Dodaj do ulubionych

Prawda a otchłań tożsamości

01.09.12, 11:37
Zainspirował mnie wpis naszego nowego kolegi - wizytatora i kaznodziei, amena13.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,138581012,138582505,Re_jak_dzis_pamietam.html

Prawdy nie można tylko poznawać, o prawdziwą służącą Narodowi prawdę trzeba walczyć.
Nie może być tak, że poglądy i symbole fałszu i zdrady Narodowej będą przedstawiane na równi ze świadectwami patriotyzmu i chwały. Wówczas wpadlibyśmy w otchłań tożsamości, czyli do piekła. Właśnie tego chcą wydziały propagandy, zasłaniają się tzw. prawdą (obiektywną?), a za nimi bezmyślne stada lemingów.

Historia powinna być słuszna i Patriotyczna. Tylko taka może zwyciężyć kłamstwa zdrady, kosmopolityzmu, w tradycji prawdziwie katolickiej i patriotycznej.

a szczególnie wstrząsnęła mną ta "otchłań tożsamości". Myślałam (nieszczęsna !), że po Dolinie Nicości już nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć, a jednak amenowi13 się to udało.

Czuję nieodpartą potrzebę podyskutowania o otchłani tożsamości.
Obserwuj wątek
    • dupetek Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 11:55
      Współczuję amenowi13, bo ten tekst wygląda mi na projekcję stanu jego ducha. Przecież tylko w otchłani tożsamości musi znajdować się psyche wielonickowego trolla:)
    • kanciasta Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 12:04
      Szczerze mówiąc myślałam, że trochę o czym innym ten wątek - zmyliła
      mnie ta otchłań tożsamości ;-)
      Ale samo określenie jest faktycznie niezwykłe. Czy to ten pan jest autorem?
      • gat45 Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 12:10
        Nie wiem, kto jest autorem, ale to ktoś, komu się genialnie udało. Amen13 nie podaje żródeł, jeżeli to nie on. Zresztą nieważne. Określenie otworzyło przede mną bezkres przestrzeni do rozmyślań. Pomijam oczywiste "piekło dla każdego to on sam", ale to koniec procesu spadania. I właśnie to spadanie w otchłań samego siebie mnie zainteresowało.
        • dzidzia_bojowa Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 14:11
          Droga Gat! Przecież autor napisał, że otchłań tożsamości jest piekłem i tam trafi zafałszowana historia Narodu a także ci, którzy tę zafałszowaną, niepatriotyczną, niekatolicką historię tworzą. Tożsamość Narodu powinna być uwznioślona, fruwająca w przestworzach wręcz. Powinna być bezkresna, podniebna i tym samym szlachetna. Bo inaczej wpadnie w otchłań, prawdopodobnie piekła. Przeczytałam bardzo uważnie przytoczony tekst i wydaje mi się, że rozumiem autora...

Ameno

• witekjs Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 15:29
            Gat doprowadziła do tego, że zaczęliśmy zastanawiać się nad egzaltowanym bełkotem, którym "ubogaca" forumowiczów autor kilku postów-amen.
            Straszne jest to, że wcale nie mało ludzi przyjmuje takie teksty - otchłań tożsamości, jako prawdy objawione, choć zupełnie niezrozumiałe.
            Chyba nie dziwne, że obecnie żyjemy w społeczeństwie, w którym stało się niemożliwe porozumienie ze sobą ogromnej rzeszy ludzi, bezbronnej wobec takiego rozumowania.
            Bardzo rzadko czytuję FK i najczęściej dzięki Waszym sugestiom.

!!!
            "Historia powinna być słuszna i Patriotyczna. Tylko taka może zwyciężyć kłamstwa zdrady, kosmopolityzmu, w tradycji prawdziwie katolickiej i patriotycznej". !!!
            • gat45 Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 15:51
              Ależ, Witku, to nie jest bełkot ! Niestety. Jest to spójnie napisane wyznanie wiary w konieczność fałszowania historii. I dlatego mam podejrzenia, że amen13 to prowokator, bo prawdziwi oszuści umieją oszukiwać także co do swoich intencji. Aż do momentu, kiedy już nie muszą... Brrrr !
              • kanciasta Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 19:07
                gat45 napisała:

> I dlatego mam podejrzenia, że amen13 to prowokator,

Ja jestem pewna, że to prowokator.
                I wciąż się zastanawiam, i ze zdziwienia wyjść nie mogę, dlaczego właśnie
                tu, na tym forum takie prowokacje znajdują podatny grunt. Oczywiście - nie
                przeszło mi nawet przez myśl, że ktokolwiek z Was uwierzył w te prawdy
                głoszone przez tego osobnika. Ale mam jakieś dziwne podejrzenia, że nie o to
                też mu chodziło, a właśnie o taką prześmiewczą kontynuację jego pomysłu.

Zastanawiam się nad tym fenomenem już od dawna. Kiedyś
                (jeszcze na Krzywym Kole chyba) założyłam wątek o skuteczności wyśmiewania
                jako metody przekonywania do swoich racji (niestety - jakoś zdominowany został
                przez tzw. podwątki poboczne ).
                Chyba, że tu chodzi o co innego,a jeśli tak - to o co?
                • gat45 Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 19:53
                  Strasznie piętrowa ta Twoja konstrukcja i ze wstydem wyznaję, że zupełnie nie rozumiem, o co Ci konkretnie chodzi. Możesz jaśniej ?
                  • amen13 Da wot tak 02.09.12, 17:19
                    Ессно. Щас вернусь, достану и спрошу с ней за всё.
                    Допрошу, что с ней да как.
          • gat45 Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 15:34
            Bardzo słusznie, Dzidziu, że mnie zawracasz ze złej drogi. Jako typowy introwertyk ograniczyłam tożsamość do jednostki i na indywidualnym spadaniu w otchłań bym się skupiła. A tu chodzi wszak o Tożsamość Narodu ! O rzecz jakże większą i szlachetniejszą niż wymysły jakiegoś starozakonnego Wiedeńczyka sprzed prawie półtora wieku.

Musimy więc zająć się TN, jako odpowiedzialni Obywatele. Nie, tfu, jacy tam obywatele. Członkowie Narodu ! (czy ja pod definicję podchodzę aby ? - zastanowimy się później). Na razie czeka nas pilna praca :

Co wymazać z historii Narodu Polskiego i co w niej zmienić, żeby było tak, jak być powinno ?

Projekty proszę wpisywać niżej, potem zrobimy syntezę i wyjdzie nam cudowna opowieść. Będzie wielka rzecz, niepospolita rzecz ! Potęga wyrośnie z nas na pochwałę wsi, na pochwałę miast...

przepraszam, uniosłam się wzruszeniem

Baczność ! Do Hymnu !

www.konflikty.pl/a,1902,Piesni_patriotyczne,Marsz_Pierwszego_Korpusu.html

Spocznij !

I do roboty ! Tworzymy Historię godną Narodu !
            • gat45 Mieszko I 01.09.12, 15:45
              Został chrześcijaninem na skutek cudownego objawienia w postaci dwóch Aniołów Pańskich, specjalnie wysłanych przez Najświętszą Panienkę. On to ochrzcił Dąbrówkę, lecz niestety nie udało mu się wpłynąć na barbarzyńskie obyczaje dworu Przemyślidów. Na szczęście synowi jego udało się wyrwać z bezczestnych rąk praskich biskupa Wojciecha. Ten jednak, natchniony chrześcijańską słodyczą Polan, udał się nieść Słowo do Prus, gdzie z rąk niewiernych śmierć męczeńską poniósł. Stając się pierwszym polskim świętym dał dowód wielkiej tolerancji Polan i ich zdolności do integracji imigrantów.
            • witekjs Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 16:09

Wykreślić z Historii Polski - Józefa Becka i Tadeusza Boya-Żeleńskiego.

"Do najbardziej odpowiedzialnych za tragedię mojego kraju należy Watykan.
              Zbyt późno uświadomiłem sobie, że prowadziliśmy politykę zagraniczną, służącą jedynie egoistycznym celom Kościoła Katolickiego".
              (Józef Beck, wrzesień 1939)

/.../I to jest charakterystyczne: o wszystkim mówią te orędzia, tylko nie o kwestiach materialnych. Utarła się taka kurtuazja, bardzo wygodna; wobec kleru, który - zbiorowo czy pojedynczo — jest najbardziej nieubłagany, gdy idzie o sprawy pieniężne, stale przystoi udawać, że te rzeczy nie istnieją, że wszystko rozgrywa się w wymiarach zaziemskich.
              Tak więc, o cokolwiek chodzi, o szkolnictwo czy o kodeks karny, czy wreszcie o nową ustawę małżeńską, wszędzie ci nowi wielmoże przeciwstawiają się jakiejkolwiek zbawczej i koniecznej reformie, wszędzie nieubłaganie ścigają własne „mocarstwowe" cele, obce społeczeństwu, w którym żyją. Wiemy, czym straszą i co robią; ale co dają? Czym zamanifestowali swój udział, swoje istnienie w ciężkim okresie, jaki przechodzimy? Msza na intencję bezrobotnych; zeszpecenie jednego z placów projektem brzydkiego pomnika i - przede wszystkim — wyciskanie ostatniego grosza z biedoty na wszystkie sposoby. A grosz, który dostanie się do tego mieszka, już stracony jest dla obiegu!

A ich sposoby? Dość zajrzeć do pism i pisemek klerykalnych; miarę tego daje zresztą sama Katolicka Agencja Prasowa! Wstyd powiedzieć, ale wystarczy ujrzeć ten podpis KAP, aby mieć uczucie, że człowiek dotyka się czegoś oślizgłego, brzydkiego; aby wiedzieć, że „komunikat", sączony na całą Polskę jak ślina, zawiera potwarz lub kłamstwo, czelne, obliczone na najniższy poziom odbiorcy. /.../
              Tadeusz Boy-Żeleński
              "Nasi okupanci"

www.racjonalista.pl/kk.php?s=2345&q=Nasi.okupanci&PHPSESSID=g0g57dohqovt1la2bpipos5l81
              • maniasza Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 20:00
                Gat już zamieszczala tu Boya onegdaj "Nasi okupanci".
                Z jajem utwór, i z sercem.
                :)
                • gat45 Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 20:05
                  Oj, nie jam to była, niestety. Bo ja tylko smętnym słowiczym głosem kląskałam, że nie da się tego dostać w żadnej księgarni, a i z większości bibliotek tytuł ponoć wyparował. Nawet na Chomiku nie ma (albo nie umiem szukać). A szkoda. Sama mam tylko starożytne wydanie papierowe. "Piekła kobiet" też nie uświadczy.

• maniasza Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 20:17
                    Nie opowiadaj. Bo az się zawezmę i znajdę.
                    Jestem prawie pewna, że to Ty podrzucilaś, i wtedy pamiętam sciągnęłam sobie e-booka.
                    Przeczytałam i byla pod wielgasnym wrażeniem Boya. (choc i tak zawze byłam, ale tego utworu nie znałam akurat)
                    • gat45 Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 20:19
                      Masz e-booka ??????????? Dawaj !!!!!!!

proszę............
                      • maniasza Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 20:22
                        jestem po re-image'u systemu, niestety.
                        Ale znajdę i podeślę, spokojna głowa.
                        • gat45 Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 20:26
                          Albo powiedz, gdzie to można nabyć. Może i "Piekło" tam będzie ?
                          • maniasza Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 20:31
                            Tu znalazłam swój wpis wrażeniowy na Twój post :)
                            forum.gazeta.pl/forum/w,89075,135475782,135604617,Re_Kosciol_w_Polsce.html
                            Zaraz poszukam utworu. Gdzies musze mieć, bo ściagałam go własnie po Twoim tekscie na forum.
                            • gat45 Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 20:47
                              Aha, czyli nieporozumionko się wyjaśniło : oczywiście mogłam pisać o "Naszych okupantach", ale z Twojego wpisu wyżej wyszło mi, jakobym zamieszczała kiedyś link do tekstu.

Coś mi dzisiaj z rozumieniem marnie idzie : Kanciastej nie zrozumiałam wcale, Ciebie źle... Chyba czas dać chwilę odsapnąć swojemu jedynemu zwojowi mózgowemu :(
                              • maniasza Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 20:54
                                Nie. Może faktycznie xle się wyraziłam.
                                Powiedzmy tak: byłaś natchnieniem, bym poszukała sobie wtedy tego utworu, i znalazłam go wtedy bez problemu. I przeczytałam. I byłam pod wrażeniem aktualności tekstu.

Chyba tak powinnam była napisać na samym początku :)
                            • witekjs Tutaj jest nie tylko Boy... 01.09.12, 20:54
                              forum.gazeta.pl/forum/w,89075,97630999,135255863,WOLNE_LEKTURY_PL_Fundacja_Nowoczesna_Polska.html
                              forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,135255537,WOLNE_LEKTURY_PL_Fundacja_Nowoczesna_Polska.html
                              Biblioteczka Boya
                              wolnelektury.pl/katalog/lektury/boy/
                              Tadeusz Boy-Żeleński - Nasi okupanci
                              wolnelektury.pl/katalog/lektura/nasi-okupanci.html
                              • gat45 Dzięki 01.09.12, 22:09
                                Nie było mnie chwilkę, bo wszystko, com tam znalazła Boyowego, przelewałam na kindelka.

Cicho : wzięłam też sobie "Nad Niemnem" - bo lubię oraz "Historię żółtej ciżemki" :) żeby tak jeszcze "Panienkę z okienka" dawali....

Ale teraz nie wytrzymam i lecę do Boya
                          • maniasza Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 20:51
                            tukej, masz caly utwór

wolnelektury.pl/media/book/pdf/nasi-okupanci_1.pdf
                            • witekjs Bardzo się cieszę, ze lubicie Boya !! 01.09.12, 21:03
                              Bardzo się cieszę, ze lubicie Boya !!
                              Poniżej jest znacznie więcej bardzo ciekawych prac.

forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,134899328,Kler_Prawica_Eugenika_i_Boy_Zelenski.html
                              forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,119165426,Tadeusz_Boy_Zelenski.html
                              forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,119171756,Re_Tadeusz_Boy_Zelenski_cd_.html
                              forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,126721900,Re_Tadeusz_Boy_Zelenski_cd_.html
                              • witekjs Kościół, Redemptoryści, prawica w Polsce i BOY 02.09.12, 12:12
                                witekjs napisał:

> Bardzo się cieszę, ze lubicie Boya !!
                                > Poniżej jest znacznie więcej bardzo ciekawych prac.
                                >
                                > forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,134899328,Kler_Prawica_Eugenika_i_Boy_Zelenski.html
                                > forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,119165426,Tadeusz_Boy_Zelenski.html
                                > forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,119171756,Re_Tadeusz_Boy_Zelenski_cd_.html
                                > forum.gazeta.pl/forum/w,20070,38212225,126721900,Re_Tadeusz_Boy_Zelenski_cd_.html

Nasi okupanci
                                Autor tekstu: Tadeusz Żeleński (Boy)
                                www.racjonalista.pl/kk.php/s,2345
                                Cieszę się, ze tak niespodziewanie, dzięki Gat i Maniaszy rozkwitła wczoraj, druga bardzo ciekawa dyskusja.
                                Maniasza przypomniała również naszą dyskusję, zainicjowaną w kwietniu przez Ave-Duce.
                                forum.gazeta.pl/forum/w,89075,135475782,135475782,Rewolucja_moralna_come_back_.html
                                Bardzo mało znanym, obecnie Redemptorystą był Ksiądz Pirożyński, o którym pisał Boy.
                                Zaskakujące jest to, czego się tam dowiadujemy.
                                Mam nadzieję, że dzisiaj będziemy mogli również z sobą dyskutować.
                                /muszę na krótko przerwać- Witek/

Tadeusz BOY Żeleński
                                Ksiądz Pirożyński
                                Ku czemu Polska idzie...

Ewolucja, którą przechodzimy, zasługuje na to, aby ją śledzić z całą bacznością. Okupacja kraju, o której nieraz mówiłem, postępuje. Dzieje się to zwłaszcza dzięki osobliwej konfiguracji frontów politycznych. Jeżeli Sienkiewicz w Potopie porównał Rzeczpospolitą do postawu czerwonego sukna, które sobie wydzierają królewięta, to dziś można by powiedzieć, że wszystkie bez wyjątku partie wydzierają sobie czarną połę sutanny.

W następstwie tej polityki, nic dziwnego, że "stan posiadania" rośnie. I literatura coś wie o tym. Departament nauki i sztuki znajduje się w ręku osoby duchownej. Łysiny macherów z Instytutu Literackiego wcale dobrze imitują tonsurę. Katolicka Agencja Prasowa rzuca pioruny na teatr za wystawienie sztuki *[chodzi o sztukę Ferdynanda Brucknera Elżbieta, królowa Anglii, graną w 1931 w Warszawie.], w której Filip II, patron św. Inkwizycji, potraktowany jest nie dość czule. Uprzedzając zgoła życzenia nieoficjalnej prewencyjnej cenzury duchownej, jej "ramię świeckie" nie dopuszcza do sceny bardzo moralnego utworu młodej autorki... *[mowa o sztuce Ewy Szelburg-Zarembiny Ecce homo (1932).]

Słowem, obręcz się zacieśnia. Gdyby nasza okupacja ziściła swoje ideały, wszystko - absolutnie wszystko - byłoby poddane władzy kleru. Wobec tego nic dziwnego, że musi nas interesować, co reprezentuje ta kandydatura na Króla-Ducha Polski, jakie są skarby kulturalne, które nam przynosi.

Mam w ręku dokument, który pozwala nam przyjrzeć się bliżej temu obliczu. Ukazała się mianowicie książka pt. Co czytać? napisana przez o. Mariana Pirożyńskiego, redemptorystę, wydana z a p o z w o l e n i e m w ł a d z y d u c h o w n e j przez księży jezuitów w Krakowie. Jest to - jak mówi podtytuł - poradnik dla czytających książki. Opaska zaś na książce nosi ten obiecujący napis: "Pierwsza i jedyna w języku polskim zdrowa ocena beletrystyki polskiej i obcej. 1000 autorów - 3500 dzieł." Pierwsza i jedyna! To wiele powiedziane. Przejrzyjmyż tę zdrową ocenę.

Wybór autorów, sporządzony wedle spisu alfabetycznego, jest dość przypadkowy. Na próżno siliłby się kto zgadnąć, czemu jeden autor jest, a czemu innego nie ma. Przypomina to katalog wypożyczalni książek w miejscu kąpielowym; z tym, że obok nazwiska autora mamy tu zwięzłą ocenę. Przytoczę parę tych ocen. Zaczynam od pisarzy obcych. Oceny przytaczam w całości; tam gdzie skracam, zaznaczam to za pomocą kropek.
                                G o e t h e Jan Wolfgang. Poeta niemiecki. Za młodu prowadził życie hulaszcze i rozpustne. Na kanwie tych przeżyć napisał w r. 1774 Cierpienia młodego Wertera; on się w niej zakochał, ona wychodzi za mąż, on się nadal w niej kocha i kończy życie samobójstwem. Romans ten był w stylu epoki - rozczulanie się, płakanie, analizowanie siebie - opanował więc współczesne umysły i narobił wiele złego./.../

niniwa2.cba.pl/ku_czemu_polska_idzie.htm
                                Rafał Klan: ,,Eugenika – w imię postępu” – czyli Tadeusz Boy-Żeleński w szponach radykalnej prawicy*
                                bezkresu.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=25:-eugenika-w-imi-postpuq-czyli-tadeusz-boy-eleski-w-szponach-radykalnej-prawicy&catid=12:pod-lup&Itemid=23
                                • witekjs Re: Kościół, Redemptoryści, prawica w Polsce 02.09.12, 19:24
                                  Niewiele o nich wiemy, a dyrektor Rydzyk tak jak staje się twarzą polskiego Kościoła, dla wielu z nas może być wzorcem redemptorystów.

Taka krótka historia REDEMPTORYSTOW i troche dluzsza TADZIA RYDZYKA i jego IMPERIUM.

kuzmiuk.blog.onet.pl/6855031,487157089,1,200,200,91857589,487181745,8232359,0,forum.html
                                  O. Rydzyk: Trzeba iść pod Pałac Prezydencki
                                  wyborcza.pl/1,76842,12285693,O__Rydzyk__Trzeba_isc_pod_Palac_Prezydencki.html
                                  Kupiec między odkupicielami
                                  www.polityka.pl/kraj/225343,1,kupiec-miedzy-odkupicielami.read
                          • ploniekocica Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 21:04
                            gat45 napisała:

> Albo powiedz, gdzie to można nabyć. Może i "Piekło" tam będzie ?

Proszę pięknie
                            www.atticus.pl/index.php?pag=poz&id=47112
                            • maniasza Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 21:43
                              wolnelektury.pl/katalog/lektura/pieklo-kobiet.html
                              • amen13 Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 22:24
                                To prawda i dobrze, że przynajmniej Ty ją lemingom powtarzasz. Trzeba to robić często, może kiedyś zrozumieją. POwinny [lemingi] wysłuchać jutrzejszego Orędzia Pana Prezesa do Narodu Polskiego i skupić się na komentarzach w RM. To wystarczy, nie ma żadnych wątpliwości.
                                Siła argumentów Pana Prezesa Kaczyńskiego jest nie do odparcia.
                                • tojajurek Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 23:26
                                  Czy to ładnie - tak bezlitośnie szydzić z nieszczęsnego knypka z manią wielkości oraz jego "wiekbicieli" nie mogących się doczekać miejsca bliżej żłobu? A także z tłumu otumanionych wielbicieli cwanego klechy i jego nawiedzonego Radyja?
                                  • amen13 Re: Prawda a otchłań tożsamości 02.09.12, 15:58
                                    Naocznie widać, że lewicowo-anarchistyczna opozycja wobec rządu Pana Prezesa Kaczyńskiego nie jest w stanie przeciwstawić Mu żadnych merytorycznych argumentów.
                                    Pozostaje, jak powiedziałem, polecić słuchanie najbliższego wydania Rozmów Niedokończonych, studiowanie Naszego Dziennika, doniesień i obwieszczeń na portalu Prawa i Sprawiedliwości i Radia Maryja. Jeśli to nie pomoże, nie pomoże nic.
    • maniasza Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 15:10
      Zanim dotarłam do Twego komentarza, też wlepiłam swój wzrok i wszystkie moje zdolności intelektualne skoncentrowałam na tej "otchałni tożsamości".

Ja pierdolę, co trzeba mieć pod czachą, aby taki tekst wysmarować.
      (przepraszam, ja przeklinam tylko wtedy, kiedy jestem pod duuuuzym wrażeniem czegoś)
      • dzidzia_bojowa Hołd Pruski i Wielka Smuta 01.09.12, 17:10
        Pozwólcie, że poskaczę trochę po Dziejach i przypomnę datę znamienną: 10 kwietnia 1525.
        Tego dnia rzucony został na kolana wraży lud pruski, zmuszony do oddania hołdu i stał się polskim wasalem. Lud pruski i jego reprezentant Albrecht Hohenzollern pokłonił się królowi Zygmuntowi Staremu co powinno stać się świętem. Ukryta opcja niemiecka poczyniła szereg ustępstw wobec Korony co powinno napawać dumą i chełpliwością. Tej karty zmieniać nie należy.

I jeszcze jedno wydarzenie, które świadczy o wielkości Narodu i jego Tożsamości: Wielka Smuta w Rosji z naszego powodu. Niech no mi kto przypomni komu oprócz Stanisława Żółkiewskiego udało się zająć i okupować Moskwę, no komu? Chyba tylko Napoleonowi.

Tak, te wydarzenia należałoby uwypuklić.
        • maniasza Re: Hołd Pruski i Wielka Smuta 01.09.12, 20:14
          Rosjanie mają pare dat w historii, ktorych przeboleć nie mogą, w tym lata dwudzieste.

A tak jak sie popatrzy na sprawę, w kontekście tego cytatu Gat, to nawet Lermontow, skąndinąd wspaniały, wypada jak moher i PiSowiec zażarty :D tyle że na potrzeby Rosji ówczesnej.
          A więc panta rhei... :)

- Скажи-ка, дядя, ведь не даром
          Москва, спаленная пожаром,
          Французу отдана?
          Ведь были ж схватки боевые,
          Да, говорят, еще какие!
          Недаром помнит вся Россия
          Про день Бородина!

- Да, были люди в наше время,
          Не то, что нынешнее племя:
          Богатыри - не вы!

Плохая им досталась доля:
          Немногие вернулись с поля...
          Не будь на то господня воля,
          Не отдали б Москвы!
          • tojajurek Re: Hołd Pruski i Wielka Smuta 01.09.12, 21:39
            Lermontow jaki był, taki był, ale akurat dotykał tu bolesnej dla Rosjan prawdy.
            My do tej Moskwy w 1610 roku głupio politycznie i marnie wojskowo żeśmy się wpieprzyli. No i skończyło sie jak wiadomo.
            Inne niewesołe wnioski płyną, gdy naszą oficjalną historię (czy politykę historyczną) skonfrontuje się z innymi źródłami, zwłaszcza zagranicznymi.
            W świetle zachodnich - bitwa pod Grunwaldem była konfrontacją zachodniego rycerstwa i katolickiej Europy z barbarzyńskim i pogańskim Wschodem. Piastowskie początki polskiej państwowości są wyssanymi z palca bajkami, Mieszko I nie wiadomo jak miał na imię i kim naprawde był, bitwy na Psim Polu w ogóle nie było itd itd.
            Do historii trza podchodzić jak do jeża.
            • maniasza Re: Hołd Pruski i Wielka Smuta 01.09.12, 21:46
              Nie byłabym jednak aż tak sceptyczna do swojej własnej historii.
              Każdy naród, Państwo, rysuje obrazki własnej wspaniałości i wspaniałomyślności na potrzeby wychowawcze przyszłych pokoleń i polityki wewnętrzxej i zewnętrzej.
              Polska, w tym kontekście, absolutnie nie odbiega od reszty świata, więc dajmy se na luz, z tym samobiczowaniem się.
              • amen13 Re: Hołd Pruski i Wielka Smuta 01.09.12, 22:18
                To prawda i nie sposób się z nią nie zgodzić. To samo było w proteście patriotycznej części historyków przeciw zmianom w nauczaniu i jest w sporządzonym przez ZPP na polecenie Pana Prezesa popularnym wykazie tez programowych, wytycznych i dyrektyw dla Prawa i Sprawiedliwości dla całego Narodu Polskiego.
                Historia powinna podejmować i głosić chwałę Narodu Polskiego, natomiast pochować w grobie niepamięci wszystkie nie dość potwierdzone, nieistotne i wypaczające treść przesłania Opatrzności i Matki Przenajświętszej Królowej Polski do Narodu, takie jak przeciwna logice dziejów skłamana nazwa "Stocznia im. lenina" i podobne kwiatki wydziału propagandy.
                • maniasza Re: Hołd Pruski i Wielka Smuta 01.09.12, 22:30
                  Chyba nie wyczuwasz cienkiej granicy.

To tak, jak u mnie w rodzinie pewnien klimat zaczął się tworzyć.
                  Jedna osoba poszła totalnie w religię. Moim zdaniem obłęd. Nie da się z człowiekiem (młody dość w zasadzie) o niczym rozmawiać, bo zlapał katobakcyla.

Komentarze w rodzinie takie: ok, niech idzie w ten kościół, przynajmniej się nie spił i nie jest alkoholikiem.

Fajna alternatywa , nie?
                  Albo koścół, albo alkoholizm.

Te Twoje komentarze są w tym samym stylu: albo jesteś w katoobłędzie, albo w pijanym widzie to wszystko wygadujesz.
                  • amen13 Re: Hołd Pruski i Wielka Smuta 01.09.12, 23:00
                    Przyznaję, nie spodziewałem się już nie tylko komentarza, ale takiej postawy. Słuchaj Rozmów Niedokończonych i innych audycji Radio Maryja, a wszystko Ci się wyjaśni. Przekonaj do tego swoją Rodzinę, w szczególności tego młodego człowieka. I wszyscy staniemy się Wielką Rodziną Radio Maryja, przeciwstawioną bluźnierczym i nihilistycznym parodiom lemingów.
                    A nade wszystko słuchaj jutrzejszego Orędzia Pana Prezesa i Pana Prezydenta (w niebiesiech) do Narodu Polskiego.
                    Komentarze Pana Ministra Macierewicza, Profesora Nowaka, Profesora Rybickiego i Pani Profesor Jadwigi Staniszkis też pomogą Ci zrozumieć wiele z myśli Pana Prezesa Kaczyńskiego.
                    --
                    www.youtube.com/watch?v=IWJH7HVARoI
                  • witekjs Re: Hołd Pruski i Wielka Smuta 02.09.12, 16:22
                    Czy wydaje Ci się Maniaszo, że z nim można o czymkolwiek rozmawiać ?
                    • maniasza Re: Hołd Pruski i Wielka Smuta 02.09.12, 19:57
                      Słuszna uwaga, Witku.
                      • witekjs Re: Hołd Pruski i Wielka Smuta 02.09.12, 20:42
                        Czy jesteśmy zupełnie bezradni i musimy tolerować obecność nawiedzonego "gościa", przerywającego i komentującego wszystkie naszych rozmowy ?
                        • maniasza Re: Hołd Pruski i Wielka Smuta 02.09.12, 20:52
                          Nie wiem. Ja tu nawet nie sprzątam.
                          A moja wymuszona sytuacją bierność poraża mnie!
                          :D
                          • maniasza Re: Hołd Pruski i Wielka Smuta 02.09.12, 20:56
                            Na razie oglądam sobie od trzech bodajże godzin Apokalipsę z Hitlerem w roli głównej
                            na National Geogr, i jako żywo widzę prezesa pananaszego i jego orędzia.
                            Smutno mi.
                          • tojajurek Re: Hołd Pruski i Wielka Smuta 02.09.12, 20:56
                            Myślę, że on sobie jaja robi. Tak durnych ludzi chyba nie robią od dawna.
                            • maniasza Re: Hołd Pruski i Wielka Smuta 02.09.12, 21:04
                              Chyba, To dobre słowo.
                              Matka natura jest jednak nieprzewidywalna, a i łaska pańska na pstrym koniu jeździ.
      • amen13 Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 21:59
        Ot leminże próby myślenia i Popisy erudycji. Nic w SMSach o otchłani tożsamości nie było? W google też nie? Nic dziwnego, bo lemingom to niepotrzebne, a pewnie i zabronione. Wierne postrzeganie świata jest prawdziwym kryteriu świętości.
        Jest to termin średniowiecznej mistyki i XX-wiecznej refleksji nad złem, której ukoronowaniem jest hermeneutyka P. Riceura.
        Dorobek filozofii ubiegłego i obecnego stulecia został zaprzęgnięty do rydwanu Prawa i Sprawiedliwości, który prowadzi Prezes Kaczyński.
        Prawdziwi Polacy i Patrioci z należytą uwagą i ze zrozumieniem właściwym członkom Prawa i Sprawiedliwości będą wsłuchiwać się w słowa Orędzia Pana Prezesa Kaczyńskiego do Narodu Polskiego. Tylko oni widzą świat i jego problemy we właściwy sposób i tylko oni są w stanie zrozumie przesłanie Panów Kaczyńskich (Pana Prezesa i pozostającego w niebie Pana Prezydenta) zawarte pośród poniższych wypowiedzi Pana Prezesa, ich wyjątkowy sens trzeba chcieć i umieć doczytać.

Tymczasem opętanie i niewolna wola lemingów na forum dowodzą przyrodzonego lemingom instynktu śmierci (Freud), pogrążeniu się w otchłani tożsamości, w której rzeczone symboliczne rekiny czekają, by rzucone im przez Tuska lemingi pożreć.
        • amen13 Re: Prawda a otchłań tożsamości 01.09.12, 22:07
          Tylko oni widzą świat i jego problemy we właściwy sposób i tylko oni są w stanie zrozumieć przesłanie Panów Kaczyńskich (Pana Prezesa i pozostającego w niebie Pana Prezydenta) zawarte pośród poniższych wypowiedzi Pana Prezesa, ich wyjątkowy sens trzeba chcieć i umieć doczytać.
          Oczywiście, chodzi o tezy Pana Prezesa, opracowane przez Zespoły Pracy Państwowej w postaci popularnej do ogłoszenia w jutrzejszym Orędziu Pana Prezesa Kaczyńskiego do Narodu Polskiego.
          Rozwinięcie i głosy słuchaczy usłyszymy w Rozmowach Niedokończonych w Radio Maryja. Komentować będą światowej klasy uczeni z zespołów ZPP i Wyższej Szkoły Medialnej Ojca Dyrektora Rydzyka.
          • dzidzia_bojowa Re: Prawda a otchłań tożsamości 02.09.12, 06:54
            Ani mi się śni słuchać mędzenia Kaczyńskiego! W żadnej telewizji i w żadnym radiu a w szczególności RM! Never ever!
            • amen13 Orędzie Prezesa Kaczyńskiego - zadanie dla Narodu 02.09.12, 15:45
              Polsce potrzebne są radykalne zmiany, jakościowe. Proces degradacji sPOłeczeństwa POsunął się (majuskuła wskazuje zdrajców, oszustów i aferzystów) daleko zwykłe środki działają bardzo powoli, a nie mamy tyle czasu, żeby na to czekać. Nie możemy liczyć na to, że Pan Prezes będzie z nami przez najbliższe 100 (może mniej). Dlatego Pan Prezes swego czasu mówił (jeszcze w roku 2007!), że wszystkie dziedziny życia publicznego powinny być pod kontrolą państwa. Dlatego funkcje w państwie muszą sprawować ludzie czyści jak łza, powiedział Pan Prezes. Prezes Kaczyński to nasze wszystko, wszystko co mamy.

Pod kierownictwem Pana Prezesa przedstawiony w Orędziu kompleksowy i dalekosiężny plan naprawy Państwa zostanie zrealizowany w okresie nie przekraczającym dziesięciu lat.

Dziś na FK ogłoszono najnowszy ranking partii politycznych: PIS 23%, PO 12%, SLD 7%, PSL 4%. Nie wiadomo, na jakiej próbce zrobiono to badanie. Mimo najlepszych intencji i patriotycznej postawy ankieterów badanie może zawierać pewne nieścisłości. W ogólności wszystko się zgadza, wyniki prawdziwych sondaży są właśnie takie, jednak mogło zdarzyć się i tak, że wyniki obozu patriotycznego zostały niedoszacowane. Po dzisiejszym wystąpieniu programowym, merytorycznym Orędziu Pana Prezesa Kaczyńskiego do Narodu Polskiego analitycy oczekują znaczącego wzrostu notowań PiS.
        • magdolot Re: Prawda a otchłań tożsamości 02.09.12, 22:31
          > Tymczasem opętanie i niewolna wola lemingów na forum dowodzą przyrodzonego lemi
          > ngom instynktu śmierci (Freud), pogrążeniu się w otchłani tożsamoś
          > ci
          , w której rzeczone symboliczne rekiny czekają, by rzucone im przez T
          > uska lemingi pożreć.

Nareszcie fajny kawałek.
          Symboliczne rekiny, to niech się walą na ryj. Serdecznie.
          A dziadzio Gugiel zapodaje jeno ponowoczesność jako otchłań ziejącą [ale tłumaczenie: czym zieje ona -nad wyraz mętne] i jeszcze otchłań głodnych oczu, ale taką już widziałam z bliska. Rinceura czytać niebede, intuicyjnie wolę Rincewinda.
          Leming Nieoświecony choć Oświetlony Nieźle
          • maniasza Re: Prawda a otchłań tożsamości 02.09.12, 22:52
            Temat tożsamości jest ogólnie bardzo interesującym tematem.
            Zaobserwowałam, na przykładzie własnej rodziny i paru pokoleń wstecz, że to cholernie ciężko walczyć z urzędasami,, kręgiem społecznym udowadniając im własną tożsamość. Gehenna! Kiedy urzędnik ma decydować o twojej tożsamości, albo kiedy, jak teraz, media zaczynają szufladkować, jesteś katolem, jesteś lemingiem, pisowcem, peowcem albo po prostu niespełna zmysłów.
            Dramat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka