trusiaa Re: Wojna 03.05.22, 08:15 Fala uciekających przed wojną Ukraińców napełniła rodzime antypolskie środowiska nadzieją na wyrugowanie choć trochę polskości. Postulują zaprzestanie uczenia polskiej historii i literatury, pod pretekstem dbałości o odczucia Ukraińców. Nie ma zgody na rezygnację z polskości! Zaćwierkała (po polsku?) Nowak - kuratorka eksperymentalna. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wojna 03.05.22, 12:53 forum.gazeta.pl/forum/w,28,173527405,173527405,Zgwalcone_Ukrainki.html Odpowiedz Link
trusiaa Re: Wojna 03.05.22, 18:43 I kto to mówi: "być może szczekanie NATO pod drzwiami Rosji" doprowadziło do tego, że Władimir Putin rozpoczął wojnę w Ukrainie"? Tatuś?! Papa... Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wojna 04.05.22, 10:14 Hipoteza: Putin ma kwity na Franciszka z czasów krwawej dyktatury w Argentynie. Odpowiedz Link
behemot17-13 Re: Wojna 05.05.22, 20:34 Dewot, uważający się za pośrednika boga. A że jego bóg ma ludzi głęboko w d..., cóż. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wojna 21.06.22, 21:55 Przychodzimy odchodzimy Leciuteńko na paluszkach Szczotkujemy wycieramy Buty nasze twarze nasze Żeby śladów nie zostawić Żeby śladów nie zostało Miasta nasze domy nasze Na uwięzi się kołyszą Tuż nad ziemią ledwo ledwo Jak wiatr mały to nie widać A jak wielki wiatr się zdarzy Wielka bieda puszczą cumy Zatrzepocą się zatańczą Miasta nasze domy nasze I polecą w stratosferę Przygarbionych w pustym polu Bez oparcia bez osłony Bez niteczki choćby coby Przytwierdzała nas do ziemi Wiatr nas porwie I poniesie Za kołnierze podniesione Porozrzuca gdzieś w przestrzeni Nam to nic przeczekamy Aż się skończy aż ucichnie To wstaniemy otrzepiemy Rączki nasze klapy nasze Żeby śladu nie zostało Od początku zbudujemy Miasta nasze domy nasze Sprzęty nasze lampy nasze Żeby wiatr miał czym kołysać Piwnica pod Baranami Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Wojna 24.07.22, 12:13 Ja sporo czasu spędziłem pracując w Bośni-Hercegowinie tuż po zakończeniu tam wojny prowadzonej przez Serbie i od tego czasu jestem skrajnym pacyfistą. I ta wojna wyzwoliła we mnie nienawiść do wszystkich wywołujących wojny. Niemało czasu spędziłem też pracując w Rosji - zaczynając od późnych '70 po wczesne 2000. I od tego czasu wiem, że Rosji i Rosjan trzeba się bać i nie można im ufać. 0,0 zaufania. Tacy są Rosjanie. To oczywiście uogólnienie, niesprawiedliwe w stosunku do nielicznych wyjątków. Ale nie tylko ja tak myślę. Fajny komentarz w Polityce tiny.pl/whzf4 (niestety tylko dla prenumerujących) od byłego oficera LWP mówi to samo. Oprócz braku hamulców przed okrucieństwem, ba, ludobójstwem - wyjątkowa skłonność do kłamstwa. Moje doświadczenie z pracy z Rosjanami: jeżeli w niewinnej, czysto technicznej sprawie zapytasz Rosjanina (np. "ile jest wolnego miejsca na dysku") to on zawsze odpowiadając skłamie, można być pewnym, że to na pewno nie tyle, ile ci powie. Jak mówi, że coś jest zielone, to to ma jakiś tam kolor ale na pewno nie zielony. To tak jak Mateusz M.. Zresztą ostrzelanie portu w Odessie dzień po podpisaniu przez Rosjan porozumienia w sprawie otwarcia wywozu zboża to z tej samej bańki. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wojna 24.07.22, 13:48 Nie tylko Mateusz M., niestety. Załgani Pi$$mani & co. z K. Jarosławem na czele. Odpowiedz Link
inna57 Re: Wojna 29.08.22, 19:37 Opatrzyła się. Niestety to norma w dzisiejszych czasach. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Wojna 30.08.22, 09:45 Jak każda wojna gdzieś tam, nie tutaj, ta też powszednieje. Te codzienne informacje o ofiarach Rosjan stają się dla większości nudne. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Wojna 14.10.22, 09:53 Nie tylko we Lwowie. O zmianie nastrojów wśród mieszkańców świadczy krążący po Lwowie żart: "Naprawdę wydałeś setki milionów dolarów na rakiety, żeby zostawić mnie bez ciepłej wody na dwa dni?". Poziom stresu na pewno jest podwyższony, ale przejawia się właśnie złością i determinacją do dalszej walki. Lęku, który towarzyszył nam 24 lutego, już nie ma. Chociaż odgłosy wybuchów za oknem to nic przyjemnego. Odpowiedz Link
scoutek Re: Wojna 15.10.22, 12:38 Ale to normalne. Człowiek nie może żyć długo w stanie najwyższego napięcia, musi to sobie jakoś obłaskawiać. I nie bez powodu się mówi, że do wszystkiego można się przyzwyczaić. Tylko niektórym to zajmuje więcej czasu lub bardzo się starają. Niestety. Tak działamy. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Wojna 15.10.22, 18:29 Ale właśnie stety - dzięki mechanizmom obronnym ludzie dają sobie radę w najgorszych czasach. Jakie to szczęście, że umiemy się śmiać. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wojna 02.02.23, 16:24 trwa. Ukraina walczy. A my w zasadzie w milczeniu oddajemy dyktatorkowi kawałek po kawałku ... Odpowiedz Link