Dodaj do ulubionych

Będzie problem :(

27.02.12, 16:20
Najświeższym tematem powszechnie wałkowanym są tzw. Oscary, czyli paskudne statuetki przydzielane po uważaniu przez amerykańską Akademię Filmową. Nie będę się wywnętrzał na temat mojej opinii o tym towarzystwie wzajemnej adoracji, ani o sposobie przyznawania owych dziwnych figurek - są bowiem na forum specjaliści od kina i nie chcę plwać na niczyje słuszne przekonania.
Chodzi o coś innego, co może nas wszystkich bezpośrednio dotknąć, a nawet walnąć.
Otóż, jak donosza mendia, owa Akademia uznała, że ma patent na określenie "Oscar", a nawet i wyraz "Oskar", o którego bezprawne używanie oskarżono - nie szczędząc gróźb - jakąś polską organizację, przyznającą plakietki imienia Oskara Kolberga za twórczość ludową.
Tylko patrzeć, jak będzie podlegać ściganiu i deportacji do USA używanie takich słów, jak: oskarżony, oskarzyciel, akt oskarżenia itp., nie mówiąc już o używaniu oskardów. Martwię się, choć już bez takich emocji, o los struchlałych gnatów takich osób, jak Oscar Wilde, Oskar Schindler, Oskar Lange i innych. Czy zamalują im nagrobki, czy wystarczy wniesienie Akademii opłat z tytułu patentu, z odsetkami karnymi za zwłokę, rzecz jasna.
Nie wiem co o tym myślicie, ale jak tak dalej pójdzie, to może się okazać, że za głośne powiedzenie "O, koorwa!" trzeba bedzie wnieść opłatę zarządowi włoskich autostrad.
Obserwuj wątek
    • inna57 Re: Będzie problem :( 27.02.12, 16:36
      No i zapomniałeś o Oskarze Kolbergu, ale akurat ten krzewiciel i zbieracz regionalizmów polskich już poległ bo akademicy z Hoolywódzi oprotestowali nazwę "Ludowe Oskary" i zagrozili że pod karą ogromną nie wolno takiej nazwy używać. A co jak komuś nierozważni rodzice nadali takie imię. Czy taki człowiek będzie płacił miesięczny abonament czy roczny czynsz dzierżawny ?
      • trusiaa Re: Będzie problem :( 27.02.12, 16:41
        ToOnJurek nie zapomniał :)
        Otóż, jak donoszą mendia, owa Akademia uznała, że ma patent na określenie "Oscar", a nawet i wyraz "Oskar", o którego bezprawne używanie oskarżono - nie szczędząc gróźb - jakąś polską organizację, przyznającą plakietki imienia Oskara Kolberga za twórczość ludową.
        • magdolot Re: Będzie problem :( 27.02.12, 20:37
          Ale my za to skasujemy rzekę, komu trzeba. Mogą se przechrzcić na Czesław, to jeszcze nie znak towarowy... Już dawno roponowałam kumplowi, żeby se nazwisko opatentował, bo on się nazywa jak pewien kraj ropny...

Bardzo się cieszę, że chociaż Sacha Baron Cohen ich troszku posypał, tych Holywódziuf, tych.
          • illmatar Jest taki kraj? 27.02.12, 21:11
            Może i jest ;-)
            • magdolot Re: Jest taki kraj? 27.02.12, 22:50
              Jest taki kraj. Kończy się na -aj.
              • illmatar Re: Jest taki kraj? 27.02.12, 23:18
                Na -aj znam Kłaj i Dubaj.
                A, jeszcze BahrAJn.
                ;-)
                • ave.duce Re: Jest taki kraj? 28.02.12, 09:05
                  Ajajaj ;)
              • tojajurek Re: Jest taki kraj? 28.02.12, 00:28
                Izrael - jestem przekonany.
                • illmatar Re: Jest taki kraj? 28.02.12, 16:46
                  No ale A i J w niedobrej
                  kolejności.
                  I Arabowie jakby na razie
                  w mniejszości...?

Cd utworu może nastąpi.
                  • magdolot Re: Jest taki kraj? 29.02.12, 01:06
                    Zgadłaś. Facet może dzikich procentuf od wysysu zażądać i jeszcze kawałka wieży... ale w siebie nie wierzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka