22.02.13, 17:44
... Chevrolet Super Sport zakazany w Izraelu ...
Obserwuj wątek
    • panidemonka Re: Hmm... 23.02.13, 07:54
      Nie byłam w Izraelu, nie jestem filosemitką, nie jestem też antysemitką.
      Ale!
      "SS" kojarzy mi się jednoznacznie zawsze i wszędzie. Nawet gdybym chciała, to nic na to nie poradzę.
      • ave.duce Re: Hmm... 23.02.13, 08:07
        Mnie też, ale co powiesz na to:

pl.wikipedia.org/wiki/Sikorsky_CH-53E_Super_Stallion
        pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82y_Powietrzne_Izraela
        Wrażliwość na skrót urosła z biegiem lat? Wydaje się, że powinno być odwrotnie.
        • panidemonka Re: Hmm... 23.02.13, 08:19
          Moja wrażliwość na skrót nie urosła i nie zmalała. Została mi wdrukowana ileś lat temu i nie potrafię (nie chce mi się) tego zmienić.
          No i przyznaję, że jeśli chodzi o urodę rzeczy użytecznych to jestem abnegatką i nie znam się-ma być funkcjonalnie i to mi do szczęścia wystarczy.
          Powyższe nie dotyczy mnie jeśli chodzi o np. meble. Trudno, mam taki deficyt ;)

Teraz muszę załatwić kilka ważnych spraw=muszę już wracać do realnego życia.
          Trzymaj się zdrowo i ciepło :)
          • ave.duce Re: Hmm... 23.02.13, 08:34
            Nie Ciebie miałam na myśli.
            Auto nie do przyjęcia, ale śmigłowiec "na stanie armii" i owszem, był.
    • maniasza Re: Hmm... 23.02.13, 08:24
      A wystarczyło inną nazwę nadać na lokalny rynek :)
      Tak jak w przypadku Mitsubishi Pajero (fuj brzydko :) na hiszpańskim rynku.
      U nas tez Osram teoretycznie nie powinien byl przejść marketingowo, a jednak.

Wiem, że nie ta "ranga", tym niemniej dziwi mnie, że takie Super Sport
      tak się kojarzy.
      • ave.duce Re: Hmm... 23.02.13, 08:36
        Jakieś to naciągane, wziąwszy pod uwagę śmigłowiec, o którym wspominam wyżej.
    • gat45 Re: Hmm... 23.02.13, 08:52
      Ale o co Ci chodzi konkretnie, o Szefowo Niewysłowiona ? O odczuwanie skrótu czy o głupotę władz ? Jeżeli o pierwsze - to się nie wypowiadam, od wczesnej młodości znieczuliła mnie francuska ubezpieczalnia (Sécurité Sociale). Jeżeli o drugie - to w państwach wyznaniowych nic nie jest w stanie mnie zdziwić. Szczególnie w takim, które ustawowo potrafi zakazać wykonywania utworów pewnego zmarłego w roku 1883 kompozytora, bo im się kojarzy.
      • ave.duce Re: Hmm... 23.02.13, 16:30
        Chodzi mi o to, czy faktycznie skrót w nazwie samochodu może się z miejsca tak negatywnie kojarzyć.
        A co z osobami, które mają inicjały S.S. i mieszkają lub odwiedzają Izrael?
        • tojajurek Re: Hmm... 23.02.13, 16:52
          Dobrze, że coraz rzadsze są statki napędzane maszynami parowymi, bo oznacza się je w rejestrze literami SS (steam ship) przed nazwą.
          Gorzej ze skrótem harcerskich Szarych Szeregów z okresu okupacji.
          A co zrobić z Secret Service?
          Przy okazji - ktoś zwrócił uwagę na zastanawiający fakt, iż mickiewiczowska liczba 44 - w komputerowej klawiaturze wyświetla się w górnym rejestrze jako $$.
          I co tak naprawdę Wieszcz miał na myśli? Czyżby znów chodziło o Izraelitów?
          • ave.duce Re: Hmm... 23.02.13, 19:14
            A taki Mossad?! Ma mi się kojarzyć czy nie?
    • humbak Re: Hmm... 23.02.13, 17:53
      No więc japę cieszę.
      • ave.duce Re: Hmm... 23.02.13, 19:16
        Cieszysz autkiem czy skojarzeniami japę?
        • humbak Re: Hmm... 23.02.13, 19:33
          Skojarzeniem. Autko jak to Chevy.
          • ave.duce Re: Hmm... 23.02.13, 20:29
            A należy współczuć... chyba ;)
            • humbak Re: Hmm... 23.02.13, 23:02
              Zawsze. Empatia to podstawa;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka