vendettav 27.03.10, 12:16 koniec świata, UPR jest za socjalizmem, a kiedyś walczyliby za całkowicie płatnymi przedszkolami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adamp_314 Bujanie w obłokach 27.03.10, 12:40 Problem wziął się stąd, że minister program pisze szeroko by pokazać ludziom jak jest pięknie pod jego rządami - na papierze. Natomiast gdy przychodzi do finansowania tych pięknych wizji - płaćcie za to sami. Podobnie jest w służbie zdrowia - państwo gwarantuje nie wiadomo co, tylko taki drobiazg - w niektórych kolejkach na operacje czeka się już po kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
dudecs Polski absurd 27.03.10, 14:29 Komuna wraca - straszna krotkowrocznosc rodzicow. Powinni sie cieszyc, ze musza doplacac tak malo. W USA nikt mi do przedszkola nie doplacal - placilem ponad 550$ miesiecznie za dwa razy gorszy poziom uslug niz w Polskim przedszkolu (musialem tez przynosic wlasne jedzenie). Proponuje zamknac wszystkie gminne przedszkola i dac szanse sektorowi prywatnemu. Jak Ci bardzo madrzy rodzice zaczna placic po 1000 - 1500 za miesiac przedszkola, to zaczna z rozrzewnieniem wspominac dawne czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: Polski absurd 27.03.10, 15:03 Żeby się o czymś wypowiadać, trzeba mieć ku temu podstawy. Skoro z przepisów wynika za co można pobierać opłaty a za co nie, to nie widze powodu, dlaczego rodzice mają płacić, za coś co zgodnie z prawem jest bezpłatne. Wczytaj się w przepisy i wtedy zajmuj głos. Prywatne przedszkola to też bat na nauczycieli, bo wtedy nie obowiązuje już karta nauczycieli tylko zwykły kodeks pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
thor.g Re: Polski absurd 27.03.10, 16:10 Słuchaj, tu nie chodzi o przepisy tylko jakiś standard usług dla dzieci. Zgadzam sie w pełni z Twoim przedmócą, którego próbujesz zakrzyczeć "przepisami". Za żenade uważam zgłaszanie pretensji/skarżenie mimo iż zgodne z przepisami. W dodatku za ok 100 zeta miesięcznie jak jest napisane w artykule. Dyrektorom przedszkoli gdzie "sprytnie inaczej" rodzice narzekają/skarżą do sądu z czystymi zamiarami zerżnięcia kasy proponuje zrezygnować na jakiś czas z (i tak mizernych) opłat i prowadzenie przedszkoli jedynie za pieniądze od państwa. Ciekaw jak szybko nawet ci oportunisci zaczną sie dokladać jak okaże sie ze dzieci mają suchy chleb z wodą, 50letnie zabawki i niedokształconych opiekunów. Odpowiedz Link Zgłoś
thor.g PS 27.03.10, 16:16 Wiadomo jaki jest stan finansów państwa (dla debili tłumaczę od razu ze PiS nic by tu nie zmienił). Wiec można wyciągać dalej ręce marząc o socjaliźmie (czytaj pasożytnictwie) a można też pomóc sobie i innym ( a nie ogałacać i tak juz pustawe kasy gmin) Jestem też przekonany ze rodzice nie mieliby nic przeciwko dokladaniu sie troche (razem 5-10pln /mieś ?) do dziecka rodzica którego po prostu na to nie stać bo jest z totalnego zadupia gdzie nie ma pracy lub jest kaleką itd itp. Ja bym nie miał. No chyba ze fikający rodzic to jakiś alkoholik, ale wtedy też są odpowiednie służby... Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Re: PS 01.04.10, 20:34 Płacę te 150-200 zł Kilka osób nie płaci bo je na to nie stać (albo może byłoby je stać gdyby mniej pili i palili) Osoby, które mogą zapłacić i którym żal tych 150 zł na przedszkole dla dziecka powinno się odbierać dzieci. Byłoby to z korzyścią dla dziecka i dla rodzica Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: Polski absurd 27.03.10, 16:17 Po pierwsze nie skarży się Dyrektorów, tylko uchwały gmin. Bo to gminy ustalają za co są pobierane opłaty. Po drugie można pobierać opłat za wszystko co jest "ponad standard". Sęk w tym, że gminy idą na łatwiznę. Za pewne nie wiesz, że od kilku lat każda gmina może też ubiegać się na dofinansowanie z unii przedszkoli. Przy wkładzie własnym, rzędu 1,5% można uzyskać bardzo duże, dofinansowanie. Ale nie składają bo na pewno nie dostaną. Po trzecie, zgodnie z przepisami, ja tego nie wymyśliłam, zadaniem oświatowym gminy i obowiązkiem jest prowadzenie przedszkoli. Problem tkwi w tym, że ludzie jak barany przyjmują, że władza mówi, że musi brać to trzeba płacić. Sprawdził ktoś z Was jak wygląda budżet Waszej gminy i na co faktycznie idą pieniądze? Jak są dzielone dochody? i dlaczego ciągle brakuje? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: Polski absurd 27.03.10, 16:32 Żeby była jasność. Ja jestem zdania, że trzeba płacić, za to z czego się skorzysta. Tyle, że musi to być na jakiejś podstawie prawnej. DO tej pory w większosći gmin obowiązywały uchwały w myśl których obowiązywała opłata wyliczona jako np. 15 % najniższego wynagrodzenia. Skoro z przepisó wynika za co można pobierać to niech gminy tak skonstruują zapisy by były zgodne z prawem, a nie tworzą jakieś cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.drwal Polska filozofia 28.03.10, 18:32 To co piszesz to takie typowe polskie filozofowanie. Polska zafilozofowała się na śmierć przed zaborami, mimo tego że widać było co na Polskę idzie. No ale "wszyscy mieli prawa i przywileje" których nikt odebrać ani zmienić nie pozwalał... Można dalej tak trzymać i zarzynać system bo "przepisy pozwalają". I doić tych kilku frajerów którzy nie poszli na wczesne emerytury tylko uparcie pracują... A co, niech płacą na nas podatki bo przecież nam należy sie wszystko za darmo. Zaś twój ostatni postulat by trzymać się litery prawa i zgodnie z przepisami pobierać opłaty za konkretne "usługi" pasuje do tej kategorii filozofowania. Litera prawa - a co z duchem prawa? Dobrze wiadomo jaka była intencja ustawodawcy, no ale trzeba teraz wejść w szczeguliki i znaleźć kruczek... Ech. Nawet po dopracowaniu ustawy kreatywny Polak nowy kruczek znajdzie. I weto! I zwracać! I płąć podatniku bo mi się należy! Twój postulat jest technicznie poprawny, ale... nierozsądny. Tak, nierozsądny bo drogi. Bardzo drogi. Żeby go realizować należało by rozdmuchać buchalterię każdego przedszkola. Wtedy rzeczywiście wiadomo było by co do grosza ile na bieżąco kosztują te "dodatkowe usługi", ale założę sie że i ty i rodzice zakwestionowali by wtedy płacenie za dodatkowy etat przedszkolnego buchaltera. Rozwiązania najprostsze zwykle są najlepsze i najtańsze. Ryczałt. To co stosują przedszkola to ryczałt. A jeśli rodzice mają problem z wysokością, niech skontrolują sposób obliczania tego ryczałtu. Do tego mają prawo. Coś mi mówi że po kontroli ten ryczałt poszedł by w górę bo jest on w tej chwili śmiesznie niski. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: Polska filozofia 28.03.10, 21:11 Widzisz, problem tkwi w tym, że nikt nie zmienił przepisów ot tak. Od początku samorządy źle zinterpretowały przepis pozwalający naliczać opłat. W tym sęk. Ustawodawca dał możliwość pobierania opłat, jego błąd, że tego nie sprecyzował. Samorządowcy poszli na łatwiznę i uchwalili np. opłatę za przedszkola jako % od najniżeszego wynagrodzenia. Jaki to ma związek z kosztami ? Żaden. Jeśli chcą pobierać opłatę, niech zrobią to w oparciu o kalkulację a nie bezsensowne zapisy. A teraz się samorządowcy obudzili i jedyny argument, który wszyscy powtarzają, że cały czas tak było i było dobrze. NIe nie było dobrze, ktoś po prostu to źle zinterpretował, zrobił zapis w uchwale a reszta zrobiła podobnie i teraz rozpacz. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_fed Re: Polski absurd 01.04.10, 20:47 >>Jak Ci bardzo madrzy rodzice zaczna >>placic po 1000 - 1500 za miesiac przedszkola, to zaczna z >>rozrzewnieniem wspominac dawne czasy. Ja place 1300zl miesiecznie za prywatne przedszkole. Juz 2-gi rok. Bo nie bylo miejsca w panstwowym. W-wa - Ursynow. PS: A od wrzesnia bede placil 1500zl miesiecznie. Za zerowke. Bo tez nie bylo miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
mileg56 Cena przedszkola 27.03.10, 13:21 podziękować takim rodzicom za współpracę - niech szukają miejsca dla swoich pociech bez dopłat; Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Cena przedszkola 27.03.10, 14:01 Z tego wynika, ze gdyby nie doplaty, to realny koszt pobytu dziecka w przedszkolu to 600-1000zl. I te swinie, ktore z tego na koszt podatnikow korzystaja, jeszcze sie procesuja? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: Cena przedszkola 27.03.10, 15:06 Po pierwsze nie świnie, tylko ludzie. Po drugie poczytaj przepisy i wtedy zajmuj stanowisko. Problemem jest zła interpretacja przepisów przez samorządy. Jeśli gmina cały czas pobierała nienależne w świetle prawa opłaty to jest hałas. Biedna gmina zbankrutuje. A jak Ty musisz zwrócić podatek, to ktoś wtedy się martwi? Nie. Poczytaj, pomyśl... wyciągnij wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Re: Cena przedszkola 27.03.10, 15:34 "> Po pierwsze nie świnie, tylko ludzie." Masz racje, obrazilem mile, inteligentne zwierzaki. Ludzie sa duzo glupsi. Maja dzialajacy system, ktory ich wspiera i postanawiaja go, dla paru groszy rozwalic. "Jeśli gmina cały czas pobierała nienależne w > świetle prawa opłaty to jest hałas." Ale na co te pieniadze przeznaczala? Bo chyba na dzieci, prawda? Widzisz problem, bo ja nie. "Ty musisz zwrócić podatek, to ktoś wtedy się martwi? Nie." I to jest wlasnie chore. Ludzie nienawidza SWOJEJ gminy. Powinni ja wspierac i jeszcze dobrowolnie doplacic kase. Tak samo ja oczekuje od gminy, ze mnie nie zniszczy, kiedy powinie mi sie noga, pomimo tego, ze w swietle prawa zniszczyc mnie bedzie mogla. Komu przyniesie korzysc doprowadzenie gminy do bankructwa, albo zmuszenie jej do wziecia kredytu? Kto zyska? Na pewno nie mieszkancy. "> Poczytaj, pomyśl... wyciągnij wnioski. " Wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: Cena przedszkola 27.03.10, 15:49 Widzisz, gdybyś się lepiej orientował wiedziałbyś, że niekoniecznie te pieniądze szły na przedszkola. Przeczytaj art. 5a. z niego wynika jasno co jest obowiązkiem finansowym gminy. W myśl przepisów rodzice mogą płacić za wyżywienie, zajęcia dodatkowe, ew. pobyt ponad 5 godzin, jeśli w tym czasie nie jest realizowana podstawa programowa. I teraz jeśli rodzice płacą opłatę stałą (nie ma takiego tworu prawnego - a płacą), wyżywienie i zajęcia dodatkowe, to z tego wynika, że ta opłata stała to para podatek. Można wspierać system gmine. Nie widze przeszkód. Nikt nie zabroni rodzicom dofinansowywać przedszkoli. Ale państwo - czy jego mniejszy odpowiednik- gmina musi działać w ramach prawa. Inaczej to bezprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Re: Cena przedszkola 27.03.10, 16:17 " > Widzisz, gdybyś się lepiej orientował wiedziałbyś, że niekoniecznie > te pieniądze szły na przedszkola." Widze, ze trafilem na znawce. W takim razie na co szly? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: Cena przedszkola 27.03.10, 16:27 Sprawdź w swojej gminie. Przestudiuj budżet :) Odpowiedz Link Zgłoś
pixos Re: Cena przedszkola 27.03.10, 15:11 W Warszawie, realny koszt pobytu dziecka w przedszkolu to teraz min. 400 + rada rodziców (niby "co łaska", ale większość daje 50zł). Nie wiem, skąd autor wziął kwotę 80-150 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Re: Cena przedszkola 01.04.10, 20:36 400 zł to suma wszystkich uslug, żywienie, logopeda ... + rada 50zł Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: oto "dokonania" prawne PO 27.03.10, 15:49 To nie wina PO. Ustawa obowiązuje od 91 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
vendettav pierdot9 27.03.10, 15:59 pisiory wszystko co istnieje od wielu lat chcą przypisać PO jeśli jest to złe, taki odchył... Odpowiedz Link Zgłoś
olias Cena przedszkola 27.03.10, 15:52 chore głupie państwo i pierd... elity. ćwoki i parapety dorwały się do rządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Cena przedszkola 27.03.10, 16:08 Ciekawe ile osób korzystałoby z faktycznie 5 godzinnego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: Cena przedszkola 27.03.10, 16:19 Widzisz, gmina ma obowiązek zaspokajać potrrzeby wspólnoty czyli swoich mieszkańców. Ludzie nie potrzebują przedszkoli 5godzinnych. To jest niewłaściwa interpretacja przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Cena przedszkola 27.03.10, 16:30 Przykład nie z Polski- w Niemczech sa przedszkola 5 godzinne, potem panie oddaja dzieci w rece rodziców lub nianiek i zamykaja budynek. To jest własnie bezpłatne przedszkole z podstawa programowa. Picie i kanapke dziecko musi miec swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: Cena przedszkola 27.03.10, 16:45 Ale u nas nie ma obowiązku korzystania z wyżywnia w przedszkolu:) Trzeba tylko o tym wiedzieć. Poza tym. Polecam przeczytać obowiązujące przepisy... i wtedy dyskutować:) Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Cena przedszkola 27.03.10, 16:15 Czy ja dobrze rozumiem - że jak dziecko w przedszkolu jest do 5h dziennie, to rodzice nie powinni nic płacić, a jak jest dłużej - to za ten dodatkowy czas powinni? Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius1973 80zl / mc - smiech na sali 27.03.10, 16:17 niech sobie ci ludzie uswiadomia ze w innych krajach rodzice maja wybor: placic za przedszkole jednego dziecka prawie rownowartosc jednej pensji lub zatrudniac opekunke... mam na mysli konkretnie Irlandie. wiec jesli ktos zarabia np 1500zl na miesiac w Polsce i by mial placic 1100zl za 1 dziecko to by byl powod do zmartwien. jesli natomiast koszt przedszkola to ok 100-200 zl to ja przepraszam... Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: 80zl / mc - smiech na sali 27.03.10, 16:29 Żyjemy w Polsce. I jak to wszyscy chętnie przypominają w państwie prawa. Dlaczego jest taki hałas, gdy zwykły obywatel zwrócił uwagę na to, że gmina pobiera pieniądze niezgodnie z prawem? Sądy przyznały mu rację, więc w czym rzecz? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: 80zl / mc - smiech na sali 27.03.10, 16:34 Jak gmina zacznie zamykac te mikroilość przedszkoli to inaczej zaczną spiewac ci co im zal na opłate stała. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: 80zl / mc - smiech na sali 27.03.10, 16:45 Ciekawe na jakiej podstawie mają zamknąć? Bo co? Odpowiedz Link Zgłoś
hellbert Bo brak kasy, jak nie pasi to idź do sądu. Tak 27.03.10, 17:08 odpowiedzą. I wygrasz. I co z tego? Z dzieckiem co zrobią inni? A zmienić prawo, znieść gmin dopłaty do przedszkoli i po sprawie, niech się rodzice martwią sami. Takie jest moje zdanie. I nie będzie problemu z interpretacją przepisów. I przynajmniej nikt nie bedzie luk w prawie do dytkania państwa wykorzystywał, a i rodzice będą zmuszeni płacić pełne koszty za dziecko i nie będzie pyszczenia. Minimum regulacji i pomocy od państwa! Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: Bo brak kasy, jak nie pasi to idź do sądu. Ta 27.03.10, 17:19 No wi kłania się nieznajomość prawa w tym względzie. 1. Gmina nie dopłaca do przedszkoli. Gmina ma obowiązek ustawowy je finansować. 2. Gmina nie może zamknąć przedszkoli - jest to zadanie własne i OBOWIĄZKOWE gminy. Na to są pieniądze w budżetach gmin. 3. Gminy mogą pobierać opłaty, nikt tego nie kwestionuje. Tyle trzeba to odpowienio opisać. 4. Jestem ciekawa czy byłbyś zadowolony gdyby ktoś wprowadził opłate od korzystania z netu, taka odgórną. Bo tak sobie wymyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista niektórym trzeba tłumaczyć wszystko 2 razy... 27.03.10, 17:42 Owszem, gmina ma obowiązek. Obowiązek utrzymywania przedszkoli w których jest opieka dla dzieci przez 5 godzin dziennie. 5 godzin - zrozumiałeś? A teraz policz sobie, ile ludzie pracują. 40 godzin w tygodniu, prawda? Wychodzi po 8 godzin dziennie, plus dojazd, plus odprowadzenie i odebranie dziecka z przedszkola. Wychodzi na to, że gmina realizując stricte swoje obowiązki skazuje ludzi na prywatne przedszkola. A tam nie płaci się 300 złotych za miesiąc, tylko ok. 1000 i więcej. Dlatego chyba lepiej było, gdy ludzie dopłacali by przedszkole było czynne dłużej. Pozostaje mieć nadzieję, że się zmienią przepisy. Tak, by pozostała możliwość funkcjonowania przedszkoli przez dłużej niż 5 godzin dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: niektórym trzeba tłumaczyć wszystko 2 razy... 27.03.10, 18:40 W ustawie jest zapisane: w zakresie co najmniej podstawy programowej - a to oznacza co najmniej 5 godzin a nie tylko 5 godzin. Jak chcesz o czymś dyskutować to zaznajom się z przepisami. I podstawą wychowania dla przedszkoli. No i orzeczaniami także NSA wtedy może zrozumiesz jak gmina chce przerzucić na rodziców swój obowiązek i jak robi ludzi w bambuko i kasuje 2 razy za to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: niektórym trzeba tłumaczyć wszystko 2 razy... 27.03.10, 18:44 flamengista napisał: > Pozostaje mieć nadzieję, że się zmienią przepisy. Tak, by pozostała możliwość > funkcjonowania przedszkoli przez dłużej niż 5 godzin dziennie. Gmina ma obowiązek zaspokajać potrzeby swoich mieszkańców, czyli zaspokoić potrzebę przedszkola czynnego tyle i trzeba a nie 5 godzin. 5 godzin wynika tak naprawdę z kart nauczyciela - tygodniowy czas pracy nauczyciela to 25 godzn, przez 5 dni wychodzi 5 godzin - i stąd te 5 godzin. To nie ma nic wspólnego z czasem pracy przedszkoli. Poczytaj przepisy a nie powtarzaj to co mówią inni, bo powtarzasz, rzeczy nieprawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
hellbert Toteż pisałem - zmienić prawo. Niech sobie rodzice 27.03.10, 21:34 radzą sami. I tyle. Utrzymanie przedszkoli to zadanie własne gminy? No to usunąć ten zapis z prawa i po kłopocie. Nie będzie jojczenia o pobieranie nieuzasadnionych opłat, prawda? W końcu rodzice to dorośli ludzie, coś wymyślą. Ileż można polegać na państwie? A zostawić ich samych sobie i tyle. Coś wymyślą. Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Dlaczego? 27.03.10, 16:50 Dlaczego z moich podatków ma być finansowane publiczne przedszkole, do którego żeby się dostać to trzeba mieć tzw. plecy? Ja musiałem posłać swoje do prywatnego i płacę za nie krocie (mimo, że gminy refundują połowę stawki - pisałem o tym do Komisji Przyjazne Państwo Palikota - bez efektu). A ja ze swoich podatków finansuję przedszkole kombinatorom? Jeszcze ktoś wyśle dziecko tylko na 5h i ma za darmo. Nie ma za darmo - utrzymanie przedszkola kosztuje gminy. A gminy na to biorą kasę z podatków. Rozbój w biały dzień. Polska hipokryzja i obłuda. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: Dlaczego? 27.03.10, 17:15 Z Twoich podatków są też utrzymywane więzienia a także więźniowie, gwałciciele, mordercy, także zwyrodnialcy, którzy zabili, skatowali dzieci - rozumiem, że to Tobie nie przeszkadza? Są takie przepisy i gmina chce czy nie chce musi je respektować. Do prywatnych przedszkoli gmina dopłaca 75% kosztów utrzymania dziecka w przedszkolu publicznym, więc nie wiem skąd te "pół stawki". Poza tym, zarówno gmina jak i przedskzola także prywatne mogą dostać dofinansowanie na działalność z unii. Zainteresuj się tym, nie trzeba będzie tyle płacić. Gydby każdy miał świadomość, że gmina ma obowiązek prowadzić przedszkola i zaspokokajać potrzeby wspólnoty nie trzeba byłoby "pleców". Ale niewiedza kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
yeti Cena przedszkola 27.03.10, 16:57 tak tak, Pan Roman Wilant, działacz Unii Polityki Realnej w Nowej Soli to kre..n. i zapatrzony w siebie buf.n, wychował swoje dzieci w przedszkolu, potem stwierdził, że płacił zbyt dużo i złożył pozew. Dzięki niemu zamiast płacić jak w zeszłym roku 140zł. za 9 godzin przedszkola płacę 270zł. Korzyść odniosły dzieci bezrobotnych rodziców, lub pracujących na zmianę, bo mają przez 5 godz. zapewnioną BEZPŁATNĄ opiekę za którą ja płacę oddają swoje dziecko na dłużej niż 5 godzin. DZIĘKUJĘ PANU PANIE ROMANIE WILANT. Dzięki Panu na pewno nigdy nie zagłosuję na UPR:) Odpowiedz Link Zgłoś
contrame Cena szkół watykańskich 27.03.10, 17:02 A ile kosztuje nas utrzymywanie szkół watykańskich? A ile katecheci- komisarze w szkołach? Byłoby na bardzo wiele przedszkoli. Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista brawo! 27.03.10, 17:35 niech wrócą przedszkola po 5 godzin. Potem niech każdy rodzic odbiera swoje dziecko. I niech płaci za opiekunkę, min. 8 zł za godzinę. Ciekawe, czy się opłaci. Skąd się biorą tacy ludzie? Sami sobie szkodzą i jeszcze mają z tego frajdę... Odpowiedz Link Zgłoś
yeti Re: 5godz!! 27.03.10, 18:34 5 godzin jest gratis!! za resztę, czyli u mnie 4 godziny, płace obecnie 270-280 zł. na miesiąc. Do tej pory była opłata stała 80zł. + wyżywienie i dawało to kwotę 140-150zł. Obecnie wiele dzieci przychodzi na pięć bezpłatnych godzin 8-13 i miasto, oraz reszta pracujących rodziców płaci za tą bezpłatną opiekę Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: 5godz!! 27.03.10, 18:48 a z czego wynika te 270 - 280 zł? NIe reszta rodziców, tylko my wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
yeti Re: 5godz!! 27.03.10, 19:44 wynika z tego, że więcej płacę za godzinę (nie pamiętam ile), a płacę aż za 4 godziny + wyżywienie. W nowym systemie każdy może oddać dziecko na 5 godz., bez wyżywienia, bezpłatnie. Pozostali, którzy muszą oddać dziecko na więcej niż 5 godzin zaczęli płacić więcej niż w zeszłym roku, gdzie była opłata stała + wyżywienie. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: 5godz!! 27.03.10, 19:57 Z tego co napisałeś nie wynika jakie są zapisy w uchwale. Nie ma nowego systemu. Są nowe uchwały ustalane przez gminy, które uchwalają przepisy nie tak, żeby było dobrze tylko tak żeby wyjśc na swoje. I tu o to chodzi. Mało kto wie, że przez szereg lat były te opłaty pobierane niezgodnie z prawem i teraz wielkie halo. Ale jak ktoś płaci i nie sprawdzi czy faktycznie musi... to nie ma się co dziwić, Odpowiedz Link Zgłoś
saralux Cena przedszkola 27.03.10, 18:49 A dlaczego nie mogą wrócić 12-godzinne? Bo trzeba 10 mld rocznie dać na zachcianki Watykanczyków Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Przyklad z Niemiec za przedszkola:0,00-4000 Euro 27.03.10, 19:10 rocznie.Przeliczcie.Wszystko zalezne od dochodow rodzicow.Jedyne miasto w Niemczech to Heilbronn:0,00 Euro.Do dzisiaj niewiele sie zmienilo.Niestety. Podaje stary link z 2008 gdyz ceny sie zmienily: www.sueddeutsche.de/politik/545/436291/text Szanowni panie i panowie. Ceny przedszkoli w Polsce sa wyjatkowo niskie.Wiem,wiem.Zarobki. Przy cenach zywnosci jak w Berlinie?Nawet czasami drozej? Przeliczcie prosze.Zastanowcie sie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuiiuzzz Re: Przyklad z Niemiec za przedszkola:0,00-4000 E 27.03.10, 19:38 marek.lipski napisał: > rocznie.Przeliczcie.Wszystko zalezne od dochodow rodzicow.Jedyne > miasto w Niemczech to Heilbronn:0,00 Euro.Do dzisiaj niewiele sie > zmienilo.Niestety. > Podaje stary link z 2008 gdyz ceny sie zmienily: > www.sueddeutsche.de/politik/545/436291/text > Szanowni panie i panowie. > Ceny przedszkoli w Polsce sa wyjatkowo niskie.Wiem,wiem.Zarobki. > Przy cenach zywnosci jak w Berlinie?Nawet czasami drozej? > Przeliczcie prosze.Zastanowcie sie. --------------------------------------- Nad czym mamy sie zastanowic? Nad wyjazdem do Niemiec? Stamtad trzeba uciekac, by pod byle pretekstem dziecka nie zabrano i nie katowano w domu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Przyklad z Niemiec za przedszkola:0,00-4000 E 29.03.10, 12:32 Ale głupi ci Niemcy. W Polsce do katowania i zabijania dzieci służą rodzice, a nie jakieś tam domy dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Cena przedszkola,Trojmiasto i Gdynia:317-350. 27.03.10, 19:24 Za jedno dziecko:Cytuje komentarz,Mama Juleczki : Od IX 2010 zmieni sie opłata stała za przedszkole. Dotychczas bylo to 224 zł na m-c teraz bedzie za godzine 2.30 w tym 5 godzin za free w ramach podstawy programowej. Czyli jezeli ja dojezdzajac do pracy na 7.30, musze zostawic corke juz na 6.30 w p-lu czyli place od 6 a ja odbieram to 16.10 bo koncze o 15.30 wiec płace jak do 17. Czyli w tym wypadku jak m-c zalozmy ma 23 dni to palce opalty stale 317 zł. Super. Owszem, osoby ktorych dzieci na krocej beda w przedszkolu, beda placic mniej więc srednio podwyzszyli 93 zl miesiecznie, Nie moge na styk dziecka zapisac, bo jak sie spoznie to 30 zl. To jest chore.Do tego dochodza inne opłaty, ale wiadomo kazdy o tym wie i nie ma sie co rozczulac.Koniec cytatu. Drugi przyklad z cytatem mayasun: Mówisz o przedszkolu w Gdyni? Co prawda płacę właściwie aż 350 zł podstawy, ale nikt sie nie pyta czy dziecko będzie 6 czy 11 godzin. Gdy się spóxnie (nie zdażyło się jeszcze) nikt nie żąda ode mne dodatkowej kasy. Stracę pracę, albo mam gorszy czas finansowy, to mogę iśc do dyrektorki i poprosić na ten czas o zmniejszenie podstawy. DOdatkowych opłat brak, dziecko ma angielski, rytmike, gimnastyke, teatrzyki, wycieczki. aaa za wyżywienie płace oddzielnie, ale to chyba w każdym przedszkolu tak jest. Reasumując, zgadzam się z Tobą, że system jaki funkcjonuje w przedszkolu do którego zapisana jest Twoja córeczka jest chory. Koniec cytatu. _________________________________ A przy 3 dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
uutek Cena przedszkola 29.03.10, 10:04 Pewnie to co napiszę nie spodoba się niektórym. Uważam, że rodzice powinni płacić pewną kwotę za przedszkole. Korzystamy z usług publicznych i powinniśmy ponosić część tych kosztów. Oczywiście większość kosztów funkcjonowania przedszkoli jest pokrywana z podatków wszystkich obywateli, ale usługobiorca powinien w pewnej części ponosić koszty usług z których korzysta. To są NASZE przedszkola, tak samo jak NASZE sa gminy i miasta. NAM powinno zależeć na tym bydziałały sprawnie a dzieci czuły się w nich dobrze. Nie ma sensu w imię formalnej poprawności burzyć nieźle dizałający system. Bo żłobki i przedszkola gminne zwykle działają dobrze. Wiem bo moje dziecko chodziło do żłobka i chodzi teraz do przedszkola. Dziwne, że niektórzy ludzie chcieliby płącić mało a standard usług mieć najwyższy. Niestety jak mawiają Anglosasi - you get what you pay for. Można zastanawiać sie jaki poziom współfinansowania jest włąściwy, ale ono powinno być - tak ze zwykłej przyzwoitości chociażby. Jeśli chodzi o zasadność współfinansowania przedszkoli, proszę zwrócić uwagę na fakt, że dzieci w predszkolach jedzą posiłki. Gdyby były w domu, to rodzice ponosiliby koszty tych posiłków, więc nie było by to "za darmo". Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: Cena przedszkola 29.03.10, 10:22 Uutek - ale rodzice płacą osobno za wyżywienie, więc co to ma do tego? Nikt nie mówi, że wyżywienie ma być za darmo, zajęcia dodatkowe za darmo. Nie, za to trzeba płacić. Nikt tego nie kwestionuje. Rozumiem, że jak w Twojej gminie nałożą na Ciebie dodatkową opłatę za zużywanie wody, bo nie starcza na pensje dla urzędników, to będziesz za to płacił bez mrugnięcia okiem, bo gmina jest nasza, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Cena przedszkola 29.03.10, 12:38 Ale tu nie chodzi o to, żeby płacić na pensje dla urzędników, papier do drukarek w urzędzie czy wczasy w Egipcie dla sekretarek - tylko żeby rodzice płacili za własne dzieci. Nie za dziecko sąsiada, urzędnika czy listonosza - tylko własne (a przynejmniej tak im się powinno wydawać, że własne). Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq Re: Cena przedszkola 29.03.10, 12:55 Tu chodzi o to, żeby rodzice płacili za to z czego korzysta ich dziecko! Tymczasem wpłaty częściowo idą na wynagrodzenia personelu i w tym tkwi sedno. Czyli jest dokładnie tak samo jakby ktoś do rachunku za wodę, z której korzystasz, za którą płacisz, dorzucił dodatkową opłatę bo nie starcza na wynagrodzenie pani, która z kompa drukuje rachunki. Zrozumiałeś? Odpowiedz Link Zgłoś