guru133 Jeszcze niedawno zaliczałeś go do obrońców 27.11.10, 14:22 przestępców. Czyżbyście zamienili się miejscami?:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
koszmarekopalek Z płodem w celi 27.11.10, 13:06 współczuję kobiecie, nie tak to w sumie powinno przebiegać, ale mnie inna trochę myśl naszła - że handel narkotykami, szemrane towarzystwo nie wpływał stresująco na kobietę i był jak najbardziej ok. dla jej życia, zdrowia, dobrego samopoczucia i sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Z płodem w celi 27.11.10, 13:30 A to ja nie wiedzialem ze znasz te kobiete. Tez sie obracasz w tym samym towarzystwie ? Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Z płodem w celi 27.11.10, 14:06 Nie, no jak partner też ma zarzut (organizacji produkcji narkotyków), to wiadomo, że oboje są intelektualistami, wieczory spędzają w operze, a poznali się na Oazie.... Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Z płodem w celi 27.11.10, 14:48 Ja nie wiem. Ale to nie ja czynie zalozenia co do szemranego towarzystwa. PS. zeby produkowac niektore narkotyki to trzeba byc niezlym chemikiem, potrafie sobie wyobrazic chemika intelektualiste, co gorsza, chodzacego do opery. Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Z płodem w celi 27.11.10, 14:58 Nie oglądaj za dużo filmów :D Telewizja pierze mózgi. Zatem odpowiem Ci - wiem, z doświadczenia. Zawodowego. W przeszłości miałam kontakty z takimi środowiskami. I powiem Ci wprost - filmy kłamią, nie czerp z nich wiedzy o życiu (nawet o życiu światka przestępczego) :D Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Z płodem w celi 27.11.10, 15:08 Jasne. A wszystkie kobiety, ktore trafiaja do aresztu przebywaja na ogol w szemranym towarzystwie. PS. kolejne zalozenie - nic o mnie nie wiesz, ale juz wymyslilas co wiem a czego nie wiem o zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Z płodem w celi 27.11.10, 15:14 Nie sądziłam, że rozmawiamy o wszystkich kobietach trafiających do aresztu. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Z płodem w celi 27.11.10, 15:20 Ach, czyli dopuszczasz sytuacje, w ktorych dana podejrzana nie obracala sie przed aresztowaniem w szemranym towarzystwie. A dlaczego nie w tym przypadku ? Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Z płodem w celi 27.11.10, 15:30 O, bosz.... Będziemy tak w koło macieju. Ponieważ ukochany tej damy jest oskarżony o zorganizowanie produkcji narkotyków. A z własnego doświadczenia wiem, że, wbrew temu, co Ci się wydaje, te środowiska w Polsce (produkcja, handel) to nie są intelektualiści chadzający do opery. Są to szemrane środowiska. Czy teraz zrozumiałeś, czy będziemy robić jeszcze jedną rundkę? Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Z płodem w celi 27.11.10, 15:38 Ale osobiscie jej nie znasz, jej ukochanego tez nie. Znaczy sie szufladkujesz na podstawie swojego doswiadczenia, a nie wiedzy o tym konkretnym przypadku. Niech bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Z płodem w celi 27.11.10, 15:52 Poznałam jakieś 30 podobnych przypadków. W 100% był to światek przestępczy, szemrane towarzystwo. Zatem mam statystyczne powody przypuszczać, że tak jest i w tym przypadku. A Ty masz jakiś argument przeciw? Poza powtarzanym uparcie hasłem "szufladkujesz"? Znasz jednego producenta narkotyków, który nie obraca się w szemranym towarzystwie? Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Z płodem w celi 27.11.10, 16:23 Producentami narkotykow (w mysl polskiego prawa) sa chocby osoby hodujace krzaki marihuany na wlasny uzytek w kraju, w ktorym wolno to robic (Czechy). A jak odstapia znajomym blanta to moga nawet zostac nazwane handlarzami podpasc. I nie za bardzo ich widze jako szemrane towarzystwo. A nawet moglbym ich nazwac intelektualistami. Odpowiedz Link Zgłoś
durex_sed_lex Re: Z płodem w celi 27.11.10, 15:15 daruj sobie kobieto te swoje debilizmy Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Z płodem w celi 27.11.10, 14:04 Do aresztu trafiła już mówiąc o zagrożonej ciąży. Zatem całkiem możliwe, że to życie, jakie wybrała, zabiło jej dziecko, a zbiegło się to tylko z pobytem w areszcie. Ale będzie powód, żeby wydoić trochę kasy. Chyba, że sekcja wykaże np. że mamusia w ciąży sięgała po narkotyki. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Z płodem w celi 27.11.10, 14:18 > . Zatem całkiem możliwe, że to > życie, jakie wybrała, zabiło jej dziecko Ale nie wiesz tego na pewno ? Sad czlowieka nie osadzil, ale ty juz tak ... Choc nie wiesz o niej nic (ja w sumie tez nie, ale nie czynie zadnych zalozen). Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Z płodem w celi 27.11.10, 14:25 Logika. Ciąża była zagrożona przed osadzeniem w areszcie. Czyli przyczyna zagrożenia była niezależna od aresztu. Teraz paniał? Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Z płodem w celi 27.11.10, 14:50 Jasne. Tyle ze zagrozenie ciazy moze sie zdarzyc kazdej kobiecie, nawet corce premiera czy prezydenta. A skoro zagrozenie ciazy bylo, to dlaczego zamiast aresztu nie zastosowano np. dozoru elektronicznego, przeciez juz cos takiego mamy ? Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Z płodem w celi 27.11.10, 14:56 A czy córka premiera to jakaś święta, żeby nie można jej było podejrzewać, że miała negatywny wpływ na zagrożenie swojej ciąży? Nie może pić, palić albo łyknąć czasami czegoś szkodliwego? A dlaczego Twoim zdaniem dozór elektroniczny byłby lepszy? Skoro zagrożenie istniało już wcześniej (czyli było niezależne od aresztu)? Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Z płodem w celi 27.11.10, 15:06 > A czy córka premiera to jakaś święta, żeby nie można jej było podejrzewać, że m > iała negatywny wpływ na zagrożenie swojej ciąży? Nie może pić, palić albo łykną > ć czasami czegoś szkodliwego? No wlasnie. Corka premiera moze miec negatywny wplyw na zagrozenie swojej ciazy. Ale moze tez nie miec. I tak samo z kobieta z artykulu. Ale oczywiscie szufladkujesz i od razu zakladasz najgorsze ... > A dlaczego Twoim zdaniem dozór elektroniczny byłby lepszy? Skoro zagrożenie ist > niało już wcześniej (czyli było niezależne od aresztu)? Zeby zagrozenie ciazy nie przerodzilo sie w to w co sie przerodzilo. W areszcie ta kobieta nie miala dostepu do profesjonalnej opieki ginekologicznej (co przyznano w tym artykule). Przy dozorze elektronicznym moglaby trafic na oddzial polozniczy nawet w szpitalu powiatowym. Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Z płodem w celi 27.11.10, 15:18 rlnd napisał: > > No wlasnie. Corka premiera moze miec negatywny wplyw na zagrozenie swojej ciazy > . Ale moze tez nie miec. > I tak samo z kobieta z artykulu. > Ale oczywiscie szufladkujesz i od razu zakladasz najgorsze ... Hmmm... Przecież ja właśnie napisałam, że to jest "całkiem możliwe". Możliwe, to nie tyle co pewne. Oj, widzę, że ktoś ma poważne problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego. Może przejść na pismo obrazkowe? > Zeby zagrozenie ciazy nie przerodzilo sie w to w co sie przerodzilo. > W areszcie ta kobieta nie miala dostepu do profesjonalnej opieki ginekologiczne > j (co przyznano w tym artykule). Przy dozorze elektronicznym moglaby trafic na > oddzial polozniczy nawet w szpitalu powiatowym. A skąd wiesz, że w przypadku tej kobiety wizyta na oddziale położniczym pomogłaby? Nie wiesz, ale już zakładasz, że to z powodu pobytu w areszcie płód obumarł. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Z płodem w celi 27.11.10, 15:31 > Hmmm... Przecież ja właśnie napisałam, że to jest "całkiem możliwe". Możliwe, t > o nie tyle co pewne. Oj, widzę, że ktoś ma poważne problemy ze zrozumieniem tek > stu pisanego. Może przejść na pismo obrazkowe? "...Zatem całkiem możliwe, że to życie, jakie wybrała, zabiło jej dziecko, a zbiegło się to tylko z pobytem w areszcie. Ale będzie powód, żeby wydoić trochę kasy..." Rozumiem. W powyzszym zdaniu masz jak najbardziej pozytywne zdanie o tej kobiecie. > A skąd wiesz, że w przypadku tej kobiety wizyta na oddziale położniczym pomogła > by? Nie wiesz, ale już zakładasz, że to z powodu pobytu w areszcie płód obumarł > . Nie wiem. Ale gdyby taka wizyta sie odbyla, to dzisiaj nie byloby sprawy, nie sadzisz ? A moze by sie udalo plod uratowac ... Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Z płodem w celi 27.11.10, 15:43 rlnd napisał: > > Rozumiem. W powyzszym zdaniu masz jak najbardziej pozytywne zdanie o tej kobiec > ie. Moje zdanie na temat tej kobiety to moja sprawa. Ty zarzucałeś mi zdaje się, coś innego. Nie potrafisz wykazać, jakobym zdecydowanie mówiła, że to wina tej kobiety, to odszczekaj albo zamknij twarz. > > > A skąd wiesz, że w przypadku tej kobiety wizyta na oddziale położniczym p > omogła > > by? Nie wiesz, ale już zakładasz, że to z powodu pobytu w areszcie płód o > bumarł > > . > > Nie wiem. Ale gdyby taka wizyta sie odbyla, to dzisiaj nie byloby sprawy, nie s > adzisz ? A moze by sie udalo plod uratowac ... Ale, może? Skąd taka nagła zmiana?Skąd te przypuszczenia? Przecież jeszcze chwilę temu byłeś pewien. Przecież napisałeś wyraźnie, że nadzór elektroniczny byłby po to, "Zeby zagrozenie ciazy nie przerodzilo sie w to w co sie przerodzilo.". Czyli napisałeś jednoznacznie, że nadzór elektroniczny uchroniłby ją przed tym co się stało. A skąd to wiesz? Jesteś wróżką? Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Z płodem w celi 27.11.10, 16:13 > Moje zdanie na temat tej kobiety to moja sprawa. Ty zarzucałeś mi zdaje się, co > ś innego. Nie potrafisz wykazać, jakobym zdecydowanie mówiła, że to wina tej ko > biety, to odszczekaj albo zamknij twarz. "Zatem całkiem możliwe, że to życie, jakie wybrała, zabiło jej dziecko, a zbiegło się to tylko z pobytem w areszcie. Ale będzie powód, żeby wydoić trochę kasy. " "Ale nie wiesz tego na pewno ? Sad czlowieka nie osadzil, ale ty juz tak ... Choc nie wiesz o niej nic (ja w sumie tez nie, ale nie czynie zadnych zalozen). " Zarzucalem Ci konkretnie ze od razu oceniasz te kobiete (negatywne zdanie o niej), choc jej w ogole nie znasz. A jedyne co moge "odszczekac", to to ze poczynilem zalozenie odnosnie dozoru elektronicznego i poronienia (ponizej) > Ale, może? Skąd taka nagła zmiana?Skąd te przypuszczenia? Przecież jeszcze chwi > lę temu byłeś pewien. > Przecież napisałeś wyraźnie, że nadzór elektroniczny byłby po to, "Zeby zagroze > nie ciazy nie przerodzilo sie w to w co sie przerodzilo.". Czyli napisałeś jedn > oznacznie, że nadzór elektroniczny uchroniłby ją przed tym co się stało. A skąd > to wiesz? Jesteś wróżką? Jak juz cytujesz, to cytuj dokladnie: "W areszcie ta kobieta nie miala dostepu do profesjonalnej opieki ginekologicznej (co przyznano w tym artykule). Przy dozorze elektronicznym moglaby trafic na oddzial polozniczy nawet w szpitalu powiatowym. " Przy nadzorze elektronicznym moglaby miec dostep opieki. W wiezieniu dostepu nie miala. Ograniczono wiec mozliwosc zachowania plodu przy zyciu. Sformulowanie, ktorego sie przyczepilas bylo rzeczywiscie niefortunne, bo nie mam pewnosci czy by nie bylo poronienia. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej369 Re: Z płodem w celi 27.11.10, 19:56 "Ciąża była zagrożona przed osadzeniem w areszcie. Czyli przyczyna zagrożenia by ła niezależna od aresztu." Idiomka Gdyby ciąża była zgrożona przed osadzeniem w areszcie to sedzia wydający postanowienie o tymczasowym areszcie jest odpowiedzialny za śmierć nienarodzonego dziecka? Skąd wiesz, że ciąża była zagrożona przed tymczasowym aresztem? Nie podejrzewam aby sędzia był wyjątkowym idiotą! Odpowiedz Link Zgłoś
apas13 Jak to szło? 27.11.10, 13:14 Każdy człowiek ma prawo do ochrony życia od chwili poczęcia do naturalnej śmierci? To chyba w jakiejś ustawie nawet mamy zapisane... na wypadek, gdyby kobieta chciała zdecydować, co zrobić z PŁODEM. To wtedy okazuje się on MAŁYM CZŁOWIEKIEM. ALe gdy to państwo bieże na siebie odpowiedzialność za owego małoego CZŁOWIEKA, zamykając matke do pierdla, to znowu mamy PŁÓD. Tak, to teraz proponuję pana prokuratora i sędziego, który zadecydował o areszcie, na trzy lata do pierdla, za narażenie (skuteczne!) płodu na smierć. I nie chodzi o to, czy laska była winna, czy nie. Chodzi o prawo. I sprawiedliwość... Odpowiedz Link Zgłoś
jagra2909 Z płodem w celi 27.11.10, 13:18 Jeszcze jeden dowód na to, że w tym kraju kobiety traktuje się gorzej niż suki lub kobyły. Ciekawe, co na to obrońcy życia poczętego? Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Dobrze ze zmarlo, mniej przestepcow bedzie. 27.11.10, 13:33 Kolejny morderca. Jak w ogole mozesz twierdzic ze to dobrze, ze ktos nie zyje ? A tym bardziej dziecko. Skad wiesz na kogo wyroslo by to dziecko ? Skad wiesz na kogo wyrosna twoje dzieci ? Moze juz trzeba cie wysterylizowac ? Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski Re: Dobrze ze zmarlo, mniej przestepcow bedzie. 27.11.10, 13:48 Ty chamico, prymitywie, faszystowska dziwko, jak masz czelnąc tak szczekać tym swoim wstrętnym ryjem ? Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Suko polska, won z europejskiego forum! 27.11.10, 18:38 69baron69 napisała: > Odpowiedz Link Zgłoś
bespowrotnie Niestety to schizofrenia społeczeństwa..... 27.11.10, 13:37 Jednocześnie z pobudek religijnych i moralnych toczymy wojny o zasadność Invitro o to co ma się stać z niewykorzystanymi zarodkami (przy pełnej świadomości turystyki Invitro, i świeckości państwa), a z drugiej strony nie potrafimy w szczególnych sytuacjach dbać o poczęte dziecko. Założę się, że to nie pierwszy przypadek i jest takich więcej niekoniecznie związanych z ochroną zdrowia w służbie więziennej. Niestety poziom organizacji ochronny zdrowia w polskim modelu jest zbytnio nastawiony na kontrolę ze strony Płatnika. Przez co cierpi biurokratyczność NFZ i ogromna luka, gdyż Ministerstwo sprawiedliwości najprawdopodobniej kompletnie nie ma wyrobionych standardów i metodyki. Drugą luką jest leczenie prywatne, przykład Szwedki. Jeśli myślimy, że od tego są izby lekarskie to łudzimy się. A pacjent tego nie zrobi, od święta przecież jest klientem. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_biedronka_pstra Mordercy zamordowali dziecko. 27.11.10, 13:41 I powinni za to odpowiedzieć. Lecz jak znam obyczaje tego przeklętego nikczemnego i podłego kraju powszechnie zresztą znienawidzonego przez swoich mieszkańców. Winny jak zwykle nie będzie policjant klawisz strażnik czy tym podobne ścierwo. By gnoić terroryzować okradać aparat tego przestępczego państwa musi mieć swoich bandytów gotowych mordować bez zadawania zbędnych pytań. Dlatego nie będzie sprawiedliwej odpowiedzialności w tej sprawie jak i milionach innych. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony.poll74 PRL był wzorem praworządności i humanizmu 27.11.10, 13:42 Standardy z III i IV RP przypominają te z hitlerowskich obozów koncentracyjnych. Takich akcji jak ta opisana, nie było nawet na X pawilonie w więzieniu śledczym UB w latach stalinowskich, nie mówiąc już o późniejszych latach. Przypomnę gdy w tym samym areszcie zagłodzili Rumuna, zapłacił za to stanowiskiem wiceminister spraw zagranicznych Rumunii, za to, że nie zapewnił swojemu obywatelowi należytej pomocy prawnej, a u nas, ku... nikt nie winny wszystko było ok. Sądy, prokuratury i służby działające na terenie Polski są to grupy zorganizowanej i zinstytucjonalizowanej przestępczości, pozostające na usługach rządzącego od 12 lat reżimu. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski Jako lekarz wiem w jak głebokim odbycie jest Z.K. 27.11.10, 13:42 Współczuję tym biednym kretynom-klawiszom i dyrektora, który jeszcze nawet nie wie a już frunie ze stołka na zbity ryj. Dobrze jak odszkodowanie zamknie się w połowie dużej bańki. Gratulacje klawisze, job wasza mać ! Odpowiedz Link Zgłoś
ateofi Chwileczkę wszyscy obrońcy tej pani!!! 27.11.10, 13:42 Od kiedy ciąża jest usprawiedliwieniem i ochroną w przypadku popełnienia przestępstwa? Przykro mi z powodu straty dziecka, ale chyba należało pomyśleć wcześniej z kim się zadała i co może jej grozić. Kobieta pomagala w handlu narkotykami! To nie jest kradziż batonika w markecie. Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Chwileczkę wszyscy obrońcy tej pani!!! 27.11.10, 14:00 Dokładnie. Stres związany z popełnianiem przestępstwa nie szkodził dziecku? Dopiero leki na gardło? Odpowiedz Link Zgłoś
patthecatredux Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 14:02 ...bo tak należałoby sprawę potraktować. Więc teraz panią skazać za handel, a psy i zwierzęta z SW odpowiednio do wymiaru czynu... Puknij się w głowę baranie, to że ktoś popełnił przestępstwo nie znaczy, że przestają mu przysługiwać prawa człowieka... Odpowiedz Link Zgłoś
viriel Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 14:07 ta dziw.ka to zwykła handlara śmiercią, i na to samo zasługuje ona!! Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: A na siłę komuś wciskała? 27.11.10, 14:16 Jej leków na przeziebienie też pewno nikt na siłę nie pchał. I nikt jej nie zmuszał do zachowań, które naraziły ją na areszt. Odpowiedz Link Zgłoś
patthecatredux Żałosne... 27.11.10, 14:29 To mój ostatni komentarz w tym temacie. Myślicie że jesteście humanistami, a jesteście zwierzętami. Pozwól że zgadnę, to wypowiedź katoliczki? Czyli nienarodzone dziecko musiało odpowiedzieć za postępki mamusi? Macie pierd... na punkcie plemników spływających po ścianie, ale taka sytuacja nie budzi w was sprzeciwu? Idź się zachlej wódą kobito, legalna jest i też nikt nie wlewa na siłę... Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Żałosne... 27.11.10, 14:34 Nie, jestem ateistką i to dla mnie nawet nie było dziecko, tylko płód. I nie zachłystuję się jak Ty faktem, że "zamordowano dziecko", ponieważ nie wiadomo czy zamordowano (płód mógł obumrzeć z powodów naturalnych) i kto zamordował (skoro ciąża była zagrożona przed aresztem, zatem wpływ miało również to, co przed zapuszkowaniem). Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Żałosne... 27.11.10, 15:25 Uwaga, będzie trudne zadanie: Wskaż w poście, na ktory odpowiadasz to, co uznałeś za osądzenie tej kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 14:54 Jak kazda sprzedawczyni w monopolowym czy kiosku z papierosami. Je tez tak nazwiesz ? PS. ciagle nie odpisujesz ile wynosi dawka smiertelna marihuany ... Odpowiedz Link Zgłoś
ateofi Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 14:09 patthecatredux napisał: > ...bo tak należałoby sprawę potraktować. Więc teraz panią skazać za handel, a psy i zwierzęta z SW odpowiednio do wymiaru czynu... Puknij się w głowę baranie, to że ktoś popełnił przestępstwo nie znaczy, że przestają mu przysługiwać prawa człowieka... Z artykułu jasno wynika, że nie złamano żadnych praw tej pani. Odpowiedz Link Zgłoś
patthecatredux To wracaj do liceum zdawać... 27.11.10, 14:24 ...czytanie ze zrozumieniem. Bez odbioru... Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 14:09 Powiedz to mojej znajomej, której brat zmarł w wyniku zażycia narkotyków.... Ktoś mu te dragi sprzedał. A jeżeli chodzi o tą panią - a skąd masz pewność, że na obumarcie płodu nie miał wpływu tryb życia przed aresztem? Przecież ciąża była zagrożona jeszcze przed aresztem. Odpowiedz Link Zgłoś
patthecatredux Współczuję znajomej, co miała brata ćpuna... 27.11.10, 14:26 Dilerzy sami nie zażywają, bo wiedzą co to za gó.... A że są tacy debile jak brat twojej znajomej, to popyt-podaż działa jak miło. Nie mógł się po prostu wódą zachlać? :) Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 14:57 > Kt > oś mu te dragi sprzedał. No wlasnie - nie wcisnal, nie zmusil do wziecia. Sprzedal. A brat znajomej wzial z wlasnej woli, jak rozumiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 15:36 Brat znajomej miał 15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 15:52 No coz, przykro mi. Dlugo brat znajomej bral te narkotyki ? Czy tez jednorazowo ? Jak to sie stalo, ze rodzice sie nie zainteresowali wlasna pociecha ? Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 16:10 Znajomi twierdzą, że to był jeden z pierwszych razów. Ktoś mu sprzedał zanieczyszczoną extasy. Ale przecież handel narkotykami to nie zabójstwo, a wszyscy którzy kupują robią to dobrowolnie. Co do hasła o "nieinteresowaniu się dziećmi" - masz nastoletnie dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 16:27 > Znajomi twierdzą, że to był jeden z pierwszych razów. Ktoś mu sprzedał zanieczy > szczoną extasy. Ale przecież handel narkotykami to nie zabójstwo, a wszyscy kt > órzy kupują robią to dobrowolnie. A jakby kupil czysta to by zyl do tej pory, prawda ? Zabrzmi to moze cynicznie, ale np. grzybami (przypadek Tomka) tez mozna sie zatruc. Sprzedaz grzybow jednakze nie jest zakazana. Nie mam nastoletnich dzieci. Ale sam bylem jednym i zostalem odpowiednio wychowany. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 16:34 PS. jak juz napisalem w innym watku - sprzedaz dzieciom to czyn zly. Tyle, ze panstwo nie ma nad ta sprzedaza zadnej kontroli, takiej jaka ma nad sprzedaza innych, legalnych narkotykow czyli alkoholu i nikotyny. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 14:53 Ale reszcie społeczeństwa też przysługuje ochrona przed podejrzanymi o dokonywanie przestępstw. Areszt to jednak nie luksusowe spa i siłą rzeczy nie zapewnia się osadzonym warunków takich samych, jak na wolności. Każdy popełniający przestępstwo powinien być tego świadomy. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 15:01 No i co by zrobila na wolnosci ? Sprzedala Ci narkotyki ? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 15:07 Bardzo mądra odpowiedź. Morderców też trzeba wypuszczać, bo przecież *Ciebie* nie zabili, tak? Natomiast jak kiedyś spotkasz się z narkomanem na głodzie, który przystawi Tobie nóż do szyi, to może przemyślisz, kto mu te g*o sprzedał. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 15:13 Nie zrozumiales albo jestes egocentrykiem. Nacisk byl na "sprzedala" a nie na "ci". Nikt przeciez nie kaze Tobie kupowac narkotykow, prawda ? No chyba ze jestes kompulsywnym kupujacym ... A co do przystawiania noza do szyi - tak samo moze mi przystawic do szyi noz alkoholik, zwykly bandyta czy nawet wariat. Dowolny czlowiek na ulicy moze to zrobic. To co, moze prewencyjnie pozamykajmy sprzedawcow zywnosci ? Bo jakby nie bylo zywnosci, to tamci nie mieliby sily przystawiac mi noza do szyi, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 15:37 Nie, nie prewencyjnie. Aresztować należy wyłącznie podejrzanych o popełnienie poważnych przestępstw, jasne? Jak do tej pory, handlowanie i pomoc w handlowaniu narkotykami zalicza się do tej kategorii. I życzę Tobie, żebyś nigdy nie spotkał się ze zdesperowanym narkomanem. Przeciwieństwem moich poglądów jest wypuszczanie na wolność gwałcicieli po 2 latach odsiadki, bo przecież każdemu w życiu może przydarzyć się błąd i nie można człowieka skreślać. Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 15:21 A gdyby sprzedała 15 letniemu dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 15:42 No coz. Zgodnie z polskim prawem kazdy posiadajacy to przestepca. W zwiazku z czym w mysl tego co napisal droch, dziecko nalezaloby zamknac (aby oczywiscie uchronic spoleczenstwo przed podejrzanymi o popelnienie przestepstwa). Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 15:54 Ale pitolisz. Pytałam o ocenę moralną czynu, polegającego na sprzedaniu dragów 15-latkowi. A nie o ocenę moralną zakupu przez 15-latka. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Tak, a handel narkotykami to nie zabójstwo... 27.11.10, 16:03 Jest to mniej wiecej taki sam czyn jak sprzedanie alkoholu czy papierosow osobie nieletniej, czyli zly. Roznica pomiedzy sprzedaza np. alkoholu a sprzedaza innych narkotykow polega na tym, ze ta pierwsza jest kontrolowana (w pewnym zakresie) przez panstwo, gdyz alkohol jest legalny. Ta druga nie jest kontrolowana w zaden sposob i nalezy do czarnej strefy. A co do mojego pitolenia - takie jest obecne prawo polskie i tego nie ominiesz. Pietnastolatek, ktory kupi narkotyki automatycznie staje sie przestepca (nawet do 2 lat wiezienia). A skoro droch twierdzi, ze przestepcy narkotykowi powinni siedziec ... Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Chwileczkę wszyscy obrońcy tej pani!!! 27.11.10, 15:00 Kobieta byl ledwie podejrzana - a nie skazana i osadzona w wiezieniu. Mozna bylo zastosowac inne srodki zapobiegawcze (dozor elektroniczny ?), mozna bylo tez przetransferowac aresztantke do Grudziadza. Ale w Polsce nagminnie stosuje sie tzw. areszt wydobywczy - a nuz sie podejrzany do czegos przyzna jak go wsadzimy do aresztu. To taka nasza lokalna forma tortur. A co do pomocy w handlu narkotykami - panstwo polskie pomaga w handlu narkotykami wydajac koncesje na alkohol i papierosy. To co, wszystkich do wiezienia ? Odpowiedz Link Zgłoś
cptcrunch A co na to klechy ? 27.11.10, 13:45 Moze TW. Filozof się wypowie ? [sonda=Czy klechy powinni zagrzmieć] [*]Tak [*]Nie, co ichto obchodzi [*]Ja pi***e, nie wiem ! [/sonda] Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Wolińskie, Gurowskie i Morelowie są wśród nas. 27.11.10, 13:45 Tyle tylko że teraz nieco inaczej się nazywają. Odpowiedz Link Zgłoś
brusiek11 Do R E D A K C J I 27.11.10, 14:09 A jaki ma sens ten news skoro nie podajecie nazwiska sędziego lub sędziów którzy wydali takie postanowienia? Przecież chyba nie wstydzą sie swych nazwisk, orzekaja przecież w imieniu RP. Coś dużo takich dziwnych, niezrozumiałych dla społeczeństwa, przypadków w tym Krakowie. Pewnie orzekający wskarzą dziesiątki podstaw prawnych i mozemy wszyscy im głęboko wskoczyć w ... Ale przecież to ludzie żyjący wśród nas, mających rodziny, kolegow, przyjaciół - jutro mogę przypadkiem się z takimi spotkać - moją sprawa jest jak oceniam takie postępowanie - pewnie ta "zbrodniarka" była winna skoro ją zamknęli... ale przecież "ktoś" dopuścił do zgonu dziecka. W moim rozumieniu ten kto ciężarną wysłał do celi i nie uwzglednił opinii specjalistów. I takie osoby maja dalej stanowić o czyjejeś winie w dowolnej sprawie? Redakcjo - o nazwiska prosimy. Odpowiedz Link Zgłoś
thobold Re: Do R E D A K C J I 29.11.10, 17:26 To było by złamanie etyki dziennikarskiej. Nie po są artykuły, aby zrobić komuś piekło z życia (skąd wiesz, czy słusznie?) Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony.poll74 Ch... w dupę III i IV RP! 27.11.10, 13:54 Niech żyje II-ga PRL, kraj bez nędzy, bezrobocia, afer gospodarczych, gdzie normalni ludzie pracują i żyją bez strachu, że stracą pracę, że zostaną wyrzuceni z mieszkania, że odbiorą im dzieci. A nazistowskie gnidy z PiS, PO i renegaci z SLD albo trzymają się z dala od polityki, albo siedzą w kryminale. I co, źle robił Jaruzelski? Źle, bo zamiast okrągłego stołu powinien tym bydlakom ze styropianu zorganizować okrągły dół. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Jednego mniej. 27.11.10, 13:56 Na pewno takiego odzewu nie wzbudziłaby informacja o tym, że poroniła kobieta uprawiająca sporty ekstremalne. Nawet jeśli większość tu "przejętych ochroną osadzonych w areszcie" to ludzie ogłupieni przez propagandę lewicy, to oni właśnie mogą sobie wyobrazić proceder przestępczy jako taki "sport ekstremalny" (dopóki sami nie dostaną od przestępcy w łeb), zgodnie z manierą relatywizowania zasad moralnych. A gdyby kobieta poroniła przy wdychaniu oparów narkotycznych w czasie produkcji kompotu lub innych specyfików ? Też byłoby tylu oburzonych na niedobrych ludzi z wymiaru sprawiedliwości ? Najciekawsze u wyznawców lewicy jest to, że oni wolą iść do więzienia za gram trawy niż poprzeć choć raz Korwina-Mikke. Przecież konserwatywni liberałowie są JEDYNĄ opcją polityczną chcącą zalegalizować narkotyki !!! A zarabiający na handlu dragami przestępcy i ogłupiona gawiedź wyborcza stanowią też JEDYNĄ siłę, która chce się przeciwstawić legalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
thebutcher Re: Jednego mniej. 27.11.10, 14:12 Jesteś wyjątkowo ograniczony jeśli każdego, kto kontestuje działanie systemu państwowego od razu kwalifikujesz jako "wyznawcę lewicy". W naszym państwie zarówno system, jaki i osoby sprawujące władzę są na tak żałosnym poziomie, że krytyka i ciągły nadzór są obowiązkiem każdego porządnego obywatela. Co do omawianego przypadku, nie ma znaczenia kim jest osadzona i jakie przestępstwo popełniła. Ważne, że państwo wzięło za nią pełną odpowiedzialność i nie podołało. Jego przedstawiciele powinni za to odpowiedzieć karnie, a samej zainteresowanej należy się odszkodowanie, zadośćuczynienie i zwykłe ludzkie "przepraszam". Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek ... bo tak naprawdę, należysz do LEWICy !!! 27.11.10, 15:14 thebutcher napisał: > Co do omawianego przypadku, nie ma znaczenia kim jest osadzona i jakie przestęp > stwo popełniła. Ważne, że państwo wzięło za nią pełną odpowiedzialność i nie po > dołało. Jego przedstawiciele powinni za to odpowiedzieć karnie, a samej zainter > esowanej należy się odszkodowanie, zadośćuczynienie i zwykłe ludzkie "przeprasz Mylisz się. W moralnej ocenia akurat ma bardzo duże znaczenie jakie przestępstwo popełnił przestępca. Piszesz o tym, że oskarżam niepotrzebnie o lewicowość wszystkie opcje poza konserwatywnymi liberałami, a w nawiązaniu do powyższego, nawet nie zdajesz sobie sprawy jak silnie lewicowy bełkot ideologiczny napisałeś powyżej. Bo zgodnie z takim ogłupieniem ideologicznym to państwo SŁUŻĄCE uczciwym obywatelom-podatnikom miałoby wg takiej ideologii podobnie mocny obowiązek zapewniać dobre żarcie, opierunek, dach nad głową, "metraż" w celi i rozrywki również dla skazanych morderców, a tym bardziej dla bandytów, złodziei i tym bardziej dla pomniejszych złoczyńców. Przeciętny, uczciwy obywatel-podatnik ma ekonomiczny PRZYMUS starania się, służenia pracą i zarabiania na jakość swojego życia. I wszyscy to akceptujemy zarówno w kapitalizmie jak i nawet w socjalizmie, gdzie w wersji marksistowskiego socjalizmu nawet nie był to tylko ekonomiczny przymus pracy, ale również wymuszany niewolniczymi zapisami ustawowymi i praktyką przymuszania do niewolniczej podległości wobec władzy. I oto ta lewica zachodnioeuropejska, która popierała marksizm, wyewoluowała w ostatnich dekadach, przejęła z bolszewizmu-marksizmu ZSRS idee społeczne a z narodowego socjalizmu III Rzeszy przejęła ideę interwencyjnego socjalizmu w gospodarce. I w "nowoczesnym" wydaniu unijnym socjalizmu MY, uczciwi podatnicy jesteśmy przymuszani do zapewnienia dobrego żarcia, opierunku, solidnej, ciepłej celi, dobrej pryczy i rozrywek dla wylegujących się więźniów, którzy nie mają żadnego przymusu pracy ! Czerwona Hołota lewych ideologów przerobiła uczciwych ludzi w niewolników przestępców, którzy zmuszeni są tym osadzonym przestępcom służyć ! Osadzeni za przestępstwa nie mają żadnego przymusu ekonomicznego, by ugotować sobie kaszę, by uprać swoje gacie, by posłać sobie własnym pomysłem zorganizowane legowisko, by wybudować sobie ziemianki, budy czy docelowo nawet baraki i cokolwiek chcą. Jeśli mieliby dość sił i energii do pracy na SWOJĄ jakość życia w zamkniętym terenie osadzonym drutem, murem i wieżyczkami strażniczymi. Do takiego modelu uczciwi ludzie nie musieliby się dokładać poza drobnymi wydatkami na dostawy worków kaszy i na paru strażników w wieżyczkach. Docelowo, nawet takimi wydatkami dałoby się obciążyć więźniów, gdyby w więzieniach powstały całe kompleksy pracy na własne potrzeby więźniów. Zwyczajnie, takie zakłady pracy zaczęłyby z czasem handlować z wolnym Światem, oferowaliby najtaniej np. rozbiórkę złomowanych aut i setki innych usług i w takich zakładach odosobnienia więźniów, ci więźniowie poznawaliby PRAWDZIWE wychowanie przez pracę (zamiast demoralizacji przez nicnierobienie i nakręcanie swej energii w rozważania o przyszłych interesach przestępczych na wolności). Odpowiedz Link Zgłoś
thebutcher :) 27.11.10, 16:49 Widzę, że jestes naprawde ograniczony. Rozumiem, że uznajesz tylko podział dychotomiczny - moje poglądy i lewactwo. Nawet twój ukochany konserwatywny liberalizm można rozumieć na dwa sposoby - konserwatyzm poglądowy i liberalizm w sferze gospodarczej, albo konserwatyzm ekonomiczny i liberalizm światopogladowy... Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek ech, LEWI, jak wy mało rozumiecie 27.11.10, 18:11 thebutcher napisał: > Widzę, że jestes naprawde ograniczony. Rozumiem, że uznajesz tylko podział dych > otomiczny - moje poglądy i lewactwo. Nawet twój ukochany konserwatywny liberali > zm można rozumieć na dwa sposoby - konserwatyzm poglądowy i liberalizm w sferze > gospodarczej, albo konserwatyzm ekonomiczny i liberalizm światopogladowy... Niczego tu nie widzisz poprawnie, bo brakuje Ci wiedzy, by dyskutować o tych sprawach. Mam nadzieję, że zrozumiesz to bez obrażania się, bo to analogicznie jak klarowny zarzut braku wiedzy z dziedziny fizyki do kogoś, kto próbowałby bez podstaw wiedzy dyskutować o rozwoju energetyki, rozwoju technologii silników czy zagrożeniach z emisji CO2. Konserwatywny liberalizm to przede wszystkim wiara w WOLNOŚĆ jednostki, tym samym wiara w zasadę: "chcącemu nie dzieje się krzywda". W ślad za wiarą w wolność człowieka i w tą nienaruszalną zasadę wolności nie można mieć innego stanowiska jak popieranie liberalnego kapitalizmu z jak najmniejszym nastawieniem interwencji ustaw i polityków rządzących. Każdy dylemat też możemy łatwo rozwiązywać poprzez wskazywanie rozwiązania na zasadzie poszanowania wolności i poszanowania zasady: "chcącemu nie dzieje się krzywda". Przymiotnik "konserwatywny" dlatego, bo to światopogląd, który dostrzega potęgę wiedzy i norm społecznych wywodzących się z tradycji. Podpowiem, że to zupełna odwrotność lewicowego podejścia niedouczonego infantylizmu, które chce zmieniać wszystko, bez zrozumienia z czego się każdy aspekt zastanej rzeczywistości wywodzi i czemu służy. Czyli zmiany norm społecznych też są akceptowane, jeśli dają w ogólnym rozrachunku pozytywną zmianę. Mądrzy pamiętają przysłowie, że lepsze jest wrogiem dobrego. Współcześnie propagowany wśród słabo rozumującej gawiedzi bełkot rzekomo światopoglądowy, to właśnie takie idiotyczne zbitki pojęciowe jak "liberalizm światopogladowy" czy "konserwatyzm ekonomiczny". Czym jest ten "liberalizm światopogladowy" ? Brednią lewicową i niczym więcej. Wywodzi się z amerykańskiej (USA) myśli lewicowej popierającej (po fakcie) uwolnienie Czarnych. Stąd "liberals". Ponieważ dzisiejsi myśliciele polityczni nie są raczej intelektualistami, toteż trudno u nich nawet o takie podstawy wiedzy, które podpowiedziałyby im, że faktyczne uwolnienie Czarnych w USA wywodzi się z myśli prawicowej - republikańskiej. Republikanie, którzy w XIXw. byli jeszcze prawicowcami (teraz to tacy pseudo-prawicowcy jak PO i PiS w Polsce), widzieli słuszność znoszenia niewolnictwa w USA, bo Biblia mówiła, że każdy człowiek jest wolny. Demokraci uznawali takie podejście za fanaberie i niepotrzebną sztywność stanowiska ówczesnych "moherów" i bardziej obawiali się skutków ekonomicznych oraz chcieli patrzeć od strony społecznej, poprzez ujmowanie stanowiska ówczesnych hodowców bawełny z Południa. Jak wiadomo dalszy rozwój "uwalniania" Murzynów przez Demokratów ... gdy już byli wolni, to właśnie "liberalizm społeczny". Czyli bełkot: wyrównywania szans, miliardowych dotacji dla bezrobotnych Czarnych (co potęgowało bezrobocie i szemrane interesy) i dla samotnych, czarnych matek (co potęgowało zjawisko samotnej matki) itp. idiotyzmy lewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
thebutcher Re: ech, LEWI, jak wy mało rozumiecie 28.11.10, 03:46 Hmmm.... Locke i Burke też posługiwali się jedynie terminami lewicy i prawicy? Odpowiedz Link Zgłoś
thobold Re: ... bo tak naprawdę, należysz do LEWICy !!! 29.11.10, 17:29 TO, co proponujesz, już istnieje. Nazywa się laogai. W socjalistycznych Chinach umiera tam 5 tys ludzi dziennie. Ale oni cię nie mogą zainteresować, przecież nie mówią po polsku i nie głosują na Korwina-Mikkego (jak głosowałem - do 11.11.10, kiedy poszedł w marszu razem z faszolami.) Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: ... bo tak naprawdę, należysz do LEWICy !!! 30.11.10, 02:41 thobold napisał: > TO, co proponujesz, już istnieje. Nazywa się laogai. W socjalistycznych Chinach > umiera tam 5 tys ludzi dziennie. Ale oni cię nie mogą zainteresować, przecież > nie mówią po polsku Domyślam się, że to laogai to więzienia/obozy dla przestępców bez luksusów. To raczej nic nowego w historii. Przez tysiące lat cywilizacji więzienia nie miały niczego z luksusu. Mądrych ludzi jakoś nie oburza sytuacja, że bandyta, który skatował wile osób, mający za nic ich zdrowie i życie, zaczyna pokutę w miejscu, gdzie jest dużo trudniej żyć niż na wolności. To właśnie nowoczesne lewactwo postanowiło pokazać Światu, jak zwykle, coś "nowoczesnego" i "oszałamiającego" w postaci zapewniania luksusów i wypoczynku dla przestępców. A przy okazji próbować udowadniać poprzez to maluczkim, że nowoczesna lewica nie ma nic wspólnego z przodkami bolszewickich socjalistów i narodowych socjalistów. >i nie głosują na Korwina-Mikkego (jak głosowałem - do 11.11 >.10, kiedy poszedł w marszu razem z faszolami.) Taaa, argumentacja w sam raz dla tych maluczkich głupków z kontr-manifestacji lewicowych. Korwin uświadamiający przez megafon młodych lewaków, że reżim lewicowy karze ich nawet za gram trawy, to typowy "faszol" wg tych bardziej ułomnych mentalnie. Jak on może ciągle używać takich argumentów "poniżej pasa" wobec tych naszych dobrych władz faszystowsko-socjalistycznych ?! Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony.poll74 Jestem za pełną legalizacją narkotyków 27.11.10, 14:45 Zrobiłbym wyjątek dla opium i pochodnych. Nie likwidować IPN, wymienić skład i dać nowe zadania. Zamiast grzebać w wydarzeniach z lat 50-tych, łatwiej sięgnąć po te z ostatnich 20 lat, a jest po co. Odpowiedz Link Zgłoś
patthecatredux Pracownicy SW niewiele różnią się od zwierząt... 27.11.10, 13:56 ...i od strażników obozów koncentracyjnych. Miałem nieprzyjemność umawiania się córunią wicedyrektora pierdla, takiego aroganckiego chama i prostaka w życiu nie widziałem... Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: Pracownicy SW niewiele różnią się od zwierząt 27.11.10, 15:15 Nie obrażaj zwierząt! Odpowiedz Link Zgłoś
cul-de-sac Z płodem w celi 27.11.10, 14:13 Za malo danych by ocenic sytuacje, ktora rzeczywiscie nie powinna sie zdarzyc o ile jest w pelni prawdziwa. Z drugiej strony, bez przesady. Ona tez nie wie co to zmiluj sie, co to za bol dla matek i ojcow patrzec jak ich dziecko odchodzi powoli niszczone narkotykami. Niech wiec nie zada wzgledow i wyrozumialosci dla siebie. Sama sie wpakowala w kabale, a przedtem odebrala spokoj, zdrowie , moze i zycie, wielu osobom. Wbrew opinii niektorych, we wiezieniach i aresztach z reguly siedza winni. I maja wiecej praw niz przez nich poszkodowani. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
villianna Mordercy 27.11.10, 14:17 Mam nadzieję, że udowodnią winę sądu, który wydał bestialski nakaz uwięzienia tej matki. Mam nadzieję, że do końca życia będzie rodzicom zmarłego dziecka płaciła odszkodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
idiomka.blog.pl Re: Mordercy 27.11.10, 14:23 A skąd wiesz, że sąd jest winny, a nie np. u płodu nie wykształcił się mózg, serce itp? Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Mordercy 28.11.10, 22:46 A dlaczego bestialski? Czy ciąża jako taka ma stanowić immunitet? Na bazie tego przypadku należałoby owszem zadbać o zmianę przepisów, żeby dopuszczały czy nawet nakazywały umieszczanie kobiet w ciąży/zagrożonej ciąży w więzieniach z oddziałem położniczo-ginekologicznym. Co do odszkodowań, żyjemy w kraju, w którym za dość ewidentne zakażenie w szpitalu publicznym, prowadzące w konsekwencji do śmierci uczciwego człowieka, nie sposób wydębić odszkodowania lub jest ono śmieszne, więc niespecjalnie rozumiem, dlaczego parze przestępców należałoby je dawać tak a priori. Jeżeli biegli wskażą, że osadzenie w areszcie i podłe warunki tamże były jedyną lub główną przyczyną poronienia, to wtedy zapewne ci ludzie będą mogli wnieść pozew cywilny - jak każdy inny obywatel - o odszkodowanie. Nie bardzo też rozumiem, dlaczego tatuś dzidziusia zadbał w pierwszej kolejności o swoje cztery litery, a nie o kobietę i dziecko - ale oczywiście nie znamy szczegółów tej sprawy, czy tu także była możliwa kaucja i która kaucja była wyższa. Co do dozoru elektronicznego, niech się wypowie jakiś znawca - to naprawdę można stosować w odniesieniu do osób aresztowanych, a nie skazanych? Przecież mogą mataczyć? No, ale po wyjściu za kaucją mogą też. Odpowiedz Link Zgłoś
thobold Re: Mordercy 29.11.10, 17:31 Tatuś zapewne miał mamusie we wspomnianych czterech literach i ratował tylko swój własny tyłek. Typowe. I do znudzenia: a co winne dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
majkeljacson skandal powinni tych prokuratorów i sędziów skazać 27.11.10, 14:17 na sybir conajmniej,jak zwierzęta.Kobieta w ciąży to powinna być świętość a nie jak w tym zacofanym krajiku zwanym Polska za przysłowiowy szampon do włosów idziesz siedzieć,dlaczego nie zamykają tych tzw: urzędników państwowych którzy dają sobie sami po 50tysięcy odprawy na miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Jednego mniej. 27.11.10, 14:17 piotr_ze_wsi napisał: > Podobno niedaleko pada jabłko od jabłoni, wobec czego nie lamentujmy, lecz cies > zmy się, że nie będą mieli kryminaliści następców. > Czy oni przejmowali się tym, że wprowadzając na rynek narkotyki zabijają czyjeś > dzieci? Skoro czyjeś dzieci zabijają się wprowadzanymi na rynek narkotykami, to cieszmy się. Nie będą miały zaćpanych następców. BTW - wg obowiązującego prawa te "dzieci" też są przestępcami. :P Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Kiedy porzadnym i praworządnym obywatelom dzieje 27.11.10, 14:19 się krzywda, to na ogół psa z kulawą nogą to nie obchodzi, ale kiedy coś stanie się przestępcy, to mas media podnoszą wielkie larum. To jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
doc.g Z płodem w celi 27.11.10, 14:31 To przykre, że w "katolickim" kraju jedynym miejscem w którym można dokonać legalnej aborcji jest więzienie. Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Z płodem w celi 27.11.10, 14:33 Zaniedbania to jedno (zarówno w stosunku do ciąży jak i współoskarżonego, jeśli rzeczywiście wyszedł na wolność) - każdy jest równy wobec prawa... Ale irytuje mnie to "pochylanie się z dziennikarską troską" nad kobietą, która nie tylko łamała prawo, ale zajmowała się działalnością o wysokiej szkodliwości społecznej. To pisanie per "Małgorzata", żeby czytelnik lepiej identyfikował się z bohaterką, żeby stała mu się bliska. A gdzie ocena jej działalności w handlu narkotykami? Gdzie dystans dziennikarza, który obiektywnie opisałby zaniedbania systemu więziennictwa, ale nie litował się od razu nad biedną pokrzywdzoną przez los, co to tak bardzo się o tę ciążę martwiła... Jak jej tak na życiu swoim i dziecka zależało, to nie trzeba było pakować się w działalność przestępczą. Jakaś taka paskudna moda się zrobiła: terrorysta i jego dobro ważniejsze od ofiar i ich rodzin, przestępca ma większe prawa niż pokrzywdzeni... Poszkodowany albo zgłaszający przestępstwo przechodzi przez upokarzającą gehennę na policji, a nad losem biednego przestępcy dziennikarze się użalają. Coś tu jest nie w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Z płodem w celi 27.11.10, 14:58 Dokładnie. Dobrze napisany artykuł byłby przestrogą dla wkraczających na drogę przestępstwa. Że świat za kratami to nie jest bajka. Że będąc w ciąży trzeba podejmować decyzję ze świadomością, że błędy mogą zaszkodzić lub nawet zabić nienarodzone dziecko. Że w życiu ponosimy odpowiedzialność za swoje czyny. Odpowiedz Link Zgłoś
wykidajlo2 Re: Z płodem w celi 27.11.10, 15:19 Mam nadzieję, że kiedyś jakiś gimnazjalista złapany z działką marychy wyzna, że Ty mu ją dałeś lub sprzedałeś. Zanim sprawa się wyjaśni, będziesz mieć przechlapane (co najmniej pół roku w areszcie). Wtedy co nieco zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Z płodem w celi 27.11.10, 15:39 Widzisz, ja Tobie, ani innym bliźnim, generalnie źle nie życzę. Ale zapamiętaj sobie, że więzienia są pełne niewinnych ludzi. Jak chcesz, możesz się litować nad tymi, którzy sami wybrali swój los. Możesz np. zatrudnić pedofila do opieki nad swoim dzieckiem. Masz w życiu wolną wolę, korzystaj z niej. Odpowiedz Link Zgłoś
thobold Re: Z płodem w celi 29.11.10, 17:33 Bo do jasnej chol**ry, co było winne dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś