gat45 12.02.13, 15:54 Jest takie wyrażonko w narzeczu otaczających mnie autochtonów "plomber l'ambiance" Jak to najlepiej oddać po polsku ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tw_wielgus Re: Pytanie do .... wsiech 12.02.13, 16:43 Nieśmiało spytam bo pewności mi brakuje - zepsuć zabawę? Odpowiedz Link
gat45 Re: Pytanie do .... wsiech 12.02.13, 17:27 Nie tylko zabawę, w ogóle o nastrój w grupie chodzi. A "plomber" wywodzi się prosto od ołowiu. Używa się tego na okoliczność kiedy ktoś (coś) z zewnątrz czy od wnętrza, świadomie lub nie, sprawia, że w towarzystwie nagle robi się jakby duszno i wszyscy boją się gębę otworzyć. Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: Pytanie do .... wsiech 12.02.13, 17:37 Ołów jest metalem ciężkim i na dodatek śmiertelnie trującym. To niesamowicie komplikuje lingwistycznie zadanie, które przed nami postawiłaś. Ale jeszcze popracuję nad tłumaczeniem. Odpowiedz Link
gat45 Re: Pytanie do .... wsiech 12.02.13, 17:45 cieplutko, a nawet gorąco Brak mi jeszcze elementu przygniatającego ciężaru, którego trucizna nie posiada. Ale może rzeczywiście bliżej już się nie da. Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: Pytanie do .... wsiech 12.02.13, 17:47 Ależ da się... Język polski jest przecież taki bogaty. Z całą pewnością odnajdziemy odpowiedni synonim. Odpowiedz Link
ploniekocica Re: Pytanie do .... wsiech 12.02.13, 17:58 ale jest wyrażenie "ciężka atmosfera" więc może po prostu "sprawić, że atmosfera stała się ciężka jak ołów". Za dużo słów, wiem :) Odpowiedz Link
tw_wielgus Re: Pytanie do .... wsiech 12.02.13, 18:01 Po niezbednym skróceniu - ołowiana atmosfera. Odpowiedz Link
gat45 Re: Pytanie do .... wsiech 12.02.13, 18:04 a spróbujcie z "przytłoczyć" ? Ja się nie upieram przy ołowiu, tylko przy ciężarze Odpowiedz Link
ploniekocica Re: Pytanie do .... wsiech 12.02.13, 18:30 a może zamiast ciężaru gęstość - zagęścić atmosferę? Odpowiedz Link
gat45 Re: Pytanie do .... wsiech 12.02.13, 18:45 Zaraz dojdziemy do atmosfery brzemiennej w zagęszczony ołów Trudno. Musi wystarczyć tak, jak jest. Już lecę obok. dziękuję ! Odpowiedz Link
ave.duce Re: Pytanie do .... wsiech 12.02.13, 17:24 gat45 napisała: > Jest takie wyrażonko w narzeczu otaczających mnie autochtonów "plomber l'ambian > ce" > > Jak to najlepiej oddać po polsku ? Oddać po polsku się nie powinno, bo ponoć Polak = katolik, a katolik = nadstawienie drugiego policzka. 29. Temu, kto cię uderzy w policzek, nadstaw i drugi, a temu, kto ci zabiera płaszcz i sukni nie odmawiaj > Ewangelia św. Łukasza A serio: o co chodzi, bo jakoś nie za bardzo wierząca jestem w Twoją nieumiejętność oddania ""plomber l'ambiance" po polsku. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Pytanie do .... wsiech 12.02.13, 21:19 Ale gęsta atmosfera funkcjonuje jak najbardziej. Odpowiedz Link
maniasza Re: Pytanie do .... wsiech 12.02.13, 21:51 Ja bym powiedziala "usztywnić atmosfere", niekoniecznie to musi byc związane z ołowiem przecież, tylko z plombowaniem ;) Ktoś sprawia, że atmosfera staje się sztywna... cos w ten deseń. Pochwal sie jak to rozwiążesz, Gat. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Pytanie do .... wsiech 13.02.13, 18:29 A tak mi się z Chmielewskiej przypomniało, ze nastrój spełzł, to i atmosfera chyba moze? Odpowiedz Link
witekjs Re: Pytanie do .... wsiech 26.02.13, 19:50 Jest jeszcze "zawiesista atmosfera"... Odpowiedz Link
lackzadek Re: Pytanie do .... wsiech 27.02.13, 00:46 przygniatająca, taka ona jest. Ta atmosfera. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Pytanie do .... wsiech 28.02.13, 08:46 Bo ktoś ją taką pielęgnuje celowo. Odpowiedz Link