Dodaj do ulubionych

Żydzi nie chcą beatyfikacji Piusa XII. "Milczał...

• rychusa Żydzi nie chcą beatyfikacji Piusa XII. "Milczał... 20.12.09, 01:10
      a co oni maja do gadania?Niech sie kiwaja...niech trwaja w swojej wierze i by
      bylo na tyle.
      • wet3 Re: rychusa 20.12.09, 14:51
        rychusa napisał:

> a co oni maja do gadania?Niech sie kiwaja...niech trwaja w swojej
        wierze i by bylo na tyle.

Masz racje. Zawsze musza wsadzac swoj ryj w nieswoje sprawy. Niech
        lepiej zajma sie swoja synagoga.
        PS - Ale, co tam! PiusXII uratowal okolo miliona Zydow. Dziekowal Mu
        za to Kongres Zydowski. Cos mi sie wydaje, ze nawet gdyby uratowal o
        wiele wiecej, to i tak by to Mu nie pomoglo. Jak widac, slepa
        nienawisc nie ma granic!!!
    • zigzaur Nie tyle "milczał", co po prostu 20.12.09, 01:11
      niewiele znaczył.

Co znaczyłby Jan Paweł II bez Ronalda Reagana? Byłby po prostu zmarnowanym
      talentem, jakich wiele.
      • wet3 Re: zigzaur 20.12.09, 15:04
        zigzaur napisał:

> niewiele znaczył.
        >
        > Co znaczyłby Jan Paweł II bez Ronalda Reagana? Byłby po prostu
        zmarnowanym talentem, jakich wiele.

Jak cos zaczniesz mowic to przynajmniej dokoncz. Otoz milczeli
        wszyscy. Milczal Roosevelt, milczeli Stalin i Churchill, a przede
        wszystkim milczeli Zydzi - glownie amerykanscy ci najbogatsi! Zas
        PiusXII byc moze milczal ale po cichu uratowal setki tysiecy Zydow.
        Ile tych Zydow uratowali np. Roosevelt czy Churchill? A za to dzis
        Zydzi - miepomni na milczenie swoich moznych gardluja i wtykaja
        bezczelnie nos w nieswoje sprawy! To sie nazywa "zydowska podzieka"!
    • zigzaur Re: Holocaust a katolicko-islamski sojusz w czasi 20.12.09, 01:18
      Taktyczny był to sojusz, bo muzułmanie byli antybrytyjscy.

Ciekawe, czy hitlerowcy tolerowaliby islam w Niemczech, z minaretami,
      kebabiarniami itd.?
      • kylax1 Dobre pytanie :)))) 20.12.09, 01:41
        Mniemam, ze Allahu Akbar, szybko zmieniono by na Nichtschiessenu Bittar!
    • old.european Pan Bog tez ma dosyc zlotych cielcow i balwanow 20.12.09, 01:25
      .
    • pendrek_wyrzutek "Milczał" w sprawie księży i wiernych 20.12.09, 01:43
      "Milczał" w sprawie księży i wiernych wysyłanych
      do obozów. Ciekawe dlaczego? I nie wysłał Gwardii
      Szwajcarskiej aby uwalniać więźniów.

Co robiły lokalne władze żydowskie w gettach? Czy też
      milczały?
      • koloratura1 Re: "Milczał" w sprawie księży i wiernych 20.12.09, 06:51
        pendrek_wyrzutek napisał:

> Co robiły lokalne władze żydowskie w gettach? Czy też
        > milczały?

Nie mam pojęcia.

Ale czy członków tych władz ktoś zamierza "wynosić na ołtarze"?
        • eva15 Re: "Milczał" w sprawie księży i wiernych 20.12.09, 12:50
          A czy Kościół zabiera głos w sprawie ich wynoszenia bądź niewynoszenia na
          ołtarze? Czy mówi społeczności żydowskiej, kogo ma czcić a kogo nie?
          • koloratura1 Re: "Milczał" w sprawie księży i wiernych 20.12.09, 14:46
            eva15 napisała:

> A czy Kościół zabiera głos w sprawie ich wynoszenia bądź niewynoszenia na
            > ołtarze? Czy mówi społeczności żydowskiej, kogo ma czcić a kogo nie?

Nie wiem i mało mnie to obchodzi.
            Przynajmniej tak długo, jak długo nie trafi mi się do przeczytania artykuł na ten temat.
            • eva15 Re: "Milczał" w sprawie księży i wiernych 21.12.09, 02:03
              koloratura1 napisała:

> Nie wiem i mało mnie to obchodzi.
              > Przynajmniej tak długo, jak długo nie trafi mi się do przeczytania artykuł na
              ten temat.

No to nie ma obaw, że obiektywna, głębsza refleksja nad obecnym stanem rzeczy
              będzie twoim udziałem, skoro odbierasz tylko bodźce medialne.
              • koloratura1 Re: "Milczał" w sprawie księży i wiernych 21.12.09, 06:06
                eva15 napisała:

> koloratura1 napisała:
                >
                > > Nie wiem i mało mnie to obchodzi.
                > > Przynajmniej tak długo, jak długo nie trafi mi się do przeczytania artyku
                > ł na
                > ten temat.
                >
                > No to nie ma obaw, że obiektywna, głębsza refleksja nad obecnym stanem rzeczy
                > będzie twoim udziałem, skoro odbierasz tylko bodźce medialne.

Wydaje mi się, że tu - akurat - duskutujemy nad konkretnym artykułem, który, przecież, należy do "bodźców medialnych"
                Czyż nie?
                • eva15 Re: "Milczał" w sprawie księży i wiernych 21.12.09, 12:53
                  Owszem. Co nie zmienia faktu, że jakoś nie ma artykułów podkreślających
                  niewtrącanie się KK do polityki personalnej innych religii, w tym i żydowskiej.
                  Tak więc skoro artykułów brak, możesz dalej pisać: "nie wiem, nie mam pojęcia"
                  • koloratura1 Re: "Milczał" w sprawie księży i wiernych 22.12.09, 07:06
                    eva15 napisała:

> Owszem. Co nie zmienia faktu, że jakoś nie ma artykułów podkreślających
                    > niewtrącanie się KK do polityki personalnej innych religii, w tym i żydowskiej.
                    > Tak więc skoro artykułów brak, możesz dalej pisać: "nie wiem, nie mam pojęcia"

A niby skąd mam wiedzieć o wszystkich możliwych artykułach na ten i podobny temat?

Ty wiesz?
                    Ciekawość...

P.S.: Może by tak ograniczyć dyskusję do tematu, tj. konkretnego artykułu, pod którym się wypowiadamy?
                    A całą resztę, niewątpliwie, światłych przemyśleń, umieścić w nowym wątku?
      • eva15 Re: "Milczał" w sprawie księży i wiernych 20.12.09, 13:03
        pendrek_wyrzutek napisał:

> "Milczał" w sprawie księży i wiernych wysyłanych
        > do obozów. Ciekawe dlaczego? I nie wysłał Gwardii
        > Szwajcarskiej aby uwalniać więźniów.

Cóż, co zaniedbał w stosunku do swoich duchownych i trzódki to jego sprawa.
        Zresztą -jego wierni najwyraźniej wybaczyli mu, że nie uratował milionów
        katolików, choć mógł jednym przemówieniem czy gestem. No, ale wybaczanie to
        fundament nauki KK, stworzony 2 tys. lat temu przez niejakiego Chrystasa, Zyda
        zresztą. I tacy się czasem zdarzali.

> Co robiły lokalne władze żydowskie w gettach? Czy też
        > milczały?

Co ze społecznością żydowską w USA (w znacznym stopniu już wówczas wpływową i
        zamożną)? Czy były z jej strony jakieś otwarte protesty, albo np. akcja
        przyjmowania biednych żydowskich uchodźców z Europy?
        • elucidator Re: "Milczał" w sprawie księży i wiernych 20.12.09, 13:29
          Drobny szczegolik: Nauki KK nie byly stworzone przez niejakiego Chrystusa ktory - jezeli w ogole istnial - nazywal sie Jehoszua i na pewno nie byl Chrystusem. Wiekszosc "nauk" KK nie ma nic wspolnego ani z owym Jezusem ani z jego nauczaniem, i powstala na dluuugo po domniemanej smierci domniemanego Jezusa. To ze KK sie na niego powoluje nic tu nie zmienia.
          • eva15 Re: "Milczał" w sprawie księży i wiernych 20.12.09, 13:58
            Chrystus był postacią historyczną, poczciwcze. Naturalnie, że nie Chrystus
            swtorzył KK, ale Ewangelie (będące oddaniem jego naczania) są fundamentem
            chrześcijaństwa.
            • elucidator Re: "Milczał" w sprawie księży i wiernych 20.12.09, 19:16
              Nie ma pewnosci co do tego czy Jezus byl postacia historyczna. Moze byl, moze nie byl. Nie ma w kazdym badz razie wspolczesnych mu dowodow na jego istnienie. Wszystkie zrodla mowiace o jego istnieniu powstaly conajmniej kilkadziesiat lat po domniemanej smierci domniemanego Jezusa, a zaden z ewangelistow nie byl swiadkiem opisywanych przez siebie wydarzen. Ewangelii bylo zreszta wiecej, ale wszesny kosciol, potym jak doszedl do porozumienia sam z soba w co tak naprawde wierzy i ktore z Ewangelii sa "prawdziwe", zaczal systematycznie niszczyc wszystkie inne Ewangelie, m.inn. na te ktorych punktem ciezkosci byly moralne nauczania domniemanego Jezusa a nie jego boskosc (n.p. Ewangelia Tomasza).

"Chrystus" nie jest zreszta imieniem lecz przydomkiem. Pochodzi pod greckiego slowa "Kristos", ktore jest greckim tlumaczeniem hebrajskiego slowa "Maszija" (czyli "Mesjasz"), ktore doslownie znaczy "namaszczony". Jednym z atrybutow Mesjasza bylo namaszczenie, i okreslenie "namaszczony" bylo uzywane przez owczesnych zydow jako jeden z opisow Mesjasza. Nazywanie Jezusa "Maszija" (a po grecku "Kristos") wynikalo z wiary ze byl on oczekiwanym przez Zydow Mesjaszem, aczkolwiek sam Jezus, przynajmniej wedlug czterech uznanych Ewangelii, takich aspiracji nie czynil.
    • kylax1 Lepiej byc gnojem, niz katolikiem. 20.12.09, 01:44
      Tak to jest na swiecie.
      • edek47 Re: Lepiej byc gnojem, niz katolikiem. 20.12.09, 01:56
        UOGOLNIASZ PROBLEM ,CYMBALE SMIECIEM ZWANY.
        • kylax1 Synu, to Ty? 20.12.09, 02:10

• edek47 Zamilcz, baranie... 20.12.09, 03:48
            bo strach sluchac takie ' warzywo'.
    • lenny44 Re: Żydzi nie chcą beatyfikacji Piusa XII. "Milcz 20.12.09, 01:45
      Wasz bóg, który nie jest moim bogiem - bo nie dostąpiłem łaski - jest przecież
      bogiem żydowskim - sami żeście go sobie nie wymyślili.
      • lenny44 Re: Żydzi nie chcą beatyfikacji Piusa XII. "Milcz 20.12.09, 02:08
        to było a propos pierwszego głosu w dyskusji - na temat "naszego boga" i tego,
        co Żydzi mają do powiedzenia w tej sprawie.
        • rychusa Re: Żydzi nie chcą beatyfikacji Piusa XII. "Milcz 20.12.09, 03:32
          Niepotrzebnie"naszego boga" piszesz w cudzyslowiu...Ty oczywiscie mozesz miec
          innego -Twoja brocha.Powtorze jeszcze raz niech sie dalej kiwaja i trwaja we
          wlasnej wierze.A od beatyfikacji..jakichkolwiek nie tylko Piusa XII poprostu
          wara i tyle w temacie.Poczytaj Tore zamiast Biblii,obchodz Hanukke zamiast
          Bozego Narodzenia,sluchaj rabina swojego katolicy nie wtracaja sie kiedy
          prawicie madrosci swoich cadykow wiec trzy parasole w bok i dalej sie kiwac.Ja
          ide"wrzucic na ruszt"(bez zadnej dwuznacznosci)gulasz wieprzowy a Ty jak chcesz.
    • czaromir Niestety. To kompromitacja Kościoła 20.12.09, 01:47
      Sami sobie przyznawać laury? Za co? Za politykę politycznych ustępst
      wobec III Rzeczy? Kościół się kończy poprzez odrealnienie od
      wartości, które sam pseudo-głosi. Oaza hiporkyzji. Niestety. Żydzi
      mają tu rację.
    • vomitorium1 Żydzi nie chcą beatyfikacji Piusa XII. "Milczał... 20.12.09, 01:48
      wygląda,
      że b16 produkuje herosów
      na pęczki
      • kylax1 Herosow? Raczej nazirosow. 20.12.09, 01:50

• koloratura1 Re: Żydzi nie chcą beatyfikacji Piusa XII. "Milcz 20.12.09, 07:16
        vomitorium1 napisał:

> wygląda,
        > że b16 produkuje herosów
        > na pęczki

Jak tak dalej pójdzie, to w tej konkurencji może pokonać JP II!
    • lenny44 Re: papież nie ma żadnego obowiązku bronić jakich 20.12.09, 01:51
      jeśli papież nie ma obowiązku bronić żydów - kiedy pali się ich w piecach - to
      czy ma w ogóle jakieś obowiązki? Nie będąc katolikiem znajduje jeden powód do
      satysfakcji z powodu przynależności do tego katolickiego narodu - kiedy udało
      nam się obsadzić stolicę piotrową, znalazł się tam człowiek, który obowiązki
      papieża pojmował znacznie mądrzej niż jego oszołomieni sukcesem polscy kibice.
      • kylax1 Oto obowiazki papiestwa. 20.12.09, 02:10
        4.bp.blogspot.com/_t6rV3U9ZEHM/ScMN7VONIPI/AAAAAAAASR0/cUqlNFNG3a4/s400/PopeAbstain.gif
    • 18261826www Milczał rowniez kiedy mordowano ksiezy katolickich 20.12.09, 01:52
      Rozumiem co mysla i czuja Zydzi....
      ....i ja jako katolik rowniez chce powiedziec to co mysle i czuje.
    • prawdziwy-adammichnik Żydzi nie chcą beatyfikacji Piusa XII. "Milczał... 20.12.09, 01:53
      zydzi nie chca beatyfikacji...
      A my nie chemy zydow!

nikt was nie lubi, ani niemcy w 39, ani my, ani arabowie, nikt!

wiec wypadowka!
      • kylax1 Mow za siebie. Ja ich lubie. 20.12.09, 02:11

• 18261826www Re: Mow za siebie. Ja ich lubie. 20.12.09, 03:08
          Wobec Boga wszyscy jestesmy rowni,
          tak samo sie rodzimy i tak samo umieramy.
      • lenny44 Re: Żydzi nie chcą beatyfikacji Piusa XII. "Milcz 20.12.09, 02:12
        mów w liczbie pojedynczej wstydku - wstydku, bo mi wstyd za ciebie
      • elucidator Re: Żydzi nie chcą beatyfikacji Piusa XII. "Milcz 20.12.09, 13:33
        Kto to sa ci "my"? Ty ze szwagrem?
    • kibic_rudego Jak moga przeciw woli swietego JPII wystepowac 20.12.09, 02:31

To JPII zaczal te swiete dzielo by zrobic Piusa XII swietym. Przeciez to Pius
      z dobrego serca dawal paszporty watykanskie potrzebujacym. Nazywalo sie to
      akcja Odessa czy jakos tak.

Tylko JPII wie najlepiej co jest dobre, ostanio nawet B16 potwierdzil mu to na
      pismie.
    • kibic_rudego Od zawsze bo to jest ich sekta. Poza tym lekarz i 20.12.09, 02:35

bankier papieza zawsze byl Zydem, no prawie zawsze.
      Nie wstyd ci ze nic nie wiesz o tym w co wierzysz ?

katolik_polski1 napisał:
      > Od kiedy zydzi maja wplyw na zycie Kosciola ?
      > Mamy sie pytac mahometanow ,buddystow i inne
      > egzotyczne wierzenia ,co naszemu Bogu mile jest ?
    • myszykiszek Jak to??? Nie rozumiem... 20.12.09, 03:46
      Nie róbcie mi tego, myślałem że się będę mógł modlić do Piusa i Johannesa naraz
      i na zmianę, i co? Zostanie mi tylko Johannes?? Nuda...
      • szechteroff2 A co Yahwe i Edgar??? 20.12.09, 07:24
    • xnonorx Żydzi nie chcą literki 'n'(naziści) i kolorów: 20.12.09, 03:58
      czarnego i białego. Od tej chwili alfabet będzie mniejszy.

Co ich obchodzi, że jakaś grupa oszołomów chce mieć "świętego"?!?!
      Nie ich cyrk, nie ich małpy
      • szechteroff2 Jojne Rapaport? Co ty tutaj robisz? 20.12.09, 07:16
      • pendrek_wyrzutek Re: Żydzi nie chcą literki 'n'(naziści) i kolorów 20.12.09, 14:02
        xnonorx napisał:

> czarnego i białego. Od tej chwili alfabet będzie mniejszy.

W izraelskich szkołach nie wolno używać znaku plus
        bo wygląda jak krzyżyk.

www.keepthetruthalive.com/2009/11/alternative-plus-sign-jewish-tradition.html
        • kongreszydowski [...] 20.12.09, 15:02
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • pendrek_wyrzutek Re: Żydzi nie chcą literki 'n'(naziści) i kolorów 20.12.09, 15:32
            kongreszydowski napisał:

> Drogi pętak-wyzydek! Czy wiesz ze w polskich szkolach nie wolno
            > uzywac znaku mnozenia, x, bo wyglada jak przewrocony krzyz?

Nie wiedziałem, naprawdę. Od kiedy tak jest?
            • elucidator Re: Żydzi nie chcą literki 'n'(naziści) i kolorów 20.12.09, 19:18
              Dokladnie od wtedy od kiedy w szkolach izraelskich nie wolno uzywac znaku plus. :)
        • elucidator Re: Żydzi nie chcą literki 'n'(naziści) i kolorów 20.12.09, 19:17
          Czysta brednia.
    • polk76 Żydzi nie chcą beatyfikacji Piusa XII. "Milczał... 20.12.09, 04:30
      Milczenie i ciche działanie było jedynym, co w tamtej sytuacji mógł zrobić. Po
      zajęciu Holandii przez Niemców tamtejsi biskupi postawili się i zaapelowali do
      nowych władców o oszczędzenie tych Żydów, którzy uprzednio przyjęli chrzest.
      Początkowo naziści wyrazili zgodę. Jednak wówczas biskupi pryncypialnie
      zaprotestowali przeciwko deportacjom i mordowaniu również pozostałych Żydów.
      Rozwścieczyło to nazistów, którzy, demonstrując swoją wszechmoc, przystąpili
      do deportacji (=zagłady) wszystkich Żydów bez wyjątku -tak zginęła m. in
      Święta Teresa od Krzyża, Edyta Stein, na którą czekała już cela w szwajcarskim
      klasztorze, oraz jej siostra, Róża. W sytuacji, gdy naziści powalili na
      kolana największe potęgi Europy i nie liczyli się z nikim, a chrześcijaństwo
      oraz etykę chrześcijańską uznali za zwyrodnienie oraz niepotrzebną kulę u
      nogi, cóż mógł zdziałać apel głowy maleńkiego państewka na Półwyspie
      Apenińskim? Nic, chyba tylko sprowokować odwet. Natomiast Pacelli dał po cichu
      zielone światło,aby udzielać schronienia żydowskim dzieciom w klasztorach.
    • wicary Żydzi nie chcą beatyfikacji Piusa XII. "Milczał... 20.12.09, 05:03
      To wyjątkowo obrzydliwa postać Pius XII to germanofil to krypto faszysta Benek
      XVI to też ciemny typ slużyłw vermachcie czy w SS? W każdym razie jego
      korzenie tkwią w czasch Hitlera ( ojciec był nazistowskim policmajstrem W
      ogóle hitlerowcy byli b sciśle powiazani z klerem GŁOWNIE ZA SPRAWĄ PACELLEGO
      zresztą zobacz sam nobeliefs.com/mementoes.htm
    • stawrogin19 Stalin słusznie zapytał: ile Papież ma dywizji? 20.12.09, 05:27
      kiedy zachodni alianci tłumaczyli mu, że papież nie zgodzi się na proponowany podział sfer wpływów. Takimi kategoriami myślą ludzie pokroju Stalina i Hitlera. Papież miał jakieś 100 gwardzistów z lancami i miał wojować z Hitlerem? Niech amerykańscy Żydzi powiedzą, jak ich polscy pobratymcy, których było kilka milionów wojowali z Niemcami? Zapędzano ich do gett jak bydło, poddawano surowej tresurze żydowskiego kapo, a sprzeciw garstki pozostałych przy życiu Żydów z getta jest na Zachodzie najbardziej znanym epizodem wojny w Polsce ("powstanie" w getcie). Papież miał moralny autorytet, ale dla ludzi pokroju Hitlera czy Stalina to skuteczność, a nie moralność, stanowiła priorytet. Otwarty sprzeciw pozbawiłby Piusa możliwości udzielania tej skromnej i cichej pomocy, jaką udzielał Żydom i innym ofiarom wojny. Hitler został potępiony przez papiestwo w 1937r. w Mit brennender Sorge, w czasie wojny tego potępienia nie uchylono, a sytuacja polityczna uniemożliwiała jego powtórzenie. A że po wojnie pomagał uciekać od odpowiedzialności zbrodniarzom? Zaraz, gdzie ja jestem? Czy to nie forum "GW"? To ja mam Wam mówić, bo sami nie wiecie, że prymitywna zemsta jest domeną ciemnoty i zacofania, że ludzie otwarci odgradzają przeszłość "grubą kreską", że szukający odwetu są chorzy z nienawiści, jak nauczał bł. Jacek Kuroń? Nieładnie!

Niech karawana odnowy jedzie dalej, chociaż kundle ujadają.
    • brauling Żydzi nie chcą beatyfikacji Piusa XII. "Milczał... 20.12.09, 05:50
      A co mial nadstawiac za nich zadek za tych co Chrytusa ukrzyzowali,pozatym dla
      nich i tak byl goja.
      • ja-latarnik Re: Żydzi nie chcą beatyfikacji Piusa XII. "Milcz 20.12.09, 10:46
        Mógł nadstawić zadek za naród, który mu dał Chrystusa i Maryję.

Skąd wiesz, że twój dziadek nie spalił w Jedwabnem jakiegoś nowego Chrystusa?
    • szechteroff2 Szechter, z tymi prymitywnymi prowokacjami ... 20.12.09, 07:04
      jestes zalosny. Typowy GW-niarz z gromady GW-niarzy GW-nianej!
      • snellville Re: Szechter, z tymi prymitywnymi prowokacjami .. 20.12.09, 07:16
        szechteroff2 napisała:

> jestes zalosny. Typowy GW-niarz z gromady GW-niarzy GW-nianej!

Nie wiem do kogo to napisales ale sam sie na to pacanie zlapales i
        odpisales..........bez poklonu chamie.
        • szechteroff2 Jojne Rapaport? Dyzur w niedziele ci wypadl? 20.12.09, 07:20
          • koloratura1 Re: Jojne Rapaport? Dyzur w niedziele ci wypadl? 20.12.09, 07:38
            Tobie też, prawda?
          • elucidator Jasiu Kowalski - to ty? 20.12.09, 13:37

• szechteroff2 Przetlumacz swoje wypociny, Jojne ... 20.12.09, 07:22
    • wels5 Żydzi nie chcą beatyfikacji Piusa XII. "Milczał... 20.12.09, 07:28
      Po raz pierwszy słyszę, że Żydzi chcą, lub nie chcą kogoś beatyfikować!
      • szechteroff2 Naprawde? A to takie b. wazne wydarzenie!!! 20.12.09, 07:32
    • szechteroff2 Adam! Czy ktos sie konsultowal z Edgarem ... 20.12.09, 07:34
      w sprawie tego artykulu???
      • snellville Re: Adam! Czy ktos sie konsultowal z Edgarem ... 20.12.09, 07:50
        Wow!!!...aly ty jetes poje....y,bieda w tym ze sam tego nie widzisz.
    • szymek_50 Żydzi nie chcą beatyfikacji Piusa XII. "Milczał... 20.12.09, 07:56
      I mają świętą rację.
    • propagacja Żydzi nie chcą beatyfikacji Piusa XII. "Milczał... 20.12.09, 08:11
      Jasne wszyscy protestowali,pamiętacie demonstracje rabinów,jak szła pod gmach
      gestapo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka