Dodaj do ulubionych

Ubezwłasnowolnienie

25.03.22, 01:11
Witam, od 5 lat leczę się psychiatrycznie jestem po 15 hospitalizacjach i 7 próbach samobójczych. Wyszłam ze szpitala 17 stycznia i od tego czasu chodzę na terapie grupowa i indywidualna i czuje ze wreszcie trafiłam w dobre ręce, niestety mój ojciec chce żebym leczyła się w ośrodku zamkniętym po ostatniej rozmowie zwyzywał moja terapeutka i powiedział ze taka terapia to wydawanie pieniędzy … nie mam myśli samobójczych i naprawdę dobrze funkcjonuje podjęłam prace i zarabiam na siebie. On nie potrafi zrozumiem ze brat który wykorzystał mnie seksulanie jest przyczyna tego ze nie chce przyjeżdżać do domu on twierdzi ze to mój wymysł. Jakie są szanse w sądzie ze zostanę ubezwłasnowolniona?

Obserwuj wątek
    • eriu Re: Ubezwłasnowolnienie 25.03.22, 09:45
      A jaka by miała by być podstawa do ubezwłasnowolnienia? Bo tego nie potrafię sobie wyobrazić?
      • paczka8 Re: Ubezwłasnowolnienie 25.03.22, 09:53
        Podstawa byłoby ze nie chce iść na leczenie do ośrodka zamkniętego
        • tt-tka Re: Ubezwłasnowolnienie 25.03.22, 10:23
          Jestes pelnoletnia, pracujesz, jestes pod opieka terapeutki. Ojciec - bo rozumiem, ze to on chce wystapic z takim wnioskiem - nie ma wiedzy ani kwalifikacji, by decydowac o twoim sposobie leczenia.
          Sad zapewne uzna, ze skoro wypisano cie ze szpitala na leczenie "wolnosciowe", a nie w osrodku zamknietym, to nie ma podstaw, by cie zamykac.
          Dobrze zrozumialam, ze nie mieszkasz z ojcem ? nie informuj go po prostu o niczym, co ciebie dotyczy.
        • eriu Re: Ubezwłasnowolnienie 25.03.22, 10:44
          Że w ośrodku zamkniętym niby jest lepiej i nie będziesz wydawać pieniędzy na terapeutę? Śmiech na sali. Nikt takiego wniosku nawet nie przyjmie nawet do sądu.

Ubezwłasnowolnienie trzeba poprzeć opiniami lekarskimi/ specjalistów. Jeśli Lekarze, którzy Cię prowadzą uważają, że leczenie otwarte jest dla Ciebie bezpieczne a powrót do pracy zdrowy i robi Ci dobrze, terapia działa to nie ma żadnych podstaw do ubezwłasnowolnienia. Po prostu Twój ojciec pierdzieli głupoty. Najlepiej to się od takiego ojca zacznij odcinać, bo po cholerę Ci ojciec który kwestionuje Twoje cierpienie i przysparza Ci nowego? A jak się nie odwali od Ciebie to po prostu weź adwokata i niech mu adwokat wyśle pismo i go postraszy, że złożysz przeciwko niemu powiadomienie o nękaniu.
    • lumeria Re: Ubezwłasnowolnienie 25.03.22, 14:01
      >Jakie są szanse w sądzie ze zostanę ubezwłasnowolniona?

Żadne.

Czy dobrze rozumiem, ze mieszkasz osobno, pracujesz i ogarniasz utrzymanie i opiekę nad sobą? To zdecydowanie nie zostaniesz ubezwłasnowolniona. Nawet gdybyś mieszkała z ojcem i nie pracowała, ale była świadoma tego co się dzieje to nie byłoby podstaw do ubezwłasnowolnienia. Wiec nic sie nie boj. :)

Musisz o tym porozmawiać z terapeutami, bo ojciec Ci grozi - bezpodstawnie - ale jednak stara Cie zastraszyć. To bardzo złe.

Trzymam za Ciebie kciuki. I ogromne brawa za tyle pracy i postępy!
      • cbss22 Re: Ubezwłasnowolnienie 09.07.23, 14:15
        Znaczy moim zdaniem to jest problem z tymi biegłymi. Bo oni nie patrzą na czyjeś samopoczucie, tylko na to, co by tu wynaleźć w twojej wypowiedzi takiego, co im nie pasuje i zrobić z tego objaw psychozy.
    • aqua48 Re: Ubezwłasnowolnienie 26.03.22, 15:58
      Twój ojciec może chcieć różnych rzeczy, ale to nie oznacza że je otrzyma. Fakt, że wyzywa terapeutkę, grozi Ci i neguje Twoją traumę oraz próbuje wywrzeć wpływ na sposób Twojej terapii świadczy jedynie o tym że jest toksyczny. Porozmawiaj o problemie ze swoją terapeutką, porozum się też z adwokatem, bo niewykluczone, ze ojciec doprowadzi do rozprawy sądowej i warto byś nie musiała na niej bronić się samodzielnie.
      Czy mieszkasz osobno? Czy ojciec wydaje pieniądze na Twoje leczenie? Ile masz lat?
      Kontynuujesz terapię, pracujesz i zarabiasz. Nie ma żadnych podstaw do ubezwłasnowolnienia.
    • riskylea Re: Ubezwłasnowolnienie 27.03.22, 20:14
      Żadne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka