Dodaj do ulubionych

Trauma -prośba do Pani Ekspert

24.04.09, 20:52
W wieku 2 lat przeżyłam poważną traumę. Nie pamiętam tamtych wydarzeń, znam je
z opowieści rodziny. W dorosłym życiu reaguję ostrą paniką i nierzadko
depresją na pewien splot okoliczności podobnych do tych z przed lat, mimo że
dziś nie niosą żadnego, albo minimalne zagrożenie. Bardzo przeszkadza mi to w
życiu. Przeszłam terapię zachowań. Pomogła mi bardzo ale tego problemu nie
rozwiązała. Podobno są metody na odreagowanie traum wieku dziecięcego. Bardzo
proszę o opinię i informacje, gdzie w Warszawie mogłabym znaleźć taka terapię.
Obserwuj wątek
    • agnieszka_iwaszkiewicz Re: Trauma -prośba do Pani Ekspert 25.04.09, 00:27
      Przykro mi , ale nie znam miejsc w Warszawie, które zajmują się taką terapią.
      Nie znam w ogóle takiego rodzaju terapii.
      Wiem, że trochę można zająć się tym podczas ustawień hellingerowskich. Można
      też skorzystać z propozycji Instytutu Ericksonowskiego. Nie wiem czy jest
      oddział warszawski. Wiem,że Instytut, zajmuje się hipnozą. Najbliższe miejsce z
      siedzibą Instytutu to Łódź. Agnieszka Iwaszkiewicz
      • kefirka.de Re: Trauma -prośba do Pani Ekspert 25.04.09, 07:29
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jestem zdeterminowana i będę szukała.Coś słyszałam
        o regresie nawet do czasu porodu za pomocą oddechu i "wypuszczeniu" w ten sposób
        bezpiecznie emocji z wczesnego dzieciństwa. Nie wiem jednak czy to jest uznana
        metoda, czy też szarlataneria. Nie chciałabym sobie narobić dodatkowych
        kłopotów. Nie wiem jak to się poprawnie pisze, fonetycznie brzmi "riberting".
        Myślę, że Pani skojarzy o czym piszę. Więc jeszcze jedna prośba o opinię w tej
        sprawie.
        • enith Re: Trauma -prośba do Pani Ekspert 25.04.09, 08:11
          > kłopotów. Nie wiem jak to się poprawnie pisze, fonetycznie brzmi "riberting".

Czy chodzi może o rebirthing (odrodzenie)?
          • kefirka.de Re: Trauma -prośba do Pani Ekspert 25.04.09, 08:24
            Być może, nie znam angielskiego, a o tej metodzie słyszałam kiedyś i nie
            zainteresowałam sie tym wówczas. Wszystko mi jedno jaka jest nazwa. Byle znaleźć
            coś co pomoże pozbyć się tamtego lęku, który dziś paraliżuje w normalnych
            sytuacjach życiowych. Kilka okoliczności zbiegających się dziś przypadkowo i
            staję się bezradnym dzieckiem, mimo że w życiu radzę sobie z trudnymi
            sytuacjami.Taki mimowolny regres.
          • agnieszka_iwaszkiewicz Re: Trauma -prośba do Pani Ekspert 25.04.09, 08:36
            Tak, "kefirka" opisała technikę rebirthingu. Ja jej nie wymieniłam, bo w/g mojej
            wiedzy nie jest to terapia. Jest to pewien rodzaj techniki doprowadzający do
            hiperwentylacji, co może wpływać na nagłe dotlenienie mózgu i pewne z tym
            związane przeżycia. Nie chcę dalej o tym pisać, bo mogę Panią i innych
            wprowadzić w błąd swoją niewiedzą, co do zasad tej techniki. Ja bym tego nie
            polecała, szczególnie jeśli Pani chce zmierzyć się z jakimiś swoimi przeżyciami
            z przeszłości, które moim zdaniem trzeba przeżyć świadomie i z pomocą terapeuty
            powiązać z teraźniejszością i wpływem tych przeżyć na Panią. Obawiam się , że
            rebirthing tego nie zapewnia, a czasem, wymknięty spod kontroli, może zaszkodzić
            Hipnoza ericsonowska, mimo, że też wprowadza w inny stan świadomości, to jest to
            częścią dłuższego procesu terapeutycznego z tym samym terapeutą, a nie
            jednorazowego doznania.
            Tyle mogę wyjaśnić , posługując się swoją wiedzą. Pozdrawiam. Agnieszka
            Iwaszkiewicz

• kefirka.de Re: Trauma -prośba do Pani Ekspert 25.04.09, 09:02
              Bardzo dziękuję za tą opinię, jest dla mnie ważna.Intuicyjnie czuję, że
              emocjonalny "powrót" do tamtego czasu pomoże uporządkować moje dzisiejsze życie,
              ale może to być bomba, której niekontrolowany wybuch więcej zniszczy niż
              naprawi. Będę szukać profesjonalnej pomocy. Gdyby Pani miała w przyszłości jakąś
              informację odnośnie dobrego miejsca takiej terapii bardzo proszę o informacje.
              Serdecznie pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję.
              • tora83 Re: Trauma -prośba do Pani Ekspert 27.04.09, 16:12
                Kefirko, ile doswiadczen i ludzi, tyle zapewne zdan na temat
                terapii, jej rodzajow i skutecznosci. Ja z kolei niebardzo ufam
                klasycznej psychoterapii, (z calym szacunkiem dla psychologow),
                uwazajac, ze to bardziej "spychanie czegos glebiej i glebiej" niz
                czyszczenie i leczenie przyczyny problemu.
                Mnie dla przykladu techniki oddechowe pomogly bardzo i z perspektywy
                czasu nie wyobrazam sobie, jak bym sobie poradzila bez nich, dlatego
                tez z czystym sumieniem moge Ci polecic takie metody.
                I mysle, ze jesli naprawde chcesz sobie pomoc, to warto szukac tego
                co dziala i probowac wlasciwie wszystkich metod, do ktorych masz
                dostep.
                • kefirka.de Re: Trauma -prośba do Pani Ekspert 27.04.09, 23:01
                  Dziękuję za opinię. Szukam, pytam i czytam co inni mają do powiedzenia na ten
                  temat. Przeczytałam min. opinię, że efekt takiej terapii utrzymuje sie ok. pół
                  roku po czym wpada sie w głębszy dół. Do terapii prowadzonej przez
                  wykwalifikowanych terapeutów mam zaufanie, bo przyniosła konkretne efekty. Mam
                  obawy odnośnie paraterapii co nie znaczy, że odrzucam je całkowicie. Gdybyś
                  mogła opisać jak to wyglądało, jakie były efekty i jak długo się utrzymywały
                  byłoby fajnie. Może na pocztę gazetową jeśli nie chcesz tu opisywać. Pozdrawiam.
                  • tora83 Re: Trauma -prośba do Pani Ekspert 28.04.09, 13:52
                    Napisalam @

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka