Dodaj do ulubionych

Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :(

10.04.09, 21:19
Zyzak > wychowanek FM PiS > historyk bez warsztatu >

... "W pewnej chwili po prostu zdecydowałem, aby w pełni zaangażować się w badania historyczne. Czy wrócę do polityki? Każdy historyk badający dzieje, opisujący losy wybitnych postaci próbuje wczuć się z swojego bohatera, zastanawia się, jak on by na jego miejscu postąpił i rozwiązał dany problem. Zapewne każdego historyka korci możliwość kreowania rzeczywistości zamiast jej recenzowania. Ważne, by na danych etapie życia uczciwie powiedzieć, kim się jest".

Nie ciągnie pana do polityki? "Uważam się za historyka, a planowanie konwersji na zawód polityka mogłoby wypaczać moje podejście do zawodu" - wzrusza ramionami ...

www.dziennik.pl/magazyn-dziennika/article354545/Historia_oralna_Pawla_Zyzaka.html
ps. Moim zdaniem, praca magisterska powinna wnosić coś nowego, nie być zbiorem "wyPiSów bibliograficznych".

Winna być również dowodem na to, że ten, kto otrzymuje tytuł magistra > jest coś wart jako początkujący, ale jednak > naukowiec.

Wszystko schodzi na P(i)Sy?

:p
Obserwuj wątek
    • manny_ramirez Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 10.04.09, 21:27
      Nie czytalem ksiazki. Nie moge sie wypowiedziec o warsztacie. Co widze jednak ze
      negatywnie wypowiadaja sie politycy a historycy albo pozytywnie albo milcza.

Co raz bardziej wyglada to jak nagonka.
      • ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 10.04.09, 21:35
        PiSowski "guru" Gontarczyk n/t >

... I chyba w tym miejscu jest najważniejsza różnica pomiędzy historiografią Pawła Zyzaka a klasycznymi pojęciami na temat metod badania opisywanego przedmiotu. Wspomniany autor w deklaracjach wydaje się ostrożny: „starałem się podchodzić do zagadnienia ustnego przekazu nadzwyczaj ostrożnie“ (s. 8).

Jednak jego słowa nie przystają do treści napisanej przez niego książki. Tu bezkrytycznie cytuje lub przywołuje ustne przekazy bez względu na okoliczności, w jakich powstały, i to, kim jest osoba relacjonująca. Wiele ważnych dla Wałęsy informacji pada z ust jego politycznych przeciwników: Andrzeja Gwiazdy, Krzysztofa Wyszkowskiego i Anny Walentynowicz.

Jestem oczywiście daleki od tego, by, jak to czyniono do niedawna, całą trójkę wykluczać z historycznej narracji. Ale rygory warsztatu zobowiązują. Nie wolno zapominać, że ich relacje mogą być nacechowane emocjami i raczej nie wolno przyjmować ich a priori jako zobiektywizowany obraz historii.

Problem relacji ma w książce Zyzaka ciężar dużo poważniejszy. Wiele zawartych w niej informacji, w szczególności tych bardzo negatywnych dla obrazu późniejszego przywódcy „Solidarności“, zostało zaczerpniętych ze źródeł nieznanych. Z anonimowych relacji czasem pojedynczych osób, a czasem kilku wsi chyba zwoływanych przez niego na wiecach (cytuję: „relacja mieszkańców Popowa, Sobowa i Chalina“ – s. 64) ...

www.rp.pl/artykul/2,283737_Biografia_nieodpowiedzialna.html
        • manny_ramirez Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 10.04.09, 21:42
          czytalem, czytalem, nawet linkowalem, ale to nie podstawa do histerii aby
          odebrac Zyziakowi magisterium, Nowakowi profesure a braz za morde fakultety
          uniwersyteckie.
          • ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 10.04.09, 21:46
            manny_ramirez napisał:

> czytalem, czytalem, nawet linkowalem, ale to nie podstawa do histerii aby
            > odebrac Zyziakowi magisterium, Nowakowi profesure a braz za morde fakultety
            > uniwersyteckie.

Czy ja gdzieś tak napisałam?
            Uważam, że "ogólnie" magisterium > zwłaszcza w naukach humanistycznych > zeszło
            na psy.

Dziennikarstwo też.

• absolutt Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 10.04.09, 21:58
        A co to jest według ciebie?

"Prof. Piotr Franaszek z Instytutu Historii UJ przypomina sobie, że
        ubiegłoroczna obrona pracy Pawła Zyzaka wywołała konsternację wśród
        części jego pracowników. - Komentowano, że jest to praca oparta na
        anonimowych źródłach, czyli urągająca pewnym standardom. Ja bym
        takiej pracy magisterskiej nie przepuścił.

Zyzak chciał kontynuować pracę nad biografią Wałęsy na studiach
        doktoranckich na UJ. - Komisja egzaminacyjna we wrześniu ubiegłego
        roku stwierdziła, że metody badawcze i wiedza historyczna nie
        pozwalają mu podjąć studiów doktoranckich na ten temat - mówi prof.
        Franaszek."
        wyborcza.pl/1,75478,6447018,UJ_wstydzi_sie_za_Zyzaka.html
        manny_ramirez napisał:

a historycy albo pozytywnie albo milcza.

• manny_ramirez Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 10.04.09, 22:03
          Problem w tym ze jego praca oparta byla na calej masie zrodel w tym kilkunastu
          anonimowych.

Na magisterke taka prace bym puscil, na doktorat tez nie.
          • absolutt Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 10.04.09, 22:18
            Problem jest taki, że fachowcy mówią coś innego.

Anonimwo, to ja sE mogę.
            • manny_ramirez Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 10.04.09, 22:23
              Jestem z wyksztalcenia historykiem jesli to cokolwiek dla Ciebie znaczy.
              • absolutt Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 10.04.09, 22:25
                Podobnie i ja.
        • ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 10.04.09, 22:05
          Zyzak > młodszy "brat" MiGdalskiego? ;)

• absolutt Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 10.04.09, 22:19
            Albo nieślubny syn. ;)
            • ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 10.04.09, 22:35
              absolutt napisał:

> Albo nieślubny syn. ;)

ŁOmatko! O tym nie pomyślałam :(

• absolutt Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 10.04.09, 22:41
                To te anonimowe źródła, Droga Ave...
                • manny_ramirez Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 10.04.09, 22:56
                  Z tegi co czytalem pare z nich juz sie ujawnilo i potwierdzaja to co powiedzieli
                  Zyzakowi.
                  • absolutt Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 10.04.09, 23:05
                    Szkoda, że tak poźno, to raz. Dwa, jako historyk na pewno słyszałeś
                    o odpowiednim doborze źródeł. A raczej nieodpowiednim.

Wałęsa święty nie jest i prawdopodobnie nigdy nie był, ale co mnie
                    może obchodzić, że sikał?
                    To już teraz zaczniemy pisać, kiedy i w jakiej sytuacji przy którym
                    drzewem nam się przydarzyło?

To jest to, o czym pisze historyk?

Do Pudelka się nada.

Dziennikarze dobrze wiedzą, że za takie coś można zapłacić, brakuje
                    tego historykom, niektórym, historii najnowszej.:(

Promotorowi wypada "pogratulować".

Powiem, że widziałem, iż np. Kaczyński sikał gdzieś tam i co?

• ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 11.04.09, 09:15
                  absolutt napisał:

> To te anonimowe źródła, Droga Ave...

No ba! Znam takie z mojej WSI > źrOOdła wOOdy pitnej ;)

• who.is.who Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 13.04.09, 08:25
                    Ta wieś to gdzie, jeśli wolno spytać? ;-)
    • elfhelm No jeśli on jest historykiem... 10.04.09, 23:05
      to Kempa jest prawnikiem, a ja min. papieżem :P
      • who.is.who Re: No jeśli on jest historykiem... 10.04.09, 23:47
        A ja? Się boję powiedzieć ;-)
    • ave.duce Kaganiec? ;) 27.04.09, 21:36
      ... Studenci historii Uniwersytetu Jagiellońskiego będą pisali prace magisterskie na tematy dostosowane do ich "możliwości intelektualnych" i nie o osobach żyjących. Tak zdecydowała rada wydziału uczelni.

"To ograniczenie wolności badań. Uczelnia niepotrzebnie ulega naciskom politycznym" - twierdzą historycy ...

www.dziennik.pl/polityka/article367580/Uniwersytet_Jagiellonski_zalozy_sobie_kaganiec_.html

ps. to nie historycy, jeno histErycy.

• ave.duce Re: Kaganiec? ;) RPO ius_et_lex ;) 27.04.09, 21:39
        ... Jak podkreśla, "na szkodliwość w demokratycznym państwie prawa efektu
        odstraszającego dla wolności słowa i wypowiedzi zwracał w swoim orzecznictwie
        zarówno Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu, jak i polski Trybunał
        Konstytucyjny".

- Uniwersytet Jagielloński stanowi od setek lat jedną z najważniejszych polskich
        instytucji naukowych. Działalność Uniwersytetu zawsze była przedmiotem mojego
        wielkiego szacunku, a jego dorobek naukowy był i jest powodem do dumy
        Uniwersytetu, Krakowa i Polski. Dlatego też z tym większym trudem przychodzi mi
        podjęcie sprawy rodzących się wątpliwości związanych z zapewnianiem wolności
        nauki i słowa w murach tej szacownej uczelni - pisze RPO, prosząc dziekana o
        przedstawienie wyjaśnień w tej sprawie...
        ..

wiadomosci.onet.pl/2681,1959986,dziekan_wydzialu_historycznego_uj_pod_lupa_rpo,wydarzenie_lokalne.html
        Coś się komuś poczumowało ;)

:P
      • belgijska Re: Kaganiec? ;) 27.04.09, 21:41
        ave.duce napisała:

> ... Studenci historii Uniwersytetu Jagiellońskiego będą pisali prace magistersk
        > ie na tematy dostosowane do ich "możliwości intelektualnych"

A kto bedzie je ustalal i co to w ogole znaczy: "mozliwosci intelektualne"?
        • zapijaczony-ryj Re: Kaganiec? ;) 28.04.09, 09:01
          belgijska napisała:

> ave.duce napisała:
          >
          > > ... Studenci historii Uniwersytetu Jagiellońskiego będą pisali prace magi
          > stersk
          > > ie na tematy dostosowane do ich "możliwości intelektualnych"
          >
          > A kto bedzie je ustalal i co to w ogole znaczy: "mozliwosci intelektualne"?
          >
          >

IPN- majom tam specjalnem komórkem utworzyć
          • ave.duce Re: Kaganiec? ;) 28.04.09, 09:23
            Ponoc nowy model teczek zamówili - zawiązywany na kolczatkę. Szarpniesz - i teczka ani zipnie! Nie szarpniesz - pójdzie w lud! ;)
            Jeszcze tylko model smyczy nie wybrany.

• venus99 Re: Kaganiec? ;) 16.06.09, 19:50
            sądząc po magistrze z ipnu to te możliwości intelektualne u
            niektórych kiepskie są.
    • ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 16.06.09, 16:52
      Kiedy zaczynałam studia na UW > na ten kierunek przyjęto 40 osób; kiedy po dwóch
      latach zmieniałam kierunek > na ten drugi przyjmowano 10 osób.
      Zgadnijcie, ile TERAZ studiuje na tych kierunkach? I to nie tylko dziennie, ale
      wieczorowo i zaocznie. O ile w przypadku historii > do przyjęcia > w przypadku
      archeologii > żenada!
      Ilość pożarła jakość. Nic dziwnego, że nasze uczelnie nie liczą się w świecie.
      Najgorsze jest to, że sama "kadra naukowa" w pogoni za ka$$ doprowadza do tego
      stanu > i nie dziwi mnie, że na czoło wysuwa się Akademia Humanistyczna (dawniej
      WSH) w Pułtusku, nosząca imię jednego z założycieli, wspaniałego (i
      przystojnego!) historyka-miediewisty i człowieka, byłego wykładowcy IH UW,
      Aleksandra Gieysztora.

• mariefurie Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 16.06.09, 17:40
        All for sale.
        Mnie juz nic nie dziwi.

ps. jeno tik nerwowy pozostał - wzruszam ramionami bez przerwy ;)
        • ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 16.06.09, 18:05
          A ja jeszcze nie, co niemożebnie wnerwia mojego syna ;)

• venus99 Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 16.06.09, 19:44
      mgr ipnowski Zyzak:nie wrócę do polityki!! a ta miernota była kiedyś
      w polityce?chyba w szambie.
      • ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 16.06.09, 20:42
        Dr MigDalski, niezależny PiSolog, wyPiSzczał sobie posadkę w PE >
        zawszeć to lepsze od habilitacji ;)

• venus99 Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 16.06.09, 21:03
          i łatwiejsze!
          • mariefurie Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 16.06.09, 21:43
            ...i tak se siedzom w tym PE i dumajom jak następuje:

www.youtube.com/watch?v=AaAi9oZMIp0&feature=related
            • mariefurie Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 16.06.09, 22:11
              www.youtube.com/watch?v=-wkcQoUgPdM
              i dziś już chyba nie zasnę.... :(
            • ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 16.06.09, 22:22
              Ponieważ umysłowej gimnastyki trudno od unych wymagać, to chociaż:

www.youtube.com/watch?v=XSdVC0fsvBg

ps. może walniesz jakiś mąteczek? ;)

• mariefurie Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 16.06.09, 22:29

A jakoś mącić się nie chce...może lepiej poczytam sobie, pomysle, porozmyslam,
                o! o zyrafach na ten przyklad...

www.youtube.com/watch?v=36I7k4u8oNI
                • ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 16.06.09, 22:50
                  No ba!

Jak sobie chcesz, mnie bardziej interesują gepardy ;)

www.youtube.com/watch?v=KzvC93itdyY

Właśnie szykuję się do zrobienia "grafiki" ściennej.

• mariefurie Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 16.06.09, 22:58
                    eee...no to ja zbyt strachliwa jestem....gepardy....
                    jeszcze by mi sie po nocach sniły............
                  • mariefurie Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 16.06.09, 22:59
                    ave.duce napisała:

>
                    > Właśnie szykuję się do zrobienia "grafiki" ściennej.
                    >

Znaczy ze co, ze jak, ze czym...?

ps. nie patroszenie?? ;)

• ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 16.06.09, 23:38
                      Mam już tygrysa, bo łatwiejszy:

images45.fotosik.pl/146/8ae7857a84761459med.jpg

Teraz będzie gepard. Zwierzak > WiW > się ucieszy, jak przyjedzie :)

ps. co prawda, bardziej by sie ucieszył z kogo innego, no ale jak się nie ma, co się lubi... ;)

• mariefurie Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 16.06.09, 23:41
                        ave.duce napisała:
                        > Zwierzak > WiW > się ucieszy, jak przyjedzie :)
                        > ps. co prawda, bardziej by sie ucieszył z kogo innego, no ale jak się nie ma, co się lubi...
                        >
                        --to się lubi to ... co przyjedzie :))

www.youtube.com/watch?v=mksOt0S9HoU&feature=PlayList&p=460F0A67421EAFAD&playnext=1&playnext_from=PL&index=1
                        dobranoc, ave

• ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 17.06.09, 00:06
                          ... Nie o śmierć tutaj chodzi, o biały kordonek ...

Najt gUd >

www.youtube.com/watch?v=IYcGSGD0IQo&hl=pl

ps. a jutro riby.riby ;)

www.youtube.com/watch?v=dFttaXuC0BM&hl=pl

• mariefurie Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 17.06.09, 00:14
                            ave.duce napisała:
                            >
                            > ps. a jutro riby.riby ;)
                            >
                            >
                            > www.youtube.com/watch?v=dFttaXuC0BM&hl=pl

Dzięks :)
                            Na sło...ni...by :)

• ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 17.06.09, 00:36
                              ... - Pomocy, pomocy – krzyczał Prosiaczek. – Słoń, straszliwy Słoń! (…)
                              Słoniowy Strach! Słoniocy! Słoniocy! Strachowy Pom! Pomocny Strach! Słoniocy! ...

GUd najt.

• ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( add. 17.06.09, 15:45
                          Chyba byłam zbyt zmęczona, bo dzisiaj przeczytałam sobie jeszcze raz i nie za
                          bardzo czumam, o co chodzi. Możesz jaśniej? Jak nie tu, to na pocztę? Chyba, że
                          wcale. Brak odpowiedzi też jest odpowiedzią. Znam to.

ps. riby były dwie > jednej darowałam życie, druga była na przekąskę dla Pani
                          B., mojej suczki krótkodystansowej i autystycznej. Zmarzłam niemożebnie! ;)

• mariefurie Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( add. 17.06.09, 16:35
                            ave.duce napisała:

> Chyba byłam zbyt zmęczona, bo dzisiaj przeczytałam sobie jeszcze raz i nie za

To do mnie?
                            Dzień dobry...
                            • mariefurie Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( add. 17.06.09, 17:38
                              No to ja też przeczytałam, i teraz to ja nie bardzo rozumiem, czego Ty nie rozumiesz.
                              Jedyne co do głowy mi przychodzi to...kwestia nieodpowiednich skojarzeń?
                              Tak czasami bywa. Ty powiedziałaś i pomyślałaś swoje, a ja odpowiedziałam myśląc zupełnie o czym innym. Wyszła z tego jakaś ogólna konfuzja... a szczerze nie rozumiem - dlaczego.
                              Ale nie muszę rozumieć...widocznie to był jakiś słowny rykoszet, tak sądzę.

• ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( add. 17.06.09, 17:56
                                Hejka!

Sorry, I'm late, ale walczyłam z kaczystami na FK ;)

Ok, chyba mi w kość dało i na Tobie się skrupiło.
                                Przepraszam. Łapka na zgodę? :)

ps. może dlatego, że nie lubię cyrku i klaunów? ;)

• mariefurie Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( add. 17.06.09, 19:25
                                  ave.duce napisała:

> ps. może dlatego, że nie lubię cyrku i klaunów? ;)

...i właśnie dlatego walczysz z kaczystami...
                                  To by się zgadzało.
                                  Doceniam upór i konsekwencję :)

ps. W porządku. Nic się nie stało.

• ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( add. 17.06.09, 19:54
                                    :)))

Teraz znikam na jakieś 2 godziny > ale potem, jeśli byś chciała pomącić albo
                                    "pilnie helpni" > jestem do dyspozycji ;)

• mariefurie Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( add. 17.06.09, 20:39
                                      ave.duce napisała:

> jestem do dyspozycji ;)

ok. Ale dziś to sobie odpocznę ;)..until...

mariefurie.wrzuta.pl/audio/4uyI2p2SXyz/sting_-_until..._kate_and_leopold

• ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( add. 17.06.09, 21:39
                                        Odsłucham to za kilka dni, bo teraz muszę oszczędzać bajty ;)
                                        Odpoczywaj, niech Ci będzie ;)

• mariefurie Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( add. 17.06.09, 19:45
                                  Nie wiedziałam. Dziękuję.

forum.gazeta.pl/forum/w,12252,96687389,96756261,Offowo_62_1060_1086_1088_1089_1084_.html
                                  Czyli mogę liczyć..."jakbyco"?
                                  • ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( add. 17.06.09, 21:50
                                    Nie za ma co ;)
                                    We dworze specjaliści są rozliczni i rozmaici >

prawnik prawdziwy - niekaczyński, stójkowy osobisty pani B. > to po jednej
                                    sztuce, ale oprócz tego: językolodzy, mjuzicy, wierszokleci, ryjkowcy (od fot.),
                                    etc. >
                                    jakbyco umieli pomóc > pomogą jakbyco ;)

• mariefurie Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( add. 18.06.09, 11:12
                                      ave.duce napisała:

> Nie za ma co ;)
                                      > We dworze specjaliści są rozliczni i rozmaici >
                                      >

Jak bym wiedziała wcześniej, to wiedziałabym...że może mgr p(i)s -ten czy -owy wystarczyłBY.
                                      A tak... człowiek się męczył, męczył...niepotrzebnie i na marne, skoro ...Dwór taki od ręki i pomocny jakbyco :))
                                      • ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( add. 18.06.09, 12:00
                                        Nie bez znaczenia jest, że tutaj możesz sobie mieszać języki ;)

• mariefurie Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( add. 18.06.09, 12:11
                                          ave.duce napisała:

> Nie bez znaczenia jest, że tutaj możesz sobie mieszać języki ;)
                                          >
                                          Proszę mnie przystopować jakbym za bardzo mieszała (w sensie również:
                                          мешала)...tym no...
                                          Bo czerwienić się nie lubię,a co gorsza: NIE UMIEM!!!
                                          :))
                                          • ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( add. 20.06.09, 12:40
                                            mariefurie napisała:

> ave.duce napisała:
                                            >
                                            > > Nie bez znaczenia jest, że tutaj możesz sobie mieszać języki ;)
                                            > >
                                            > Proszę mnie przystopować jakbym za bardzo mieszała (w sensie również:
                                            > мешала)...tym no...

Wykrztuś wreszcie! ;)

> Bo czerwienić się nie lubię,a co gorsza: NIE UMIEM!!!
                                            > :))

Moi aussi ;)

• who.is.who Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 17.06.09, 11:19
                        Poważnie? Nie wiem, co robić. To Ty miałaś przyjechać, nie ja. Trzeba się
                        zastanowić ;-)
                        Ucieszę się, już się ucieszyłem, chociaż czekam i czekam, jak kto głupi ;-(
                        Nadzieja umiera ostatnia.
                        Dobranoc, Ave.
                        • ave.duce Re: Magisterium? Zeszło na P(i)Sy :( 17.06.09, 15:35
                          Ok, sie zobaczy. Nie wiem, kiedy się za to wezmę.
                          Musimy przestrzegać reguły. Oboje. Przeczytałam jeszcze raz posty w tym
                          "kawałku" i coś jest nie tak.

3maj się. Będzie gUd :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka