11.01.15, 21:54
Na razie

1. Duda - Pi$&co.
2. Palikot - TR
3. Ogórek - SLD i coś tam, coś tam
4. JKM - nieustający kandydat
5. Jarubas (jeszcze nieoficjalnie) - PSL

No i aktualny prezydent - Komorowski (razem ze swoim projektem nowej ordynacji wyborczej skrojonej częściowo pod obywateli przygłupów)

Pięknie, po prostu cudnie.
Obserwuj wątek
    • ploniekocica Re: Kandydaci 11.01.15, 22:02
      Jezusiczku, Jaru-bas to taki Jaro z niższej półki?
      • ave.duce Re: Kandydaci 12.01.15, 09:48
        Chyba specjalnie szukali, żeby pokazać - oto peesel ma też Jaru, a w dodatku basa!
    • mania.sza Re: Kandydaci 11.01.15, 22:28
      https://www.portal24h.pl/images/stories/humor/kawaly/polityka.gif
    • damakier1 Re: Kandydaci 11.01.15, 23:23
      No i aktualny prezydent - Komorowski (razem ze swoim projektem nowej ordynacji wyborczej skrojonej częściowo pod obywateli przygłupów)

A powinna pod przygłupów skrojona być cała, bo częściowo to i tak okaże się za trudna.

A przeca PSL miał nie wystawiać własnego kandydata?
      • ave.duce Re: Kandydaci 12.01.15, 09:50
        Za to ile przy okazji wywalą kasy - to ich.

Na razie nieoficjalnie się mówi o Jarubasie.
        • ave.duce Re: Kandydaci 12.01.15, 14:05
          Ale kasa nie tylko ich.
    • tojajurek Re: Kandydaci 12.01.15, 00:22
      Ogórek to nawet foremny jest i prosty, ale jeśli w zamyśle damski elektorat ma się zaspokoić Ogórkiem, to mizeria jednak będzie wielka.
      • ave.duce Re: Kandydaci 12.01.15, 09:52
        Ten damski Ogórek to niczym Filip z konopi (indyjskich?).
      • damakier1 Re: Kandydaci 12.01.15, 09:56
        ToTyJurku, czy Ty przypadkiem nie świntuszysz?
        • tojajurek Re: Kandydaci 12.01.15, 14:09
          damakier1 napisała:

> ToTyJurku, czy Ty przypadkiem nie świntuszysz?
          >
          No chiba że tak. I wcale nie przypadkiem. Kiedy człowiek poświntuszy to mu zaraz lżej na duszy.
          • damakier1 Hek, Dworzanie, razem z Jurkiem 12.01.15, 15:09
            poświntuszmy dziś z ogórkiem!

Zaczęło mi się tak:

Ten ogórek mnie zachwyca
            rzekła w kruchcie zakonnica.

Ale zaraz myśl moja porzuciła zakonnicę i skłoniła się ku urzędniczkom, niewykluczone, że państwowym. Skutkiem tego skłonienia powstała strofa, której mi moje żensko'e dostojenstvo oraz obawa, że mnie Najwyższa Admiralicja raz na zawsze zabanuje i wyrzuci ze Dwora na zbitą twarz, przytoczyć nie pozwalają.
            • damakier1 Re: Hek, Dworzanie, razem z Jurkiem 12.01.15, 15:10
              No nie Hek, ino Hej.
            • ploniekocica Re: Hek, Dworzanie, razem z Jurkiem 12.01.15, 19:51
              Myśli sobie ToOnJurek:
              "Całkiem spoko ten ogórek.
              Ja lubię takie ogórki,
              szczególnie gdy są bez skórki,
              bez piórek i innych bzdurek."
              Rozmarzył się ToOnJurek.
              • damakier1 Re: Hek, Dworzanie, razem z Jurkiem 12.01.15, 19:56
                Bardzo ładna Twoja bajka,
                lecz co na nią Salma Hayka?
                • ploniekocica Re: Hek, Dworzanie, razem z Jurkiem 12.01.15, 20:34
                  Salma naostrzy pazurki
                  i przegoni precz ogórki.
                  Potem weźmie ToOnJurka
                  i wytarga go za piórka,
                  by na przyszłość ToOnJurek
                  wystrzegał się takich bzdurek
                  i by wiedział ToOnJerzy,
                  że do Salmy on należy.
                  • magdolot Re: Hek, Dworzanie, razem z Jurkiem 12.01.15, 22:14
                    W odpowiedzi niecnym Salmom - wierszyk patriotyczny.

Ogórek, kiełbasę i sznurek - to właśnie ma każdy Jurek.
                    To polska triada odwieczna i dla Salm niebezpieczna.
                    To triada związana z Jurkiem bardzo mocarnym sznurkiem,
                    Więc proszę się tu nie ftrącać bo Salmę możemy pokąsać!
                    Zostawić w spokoju Jurka i jego pięknego ogórka.
                    Nie dla psa kiełbasa, albowię jesss polska:[b nasa![/b]
                    • ave.duce Tabloidy itp. rzuciły się 13.01.15, 18:59
                      na ogórka, faktycznie będzie mizeria.
                      • gat45 ogórek OT 14.01.15, 07:43
                        Przypomniało mi się...
                        Mojej szkole wicedyrektorowała bardzo surowa dama o tym nazwisku. Kiedy my, uczniowie, trochę za bardzo rozrabialiśmy w szatni, pilnująca nas tam pani woźna groziła "spokój, bo wszystko powiem pani dyrektor wice Ogórek".
      • 99venus Re: Kandydaci 12.01.15, 16:30
        podobna p.Ogórek popierała prof.Chazana.jeżeli to prawda to już zabawniej być nie moze.
        • ave.duce Re: Kandydaci 13.01.15, 16:16
          Znalazłam taki wywiad:

www.dzienniklodzki.pl/artykul/3499425,magdalena-ogorek-to-oczywiste-ze-kosciol-chce-rozmawiac-o-aborcji,id,t.html?cookie=1
    • ave.duce Re: Kandydaci 13.01.15, 19:00
      JKM - jak zwykle - żenua.

bi.gazeta.pl/im/94/72/10/z17246612Q,Janusz-Korwin-Mikke-w-Parlamencie-Europejskim.jpg
    • widz102 Jacy o bywatele, tacy i kandydaci 14.01.15, 08:49
      Jacy obywatele, tacy i kandydaci.
      Jaki kraj, taki i prezydent.
      Skoro polscy wyborcy dają sobie rozmaitym miernotom aż tak już nawet nie włazić, a robić na głowy przy każdej okazji (patrz - OFE :D:D:D ) a nawet bez okazji - no to mają narobione.
      I nie ma co narzekać.
      Mamy to co mamy, bo w większości jesteśmy jacy jesteśmy. Po co miernoty u władzy i miernoty rwące się do władzy mają się w Polsce w najmniejszym choćby stopniu starać, skoro nikt im tu gilotyny (choćby i wyborczej) nie postawi?
      • ave.duce Re: Jacy o bywatele, tacy i kandydaci 15.01.15, 12:58
        Jesteś za łatwiejszym dostępem do broni palnej?
    • ave.duce Wenderlich vs. inny Wróbel nt. dr Ogórek ;) 20.01.15, 13:01
      ... "Zna cztery języki!". "I w żadnym nie ma nic do powiedzenia?" ...
    • ave.duce Re: Kandydaci 28.01.15, 14:06
      6. Kowalski z RN - "Silny człowiek na trudne czasy"
      • ave.duce Re: Kandydaci 07.02.15, 16:19
        7. Waldemar Deska, muzyk z zespołu Daab - poparcie Partii Libertariańskiej

Hmm.
        • alaias11 Ad. kandydat na kandydata, p. Deska 03.03.15, 19:09
          ave.duce napisała:
          > 7. Waldemar Deska, muzyk z zespołu Daab
          ===
          W związku z tym, że nazwisko Deski bywa wymieniane razem z nazwą zespołu, członkowie grupy postanowili wydać oświadczenie. Podkreślono w nim, że obecny kandydat nigdy nie był ani współzałożycielem, ani liderem DAAB.

– Przepraszamy wszystkich naszych fanów za unurzanie w rozgrywce politycznej naszej nazwy. Generalnie: "Nie wierzymy politykom” – napisali muzycy, dodając, że Deska został „wyproszony z zespołu” 25 lat temu.

Ponadto w oświadczeniu przypomniano, że Deska został w 2013 roku wysłany przez sąd na badania psychiatryczne.
          • ave.duce Re: Ad. kandydat na kandydata, p. Deska 03.03.15, 19:26
            alaias11 napisała:

> ave.duce napisała:
            > > 7. Waldemar Deska, muzyk z zespołu Daab
            > ===
            > W związku z tym, że nazwisko Deski bywa wymieniane razem z nazwą
            > zespołu, członkowie grupy postanowili wydać oświadczenie. Podkreślono w nim, że
            > obecny kandydat nigdy nie był ani współzałożycielem, ani liderem DAAB.

Był jednym z muzyków.

>
            > – Przepraszamy wszystkich naszych fanów za unurzanie w rozgrywce politycz
            > nej naszej nazwy. Generalnie: "Nie wierzymy politykom” – napisali m
            > uzycy, dodając, że Deska został „wyproszony z zespołu” 25 lat temu.
            >
            > Ponadto w oświadczeniu przypomniano, że Deska został w 2013 roku wysłany przez
            > sąd na badania psychiatryczne.

Chamski chwyt.
            • alaias11 Re: Ad. kandydat na kandydata, p. Deska 03.03.15, 19:56
              znaczy mój chamski chwyt ?
              ale ja to znalazłam na FB Daabu - mam im nie wierzyć ?
              • ave.duce Re: Ad. kandydat na kandydata, p. Deska 03.03.15, 22:07
                Nie Twój! Ich. Jeżeli nie było opisu sprawy "domu bez pozwolenia".
    • ave.duce Re: Kandydaci 07.02.15, 11:00
      ave.duce napisała:

>
      > No i aktualny prezydent - Komorowski (razem ze swoim projektem nowej ordynacji
      > wyborczej skrojonej częściowo pod obywateli przygłupów)
      >

i wątpliwościami - zawdzięczanymi prof. Zollowi - co do Konwencji.

"Pełno nas, a jakoby nikogo nie było"
      • gat45 Re: Kandydaci 07.02.15, 12:10
        Naprawdę poziom tego krętactwa zaczyna we mnie przekraczać wartość progową. Jak wiadomo, każda rozpuszczalna substancja, osiągnąwszy poziom zwany stopniem nasycenia, wytrąca się z roztworu jako osad.
        Mnie się właśnie pan prezydent wytrącił.
        Idę posprzątać w ogrodzie, gdzie nocna wichura połamała trochę gałązek i wytrąciła na ziemię. Będzie pozytywistycznie, o ! I pies mi pomoże...
        • ave.duce Re: Kandydaci 07.02.15, 16:21
          Jak tak dalej pójdzie - zagłosuję na Waldemara Deskę.
        • damakier1 Ale o co chodzi? 07.02.15, 18:43
          Zajrzałam do wywiadu, jakiego udzielił prezydent w tvn24:

„Będą rozważał wszystkie warianty, ale jak dostanę ją na biurko - mówił Bronisław Komorowski. Podkreślał, że najważniejsza będzie zgodność konwencji z polską Konstytucją. Prezydent nie wykluczył, że dokument będzie np. skierowany do Trybunału Konstytucyjnego. Zapowiedział, że - ze względu na emocje - konwencja wymaga przyjrzenia się argumentom obu stron sporu.”

Co widzicie niestosownego w tym, że prezydent mając przed sobą dokument, który wywoływał tyle emocji i sporów, zanim złoży swój podpis, pragnie się z nim dobrze zapoznać i się zastanowić?
          Uważam, że nie mogłoby się przytrafić nic gorszego niż gdyby podpisana przez prezydenta Konwencja została zaskarżona przez opozycję do TK i rzeczywiście okazała się konstytucyjnie wadliwa. Dlatego nie dziwi mnie, że prezydent pragnie dokładnie przyjrzeć się zastrzeżeniom zgłaszanym przez prof. Zolla. Mnie też ostatnie występki Zolla mocno zbulwersowały i bardzo mocno stracił w mej opinii, ale zważywszy na jego całą drogę „prawniczą” trudno nie przyznać, że na konstytucji to on się zna i jego uwag lekceważyć nie należy.

Ja w tych słowach Komorowskiego nie dopatrzyłam się chęci uwalenia Konwencji, a raczej wolę przeprowadzenia całego procesu ratyfikacji tak, żeby była nie do ruszenia.
          • tojajurek Re: Ale o co chodzi? 07.02.15, 19:27
            Wolne żarty. Pan Prezydent wyraźnie zaakcentował, iż z jego błogosławieństwem w TK przewodnią rolę pełni episkopat i dyrektywy watykańskie. Czyli z delikatnością hipopotama pozbędzie się kłopotu na długo, albo na wewogle.
            Zaś na mój chłopski rozum prof. Zoll przesadził w naciąganiu przepisów konstytucji jak szewc skórę. Jeżeli w jego opinii przyjęcie zagranicznego odznaczenia "po uzyskaniu zgody prezydenta" oznacza, iż taka zgoda nie jest konieczna, to równie dobrze może twierdzić, że wyrok sądu nie jest konieczny, aby wsadzić mnie do pierdla za przejście na czerwonym świetle (póki jeszcze to jest zakazane).
          • gat45 Re: Ale o co chodzi? 07.02.15, 19:42
            Biorąc pod uwagę, jak długo się to ciągnie, miałam prawo się spodziewać, że pan prezydent "ma to przeczytane". I zresztą na pewno ma, czyli kręci. A jak nie ma, to się nie nadaje do tej roboty. Zaskoczyło go jak zima drogowców, kurde. Ja naprawdę dużo od polityków nie wymagam, po prostu pewnego umiarkowania w robieniu mnie w jajo. Przeholował i stłukł :(
          • magdolot Re: Ale o co chodzi? 07.02.15, 23:12
            Ponadto obiło mi się o uszki, że konwencja tak długo kiblowała w kuluarach albowię różni pisi mieli wielorakie zastrzeżenia właśnie co do jej konstytucjonalności i owe zastrzeżenia pilniutko sprawdzano i wydaje mi się, że właśnie je oddalono i właśnie dlatego baaardzo mi trudno uwierzyć w dobrę wolę pana prezydenta ponieważ mnożenie prawnych obstrukcji trudno za takową uznać.

Jestem zbulbulbulwersowana dokumentnie. ZBulwersowana - powinnam chyba napisać.

I chyba nie chce mnie się zastanawiać czy to rozgrywki koteryjno-frakcyjne w PO, czy to solidarne i rozpisane na głosy platformiane pogrywanie obywatelem, bo ja otóż nie mam obowiązku wykazywania non stop dobrej woli i mam prawo to sobie dowolnie interpretować. Na przykład tak knajacko, że pana prezydenta bardziej interesuje szacunek żywiony doń przez prof. Zolla niż los maltretowanych kobiet. Natomiast nie mam ja cienia wątpliwości, że los kobiet w najmniejszym stopniu nie obchodzi prof. Zolla, bo on co najmniej dwukrotnie mi tego twardo dowiódł i dlatego nie darzę ja prof. Zolla ani odrobiną zaufania tudzież szacunku i jest mi po ludzku przykro, że pan prezydent go darzy i wyciąga do niego po chrześcijańsku rączkę, która ma go wykopać spod tych sześciu stóp ziemi, które prof. Zoll był łaskaw na siebie narzucić własnoręcznie.
            W związku z tym stanem rzeczy żywię ja sobie obawy, że pan prezydent woli być prezydentem prof. Zolla niż prezydentem 76 czy iluśtam procent obywateli i Ogórkowi szanse u mnie rosną, bo podobnie jak pan prezydent potrafi się posługiwać neutralnym językiem, a może nawet lepiej ponieważ z jej przemów niewiele wynika [ergo: Ogórek łagodzi sam przez się], za to wygląda o niebo lepiej i jak pani prezydent Ogórek stanie obok Putina to każdy jeden będzie sercem z Polską, a ponadto last but not least: Ogórek jest kobietą nawet bardziej niż niejaka Kopernik. Poza tym Ogórek nie szczela do nikogo i może nawet śpiewa ładnie, więc coraz niecierpliwiej czekam na te Walentynki. :)
            • tojajurek Re: Ale o co chodzi? 07.02.15, 23:38
              Otóż to! Podpisuję się obiema ręcyma pod tą opinią.
              Syntetycznie ujął bym to tak, że niestety Pan Prezydent z Panem Profem Zollem mogą mnie w dupę pana majstra pocałować. Brak przyzwoitości w połączeniu ze złą wolą i głupotą powodują u mnie skreślenie z listy. Quel dommage...
          • gat45 Re: Ale o co chodzi? 08.02.15, 09:08
            Coraz trudniej Ci będzie, Damo, bronić PO, bo jestem przekonana, że oni to sobie chytrze (we własnym mniemaniu) rozpisali na role - Magdolot napisał to otwartym tekstem, ja tylko dałam do zrozumienia w poprzednim wpisie. Ale chyba zaczynają przechytrzać. Tracą instynkt samozachowawczy.
            Dla mnie, z całym moim sceptycyzmem wobec polityki i polityków, są jednak granice w drwieniu sobie z obywatela. I pan prezydent moją granicę właśnie przekroczył. Pewnie jako ta ostatnia kropla, ale nie to jest ważne. Przekroczył, a PO z nim. Przekroczyli w sposób wrogi, a to się jakoś nazywa. Walczyć pewnie nie będę, ale kolaborować z okupantem też nie.

• inna57 Re: Ale o co chodzi? 08.02.15, 09:37
              Ponieważ w głowie mi się nie bardzo mieści że Dama która "zawsze ma rację" napisała to co napisała podpisuję się wszystkimi kończynami pod tym co napisałaś Ty droga Gat oraz pod słowami Magdolota i ToOnJurka.
              Dość, po prostu dość.
              I jeszcze ten Rostek sprytnie wprowadzony do rządu tylnymi drzwiami. A może taki był właśnie scenariusz? Najpierw głupiutkie psiapsiółki a jak dadzą ciała to przy pierwszej lepszej okazji zmiana na starą gwardię z opus dei.
              Przekombinowali i tylko Dzidzi mi żal :(
              • gat45 Re: Ale o co chodzi? 08.02.15, 10:32
                Nie wiem, kto to jest Dzidzia, ale nie w tym rzecz.
                Nie jestem przekonana, o Inno, że możesz już być ze mnie całkowicie zadowolona :) Bo jak się uaktywni pan Prezes, sondaże PiS wzrosną, jak państwo z PiS dadzą przedsmak swojego panoszenia się, to - obawiam się - moje dzisiejsze postanowienia mogą się zachwiać. I powiem sobie kolejny raz, że lepsze rządy głupich, wrednych i chytrych niż naprawdę niebezpiecznych. Pewnie zresztą mój żal do PO jest właśnie za to tym większy. Czuję się jak ktoś, kto w pysk dostał, ale wobec większego niebezpieczeństwa musi popierać bijącego. Nieładnie, niesmacznie, nieprzyzwoicie PO sobie ze mną poczyna. Wiem, że przyzwoitość i polityka nie idą w parze, ale popluć jadem sobie mogę. Przynajmniej tyle. Fuj. Ogólny fuj.
                • ploniekocica Re: Ale o co chodzi? 08.02.15, 10:43
                  Gatu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  Jak to nie wiesz, kto to jest Dzidzia?????????????????????????????????????
                  • gat45 Re: Ale o co chodzi? 08.02.15, 12:31
                    O Istoto Najwyższa !!!!!!
                    Tak się zafiksowałam w tamtym wpisie na politykach i innych takich ffffstręciuchach, że żadne iunctim z porządnymi ludźmi mi się nie było włączyło.
                    Wybaczenia proszę, o Dzidziu B. !
            • damakier1 Re: Ale o co chodzi? 08.02.15, 11:55
              Co znaczy "będzie mi coraz trudniej"? Nie jestem zadaniowym funkcjonariuszem PO i nie muszę sobie zadawać trudu, by bronić czegoś, do czego nie jestem przekonana. W tym wypadku zresztą w ogóle nie miałam na uwadze Po. Odnosiłam się do konkretnych słów prezydenta wypowiedzianych w konkretnym wywiadzie. Właśnie - nie do swej projekcji, tylko do tego, co Komorowski powiedział. Oczywiście, można być przekonanym, że mamy do czynienia z perfidnym spiskiem (niech żyją teorie spiskowe!), ale można też mieć przekonanie, że prezydent niekoniecznie musi podgrzewać i tak już gorąca atmosferę zapowiadając, że gdzieś ma wszystkie wątpliwości, a wszyscy przeciwnicy Konwencji są głupi i mają wszy.
              Prawdę mówiąc, mając ogromną nadzieję, że prezydent ostatecznie Konwencję podpisze, obawiam się jednak mocno, że w przekonaniu Gata jest sporo racji. Wtedy na pewno nie będę się trudziła z obroną prezydenta. Ale na razie czekam z oceną na to, co prezydent w tej sprawie zrobi.
              • gat45 Re: Ale o co chodzi? 08.02.15, 12:29
                Tak samo jak mnie jest coraz trudniej, Damo. Dokładnie to miałam na myśli i dałam temu wyraz. Widać niezupełnie jasno. No to teraz jest jaśniej :)
                W odróżnieniu od Ciebie ja nie czekam na to, co prezydent zrobi. Właściwie już mi wszystko jedno. Tym wyrachowanym krętactwem już u mnie stracił, co miał stracić. Co zrobi później i tak będzie ściśle koniunkturalne - na tyle pan prezydent już mi się przedstawił jakby wizytówkę wręczał. W moich oczach jako osoba pan Bronisław Komorowski już się nie zrehabilituje samym ostatecznym podpisem. Niestety.
                • damakier1 Re: Ale o co chodzi? 08.02.15, 13:05
                  gat45 napisała:

> Tak samo jak mnie jest coraz trudniej, Damo. Dokładnie to miałam na myśli i dał
                  > am temu wyraz. Widać niezupełnie jasno. No to teraz jest jaśniej :)

No to mi ulżyło. Bo powiem Ci, że tak, jak zrozumiałam to troszkę zabolało.

> W odróżnieniu od Ciebie ja nie czekam na to, co prezydent zrobi. Właściwie już
                  > mi wszystko jedno.Tym wyrachowanym krętactwem już u mnie stracił,

Ja tego nie uważam za krętactwo.

> Co zrobi później i tak będzie ściśle koniunkturalne

Jednym słowem postąpi źle, to świnia, bo postąpił źle. Postąpi dobrze, to też świnia, bo motywy ma wredne. Jak nie kręcił, dupa z tyłu!
                  • gat45 Re: Ale o co chodzi? 08.02.15, 13:24
                    damakier1 napisała:

[..]
                    > Jednym słowem postąpi źle, to świnia, bo postąpił źle. Postąpi dobrze, to też ś
                    > winia, bo motywy ma wredne. Jak nie kręcił, dupa z tyłu!
                    >

No. Właśnie tak to jest, jak się wykorzysta czyjś kredyt zaufania do ostatniego szeląga. Pan prezydent rzeczywiście mną już się nie musi przejmować. Dupa z tylu mu zostanie na amen.
                    Aha , uważam, że jako wyborca PO wyłącznie zastępczo (bo nie ma opcji, która by mi naprawdę odpowiadała), to i tak długo wytrzymałam.
                    • gat45 Re: Ale o co chodzi? 08.02.15, 13:27
                      i jeszcze jedno "aha" :
                      Myślę, że Tobie rzeczywiście jest trudniej, jako że zawsze do PO było Ci bliżej niż mnie (mam nadzieję, że tym razem ujęłam to jasno i że nic Cię nie zaboli, bo bym sobie nie darowała, o Damo !).
                      • damakier1 Re: Ale o co chodzi? 08.02.15, 13:43
                        :)
              • ave.duce Re: Ale o co chodzi? 04.03.15, 23:01
                damakier1 napisała:

> Prawdę mówiąc, mając ogromną nadzieję, że prezydent ostatecznie Konwencję podpisze

O ile nie przerżnie tych wyborów.
                Mnie, tak czy inaczej, ma "z głowy".
          • inna57 No i się geniusze dogadali 25.02.15, 18:47
            Żeby nie było na prezydenta że uwalił konwencję to "prześwietny" senat postanowił wrzucić konwencję do najciemniejszego kąta zgodnie z wolą epidiaskopu. Będziemy mieli nowoczesne państwo obywatelskie na świętego Nigdy.
            Wstyd mi za Polskę, wstyd mi za tych którzy 25 lat temu dokonali klasycznego "hop, siup zmiana dup".
            A pytany w trakcie kampanii prezydent - "co z konwencją?"- bezradnie rozłoży łapki i stwierdzi - "nie podpisałem, bo mi senat tego jeszcze nie klepnął"
            Chcecie to sobie głosujcie na rozmodlonego Bronia czy Andrzejka to już chyba lepiej oddać głos na Anię Grodzką.
            • man_sapiens Re: No i się geniusze dogadali 25.02.15, 21:38
              Grodzka jako prezydent coraz bardziej mi się podoba i to pomimo mojej awersji do zielonych.
            • magdolot Re: No i się geniusze dogadali 06.03.15, 11:55
              inna57 napisała:

> Żeby nie było na prezydenta że uwalił konwencję to "prześwietny" senat postanow
              > ił wrzucić konwencję do najciemniejszego kąta zgodnie z wolą epidiaskopu. Będzi
              > emy mieli nowoczesne państwo obywatelskie na świętego Nigdy.

Zabrakło im kolubryny. :))) I nie obronili okopów św. Bronka - jednak będzie musiał zadecydować, bidunio. I to w momencie kiedy mu siadły sądarze po wyprawie japońskiej. Flary rozwieszone, "krąg śniegu wydeptany"... 30 dni Kądora rossspoczęte. Tik tak, tik tak, tik tak!

Cuda niewidy na fejsie. Fczoraj pod opisem cudów które nastąpią w senacie, mających uratować prezydenta przed narażeniem się episkopatu, oszukany naród się pienił jak fściekły i groził jak żarówka Osram. Pytałam ja fczoraj, czy naprawdę poparcie 90% Polaków nie starcza do "przegłosowania" e-PiSkopatu i trza pełnych stu? Dzisiaj pod doniesieniem, że senat ratyfikację klepnął... naród się pieni i grozi i wyrzeka na morderczy żęder...
    • ploniekocica A ja mam pytania w aproposie Dudy 08.02.15, 10:50
      Po pierwsze: dlaczego wszyscy ulubieńcy Prezesa Pana wyglądają tak samo (łącznie z nim) - mają zamiast twarzy facetów okrągłe buźki przerośniętych, albo i podstarzałych niemowlaków.

Po drugie:
      W ogole rodowód kandydata zapiera w piersiach dech. Toż to nie bylo kogoś takiego od stuleci... nie mowiąc o tym, że po 1989 r. na pewno!

Rodowód w sensie pedegree? Coś przeoczyłam????

"W przyrodzie tak już jest, że jak coś jest małe, cherlawe i niezbyt mądre, to musi być jadowite" R.Kipling
      • damakier1 Re: A ja mam pytania w aproposie Dudy 08.02.15, 13:42
        Kociczko, wybacz! Nie mogłam się oprzeć i Twym pomysłem natchniona, poleciałam na fk.
        Oto tantiemy.
        • tojajurek Dzień po... 08.02.15, 14:02
          Oczywiście mam na myśli akademię ku czci Kandydata z występami.
          Parafrazując Innego Znanego Poetę (niespokrewnionego z Kandydatem):

Dudę nadętą na mównicy widząc,
          Pan Jurek rzekł krótko: Fi donc!
          • ploniekocica Re: Dzień po... 08.02.15, 14:29
            A ja czekam i czekam, i czekam.....
            na odpowiedź Sawy,com, w czym jest tak niesamowity ten rodowód Dudy Andrzeja. Bo zważywszy na to, że mieliśmy polityków bardzo arystokratycznie skoligaconych (nie żeby to mi imponowało), prawnuków noblistów (tez coś), powinowatych Piłsudskiego (fi donc, że zacytuję Jana i Jurka) itd. to kim jest Duda pan? Musi mieć papieża i to niejednego w tym przesławnym rodowodzie.
            Duda cudowne dziecko dwóch papieży?

PS. Obrażam coś?
            • ave.duce Re: Dzień po... 11.02.15, 16:35
              To tak jak ja czekam na wyjaśnienie nt. duchowego Aids :(
              • ploniekocica Re: Dzień po... 11.02.15, 16:40
                ave.duce napisała:

> To tak jak ja czekam na wyjaśnienie nt. duchowego Aids :(

Ale chcesz to wyjaśnienie od tego pana z broda w sukience, co to trzyma? Dzisiaj wśród rolników też.
                • ave.duce Re: Dzień po... 12.02.15, 08:01
                  Aż tak ambitna nie jestem (powiem nawet więcej - fcale nie jestem...) - wystarczy wyjaśnienie mili.tarki (?).
    • ave.duce ad. 3 14.02.15, 22:20
      ... W rytm piosenki „I want it all” Magdalena Ogórek weszła na scenę w hotelu w Ożarowie Mazowieckim ...

... I gotta get me a game plan, gotta shake you to the ground.
      Just give me what I know is mine ...

No!

ps. badziewne plastykowe konie - bezguście do entej potęgi.

Oto dr Ogórek vel czarny koń (jak wytłumaczył Joński) - w okazałości

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1609125,1,ogorek-ruszyla-z-kampania-bede-rzecznikiem-mlodych.read#PhotoSwipe1423948689480
      pps. ktoś (ha, ha, ha) podpalił - nomen omen - DESKĘ niejedną pod wiaduktem Trasy Łazienkowskiej. Cel wiadomy - przykryć konwencję SLD!
      • mariner4 Moja żona zwróciła uwagę, (ja nie) 16.02.15, 07:13
        Dlaczego pani Ogórek w lutym chodzi w krótkich rękawkach?
        M.
        • ave.duce Re: Moja żona zwróciła uwagę, (ja nie) 16.02.15, 08:06
          mariner4 napisał:

> Dlaczego pani Ogórek w lutym chodzi w krótkich rękawkach?
          > M.

Bowiem atmosfera na sali była gorąca od oklasków ;)
      • ave.duce ad. 3 ma tylko 2 miesiące na naukę ;) 04.03.15, 22:14
        Pytanie o ocenę swoich szans na zwycięstwo skwitowała: - Ja nie umiem przegrywać.
        • ave.duce Re: ad. 3 ma tylko 2 miesiące na naukę ;) 07.03.15, 18:14
          "prezydent powinien stać na straży konstytucji, na straży prawa, a nie tylko stać na krześle"

Kto dr Ogórek wymyślił ten toporny bon mot?

Pałac Prezydencki będzie szczególnie wyczulony na problemy kobiet.

Biedny Pałac...
      • ave.duce Czy Kalita to przeczyta 16.03.15, 10:34
        i... zrozumie?

www.wirtualnemedia.pl/artykul/unikanie-mediow-przez-magdalene-ogorek-samobojcza-strategia-kampanii-wyborczej
      • ave.duce ad. 3 słyszałam 30.04.15, 08:48
        (słowo!) kandydatkę dr O.mówiącą, że na jej spotkaniach jest bardzo duża frekwencja.
        Na targowiskach?
    • ave.duce Re: Kandydaci 16.02.15, 09:04
      Dr Ogórek z dr. Dudą urządzą szpital na peryferiach.
      • magdolot Re: Kandydaci 16.02.15, 12:04
        A jak szpital będzie polowy to załapie się doń i urzędujący prezydent. Jako pacjęt/zwierzyna, bo sam polowym już nie jest, bycia polowym albowię wyrzekł się dla narodu, otóż, no.
        A wew tym szpitalu fffszyscy kandydaci [i polowi i pacjęci]... pracowicie nieważkują unosząc się jak stado gołębic nad narodem swym i spijajonc mu z dziobka.

Takież jaja aż do maja i choć absurd z tego chlusta będzie jak rzekł Zaratustra, bo kasting na Nadpolaka to draka nie byle jaka.
        • ave.duce Re: Kandydaci 16.02.15, 17:42
          śmieszy mnie to podkreślanie "doktorstwa" u dwojga kandydatów. Teraz doktorat to jak kiedyś magisterium.
          • magdolot Re: Kandydaci 16.02.15, 20:12
            Si. I widać po kandydatach, że i doktorat się strasznie dewaluuje, bo jak ktoś już napiździł 300 stron o czymś, to nie wypada nie dać. A jak się fspomni Kaczyńskiego z Pawłowicz to i profesur i śmieszy i śmierdzi. Zagwazdrali ffffszystko f tem pendzie do SiVi i mamony. Dobrze że Wróbel z Kępą jeszcze nie są profesoramy. Chociaż.
    • ave.duce ad. 1 20.02.15, 07:44
      Zwycięży Andrzej Duda, zwycięży polski kraj!

Wierzymy, że się uda, szczęśliwy miesiąc maj,

W Krakowie na Wawelu
      Zygmunta bije dzwon
      Nadzieję w sercach wielu
      Obudził właśnie on

Wierzymy, że się uda!
      Szczęśliwy miesiąc maj,
      Zwycięży Andrzej Duda!
      Zwycięży polski kraj!

Wierzymy, że się uda..

Z Beskidu Wisła płynie
      Aż do Bałtyku fal
      Niech Polska nie zaginie
      Odpłynie smutek, żal

Wierzymy, że się uda…

Od Bieszczad aż po Szczecin
      Z Gdańska po szczyty Tatr
      Słoneczko nam zaświeci
      Zawieje ciepły wiatr

Wierzymy, że się uda…

Niech polską ziemię orze,
      Rolników polskich pług,
      W tej pracy szczęść Wam Boże!
      Tak nam dopomóż Bóg!

Wierzymy, że się uda…

Niech polskie czarne złoto
      Górników polskich dłoń
      Dobywa je z ochotą
      A ty ich Polsko broń!

Wierzymy, że się uda…

Niech w szkole nasze dzieci
      Ojczysty znają los
      I orzeł biały wzleci
      I polskich pieśni głos!

Wierzymy, że się uda…

Bóg, Honor i Ojczyzna
      To jest nasz polski znak
      Niech kwitnie ziemia żyzna
      A my śpiewajmy tak!

Wierzymy że się uda!
      Szczęśliwy miesiąc maj
      Zwycięży Andrzej Duda!
      Zwycięży polski kraj!

Wierzymy, że się uda!
      Szczęśliwy miesiąc maj,
      Zwycięży Andrzej Duda!
      Zwycięży polski kraj!
    • ave.duce Kandydaci cd. 21.02.15, 17:23
      8. Kukiz
      9. Nowicka (poparcie Partii Pracy)
      • ave.duce Re: Kandydaci cd. - pogubiłam się ;) 21.02.15, 17:27
        10. Grodzka - Zieloni
    • ave.duce B. Komorowski: "Nasz prezydent" - hasło 25.02.15, 07:59
      bez polotu :(
    • ave.duce Re: Kandydaci 25.02.15, 08:03
      11. Jacek Wilk - KNP

„W jak wolność gospodarcza lub ustawa Wilczka, I jak interes międzynarodowy w polityce zagranicznej, L jak likwidacja zbędnych przepisów i przymusu płacenia ZUS, K jak kwota wolna od podatku najwyższa w Europie”
      • ave.duce Re: Kandydaci 25.02.15, 08:36
        12. Iwona Piątek - Partia Kobiet

Jezuuu... mało ich, mało ich do pieczenia?!
        • ave.duce Re: Kandydaci 27.02.15, 17:13
          13. Braun, Grzegorz.
    • ave.duce Prezydent Komorowski niczym jego poprzednik 28.02.15, 08:59
      - puszczony samopas nie potrafi się zachować. Wstyd!
      • magdolot Re: Prezydent Komorowski niczym jego poprzednik 28.02.15, 12:52
        Ja być burak z Polska, ja "Szogun" z Rysiek Chamberlain oglądać a Kurosawy - nie?
        Kiedyś żem w ągielskiej prasie czytała dwustronnicową analizę straszliwie skopanego przez Lady Di dygu przed japońskim cysorzem. Dyg wyszedł niezgrabny i w związku z tym powaga angielskiej monarchii i co za tym idzie i powaga Imperium zdrowo nadszarpnięta została. Co za fstyd! Komorowski ma farta, że żyje w chamskim kraju - seppuku go ominie.
      • inna57 Re: Prezydent Komorowski niczym jego poprzednik 28.02.15, 13:34
        Wszyscy pamiętamy że jego kacza ćwokowatość wywaliła z pałacu szefa protokołu dyplomatycznego który był tam od chwili powstania urzędu. Za czasów Olka oprócz wpadek ze słabą głową przytrafiła się tylko jedna pamiętna banalna wpadka, jednak też wobec gościa z kraju kwitnącej wiśni, kiedy to piękna Jola wystąpiła w pantofelkach bez pięt co zgodnie z protokołem jest niedopuszczalne. Czy obecny miłościwie nam panujący wśród całej rzeszy zbędnych urzędasów znalazł miejsce dla tego jednego niezbędnego wątpię. Co widać niestety po zachowaniach w różnych sytuacjach. Taką mamy klasę polityczną. I o ile za prl-u po pierwszym siermiężnym robotniczo-chłopskim okresie szybko zorientowano się że jak się chce na salony to trzeba nabrać ogłady to już styropianowcy mieli z tym duży problem i niechętnie uczyli się od mądrzejszych od nich.
        Kiedyś do polityki nie trafiało się z ulicy. Każda młoda dama i młody kawaler ze sfer które do wielkiego świata aspirowały przechodził przez lata dogłębną edukację w zakresie etykiety. I nawet kiedy ktoś z nizin miał szansę do nich doszlusować to musiał się przystosować. Niestety obecnie nie jest mi obcy obrazek wielkiego profesora który chodził w stroju mało pasującym do pozycji (flanelowa kraciasta koszula spawacza, kwiecisty krawat, dresowe spodnie i kufajka budowlańca) a cały obiad (wszystkie trzy dania) jadał łyżką do zupy.
        • behemot17-13 Re: Prezydent Komorowski niczym jego poprzednik 02.03.15, 22:40
          Na etykiecie i protokołach się nie znam. Jednak jakieś minimum powagi powinno być zachowane, że przykładem sypnę z pamięci - sandałki/ laczki na stopach zamiast najzwyklejszych buciorów.
        • damakier1 Kto zabroni bogatemu biednie żyć? 03.03.15, 13:09
          inna57 napisała:

Niestety obecnie nie jest mi obcy obrazek wielkiego profesora który chodził w stroju mało pasującym do pozycji (flanelowa kraciasta koszula spawacza, kwiecisty krawat, dresowe spodnie i kufajka budowlańca)

A czemuż byś chciała pozbawiać profesora prawa do flanelowej koszuli i kufajki? Myślę, że nie chodzi o to kto się we flanelę przyodziewa, tylko w jakich okolicznościach przyrody to czyni. Ja dla naprzykładu bardzo lubię po ogrodzie we flanelach hasać, a i na spacer z Wronką też się wyrafinowanie elegancko nie stroję. Dopiero, gdy na raut się udaję, w jedwabie się owijam i medalami obwieszam.
          • ave.duce Re: Kto zabroni bogatemu biednie żyć? 03.03.15, 15:15
            damakier1 napisała:

> Dopiero, gdy na raut się udaję, w jedwabie się owijam i medalami obwieszam.

Niewiele tych jedwabiów trza ;)
          • inna57 Re: Kto zabroni bogatemu biednie żyć? 03.03.15, 15:43
            Właśnie o "okoliczności przyrody" chodzi. Jak to mawiał mistrz Fredro "mierz proporcjum mocium panie". Wielki profesor jej zmierzyć nie potrafił. Jak to w mądrym przysłowiu głoszą "frak pasuje w trzecim pokoleniu".
    • inna57 -1 02.03.15, 15:26
      Kukiz
      • ave.duce Re: -1 02.03.15, 18:32
        Jeszcze poczekajmy, jeszcze się nie śpieszmy ;)
    • ave.duce Komitety mnożą się, dwoją i troją ;) 03.03.15, 12:46
      ale ich liczba raczej nie przekroczy 20.
    • ta Re: Kandydaci 05.03.15, 13:20
      Już wiem, że przyszły prezydent nie będzie moim prezydentem. Wzięło mnie to i zasmuciło ogromnie, ale się wyczerpałam i ręce mi opadły, tak bezwładnie i nisko, że nie podźwignę ich żadną siłą w dniu wyborów. Jest ciemno, głucho i durnowacie. Ot co.
      • ave.duce Re: Kandydaci 06.03.15, 18:11
        ta napisała:

> Już wiem, że przyszły prezydent nie będzie moim prezydentem.

Z taką wiedzą jak żyć, pani Ta, jak żyć?
        • ta Re: Kandydaci 07.03.15, 22:40
          Ciężko żyć, powiem szczerze i bez egzaltacji droga pani Ave, ciężko. Pojawił się ślad tego uczucia beznadziei, które w tzw. "czasach" dławiło. Noszkurde, nie sądziłam, że to możliwe.
          • ave.duce Nawet w I turze nie mam na kogo 09.03.15, 18:42
            zagłosować :(
    • ave.duce "Wybierz zgodę i bezpieczeństwo" 07.03.15, 18:18
      - hasło kampanii B. Komorowskiego, jesssu...
      • ave.duce à propos B.K. - 07.03.15, 18:23
        Dzisiaj w "Śniadaniu w Trójce" żal było słuchać, jak wił się prezydencki doradca, Henryk Wujec, w sprawie podpisania wiadomej Konwencji.
      • behemot17-13 Re: "Wybierz zgodę i bezpieczeństwo" 07.03.15, 22:13
        Sobotę miałem zaplanowaną, najpierw market w celu zakupienia wykładziny dla niedoszłej teściowej. Następnie mocowanie się z ową materią, aby przylegała i żeby efekt były powiedzmy zadowalające. Pełen optymizmu zabrałem się do czynności a tu klops, nie szło, bom w tej materii nieobeznany. W chwilach zwątpienia robiłem przerwy na" zasłużony" odpoczynek, kawa, herbata i przekleństwa w duchu i kampania Komorowskiego z telewizorka. Zadanie sobie narzucone wykonałem, wykładzina leży sobie całkiem całkiem i przylega. Komorowski jest niestety na etapie obcinania kuponów z poprzedniej kadencji, ale zaraz, jakich kuponów? Paragon ma?
        • ave.duce Re: "Wybierz zgodę i bezpieczeństwo" 08.03.15, 13:53
          Przemówienie usypiające...
          • behemot17-13 Re: "Wybierz zgodę i bezpieczeństwo" 08.03.15, 19:06
            Pewnie się czepiam, bo tak mam. Jakbym słuchał i wdział proboszcza z ambony. Intonacja Komorowskiego mnie zmusza do pozycji klęczącej, na razie nie przyklękam podczas kazania.
            • gat45 Re: "Wybierz zgodę i bezpieczeństwo" 09.03.15, 08:36
              Na jego sposób mówienia to ja narzekałam, jak tylko został rzucony na kandydata na kandydata blisko pięć lat temu. Ale ponieważ Sikorskiego nie znosiłam, a Komorowski tylko mnie denerwował, to w tych prawyborach byłam jednak za BK. Po pięciu latach Sikorskiego nadal nie lubię, a Komorowski mi podpadł ostatecznie swoją reakcją na Konwencję (była tu gdzieś moja rozmowa z Damą na ten temat). A propos, dlaczego żaden wywiadujący doradców Prezydenta dziennikarz nie zdziwi się, że tent tekst pod kątem zgodności z konstytucją analizuje się w kancelarii dopiero teraz ? Leży sporny tekst od lat, hałasu dookoła niego sporo, a kancelaria prezydenta co ? To przecież nie jakaś ustawa, w której można do końca wprowadzać poprawki i rozumiem, że prezydent czeka na ostateczną wersję, ale teraz ? Albo lenistwo (co jestem w stanie rozumieć, ale trochę nie uchodzi, bo raczej zakrawa na lenistwo umysłowe, a to trochę nie uchodzi na tym stanowisku), albo krętactwo.
              Fuj.
              To już dla pana Komorowskiego, kandydata na drugą prezydenturę, lepiej byłoby było mnie uśpić jeszcze skuteczniej niż rozdziamdzianym sposobem mówienia, może bym przeoczyła ten fakt, który mnie od niego jako prezydenta odstręczył na amenT. I amenT.
              • behemot17-13 Re: "Wybierz zgodę i bezpieczeństwo" 09.03.15, 22:25
                Jeśli chodzi o sprawę podpisania Konwencji, to odnoszę wrażenie, że nasz prezydent najchętniej umyłby ręce, jak najdalej od wyrażenia swojego zdania w tym temacie. Stąd to kluczenie - pod kątem zgodności z Konstytucją.
                To może Nałęcz niech zostanie prezydentem, albo jakiś inny doradca, sekretarz, spowiednik.
                Przecież to takie proste, mam swoje zdanie, ale nie, trzeba znaleźć alibi, gdyby coś.
    • ave.duce Kto chce - nich czyta o kolejnych 11.03.15, 15:47
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114871,17530359,Oto_kandydaci_na_prezydenta__o_ktorych_pewnie_nie.html#Prze
    • man_sapiens Re: Kandydaci 11.03.15, 20:11
      Skończyły się żarty, zaczęły się schody i trzeba zbierać podpisy.
      Dzisiaj Anna Grodzka rozwiewa nadzieje. Jak poinformował na Twitterze Michał Tracz z TVN24, kandydatka przyznała, że jej sztabowi nie uda się zebrać wymaganych podpisów.
      ...
      Najprawdopodobniej podpisów nie zbiorą też Wanda Nowicka, Paweł Kukiz, Grzegorz Braun, Jacek Wilk z KNP czy Kornel Morawiecki, który pięć lat temu zdołał się zarejestrować. Nawet tysiąca podpisów nie udało się jeszcze (i zapewne nie uda) zebrać Waldemarowi Desce

Grodzkiej będę żałować.
    • ave.duce Młodzi ludzie popierają 21.03.15, 22:56
      https://r-scale-dc.dcs.redcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p1/i/0f3d014eead934bbdbacb62a01dc4831/72d1e3fa-cff9-11e4-81e5-0025b511229e.jpg?type=1&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=640&srch=2000&dstw=640&dsth=2000
      • damakier1 Już byłam pewna, że zagłosuję 03.05.15, 13:20
        na Grzegorza Brauna, po mnie przekonał obietnicą intronizacji Chrystusa Króla, ale teraz się znowu waham, bo zobaczyłam:

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xta1/v/t1.0-9/17930_755908451192531_5222163600745127013_n.jpg?oh=92bea7cf2dbaeee4c715ecd4e3f65207&oe=55980FAB&__gda__=1438866536_d23d828a9f54f255c8a58e00e19ef06b
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka