nutami (jakiś lied), bliżej stolik, lampa z nastrojowym abażurem, imbryczek, porcelanowa filiżanka, odsunięty fotel thonetowski - i ja do tego pędem się zbliżam, nade mną lata baranek, przede mną bieży motylek...

Drogi i szanowny ogóle !

Wcale zupełnie i całkowicie nic mi nie przychodzi do głowy. Zero. Nul. Oprócz życzeń uśmiechniętego nowego roku, oczywiście. No i mam dobrą wiadomość : ogłaszam, że mój mandat wygasa i na dzień 10 kwietnia wyznaczam wybory prezydenckie.

Cieszycie się ? To pysznie. I kończę orędzić, bo ósma wybija.

Ogóle, cześć ci !
      • blind_as_a_bat Pani Prezydent,,, 31.12.10, 22:02
        Dziękuję za orędzie w imieniu własnym.

Wszystkiego pozytywnego w Nowym Roku 2011 =>
        tu ukłon głęboki i wycofanie się rakiem,,,
    • ave.duce Re: Panie Wice ToTyJurku ! Orędzie trza szykować 31.12.10, 22:39
      Faceci, phi...

ps. Dasz radę. Zawsze dajesz.

ps.ps. Szalet zostaw w spokoju, pliz. Nie bądź taki Nerwusek. Wysadź się z Remizą.
    • tojajurek Invocatio sit 01.01.11, 11:59
      W Nowym Roku postanowiłem okazać łaskawość i przychylić ucha na prośby Narodu pisząc niniejsze posłanie i wielkodusznie wybaczając (chwilowo) doznane urazy.
      Incipiam denique.
      Gdybym się nie wsparł - pisząc - na waszej powadze i nie pokładał zaufania w waszej pomocy, na próżno bym o własnych siłach podjął tak ciężkie brzemię i w kruchej łódce nie bez obawy wypływałbym na niezmierzone przestworza oceanu. Lecz siedząc w czółnie, bezpiecznie będzie mógł żeglować po falach srożącego się morza żeglarz, mający doświadczonego sternika, który potrafi tym czółnem pokierować stosownie do wiatrów i gwiazd. I nie zdołałbym w żaden sposób uniknąć rozbicia wśród takich wirów, gdyby miłość wasza nie zechciała wspierać mej łódki kierownictwem waszego wiosła; ani też, nieświadom dróg, nie potrafiłbym wynijść z tak niezmiernej gęstwiny leśnej, gdyby waszej łaskawości nie spodobało się odsłonić mi w jej wnętrzu określonych celów. Zaszczycony więc wskazówkami tak znakomitych kierowników, bezpiecznie wnijdę do portu, ustrzegłszy się zawieruchy wiatrów; i nie będę się wahał wypatrywać nieznanej drogi mymi słabymi oczyma, skoro przekonałem się, że oczy moich przewodników błyszczą jaśniej od światła! A skoro takich wysunąłem naprzód rzeczników i obrońców, nie dbam o to, co półgębkiem mruczeć będą zawistni oszczercy.*
      Czego - pisząc te słowa - nadal sobie i Wszystkim życzę w nadchodzącym 2011 Roku Pańskim.
      Jurek (ja).

*Pytanie za 1 wica - komu zwinąłem powyższy tekst?
      • shir-ker Re: Invocatio sit 01.01.11, 12:14
        Jeżeli on/a/o było anonimem to nikomu nie zwinąłeś. ;)
        • ave.duce Re: Invocatio sit 01.01.11, 13:15
          Tatuś onego? >

https://www.ls.gda.pl/images/kogutpolicja.jpg
      • ex.mila Re: Invocatio sit 01.01.11, 13:28
        A jednak się złamałeś. To dobrze, naprawdę dobrze. Kibicowałam Gat, żeby udało jej się ciebie złamać.

Napiszę to co wy myślicie ale jesteście za dobrze wychowani/strachliwi żeby to napisać. Trusiu, bądź łaskawa i odstosunkuj się od Pana Jurka, bo krzywdę nie robisz tylko jemu ale i całemu forum.

Nie ma za co. Już stąd spadam.
        • ave.duce Miło, że Pan ToOnJurek wrócił na łono ;) 01.01.11, 13:35
          Ex.Milo > sparafrazuję Twój tekst > bądź łaskawa i odstosunkuj się od Trusii.

Jest za co. Nie spadam.
          • ex.mila Re: Miło, że Pan ToOnJurek wrócił na łono ;) 01.01.11, 13:40
            ave.duce napisała:

> Ex.Milo > sparafrazuję Twój tekst > bądź łaskawa i odstosunkuj się od T
            > rusii.

Przykro mi, że nie zrozumiałaś ale rozdzierać szat nie będę. Może Tojaturek albo Gat ci to wyjaśnią, a jeśli się nie odważą to zostanę z piętnem mącicielki. Trudno.
            • ave.duce Re: Miło, że Pan ToOnJurek wrócił na łono ;) 01.01.11, 13:53
              ex.mila napisała:

> Przykro mi, że nie zrozumiałaś ale rozdzierać szat nie będę.

Wydaje Ci się. Coś tam, coś tam zrozumiałam.
              Tym bardziej ja nie będę.

> Może Tojaturek alb
              > o Gat ci to wyjaśnią, a jeśli się nie odważą

Żartujesz? Czy o drogę pytasz?

> to zostanę z piętnem mącicielki. T
              > rudno.

Żadne piętno Ci nie grozi. SpoX.
              • ex.mila Re: Miło, że Pan ToOnJurek wrócił na łono ;) 01.01.11, 13:59

jeśli myślisz, że wdam się w żałosne przepychanki z toba to się grubo mylisz. bez odbioru.
                • ave.duce Re: Miło, że Pan ToOnJurek wrócił na łono ;) 01.01.11, 14:13
                  W tym przypadku na mnie nie licz, szanse nie są równe.

Pozdrawiam.
                  • ex.mila Re: Miło, że Pan ToOnJurek wrócił na łono ;) 01.01.11, 14:20
                    ave.duce napisała:

> W tym przypadku na mnie nie licz, szanse nie są równe.
                    >
                    > Pozdrawiam.

Twoje zawsze na wierzchu ave. Twoje forum [gat tu robi za paprotkę - a obcym forum musi pisać o ją boli] i w związku z tym zawsze ma rację. Grunt to twoje doskonałe samopoczucie, że wszystko i wszystkich kontrolujesz.

bądź zdrowa
                    • ave.duce Re: Miło, że Pan ToOnJurek wrócił na łono ;) 01.01.11, 14:25
                      Dzięki za info ;)
                      • ex.mila Re: Miło, że Pan ToOnJurek wrócił na łono ;) 01.01.11, 14:32
                        ave.duce napisała:

> Dzięki za info ;)

Nie ma za co. Gat chyba mi wybaczy to, że zdradziłam że pisze na MŚ. Tojaturek też tam pisze. Zdrajcy. Nie masz za o dziękować, zawsze o usług.
                        • ave.duce Re: Miło, że Pan ToOnJurek wrócił na łono ;) 01.01.11, 14:37
                          Zabawna jesteś.
      • damakier1 Re: Invocatio sit 01.01.11, 13:32
        To ja przypomnę wierszykozagadkę (wraz z odpowiedzią) o innym znakomitym kronikarzu:

Gdzie jest grób Kadłubka?
        Tam, gdzie jest trup Kadłubka,
        A gdzie jest trup Kadłubka?
        Tam, gdzie jest grób Kadłubka,
        A gdzie jest grób Kadłubka?
        Tam, gdzie... ( itd. ad mortem defecatam)

Jest zabawne, jak czyta się na głos.
        • ave.duce Re: Invocatio sit 01.01.11, 13:36
          Boszsz, natentychmiast mię się skojarzyło...
    • ave.duce Pani Prezydent Kochana! Melduję 01.01.11, 21:25
      wykonanie zadania...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka