Dodaj do ulubionych

Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobowiązań

• tojakierowca_bombowca Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobowiązań 08.01.11, 18:46
      Ale trudno nie przyznać im racji, część typów która wybyła za granicę za chlebem to nie można nawet bydłem nazwać...
    • letofon Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobowiązań 08.01.11, 18:49
      a czego oczekujecie,pośrednik kradnie połowę kasy płaconej za wykonywaną pracę.przecież holendrzy ich okradają w biały dzień i jeszcze śmią oczekiwać od tych "białych niewolników" wersalu.bezczelna hipokryzja.stała nagonka na nich to arogancka próba zagłuszenia swojej podłości wobec wyzyskiwanych,z drugiej strony nie potrafią się obyć bez tyrających za nich i na nich imigrantów.zresztą holenderscy inwestorzy w Polsce też oczekują niewolniczej pracy za ochłapy,a sprzyja im polskie nie skuteczne prawo pracy,które stwarza jedynie iluzje ochrony pracownika najemnego.
    • lmblmb tak, tak! "qrwa" zawsze słychać 08.01.11, 18:50
      retropercepcje napisała:

> dlaczego, no dlaczego do jasnej ciasnej, wysiadajac w centrum Londynu czy Dubli
      > na pierwsze co czlowiek slyszy to siarczysta 'qrwa' z ust rodaka??

Dokladnie! Niedawno nawet w mojej zapyziałej wiosce, kiedy zobaczyłem dwóch facetów z wąsem w kurtkach z imitacji skóry od razu wiedziałem, że za chwilę usłyszę słowo kluczowe. No i nie myliłem się, znaleźli jakieś meble "na wystawce" i pakowali się z tym do tramwaju.

> czy tak trudno zrozumiec, ze kultura osobista w zyciu czlowieka, to lokata, bez
      > ktorej droga do sukcesu jest niemozliwa w cywilizowanym swiecie??

Trudno.

> czy statystyczny Polak stracil juz wszelkie ambicje i honor??

Statystyczny Polak, który przeżył komunę nigdy nie miał honoru.

> gdzie i kiedy Polak nauczyl sie zyc w smrodzie i zarosniety brudem??

Od zawsze tak żył. Jesteś z miasta i tego nie rozumiesz.

> Sami sobie wszyscy zgotowali ten los na wlasne zyczenie

Nie, to komuna postanowiła podnieść status übermenschów z dalekich wiosek zaboru rosyjskiego kosztem całości społeczeństwa. Miasta, które przed wojną miały po 200 tysięcy mieszkańców teraz mają ponad pół miliona. Niewiele z tego to przyrost naturalny, reszta to imigracja. A socjologowie mówią, że imigrantów może być maksymalnie 3% w społeczeństwie, inaczej nie zasymilują się w ogóle.
      • waw33 Re: tak, tak! "qrwa" zawsze słychać 08.01.11, 19:34
        Jesli założyć, że słowo k..a jast jedyną oznaką zapóznienia cywilizacyjnego, to wcale nie jest zle. Jednak tych cech jest więcej, wystarczy spojrzeć na ton w jakim pisane są posty. Skąd w Polakach, również w tych młodych i niby wykształconych, tyle nienawiści, pogardy i agresji, zawiści, plucja jadem, wylewania na siebie pomyj - nawet o błahe rzeczy??? Za granicą trudno z nimi wytrzymać, a w kraju jeszcze ciężej...
        • lebonheur Re: tak, tak! "qrwa" zawsze słychać 08.01.11, 22:25
          Kochani, ja naprawde nie rozumiem calego zamieszania. Wykorzystuja ? Zle traktuja ? Za malo placa ? PO PROSTU TRZEBA ZOSTAC W KRAJU,WSROD SWOICH. Wsrod swoich, ktorzy lepiej znosza nasze chamstwo, ordynarne odzywki, niechec do systematycznej i dobrze zorganozowanej pracy. Doczytalam sie, ze wine ponosza "posrednicy" , w belgii nazywaja sie te biura/firmy "interim" ; w systemie projektow pracuja rowniez Holendrzy i Belgowie, nie tylko obcokrajowcy. Tzw. "inburgeringscursus" z nauka jezyka na czele kosztowal Holandie dotychczas 10.000 e/osoba ; gmina oplacala czesne, finansowy udzial kursanta wynosil 270 e.
          Ludzie, ktorzy ubolewaja ze nie sa za granicami Polski kochani i pieszczeni tylko dlatego, ze sa Polakami - wymagaja leczenia. I faktycznie : co slowo i to chyba pod kazda szerokoscia geograficzna, slyszy sie "ku... , ja pier.... !" kilka razy w kazdym zdaniu, do obrzydzenia.
          • letofon Re: tak, tak! "qrwa" zawsze słychać 09.01.11, 01:28
            wyluzuj kolo,i popracuj z rodowitymi niemiaszkami. zauważysz w tedy że "scheise" to ulubiony wyraz. nie oczekuj że obce nacje będą kląć po naszemu,każda nacja klnie po swojemu, tyle tylko że tego nie zauważamy z powodu słabej znajomości języków.
    • mephistopheles Re: "zmianę nastawienia do Polaków" 08.01.11, 18:51
      Polacy są takimi samymi brudasami.
      Holendrzy, Anglicy, Irlandczycy nie wyssali sobie tych stereotypów z palca.
      Wystarczy popatrzeć jak wygląda w Polsce przeciętna ulica: brud, syf, nieodgarnięty śnieg, krzywe chodniki, bałagan urbanistyczny, groteskowe centra handlowe. Te wzorce "importują " ze sobą tabuny hołoty, które jadą dorobić na Zachodzie, a najczęściej pożyć sobie na socjalu i przy okazji coś ukraść.

Największym polskim surowcem eksportowym po 1989r. są szumowiny, typu homo-sovieticus.
      • herr.batnik Re: "zmianę nastawienia do Polaków" 08.01.11, 19:17
        mephistopheles napisał:

> Polacy są takimi samymi brudasami.
        > Holendrzy, Anglicy, Irlandczycy nie wyssali sobie tych stereotypów z palca.
        > Wystarczy popatrzeć jak wygląda w Polsce przeciętna ulica: brud, syf, nieodgarn
        > ięty śnieg, krzywe chodniki, bałagan urbanistyczny, groteskowe centra handlowe.

> Te wzorce "importują " ze sobą tabuny hołoty, które jadą dorobić na Zachodzie,
        > a najczęściej pożyć sobie na socjalu i przy okazji coś ukraść.
        >

podpisuje sie pod tym co napisales/as. mysle dokladnie tak samo.
        • qatroscc Re: "zmianę nastawienia do Polaków" 08.01.11, 20:52
          w Niemczech jest czyściej ale o UK bym tego nie napisał, kto był ten wie, a już knajpy fastfoodowe tragedia, u nas Sanepid ogłosiłby epidemię ogólnonarodową.
    • voytexbezportek Jacy biedni...... 08.01.11, 18:58
      Maja "ciasne pokoje" oraz "schody do pralni waskie i strome". Jak ja im wspolczuje. Na pewno te pokoje w Polsce maja wieksze i schody mniej strome. Polacy sa mistrzami narzekania, biadolenia i oskarzania innych za swoje problemy.
    • drupal dlaczego tak trudno nam to zaakceptować? 08.01.11, 19:00

Dlaczego tak trudno nam zaakceptować, że Polak to cham, pijak i awanturnik?
      Wystarczy obejrzeć jakikolwiek polski powojenny film - cała nasza kinematografia to pokazuje - od Skarbu i Zakazanych Piosenek po Chłopaki nie płaczą i Psy.

Kloss to sowiecki sprzedawczyk, czterej pancerni to niewychowane bydło, jedzące nożem tuszonkę z puszek. Pan Samochodzik to UBek, Pawlaki to chamy zza Buga, Franek Dolas to chełpliwy mitoman, gdzie się nie obejrzeć, żadnego europejskiego wzorca.

Bo takowego niet. Jesteśmy tylko wypolerowanymi Ruskami, w odróżnieniu od nich jednak biednymi jak kościelne myszy. Dlatego ruskie chamstwo na zachodzie przechodzi, bo ładnie opakowane, a polskie zawsze będzie kuło w oczy Anglika, Niemca, Szweda, Duńczyka czy Holendra.

Jednak nie to jest najgorsze. O Marokańczykach i Turkach nic złego zachodni dziennikarze nie napiszą, bo muslimów się boją. A zapitą polaczyną z krzyżykiem na szyi gardzą.

Jedyne pocieszenie jest takie, że za kilkadziesiąt lat będą uciekać z własnego kraju właśnie przez Turĸów i Marokańczyków a wtedy będzie zabawnie widzieć ich w naszych rozwalających się domach dla uchodźców.
      • qatroscc Re: dlaczego tak trudno nam to zaakceptować? 08.01.11, 21:05
        Może dlatego że wyimaginowany przez ciebie Polak w ogóle nie istnieje? Istnieje za to "Krystian Niewiadomski", "Jarosław Darmozjad", "Barbara Ulga", "Ruben Ostaff", "Thijs Ruude" czy "Emma Augus" i o każdym KONKRETNIE swój dyrdymał jeśli jest zgodny z prawdą możesz napisać :)

Ale co tu tłumaczyć prostemu chłopkowi jak chłopek wie i tak lepiej.
        • drupal Re: dlaczego tak trudno nam to zaakceptować? 09.01.11, 04:54
          Dodam do tego jeszcze jeden polski film z lat pięćdziesiątych - Kalosze Szczęścia.
          Po 60 latach film nic nie stracił ze swojej aktualności:
          www.youtube.com/user/OldFilmPL#g/c/15EC1FA9B0246CC3
          Polskie życie na emigracji z roku 1958 i 2011 jest dokładnie takie samo. Wtedy i teraz polskie obdartusy tułały się po świecie chwytając się dorywczej roboty
          a ówczesne pisiaczki i obecne dokładnie tak samo wykorzystywały ludzkie nieszczęście i tragedię do swoich partyjnych interesów i "robienia"polityki.
          Mrożek uchwycił to wtedy i teraz możemy się w tym przejrzeć jak w zwierciadle.
          • ljkoziol2 Re: dlaczego tak trudno nam to zaakceptować? 10.01.11, 02:43
            A ja z kolei dodam film współczesny,który świetnie obrazuje Polskę i Polaków:Świat według Kiepskich.Kto może odbierać Polsat2 to polecam.
      • kun3 Re: dlaczego tak trudno nam to zaakceptować? 08.01.11, 21:36
        Coś jest na rzeczy, drupal. Była już fala emigracji z Holandii w ubiegłym tysiącleciu ;-). Wtedy też chodziło o religię.
    • stefan261261 Polacy za granica 08.01.11, 19:01
      oczywiscie opisywane przypadki sa drastyczne i miejscowi holendrzy na pewno nie sa z tego zadowoleni. Niestety jak przyjezdzaja ludzie do najprostrzych prac to nie mozna za duzo wymagac. Problem jest ze polacy sami siebie nie szanuja. Do tego dochodzi brak zorganizowania miedzy soba. Mysle ze polacy to najmniej solidatna i najmniej zorganizowana grupa wsrod emigrantow. Tendencje nacjonalistyczne mozna zauwazyc w holland od morderstwa rezysera van gogha. To ze polacy sa tak slabo zorganizowani i praktycznie zadna reakcja rzadu czy ambasady powoduje ze sa latwa padlina dla lokalnej prasy. Oczywiscie za granica polak tez potrafi w negatywnym swietle.
      Oczywiscie kaeskoppe (w niemczech sa tak holendrzy obrazliwie nazywani) sa tez homofobami. W niemczech z coraz mniejszym entuzjazmem patrzy sie na holland. Glosni blokuja autobany duzo wypadkow jest tez przez nich spowodowanych. Na stokach to postrach najczesciej sa pijani.
      Co do polskiej emigracji:
      Motto aktualnie polacy to murzyni europy. Tutaj powody przytoczylem u gory, ale rzad tusek, komor i co powinni w koncu lenie sie do roboty zabrac, kiedys to co wyjechalo bedzie polsce brakowac.
      • qatroscc Re: Polacy za granica 08.01.11, 21:08
        no co Ty Tuska o Kaczyzm podejrzewasz, gdzie ci Her Donald będzie krzyczał na całą Europę o swoje, żeby przypału narobić?
      • kontonagownie Re: Polacy za granica 08.01.11, 21:09
        Też to zauważyłem jak byłem parę lat temu w Niemczech na delegacji. Dla przeciętnego Niemca z Zachodu, Holender to taki 'cygan' - brudny i hałaśliwy.
        Z kolei będąc w Holandii zauważyłem, że Holendrzy nie chcą rozmawiać po niemiecku - mimo iż znają ten język. Po angielsku co innego. Jednak te narody bardzo się nie lubią...

Aha, Polaków w Holandii traktuje się ogólnie jako east-european, dla nich to jeden wielki wór. Rosjan się boją i szanują, Polaków nienawidzą, o muzułmanach złego słowa nie powiedzą bo też się boją.
      • gryz-omir Re: Polacy za granica 09.01.11, 23:07
        stefan261261 napisał:

> (...) To ze polacy sa
        > tak slabo zorganizowani i praktycznie zadna reakcja rzadu czy ambasady powoduje
        > ze sa latwa padlina dla lokalnej prasy.

Nawet najlepsza organizacja niestety by tutaj nic nie pomogla. Muzulmanie sa doskonale zorganizowani, maja swoich politykow, dziennikarzy itp. itd. a na ich temat wylewaja jeszcze wieksze pomyje i ich sytuacja jest jeszcze gorsza niz Polakow. Jedyne co nam (Polakom w Holandii) pozostalo to po pierwsze ostrzec Polakow w Polsce ze w Holandii to nie przelewki i ze jesli gdzies musza jechac za chlebem to niech sobie wybiora inny kraj niz Holandie.
        A po drugie wymusic jakies dzialanie na Tusku czy tez mocno wygadanym Radziu Sikorskim. Miala niestety chyba racje pani Parandowska jak mowila kiedys w telewizorze ze rzad PO jest specjalista w miganiu sie od podejmowania jakiejkolwiek porzadnej roboty.
    • klakieremigrant Re: Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobow 08.01.11, 19:02
      hm..zgadza sie, jak zwykle z igly robi sie widly..

www.youtube.com/watch?v=W1aBefjk0ME
    • 2romki Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobowiązań 08.01.11, 19:02
      Malarz pokojowy za 3 dniową pracę bierze 1500zł w Warszawie. Lakiernik emigrant (teoretycznie powinien umieć pomalować mieszkanie) z Elbląga dostaje 8 euro za godzinę. Gdzie jest klucz do tej zagadki?
      • gryz-omir Re: Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobow 10.01.11, 02:00
        2romki napisał:

> Malarz pokojowy za 3 dniową pracę bierze 1500zł w Warszawie. Lakiernik emigrant
        > (teoretycznie powinien umieć pomalować mieszkanie) z Elbląga dostaje 8 euro za
        > godzinę. Gdzie jest klucz do tej zagadki?

Czyli ze lakiernik powinien pracowac w Warszawie bo tam dostanie wiecej niz w Holandii?
      • ljkoziol2 Re: Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobow 10.01.11, 02:51
        Wyraźnie napisałeś:Malarz pokojowy i Lakiernik.Skąd wiesz ile Lakiernik może zarobić w Warszawie?Myślę ,że wiesz jaka jest różnica między malarzem a lakiernikiem.
    • rabart Widzicie jak jest strasznie?! Nie wyjeżdżajcie! 08.01.11, 19:04
      Widzicie jak jest strasznie na Zachodzie! Nie wolno wyjeżdżać bo wam krzywdę zrobią!
      Lepiej zostać w Polsce i pracować 1317 brutto dla Tuska!
      • flying_ben Re: Widzicie jak jest strasznie?! Nie wyjeżdżajci 09.01.11, 01:00
        Odpuście już temu Tuskowi. Nawet sam Jezus nie naprawiłby tego kraju w pojedynkę.
        Rozumiem, że łatwo za swój marny żywot winić jakiegoś tam polityka, ale bardzo wątpię by takie podejście prowadziło do czegoś pozytywnego.
    • mark014 Re: Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobow 08.01.11, 19:06
      Z drugiej strony czy Polacy są zadowoleni gdy Ukraińcy i inni przedstawiciele zza wschodniej granicy przyjeżdżają do nas i zatrudniają się za niższą stawkę, bo mają mniejsze wymagania? Też wielu wiesza na nich psy. Często sami nie dostrzegamy, że gdybyśmy byli na miejscu Holendrów czy Niemców też byśmy tak robili, a miejscami już robimy...

A imigranci z Polski to niestety "stracone pokolenie", ile jeszcze takich pokoleń w polskiej historii się pojawi...
      • rabart Re: Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobow 08.01.11, 19:34
        Następne w okolicach 2013-2014 gdy walnie kryzys w tą zieloną wysepkę.
    • sosiu-1 Polska hołota z marginesu!!! 08.01.11, 19:06
      Większość Polaków pracujących w UE to hołota z marginesu! Zdarzają się też normalni obywatele ale to garstka! Większość z nich przynosi nam wstyd i jak tu potem gdzieś pojechać na wakacje w Europę??? A pan po lakierniczej zawodówce niech nie opowiada bredni bo akurat w tym zawodzie w kraju są braki, a lakiernik to dobrze płatna fucha i dobrzy lakiernicy są wręcz rozchwytywani podobnie jak mechanicy samochodowi! Pan po zawodówce jest po prostu typowym lejzi zbijaczem bąków i nieudacznikiem życiowym, który widzi jedyny słuszny sposób na zarobek gdy wyjedzie i tam będzie trolował za kasę! Ale to już jego problem! Pozdrawiam wszystkich uczciwych Polaków którzy rozumieją sens życia w którym liczą się inne wartości niż tylko szmal za każdą cenę i rozumieją że są obywatelami Unii!
      • waw33 Re: Polska hołota z marginesu!!! 08.01.11, 19:19
        Coś ty mi na wykształconego obywatela UE nie wyglądasz, krajowy marginesie...
        • lmblmb Re: Polska hołota z marginesu!!! 08.01.11, 19:26
          waw33 napisał:

> Coś ty mi na wykształconego obywatela UE nie wyglądasz, krajowy marginesie...

Ma rację, to istotne.
      • goodwater Re: Polska hołota z marginesu!!! 08.01.11, 19:31
        Tylko zapominasz o jednym. Koleś pewnie nie ma żadnego doświadczenia w zawodzie, może nie mógł się nigdzie zaczepic w swoim Elblagu, to wyjechal. A lepiej stracic pracę w Holandii niż w Polsce, gdzie socjal jest równy praktycznie równy zero (te ochłapy przez pół roku to śmiech na sali).
    • kretu23 Holendrzy-operdzielacze 08.01.11, 19:08
      dla których Polacy to tylko Ostblokkerzy i tyle. Pracuje na oddziale neurologicznym w Holandii i paru polskich pijakow i złodziei udało mi się z powrotem jak najszybciej do domu wysłać, po prostu żenada, mordochleje, rozrabiaki złodzieje i debile, sory, ale na saksy pierwszy sort nie przyjeżdża, więc oburzenie holenderskie jest jak najbardziej zrozumiałe. przyjedzie taki fikofago, narąbie sie, ukradnie busika farmera holenderskiego, a potem ze wstrząśnieniem mózgu trafi na oddział, po rozbiciu tegoż busika na drzewie po rzejechaniu 200 metrów, nie wspominając o tym że z gęby zepsutymi zębami mu wali tak, że na trzy piętra czuć smród. WIĘC Z CZYM DO LUDZI ??? po co taki niby bulwersujący akrykuł, który de facto pokazuje kloaczny poziom naszej emigracji. najwyższy czas zacząć współpracę z holenderskim wymiarem sprawiedliwości i co poniektórych kloszardów na zbity pysk do Polski wysłać z powrotem. BO TYLKO WSTYD NASZEMU NARODOWI PRZYNOSZĄ !!!!
    • debilofil Bez urazy, ale z czym mi się kojarzą Holendrzy 08.01.11, 19:15
      z zoofilią i narkomanią - tam serwery z zoofilią od lat, handel takimi filmami, narkomania, krwawe diamenty, prostytucja.
      Ogólnie delikatnie mówić perfumowane Gów ..... o
    • goodwater Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobowiązań 08.01.11, 19:19
      "Polacy są nowymi pieprzonymi Marokańczykami" A kogo się spodziewali do najprostszych prac? Inżynierów? W ogóle ktoś kto mówi tak o innych sam do szlachty raczej nie należy
    • nie-tak Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobowiązań 08.01.11, 19:23
      Co wy się oburzacie na Holendrów? Wystarczy poczytać polskie fora obojętnie w jakich mediach i ma się zaraz obraz polskiego społeczeństwa, a jak jeszcze dojdą ci zza oceanu to dopiero widzi się tą rzeczywistość. Poczytajcie sobie holenderskie, szwajcarskie, austriackie, niemieckie fora zobaczycie te różnice która was dzieli od innych. Wiec nie dziwcie się że jesteście tak traktowani, wszystko według zasług.
    • waw33 Re: slabo mi sie robi jak czytam o polakach za gr 08.01.11, 19:24
      To siedz w kraju, no i się myj!
    • rampat Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobowiązań 08.01.11, 19:25
      blogggg
    • cartman71 Zaćpane leniwe muły i frytki z majonezem 08.01.11, 19:26
      kto normalny chce tam zarabiać?
    • h_krol Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobowiązań 08.01.11, 19:26
      W Holandii z pogarda sie patrzy na wszystko, co przyjezdza ze wschodu.
      A w Polsce?
    • tabloid78 Re: Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobow 08.01.11, 19:27
      Nawet nie chce mi się czytać dalej artykuły. Na tytule poprzestałem. Ale znam przypadek gościa - Polaka - który pojechał do roboty do NL. Spóźnił się na samolot (pracodawca zapłacił), bo był pijany. Przebukował mu na drugi dzień lot. Gość doleciał i od razu (!) poprosił o zaliczkę. Dostał ją i rower, którym miał dojeżdżać do pracy. Oczywiście od razu się nachlał i.. pojechał do domu. Znaleźli go 16 km od miejsca pracy w rowie. Zdjęcie na pierwszej stronie lokalnej gazety. Tak "popracował".
      Drugi przypadek - młody, wykształcony, pracował w Motoroli w Utrechcie. Na tym samym stanowisku kolesie Holendrzy zarabiali 2-3 razy więcej. On, z większymi umiejętnościami, dostawał marne grosze. I nigdy nie był szanowany. Nie mówiono wprost, ale dawano mu do zrozumienia - jesteś Polakiem, czyli jesteś gorszy.

Powiedzcie mi - dlaczego jedni "pracują" na wizerunek tych drugich? Bo przecież są Polacy, którzy potrafią się zachować na Zachodzie/są inteligentni, znają język. I nie dziwię się, że mogą nas tak postrzegać negatywnie.
      • debilofil Re: Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobow 08.01.11, 19:46

Ja słyszałem o innych przypadkach.
        np. werbowników do prostytucji z NL
        panów z poważaniem i stanowiskami którzy u siebie w NL przestrzegają prawa a latają do Tajlandii na bardzo młode atrakcje
        mogę pomnożyć przykładów ale zemdliło mnie
        Nasze Gów ... ma gumiaki
        ich Gów ... eleganckie buty

ale CUCHNIE TAK SAMO O ILE NIE BARDZIEJ
    • zablokowany-obrazliwy-nick W Polsce też źle traktuje się 08.01.11, 19:41
      pracowników tymczasowych przez firmy pośredniczące.
    • kretu23 apartheid to jedyne 08.01.11, 19:45
      holenderskie słowo, które tak jak słowiańskie robot, trafiło do światowego obiegu, i tyle.
    • organizacjapracy Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobowiązań 08.01.11, 19:52
      Co tam Holandia! Takie same buraki (ktoś urażony?) otaczają nas dookoła. Do krajów europejskich wyjechał jakiś procent naszej "klasy robotniczej" , na miejscu pozostała większość która wrzaskami domaga się (czego?!),protestuje(?!),przeklina i brudzi.A podobno dyktat robotniczo-chłopski dawno został wymieciony.
      • waw33 Re: Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobow 08.01.11, 20:25
        Dyktat robotniczo-chłopski, klasy robotniczej został zastąpiony przez dyktat niedokształconej klasy zarządzającej. Taki teraz paradygmat się zrobił, historcznie uwarunkowane, ale nie ma powodu żeby robotników uważać za "buraków", bo protestują. Nieprotestujących buraków, ale też buraków, nie brakuje także w polskich klasach bardziej majętnych, bynajmniej, o czym uprzejmie nie wspomniałeś.
        • organizacjapracy Re: Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobow 08.01.11, 21:25
          W Holandii,jak mniemam,w nosie mają paradygmat (przynajmniej Twój-waw33). Przez lata wypracowali swój sposób na życie (nie najgorszy skoro barany ciągną z EW) i należy to uszanować.Nie rozciągaj tematu,majątek z kulturą bycia nie ma nic wspólnego!
          • waw33 Re: Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobow 08.01.11, 23:09
            Wynieś się do Holandii, skoro Polska to taki niedopracowany syf. Oj, masz kompleksy "baranie z EW"! i ja to sznuję. Majątek i kultura ma związek, o dziwo! n
          • waw33 Re: Holandia chce Polaków do pracy. Ale bez zobow 08.01.11, 23:17
            "Holendrzy wypracowali swój sposób na zycie"? Wow! A my jakoś dziwnie mieliśmy 50 letnią przerwę. Resztę wydedukuj sam!
    • feurig59 A to tylko zwyczajne oblicze "starej" UE 08.01.11, 19:53
      kiedy z trzaskiem rozpada się sztuczna fasada "cywilizowanego" PC, wyłazi wszystko, co dobrze znane : antysemityzm, antyislamizm, ksenofobia, ciąg do faszyzmu i rządów "twardej ręki", rasizm, etc.
      a nam ciągle kładzie się do łbów, że mamy to "doganiać"... warto? wątpię...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka