Dodaj do ulubionych

AAAAAAA informatyk potrzebny od zaraz !

12.12.13, 21:51
Od wczoraj mam problem na forum : kiedy pojawia się konieczność napisania literki „ą”, czyli z chwilą naciśnięcia alt+a, włącza mi się jakaś durna gra, pojawiają się latające spodki, strzelające fontannami czerwonych pocisków. Latają po całym ekranie, ale przede wszystkim blokują dalsze pisanie w okienku. U góry ekranu jest czarny języczek, który mnie infformuje, że mam nacisnąć QUIT, żeby grę wyłączyć, oraz.... alt+a, żeby ponownie włączyć. Nie udało mi się wykryć, jak to cholerstwo przekonać, żeby sobie w ogóle poszło k' czertowoj matieri. Potrafi ktoś mi pomóc ?

PS Niniejszy tekst musiałam spłodzić w Wordzie....
Obserwuj wątek
    • ave.duce Czyli 12.12.13, 22:28
      to nie do mnie to wołanie.

Się zatem zmywam, cze!
    • jola.iza1 Re: AAAAAAA informatyk potrzebny od zaraz ! 12.12.13, 23:55
      Mogę przekazć Wariantowi? Pytam z grzeczności, bo natychmiast przekazuję.
    • wariant_b Re: AAAAAAA informatyk potrzebny od zaraz ! 13.12.13, 07:50
      Spróbuj po dobroci: zobacz w panelu sterowania, czy jakiś program nie zainstalował się
      ostatnio i jeśli tak, wyinstaluj go. Sprawdź w msconfig, co uruchamia się przy starcie.
      Ewentualnie w menedżerze zadań spróbuj, czy da się ustalić proces i zamknąć go.

Użyj programu Adwcleaner - to skaner do usuwania niechcianych aplikacji.

Jak nie pomoże - podaj mi namiary tej gry.
      Ściągnij i uruchom OTL i podrzuć mi logi z programu.
      Albo będziemy się cofać do punktów przywracania, albo grzebać w rejestrze.
      Mój adres mailowy jakby co, to pewnie znasz.
      • mariner4 Miałem kiedyś coś takiego 13.12.13, 09:04
        adwcleaner pomógł
        To nie jest plik instalacyjny. Ściągnąć i uruchomić.
        M.
      • gat45 ąąąąą dzięki, Wariancie, ąąąą, dzięki Marinerze ! 14.12.13, 08:58
        Jak widać, adwcleaner pokonał całą flotyllę wrogich spodków latających, za pomocą której jacyś wredni ksomici zatruwali mi ekran.

A skoro już się rozhulałam, to zadam jeszcze jedno - trudne chyba - pytanie : mam francuskie wydanie windows7 i takoż francuską wersję MS Office. Jak z tego zestawu wyciągnąć poprawiacz pisowni w języku polskim ? Ten taki "wężykiem, Jasiu, wężykiem (czerwonym)"? Gdzie toto może mieszkać albo skąd toto można ściągnąć ?
        W dawnych czasach - do windows98 - sama wszczepiałam słownik z rubryki "narzędzia" z otrzymanej w prezencie pirackiej wersji windows w języku polskim. Od XP jednak się wychytrzyli i wewnątrzlaptopowy system nie pozwala na taką transplantację.

Jak żyć, koleżanki i koledzy informatycy, jak żyć ???? Nie znoszę literówek i chcę, żeby takie coś mnie pilnowało zamiast kilkakrotnie sprawdzać swoje własne płody.
        Informacja dodatkowa : kiedy piszę w okienku forum Gazety, to czerwony wężyk podkreśla wszystko. Po angielsku i po francusku też podkreśla, tylko tekstom pisanym grażdanką daje spokój.
        • mariner4 W googlu napisz "adwcleaner" 14.12.13, 09:06
          Dostaniesz listę stron skąd to można ściągnąć. Ja akurat ściągnąłem to ze strony w języku francuskim. Nie ma znaczenia język programu.
          Po załadowaniu uruchom plik "adwcleaner.exe", który najprawdopodobniej znajdziesz w swojej wersji Windows w C:\Użytkownicy\użytkownik\Moje dokumenty\pobieranie (odpowiedniki w j. francuskim. Dobrze przenieść to na pulpit. Ten plik trzeba dosyć często pobierać, bo on podlega stałym modyfikacjom. Po zakończeniu czyszczenia komputer się restartuje i w pliku tekstowym można przeczytać jakich wrogów wykończył.
          M.
          • gat45 Re: W googlu napisz "adwcleaner" 14.12.13, 09:48
            Adwcleanera już ściagnęłam i nawet zadziałał, za co podziękowałam o 9.06 :)
            Niestety po ponownym połaczeniu ze strona gazeta.pl znowu u góry ekranu pojawił się ten języczek od gry kosmiczno-strzelniczej. Wszystko jest ok dopóki nie nacisnę alt+a w celu osiagnięcia a z ogonkiem. Unikam jak mogę, ale to jest automatyzm klawiaturowy i co chwilę muszę toto odblokowywać.
            Wyglada na to, że ta gierka jest jakoś sprzężona z adresem gazeta.pl. W programach jej nie ma. Jak tę cholerę wyrzucić ? Nie umiem znaleźć jej danych, mogę tylko przepisać to, co figuruje na tym czarnym języczku, który się pojawia u góry ekranu. I zaraz to zrobię, tylko najpierw wyślę ten post, bo ta gierka potrafi wszystko zablokować.
            • mariner4 Sprawdź jaka masz czcionkę 14.12.13, 10:24
              może system domyślnie ustawia taką co nie ma polskich znaków?
              M.
              • gat45 Re: Sprawdź jaka masz czcionkę 14.12.13, 11:01
                Przecież widzisz, że mam tak..., która MA polskie znaki (polski programisty, czy jak mu tam - domyślnie komputer otwiera się w angielskim US International). I kiedy ustawiam z paska na dokle PL, to wszystko chodzi pięknie na alt+litera : ę,ć, ś, ó, ń, ł, ż, ź.... Tylko z a z ogonkiem mam problem wywołujacy na ekran tę wściekła grę.

Przy pisaniu z polskimi znakami w Wordzie nic się nie dzieje
                • maniasza Re: Sprawdź jaka masz czcionkę 14.12.13, 12:00
                  Widocznie masz to jako plugin w IE. (jesli masz IE, jesli inna przegladarkę, to podaj jaką)
                  Wejdz w start - Run (albo nacisnij klawisz okna Windy na klawiaturze i literke R), w polu Run wpisz: iexplore -extoff , nacisnij enter. Uruchomi sie IE bez dodatków, wejdz na forum i sprawdz. Jesli ą działa to przejrzyj dodatki i wyłącz/odinstaluj adonsy w konfiguracji ustawien IE.
                  • gat45 Re: Sprawdź jaka masz czcionkę 14.12.13, 12:24
                    Google Chrome mam jako domyślne. Ale jak wchodzę przez Mozillę, to robi się to samo.
                    • maniasza Re: Sprawdź jaka masz czcionkę 14.12.13, 12:31
                      To masz podpiety ten skrót klawiszowy pod grę. Możesz tę grę zlokalizować na kompie, chodzi o plik uruchomieniowy exe?
                      Sprobuj poszukac w necie cos w rodzaju shortcut hot keys finder. znajdz tego typu programik, zainstaluj, zapuść, powinien ci wyszukac wszystkie podpiete skróty klawiszowe. Jak znajdzie, to to wykasuj po prostu.
                    • maniasza Re: Sprawdź jaka masz czcionkę 14.12.13, 12:41
                      gat45 napisała:

> Google Chrome mam jako domyślne. Ale jak wchodzę przez Mozillę, to robi się to
                      > samo.

To wystartuj IE, na próbę, w trybie ograniczonym.
                      Lub uruchom Chrom bez wtyczek. W adresie wpisz chrome://plugins/ - zobacz co tam jest właczone., jesli jest.
                      Jak nie pomoże, to zostaje ci tylko przywracanie systemu lub bawienie się w testowanie z ustawien w msconfig lub czyszczenie rejestru w najlepszym wypadku :)

A pamietasz kiedy sie problem pojawil? isntalowałas coś specjalnego, ściagałaś?
                      • gat45 Chyba gierka już definitywnie zdechła - dziękuję 14.12.13, 13:14
                        z tym, że wykonałam tyle różnych czynności, że już nie wiem, która pomogła. Ale pomogło, skutek jest i dzięki wielkie !
                        • maniasza Re: Chyba gierka już definitywnie zdechła - dzięk 14.12.13, 14:57
                          A komputer zrestartowałaś po wszystkim, aby się upewnić, że rzeczywiście zdechła?
        • maniasza Re: ąąąąą dzięki, Wariancie, ąąąą, dzięki Marine 14.12.13, 12:24
          Sprawdz najpierw czy w ustawieniach systemowych (w Panelu sterowania Język-Ustawienia regionalne) masz dodany polski. Nastepnie wejdz do Worda w Opcje, zakładka Język, sprawdz czy masz dodany i/oraz właczony polski. jesli nie - to przy (dodanym) polskim bedziesz miala znacznik - niezainstalowany. Kliknij na to i pokieruje cie na strony Microsoft. nastepnie wybierz swoja wersje Office'a i szukaj pod hasłem prooffing tool. Wybierz polski, zainstaluj, zrestartuj Worda i polska korekta powinna dzialac.
        • wariant_b Re: ąąąąą dzięki, Wariancie, ąąąą, dzięki Marine 14.12.13, 19:49
          > A skoro już się rozhulałam, to zadam jeszcze jedno - trudne chyba - pytanie :
          > mam francuskie wydanie windows7 i takoż francuską wersję MS Office. Jak z tego
          > mestawu wyciągnąć poprawiacz pisowni w języku polskim ?

A sprawdzałaś już języki w opcjach zaawansowanych chrome?
    • gat45 Re: AAAAAAA informatyk potrzebny od zaraz ! 14.12.13, 09:55
      Weapons Machine Gun Missile Launch Sound
      On/Off
      Game
      Quit
      Reload
      Restart

Play/Pause

Stop
      Scores
      High Scores list
      press ctrl+alt+a to play/stop

Menu
      Press esc to quit

Po naciśnięciu ESC gra się zatrzymuje, ale języczek pozostaje i tylko czyha na alt+a, żeby się znowu wł..... O, własnie. Znowu musiałam odblokowywać ekran.
    • gat45 Znalazłam dane tej głupiej gry 14.12.13, 10:17
      i wysyłam Wam obu ten DOCTYPE na pocztę gazetow....
      • mariner4 A może w wyszukiwarce sam startuje 14.12.13, 11:43
        dodatek z tą grą i wprowadza swoje ustawienia?
        M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka