Dodaj do ulubionych

co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba.

02.08.11, 12:21
Od pewnego czasu biję się z własnymi myślami, mam mieszane uczucia co do wybranki Syna. Dziewczyna z którą się spotyka jest skromną, cichą dziewczyną (przynajmniej takie sprawia wrażenie, 2 razy ją widziałam). Syn spotyka się z nią jakieś 1,5 roku, niedawno przywiózł ją do domu na 2 dni i po tej wizycie pojechali na wakacje. Wcześniej widziałam ją raz na zdjęciu nie chwalił się nią, bo wiedział, że nie będzie nam się podobać ( bo w sumie chyba jemu samemu się ona nie podoba, bo jak można odebrać taka wypowiedź: z jej wyglądem i wykształceniem to trudno będzie znaleźć jej pracę). Dziewczyna jest po rozszczepie wargi i podniebienia ma zniekształconą buzię tzn. nos, blizny pod nosem i praktycznie brak górnej wargi. Syn wiedział że jeśli pokarze ją nam dużo wcześniej to będziemy odradzać spotykanie się z nią. Dla mnie spotkanie z nią nie było aż tak szokujące, jak dla mojego męża, który jak ją zobaczył to powiedział, że jest załamany wyborem naszego Syna, nigdy wcześniej nie słyszałam z jego ust, że jest załamany, a jesteśmy już małżeństwem 23 lata. Po tej wizycie mąż stał się bardzo zamyślony, nie bardzo chce rozmawiać przez telefon z synem o synu. Kilka dni temu rozmawiałam z synem i powiedział mi, że ta znajomość jest poważną znajomością bo chcą zamieszkać razem, przeszkodą jest chwilowy brak pieniędzy z jej strony. Powiem szczerze, że się przeraziłam, tym że może się związać z kobietą mało atrakcyjną i z chorobą która może przejść na dzieci (70% dzieci rodzi się z rozszczepem wargi i podniebienia u rodziców u których ta choroba wystąpiła) boję się że moje wnuki mogą mieć tą chorobę, biję się z myślami, że syn nie podoła temu wszystkiemu, a mój mąż nigdy nie zaakceptuje takiej synowej i takich wnucząt. Mój Syn jest odpowiedzialnym człowiekiem zaskoczył mnie swoją wypowiedzią, że to nie jej wina że urodziła się taka i z tego powodu nie będzie się z nią rozstawał, ale ja nie widzę miłości w tym związku tylko raczej dogadanie się, czy to wystarczy w tak trudnym związku nie wiem? Z jednej strony żal mi tej dziewczyny, a z drugiej strony obawa przed tym, że zmarnuje sobie życie. Nie mam z kim o tym wszystkim porozmawiać, nie śpię po nocach i myślę. Nikomu nie chcę zrobić krzywdy, ale jestem matką i dla własnego dziecka chcę jak najlepiej. Proszę o podpowiedzi i opinie.
Obserwuj wątek
    • bellagnos Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 12:30
      Pani Julio pani uczucia i emocje są zrozumiałe, jednak to jest jego wybór jak dla mnie jest miłość bezinteresowna i to jest piękne. Tylko miłość się w tym życiu liczy, można być pięknym zaradnym i co z tego???? Samo to forum pokazuje że często ludzie mają wszystko a są cymbałami bo nie kochają. Dajcie sobie czas na oswojenie i postarajcie się pogodzić z wyborem syna.
      Polecam lekturę "Mały książę" tam jest co dla dorosłych..
    • marzeka1 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 12:33
      ". Mój Syn jest odpowiedzialnym człowiekiem zaskoczył mnie swoją wypowiedzią, że to nie jej wina że urodziła się taka i z tego powodu nie będzie się z nią rozstawał, "- mądrego masz syna.

"a
      > le ja nie widzę miłości w tym związku tylko raczej dogadanie się"- i to wszystko stwierdziłaś na podstawie 2 widzeń???
      • julia646 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 12:55
        piszę że w tym związku nie ma miłości bo widziałam w poprzednim związku jak był mocno zakochany w swojej dziewczynie która go zostawiła (bardzo go raniąc) tego tu nie widzę, ta dziewczyna też zachowuje się tak obojętnie wobec niego, raczej chyba pragnie się wyrwać z małej miejscowości w której mieszka i domu do większego świata sama mi to powiedziała, więc dla tego mam obawy.
        • ada16 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 12:58
          w tym związku nie ma miłości bo widziałam w poprzednim związku jak był mocno zakochany w swojej dziewczynie która go zostawiła (bardzo go raniąc)

A może, bardzo zraniony w poprzednim związku , znalazł taką , która go raczej nie zostawi?
          • julia646 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 13:10
            właśnie nie wiem tego, czy to jest rozsądek czy przyzwyczajenie, a może to że nie lubi zmieniać dziewczyn. Bo jak powiedziałam że w życiu szuka się szczęścia a nie pierwsza napotkana dziewczyna to już ta jedyna to powiedział że on nie lubi skakać z kwiatka na kwiatek, to przecież drugi jego związek w jego życiu.
        • marajka Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 16:42
          Zakochany to nie znaczy kochający... Wiele par nie zachowuje się jak zakochane nastolatki, a kochają się naprawdę. Co ty wiesz po 2 dniach? Chciałabyś, żeby siadała mu na kolanach, nazywała ciągle misiem? Jesteś uprzedzona i czepiasz się. Może syn wydoroślał i inaczej okazuje uczucie. Po prostu.
    • blue_romka Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 13:08
      W Twojej wypowiedzi zabrakło mi jednego: troski o dobro i szczęście Twojego syna. Bo jeśli on nie ma problemu z wyglądem dziewczyny, to dlaczego Ty masz? Chodzi Ci o siebie, nie o niego. O to, że przykro będzie patrzeć na taką synową, jak wyjdą na zdjęciach ślubnych, co powie dalsza rodzina, sąsiedzi, prawda?
      • julia646 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 13:16
        tak może i masz rację że chodzi o wygląd tej dziewczyny, tylko ja potrafiła bym to zaakceptować ale mój mąż już tego nie zaakceptuje i jego rodzina też, wiem bo znam ich bardzo dobrze.
        • 0ldjoanna Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 14:35
          Nie no, jak mąż a zwłaszcza jego rodzina
          nie mogą zaakceptować wyboru syna, to pozostaje skutecznie synowi wyperswadować tę znajomośc, a jak się nie uda, to niesfornego syna wykląć :/
        • marajka Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 16:43
          Rodzina durna i tyle. Może powiedzcie im, że syn jest gejem? A potem zaakceptują dziewczynę z ulgą?
        • doxi_mara Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 04.08.11, 21:27
          to tylko o twoim mezu i jego rodzinie swiadczy... straszne!
    • dama_z_kawa_i_papierosem Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 13:14
      Co zrobic? Popukac sie w glowe, moze rozum wroci. Meza zachecic do tego samego.
      Musisz trolowac.
      • julia646 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 13:22
        łatwo powiedzieć trudniej zrobić, muszę zawsze manewrować między opiniami męża i jego rodziny, walka o swobodę dla syna, bo mąż nie znosi sprzeciwów.
        • marzeka1 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 13:47
          No jak mąż nie znosi sprzeciwów to syn tym mądrzej zrobi, im szybciej od tatuśka autokraty się uwolni. I jak Romka napisała: ważne, "co ludzie powiedzą", a nie to, co chce syn.
          Widziałam lata temu(a ciągle pamiętam) taką parę: ona była brzydka, naprawdę brzydka, chłopak za to bardzo, bardzo przystojny i zszokowało mnie to, jak zakochanym wzrokiem na nią patrzał. Wiem jedno na pewno: na urodzie dziewczyny to syn szczęscia sobie na pewno nie stworzy.
          • julia646 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 14:01
            balansowanie miedzy synem a mężem jest trudne, biorąc pod uwagę to że może to skończyć się tym że nie będą się odzywać do siebie, brak kontaktu z synem czarno to widzę. A jak jeszcze urodzą się dzieci z jakąś wadą to będzie obwinianie Tej dziewczyny, to naprawdę nie jest takie proste jak się wydaje, wszyscy będą cierpieć.
            • marzeka1 Re: trollujesz n/t. 02.08.11, 14:07
            • imasumak Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 15:31
              Po prostu się odczep od nich. Sama jesteś wadliwa, a twój mąż jeszcze bardziej.
            • sanciasancia Żena leci nosem n/t 02.08.11, 21:16

• senait Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 14:07
            Nie wierzę w to, co czytam! Rodzice załamani, bo dziewczyna syna na skutek choroby nie wygląda jak Barbie!??? Jestem w szoku! Naprawdę uroda jest dla Was najważniejsza? Jakim cudem macie tak mądrego syna, ktory potrafił dostrzec w tej dziewczynie coś znacznie ważniejszego niż ładna twarz? Praktycznie jej nie znacie, a oceniacie jedynie po wyglądzie. Dziewczyna syna nie ma spełniać Waszych oczekiwań, ona ma odpowiadać Waszemu synowi. Skoro są ze sobą tak długo na pewno się kochają, widocznie ta dziewczyna ma wiele zalet, wystarczy tylko odrobina chęci, by je poznać.
        • asia_i_p Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 15:44
          To ty z mężem masz problem, a nie dziewczyną syna.
          On chce, żeby synowa była ładna, żeby wszyscy się za nią oglądali, tak zakochana w synu, że sama nie spojrzy na nikogo, inteligentna, ale tak o dwa punkty IQ głupsza od syna, równo o 100 zł mniej od niego zarabiająca i jeszcze uwielbiała teścia, prawda?
      • czarna12.3 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 14:26
        dama_z_kawa_i_papierosem napisała:

> Co zrobic? Popukac sie w glowe, moze rozum wroci. Meza zachecic do tego samego.
        > Musisz trolowac.
        Tę wypowiedź nagradzam gromkim śmiechem :krótka, a treściwa- matka córek.
    • phere_nike Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 14:05
      taaa...
      albo trolujesz albo...
      nie na pewno trollujesz
      chce wierzyc ze ludzi myslacych w ten sposob nie ma.....

rozszczepienie podniebienia jest widoczne
      prymitywizm myslenia i ubóstwo człowieczeństwa mozna skutecznie i dlugo ukrywac

musiałaś byc piękna skoro utworzyłaś związek z Twoim meżem...
      przeciez inaczej by sie Wam nie udało, prawda?

• senait Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 14:10
        Inna sprawa, że rozszczep podniebienia wcale nie musi być dziedziczny, może być wynikiem uszkodzenia płodu podczas ciąży. Przyczyny są rożne:
        *
        o Niedobór tlenu podczas rozwoju płodowego (Hipoksemia)
        o Nikotynizm matki
        o Nadużywanie alkoholu przez matkę w czasie ciąży (Embriopatia alkoholowa)
        o Promieniowanie jonizujące
        o Niedobór witamin jak kwas foliowy czy przedawkowanie witaminy A i E prowadzą do podwyższonego ryzyka dla budowy podniebienia oraz tworzenia się neuronów. Ponieważ ciąża zauważana jest po pewnym okresie (zwykle kilku tygodni), nie udaje się wyeliminować niekorzystnych czynników, albowiem zdążyły już zadziałać. Przy planowaniu rodziny kobieta nie powinna narażać się na ww. czynniki. Istotne jest także trzymanie się zaleceń lekarza ginekologa dotyczących suplementacji kwasu foliowego
        o Choroby matki podczas ciąży np. różyczka
        o Przyjmowanie hydantoiny
        o Gorączka
        o Dioksyny
        o Przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego podczas ciąży
        o Krwawienia wewnątrzmaciczne
        o Grypa
        • julia646 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 14:26
          senait to wszystko wiem ale ryzyko że dzieci będą to dziedziczyły jest ogromne, więc dla tego się ogromnie boję.
          • imasumak Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 15:34
            Ja bym na twoim miejscu czego innego się bała. Głupota lubi przeskakiwać z dziadków na wnuki. :P
          • sanciasancia Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 21:19
            Rozszczep wargi i podniebienia teraz pięknie się operuje. Pod mikroskopem. Zwykle trzeba się przypatrzeć, żeby zauważyć.
            Gorzej z głupotą. Jak dziecko odziedziczy po dziadkach, transplantacji mozgu nikt nie zrobi.
            • miniofilka Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 21:20
              sanciasancia napisała:

> Rozszczep wargi i podniebienia teraz pięknie się operuje. Pod mikroskopem. Zwy
              > kle trzeba się przypatrzeć, żeby zauważyć.
              > Gorzej z głupotą. Jak dziecko odziedziczy po dziadkach, transplantacji mozgu ni
              > kt nie zrobi.

nie kazdy przypadek niestety da się zoperować:)
              • sanciasancia Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 21:25
                Owszem. Z drugiej strony jeden z moich studentow mial operacje rozszczepu wargi, prawie nic nie widac (ja z roznych przyczyn zwracam uwage na rozszczep), nieprzyzwoicie przystojny z niego chlopak.
                Zakladnie, ze urodzi sie wnucze z rozszczepem wargi w sytuacji, kiedy syn z kims chodzi przez 2 lata jest bez sensu. Zreszta jak para zdrowych ludzi oczekuje dziecka, jest 2,5% prawdopodobieństwo, że urodzi się chore.
            • joshima Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 22:00
              sanciasancia napisała:

> Rozszczep wargi i podniebienia teraz pięknie się operuje.
              Moge się mylić, ale mam wrazenie, że
              Joaquin Phoenix
              ma zoperowany rozszczep.

> Gorzej z głupotą. Jak dziecko odziedziczy po dziadkach, transplantacji mozgu ni
              > kt nie zrobi.
              No niestety.
          • olatomka Re:Julio 03.08.11, 12:31
            Nawet jeśli dzieci (-cko) urodzi się ze wspomnianą wadą,czego oczywiście nie życzę, to w tej chwili medycyna sobie z tym świetnie potrafi poradzić.Mam znajomych,zdrowych ludzi,bez tego typu wad w swoich rodzinach,którym półtora roku temu urodził się synek właśnie z rozszczepem.Mały przeszedł dwie operacje,w tym jedna plastyczną(refundowaną przez NFZ),i patrząc na jego buźkę teraz nigdy byś nie uwierzyła,że był dzieckiem chorym,ze zniekształconą buzią.

Warto się zastanowić czy ładna dziewczyna syna zapewni Wam kiedyś,że ewentualne wnuki będą zdrowe.A przede wszystkim czy ładna dziewczyna spowoduje,że Wasz syn będzie szczęśliwym człowiekiem...?
            • kara_mia Re:Julio 03.08.11, 13:04
              czy Wasz syn będzie szczęśliwym człowiekiem...?

a kogo obchodzi tak naprawdę czy dziecko jest szczęśliwe...?
              patrz dyskusja : forum.gazeta.pl/forum/w,898,127495810,127495810,nastolatek_sam_w_domu.html
              a kogo obchodzi jak dziecko chce żyć.

Najważniejsze dla wszystkich jest żeby dziecko żyło tak jak JA uważam, ze jest dobrze, i przezywało swoje życie jak JA uważam , że jest dobrze...

I korzystało z mojej pomocy wtedy kiedy JA chcę , bo wtedy JA sie poczuję ważna i potrzebna...

oczywiście Panie na tym forum takie nie są... skąd...
              one tylko wiedzą lepiej co uszczęśliwi ich dziecko, one tylko nie chcą konfliktów , one wiedzą, że rozmowa jest potrzebna ...( owszem ale chyba im, żeby mieć złudzenie kontroli nad dzieckiem ).

A te nieliczne, które piszą jasno : odwal się w końcu od dziecka i daj mu przestrzeni do życia to są zimne egoistki niegodne nazwani ich matkami

fuj.
              to pisałam ja zimna egoistka, która nie wtrąca się do życia swojego prawie 17 letniego syna, chyba , że ON poprosi o pomoc.
      • julia646 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 14:23
        nie trolluje i nie miałam takiego zamiaru, chciałam z kimś o swoim problemie porozmawiać.
        mam obawy jak każdy człowiek dobrze mówić na odległość gorzej jak się jest w danej sytuacji więc proszę nie oceniajcie mnie że jestem bez duszy i zależy mi tylko na wyglądzie przyszłej synowej, liczę się z konsekwencjami dalszej tej znajomości mówienie że to niem a znaczenia jest nieprawdą w dzisiejszym świecie gdzie liczy się estetyka i pieniądz, dobre serce i chęci nie wystarczą aby stawić czoło światu.
    • woda_woda Mąz jest załamany? 02.08.11, 14:08
      No trudno - jest dorosły i jakoś to przeżyje, że syn nie wiąże się z dziewczyną, która mu się nie podoba.

Najwyżej straci syna.
    • kara_mia Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 14:31
      Problem nie jest w urodzie dziewczyny...
      nie jest ładne co jest ładne tylko co sie komu podoba.
      problem jest w relacji ojciec syn :

balansowanie miedzy synem a mężem jest trudne, biorąc pod uwagę to że może to skończyć się tym że nie będą się odzywać do siebie, brak kontaktu z synem czarno to widzę. A jak jeszcze urodzą się dzieci z jakąś wadą to będzie obwinianie Tej dziewczyny, to naprawdę nie jest takie proste jak się wydaje, wszyscy będą cierpieć.

To nie podniebienie dziewczyny jest chore.
      Ta relacja jest chora.. a najpewniej kłopoty ma ojciec i to poważniejsze niż rozszczep podniebienia.
      Staremu satrapie nikt nie odważył się przez ćwierć wieku sprzeciwić..?
      No cóż. Musi być ten pierwszy raz. mam nadzieję, że będziesz miała na tyle jaj , żeby stanąć w obronie własnego dziecka i powiedzieć staremu kilka słów "od serca".

I módl się, żeby się nie sprawdził najczarniejszy scenariusz, że twój syn celowo taka kobietę wybrał, żeby podobnie jak jego ojciec mógł po ślubie nią rządzić wyciągając jej wadę urody jako argument...
    • menodo Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 14:43
      A ja bym sie chyba martwila, gdyby moj syn, po zawodzie milosnym, zwiazal sie z dziewczyna, ktora fizycznie bardzo sie rozni ( na niekorzysc) od typu dziewczyn, ktore wczesniej mu sie podobaly, a takze od niego.
      Ale wcale nie chodzi mi o zmartwienie typu - bede sie wstydzila zamieszczac ich slubne zdjecie na naszej klasie czy FB :D albo ze bede miala grube czy brzydkie wnuki - to mi kompletnie wisi, tak samo zle samopoczucie innych czlonkow rodziny w tej kwestii.

Martwilabym sie, ze syn nie poradzil sobie z odrzuceniem i rzeczywiscie - postanowil sie zwiazac z dziewczyna, ktorej nie kocha, ale ktora daje mu poczucie bezpieczenstwa, ze go nie opusci czy nie zdradzi przy pierwszej lepszej okazji. Martwilabym sie takze, ze to moj syn predzej czy pozniej ja rzuci - kiedy sie juz wyleczy ze swojej traumy itp, itd.

• julia646 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 14:56
        bardzo trafna odpowiedź menodo właśnie tego się boję, że nie poradził sobie z tamtym uczuciem i to jest kwestia czasu że później tego będzie żałował a będzie za późno i skrzywdzi kogoś kogo nie powinien skrzywdzić. chyba najtrafniej ujęłaś całe te zagadnienie.
        • imasumak Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 15:39
          Czyli sądzisz, że ta dziewczyna za racji swojej choroby nie jest warta miłości ze strony twojego syna? Prawo do uczuć mają tylko zdrowi i piękni?
          • woda_woda Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 15:53
            imasumak napisała:

> Czyli sądzisz, że ta dziewczyna za racji swojej choroby nie jest warta miłości
            > ze strony twojego syna? Prawo do uczuć mają tylko zdrowi i piękni?

Przecież autorka wyraźnie napisała: "w dzisiejszym świecie gdzie liczy się estetyka i pieniądz".

Tak więc jest niemożliwe, aby jej syn kochał dziewczynę spokojną, skromną, niezamożną i z defektem urody :)
            • amantedelsole Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 16:20
              To chyba najbardziej przerażający wątek, jaki czytałam, przeraża bezdusznością, miałkością i płytkim myśleniem autorki. Nie daj Boże trafić do takiej rodziny albo samemu takim się stać Brrrr
    • amb25 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 14:55
      To nie wina dziewczyny, ze ma rozszczep podniebiebia.
      Stn mogl sie zwiaza z nia z ronych powodow, ale to jet jeo decyzja. Jest doosly. Jako matka tez bym sie martwila. Ale moze , nawet jesli jej nie kocha, bedzie ona dla niego lepsza dziewczyna/zona niz pieknosc, poza ktora by swiata nie widzial. Szczescie nie zawsze trzeba budowa na milosci. To mit.
      Rozumiem, ze jestes tera w trudnej sytucaji bo meza to masz jakiegos tyrana. Co cie obchodzi rodzina meza, skoro glupia, i rozumiem ze chcee ci dyktowac co masz robic, bo inaczej zdanie rodziny meza nie byloby dla ciebie tak wazne. Moze jak juz beda mieli pieniadze to dziewczyna zrobi sobi operacje plastyczna i bedzie wygladala normalnie. A co do dzieci to nie wiem.
      • efi-efi Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 16:57
        A ja to wychodzę z założenia, że jak się szanuje swoje dzieci to i szanuje się ich wybory.
        Przecież jak wychowuję dzieci i wpajam im pewne wartości , to nie wierzę, że mi dzieciak przyprowadzi "byle kogo" do domu.

Może postaraj się przyjrzeć tej dziewczynie bliżej (nie jej fizyczności oczywiście), coś fajnego w końcu Twój syn w niej dostrzegł.

Patrząc na rózne znane mi przypadki, stwierdzam, że czymś okropnym jest nieakceptowanie wyborów partnerów życiowych swoich dzieci. Chyba rzadko kiedy bywa żeby dziecko posłuchało w tej kwestii rodzica i zrezygnowało ze znajomości, raczej do ślubu dochodzi. I taki rodzic/rodzice zmuszają swoją postawą własne dziecko do dokonywania wyborów pomiędzy nimi i wspólmałżonkiem. Najczęsciej kończy się to zerwaniem kontaktów z rodzicami.

Dodam, że doskonale Cię rozumiem, w końcu każdy woli widzieć u bobu swojego dziecka partnera dobrze wyglądającego, wykształconego, z dobrą pracą, bez nałogów, z pieniędzmi, z normalnej, niepatologicznej rodziny, bez nałogów.
        Ale życie jest długie i nieprzewidywalne , i nikt nie da gwarancji, że wiąrząc się z piękną , bogatą , wykształconą dziewczyną mamy tym samym gwarancję dożywotniego szczęścia .
        I działa to w drugą stronę.

Gdyby to na mnie trafiło - dałabym tej dziewczynie szansę. Ten wygląd mniej by mnie martwił niż brak wykształcenia . Mając wykształcenie, dobrą pracę , pieniądze , wygląd można poprawić.

Uważam, że w ogóle w tego typu konaktach więcej można zyskać miłością, ciepłem i sercem.
    • marajka Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 16:40
      Rozumiem, że jakby Twój syn miał wypadek i zniszczoną twarz, to zdaniem męża żona powinna go zostawić? A on sam by go nie akceptował?

Mąż jest ZAŁAMANY? Załamany to by mógł być, jakby syn umarł, a nie dlatego, że ma dziewczynę z brzydką buzią.

Nikomu nie chcę zrobić krzywdy
      > , ale jestem matką i dla własnego dziecka chcę jak najlepiej. Proszę o podpowie
      > dzi i opinie.

Nie, ty się boisz co ludzie powiedzą, co powie mąż. O dziecku wcale nie myślisz. Nie piszesz o charakterze dziewczyny: czy jest miła, czy mają wspólne zainteresowania, czy odnosi się do syna z szacunkiem. Ty się skupiasz na jej wyglądzie!

Zmarnuje sobie życie? A jakby to była ładna laleczka, to tez byś się bała? No bo ładna to pewnie zdradzi. Chuda nie nakarmi. Gruba przekarmi. Biedna będzie go chciała oskubać, a bogata będzie nim pomiatać.

Czepiasz się bez powodów. Jesteś do dziewczyny uprzedzona, albo jesteś typem matki, dla której każda dziewczyna to potencjalne zagrożenie dla synunia.

Nie cieszysz się, że syn kocha i jest kochany. Martwi cię głupi mąż, który się załamuje nieładną dziewczyną. Boże broń przed takimi teściami!
    • szpil1 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 17:41
      Taki trochę OT - ja myślę, że ty musisz być bardzo piękna, bo skoro kierujący się wyglądem kobiety mąż się z Tobą ożenił, a jego wybredna rodzina cię zaakceptowała to na pewno nie masz absolutnie żadnych wad. Przynajmniej fizycznych.
      • julia646 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 18:48
        no i posypały się wypowiedzi które bolą, wiem myślicie sobie że jestem bezduszną zarozumiałą istotą, która nie rozumie innych ludzi. oceniliście mnie bardzo surowo, nie znacie mnie a wydajecie tak surowe opinie, jednak wydaje mi się że ci co tak mocno mnie krytykują mieli by podobny dylemat i przechodzili by takie same rozterki jak ja w tej chwili łatwo wydawać opinie i mówić "broń boże od takich teściów" jak się nie jest w takiej sytuacji. przeżyłam w swoim życiu trochę, różne sytuacje miałam - jestem drugą żoną mojego męża, pierwsza puściła go z torbami zabierając mu wszystko, przypisując cudze dziecko, był tak szczery i naiwny jak w tej chwili mój syn. W rodzinie też miałam podobną sytuację brzydka bratowa z wadami, było wszystko ok do momentu ślubu, po ślubie karta się odwróciła okazało się że "panna" chciała się wyrwać z domu. Pretensje miała do całego świata i tak jest do dziś. Do szpil1 nie jestem ani piękna ani bogata, jestem jak większość kobiet przeciętna, teściowa mnie tylko toleruje więc wiem co to znaczy być niechcianą w rodzinie. A zachowanie mojego męża wynika bardziej z tego co przeżył w poprzednim związku (z podobno ładną kobietą jak twierdzi teściowa). Sparzenie się w życiu uczy ostrożności, więc nie mcie mi że jestem bez duszna i że moje obawy nie mają uzasadnienia.
        • malamelania Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 19:01
          A dlaczego Ty się przejmujesz, kobieto, forumowym jazgotem?
          Wiadomo, że forum to specyficzne miejsce, tu sami mądrzy, szlachetni i wspaniałomyślni siedzą, matka Teresa wysiada :D
          Chciałabym widzieć wszystkich święcie oburzonych, jak z podobnym altruizmem reagują na sprawy we własnej rodzinie. Łatwo naprawiac świat cudzymi rękami.
          • julia646 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 19:10
            właśnie dobrze to ujęłaś wszyscy są tacy święci i oburzeni do momentu do puki nie znajdą się w danej sytuacji sami. dziękuje za zrozumienie moich obaw.
            • kawka74 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 11:12
              W jakiej sytuacji?
              Co strasznego jest w Twojej sytuacji, że tak trudno byłoby sobie z nią poradzić? Co to w ogóle znaczy 'poradzić sobie' w tym przypadku? Uważasz, że zaakceptowanie wyboru syna to taki straszny intelektualny czy moralny wysiłek, że mało kogo na to stać? Jeśli wydaje Ci się, że jest z dziewczyną z niewłaściwych pobudek, to co w związku z tym? Pójdziesz do niej i powiesz, żeby się odpiórkowała od Twojego syna, bo on jej tak naprawdę nie kocha, czy zmusisz syna do zerwania?
              Na Twoim miejscu skupiłabym się nie na relacjach syna z jego dziewczyną, tylko Waszych - Twojej, męża i Waszego syna, bo to fochowanie się nie jest normalne, w przeciwieństwie do związku syna z dziewczyną, nawet jeśli ma ona fizyczny defekt.
    • sarunia21 polecam tobie i mezowi psychologa ...zal was... 02.08.11, 18:50

• julia646 Re: polecam tobie i mezowi psychologa ...zal was. 02.08.11, 19:11
        sama sobie idź do psychologa...
        • skwargosia Re: polecam tobie i mezowi psychologa ...zal was. 02.08.11, 20:03
          żal czytać to co piszesz Julio, psycholog by się przydał. relacje w twojej rodzinie są fatalne - to całe balansowanie brrrrr . Masz moralność Dulskiej.
        • joshima Re: polecam tobie i mezowi psychologa ...zal was. 03.08.11, 22:14
          julia646 napisała:

> sama sobie idź do psychologa...

A właściwie dlaczego nie? Ja uważam, że jak się ma problem to trzeba korzystać z rady fachowca. Zepsuty samochód oddaje się do mechanika a z problemami natury psychologicznej idzie się do psychologa. To takie dziwne? Czy po prostu pan mąż się nie zgodzi?
    • mama_myszkina mam nadzieję, ze to troll 02.08.11, 19:23
      jeśli nie, to moge tylko napisac, że lepiej nie mieć górnej wargi niż nie mieć serca.
    • miniofilka Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 20:15
      Też mam zdeformowaną twarz (zespół Moebiusa) i nie rozumiem autorko wątku, dlaczego nie potrafisz zaakceptować wyboru syna. To jest Jego decyzja z kim chce spędzić życie, a nie Twoja czy Twojego męża(notabene głupiego, skoro ocenia dziewczynę syna na podstawie wyglądu).
      Dlaczego twierdzisz, że dziewczyna nie kocha Twego dziecka?Nie każdy obnosi się ze swym zakochaniem, a może ta dziewczyna wstydzi się publicznie okazywać synowi uczucia,bo sądzi, że ze względu na swoją brzydotę jej nie wypada, bo się ośmiesza?U mnie tak było - wstydziłam się trzymać mego wtedy chłopaka za rękę bo cały czas wydawało mi się, że tłum na nas patrzy i z nas się śmieje.
      Daj wybrance Twego dziecka szansę i poznaj ją, kto wie, moze się polubicie?
      Skoro Twe dziecko jest nią zainteresowane, ona musi mieć coś pięknego w sobie;)
      A męża olej i spytaj się go, co znaczy słowo tolerancja i sama też zapoznaj się z jego definicją:)
      Też mam brzydką twarz i to strasznie, a jakoś trafiłam na człowieka, który mnie kocha i szanuje i wcale nie chciałam sie wyrwać z domu i już 8 lat jestem mężatką:)
      • miniofilka Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 20:16
        Acha i gratuluję mądrego i tolerancyjnego syna:)
    • sanciasancia Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 21:32
      a) Jeżeli 70% dzieci rodzących się z rozszczepem wargi ma rodzica z rozszczepem wargi, nie znaczy to, że na 70% człowiek z rozszczepem wargi będzie miał dziecko z rozszczepem wargi (w przypadku każdej ciąży, naturellement).
      b) Już w czasie trwania małżeństwa okazało się, że jestem obarczona defektem genetycznym, który zwiększa prawdopodobieństwo urodzenia się dziecka z letalną wadą genetyczną. Chyba zaraz pójdę uściskać teściową, że nie miała wątpliwości, co do zasadności związku jej syna. (a to nie byla w koncu kwestia kosmetyki).
      c)Srsly, pomyśl o baranku, może jak dobrze w ścianę rąbniesz, myśli Ci się rozjaśnią.
      • miniofilka Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 21:43
        sanciasancia napisała:

> a) Jeżeli 70% dzieci rodzących się z rozszczepem wargi ma rodzica z rozszczepem
        > wargi, nie znaczy to, że na 70% człowiek z rozszczepem wargi będzie miał dziec
        > ko z rozszczepem wargi (w przypadku każdej ciąży, naturellement).

moja choroba jest genetyczna, a mam śliczna i zdrową siedmiolatkę:)

> c)Srsly, pomyśl o baranku, może jak dobrze w ścianę rąbniesz, myśli Ci się rozj
        > aśnią.

o właśnie:D
    • oxf Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 22:31
      z jakiegos powodu chyba wybral te dziewczyne? No chyba nie z litosci? Co mozecie zrobic? Nie wyrzekniecie sie syna z tego powodu chyba i tak pewnie zrobi co zechce. Ja was rozumiem tez chcialbym normalna dziewczyne dla mojego syna, moze poznacie ja lepiej i bedzie lepiej albo on ja zostawi bo sie znudzi.
      • miniofilka Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 22:38
        oxf napisał:

>Ja was rozumiem tez chcialbym normalna dziewczyne dla mojego syna, moze
        > poznacie ja lepiej i bedzie lepiej albo on ja zostawi bo sie znudzi.

ależ ona jest całkiem normalna, tylko trochę inaczej wygląda !!!!!
        • oxf Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 22:45
          nie inaczej, tylko jest w jakims sensie brzydka, zreszta ten syn od razu wiedzial co bedzie grane wiedzial ze kazda rodzina miala by tutaj problem.
          moja matka nie akceptuje mojej zony bo ta nie mdleje ze szczescia na jej widok. Czego nikt nie robi zreszta i tez musze z tym zyc. tak bywa.
          • miniofilka Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 02.08.11, 22:51
            oxf napisał:

> nie inaczej, tylko jest w jakims sensie brzydka, zreszta ten syn od razu wiedzi
            > al co bedzie grane wiedzial ze kazda rodzina miala by tutaj problem.

no taak, ale gdyby to autorki wątku córka tak wyglądała, to jej matka pewnie chciałaby by miała szczęście w miłości? co za hipokryzja!
    • twoj_aniol_stroz Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 09:41
      Przeczytałam cały wątek, wszystkie Twoje wypowiedzi i powiem tak: ta dziewczyna jest ogromną szansą dla Ciebie, męża i Waszego związku. Nie piszę tego złośliwie. Rozumiem Twoje rozterki, jak najbardziej. Nie zgadzam się absolutnie z opinią, że w dzisiejszym świecie liczy się tylko uroda i pieniądze. Jeśli chcemy przeżyć życie płytko i zapewniając sobie wyłącznie rozrywkę to faktycznie tak jest. Warto jednak zanurzyć się w życie i przeżyć piękną przygodę, w której znajdzie się miejsce na prawdziwą radość.
      Mąż jest bardzo zraniony, nie wybaczył nigdy tamtej kobiecie i to go bardzo niszczy. Propozycja psychologa wcale nie oznacza, że jesteście nienormalni, że ktoś Wam coś zarzuca, że jesteście źli, że sobie nie radzicie. To absolutnie nie tak. Popatrz, martwisz się o syna, męczysz balansując pomiędzy nim a mężem i w sumie nie masz łatwego życia. Może warto byłoby porozmawiać z fachowcem, który nie oceni, nie skrytykuje, ale podsunie pomysły jak rozmawiać z mężem, pomoże zobaczyć faktyczne lęki, ich przyczyny i pomoże uporać sie z tymi lękami. Dlatego pisałam, że jest to ogromna szansa dla całej Waszej rodziny. Szansa na uporanie się z przeszłością, uleczenie tego co boli i życie w wolności bez ciągłego strachu o reakcję męża, o relację ojciec/syn itd.
      • julia646 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 10:14
        Przeczytałam uważnie to co napisałaś, być może wizyta u psychologa byłaby wskazana, może tak może nie. Brak akceptacji ze strony męża jest ogromna, jest mało tolerancyjny. o ile ja potrafię zaakceptować wybór mojego Syna, to mąż tego nie zrobi. Zawsze będę się bała o zdrowie i życie syna, jego żony i ich dzieci (to chyba normalne). Wyczułam jedno u Syna, że woli chyba taką dziewczynę która jest taka jaka jest, bo czuje się przy niej stabilnie, że ona go nie zostawi dla innego, nie zdradzi. Porównuje charakter obecnej dziewczyny z po przednią, boi się chyba być sam, czuje się niedowartościowany. To są moje obserwacje. Zraniony był bardzo i to chyba jeszcze siedzi mocno w mim. Rady psychologa znam: zmień życie, męża, postaw na swoim a przecież nie o to chodzi w tym wszystkim, mąż nie będzie rozmawiał z psychologiem. A jeśli chodzi o wygląd i pieniądze to wiem jak dziś na rynku pracy jest piękni głupi mają pracę, gorzej z tymi co mają jakiś defekt w urodzie, izoluje się takie osoby uważając że są mniej wartościowe całe życie liczy się kasa, i uroda.
    • julia646 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 10:38
      może Pani Agnieszka podpowie mi co mam zrobić???? jestem już tym wszystkim z kołowana...
      • skwargosia Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 10:49
        no to nie akceptujcie tej dziewczyny!!!!współczuję uzależnienia od tego co mąż!powie zrobi , nie będzie chodził do psychologa!wcześniej napisałam o złych relacjach w Twojej rodzinie i to podtrzymuję.Mam nadzieję , że Twój syn nie skrzywdzi tej kobiety jak mu się znudzi.
    • marycha1433 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 12:54
      No to ja nie będę poprawny politycznie i zgodzę się z autorka wątku.
      Taki związek a później małżeństwo to pomyłka i kłopot głównie dla Twojego syna.
      Po pierwsze, ja bym się zastanowił czy owa wybranka syna nie leci na Waszą kasę, mieszkanie, samochód?
      Po drugie, ze względu na jej ogromny defekt najprawdopodobniej ich pożycie będzie wyglądało tak:
      - twój syn będzie jedynym zywicielem rodziny, będzie pracować za dwóch bo osoba z taka twarzą pracy nie dostanie
      - będą odizolowani od przyjaciół, bo większość z nich się od niego odsunie, a nawet jak zostaną to nie będą mieli wspólnego języka z ta dziewczyną, szczególnie jeśli zony przyjaciół pracują, są ładne i atrakcyjne, a ona będzie kurą domową
      - będą się borykać z depresjami i huśtawką nastrojów wybranki syna, która może siebie nie zaakceptować w roli żony
      - będą siedzieć w domu zamiast aktywnie spędzać czas np chodząc do kina czy na imprezy, bo ludzie będą się na nich patrzyć i źle będą się z tym czuć
      - w razie urodzenia się niepełnosprawnych dzieci będą notoryczne kłótnie i awantury
      - w razie rozwodu syn będzie musiał płacic alimenty
      Po co Twojemu synowi taka dziewczyna i taki kłopot?????
      On chyba jest jakiś niedowartościowany i faktycznie boi sie kobiet, skoro się wziął za dziewczynę z wygladem poniżej przeciętnej.
      A Męza autorki wątku świetnie rozumiem, też bym nie chciał, by mój syn taka kobiete chciał wprowadzic do rodziny.
      • woda_woda Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 13:03
        marycha1433 napisał:

> A Męza autorki wątku świetnie rozumiem, też bym nie chciał, by mój syn taka kob
        > iete chciał wprowadzic do rodziny.

Na szczęśie to nie rodzice decydują, z kim wiążą sie ich dzieci.

• julia646 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 14:00
        właśnie tego się boimy z mężem. Dobrze to wszystko zostało ujęte. To nie jest wcale to że jesteśmy bezduszni i patologiczni to po prostu życie....
        • imasumak Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 04.08.11, 18:29
          julia646 napisała:

właśnie tego się boimy z mężem. Dobrze to wszystko zostało ujęte.

Jeżeli uważasz,ze to zostało dobrze ujęte, to bardziej bym się zastanawiała nad waszym otoczeniem, znajomymi syna, a nie wyglądem przyszłej synowej. Znajomi, którzy odsuną się od niego z tego powodu, że ma nieładną żoną, są niczego warci.

To nie jest wcale to że jesteśmy bezduszni i patologiczni to po prostu życie....

Nie, Normalni ludzie nie klasyfikują kogoś na podstawie tego typu wady w wyglądzie. Tak robi patologia.
      • phere_nike Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 14:15
        marycha1433 napisał:

> Po pierwsze, ja bym się zastanowił czy owa wybranka syna nie leci na Waszą kasę
        > , mieszkanie, samochód?

not tak, na kasę leci tylko brzydka, ładna zas zawsze jest dobra

> - twój syn będzie jedynym zywicielem rodziny, będzie pracować za dwóch bo osoba
        > z taka twarzą pracy nie dostanie

skąd takie przekonanie? moze nie bedzie pracowac jakopo godynka w telewizji, ale w wielu zawodach liczą sie kompetencje a nie wygląd!

> - będą odizolowani od przyjaciół, bo większość z nich się od niego odsunie, a n
        > awet jak zostaną to nie będą mieli wspólnego języka z ta dziewczyną, szczególni
        > e jeśli zony przyjaciół pracują, są ładne i atrakcyjne, a ona będzie kurą domow
        > ą

to nie sa przyjaciele jesli przyjaznia sie bo są piękni

> - będą się borykać z depresjami i huśtawką nastrojów wybranki syna, która może
        > siebie nie zaakceptować w roli żony

a dlaczegóż to rozszczepienie podniebienia ma prowadzic do nieakceptacji siebie w roli zony?

> - będą siedzieć w domu zamiast aktywnie spędzać czas np chodząc do kina czy na
        > imprezy, bo ludzie będą się na nich patrzyć i źle będą się z tym czuć

????

> - w razie urodzenia się niepełnosprawnych dzieci będą notoryczne kłótnie i awan
        > tury

niepełnosprawne dziecko to zawsze brdzo ciezka sytuacja dla rodziny. Niezaleznie od tego jak wyglada matka

> - w razie rozwodu syn będzie musiał płacic alimenty

w razie rozwodu i posiadania dzieci zazwyczaj tak bywa, nawet jak byla zona jest bez skazy na urodzie

Ludzie, opamietajcie sie

• lusitania2 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 14:30
          phere_nike napisała:

> > - twój syn będzie jedynym zywicielem rodziny, będzie pracować za dwóch bo
          > osoba
          > > z taka twarzą pracy nie dostanie
          >
          > skąd takie przekonanie?

sądząc po wypowiedziach marychy na e-mamie o ważności urody pracownic w jego biznesie, on chyba burdel prowadzi. Trzeba uznać, że chłop ma takie skrzywienie zawodowe.

A autorce wątku współczuję ograniczonych horyzontów myślowych. No ale na to nie ma lekarstwa.

• polaa27 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 15:03
            A ja współczuję tej dziewczynie tak ograniczonej teściowej.

Rozumiem, że gdyby mąż lub syn autorki wątku nagle zachorowali na poważną chorobę związaną z oszpeceniem i niepełnosprawnością to rozwiodła by się z mężem i zerwała kontakty z synem? No bo jak to zadawać się z takimi BRZYDKIMI???

A tak w ogóle to mam nadzieję, ze to jakiś troll. Bo w głowie mi się nie mieści, ze mogą być tak głupi, małostkowi i zidiociali ludzie jak autorka.
      • asia_i_p Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 16:12
        Wow. Jednak ludzkość przedstawia sobą szersze spektrum niż przypuszczałam.
      • asia_i_p Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 18:03
        Marycha, pominąłeś poważną obawę, że syn mógłby się od niej tą blizną zarazić oraz jak tu pokazać cioci Gieni zdjęcia ze ślubu.
    • asia_i_p Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 15:40
      Nie dziwię się, że się martwisz, jakby z mojego męża po 23 latach wyszedł powierzchowny dupek, też bym się zmartwiła.
      Ktoś z was się w ogóle postarał, żeby tę dziewczynę poznać, czy poprzestaliście na tym, żeby tylko popatrzeć? Co do syna to nie wiem - możliwości są dwie - albo dziewczyna mu się nie podoba rzeczywiście, albo mu się podoba (twarz to nie wszystko i nie o duszy tu mówię), tylko po takim wstępie nie ma ochoty o tym z wami rozmawiać.
      Uwierz mi, bywają gorsze nieszczęścia niż związać się z kobietą mało atrakcyjną. Można się na przykład związać z mało empatyczną, albo powierzchowną - no różne są wady. I jeżeli nadrabia je tylko byciem śliczną, to trzeba dużo inwestować w kremy i modlić się, żeby nic jej nie oszpeciło.
      Wybacz, że tak napadłam, ale jak sobie wyobraziłam, co ta dziewczyna czuła, obserwując wasz zszokowane twarze, kiedy nic w waszym zachowaniu nie nadrobiło potem tego pierwszego nieuniknionego szoku, to mnie szlag trafił.
      • julia646 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 20:33
        wszyscy Jesteście święci i mocno oburzeni, tak naprawdę to każde z was inaczej by się zachowało w sytuacji wyżej opisanej, dobrze doradzać komuś na odległość gorzej już z realizacją tych rad. Spotkałam się na tym forum z różnymi opiniami niektóre były bardzo bolesne i agresywne, chciałam tylko powiedzieć, że nie jestem zła i bezduszna lub pusta jak to niektórzy myślą i piszą. Nikt tej dziewczynie nie dał odczuć że jest brzydka, traktowaliśmy ją jak domownika, nie było komentarzy, złośliwości nic z tych rzeczy, więc proszę mi nie mówić że nie byliśmy taktowni i że się znęcaliśmy psychicznie nad tą dziewczyną, bo tak nie było. Zrobiliście ze mnie i męża tyranów bez serca i zasad społecznych- łatwo kogoś oceniać. Trudno stało się widocznie sobie zasłużyłam tym że powiedziałam głośno co mnie dręcz i boli, że miotam się miedzy akceptacją i nie akceptacją kogoś innego. Tylko ja to powiedziałam głośno a inni wygłaszają oburzenie myśląc zupełnie inaczej. dziękuje za komentarze i proszę już nie pastwić się na de mną.
        • kawka74 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 20:47
          wszyscy Jesteście święci i mocno oburzeni, tak naprawdę to każde z was inaczej
          > by się zachowało w sytuacji wyżej opisanej [ciach]
          Tylko ja to powiedziałam głośno a inni wygłaszają oburzenie myśląc zupeł
          > nie inaczej.

Rozumiem, że chciałabyś wierzyć, że Twój stosunek do dziewczyny syna jest głosem większości, byłoby Ci łatwiej. Może czas przestać się oszukiwać?
        • lusitania2 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 21:02
          julia646 napisała:

> wszyscy Jesteście święci i mocno oburzeni, tak naprawdę to każde z was inaczej
          > by się zachowało w sytuacji wyżej opisanej,

twoja szklana kula wymaga pilnej naprawy.
        • woda_woda Ciekawe bardzo. 03.08.11, 21:25
          julia646 napisała:

> Tylko ja to powiedziałam głośno a inni wygłaszają oburzenie myśląc zupeł
          > nie inaczej. dziękuje za komentarze i proszę już nie pastwić się na de mną.

A skąd ty wiesz, co inni myślą ?

• sanciasancia Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 22:44
          > wszyscy Jesteście święci i mocno oburzeni, tak naprawdę to każde z was inaczej
          > by się zachowało w sytuacji wyżej opisanej, dobrze doradzać komuś na odległość
          > gorzej już z realizacją tych rad.
          Chyba raczej Twoja stara.
          G'wno o nas wiesz. Jak i o świecie, który Cię otacza, a i też o ludziach, a w szczególności tych, którzy wiążą się z kimś, kto nie jest na pierwszy rzut oka perfekcyjny. Hm, czyżbym pisała tu o Twoim synu?
          >Spotkałam się na tym forum z różnymi opiniami
          > niektóre były bardzo bolesne i agresywne, chciałam tylko powiedzieć, że nie je
          > stem zła i bezduszna lub pusta jak to niektórzy myślą i piszą.
          Bardzo mi przykro, ale każdym kolejnym postem, utwierdzasz nas w przekonaniu, że jesteś głupia i bezduszna.
          > Zrobiliście ze mnie i męża tyranów bez serca i zasad społecznych- łatwo kogoś
          > oceniać.
          Dlaczego? To są przecież zasady społeczne obowiązujące w Pcimiu Dolnym.
          >> nnego. Tylko ja to powiedziałam głośno a inni wygłaszają oburzenie myśląc zupeł
          > nie inaczej.
          G'wno o mnie wiesz. Srsly, nic a nic.
        • imasumak Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 04.08.11, 18:22
          julia646 napisała:

Tylko ja to powiedziałam głośno a inni wygłaszają oburzenie myśląc zupełnie inaczej. dziękuje za komentarze i proszę już nie pastwić się na de mną.

A możesz uściślić, co Ci inni myślą?
        • nammkha Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 04.08.11, 18:25

Droga Julio,

Nie warto brać sobie do serca wszystkiego co mówią uzytkownicy forum. Niektórzy zadziwiają wręcz chamstwem i brakiem szacunku do Ciebie jako do osoby starszej. Wydaje im się, że skoro Cię nie widzą to mogą pisać w obraźliwym tonie. Niestety tak działa internet - ludzie z łatwością ukazują swoją negatywną stronę, która na codzień pozostaje w ukryciu.
          Co do Twoich rozterek, to rozumiem Cię, Twoje obawy są uzasadnione, ale może warto przyjrzeć się Temu dlaczego tak bardzo obawiasz się tego że syn zwiąże sie z tą kobietą? Dlatego, że on będzie nieszczęśliwy, Ty, a może Twój mąż? Pamiętaj o czyje życie i przyszłość tu chodzi - jeżeli zalezy ci na dobrej relacji z synem to musisz akceptować jego wybory, nawet jeśli popełnia błąd (oczywiście mam tu na myśli nie to że partnerka ma defekt, ale jesli prawdziwa jest opcja taka, że wybrał ją dlatego, że sądzi że inna go nie zechce). Wydaje mi się że rozmowa z synem byłaby wskazana, po to abyś nie musiała się domyslać jego uczuć, ale aby on sam Ci o nich opowiedział. Mężem nie powinnaś się przejmować, nie jesteś po to aby załagadzać ich relację, lepiej zadbaj o to aby Syn miał oparcie w Tobie nawet jeśli wiesz że nie znajdzie go w Twoim mężu. Powodzenia.
          • julia646 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 04.08.11, 20:09
            Do nammkha,
            miałam nie odpisywać już na tym forum, ale Twoja wypowiedź uświadomiła mi że nie wszyscy mnie potępiają, zrozumiałaś moje obawy i odczucia - dziękuje. Syn ma zawsze oparcie we mnie. Pozdrawiam
            do Forumowiczów,
            W całej tej dyskusji (jeśli można to tak nazwać) było wiele przykrych słów, ale autorzy nie do końca mnie zrozumieli, nie chcę się tłumaczyć bo mówią że winni się tłumaczą, ale nigdy nie ubliżyłam nikomu, nie zwyzywałam nikogo i nie miałam takiego zamiaru robić tej dziewczynie, takich zachowań nie ma w mojej rodzinie. Nie odtrącałam tej dziewczyny od początku i nie dałam tej dziewczynie odczuć że mi się nie podoba, nie znając Jej osobiście (znałam ją z fotografii ) obdarowywałam ją drobnymi prezentami, pozdrowieniami, traktując ją normalnie (a przecież wiedziałam jak wygląda, domyślając się tylko co jest przyczyną jej wyglądu). Przy poznaniu jej nabrałam większych wątpliwości co do związku syna z nią. Traktowałam ją normalnie jak domownika i też na koniec wizyty dałam jej upominek. Tak jak to nammkha napisała chodzi mi o przyszłość syna, a także nie chce aby on skrzywdził tę dziewczynę chociażby dla tego że jest chora.
            Napisała na tym forum o swoich obawach, wątpliwościach chyba każdy je ma w życiu, potraktowano to jako patologię- być może jestem patologiczna, ale czy obawy i wątpliwości to patologia? nie wiem.
            • yenna_m Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 05.08.11, 23:27
              Julio, przeczytałam cały wątek i dopiero teraz odpiszę Ci na Twojego posta

po pierwsze: wcale nie dziwi mnie Twoja reakcja, bo
              1. nie każdy obyty jest z niepełnosprawnoscią i czasem zetknięcie z osobą niepełnosprawną czy z problemem zdrowotnym (dla osoby nieobytej) bywa szokiem
              2. martwisz się o przyszłość syna i jestem przekonana, że niezależnie od tego, czy dziewczyna byłaby piękna i zdrowa czy też miała jakiś defekt - martwiłabyś się równie mocno (zwłaszcza, gdy chodziłoby o powazny związek) - każdy rodzic chce szczęscia dla dziecka

ale - wartałoby zaufać synowi

widać coś jest w tej dziewczynie takiego, że chce z nim być

Uroda przemija, czasem zdrowie poważnie się sypie. Może po prostu spróbuj poznać tę dziewczynę? Może wtedy uda Ci się w niej dostrzec to, co Twoj syn w niej widzi i kocha?

Na pewno nie ma co przekreślać tego związku czy go piętnować.

Natomiast histeryczną reakcją sprawisz tylko, że syn się od Ciebie odwróci. Bo jesli kocha tę dziewczyne - wybierze ją. Ba! Jeśli uparty i lubi postawić na swoim - to też ją wybierze, choćby po to, żeby właśnie pokazać, że potrafi się postawić. Ewentualnie ulegnie Wam i przez całe życie będzie mieć o to do Was pretensje i żal. Czyli generalnie jakikolwiek nacisk nie będzie najlepszy. A przeciez nie chcecie unieszczęsliwiać własnego dziecka...

Zaufajcie chłopakowi. Pozwólcie mu być z osobą, którą kocha.
        • asia_i_p Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 07.08.11, 17:04
          Nikt nie podejrzewa was o aktywną złośliwość w stosunku do dziewczyny - prawdę mówiąc takie zachowanie w ogóle nie przyszło mi do głowy jako możliwe. Ale w momencie, kiedy dziewczyna odwiedza rodzinę męża, to jest tak bezbronna, że trzeba się wyjątkowo starać, w przypadku dziewczyny niepełnosprawnej podwójnie - brak "komentarzy" to zdecydowanie za mało. Rozmawialiście chociaż raz o ich wspólnej przyszłości, o ich życiu razem, o jej rodzinie - daliście jakikolwiek sygnał, że wiecie o ich planach i aprobujecie je? Czy rozmawialiście o pogodzie i planach wakacyjnych?
          Nie trzeba się aktywnie znęcać psychicznie, żeby kogoś zranić.

Nas nie oburza, że masz obawy, ale oburza, że twoje obawy są tak całkowicie oparte na tym, że brzydki, niepełnosprawny znaczy gorszy. Że nie starasz się poznać charakteru, przekonań przyszłej synowej tylko bolejesz nad jej brakiem urody. Nie wiem, czy generalnie jesteście ludźmi powierzchownymi, ale do tej kobiety podchodzicie powierzchownie.

To o tobie - a co do twojego męża to bardzo mi przykro, ale w twojej relacji wychodzi na tyrana bez serca. Jeżeli ktoś jest w stanie nigdy nie zaakceptować wyboru swojego dziecka (a sugerujesz, że twój mąż nie zaakceptuje go nigdy) - a nie jest to wybór oczywiście kontrowersyjny typu seryjny morderca - to znaczy, że uważa dziecko za swoją własność (tyran) i ma gdzieś uczucia tego dziecka, a przynajmniej uważa swoją dezaprobatę ważniejszą od miłości swojego dziecka (bez serca). To ty odmalowałaś taki portret twojego męża.
    • joshima Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 03.08.11, 21:51
      Szczerze współczuję Twojemu synowi. Nie dziewczyny tylko rodziców. W Twojej wypowiedzi w ogóle nie zauważyłam ani zainteresowania ani wiedzy na temat tego co Twój syn kocha w swojej dziewczynie i dlaczego chce z nią być. Jej wygląd przysłania Ci wszystko. Wcale się nie dziwię, że syn nie chce z Wami na ten temat rozmawiać.

A o wnuki się nie martw. To, że rodzice zaniedbali kwestie kosmetyczne w przypadku tej dziewczyny nie znaczy, że medycyna jest bezradna wobec tego defektu urody. Z reszt a ta dziewczyna tez ma ciągle szansę na lepszy wygląd.
    • barbra25 Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 04.08.11, 14:42
      a
      > le ja nie widzę miłości w tym związku tylko raczej dogadanie się, czy to wystar
      > czy w tak trudnym związku nie wiem?
      To życie zweryfikuje, nie Ty.

Z jednej strony żal mi tej dziewczyny, a z
      > drugiej strony obawa przed tym, że zmarnuje sobie życie.
      Moja teściowa również jest przekonana, że jej syn zmarnuje sobie życie. Uchronisz go przed tym nie akceptując jego dziewczyny? Czy narazisz się w ten sposób na jeszcze większe problemy ze snem?

Co zrobiłabyś gdyby Twojemu mężowi stało się coś z twarzą tak jak to już wcześniej pisali uczestnicy forum?

Czy ta dziewczyna ma jakieś zalety czy widzisz w niej wyłącznie tą zdeformowaną twarz?

Myślę, że każda kobieta/ każdy człowiek ma jakieś wady. Zawsze wychwycimy te wady kiedy chodzi o wybór partnera/partnerki naszych dzieci i możemy pogodzić się z tymi wadami bo ich nie zmienimy przecież lub możemy skazać się na nieustanne konflikty na linii teściowa/synowa/syn.

Mnie bardzo boli, że teściowa mnie nie akceptuje, wyzywa mnie od nygusów, brudasów i kurew. Ale mój mąż jakoś jest "głuchy" na jej nagabywania aby wreszcie zmienił żonę na lepszą, tzn. na taką, która się będzie podobać jej, nie jemu.
    • viv-ia Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 04.08.11, 18:03
      Masz racje. Probuj niezbyt mocno wpływać na syna.. to dopiero 1,5 roku. Moze przygaśnie. Sama tez nie chciałabym miec brzydkiej synowej, a tym bardziej zagrozenia wp ostaci chorych dzieci. Zajęcza warga przez cale dizecinstwo to po prostu zmora. UpokorZenia, potem brzydota, gdy jest sie juz doroslym...
      Bal sie pokazac ja rodzicom, bo sam widiz, ze jest brzydka. Uwazam, ze potem bedzie mu to przeszkadzac, bo jak teraz dizlenie stawia czolo przeciwnosciom, tak pozniej.. bedzie ot odbrym pretekstem, zeby odejsc. Tylko czy nie bedzei jzu za pozno...
      • viv-ia Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 04.08.11, 18:04
        poza tym.. cyz ona jest glupia?
        Niem a skzoly
        Mysle ze to powinno zadecydowac...
      • miniofilka Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 04.08.11, 21:12
        viv-ia napisała:

> Masz racje. Probuj niezbyt mocno wpływać na syna.. to dopiero 1,5 roku. Moze pr
        > zygaśnie. Sama tez nie chciałabym miec brzydkiej synowej, a tym bardziej zagroz
        > enia wp ostaci chorych dzieci. Zajęcza warga przez cale dizecinstwo to po prost
        > u zmora. UpokorZenia, potem brzydota, gdy jest sie juz doroslym...
        > Bal sie pokazac ja rodzicom, bo sam widiz, ze jest brzydka. Uwazam, ze potem be
        > dzie mu to przeszkadzac, bo jak teraz dizlenie stawia czolo przeciwnosciom, tak
        > pozniej.. bedzie ot odbrym pretekstem, zeby odejsc. Tylko czy nie bedzei jzu z
        > a pozno...

jesteś kretynką!!!
        obyś nigdy nie stała się niepełnosprawna, bo wtedy pewnie Twój mąż Cię rzuci, bo po co mu będzie potrzebna chora baba?!
        głupota niektórych poraża
        • maneki Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 05.08.11, 12:26
          Nie wierzę, że to czytam.... Jestem w takim szoku, że ciężko mi pisać...
          Mam 22 lata, rozszczep wargi i podniebienia. Fakt nie zawsze było mi łatwo, bo ludzie tacy jak tutaj (co niektórzy) potrafią być okrutni. Wiecie co rozszczep dużo mnie nauczył. Dzięki rozszczepowi jestem bardzo silna psychicznie, uparta i nigdy się nie poddaje :).
          Mówicie, że tacy ludzie nie znajdą pracy?? Ja od 1 września zaczynam staż w b. fajnym zakładzie pracy. Zdałam maturę, poszłam dalej do szkoły i ..... mam wspaniałego chłopaka. Powiem Wam, że ani jemu, ani jego rodzinie mój wygląd nie przeszkadza. Akceptują mnie i w żaden sposób nie izolują. Wydaje mi się, że jego rodzice chyba mnie lubią.
          Nie życzę nikomu żyć z jakąkolwiek wadą, bo mimo, że cywilizacja idzie do przodu, ale ludzie się nie zmieniają... Stereotypy będą zawsze.
          Pamiętam jak nieraz wracałam ze szkoły zaryczana, bo ktoś mi powiedział coś przykrego. Moja mama wtedy krzyczała na mnie i mówiła, że przesadzam i histeryzuje, a później po kątach płakała, bo mi było za ciężko.
          Jednak teraz nie chciałabym być kimś innym, bardzo dobrze się czuję i ze swoim wyglądem i charakterem.
          Piszesz, że Twój mąż nie potrafi jej zaakceptować. No dobrze w takim razie poproś go, żeby to on się wczuł w sytuacje gdyby to jego syn miał taką wadę....
          Uwierz mi nie dał by na niego złego słowa powiedzieć, kochał i wychowywał go normalnie :)
          Chciałabym też zauważyć, że rozszczep nie jest jaką straszną chorobą, nieświadczy o niepełnosprawności. Na tle innych chorób to maleńka wada. Ludzie z tą wadą mają prawo do normalnego życia. Normalnie pracują, uczą się, zakładają rodziny... Na codzień nawet nie zwracają uwagi na ten rozszczep...
    • sta-fraszka Re: co zrobić gdy dziewczyna syna się nie podoba. 05.08.11, 16:09
      Ja psychologiem nie jestem, ale widze cos takiego:

Maz autorki, po pierwszym malzenstwie z piekna kobieta (ktora mu zlamala serce i portfel) wiaze sie z kims, kto sam uwaza, ze wyglada "przecietnie".

Syn autorki, po zawodzie milosnym (spowodowanym przez "ladna" dziewczyne) wiaze sie z kims, kto ma widoczny defekt w urodzie.

Maz twierdzi (??), ze nigdy tego nie zaakceptuje. Moze warto sie zastanowic dlaczego? Moze ma wrazenie, ze syn powiela jakis schemat? Moze nadal, po tylu latach, nie radzi sobie z odrzuceniem? Ktos juz tu pisal, ze warto sie udac do psychologa by wlasnie przerobic te wszystkie relacje, dociec powodow takich a nie innych zachowan. Wlasnie po to by sobie samym pomoc. I siebie samego zrozumiec?

Nie balabym sie o prace synowej ani o potrzebe wyrwania sie z malego miasta. Te druga ma wiele osob w malych miastach mieszkajacych. A o ile synowa dorobi sie jakiegos zawodu i bedzie w nim dobra, naprawde nie bedzie nikomu jej twarz przeszkadzac.

A nawet w modellingu/aktorstwie nie to ladne co ladne a to co przykuwa uwage, wiec naprawde bym sie o te urode tak nie trzesla.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka