Dodaj do ulubionych

WYJAZD DO ANGLII JAKO CARER

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 23:24
Witam!Mam dylemat-jechać ,czy nie.
Złożyłam podanie u polskiego pośrednika,byłam na interview,potem dzwoniła do
mnie pani z domu opieki z Anglii i zostałam przyjęta.Zastanawia mnie
tylko ,że oprócz innych ogólnie wymaganych dokumentów chcą mój akt urodzenia-
po co?Mam też zapłacić za roczne ubezpieczenie NW chociaż jeszcze nie
podpisałam kontraktu,ba nawet go jeszcze nie czytałam.Właściwie nie wiem
jeszcze gdzie konkretnie jest ta praca i za jakie pieniądze.Jest tylko
powiedziane ,że ok.12000 na rok,zakwaterowania gwarantują ale płatne 30-60
funtów na tydzień.PROSZĘ NAPISZCIE CO O TYM MYŚLICIE BO ZOSTAWIAM W KRAJU
DZIECKO WIĘC JEST SIĘ NAD CZYM ZASTANAWIAĆ
Obserwuj wątek
    • Gość: mm Re: WYJAZD DO ANGLII JAKO CARER IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 30.07.04, 01:25
      To cos nie wyglada zachecajaco. Powinni ci podac zakres twoich obowiazkow,
      ubezpieczenie przewaznie pracodawca powinnien placic. Powinnas miec od nich na
      pismie dokladnie napisany kontrakt gdzie powinno byc wyszczegolnione twoje
      obowiazki i obowiazki pracodawcy, zaplata i adres pracodawcy. Czy to jest
      agencjia posrednictwa pracy czy dom opieki? Przewaznie duze domy opieki na
      zachodzie nie gwarantuja zakwaterowania, ale placa ubezpieczenie za pracownika i
      wymagaja kwalifikacje. Dowiedz sie jak sie nazywa ten pracodawca i mozesz sie
      dowiedziec przez Angielsi Urzad pracy czy taki Dom Opieki wogole istnieje.
      Mam nadzieje ze to nie jest jakis "niewypal". Powodzenia
    • Gość: zangaroo Re: WYJAZD DO ANGLII JAKO CARER IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 16:33
      na twoim miejscu byłbym ostrożny
      wyjeżdżam do pracy na podobne stanowisko ( senior care manager), na 6 tygodni przed odlotem miałem w rękach kontrakt z dokładnym miejscem pracy, iloscia godzin i stawką oraz zakres obowiązków i spodziewanych benefitów. Pracodawca jest wiarygodny ( duża korporacja mająca 160 domów opieki w całej Wlk. brytanii), zero opłat, wszystko opłaca pracodawca ( jasne ze sobie to odbije w ciągu 2 letniego kontraktu), ale w sumie inwestuje we mnie na dzien dobry ok 1000 Ł przez pierwszy miesiąc( przelot , opłata w home office, mieszkanie( free accomodation) i szkolenie -induction training, więc gra jest warta swieczki. Co do ubezpieczenia to pokrywa również koszty NW i bodajże KL ( nie wiem co to jest dokładnie) ale pozostaje mi ufac i przekonać sie na miejscu
    • axim Re: WYJAZD DO ANGLII JAKO CARER 16.08.04, 13:05
      Witam! Moja koleżanka pracuje w Anglii w domu opieki.Pracę ma bardzo ciężką
      gdyż ma pod sobą codziennie 7 "leżaków".Wszystko przy nich trzeba zrobić. Na
      rękę dostaje po opłaceniu obowiązkowych świadczeń /prąd, telefon,
      mieszkanie/oraz ubezpieczenia , emerytalne itd. 400 funtów.Dorabia bez przerwy
      nadgodzinami.Jest bardzo ciężko. Zależy gdzie Pani dostanie pracę.Łut
      szczęścia. Za rezygnację z kontraktu trzeba zapłacić 500 funtów kary.
    • Gość: jacek Re: WYJAZD DO ANGLII JAKO CARER IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 14:03
      >byłam na interview,potem dzwoniła do
      > mnie pani z domu opieki z Anglii i zostałam przyjęta
      >jeszcze nie podpisałam kontraktu,ba nawet go jeszcze nie czytałam.Właściwie
      nie wiem jeszcze gdzie konkretnie jest ta praca i za jakie pieniądze
      Przecież to z daleka "pachnie przekrętem" Przeczytaj dokładnie to, co
      napisałaś. Jak rozpoznać przekręt?
      >Mam też zapłacić za roczne ubezpieczenie NW
      Po pierwsze żadanie opłaty (za cokolwiek, jedynie przedstawienie "kwitka" na
      wpłatę 50 funtów za rejestrację w HO) NIE MOGĄ BYĆ POBRANE PRZED PODPISANIEM
      KONTRAKTU. Po podpisaniu kontraktu niektóre opłaty mogą być potrącone z Twoich
      poborów. Po drugie napisałaś, że zostałaś przyjęta, ale jeszcze nie widziałaś
      kontraktu. Na jakiej podstawie twierdzisz, że zostałaś przyjęta? Bo ktoś PO
      ANGIELSKU Ci to powiedział? Może dzwonił z budki telefonicznej, pubu,
      mieszkania prywatnego? Kobieto, rozumiem, że jesteś zdesperowana (jak wielu
      Polaków), ale chyba nie głupia?
      >ZOSTAWIASZ W KRAJU DZIECKO WIĘC JEST SIĘ NAD CZYM ZASTANAWIAĆ
      Rada: odmów dokonania jakiejkolwiek opłaty (oprócz 50 funtów na rejestrację HO)
      Ale nawet ta opłata NIE MOŻE BYĆ dokonana w gotówce. Masz przedstawić dowód
      przelewu. Jeśli to praca legalna, napewno nie będzie to przeszkodą (odmowa
      dokonania jakiejkolwiek wpłaty). Jeśli to przekręt powiedzą, że jeśli nie
      zapłacisz, nie dostaniesz pracy. Tak właśnie działają naciągacze
    • Gość: czytacz Re Jedż i się nie obawiaj, ale... IP: *.sopot.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 15:25
      Wszelkie koszty (przelot, rejestracja)ci odliczą (deduct) w ciagu pierwszych
      miesiecy , ale to jest bezbolesne. Jako kontraktowy pracownik masz zus i nnw,
      chyba że kupisz swoje prywatne extra, co nie jest obowiazkiwe.Moja córcia jest
      już tam 2-gi miesiac i jest ok.Przygotuj sie mentalnie (koniecznie) że
      przejdziesz stres rozłaki i stres nowego otoczenia i warunkow. Naprawde
      przygotuj swoje nastawienie na pomoc i opiekę starszym ludziom, a to już nie
      żarty. Wczuj się.
      Pieniadze zarobisz przyzwoita jak na nasze polskie warunki.Powodzenia, to tylko
      12 m-cy. Nie słuchaj bzdur nieudacznikow i mięczakow.Powodzenia. Za zarobione
      pieniadze poprawisz swój los i zrealizujesz szybciej plany życiowe. Unikaj
      zrzedliwych rodakow, szukaj tylko tych otwartych. Nie cwaniakow co ci
      zaproponują np. pokoj NORĘ ale przecież TANIEJ!
      • Gość: jacek Re: Re Jedż i się nie obawiaj, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 15:35
        >Za zarobione pieniadze
        "dzielenie skóry na niedźwiedziu" - jeszcze nie wyjechała a Ty już roztaczasz
        perspektywę "zarobionych" pieniędzy
        >poprawisz swój los i zrealizujesz szybciej plany życiowe
        Oddanie długów, bo ktoś "wpuścił w maliny"?
        >Unikaj zrzedliwych rodakow, szukaj tylko tych otwartych
        Co to liczą zarobione pieniądze przed podjęciem pracy?
        . Nie cwaniakow co ci
        zaproponują np. pokoj NORĘ ale przecież TANIEJ!
        Oby wogóle zaproponowali prqacę i pokój, a nie miejsce na dworcu bez pracy i
        środków do życia. Pracując można czegoś poszukać Ale najpierw trzeba tę pracę
        mieć.
        • Gość: czytacz Re: Re Jedż i się nie obawiaj, ale...do : Jacek IP: *.sopot.sdi.tpnet.pl 17.08.04, 10:09
          1/jedziesz zarobić pieniądze, a nie "z pieniedzmi" . Tu się zgadzamy.
          2./Pracodawca daje ci zaliczke "in advance" więc masz za co jeść i zaplacić
          czynsz. Carehomes : dają subsydiowane posilki za 99 pensow i miejsce w pokoju,
          lub pokoj za 60 EP tygodniowo, bez placenia za prąd, gaz(możesz sam sobie
          gotować) ogrzewanie i wodę. czy TO , kurczę, nie jest interes? Dla zajęćia nie
          wymagającego głębokich studiów i MBA ?
          3./ Czego jeszcze sie obawiać ? Wlasnego cienia?
          Unikanie "zrzędliwych" rodaków , bez wiary we wlasne siły i możliwości jest
          elementarne i konieczne dla własnego zdrowia.

• Gość: Justyna Re: WYJAZD DO ANGLII JAKO CARER IP: *.dip.t-dialin.net 24.09.04, 00:14
      Powstaje setki nowych firm i to polskich
      Szukaj tutaj ciekawe linki
      praca.polonia-muenchen.net
      unia.polonia-muenchen.com
      www.stade.city-map.de/city/db/010101050006/1/1649/dzia%B3alno%9C%E6_gospodarcza_-_doradztwo.html
      www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/Ranking/2004/kan5e.html
      www.rsmi.de/hhrsm/content/e747/e774/index_ger.html
      www.fundacja.komandor.pl/wortal/pp/niemcy.html
      www.ihk.pl/
      www.1praca.gov.pl/ue.php
      www.arbeitsagentur.de/
      www.wirtschaft-polen.de/pl/pdf/informator_weh_eu.pdf
      www.kadry.info.pl/doradztwo/firmy.htm
      www.euroinfo.org.pl/prawo/index.php?a=2324
      www.wup.mazowsze.pl/index.php?id=europa/europa
      www.gi-ev.de/kaleidoskop/selbstaendige/selbstaendige-faq.shtml
      www.firma-ausland.de/gmbh.htm
      www.wirtschaft-polen.de/pl/pdf/informator_msz_de_eu.pdf
      www.polandconsulting.com/nukepl/index.php
      www.europa.eu.int/index_pl.htm
      www.solvit.gov.pl/index.php
      www.wnuk.de/polnisch.html
      pomagamy w legalizacji pracy w Niemczech.
      zajrzyj na portal: httt://www.polonia.de
      Tel: 0049 2202 9599522
    • Gość: Psycholog Zangaroo, odezwij się!!! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 24.09.04, 09:53
      mam ogromną prośbę do Zangaroo, proszę odezwij się, mam przed sobą bardzo
      podobną do twojej perspektywę, chciałabym pogadać. Byc moze sie spotkamy.
      Moj adres email: Julienne@poczta.fm
    • Gość: Ajwaj Re: WYJAZD DO ANGLII JAKO CARER IP: *.ipt.aol.com 01.10.04, 23:58
      W zasadzie chce odpowiedziec wszystkim ktorzy wybieraja sie do Anglii do pracy
      jako carer lub Health Care Assistant jak to sie oficjalnie nazywa.

Jestem tu juz czwarty m-c i nie narzekam. Pracuje dla organizacji charytatywnej
      z siedziba w Londynie i z domami na poludniu Anglii, takich organizacji jest
      tutaj multum. Prace dostalem po interview w Warszawie poniewaz moja firma
      rekrutowala w Polsce i warto naprawde zaczac szukac pracy juz w kraju. raczej
      odradzam przyjazd do UK w ciemno szczegolnie gdy sie nikogo tu nie zna. Jesli
      chodzi o jezyk to mysle ze minimum to poziom intermediate z naciskiem na
      zdolnosc komunikacji, ale to chyba oczewiste :-)

Warunki pracy sa znosne, za godzine zarabiam nie 3,70 a 6 funtow (i 7,77 za
      weekendy i nocki}. Mieszkam z zona, ktora jest juz ze mna tu od m-ca, w
      mieszkanku udostepnionym przez firme i mamy tu wszystko, co potrzebne do
      normalnego funkcjonowania (TV, kuchenka, lodowka, mikrofala, nawet zelazko) za
      60 funtow na tydz.

Jesli chodzi o sama prace to trafilismy bardzo dobrze, bo jest to dom typu
      residential, wiec staruszki nasze sa w miare na chodzie (gorzej jest w domach
      typu nursing, gdzie leżący to standard, sa tez domy z rezydentami chorymi
      psychicznie). Praca polega na serwowaniu posilkow, pomaganiu w zachowaniu
      czystosci, parzeniu kaw i herbat i czasami robieniu prania, zakupow,
      roznoszeniu gazet po pokojach.

Sluze porada i pozdrawiam potencjalnych czytelnikow.
      • Gość: joya Re: WYJAZD DO ANGLII JAKO CARER IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.10.04, 14:36
        Jestem bardzo zainteresowana pracą jako carer. Jestem pedagogiem z
        wyksztalcenia, mam doswiadczenie w opiece nad osobami chorymi i starszymi,
        sama wychowuje 13-to letniego syna. Angielski znam slabo, ale szybko sie ucze.
        Czy moglibyscie mi pomoc? Czy wyjechaliscie dzieki polskiemu posrednikowi,
        jesli tak, to jakiemu? Prosze o wszelkie pomocne informacje. Pozdrawiam.
        Malgorzata
      • anulka271 Re: do ajwaja 01.03.05, 20:47
        hej ajwaj mam do ciebie prosne vzy moglbys dac mi namiary na ta firmr z ktorej
        jechales,jestem tez zainteresowana i chcialabym wyjechac do uk do pracy w
        podobnym charakterze.2 lata temu bylam na wolontaraiacie w southport z
        organizacji Winged Fellowship Trust pozdrowki i prosze o pomoc
        Ania
    • Gość: k Re: WYJAZD DO ANGLII JAKO CARER IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.10.04, 11:15
      czy ktos z was wyjechał do pracy za posrednictwem firmy medicspro? Rekrutacja
      była przeprowadzona w Polsce w Warszawie i Krakowie.
    • xiv Re: WYJAZD DO ANGLII JAKO CARER 12.10.04, 14:59

Szczerze mowiac, za 12k rocznie i jeszcze majac placic za zakwaterowanie - to
      jest blisko wyzysku.
      • marchelm Re: WYJAZD DO ANGLII JAKO CARER 13.10.04, 03:40
        doXIV/pozdr - no to podpowiedz jak trafic samemu na taki temat/serfuje po
        róznych stronach/jak dorabiają nadgodzinami to cos odłożą, ale ida do
        przodu/dla wszystkich wiecej opty
        • xiv Re: WYJAZD DO ANGLII JAKO CARER 13.10.04, 12:01

jesli ktos jest w Londynie, to wlasnie w ten weekend:

www.forum3.co.uk/
          beda takze domy opieki (prowadzone jako non-profit)

szczerze mowiac to nie wiem jak trafic :( - wiem tylko, ze przedszkolanka
          zarabia wiecej niz 12k i ma na pewno wiecej frajdy... sprobuje sie dwowiedziec
          od tych co wiedza wiecej...
          • lili76 Re: WYJAZD DO ANGLII JAKO CARER 13.10.04, 12:39
            XIV, chyba nie tak latwo zostac przedszkolanka, a nawet pomoca...
            Przyjaciolka "studiuje" 2 lata, ale nie mam pewnosci czy zanim zaczela nauke
            juz pracowala. Moge zapytac....
            • xiv Re: WYJAZD DO ANGLII JAKO CARER 13.10.04, 12:56

Przedszkolanki w zlobku to biora prawie ze z lapanki. Mialem kontakty z
              dziewcynami,ze zlobka. Moze do wiku przedszkolnego potrzeba jakies
              przeszkolenie, ale naprawde przedszkolanki, ktore znalem mialy po 18 lat i byly
              po prostu glupie.
              • lili76 Re: WYJAZD DO ANGLII JAKO CARER 13.10.04, 13:00
                miales kontakty....? no ladnie....hihihi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka