Dodaj do ulubionych

co zabrac????

24.01.06, 09:39
moze wpisujmy dziewczyny co warto zabrac a czego sie nie oplaca bo tam tanie
w mojej walizce od 2 lat sa obowiazkowo
*spiwor
*bardzo ciepla pizamka
*kalosze
o tych rzeczach nie powinnysmy zapominac tam sa bardzo zimne noce i poranki a
spimy w nieogrzewanych domkach
Obserwuj wątek
    • neferatti Re: co zabrac???? 24.01.06, 22:43
      A babka na spotkaniu mówiła z usmiechem "nie zabierajcie spiworków bo tam JEST
      bardzo ciepło" .....:)
      A oto moja lista rzeczy niezbednych:
      *chustka/czapka na głowę
      *cos przed i po opalaniu
      *słownik hisz-pol
      *opalacz
      *okulary słoneczne
      *aparat
      *mp3-bez tego sie nie ruszam
      jedzenia chcę zabrac mało bo z doświadczenia innych wiem że w hiszpanii
      jedzenie nie jest aż takie drogie
      • fresowka Re: co zabrac???? 25.01.06, 09:32
        jedzenie rzeczywiscie nie jest bardzo drogie ja zabieram tylko wedlinki
        pakowane bo hiszpanskie mi za bardzo nie smakuja
        w hiszpanii bardzo ciezko spotkac w sklepach ogorki kiszone,kapuste kiszona nie
        ma sledzi maki ziemniaczanej to tak dla wiadomosci bo moze ktos bardzo lubi ale
        mysle ze nikt nie bedzie zabieral tych rzeczy chociaz na moim campo dziewczyny
        zabieraly i robily rozne bigosiki :)))
    • oleczka-23 Re: co zabrac???? 27.01.06, 13:40
      Cześć!

Dziwie się, że nie wpisujecie takich produktów jak (chyba, że to jest oczywiste
      nie trzeba o tym pisać):
      - konserwy mięsne, rybne, pasztety
      - zupy i sosy w proszku
      - ryż i kasza w torebeczkach (są tylko w kilogramowych opakowaniach)
      - papierosy
      - budzik (w komórce też może być) itp.

Pakując się pomyślcie jakie czynności wykonujecie w domu lub co zabieracie np.
      pod namiot, na wakacje. Jak traficie do domu bezpośrednio na pole truskawkowe a
      szef nie będzie miał ochoty zabrać was do taniego sklepu to może okazać się, że
      nie jest tak wesoło jak się wydawało.
      Jeśli chodzi o pogodę to naprawdę ciężko jest przewidzieć czy będzie to
      najbardziej upalne lato czy też najzimniejsza wiosna od 10lat.

Trzeba mieć wszystkiego po trochu i być przygotowanym na wszystko.

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na wszystkie pytania bo to wszystko zależy
      od... szefa, pogody, wielkości plantacji, miejsca Waszego pobytu, od
      współlolatorek i oczywiście od Was.

Serdecznie pozdrawiam
      • fresowka Re: co zabrac???? 28.01.06, 09:29
        masz racje oleczka wszystko zalezy gdzie bedziemy jak daleko do sklepu jak on
        bedzie zaopatrzony
        ja nie biore duzo jedzenia poniewaz ceny w hiszpanii sa podobne do naszych a po
        drugie w poblizu mam 2 duze supermarkety wole za jedzonko wziasc kosmetyki
        poniewaz sa drozsze ale nowe dziewczyny rzeczywiscie jedzonka powinny wziasc
        wiecej bo nie wiadomo gdzie sie trafi
        ja postaram sie wkrotce wpisac moja liste zakupow i zabieranych rzeczy moze sie
        przyda
        • mareznka Re: co zabrac???? 31.01.06, 23:15
          polecam zabrac mieso duzo miesa jesli oczywiscie lubisz bo pieczywo to nie jest
          w cenie ok 1 e
          • fresowka Re: co zabrac???? 01.02.06, 13:21
            w niektorych domkach sa tylko lodowki brak zamrazarek :( to miesko sie szybko
            zepsuje chleb jest w granicach 0,60 w gore ale przewaznie tylko tostowy
            naprawde nie da sie duzo z polski zabrac jedynie czego nie ma w hiszpanii (ja
            tego nie widzialam) maki ziemniaczanej,ogorkow kiszonych,kapusty kiszonej
            sledzi wiec jak ktos lubi ..........
    • fresowka Re: co zabrac???? 03.02.06, 09:22
      dziewczyny moja lista juz przygotowana moze w czym wam pomoge :
      te rzeczy juz mam na moim campo : spiwor,gumiaki,ubranko przeciwdeszczowe
      (kupione w hiszpanii przez szefa),mam tam rowniez ubrania do pracy gruby
      polar,2 koszule flanwlowe,5 podkoszulek ,4 koszulki na ramiaczkach,4 pary
      dresow ,czapeczka z daszkiem i chusteczki na glowe ,sztucce,talerz,miska,kubek
      *reczniki
      *kosmetyki UWAGA!!! bardzo dobra odzywka na slonce i krem z duzym faktorem,
      *lekarstwa (plastry,bandaz,leki przeciwbolowe,cos na przeziebienie,masc na
      kregoslup)
      *oczywiscie normalne ciuchy i buty sportowe,sandalki,klapki
      *zelazko male turystyczne
      JEDZENIE
      dziewczyny ja nie zabieram duzo poniewaz mam kilka sklepow 5 km od campo
      zabieram z polski tylko wedline pakowana (mam zamrazarke),kawe nescafe (droga)
      i cos na pierwszy tydzien paczke makaronu ryzu jakies sosy w proszku cukier
      rolke papieru toaletowego
      bede stopniowo dopisywac
      • mareznka Re: co zabrac???? 03.02.06, 20:05
        hej odradzam zabierania mnustwa ciuchow wyjsciowych tak jak ja to zrobilam bo
        tam na bazarkach mozna kupic duzo fajnych i tanich no i nawet jakosciowo sa
        dobre i ladne na dokladke
    • neferatti Co w pole? 05.02.06, 22:20
      Jakie ubranie zabrać w pole? Jakies koszulki, koszule, spodnie, kalosze, coś na
      głowę.....coś jeszcze? Dwa komplety na zmiane wystarczą? A na nogi jeśli nie
      kalosze to zabieracie?
      • fresowka Re: Co w pole? 06.02.06, 16:59
        do pracy trzeba sie ubrac na cebulke rano jest zimno i robi sie bardzo cieplo a
        pozneij upalnie tak wiec najlepsza jest podkoszulka (moze myc na ramiaczkach
        ale trzeba uwazac zeby za bardzo nie spalic ramion) na to bawelniana z dlugim
        rekawkiem na to koszula flanelowa lub polar a na nogi polecam dlugie spodnie
        dresowe i oczywiscie gumiaczki ktore moim zdaniem sa obowiazkowe ja w zeszlym
        roku pracowalam tylko w gumiakach bylo takie bloto ze niedalo sie pracowac w
        adidasach a po drugie tam sa jaszczurki weze niegrozne ale na sama mysl ze to
        moze przeleciec przez noge brrrr jakos w kaloszu lepiej :)))
        co do sztuk to pamietajcie ze nie wszystkie campa maja pralki a te ciuchy
        trzeba prac codziennie dlatego ja mysle ze 3 komplety to tak w sam raz
        • neferatti Re: Co w pole? 06.02.06, 23:03
          Dzięki za odpowiedź, mój plecak powoli peka w szwach, nie wiem jak ja to
          wszystko zabiorę...Nastawiłam sie głównie na ubrania "wyjściowe" :) w pole
          chciałam zabrać tylko jakieś spodenki i koszulkę:)...............kurde zmiana
          planów.
    • neferatti A na drogę? 05.02.06, 22:22
      Jedzenie trzeba zabrać na całą podróz autokarem czy mozna kupić coś po drodze?
      Bo słyszałam że kierowcy nie chcą się za długo zatrzymywać....
      • kalina7448 Re: A na drogę? 06.02.06, 09:48
        gumowce wez sobie jak najbardziej albo kupisz sobie na miejscu bo w
        truskawkach bardzo czesto jest bloto i jak wezmiesz sobie jakies buty sportowe
        do pracy to bedziesz chodzila w mokrych a to nie jest mile.
        wiekszosc osob bierze jedzenie na cala podroz u nas kierowcy zatrzymywali sie i
        sami jedli wiec byl 30 min postoj.
      • fresowka Re: A na drogę? 06.02.06, 17:03
        na podroz trzeba zabrac jedzenie i oczywiscie cos do picia na postojach
        kierowcy daja kawe i herbate (bezplatnie ale sa tacy ktorym trzeba placic a
        prawda jest taka ze oni dostaja to wszystko od strony hiszpanskiej i nam sie to
        nalezy)
        kierowcy zatrzymuja sie rzewaznie co 4 godziny w nocy troszke mniej przewaznie
        na stacjach paliw ale z dobrze rozwinieta gastronomia mozna zawsze cos zjesc
        czy kupic ale francja jest bardzo droga na stacjach kanapki kosztuja ok 3-5 euro
    • zyga147 Odzież robocza 08.02.06, 20:49
      Czy mozna kupic odziez roboczą na miejscu i ile kosztuje.Czy naprawdę mozna mieć
      tylko jedna walizkę???Jak to wszystko pomiescić???
      • fresowka Re: Odzież robocza 09.02.06, 09:44
        na miejscu pracodawca moze kupic gumiaki i odziez przeciwdeszczowa (spodnie i
        kurtki) przewaznie do takiej pracy zabiera sie z domu stare ciuchy ktore
        pozniej w czerwcu sie poprostu wyrzuci
        to ile trzeba miec bagazu zalezy od przewoznika jak zadzwoni trzeba zapytac ja
        od dwoch lat jezdze z dwoma torbami kazda po ok 18 kg obie ida do bagaznika
        oraz plecak z jedzeniem na droge i spiwor to idzie do srodka autobusu jeszcze
        nikt nie kazal mi placic
        • mka1310 Re: Odzież robocza 19.02.06, 11:48
          moze kupic ale jest to potracane z pesnji wiec jak piszesz warto zabrac
          swoje...przyda sie cienki foliowany plaszcz i gumowce i kremy do opalania i
          cos na glowe (na poczatek cos cieplego bo noce moga byc chlodne). Jesli chodzi
          o Panorame to bagaz podstaw. 30 kg, Alga- 25 kg. Jesli chodzi o przewoznika
          Asajy-Huelvy niestety nie wiem (ale tez nie slyszalam zeby dziewczyny
          narzekaly:), pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka