Dodaj do ulubionych

savoir vivre w III RP

22.07.13, 22:18
Rozpoczynam nowy wątek, który - nie wątpię - pięknie nam się rozwinie.

Na początek : jak wolno nam określać nielubianych sąsiadów :

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14318056,Zdaniem_sadu__pasozytnicze_scierwo_apos__apos__Czeczenow.html?lokale=katowice#BoxWiadTxt
Obserwuj wątek
    • tojajurek Re: savoir vivre w III RP 22.07.13, 23:20
      Może wyjdę przed szereg, ale nie czuję się powołany do lepszej znajomości okoliczności sprawy, niż niezawisły sąd, który chyba potrafi ocenić sytuację.
      A dodam przekornie, że na forach znacznie plugawsze padają codziennie określenia i jakoś to się na ogół uważa za "koloryt lokalny" i mało kto pędzi zaraz do sądu.
      Nie napiszę tu już co ogólnie myślę o Czeczenach, ale dalekie to jest od uwielbienia. O paru innych nacjach też mam opinie obelżywą. I wcale mi to snu nie zakłóca. Mało tego - wielokroć nie mogę się powstrzymać od przytaknięcia kilku paskudnym opiniom cudzoziemców o Polakach. Czy mam robić zapasy cebuli do kicia?
      • 1zorro-bis Re: savoir vivre w III RP 23.07.13, 07:28
        a na jakiej podstawie masz o innych nacjach opinie obelzywa? Jestes z jakiej lepszej nacji?
        Ja rozumiem, ze mozna do poszczegolnych grup narodowych miec jakies uprzedzenia, ale zeby cale narody dyskwalifikowac? Wiesz jak to sie nazywa? Nazizm.....:S
      • ave.duce Re: savoir vivre w III RP 23.07.13, 08:25
        tojajurek napisał:

> co ogólnie myślę o Czeczenach

Ależ nie krępuj się.
      • gat45 Re: savoir vivre w III RP 23.07.13, 12:15
        Patrzcie państwo.... Jeszcze niedawno głowę bym dała, że ktoś pokroju Tojajurka nigdy i w żadnych okolicznościach, nawet w najbardziej przekornym nastroju będąc, nie uznałby, że określenie kogoś "pasożytniczym ścierwem" może mieć usprawiedliwioną rację bytu.
        Dorastam, dojrzewam, uczę się, horyzonty sobie poszerzam. Dziękuję, Tojajurku, za tę ciekawą lekcję.
        • witekjs Re: savoir vivre w III RP 23.07.13, 12:58
          Dla mnie była to również, skrajnie zaskakująca, niewesoła lekcja...

Witek
        • tojajurek Nie czuję się osamotniony 23.07.13, 16:19
          forum.gazeta.pl/forum/w,89075,145758314,145850979,NIC_ani_to_co_bylo_przedtem_.html
          Aliści może powinienem o Czeczenach myśleć czulej, bo mordowali głównie Ruskich?
          • ave.duce Re: Nie czuję się osamotniony 23.07.13, 16:38
            Możesz rozwinąć, bo nie chwytam :(
          • 1zorro-bis Re: Nie czuję się osamotniony 23.07.13, 17:54
            to wymien jeszcze inne nacje, o ktorych tak brzydko myslisz. No, nie krepuj sie....:S
            tojajurek napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/w,89075,145758314,145850979,NIC_ani_to_co_bylo_przedtem_.html
            > Aliści może powinienem o Czeczenach myśleć czulej, bo mordowali głównie Ruskich
            > ?
          • man_sapiens Re: Nie czuję się osamotniony 02.07.14, 17:47
            > Aliści może powinienem o Czeczenach myśleć czulej, bo mordowali głównie Ruskich
            O których Czeczenach? Jest ich tak pewnie z półtora miliona...
            Jesteś z Warszawy? To jesteś pijaczkiem, jak wszyscy Warszawiacy i Mazowszanie, tak uważam, nawet jednego zapijaczonego Warszawiaka widziałem na własne oczy, w telewizji - zapewne w tej samej, w której widziałeś Czeczenów.
    • 1zorro-bis Re: savoir vivre w III RP 23.07.13, 07:25
      to jesli ja nazwe te pania Sedzine - stara, rozpadajaca sie k...... - to bedzie obraza, czy tez wolnosc slowa?:S
      • gat45 Re: savoir vivre w III RP 23.07.13, 07:48
        Panią sędzię, nie sędzinę
        a dalej - po uważanju. Spróbuj - będzie wyrok, będzie precedens.
        • smutas13 Re: savoir vivre w III RP 23.07.13, 08:07
          Mam podejrzenia, że p. sędzia Krejza, chętnie podpisałaby się pod słowami, które napisał oskarżony.
          • panidemonka Re: savoir vivre w III RP 23.07.13, 08:13
            Ja mam podobne.
          • witekjs Re: savoir vivre w III RP 23.07.13, 10:01
            smutas13 napisała:

> Mam podejrzenia, że p. sędzia Krejza, chętnie podpisałaby się pod słowami, któr
            > e napisał oskarżony.
            >

To chyba jest bardzo prawdopodobne.
            Ciekawe jak oceniłaby takie opinie o sobie, w dodatku wyrażane przez funkcjonariusza państwowego /historyka z wykształcenia !! /.
            Smutne rzeczy dzieją się w Białymstoku...

• witekjs Re: savoir vivre w III RP 25.07.13, 07:45

Prof. Łętowska: Wyrok na "ścierwo" jest zdumiewający

- Ciekawa jestem, czy sędzia byłaby skłonna uznać za opinię, gdyby ktoś stwierdził, że sędziowie to ścierwa? I jak czułaby się, gdyby ją nazwano ścierwem, a inny sędzia uznał to za opinię czy pogląd? - tak prof. Ewa Łętowska, były Rzecznik Praw Obywatelskich komentuje wyrok białostockiego sądu, który uznał że sformułowanie "pasożytnicze ścierwo" nie obraża Czeczenów.
              Ewa Siedlecka: Sędzia Alina Krejza-Aleksiejuk z Sądu Rejonowego w Białymstoku, która sądziła funkcjonariusza straży granicznej za antyczeczeńskie wpisy w internecie, uznała m.in., że sformułowała "pasożytnicze ścierwo" pod adresem Czeczenów to jest opinia. Uniewinniła strażnika i uzasadniła, że słowo "ścierwo" używane jest w literaturze dla oceny jakiejś postaci.

Prof. Ewa Łętowska, Komitet Nauk Prawnych PAN, sędzia w stanie spoczynku: Ten wyrok i jego uzasadnienie są zdumiewające! Ciekawa jestem, czy sędzia byłaby skłonna uznać za opinię, gdyby ktoś stwierdził, że sędziowie to ścierwa? I jak czułaby się, gdyby ją nazwano ścierwem, a inny sędzia uznał to za opinię czy pogląd? To jest w sposób oczywisty wyzwisko, zniewaga. Nie tylko w sensie językowym, ale i w odbiorze emocjonalnym osoby czy grupy tak właśnie nazwanej. Nie mogę pojąć, jak można uznać inaczej!/.../

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,14331763,Prof__Letowska__Wyrok_na__scierwo__jest_zdumiewajacy.html#ixzz2a27IpnxI

• damakier1 Re: savoir vivre w III RP 23.07.13, 18:12
      W strasznie poważne tony, zwłaszcza po tojajurkowym wpisie, ten wątek uderza. A mnie w ten powalający upał nie chce się poważną dyskusją blond główki męczyć, to na marginesie tylko dodam uwagę, że nigdy nie wiadomo, czym kogo urazić można. Sama byłam świadkiem, jak jedna pani lżyła jednego pana najgorszymi wyrazy, a po ryju dostała dopiero, gdy zwróciła się do pana: ty sufraganie!
      • gat45 Re: savoir vivre w III RP 23.07.13, 18:15
        A ja słyszałam, jak w trakcie zajadłej kłótni jedna pani cieciowa wrzasneła do drugiej pani cieciowej : ty... ty... ty bramaputro !
        • czan-dra Re: savoir vivre w III RP 23.07.13, 18:18
          A do mnie pewien znajomy zwrócił się z pytaniem " Masz do mnie jakieś alibi?"
          • gat45 Re: savoir vivre w III RP 23.07.13, 18:22
            Od takich alibi to aż się roi we wpisach naszego forumowego intelektualisty, kulturo- i językoznawcy, niejakiego Camille P.:)
            • gat45 Re: savoir vivre w III RP 23.07.13, 18:23
              PS Mam znajomego, prawnika zresztą, który na szczęście wie, że musi unikać słowa "alibi", bo w ferworze dyskusji prawie zawsze wyrwie mu się zastępczo "libido".
              • smutas13 Re: savoir vivre w III RP 23.07.13, 19:00
                znajomy, pomagał swojej córce budowac "drzewo ekologiczne"
      • tojajurek Jako wywołany do tablicy... 23.07.13, 19:01
        Nie będę się dłużej krył. Jako rasowy nazista - w końcu słusznie ujawniony i zlustrowany - wyznam z poczuciem niezachwianej słuszności, że więcej różnych nacji uważam za obrzydliwe, niż byłbym w stanie wymienić. A choćby:
        Francuzów - bo jedzą żaby i Polaków mają za półdziki naród z odległych stepów.
        Anglików - bo jedzą fasolę z bekonem na śniadanie i Polaków mają za półdziki naród z odległych stepów.
        Amerykanów - bo jedzą ciagle paskudne buły z gorącym kotletem i Polaków mają za półdziki naród z odległych stepów.
        Niemców - bo jedzą tłustą golonkę z kapustą, twierdząc, że to ich wynalazek i Polaków mają za półdziki naród z odległych stepów.
        Szwedów - bo jedzą śledzie na słodko i Polaków mają za półdziki naród z odległych stepów.
        Włochów - bo jedzą makaron z makaronem i Polaków mają za półdziki naród z odległych stepów.
        Greków - bo jedzą warzywa paskudnie uduszone w litrach oliwy i Polaków mają za półdziki naród z odległych stepów.
        Mieszkańców Ameryki Łacińskiej - bo jedzą tylko placki kukurydziane i nigdy nie słyszeli o Polakach.
        Mogę tak długo jeszcze wymieniać, ale nie będę aż tak się zniżał, żeby opisywać niearyjskie nacje, jak Cyganów, Serbów, Berberów czy Pigmejów.
        A Czeczenów osobiście olewam, bo nawet nie wiem co jedzą.
        • czan-dra Re: Jako wywołany do tablicy... 23.07.13, 19:25
          Dodaj Arabów, bo porwali Stasia i Nel, i mają nas za półdziki naród z odległych stepów.
        • 1zorro-bis Re: Jako wywołany do tablicy... 24.07.13, 07:43
          a Papuasow lubisz?:D
          Czy tez nie?:S
          • tojajurek Re: Jako wywołany do tablicy... 24.07.13, 16:37
            Papuasów uwielbiam odkąd widziałem na filmie jak robią sobie z dykty i szmat naturalnej wielkości model samolotu pasażerskiego, nader podobny do Tu154, aby oddawać mu cześć i modlić się do niego. Lada dzień będziemy z nich brać przykład.
            • man_sapiens Re: Jako wywołany do tablicy... 25.07.13, 11:20
              > Lada dzień będziemy z nich brać przykład
              Już wzięliśmy. Beton zamiast dykty i szmat, w końcu nie jesteśmy dzikusami.
              https://img.wiocha.pl/images/7/5/75cf91d3ab350ddc202342da3bc2cc6b.jpg
      • illmatar Re: savoir vivre w III RP 25.07.13, 15:17
        Damo, piszę na tablecie, czyli powoli, chodzi o tego sufragana. Ja też to sama i osobiście słyszałam i to w dzieciństwie. Jako dowcip z brodą.
        Licentia poetica, czy słowo stało się ciałem?
        • damakier1 Re: savoir vivre w III RP 30.07.13, 18:30
          Jeśli napisać mam szczerą prawdę i tylko prawdę, to wyznać muszę, że osobiście tej sceny nie oglądałam. Znam ją z opowieści mego taty, który twierdził, że osobiście widział i słyszał, a rzecz działa się grubo przed wojną, gdy tato mój jeszcze młodzieńcem był.
          Nagięłam trochę fakty, bo mi się zdało, że długie wyjaśnianie tylko smak historyjki osłabi, a wszak nie o to, kto obserwował, tylko o samą smakowitą historyjkę idzie.
          Czy tato mój rzeczywiście scenkę taką obserwował, czy tylko z powodów takich, jak ja teraz, stary dowcip ubarwił za świadka się podając - już się nie dowiem.
          W każdym razie pewne jest, że zdarzenie takie miało miejsce albo je ktoś wymyślił.
          • illmatar Re: savoir vivre w III RP 31.07.13, 15:14
            To by się zgadzało. Co więcej, Twój tata był zdaje się u nas na kilacji, gdy byłam dzieckiem, bo tę anegdotkę, raczej prawdziwą, pamiętam z 2 powodów. Opowiadał ją znajomy rodziców ze Szczecina i bylo o sufraganie.
            :-)
            • damakier1 Re: savoir vivre w III RP 31.07.13, 19:44
              No gdyby się teraz okazało, że moj tato rzeczywiście twoich rodziców znał i na kolacji gościł, to już nie przypadek niezwykły, a cud nadzwyczajny by był!
              • gat45 Re: savoir vivre w III RP 31.07.13, 19:59
                Nie chciałabym psuć rodzącej się nadziei na sielankę, ale ja też w dzieciństwie, na swoich wschodnich rubieżach rzczypospolitej, słyszałam tę historyjkę od swojego ojca.
                A prawdopodobnieństwo, żeby wszyscy trzej zebrali się na jednej kolacji w Warszawie, już by nie graniczyło z cudem, jeno nim by było.

• damakier1 Re: savoir vivre w III RP 31.07.13, 20:25
                  Oj tam, oj tam... Nie takie cuda się zdarzają. Fcale bym się nie zdziwiła gdyby się okazało, że ojce nas wszystkich ze Dwora kiedyś jedną kolację jedli.
                  • gat45 Re: savoir vivre w III RP 31.07.13, 20:39
                    Wykluczyć nie można (patrz ----> metodologia w sąsiednim wątku)
    • witekjs savoir vivre w III RP - Prof. Bralczyk 24.07.13, 08:06
      Prof. Bralczyk: Ścierwo jest obrzydliwym, pełnym nienawiści słowem
      Cały tekst: wyborcza.pl/1,75248,14325875,Prof__Bralczyk__Scierwo_jest_obrzydliwym__pelnym_nienawisci.html#ixzz2ZwMLx3rc
    • man_sapiens Re: savoir vivre w III RP 25.07.13, 11:22
      Ale... przecież mamy wzorce dobrego wychowania
      https://static.polityka.pl/_resource/res/path/59/c2/59c2aa01-1e48-4bdf-b189-fd0fb64cca1e_665x665
    • ave.duce Re: savoir vivre w III RP 30.07.13, 15:20
      ... Prokuratura: "żydowskie ścierwo" to nie obraza ...

... a jednak ...

Nie pamiętam, czy było już na FzD.
      • ave.duce Re: savoir vivre w III RP 30.07.13, 15:22
        ... wyszukiwarka prawdę ci powie ...
      • 99venus Re: savoir vivre w III RP 02.07.14, 10:44
        skoro prokurator Roszkowski urzędowo stwierdził,że swastyka to symbol szczęścia to już nic nikogo nie powinno dziwić.
        ta światła myśl dzięki sitwie prokuratorskiej pozostała bezkarna.
    • ave.duce savoir vivre w III RP 01.08.13, 15:27
      Zadzwonił do mnie facet z pewnej firmy i się grzecznie przedstawił:

GRZESIEK X.
    • ave.duce Re: savoir vivre w III RP 02.08.13, 20:19
      Jak kulturalnie (... rzec można off_nickowo...) ocenić nieznajomą (spotkaną na cmentarzu)?

Suka. Jędza. Obrzydliwa baba. Paskudna. Żadna Polka. Patologia.

Uważam, że "patologia" jest ok. W końcu kaczyści czegoś się nauczyli...
    • ave.duce "Litewski chamie, klęknij przed polskim panem" 08.08.13, 22:05
      www.poznan.sport.pl/sport-poznan/1,124479,14410553,Liga_Europejska__Skandaliczny_transparent_na_meczu.html#BoxSlotII3img
      https://bi.gazeta.pl/im/20/e3/db/z14410528Q.jpg
      • ave.duce Re: "Litewski chamie, klęknij przed polskim panem 09.08.13, 07:33
        ps. forum.gazeta.pl/forum/w,28,146285752,146285752,_Litewski_chamie_kleknij_przed_polskim_panem_.html
        • witekjs Re: "Litewski chamie, klęknij przed polskim panem 09.08.13, 08:37
          ave.duce napisała:

> ps. forum.gazeta.pl/forum/w,28,146285752,146285752,_Litewski_chamie_kleknij_przed_polskim_panem_.html

Jest to straszne zachowanie Polaków, nie tylko kiboli wobec naszych gości Litwinów.
          To jest kompromitacja dla naszego kraju.
          Są przecież władze Poznania, nie tylko klubu i stadionu.
          • ave.duce Re: "Litewski chamie, klęknij przed polskim panem 09.08.13, 18:16
            Kiedyś na FK l_zaraza_l założyła wątek:

Dlaczego Litwini nas nie lubią?

Ten transparent to jedna z odpowiedzi.
        • gat45 Re: "Litewski chamie, klęknij przed polskim panem 09.08.13, 08:58
          Wodzowo najukochańsza, chyba jednak zabrakło Ci trochę powściągliwości w redagowaniu pierwszego wpisu w wątku na FK. Na mój gust niepotrzebnie skierowałaś tekst do kaczystów. Temat był ponadpartyjny.
          • ave.duce Re: "Litewski chamie, klęknij przed polskim panem 09.08.13, 18:20
            gat45 napisała:

> Wodzowo najukochańsza, chyba jednak zabrakło Ci trochę powściągliwości w redago
            > waniu pierwszego wpisu w wątku na FK. Na mój gust niepotrzebnie skierowałaś tek
            > st do kaczystów. Temat był ponadpartyjny.

Pani Prezydent najszanowniejsza: zapewniam, że nie zabrakło mi powściągliwości. Zadałam pytanie konkretnej grupie forumowiczów z rozmysłem.
      • ave.duce "Florek weź sznur i powieś się, a od Lecha odp..." 13.08.13, 07:45
        ... "Ch... ci na imię, hej, Florek, ch... ci na imię" ...

forum.gazeta.pl/forum/w,28,146285752,146350306,_Florek_wez_sznur_i_powies_sie_a_od_Lecha_odp_.html
    • witekjs Kompromitacja Poznania i Polski 10.08.13, 08:07
      Po raz pierwszy podpisałem list w GW i odezwałem się, po długiej przerwie w FK.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,146285752,146306150,Kompromitacja_nie_tylko_Poznania_lecz_Polski.html
    • ave.duce savoir vivre w III RP - nieco historycznie - z FK 13.08.13, 08:07
      ... Czy napisane na FK do forumowicza: Do gazu
      to realna grożba pozbawienia życia czy tylko głupie /i chamskie/ gadanie
      anonimowego forumowego idioty.
      ...
      • ewa9717 Re: savoir vivre w III RP - nieco historycznie - 13.08.13, 10:09
        A oprócz tego:" ochrona MOGŁA wezwać policję, ale tego nie zrobiła."
        • ave.duce Re: savoir vivre w III RP - nieco historycznie - 13.08.13, 14:46
          Widać nie chciała fatygować policji, ta ochrona. Co tam taki transparencik - przecież TU JEST POLSKA!
          • witekjs Re: savoir vivre w III RP - nieco historycznie - 13.08.13, 16:14
            ave.duce napisała:

> Widać nie chciała fatygować policji, ta ochrona. Co tam taki transparencik - pr
            > zecież TU JEST POLSKA
            Czy nie sądzicie, że w Poznaniu przekroczono granicę, na co nie może nie zareagować Rząd Polski, skoro nie reagują władze miasta ?
            W GW przeprosiny Litwinów podpisało imieniem i nazwiskiem już 13905 Polaków.
    • ave.duce Gość w dom, Bóg w dom ... ;) 18.08.13, 21:12
      ... Meksykanom, którzy w sobotę przybyli do Gdyni okazałym żaglowcem Cuauhtemoc, szalikowcy mieli rozbijać na głowach butelki od piwa i kopać ich. Jeden z poszkodowanych obcokrajowców cały czas przebywa w szpitalu. ...

forum.gazeta.pl/forum/w,28,146431488,146431488,Tradycyjna_polska_goscinnosc_pelna_geba_.html
    • ave.duce Re: savoir vivre w III RP 01.07.14, 23:59
      ... Sąd Okręgowy w Białymstoku uchylił wyrok pierwszej instancji ...
    • ave.duce savoir vivre w IV RP w PE 02.07.14, 00:08
      Grają hymn UE, a Legutko siedzi. Cham i prostak, mimo że profesor UJ :(
      I taki ktoś był min. edukacji NARODOWEJ.
      • damakier1 Re: savoir vivre w IV RP w PE 02.07.14, 00:24
        Cham i prostak, mimo że profesor UJ :(

Profesura na UJ nie wyklucza niestety chamstwa i prostactwa. Niejaki poseł Krzysztof Szczerski też jest profesorem UJ.
        • ave.duce Re: savoir vivre w IV RP w PE 02.07.14, 09:24
          Między nami mówiąc - obecnie ŻADNA profesura nie stanowi.
      • dzidzia_bojowa Re: savoir vivre w IV RP w PE 02.07.14, 10:03
        Anna Fotyga też siedziała. W Teleexpresie zapytano ją dlaczego, odpowiedziała, że Ody do Radości nie uważa za hymn i nie widzi potrzeby wstawania podczas jej grania. W sumie racja, mam prawo tak myśleć, tylko skoro wszyscy wstali to z szacunku dla wszystkich powinno się jednak dupę z krzesła podnieść. Czasem uczestniczę wraz z rodziną w obrzędach religijnych, własnie z szacunku dla rodziny i innych w kościele wstaję gdy inni wstają a przede wszystkim nie manifestuję swoich przekonań. Legutko i Fotyga manifestowali swoje przekonanie o własnej wyższości. Szczyt zadufania! Jakim bucem jest Legutko można się przekonać na FB, gdzie manifestuje swoją profesorskość na oficjalnym profilu.
        • scoutek Re: savoir vivre w IV RP w PE 02.07.14, 10:23
          Marsylianki też nie uznajemy za nasz hymn, ale z szacunku dla tych, którzy ją za hymn uważają na meczach stoimy z kibicami
          jakby tak który obcy czterech liter nie podniósł na dźwięk Mazurka to by się pierwsza Fotyga pluła, że nas nie szanują
        • 99venus Re: savoir vivre w IV RP w PE 02.07.14, 10:48
          pisuarowa kultura.
          • man_sapiens Re: savoir vivre w IV RP w PE 02.07.14, 17:49
            > pisuarowa kultura.
            Z tą różnicą, że w pisuarze nawet pisiorki stoją.
        • ave.duce Re: savoir vivre w IV RP w PE 02.07.14, 14:14
          A nie spytali się, za co uważa UE?
      • 99venus Re: savoir vivre w IV RP w PE 02.07.14, 10:47
        ten cham i prostak był ministrem w rządzie Kaczyńskiego więc wszystko w normie.
        • ave.duce Re: savoir vivre w IV RP w PE 02.07.14, 19:09
          99venus napisał:

> ten cham i prostak był ministrem w rządzie Kaczyńskiego więc wszystko w normie.

Podobnie jak Anna nie jestem kuchtą Fotyga. Ciekawe, kiedy i ona zostanie profesorem.
    • ave.duce savoir vivre w III RP (wg JKM) - bezpieczniej było 11.07.14, 22:53
      zamiast policzkować, napluć w twarz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka