Dodaj do ulubionych

Re: "Kler"

05.10.18, 00:00
Czy ten film będzie równie przełomowy jak "Człowiek z marmuru"? Wiele na to wskazuje, i jest wiele analogii.
Obserwuj wątek
    • tojajurek Re: "Kler" 05.10.18, 00:04
      Jak "Kiler"?
      Na drugie mam Sceptyk.
    • scoutek Re: "Kler" 05.10.18, 09:05
      IMO tak, Erte
      Już sama ilość widzów świadczy o tym
      To nie jest pęd owczy tylko chęć zobaczenia o co chodzi. I myślę, że to dobrze wróży
      Tym bardziej, że film jest zrobiony świetnie
      Zauważ, że krytyką zajmuje się prawa strona a kościół właściwy nabrał wody w usta
      • erte2 Re: "Kler" 05.10.18, 11:59
        Wg mnie Smarzowski tym filmem przeorał dziś świadomość Polaków tak jak onegdaj Wajda "Człowiekiem z marmuru". Bo tak jak nagle wielu ludziom żyjącym gnuśnie w PRL-u nagle otworzyły się oczy, ujrzeli że ten król jest nagi, że świeci wielką gołą dupą wmawiając "ciemnemu ludowi" że to Słońce - tak dzisiaj wielu Polaków uprzytomni sobie że przez lata byli oszukiwani przez "urzędników pana B.", i że cala ta organizacja to jedna wielka mafia żerująca na ludzkiej naiwności i potrzebie metafizyki.
        A dziś mamy do czynienia z jeszcze czyś gorszym - dwie mafie (kościelna i pisowska) zawarły sojusz i podzieliły się wpływami wspierając jedna drugą. Stąd zmasowany atak pisich na ten film, gdyż zdają sobie sprawę że odwrócenie się Polaków od czarnej mafii oznacza również ich spektakularny upadek.

P.s. Przysięgam na wszystko że założyłem wątek zanim przeczytałem wstępniak Baczyńskiego w ostatniej "Polityce".
        • eulalija Re: "Kler" 05.10.18, 12:15
          Ze też cholera nie znoszę tłumów, kin, zapachu popcornu...
          Jak tylko da się kupić na płytce, natychmiast nabędę.
          A Smarzol bardzo dobre filmy robi.
          • ave.duce Re: "Kler" 05.10.18, 12:38
            Może?

iplax.eu/watch/kler-ca%C5%82y-film-2018_UJuWLUcorPqu7ec.html
            • gat45 Re: "Kler" 05.10.18, 20:30
              ave.duce napisała:

> Może?
              >
              > iplax.eu/watch/kler-ca%C5%82y-film-2018_UJuWLUcorPqu7ec.html
              >

Niiiiiiiiiiiiii. Coś całkiem innego się wŁAŃcza. Albo ja nie umiem.
              • eulalija Re: "Kler" 06.10.18, 09:14
                Też się z wywalonymi gałami rzuciłam.
                A tu psinco.
                Ale w dobre chęci wierzę.
                • ave.duce Re: "Kler" 06.10.18, 10:49
                  sorki... mam za wolny net... jest tutaj, ale trzeba się zarejestrować:

cinemateka.pl/ogladaj/810402-kler

jeszcze raz - przepraszam...
          • scoutek Re: "Kler" 05.10.18, 14:17
            Na ten film nie biorą popcorn.....
          • yoma Re: "Kler" 07.10.18, 12:12
            Eulalija - idź do studyjnego. Bez popcornu.

Wczoraj byłam w studyjnym na czymś innym i na Kler na późnowieczorny seans jeszcze były bilety :)
        • magdolot Re: "Kler" 07.10.18, 03:02
          Nie wiem jak to jest z przeorywaniem świadomości. Irlandczykom zabrało to ćwierć wieku zanim zaorali KK. Ale u nich było inaczej. Akurat jak tam przyjechałam w jesieni 1994 upadł rząd, bo zwlekał z wydaniem Anglikom ks. Smitha, pedofila który przez 30 lat molestował katolickie Irlandzkie dziatki w Belfaście. Upadł, bo normalny szary Irlandczyk wkurwił się tym do białości, a ja z oczami jak talerze oglądałam w irlandzkiej tivi kolejnych kajających się i przepraszających naród hierarchów.
          Do tego nam jeszcze sporo brakuje.
          Potem była długotrwała upiorna afera z sierocińcami, a potem lekarze zgodnie z prawem [konstytucją] spektakularnie zabili ciężarną kobietę.
          ------------------------------
          Dzisiaj "Kler" zaliczyłam. Kwiczałam w innych momentach niż publika. Zapewne dlatego że rodzice trzymali mnie z dala od KK. Dojmująco czułam rosnącą w miarę projekcji wdzięczność dla rodziców. Dlatego nic a nic nie czuję się prorokiem. Sceny dla mnie masakryczne na owieczki mogły podziałać inaczej. Moje rachunki z KK są zupełnie inne, niż owieczek i byłych owieczek. Ale były momenty absolutnej ciszy, kiedy kino zamierało zawiśnięte na ekranie. Ta cisza była dojmująca i na miejscu klechów właśnie jej bym się bała, nie kwiku publiki.
          • yoma Re: "Kler" 07.10.18, 12:13
            O, to to.
            • ewa9717 Re: "Kler" 07.10.18, 21:17
              U mnie link działa, tylko dźwięk słaby. Nic to, jutro chyba obejrzę w kinie.
              • ewa9717 Re: "Kler" 07.10.18, 21:33
                ewa9717 napisała:

> U mnie link działa, tylko dźwięk słaby. Nic to, jutro chyba obejrzę w kinie.
                Errata. Działa, ale to nie "Kler" ;)
                >
                • yoma Re: "Kler" 08.10.18, 11:04
                  Idź do kina. Co duży ekran, to duży ekran.
                  • ewa9717 Re: "Kler" 08.10.18, 17:12
                    yoma napisała:

> Idź do kina. Co duży ekran, to duży ekran.
                    Pójdę obowiązkowo, nawet gdyby w linku był ten film, zawsze dorzucę do tych niebojkotujących choć duszyczkę! ;) W moim małym pipidówku (ale kino mamy fullwypas) film idzie kompletami, a seansów już było 6, będzie jeszcze przynajmniej cztery, z trudem dostałam bilet na sobotę przed do południa!
                    >
                    • scoutek Re: "Kler" 08.10.18, 18:44
                      W 10 dni dwa i pół miliona widzów
                      Niessamowite

A po ogłoszeniu w necie mapy pedofilii w Polsce nastąpiło kolejne 70 zgłoszeń
                      Dzieje się
                    • yoma Re: "Kler" 08.10.18, 18:58
                      Dzielna dziewczynka :)
          • yoma Re: "Kler" 08.10.18, 11:03
            Ale wiecie co, oglądając wczoraj wiadomości (nie "Wiadomości"!) odniosłam wrażenie, że coś drgnęło. Jakieś marsze, jakieś prośby o wybaczenie...
            • scoutek Re: "Kler" 08.10.18, 13:30
              i ta mapa krzywdy ludzkiej opublikowana przez fundację "Nie lękajcie się"
              wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/mapa-koscielnej-pedofilii-w-polsce/n5x5whm
              tak, coś drgnęło
    • yoma Re: "Kler" 08.10.18, 11:29
      Taki głos w dyskusji znalazłam

m.facebook.com/story.php?story_fbid=1145189388963068&id=100004160524365&_ft_=top_level_post_id.1145189388963068%3Acontent_owner_id_new.100004160524365%3Aphoto_id.1145187932296547&__tn__=%2C%3B
    • trusiaa Re: "Kler" 09.10.18, 10:28
      "Nie wiem, nie widziałam, to się wypowiem"...
      Grażyna Szapołowska o "Klerze": "To zwykła nagonka. Dosyć tego!"
      • yoma Re: "Kler" 09.10.18, 11:09
        To niech nie oddycha, z czym ma problem.
    • magdolot Re: "Kler" 09.10.18, 13:50
      Parol nieźle pojechał:
      studioopinii.pl/archiwa/189027

Wczoraj mnie to troszku zaniepokoiło, ale dziś sobie myślę że za 2 tysiące lat straszenia ludzi ogniem piekielnym, kotłami ze smołą tudzież otchłanią klechom coś też się należy. :-)

Także uważam za dobry znak nieśmiałe próby przepraszania i zrobienia z tym cokolwieka. Bo z zagranicznej praktyki wiadomo, że ony zaczynają przepraszać dopiero jak już jest po ptolach i się zrobiło za późno.
      Pamiętam irlandzkiego księdza, który w początkach afery Paetza zaklinał nasz kler, żeby się z takimi rozprawiał uczciwie i publicznie. Nasz KK wtedy wolał się pozbyć z szeregów pryncypialnego aż do bólu zębów Tomasza Węcławskiego i pracowicie z niego robić podstarzałego erotomana, niż tknąć paluszkiem erotyczną laleczkę Pawła VI. Specyficzny rodzaj oczyszczenia...

Niemniey yednak doceniam biskupa opolskiego, choć przede wszystkim za to, że jednak sparafrazował "Wybaczamy i prosimy o wybaczenie" i napisał "Przepraszamy i prosimy o wybaczenie". Mundry gość. :-)
      • ewa9717 Re: "Kler" 09.10.18, 17:19
        Nie znam wielu biskupów, ale przed tym właśnie był w Opolu biskupem Alfons Nossol, którego uważam za bardzo uczciwego.
        • magdolot Re: "Kler" 10.10.18, 02:15
          Nossol był gość.
          U nas przed Dziwiszem był Macharski. Porządny facet. A po Dziwiszu, szkoda gadać, Mordowicz, czy jak mu tam. Ujęły mnię we filmie lokalne smaczki. A szczególnie Lajkonik.
          Póki co widzę, że nowy opolski jest mniej durny niż inni, a do zwyczajnej uczciwości to im jeszcze okropne dużo brakuje.

Miło się zdziwiłam odpowiedzią Mikołejki [ostatnia "Polityka"] na pytanie czy podziela opinię, że jak władza zmieni się w ciągu roku to stosunki państwa z KK zostaną przemodelowane, a jeśli za 6 lat, to będzie rewolucja. Podziela. :-)
          To mimo wszystko ufniej patrzę w przyszłość.
    • trusiaa Re: "Kler" 10.10.18, 10:16
      Dzięki reklamie we Frądzi dowiedziałam się, że za kilka dni do kin wchodzi "Uwolnij mnie" - dokument o egzorcyzmach w KK. Mój frądziowy faworyt Jan Bodakowski jest wzburzony tym faktem:

"Skandal!!! Katolickie media promują szkodliwy film. Preludium do ataku na katolicyzm (jakim są bzdurne oskarżenia księży o pedofilie), ataku, którego jednym z przejawów jest nędzny film „Kler”, była akcja lewicowych mediów mająca na celu wprowadzenie w Polsce zakazu przeprowadzania egzorcyzmów. Zdaniem lewicowców podczas egzorcyzmów osoby zaburzone psychicznie są dręczone, poniżane, a nawet moletowane seksualnie."
    • iza.bella.iza Re: "Kler" 14.10.18, 03:20
      Dziś obejrzałam. Na dużym ekranie... I tak się to powinno oglądać!
      Refleksje swoje opiszę później, bo są póki co mocno są splątane...
      p.s. Po seansie wyszłam jako pierwsza, bo potrzebowałam świeżego powietrza... i generalnie Smarzowski jest genialny!
    • trusiaa Re: "Kler" 15.10.18, 12:07
      www.fronda.pl/a/kard-mueller-polska-narod-wybitny-ale-ten-kler,116770.html
      Dobry Niemiec, kardynał Gerhard Müller, w przemówieniu na święcie myśliwych w Węgrowie: Polska, naród wybitny. Ale ten ,,Kler''...

(...)"jeden aspekt, który nieco mnie zdenerwował. Mam tutaj na myśli film „Kler”, który ostatnio pojawił się w kinach, a który ukazuje tendencyjnie, w sposób negatywny całą społeczność kapłańską'' "Tak więc ta propaganda, która jest teraz obecna w niektórych mediach poprzez film „Kler”, ona uderza tak naprawdę we wszystkich Polaków. W ten sposób próbuje się tę duchową substancję Polski w jakiś sposób zniszczyć czy jej zagrozić. I dlatego proszę was i wzywam do tego, abyście stali za swoimi kapłanami, którzy was ochrzcili, którzy prowadzili was do wiary, którzy udzielali wam sakramentów, abyśmy nie poddali się tej fałszywej propagandzie''
      • trusiaa Re: "Kler" 15.10.18, 12:09
        Pardą za podwójny link - od miesiąca na forum nie działa funkcja podgląd, więc wysyłam w ciemno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka