Dodaj do ulubionych

Ile się czeka na wyniki badań?

IP: *.aster.pl 17.11.04, 08:01
Proszę podajcie ile to trwało w waszym wypadku?
Dodam, że moja przyszła instytucja pracodawczyni przsyła wyniki mailem.
Myślicie, że 7-10 dni wystarczy? Bardzo zależy mi na czasie, tzn. żeby szybko
dostać wyniki i móc wymówić pracę przed końcem miesiąca.
Obserwuj wątek
    • Gość: adm Re: Ile się czeka na wyniki badań? IP: *.68.220.126.brutele.be 17.11.04, 08:04
      4 tygodnie
      • Gość: xxx Co ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 08:33
        Nie przerażajcie mnie !
        To ile jeszcze tego czekania ?

W Polsce w wyniki badan podstawowych (czyli medycyna pracy) moge otrzymac tego
        samego dnia wieczorem (oczywiście w prywatnej służbie zdrowia, bo o państwowej
        nie będę rozmawiać - szkoda czasu na coś, co w praktyce nie istnieje).
        • ella111 Re: Co ???? 17.11.04, 08:55
          Ja bylam wczoraj na badaniach i powiedzieli mi ze wyniki beda za 10 dni.
          • rybka78 ile na wyniki - zalezy czy Brx czy Lux 17.11.04, 09:17

W Brukseli sa po prostu o wiele wieksze kolejki - czeka sie dluzej i na sama
            wizyte i potem na wyniki. W Lux w moim wypadku bylo to ok tygodnia - zanim
            wyslali mi to normalną pocztą, więc jeszcze kilka dni musialam doliczyc.
      • Gość: Epsiaczka Re: Ile się czeka na wyniki badań? IP: 193.111.166.* 17.11.04, 09:19
        Z samego rana trochę złośliwości, hę?
        Na to cię tak długo badali?
        • ella111 Re: Ile się czeka na wyniki badań? 17.11.04, 09:32
          precyzuje ze bylam w Brukseli i tam mi powiedzeli o 10 dniach.
        • Gość: adm Re: Ile się czeka na wyniki badań? IP: *.cec.eu.int 17.11.04, 11:09
          Epsiaczka, ty jeszcze nie wyzdrowialas pomimo oferty pracy? to ty po prostu
          taka jestes, zajdla i rozkrzyczana, to nie bylo ze wzgledu na stres?

W Brukseli, w Komisji, na wyniki standardowo czeka sie 3/4 tygodnie. I tyle. W
          Radzie, a to jest inna sluzba medyczna, do tygodnia. I ty chyba idziesz do
          Rady, z tego co pamietam, wiec masz szczescie, powinno byc szybko.

A na marginesie, zacznij sie zachowywac na takim poziomie jakiego sie tu
          oczkuje, wyluzuj, wypusc powietrze, usmiechnj sie, powiedz sobie "walka
          skonczona, wygralam, teraz juz bede tylko sie cieszyc zyciem i usmiechac do
          ludzi, nie musze juz krzyczec, warczec, i machac rekami, nawet pomimo istnienia
          wrednych auxi przebilam sie i jestem"- zobaczysz jak ci dobrze to zrobi. I nam
          tez.

Good Luck,
          • Gość: Epsiaczka Re: Ile się czeka na wyniki badań? IP: 193.111.166.* 17.11.04, 11:23
            Dobra, sorry, po prostu myślałam, że znowu do mnie pijesz.
            Ty wyluzuj, popatrz na siebie, ile masz w sobie agresji i złości, to co
            napisałaś w swoim poście jest tego dowodem.
            A ma mało ze mną wspólnego.

Nie mam nic do auxi.
            I w ogóle do nikogo, tylko nie lubię jak ktoś anonimowo mi wchodzi na głowę.
            I nie lubię takiej atmosfery jaka się(?) wytworzyła.
            Nie gniewaj się już, jeśli kiedyś coś napisałam na auxi, to było to w okresie
            błądzenia we mgle i niepewności.
          • Gość: Sofi adm, daj spokój, wyluzowanie przyjdzie jej samo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 11:26
            jak zobaczy, że to co dotychczas było problemem, nagle problemem być przestało,
            w związku z tym ni stąd ni zową pojawiło się całkiem sporo czasu, w którego nie
            da się zająć rozmyślaniem o duperelach.
            "Miełoczi żizni nie ukraszywajut" jak powiadają nasi fantastyczni wschodni
            sąsiedzi (choć ten język pewnie nie przyda mi się w Bxl :)).

A na marginesie mam pytanie:
            - jak wygląda dalsza procedura po otrzymaniu wynikow badan lekarskich ?
            - dostaje je poczta do domu ? Potem potwierdzam im ze sa OK i oni zaczynaja
            przygotowywac papiery, ktore znowu dostaje do domu, musze podpisac i odeslac ?
            Strasznie duzo czasu by to zajelo ..

Ja myslama dotychczas, ze wyglada to tak: ja ze swoim przelozonym ustalam
            termin rozpoczecia pracy, a ADMIN (poniewaz jest dzialem stricte supportowym)
            musi stanąć na uszach i załatwić wszelkie papierologie w taki sposób, aby mi to
            rozpoczęcie pracy w uzgodnionym terminie umożliwić. Jak będziemy sobie te
            papierki przesyłać między Wawa a Bxl, to miną nastepne 2 lata świetlne ...
            • Gość: sim Re: adm, daj spokój, wyluzowanie przyjdzie jej sa IP: *.ergo-communications.com 17.11.04, 11:48
              Z wlasnego doswiadczenia:

- wyniki badan mozesz dostac mailem, tzn. ze sa OK - jesli chcesz szczegoly, to
              tylko poczta

- administracja jest swieta krowa i robi co chce jak dlugo chce

- ty sama ustalasz kiedy zaczynasz prace, wiec nie masz sie co martwic chyba ze
              zalezy ci na szybkim terminie rozpoczecia pracy

• Gość: Sofi Re: adm, daj spokój, wyluzowanie przyjdzie jej sa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 13:05
                > - administracja jest swieta krowa i robi co chce jak dlugo chce
                ____ czyli oni to moga robic przez nastepne 2 miesiace a mnie pozostaje jedynie
                czekac z pokora
                ____ a ja myslalam, ze na interview padnie pytanie, kiedy moge byc available i
                bedzie to zalezalo tylko ode mnie i HoU
                > - ty sama ustalasz kiedy zaczynasz prace, wiec nie masz sie co martwic chyba z
                > zalezy ci na szybkim terminie rozpoczecia pracy
                ___ no wlasnie zalezy, bo nie lubie tracic czasu na bezproduktywne czekanie, az
                ktos wykona swoja robote
                • Gość: adm Re: adm, daj spokój, wyluzowanie przyjdzie jej sa IP: *.cec.eu.int 17.11.04, 13:18
                  no tak ,ty ustalasz z hou kiedy mozesz zaczac, z poprawka na wyniki badan, jak
                  tylko one sa, to admin kontaktuje sie z toba i mowi "sa" no to kiedy moze pani
                  zaczac- i ty im mowisz...jakby po raz drugi...no bo to co ustalilas z hou bylo
                  z poprawka na polizg.....medyczny........
                  • integration Re: adm, daj spokój, wyluzowanie przyjdzie jej sa 17.11.04, 15:00
                    Z moch (skromnych) doswiadczen wynika, ze skierowanie sprawy do ADMIN (czyli
                    prosba o zaprozenie na badania) oznacza, ze dany unit/DG chce Cie zatrudnic juz
                    teraz, tzn. po calej procedurze badaniowej i twoim okresie wypowiedzenia.
                    W Komisji oferte zatrudnienia przesylaja listownie, a jak ktos poprosi tez
                    mailem. Nie ma tam daty, ktora dopiero trzeba z ADMIN ustalic.
            • Gość: adm Re: adm, daj spokój, wyluzowanie przyjdzie jej sa IP: *.cec.eu.int 17.11.04, 11:51
              czesc

ja tez mam nadzieje ze jej przejdzie, ale na razie kipi, az sie
              przelewa...powiedzialabym ze nawet zieje....a zeby mnie, aniola stroza
              wszystkich kandydatow na eurokratow (sorry Kratka) oskarzac o cokolwiek ponizej
              zyczliwosci i dobrej woli....wyobraz sobie ze niektorzy mnie tytuluja Dobra
              Duszyczka...oj ciezko dziewczynie bedzie ciezko :-(

Badania: ida od razu do ADMIN, ktory kontaktuje sie z toba, mowi ze sa, i jaka
              data objecia funkji, dogadujecie sie, i przylatujesz, normalnie na miejscu
              powinnas dostac "akt powolania na funkcjonariusza stazyste" nie podpisuje sie
              kontraktu- to nie jest kontraktoa praca, to jest nominacja na funkcjonariusza
              instytucji miedzynarodowej...reasumujac, po pojawieniu sie wynikow, to juz z
              gorki- nawet na gebe mozna przyjezdzac....po ustaleniu z adminem
              • Gość: gosc Ilu jest kandydatów na 1 miejsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 19:11
                Hej!
                Słuchajcie, kiedyś na forum ktoś napisał, że jak już masz rozmowe załatwianą
                przez DG ADMIN i badania lekarskie, to właściwie praca pewna, np.:
                "reasumujac, po pojawieniu sie wynikow, to juz z
                gorki- nawet na gebe mozna przyjezdzac....po ustaleniu z adminem"

A ja ostatnio słyszałam o co najmniej dwóch przypadkach (sekretarki i
                ekonomiści), że na stanowisko było jeszcze kilka osób. Czy ktoś mógłyby sie
                podzielić doświadczeniami? Wydaje mi się, że w przypadku sekretarek nie powinno
                być już takiej konkurencji jak w przypadku ekonomistów (a ja właśnie jestem z
                kat.C). Co o tym myślicie? Czy ktos słyszał o tym, że po FORMALNYM interview
                (nie mówię o przypadkach, gdy ktoś chodził na nieformalne rozmowy oraz z
                własnej inicjatywy, bo akurat jest na miejscu) przyszła odmowa?

• Gość: adm od 2 do 4.... IP: *.68.220.126.brutele.be 22.11.04, 19:18
                  chyba wyjales moja odp z kontekstu: to byla odp na pytanie ile sie czeka ja juz
                  ma sie pozytywna odp po interw. - czyli jak juz tych pozostalych, zazwyczaj od
                  2 do 4 kandydatow na jedno miejsce zostalo pzesluchanych i wybrano ciebie.......
                  • Gość: gosc Re: od 2 do 4.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 19:32
                    OK, dziekuje za odpowiedz. Poniewaz orientujesz sie w tej tematyce, czy moge
                    prosic jeszcze o króciutkie info, jak duzo czasu mija od wyslania z jakies DG
                    (Komisja, Bruksela) prosby do DG ADMIN o zaproszenie cie na rozmowe, oraz, jak
                    dlugo czekasz na te rozmowe od otrzymania zaproszenia? Jest to wazne ze wzgledu
                    na to, ze musze skoordynowac moje plany (chyba częsta sytuacja wsrod uczetnikow
                    tego forum).Dzieki.
                • Gość: Sofi Re: Ilu jest kandydatów na 1 miejsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 09:18
                  Gosciu, mysle ze twoje pytanie jest troche bezcelowe z kilku powodow:
                  a) jak ktos nie przeszedl przez interview, to z pewnoscie nie bedzie sie tym
                  chwalic publicznie na forum, stad dostep do takich danych masz raczej utrudniony
                  b) zbyt mala proba statystyczna - chyba za malo jest jeszcze osob, ktore na
                  takich formalnych rozmowach byly, wiec ciezko cos wnioskowac.
                  c)nie wiesz, ile osob z twojej specjalizacji zapraszaja z innych krajow

Moge na swoim przykladzie powiedziec, ze 2/12 mam 4 rozmowy;
                  - na pierwszej juz wiem, ze beda 2 inne osoby z Polski z mojej listy, ale nie
                  wiem czy nie bedzie np. kogos z Wegier lub Litwy
                  - na dwoch kolejnych rowniez wiem, ze konkuruje z jakimis osobami z Polski

Teoretycznie wiec w najlepszym ukladzie mam szanse otrzymac 4 pozytywne
                  odpowiedzi i bede musiala cos wybrac, a wtedy inne wakaty tez trzeba bedzie
                  zapelnic innymi osobami, ktore w tej ukladance vbraly udzial i byc moze lepiej
                  na te stanowiska pasuja. Moim zdaniem szkoda czasu - nie ulozysz tej ukladanki.
                  • Gość: gosc Re: Ilu jest kandydatów na 1 miejsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:35
                    Jezu....Sofi, jaka ty jestes madra....
                    • Gość: Sofi schowaj ironię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:40
                      :)
                      chcialam jedynie powiedziec ze tez mnie kiedys ten temat interesowal, ale dalam
                      sobie spokoj. To chyba bardzo zalezy np. od liczby osob na liscie (wiadomo ze
                      audytorow jest 4 razy mniej niz pierwotnie chcieli). W przypadku jedenj z moich
                      rozmow wiem, ze jest nas 2-3 osoby na miejsce, ale co mi da ta informacja ?
                      • Gość: gosc Re: schowaj ironię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:48
                        Jak sama piszesz, tez ten temat ciebie interesowal, wiec mnie na przyklad
                        dopiero teraz zainteresowal, bo do tej pory nie bylo u mnie jakos czasu na
                        takie gdybanie. Prosze o podzielenie sie informacjami, przeciez po to tu
                        jestesmy. Jest tu wiele wątków, które raczej nie służą konkretnej informacji
                        tylko wymianie myśli.
                        • Gość: Sofi Ok sorry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:57
                          jakos odebralam twoje wypowiedz jako nieco zlosliwą - a po prostu juz jakis
                          czas temu stwierdzilam, ze nie ma sensu zastanawianie sie nad tym, bo ADMIN tak
                          uklada te rozmowy, ze nigdy nie dojdziesz.
                          • Gość: gosc Re: Ok sorry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:58
                            Ja tez odebrałam twoja wypowiedz jako nieco złosliwa, ale myśle ze każdy może
                            mieć gorszy dzień.
                      • Gość: sim Ilosc kandydatow IP: *.ergo-communications.com 23.11.04, 10:49
                        To ja dodam, ze na jednym interview w DG MARKT powiedziano mi ze jest ok 40
                        kandydatow na miejsce na ktore sie zglosilem.

Obecnie zostalo ich 4 (wraz ze mna) i zostalem wezwany na panel, ktory dopiero
                        wybierze te jedna osobe.
                        • Gość: Sofi do sima IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:55
                          Sim, u nas by tyle na liście wszystkich 10 NMS nie znależli.

Muszę powiedzieć, że to jest ciekawostka - i co ? i wszystkich 40 początkowo
                          przesłuchiwali ? Nie szkoda kasy za przeloty i inne ?
                          Zreszta nie wiem, o co sie te 40 osob bilo - w MARKT potem beda siedzieli do
                          wieczora i dlubali w przepisach.
                          • an_bu Re: do sima 23.11.04, 11:24
                            Sofi, to nie jest tak, ze na interview o dane stanowisko zapraszaja wylacznie
                            osoby z danej kategorii, np. tylko EPA lub wylacznie prawo (nawet na
                            stanowiskach audytorskich pracuja ludzie po prawie). Co wiecej, na stanowisko, o
                            ktore ja sie ubiegalam kandydowali nie tylko ludzie z "naszego" konkursu, ale
                            rowniez juz pracujacy w komisji oraz pare osob ze "starych" MS, z poprzednich
                            konkursow. Tak wiec konkurencja, rowniez ujmujac to czysto w liczbach, bywa spora.
                            • Gość: Maria Re: do sima IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 11:34
                              Zgadzam sie z an_bu czesciowo. Ja dostalam odpowiedz od jednej pani z DG w
                              Komisji, ze najpierw musi opublikowac stanowisko i zobaczyc czy sie nie zglosza
                              osoby z wewnatrz, a potem moze dopiero siegnac do listy rezerwowej. Wynikalo z
                              tego jasno, ze pierszenstwo maja juz zatrudnieni urzednicy, ktorzy chca zmienic
                              DG i w ogole nie zaprasza sie osob z list rezerwowych jezeli zglosi sie ktos z
                              wewnatrz. Wiec tez nie tak zupelnie konkurujemy z zatrudnionymi, bo oni maja
                              pierszenstwo. Chyba nie dochodzi do sytuacji ze przyjezdzasz na rozmowe na
                              stanowisko, na ktore zglosily sie osoby z wewnatrz. Jezeli juz, to konkurujuemy
                              z ludzmi z list rezerwowych (byc moze i tych starych, ale to by bylo nie fair,
                              bo czas uzupelnic reprezentacje panstw wsrod pracownikow Unii o NMS).
                              • an_bu Re: do sima 23.11.04, 11:38
                                mnie wyraznie powiedziano, ze wsrod kontrkandydatow sa zarowno ludzie "z
                                wewnatrz", jak i ze starych MS. z drugiej strony, dano mi do zrozumienia, ze
                                zatrudnianie osob z NMS jest mile widziane "na gorze" - co pewnie musi byc
                                prawda, bo dostalam te prace! :)
                                bylam tez na innym interview i tam kontrandydatami byli konkretnie Szwed i
                                Niemiec, tym razem spoza Komisji, ale ewidentnie nie z "naszej" listy.
                                • Gość: Maria do an_bu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 11:40
                                  Rewelacja, gratuluje ze dostalas te prace. Jak myslisz, co zadecydowało?
                                  • an_bu Re: do an_bu 23.11.04, 11:44
                                    dzieki :)
                                    naturalnie moj wdziek i urok osobisty :))
                                    a tak powaznie, to widocznie moj profil akurat wpasowal sie w potrzeby unitu -
                                    bez doswiadczenia, ktore mam pewnie nawet nie spojrzeliby na moje cv. no i
                                    rozmowa-panel, ktora byla dosc merytoryczna, a nie tylko standardowe bla bla o
                                    zainteresowaniach i oczekiwaniach w stosunku do nowego pracodawcy...
                              • Gość: sim Re: do sima IP: *.ergo-communications.com 23.11.04, 18:15
                                Dodatek - mila Pani z DG MARKT powiedziala mi 'nieoficjalnie', ze z tych 40
                                osob wezmie wszytkich ktorzy juz pracuja w Komisji i ich CV poleca do kosza, a
                                na ostateczny panel bedzie brala pod uwage jedynie ludzi z nowych MS.
                        • Gość: gosc Re: Ilosc kandydatow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:56
                          Hej Sim! Pojechales na interview i tam na miejscu powiedziano tobie, ze jest
                          jeszcze 40 osób? To na ten panel jedziesz drugi raz, tak?
                          • Gość: sim Re: Ilosc kandydatow IP: *.ergo-communications.com 23.11.04, 18:18
                            Tak, tamto pierwsze interview bylo nieformalne, czyli bez zwrotu kosztow itp.

Pojechalem bo i tak mialem 2 inne interview, z jednego z nich zreszta mnie
                            wzieli i od lutego zaczne w OPOCE, w Luksemburgu. Chyba ze przejde panel i moja
                            dziewczyna przekona mnie do pracy w Brukseli
                            • Gość: G. do sima IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 20:16
                              Hej Sim, czy przechodziles moze badania w brux i zostawiles tam dok. w admin i
                              czy uznali to w lux?
                  • Gość: Ekonomista Ilu jest kandydatów na 1 miejsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 00:24
                    Sofi ma rację, nie ma co gdybać. Ja np. dostałam informację od DG, który
                    początkowo był mną zainteresowany, że zatrudnili już Cypryjczyka :( (Uprzejmie
                    mi napisano, ze na tym stanowisku potrzebny był grecki - ciekawe zatem,
                    dlaczego w ogóle do mnie dzwonili).

Pozdrawiam
                    • Gość: Sofi Re: Ilu jest kandydatów na 1 miejsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 08:38
                      To jeszcze zależy co rozumiesz pod hasłem "poczatkowo był zainteresowany".
                      Czy mam rozumiesz, ze byles na interview w Bxl i po tym interview okazalo sie
                      ze wybieraja kogois innego ? Co w tym dziwnego maja do tego prawo.
                      Zeby natomiast nie marnowac pieniedzy posdatnikow na twoje przeloty/przejazdy,
                      z moich obserwacji wynika, iz organizuja ci kilka rozmow za jednym razem (ja
                      np. mam 4 jednego dnia) - powinienes sie wtedy zalapac gdzie indziej. raczej
                      unikaja sytuacji, zeby odeslac cie z kwitkiem, jesli juz zaplacili za twoj
                      przyjazd.

No chyba ze to nie bylo oficjalne zaproszenie i byles na Twoj koszt - wtedy
                      mozesz tylko sobie podziekowac. Ja sie na przyklad na taka propozycje nie
                      zgodzilam.
                      • Gość: Ekonomista do Sofi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 19:01
                        "Poczatkowo był zainteresowany" oznacza konkretnie: maila z prośbą o
                        rozwinięcie niektórych informacji z CV i interview telefoniczne, po którym
                        dostałam informację,że wystąpią o zaproszenie mnie na oficjalne interview.
                        Tylko po co ta cała akcja, jeśli szukali kogoś ze znajomością greckiego (w moim
                        przypadku - zerową i nigdy nie twierdziłam inaczej).

Oczywiście, że po interview mają prawo wybrać kogoś lub nie - inaczej byłoby
                        ono bezcelowe.
                        Sens mojego postu był taki, że się z Tobą zgadzam, iż nie ma sensu gdybać i
                        oceniać szans na podstawie forum, bo po prostu nie daje ono wystarczających
                        informacji - w tym o ludziach z innych państw.

NB ja zgodziłabym się na nieformalne interview, o ile dany unit by mnie
                        interesował (co miało zresztą miejsce w tym przypadku) - z pełną świadomością,
                        że mogę nie zostać zatrudnona i 'inwestycja' się 'nie zwróci'.

Pozdrawiam.
              • eurokrata Re: adm, daj spokój, wyluzowanie przyjdzie jej sa 22.11.04, 20:45
                Poradzi sobie...

Zdolna i juz Wybrana; teraz tylko nabierze szlifu i bedzie najlepsza Eurokratka
                w "Centrali"

Pozdrowienia dla wszystkich "ludzkich"! :)

jurokrata
    • Gość: sim Re: Ile się czeka na wyniki badań? IP: *.ergo-communications.com 17.11.04, 10:21
      co najmniej tydzien ale podejrzewam, ze im blizej konca roku tym bardziej
      terminy beda sie przeciagac
      • Gość: G. Badania LUX/ BXL IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:07
        A czy ktos ma moze zaproszenia oficjalne i do Lux i do Brux (do komisji)?
        bo ja jestem w takiej sytuacji i zastanawiam sie czy bede musiala dwukrotnie
        miec badania i przedstawiac wszystkie dokumenty.. ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka