ave.duce 17.09.14, 23:15 ... niedobrze się robi... spotykając taką "zaradność". Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
widz102 Witam w realnym świecie 18.09.14, 08:56 realnych ludzi i ich realnych zachowań i realnych oczekiwań i problemów. Tudzież realnych zachowań i postaw. Czyli... realnego polskiego kapitału społecznego (a raczej jego braku). Ale czego innego oczekujesz w państwie którego staraniami jego kasty politycznej już niemal realnie nie ma, w którym inne prawo jest dla grubych misiów a inne dla maluczkich - zatem w którym największe nawet łajzy, jeśli tylko nalezą do WADZY - są bezkarne? Lud ma oczy, lud się uczy: Jak wszyscy, to wszyscy, lud też! Na swoją miareczkę. xxxxxxxxxxxxx A to Polska właśnie. Odpowiedz Link
k.karen Re: Witam w realnym świecie 18.09.14, 11:43 ... a najlepiej od jednego z najlepszych klientów Biedronek? Odpowiedz Link
ave.duce Re: Witam w realnym świecie 18.09.14, 12:52 Ktoś kradnie, kradnij i ty - o to chodzi? Odpowiedz Link
gat45 Re: "Króóóóleeeewskiii szczeeep piaaaastooolowyyy 18.09.14, 12:18 Chyba nie potrafiłabym wytrzymać wśród ludzi, którzy na co dzień zachowywali zgodnie z górnolotnymi postulatami pani poetki Odpowiedz Link
mariner4 Miałem kiedyś pracownika, który 18.09.14, 18:57 każdą polską łobuzerkę kwitował tym cytatem. Złośliwe, ale trafne M. Odpowiedz Link
inna57 Re: "Polak potrafi"? 18.09.14, 11:27 Tacy "zaradni" są nie tylko w biedronce, niestety :( Odpowiedz Link
gat45 Re: "Polak potrafi"? 18.09.14, 11:51 Popatrzcie, a ja to odebrałam zupełnie inaczej. Smutno mi się zrobiło i ogarnęło mnie współczucie - podobne do uczucia, jakie ogarnia mnie, kiedy w kolejce do kasy w supermarkecie czekam, aż jakaś osoba wygmera z portfelika wszystkie pieczołowicie zachowane kuponiki upoważniające do 0,5 euro zniżki i tak dalej. Może jest to osoba wyjątkowo organizowana i działająca według zasady "oni mi prezentów nie robią, więc i ja im najmniejszej zniżki nie daruję", ale ja nieodmiennie mam wrażenie, że się zetknęłam z kimś bardzo ubogim. I jak zwykle wstydzę się, że ja aż tak uboga nie jestem :( To jest głupie uczucie, wiem, ale wyrasta ono z tych samych głębokich pokładów dusznych, co moja lewicowość. Czyli wszyscy tu wpisani się wstydzą, tylko nie za to samo. Poza tym głowę daję, że choćby w samej Europie możemy znaleźć kilka (naście?) innych, podobnie zaradnych nacji. Odpowiedz Link
ave.duce Re: "Polak potrafi"? 18.09.14, 12:36 gat45 napisała: > Popatrzcie, a ja to odebrałam zupełnie inaczej. Smutno mi się zrobiło i ogarnęł > o mnie współczucie Współczucie dla cwaniaków? bardzo wiele osób, które brały udział w grze, kupowało drogie rzeczy - plecaki, buty, sprzęt domowy. Klienci dostawali za duże zakupy po kilka zdrapek, a potem część produktów przynosili następnego dnia z powrotem do sklepu, oddawali je i odzyskiwali pieniądze. Kuponiki to nie to samo. Kuponiki są dla ludzi oszczędnych (niekoniecznie wcale ubogich). Wielu moich znajomych wykorzystuje kuponiki, karty lojalnościowe, itp. Odpowiedz Link
magdolot Re: "Polak potrafi"? 18.09.14, 12:38 To trochę tak jak z "zachłanną babą z Radomia", moi starzy z pewnym takim osłupieniem, które ich pozbawiło żarcia, bo przez to osłupienie mieli zbyt opóźniony start, zaliczyli stado takich bab... ustrojonych w diamenty i dziaduf ustrojonych we smokingi na bankiecie dla brydżystów u burmistrza Wenecji. Baby i dziady były z całego globu i Omar Shariff też. Omar się chyba nie pchał za bardzo, bo malutki. Zgnietli by. A ja offtopicznie wyznam tu niniejszym, że znienawidziłam Biedronkę na glanc spędzifszy straszną noc na blokowisku z widokiem na merkantylnie gupio uśmiechnięty ryj owego zwierzątka, co na dodatek był neonem piżdżącym w okno nawet w nocy. Ten widok wyzwolił we mnie straszne zwały agresji i za każdym razem, gdym wychodziła na balkon zafajczyć, żem ostro kumbinowała, czy przy następnej wizycie dorzucę balonem z farbą, by zalać na cacy ten gupkowaty ryj. Dowiedziałam się ftedy, że próbowano już zetrzeć ten uśmieszek ziemniakami, lecz było za daleko dla rzucających facetów. To chyba znaczy, że potrzebuję katapulty, albo ciut lepszej krzywej balistycznej, którą powinnam ja osiągnąć z dachu. Albo duuużej drabiny, by choć domalować jej wąsy... Odpowiedz Link
damakier1 Re: "Polak potrafi"? 18.09.14, 12:47 A ja odebrałam jeszcze inaczej. Przede wszystkim żachnęłam się na tytuł wątku - "Polak potrafi". Podobnie, jak Ty uważam, że takich zaradnych znajdzie się wszędzie, nie tylko w Polsce. Po prostu "cwaniak potrafi". Ale współczucia nie odczułam żadnego, bo przekonana jestem, że ci kombinatorzy próbujący naciągnąć "Biedronkę", to nie są ci sami, którzy zbierają i skrupulatnie wykorzystują wszelkie zniżkowe kuponiki, bo przy ich budżetach takie zniżki mają wielkie znaczenie. Czym innym jest uczciwe wykorzystanie każdej szansy zaoszczędzenia pieniędzy, a czym innym cwane naciąganie. Myślę też, że wielu z tych naciągaczy tłumaczy się, jak w poście widza102: Ale czego innego oczekujesz w państwie którego staraniami jego kasty politycznej już niemal realnie nie ma, w którym inne prawo jest dla grubych misiów a inne dla maluczkich - zatem w którym największe nawet łajzy, jeśli tylko nalezą do WADZY - są bezkarne? - to bardzo wygodne wytłumaczenie własnej pazerności i nieuczciwości. I nie dziwię się, że taki sposób myślenia prezentują sami zainteresowani. Ostatecznie nikt nie chce uchodzić za złego człowieka i woli własne winy przerzucić na "państwo". Ale jeśli zdejmiemy z poszczególnych obywateli wszelką odpowiedzialność i za wszystkie popełniane przez nich łajdactwa, wykroczenia i przestępstwa obarczymy winą państwo, wejdziemy na bardzo niebezpieczną ścieżkę. Odpowiedz Link
ave.duce Re: "Polak potrafi"? 18.09.14, 13:03 Zgodziłabym się z Tobą, Damo, gdyby nie to, że Polska to naród wybrany fszak. Odpowiedz Link
damakier1 Re: "Polak potrafi"? 18.09.14, 13:08 No, jak fszak, to co zmienia rzeczy postać... ;) Odpowiedz Link
ave.duce Re: "Polak potrafi"? 18.09.14, 13:50 Ktoś podrzucił, ot co! Dobrze, że nie CO. Odpowiedz Link
gat45 Re: "Polak potrafi"? 18.09.14, 13:12 Mimo wszystko jest w tym jeden punkt, który mi się....nie wiem, jak to ująć... podoba ? przyprawia o ciepły uśmiech ? rozbraja mnie ? Otóż oni nie naciągali na pieniądze. Oni naciągali na NADZIEJĘ. Odpowiedz Link
damakier1 Re: "Polak potrafi"? 18.09.14, 13:33 Ty, Prezydentowo Najdoskonalsza, we wszystkim jasny punkt znaleźć potrafisz. I to jest naszego foruma punkt najjaśniejszy! Odpowiedz Link
dzidzia_bojowa Re: "Polak potrafi"? 19.09.14, 06:43 Damo Kochana! Jak zwykle trafiłaś w sedno, myślę tak samo. Kto bywał w świecie albo przynajmniej śledzi co się w tym świecie dzieje ten wie, że kombinatorstwo to nie tylko polska specjalność. Strasznie mnie denerwuje najeżdżanie na własną nację. I te pełne pogardy wpisy. No ludzie, szanujmy się nawzajem, bądźmy wobec siebie lojalni, bądźmy uczciwi i przestańmy wreszcie psioczyć na wszystko. Nie twierdzę, że wszystko jest cacy i idealnie ale, do cholery, aż tak źle nie jest jak to wygląda w postach na przykład widza! Pogarda dla Polaków mnie boli, jakkolwiek niektórzy (nie tylko Polacy) na nią zasługują, boli mnie i już! Odpowiedz Link