Dodaj do ulubionych

Daily Soup

15.05.12, 08:19
Moim zdaniem najlepszy z dotąd prezentowanych spektakli z cyklu "na żywo".
Po raz pierwszy nie miałam poczucia sztuczności, umowności sytuacji i nie denerwując się razem z aktorami, czy wszystko się uda - mogłam spokojnie skoncentrować się na treści sztuki.
Koncert gry aktorskiej, brawa dla scenarzystek i reżyserki.

A Pani Danuta Szaflarska fenomenalna.
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Daily Soup 15.05.12, 08:42
      A ja jakoś letnio. Pani Szaflarska Ok, ale Gajos jakiś taki ... prawie Turecki ;)
      • trusiaa Re: Daily Soup 15.05.12, 09:54
        Tu słów parę nt. gry Gajosa

www.wiadomosci24.pl/artykul/rodzina_na_detoksie_daily_soup_w_teatrze_tv_233036-2--1-d.html
      • dupetek Re: Daily Soup 15.05.12, 11:23
        Zgadzam się z Ewą, Gajos był dobry w tym spektaklu, ale gdzieś Tureckim zalatywał! Zresztą ciągle "pieją kury pieją" o jego cud aktorstwie, a ja widzę zbyt dużo maniery, jak u Jandy zresztą.
        • trusiaa Re: Daily Soup 15.05.12, 11:29
          Gajos to bardzo spokojny facet, introwertyk wręcz, ale groteska wymaga specyficznych środków wyrazu.
          • dupetek Re: Daily Soup 15.05.12, 11:31
            Ok, tylko że zbyt się powtarza, jakby środków wyrazu mu brakowało.
            • inna57 Re: Daily Soup 15.05.12, 11:47
              Że pozwolę sobie zapytać. Jesteś teatrolog czy aktor ? Coś więcej na temat emploi pana Gajosa ?

Mamy największą ilość prawników, krytyków i lekarzy tylko robić coś naprawdę nie ma kto.
              • dupetek Re: Daily Soup 15.05.12, 12:04
                Ani aktor, ani teatrolog! Se patrzę tylko i własne zdanie wbrew "piejo kury piejo" posiadam.
              • ewa9717 Re: Daily Soup 15.05.12, 17:19
                inna57 napisała:

> Że pozwolę sobie zapytać. Jesteś teatrolog czy aktor ? Coś więcej na temat empl
                > oi pana Gajosa ?
                To do wyrażenia opinii o np. kotlecie mielonym trzeba skończyć technologię żywienia?
                • inna57 Re: Daily Soup 15.05.12, 17:36
                  Nie, ale najłatwiej się krytykuje kogoś wyrażając swe autorytarne opinie. Aktorstwo to mój pierwszy zawód i czasami takie opinie przyjmuję bardzo osobiście.

Przepraszam może niepotrzebnie się uniosłam. Ale krytyka dla samej krytyki zawsze boli.
                  • ewa9717 Re: Daily Soup 15.05.12, 17:59
                    inna57 napisała:

> Nie, ale najłatwiej się krytykuje kogoś wyrażając swe autorytarne opinie
                    Po prostu napisaliśmy, co sądzimy o spektaklu, do czego mamy prawo jako widzowie. Autorytanie? Wcale..

Aktor
                    > stwo to mój pierwszy zawód i czasami takie opinie przyjmuję bardzo osobiście.
                    Przeginasz. To, ze kiedyś byłaś aktorką, ma zastopować wszystkie choćby zdziebko niepochlebne opinie o jakimkolwiek innym autorze????
                    >
                    > Przepraszam może niepotrzebnie się uniosłam.
                    Faktycznie. I dodam: ja się nie uniosłam nie tylko ze względu na wagę, ja się ubawiłam ;)
                    Ale krytyka dla samej krytyki zaws
                    > ze boli.
                    Rany, gdzie to wyczytałaś?
                  • dupetek Nic nie rozumiem! 15.05.12, 19:57
                    Jaką autorytarną opinię wygłosiłem? Jest, to moja opinia! Ty Inna próbujesz mnie gasić właśnie autorytarnie, powołując się na aktorskie wykształcenie. Jako zgłębiona w temacie podejmij dyskusję, a nie rozdzieraj szat, że Dupetkowi Gajos nie pasi.

inna57 napisała:
                    > Nie, ale najłatwiej się krytykuje kogoś wyrażając swe autorytarne opinie. Aktorstwo to mój pierwszy zawód i czasami takie opinie przyjmuję bardzo osobiście.<
                    • inna57 Re: Nic nie rozumiem! 15.05.12, 20:07
                      Przepraszam.

Powinieneś bardziej swego lenia pilnować, a nie szwenda się nieborak i zarazki roznosi.
                    • inna57 Re: Nic nie rozumiem! 15.05.12, 20:08
                      Ale na lody ode mnie nie licz ;)
                      • dupetek Re: Nic nie rozumiem! 15.05.12, 20:20
                        Ok i nie ma sprawy:)
      • damakier1 Re: Daily Soup 15.05.12, 20:15
        ale Gajos jakiś taki ... prawie Turecki

I na tym przykładzie doskonale widać, jak trudną sztuką jest komedia. Gajos, który powszechnie jest postrzegany jako aktor komediowy, w swych komediowych wcieleniach faktycznie juz w piętkę zaczyna gonić i we wczorajszym spektaklu Tureckim leciał na potęgę.
        Za to w nielicznych dużych rolach dramatycznych zawsze był wspaniały i niepowtarzalny.
        Tak w pamiętanych jeszcze z roku 1986. Opowieściach Hollywoodu, w świetnym Wahadełku i, najpóźniejszym, Żółtym szaliku.
        Tak sobie myślę o panu Gajosie po wczorajszym TVP. Zaznaczam, że teatrologiem nie jestem, a na scenie występowałam po raz ostatni w III. klasie szkoły podstawowej i deklamowałam wiersz:
        Murarz domy buduje,
        krawiec szyje ubrania,
        ale gdzieżby co uszył,
        gdyby nie miał mieszkania?
        • olga_w_ogrodzie Re: Daily Soup 15.05.12, 20:43
          nie widziałam przedstawienia wczoraj.
          ale co do Janusza Gajosa, tom miała szczęście widywać go w teatrach różnych.
          grał tak, że mniejsza o fabułę, czas, miejsce - on po prostu przenosił swą grą w inny świat.
          patrzałam tylko na niego.
          uwolnić się od Janka Kosa i Tureckiego i grać tak - ogrom sztuki.
    • inna57 Re: Daily Soup 15.05.12, 08:50
      Oj tak. Coś w tym jest. Pierwszy teatr na żywo przy którym udało mi się nie wpaść w objęcia Morfeusza.

A Danusia Szaflarska jak zawsze cudowna, nic się nie zmieniła od czasu kiedy wyszłam z zawodu. Danusia reprezentuje artyzm którego nigdy nie osiągną dzisiejsi serialowi "aktorzy-celebryci".

Dlaczego coraz mniej profesjonalizmu w wykonywaniu zawodu. Aktor, dziennikarz to dziś w większości zawody wykonywane przez młodych "po łebkach".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka