Dodaj do ulubionych

Pokojowy Nobel - polityczna manipuacja

15.05.11, 17:01
żydy, masony, geje, cykliści;-p)

bardzo przemyślana decyzja niezwykle szacownego gremium najmądrzejszych ludzi ever

czy próba zapobieżenia kolejnym ogólnoświatowym nieszczęściom?

(gat chce konfliktogenne, niech ma, ale o dziennikarzach nie założę, co to to nie, poczekam aż się złamie)

co sądzicie patrząc na listę laureatów?

i kogo typujecie na ten rok?

ja Berlusconiego - nie dość że żadnej nie zabił, to jak którąś zabolało dostawała odszkodowanie w postaci biżuterii

- oczywiście przerysowuję, ale ma być konfliktogenne to jest

Lista laureatów

pl.wikipedia.org/wiki/Pokojowa_Nagroda_Nobla
od razu zastrzegam, ze znam góra dziesięć nazwisk z tej listy! i bardzo żałuję, ze tylko tyle

Co innego międzynarodowe organizacje humanitarne. Moim zdaniem do nich powinni ograniczyć wybór, no chyba

Obserwuj wątek
    • gat45 Re: Pokojowy Nobel - polityczna manipuacja 15.05.11, 17:09
      • gat45 Re: Pokojowy Nobel - polityczna manipuacja 15.05.11, 17:13
        No i chyba najświętsza panienka czuwała nad biedną sierotą, że coś mo się potentegowało i poprzedni post poszedł pusty. Bo bardzo by było konfliktowo. A ja się wolę jeszcze zastanowić krzynkę.
        • ex.mila Re: Pokojowy Nobel - polityczna manipuacja 15.05.11, 17:16
          gat45 napisała:

dołóż mi. proszę. z twoich rak to będzie zaszczyt.

będę się cały wieczór niecierpliwiła jak mnie zmasakrowałaś, bo teraz muszę puscić gnoma do kompa a ten szybko nie odpuści
          • gat45 Re: Pokojowy Nobel - polityczna manipuacja 15.05.11, 17:23
            Ależ wcale nie o Ciebie szło !

Dobra, to rzucam : bardzo żałuję, że pokojową nagrodę Noble dostał Wałęsa sam, a nie pospołu z Jaruzelskim.
            • damakier1 Re: Pokojowy Nobel - polityczna manipuacja 16.05.11, 00:14
              Komitet noblowski w uzasadnieniu do przyznania nagrody Lechowi Wałęsie napisał m. in.:
              Działania Lecha Wałęsy charakteryzowały się determinacją w dążeniu do rozwiązania problemów jego kraju poprzez negocjacje i współpracę, bez uciekania się do przemocy. Lech Wałęsa próbował zapoczątkować dialog między organizacją, którą reprezentuje – "Solidarnością" – a władzami. Komitet uznaje Wałęsę za wyraziciela tęsknoty za wolnością i pokojem, która – mimo nierównych warunków – istnieje niepokonana we wszystkich narodach świata. W czasach, w których odprężenie i pokojowe rozwiązywanie konfliktów są bardziej potrzebne, niż kiedykolwiek wcześniej, wysiłek Wałęsy jest zarówno natchnieniem, jak i przykładem.

Uważasz, że można w równym stopniu zastosowac te słowa do Jaruzelskiego?

I na marginesie: nagrodę, w imieniu męża odbierała Danuta Wałęsowa, bo Lechowi Walesie zabrano paszport. Ciekawe, kto by odbieral nagrode Jaruzelskiego

"Dama ma - jak zwykle rację. I nie może być inaczej, skoro jest Damą."
              (aut.: ToJaJurek)
    • maniasza Re: Pokojowy Nobel - polityczna manipuacja 15.05.11, 17:27
      Wiesz jak jest z typowaniem Noblistów?

Komitet Noblowski (sekretarz w sensie) rozsyła listy do wybrańców z jakiegoś powodu zauważonych przez Komitet. Dostajesz list z napisem "TOP SECRET". Dostajesz wezwanie do Ambasady Szwedzkiej. Odbierasz list i typujesz. Musisz szeroko uzasadnić kogo i dlaczego zgłaszasz do nominacji.

...a dalej to już chłopaki z Komitetu sami decydują...

Ważne, że dochowano pro forma wszelkich procedur...
      • tojajurek A wewogle... 15.05.11, 18:09
        Może ktoś biegły w dworskich niuansach szwedzkich odpowie na pytanie:
        Ilu Polaków w ogóle otrzymało Nagrode Nobla?
        Mam na myśli prawdziwych Polaków. Nazwiska proszę.
        Będzie zagwozdka.
        • ex.mila Re: A wewogle... 15.05.11, 18:40
          tojajurek napisał:

> Może ktoś biegły w dworskich niuansach szwedzkich odpowie na pytanie:
          > Ilu Polaków w ogóle otrzymało Nagrode Nobla?
          > Mam na myśli prawdziwych Polaków. Nazwiska proszę.
          > Będzie zagwozdka.

Pięciu! co wygrałam?

a teraz ty mi powiesz którzy to:-)
        • tytanya Re: A wewogle... 15.05.11, 18:46
          Stawiam na jedną osobę.
          No góra dwie.
          Wałęsę i Skłodowską, gdy jeszcze była Skłodowską, bo potem się sfrancuziła!
          Reszta, te ok. 24 osoby to bardzo podejrzanej konduity. ;)
          • ex.mila Re: A wewogle... 15.05.11, 18:49
            tytanya napisała:

pzdr

jak mi się więcej gówniany service pack nie zainstaluje to moge więcej nie mieć okazji

i tak stawiam na pięciu, a co!
            • tojajurek Re: A wewogle... 15.05.11, 19:43
              A kuku! W żadną stronę się nie zgadza.
              Bo jeśli za prawdziwych Polaków uznać obywateli polskich, to mamy tylko czworo: Reymont, Miłosz, Wałęsa i Szymborska.
              Jeśli natomiast dodamy tu osoby urodzone na terenie dzisiejszej Polski i mówiące (lepiej czy gorzej) w naszym języku, to listę trzeba uzupełnić o mnóstwo nazwisk - poczynając na Maryśce Skłodowskiej-Curie (obywatelka francuska), poprzez Henia Sienkiewicza (poddany Cara Rosji), a kończąc na kilkunastu jeszcze osobnikach takich jak m.in. Leonid Hurwicz, Issac B. Singer, czy Gunter Grass.
              • tytanya Re: A wewogle... 15.05.11, 19:57
                O nie nie mój Drogi!

Ty pisałeś o Prawdziwych Polakach.

A nie o tych co obywatelstwo polskie mieli, mają.

I tu się zaczynają schody. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka