Dodaj do ulubionych

Ulga internetowa

18.04.07, 13:13
Witam,

9 marca 2006 roku zmieniłem adres zameldowania (z jednego miasta na drugie),
ale nie zgłosiłem tego faktu natychmiast do urzędu skarbowego. Zrobiłem to ok
miesiąc temu. Od marca 2006 korzystam z internetu w miejscu zameldowania.
Planuję skorzystać z ulgi na internet i stąd moje pytanie - czy urząd skarbowy
może uznać, że ulga mi nie przysługuje, gdyż adres zameldowania w dokumentacji
US na mój temat za 2006 rok jest inny od faktycznego adresu zameldowania?.
Obserwuj wątek
    • swietoslawy Re: Ulga internetowa 18.04.07, 15:55
      to było już na forum

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=895&w=58419392&v=2&s=0
      Ja rozumiem, że poinformował Pan US poprzez złożenie NIP-3, że mieszka Pan pod
      nowym adresem od marca 2006 r. Tak więc w zakresie ulgi na Internet jest
      wszystko ok. Natomiast rozumiem, że nie złożył Pan czynnego żalu z pokajaniem
      się za opóźnione poinformowanie US o nowym meldunku. I za to może być kara ze
      strony US w postaci grzywny, jeżeli jest to "czepiający się" urząd
      • simplex Re: Ulga internetowa 18.04.07, 23:15
        Bardzo dziekuje za odpowiedź :)
      • kathrine99 Re: Ulga internetowa 21.04.07, 19:37
        witam,
        jestem w podobnej sytuacji do Smiplex, nie złożyłam NIP3 w odpowiednim czasie i
        mam do napisania "czynny żal" w celu uniknięcia kary. Mam natomiast kolejne
        pytania związane ze zmianą miejsca zamieszkania:
        1). Nie poinformowałam pracodawcy o zmianie US i mój PIT11 poszedł na adres
        starego US, rozumiem że Urzędy ze sobą współpracują i nie muszę powiadamiać
        starego US, żeby odesłali mój PIT do nowego Urzędu?
        2). drugie pytanie dot. kosztów uzyskania przychodów. Poprzednio mieszkałam
        poza miejscem pracy i moje koszty uzyskania w PIT11 wynoszą 1533,84. Teraz
        mieszkam w tym samym miejscu co zakład pracy więc te koszty wpisane w PIT11
        przez pracodawcę powinny być odpowiednio niższe. bez wezwania w sprawie korekty
        się pewnie nie obejdę, ale czy na swoim rozliczeniu powinnam przepisać błędną
        kwotę kosztów z PIT11, czy wpisać inna, która wg mnie powinna być prawidłowa?
        jeśłi wpiszę prawidłową, to będzie tylko jeden PIT do poprawienia przez
        pracodawcę (PIT11)?

pozdrawiam,
        Kaśka
        • anna_welsyng Re: Ulga internetowa 22.04.07, 20:02
          Nie musi Pani powiadamiać nowego US w inny sposób niż poprzez złożenie
          zgłoszenia aktualizacyjnego, na którym zaznaczy Pani, ze nastąpiła zmiana
          właściwości urzędu skarbowego i poda Pani dane poprzedniego urzędu. Wówczas
          urzędy powinny przekazać sobie niezbędne dokumenty i informacje już bez Pani
          udziału, aczkolwiek może się zdarzyć, że po złożeniu zeznania rocznego w ramach
          czynności sprawdzających zostanie Pani wezwana (albo zapytana telefonicznie)
          np. o kwestię przekazania przez płatnika PIT-11. Jeśli chodzi o koszty
          uzyskania przychodu, to jak już wielokrotnie pisałam na forum, podatnik nie
          jest bezwzględnie związany kosztami wykazanymi przez płatnika. To na podatniku
          spoczywa obowiązek prawidłowego ich rozliczenia w zeznaniu rocznym. Ponieważ z
          pytania wynika, że nie poinformowała Pani pracodawcy o zmianie swojego miejsca
          zamieszkania, skutkującej powrotem do kosztów w wysokości podstawowej,
          pracodawca potrącał je Pani przez cały rok w podwyższonej wysokości (zgodnie z
          uprzednio złożonym przez Panią oświadczeniem, stanowiącym podstawę dla płatnika
          do potrącania podwyższonych kosztów w trakcie roku podatkowego). Dlatego w
          takiej sytuacji ograniczenia tych kosztów do właściwej, przysługującej Pani
          wysokości dokona Pani w zeznaniu rocznym (co może niestety skutkować
          koniecznością dopłaty podatku).
          • kathrine99 Re: Ulga internetowa 25.04.07, 20:23
            bardzo dziękuję :)
            pozdr,
            K

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka