Dodaj do ulubionych

Pierwsza komunia

• pvf Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 08:54
      A ty już byłeś dzisiaj w kościele przekazywać znak pokoju czy dopiero zamierzasz się wybrać, człowieczku o ograniczonym rozsądku?
    • sakral co ta osoba mówi ? 08.05.11, 08:57
      co ta osoba mówi ?
      Tekst linka-lekcja religii Radia Maryja - św.Magdalena i inni święci

ca.3.5 minut,warto posłuchać.

to też jest przygotowanie duchowe do pierwszej komunii.
    • maura4 Pierwsza komunia 08.05.11, 09:06
      Zastanawia mnie jedno, jakim prawem katecheta pyta o uczestnictwo w mszach ? Już parę lat temu czytałam, że nie ma do tego prawa, że uczestnictwo bądź nie w obrządkach katolickich, nie może mieć wpływu na ocenę z religii w szkole. U mnie też pytali i wielu uczniów kłamało. Istniał "przemysł" podrabiania podpisów w indeksach z mszy. Zdaje się, że religia w szkole miała przyczynić się do lepszego wychowania młodzieży.
    • aga125.0 Pierwsza komunia 08.05.11, 09:33
      Jak wiara byle jaka, a tak naprawdę udawanie wiary, to i dziecko takie samo. Rzeczywiście dajcie sobie spokój z tą pozorowaną religią...
    • abdd27 Pierwsza komunia 08.05.11, 09:33
      "Tosiu, będziesz chodzić na matematykę?"
      "Mamo, daj spokój, strasznie się tam nudzę, jakieś cyferki, słupki, kwadraty, to nie dla mnie"
      "To może się wypiszemy"
      • koloratura1 Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 10:06
        abdd27 napisał:

> "Tosiu, będziesz chodzić na matematykę?"
        > "Mamo, daj spokój, strasznie się tam nudzę, jakieś cyferki, słupki, kwadraty, t
        > o nie dla mnie"
        > "To może się wypiszemy"

Na matematykę to chodzą wszystkie dzieciaki na całym świecie, bo każdemu jest ona potrzebna, niezależnie od przekonań religijnych.

Religia - nie koniecznie.
        • eruve.elen Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 10:23
          Yhym, i o tym, czy coś jest potrzebne, czy nie, decydują właśnie same dzieci na podstawie tego, czy im przy tym nudno, czy nie.
          • jamnnik Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 14:58
            eruve.elen napisała:

> Yhym, i o tym, czy coś jest potrzebne, czy nie, decydują właśnie same dzieci na
            > podstawie tego, czy im przy tym nudno, czy nie.

matematyka jest obowiązkowa religia nie więc zapytanie dziecka o zdanie jest jedynie wyrazem szacunku do niego a nie obowiązkiem.... nie martw się więc, każdy może wychowywać dziecko jak chce, choćby na bezmyślnie wykonującą polecenia 'owieczkę'
            • eruve.elen Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 20:31
              Że hę?

Zrzucanie na dziecko odpowiedzialności za taki wybór w takim wieku to jest (znakomicie to widać w tym artykuliku) jedynie pozbywanie się tej odpowiedzialności przez rodziców, którzy sami nie wiedzą, czego chcą.
              Pytanie pytaniem, szacunek szacunkiem, ale jeśli rodzic chce, żeby dziecko samo podejmowało decyzje światopoglądowe w II klasie szkoły podstawowej, to coś jest - delikatnie mówiąc - niehalo.
              • jamnnik Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 20:40
                eruve.elen napisała:

> Że hę?
                >
                > Zrzucanie na dziecko odpowiedzialności za taki wybór w takim wieku to jest (zna
                > komicie to widać w tym artykuliku) jedynie pozbywanie się tej odpowiedzialności
                > przez rodziców, którzy sami nie wiedzą, czego chcą.
                > Pytanie pytaniem, szacunek szacunkiem, ale jeśli rodzic chce, żeby dziecko samo
                > podejmowało decyzje światopoglądowe w II klasie szkoły podstawowej, to coś jes
                > t - delikatnie mówiąc - niehalo.

no i doszliśmy do sedna sprawy, czy w takim razie wbijanie dziecku, w tak młodym wieku, w łepek jednoznacznych światopoglądowo a niepewnych naukowo przekonań nie jest - delikatnie mówiąc - niehalo?
                • kotwtrampkach Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 22:24
                  jamnnik napisał:
                  > no i doszliśmy do sedna sprawy, czy w takim razie wbijanie dziecku, w tak młody
                  > m wieku, w łepek jednoznacznych światopoglądowo a niepewnych naukowo przekonań
                  > nie jest - delikatnie mówiąc - niehalo?

ale na tym właśnie polega wychowywanie?

> eruve.elen napisała:
                  > > Zrzucanie na dziecko odpowiedzialności za taki wybór w takim wieku to jes
                  > t (zna
                  > > komicie to widać w tym artykuliku) jedynie pozbywanie się tej odpowiedzia
                  > lności
                  > > przez rodziców, którzy sami nie wiedzą, czego chcą.

z tym się zgadzam. Żeby była jasność: ja nie potępiam wypisywania z religii, nie chrzczenia dzieci - jeżlei nie wierzę, to po co i jak nakazac to dziecku.. ale przerzucanie odpowiedzialności na ośmiolatkę jest nie fair.

niezależnie od tego czy to religia, czy matematyka, czy bicie koleżanki, czy naśmiewanie się z niepełnosprawnego, czy ocena donoszenia, czy oszukiwanie na podatkach, czy ściąganie muzyki z sieci - rodzic przekazuje to, co jako dorosły człowiek wypracował sobie, dowiedział się o życiu i o ludziach wokół siebie i zasadach panujących tam, gdzie zyje.. I w ten sposób tworzymy społeczność - a człowiek jest istotą społeczną, wolność to taki mit ;-)
                  • jamnnik Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 22:54
                    kotwtrampkach napisała:

> ale na tym właśnie polega wychowywanie?

wychowanie polega na przekazywaniu wzorców (poprzez własne zachowanie) a nie opowieści o gadających wężach, gorejących krzakach czy zawszedziewicy

> niezależnie od tego czy to religia, czy matematyka, czy bicie koleżanki, czy na
                    > śmiewanie się z niepełnosprawnego, czy ocena donoszenia, czy oszukiwanie na pod
                    > atkach, czy ściąganie muzyki z sieci - rodzic przekazuje to, co jako dorosły cz
                    > łowiek wypracował sobie, dowiedział się o życiu i o ludziach wokół siebie i zas
                    > adach panujących tam, gdzie zyje.. I w ten sposób tworzymy społeczność - a czło
                    > wiek jest istotą społeczną, wolność to taki mit ;-)

tak mówią Ci którzy nie rozumieją wolności albo ci którzy tą wolność chcą innym ograniczać
      • jqu Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 17:13
        abdd27 napisał:

> "Tosiu, będziesz chodzić na matematykę?"
        > "Mamo, ... t o nie dla mnie" "To może się wypiszemy"
        Informuję, że matematyka jest jedna. Tak samo fizyka, chemia, biologia itd. Religii, jeżeli o tym nie wiesz, jest lekoo licząc z górą tysiąc. Państwowa szkoła nie ma prawa nauczać ŻADNEJ. Co najwyżej religioznawstwa.
        • tymon99 Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 18:21
          jqu napisał:

> Informuję, że matematyka jest jedna.

informuję, że został kolega źle poinformowany (prawdopodobnie w szkole). możliwych i równie prawdziwych (choć głoszących twierdzenia nawzajem sprzeczne) matematyk jest nieskończenie wiele. wybór aksjomatów ma zawsze charakter arbitralny.
          informuję ponadto (na marginesie), że byty stanowiące przedmiot dociekań matematyki "istnieją" mniej więcej tak samo, jak "istnieje" bóg.
          • nazikomunista_back Re: Pierwsza komunia 11.05.11, 15:28
            W przeciwieństwie do "boga" i innych takich gó'wien, dają się zastosować do czegoś fajniejszego niż ciągnięcie kasy od ciemniaków za nic, np. do opracowywania nowych leków, rozmawiania przez telefon z kuzynem na Nowej Zelandii i mozliwości polecenia na urlop samolotem.
            • tymon99 Re: Pierwsza komunia 19.05.11, 13:32
              chyba słabo rozumiesz, czym jest matematyka.
    • drmuras Następne tematy artykułów 08.05.11, 10:22
      Odstępstwo od BarMicwy młodego żyda który ma gdzieś tradycję beznapletkowców,
      Niechęć starego geja do parad młodych gejów i epatowania swoimi preferenacjami homo,
      Wątpliwości młodego działacza partyjnego ( partia dowolna) i łopatologia sterego partyjnego wyjadacza że kierunek jest słuszny ( kierunek władza i kasa).

PS. Moje dzieci też nie były u komuni ale jakiegoś halo z tego nie robiłem ,za to na maksa śmieszą mnie Ci którzy na codzień głośno śmieją się z kościoła a potem szybciutko sami słub w kościele a dzieci do komuni posyłają bo co rodzina powie - typowa postawa cześci czytelników GW
    • kls888 Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 10:26
      XXXXXXXX +++ ludzie edukujcie siebie i swoje dzieci
      zamiast oglądac w wolnym czasie mecze i seriale zainteresujcie się dokonaniami nauki
      czy wiecie że świat ma 13,7 mld lat a nie 6 tys jak mówi religia. Czy wiecie ile lat mają skamieniałe dinozaury odnajdywane w skałach---jest wiele metod datowania i wyniki są grubo ponad 6 tys lat
      Dzieci uczą się mitów religijnych zamiast poznawac prawdziwy świat ,odkrycia nauki
      Czy wiecie że tylko w Polsce umiera w hospicjach dziecięcych 4000 dzieci które nie pójdą do komunii--i gdzie jest ten wasz dobry bóg?????? no gdzie przecież te piękne wspaniałe dzieci jeszcze nie zdążyły nagrzeszyć a już śmiertelnie zachorowały.Jeśli świat stworzył bóg to i stworzył wszystko co na nim jest (a może samo sie stworzyło he,he) Bóg stworzył zarazy,wirusy,bakterie które zabijają dzieci,bóg stworzył świat tak że nie ma jedzenia dla milionów dzieci ,bóg stworzył mechanizm w przyrodzie że jeden zjada drugiego (mięso) bóg stworzył powodzie,trzęsienia,wulkany,inne katastrofy przyrodnicze aby ludzie umierali i wierzący i niewierzący bo chyba nie sądzicie że w katastrofach giną tylko niewierzący a uprawiający jakakolwiek religię przeżywają.
      Niebo i piekło jest tu na Ziemi
      wyborcza.pl/leczyc/1,102641,7338030,Przeklenstwo_rzadkiej_choroby.html
      wyborcza.pl/1,75476,9494381,Uporczywa_terapia_dzieci.html
      niewinne kobiety i zdrowe i chore uznawano za czarownice
      alehistoria.blox.pl/2011/02/POLOWANIE-NA-CZAROWNICE.html
      wirus wiary
      www.filmy-dokumentalne.pl/zrodlo-wszelkiego-zla-wirus-wiary.html
      Darwin-3 filmy
      www.filmy-dokumentalne.pl/geniusz-darwina-1-zycie-darwin-i-wszystko.html
      www.filmy-dokumentalne.pl/geniusz-darwina-2-piata-malpa.html
      www.filmy-dokumentalne.pl/geniusz-darwina-3-bog-kontratakuje.html
      powstanie koscioła katolickiego-ciekawa historia-zobacz tu niżej
      pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_Katolicki
      a tu niżej historia kościoła-wynalezienie wody święconej i inne....
      infotm.pl.tl/Z-Historii-Ko%26%23347%3Bcio%26%23322%3Ba.htm
      pl.wikipedia.org/wiki/Religia_S%C5%82owian
      obludakrk.webpark.pl/
      wyborcza.pl/1,75476,9385285,Alchemia_zycia.html
      f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4794994
      pl.wikipedia.org/wiki/Obskurantyzm
      wyborcza.pl/1,75477,9227442,Archidiecezja_w_USA_zawiesila_21_ksiezy_podejrzanych.html
      tu niżej jest dużo linków do filmów edukacyjnych o świecie
      www.filmy-dokumentalne.pl/wszechswiat-wielki-wybuch.html
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,6090146,Benedykt_XVI_rehabilituje_Galileusza.html
      Ateista a dobry człowiek-tyle ludzi uratował
      www.tvn24.pl/0,1590526,0,1,pozegnanie-profesora-religi-bez-ksiedza,wiadomosc.html
      • tymon99 Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 18:25
        kls888 napisał:

> czy wiecie że świat ma 13,7 mld lat a nie 6 tys jak mówi religia.

a czyja religia tak mówi? bo moja o wieku świata (rozumiem, że chodzi o nasz wszechświat?) mówi, że to nie należy do jej kompetencji i zostawia to zagadnienie naukom przyrodniczym, których stanowisko - w ogromnym uproszczeniu i trywializacji - przedstawiasz.
    • eruve.elen Pierwsza komunia 08.05.11, 10:34
      Artykulik w stylu "na Kaczyńskiego" (w ogóle to miło, że ktoś zaczyna świadomie wykorzystywać fenomen antypisiarstwa) - przypisać jednej stronie żałosne, śmiesznie głupie poglądy w stylu "a wam się psuje samochód, bo nie chodzicie", puścić w świat i czekać, aż całą ową 'stronę' zgraja wygłodniałych ateistów i nowooświeconych antyklerykałów wyśmieje w czambuł 'bo to takie wsteczne'.

Tfu.
    • maxixxx Pierwsza komunia 08.05.11, 10:34
      Przeczytałem wszystko choć nie było lekko

generalnie wszystkie rozważania i dialogi utrzymane są w cieniu reguły " a co ludzie powiedzą "

jak ktoś chce tak żyć i wychowywać swoje dzieci to wolna droga ale mam nadzieję, że dzieci będą miały kiedyś odwagę odpowiedzieć tej regule - a co mnie to obchodzi
      • anonim111.1 dlaczego nie zadajemy sobie pytan dot. religii? 08.05.11, 12:34
        Od malego przechodzilem przez religijna idoktrynacje. Kiedy dowiedzialem sie w wieku 6 lat od matki o zmartwychwstaniu podczas konca swiata, zadalem logiczne pytanie: ''Mamo, po co jest zmartwychwstanie, jesli dusza mieszka w Niebie?'' Jako male dziecko zatsanawialem sie, dlaczego kochajacy bog wysyla grzesznikow na cala wiecznosc do piekla? Czy nie wsytacztloby gdyby grzesznicy pomeczyli sie ''X'' lat? Moja mama nie potrafila odpowiedziec na to pytanie, wiec postraszyla mnie: ''Nie mozna za duzo zastanawiac sie nad wiara, bo mozna wyladowac w szpitalu psychiatrycznym'' I tym sposobem zabila moja dociekliwosc ws religii, ale nie na wiecznosc :)
        Nie bylo latwo pozbyc sie wielu lat indoktrynacji, tradycji, strachu przed kara boza.
        Ale z powodu mojej wrodoznej dociekliwosci odrzucilem wiare w boga.
        1. Badania DNA potwiedziaja,ze mamy 99.99% kodu genetycznego jak malpy. Pochodzimy ze swiata zwierzat?
        2. Wiec kiedy bog dal nam dusze?
        3. Dlaczego istnieje tysiace religii skoro jest JEDEN bog?
        4. Dlaczego bog interweniowal, kiedy narod wybrany walczyl (por. stary testament), ale podczas 2. wojny swiatowej nie rzucil gromow na oboz oswiecimski?
        5. Dlaczego biskupi nie uzdrawiac jak to niby robili apostolowie?
        6.Dlaczego nikt nie stosuje nauk Jezusa o nastawianiu 2. policzka?
        7. Dlaczego bog jest tak wymagajacy, ze zakazuje sexu przed slubem?
        8. Dlaczego bycie bogatym jest zle?
        9. Bog Mitra byl dobrym pastrzem, zmartwywstal po 3 dniach. Coz za podobienstwo do Jezusa?
        Dziesiatki pytan pietrzyly sie, az wreszcie odszedlem od boga, religii, kosciola.
        dziekuje za przeczytanie mojego postu.
        • mentice Re: dlaczego nie zadajemy sobie pytan dot. religi 08.05.11, 16:47
          Ale kosciol nie odszedl od Ciebie, bo nadal utrzymujesz te pasozytnicza organizacje.
          • tow_rydzyk W III RP nie wolno stawiać się Kościołowi 09.05.11, 03:10
            mentice napisał:

> Ale kosciol nie odszedl od Ciebie, bo nadal utrzymujesz te pasozytnicza organiz
            > acje.

Przeraza mnie postawa naszych politykow i zwlaszcza inteligencji naukowej i tworczej.
            Tula sie na zbiorowych zdjeciach do tych Swietych Mikolajow dla Doroslych usmiechajac sie od ucha do uche gdy ci ich poglaszcza, jak poslusznych kundli. Z naboznym namaszczeniem caluja tych faryzeuszy po rekach , ktore jeszcze przed minuta przeliczaly wuludzone od naszych Babc i Dziadkow renty, po rekach ktore byc moze szukaly " boskiego zbawienia" pod ubrankami naszych dzieci albo sluzyly do "samowyladowania instynktow biologicznych".
    • tow_rydzyk Od Komuny do Komunii 08.05.11, 13:35

Polska religijność jest rytualna, obrzędowa, ogołocona wewnętrznie. Powiedziałem kiedyś i powtórzę, że pustym kościołom zachodniej Europy odpowiadają puste formy religijne w Polsce. Ta płytkość, obojętność religijna wynika z braku głębszych przeżyć i filozoficznej, teologicznej refleksji. (...) Atawizmy biologiczne i rytuały, pogańskość. W Polakach nie ma żarliwości wiary ani niewiary. Żarliwości buntu, zmagania się z Bogiem.
      Autor: Zbigniew Mikołejko

Skostniałe i archaiczne doktryny religijne nie dotrzymują kroku wymogom współczesnego, nowoczesnego społeczenstwa. Zacofanie religii wobec postępu naukowego i cywilizacyjnego symbolizują losy Sokratesa, Spinozy, Kopernika czy spalonego na stosie Giordano Bruno. Pytam was spadkobiercy duchowych tradycji judeo-chrzescijanskich, co religie wniosly/wnosza do walki z niewolnictwem, dyskryminacja kobiet , wykorzystywaniem dzieci, rasizmem, homophobia ? Pojęcie oświecenia czy oświaty w waszym wydaniu sprowadza się do zniewalania umysłu i to od najmłodszych lat co w rezultacie pogłębia cywilizacyjną infantylizację i zaściankowość naszego społeczeństwa. Nie rózni się to od totalitarnej indoktrynacji Talibów, ortodoksyjnych żydów czy krypto-stalinistów z Północnej Korei. Czyżbyśmy w 1989 zamienili jedna formę autorytaryzmu na kolejną? Doktryny KK posiadaja wszelkie atrybuty totalitarnej utopii. Propagandziści KK stosują stare metody socjo-techniczne oparte na: identifikowaniu ludzkich kompleksow i obaw, “empatii”, iluzorycznych obietnicach, podporządkowaniu, manipulowaniu i wykorzystywaniu ludzi nie chcących albo nie zdolnych do racjonalnego i niezależnego myślenia. Nie chcę aby Nasz Kraj zamieniono na skomercjalizowany katolicki Dysnejland, gdzie bóg to nic innego jak Swięty Mikołaj w wydaniu dla dorosłych. Nie chcę aby Polska była dla świata eksporterem niewykwalifikowanej, taniej siły roboczej oraz pijaczkow, złodziei samochodów, religijnych świrów i księży pederastów. Nie chcę abyśmy na zawsze pozostali przedmiotem niewybrednych dowcipów, w kraju słynącym z “Polish jokes” i naszym nowym “Wielkim Bracie”- USA. O ile modły o deszcz podczas obrad sejmu RP wywołały w Zachodnich mediach lekkie drwiny o tyle ogłoszenie Jesusa Chrystusa Królem Polski pobiło wszelkie rekordy absurdu. www.youtube.com/watch?v=fCBt21orGnE www.youtube.com/watch?v=HDWsUHAjTkw A u nas o kościele i klerze pisze się dobrze albo się milczy. Z reakcji propagandy KK w Polsce i zwłaszcza tej w Watykanie zauważam, że nastroje społeczne i opinie zsekularyzowanych mediów, nie mówiąc o lawinie pozwów sądowych o molestowanie seksualne, powoli zaczynają odnosić skutek. Te pierwsze od prawie 2000 lat publiczne przeprosiny i prośby o przebaczenie ze strony Kościoła nie są wynikiem ewolucji moralnej KK ale pierwszymi symptomami strachu czy nawet paniki. Czyżby zaczęli sobie oni zdawać sprawę z tego, że nie są już w stanie konkurować z realiami Swiata 21-go wieku na poziomie intelektualno-moralnym? Czyżby na smyczy Watykanu pozostały jedynie Afryka, Ameryka Lacińska i południowo-wschodnia Polska? Jak długo jeszcze będziemy tolerować w Polsce tych nadętych “nabożnościa” bufonów i sybarytów, którzy nie ziszczalnymi, pustymi obietnicami jak pasożyty wykorzystują ludzką biedę, bezradność, łatwowierność, zacofanie i przede wszystkim brak wykształcenia? Kiedy skończy się to zastraszanie, ogłupianie i TO POZBAWIONE WSZELKICH SKRUPULOW WYZYSKIWANIE dobrych ale naiwnych ludzi, którzy cieżką pracą oszczedzają każdy grosz? Kiedy przestaniemy stawiać ponad prawem tą watykanską agenturę, której płacimy konkordatowy haracz? Czyżby KK w Polsce był niczym innym jeno państwem w państwie? Arogancja, pozerskie uduchowienie, to ślepe przekonanie o swojej moralnej i intelektrualnej wyższości wynikajacej z domniemanej wszechwiedzy, nieomylności i mesjanizmiu, manifestowanie fałszywej skromności, pokory, ubóstwa połączone z demonstracyjną pogardą dla prawa i absolutnym poczuciem bezkarności budzą we mnie uczucia największego obrzydzenia. Większość z nas myśli o KK to samo ale w obawie o reakcje rodziny i sąsiadów bezwolnie, jak zaprogramowane automaty datkami i darowiznami utrzymujemy przy życiu tą wirtualną organizację a raczej fikcyjną firmę, której sprzedaż złudzeń przynosi pokazne -bynajmniej nie wirtaulne- dochody. Przywiązanie tych faryzeuszy do dóbr i przyjemności na tym ziemskim padole przy jednoczesnej umiejętności przekonywania milionów prostych ludzi, że to prawdziwe, wieczne życie zaczyna się dopiero po naszej śmierci jest wyczynem godnym Nikodema Dyzmy. img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f8/f5/4bf28d6d530f5_o.jpg
      www.youtube.com/watch?v=jp_sA2morfw&feature=player_embedded
      Panowie w sukienkach, nie wystawiajcie do całowania tych waszych brudnych i pazernych łap, które nigdy nie parały się prawdziwą, uczciwą pracą? Kultywujcie i realizujce w średniowiecznych skansenach swoj pomysl na “zycie” i dogmaty oparte na kulcie śmierci, patologicznej fascynacji ciężarnymi dziewicami i skrzydlatymi i rogatymi facetami(?) i nawet wasz religijny nekro-fetyszyzm. Jestem gotów przymknać oczy na wasz “zgodny z boża natura/wola celibat” pod warunkiem, że przestaniecie się grzebać w organach rozrodczych kobiet. Zatrzymajcie te wasze wafelki i przepustki do nieba dla siebie. Trzymajcie się z dala od naszych dzieci. Uznaję wartości literackie Biblii (czy Koranu) ale mitologia Grecka i Rzymska, bajki Ezopa, Andersena, Braci Grimm, Perrault’a, La Fontaine’a, Saint-Exupery czy Brzechwy pod względem estetycznym i moralno-wychowawczym mają więcej do zaoferowania niż ten wasz traumatyzujący młode umysły pretensjonalny, do znudzenia powtarzany schizifreniczny bełkot pogłebiający poczucie strachu, winy i niedowartościowania.
      Jak można poważnie traktować niby dorosłych ludzi, ktorzy sprzedają nonsensowny religijny folklor o duchach, diabłach, piekle i gadąjących wężach za fasada bezpodmiotowej pseudo-nauki pretensjonalnie nazwanej “teologią”? Skoro boicie sie o utratę swoich synekurek ośmieszajcie się na swój własny rachunek. Pozwólcie uczciwym i rozsądnym Polakom swobodnie i krytycznie myśleć i cieszyć się życiem tu i teraz w światłym i nowoczesnym europejskim państwie.
    • apas13 Pierwsza komunia 08.05.11, 14:22
      Co za pusty tekst, co za durny kraj. Jest rozdział państwa od kościoła i takie teksty nie powinny powstawać, bo takich sytuacji nie powinno być. Chcę, to posyłam dziecko na religię albo nie, albo posyłam jedno a drugie nie - moja sprawa i nikomu nic do tego, ani księdzy, ani rodzicom, ani kolegom dzieci ze szkoły.
      Ale skoro takie teksty powstają, to znaczy, że Polska jest krajem klerykalnym, gdzie jedna z podstawowych wolności - wolność religijna - de facto nie istnieje. Bo nie chodzi o to, co jest zapisane w konstytucji czy ustawach - chodzi o to, jak owa wolność jest respektowana w codziennym życiu.
    • apas13 Pierwsza komunia 08.05.11, 14:22
      Co za pusty tekst, co za durny kraj. Jest rozdział państwa od kościoła i takie teksty nie powinny powstawać, bo takich sytuacji nie powinno być. Chcę, to posyłam dziecko na religię albo nie, albo posyłam jedno a drugie nie - moja sprawa i nikomu nic do tego, ani księdzy, ani rodzicom, ani kolegom dzieci ze szkoły.
      Ale skoro takie teksty powstają, to znaczy, że Polska jest krajem klerykalnym, gdzie jedna z podstawowych wolności - wolność religijna - de facto nie istnieje. Bo nie chodzi o to, co jest zapisane w konstytucji czy ustawach - chodzi o to, jak owa wolność jest respektowana w codziennym życiu.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Bardzo ciekawy artykuł 08.05.11, 14:32
      Bardzo ciekawy artykuł. Ciekawe pytania, które zadaje sobie chyba wielu ludzi w Polsce. Brak jedynie słusznych odpowiedzi. Odświeżające w tym tekście jest szczególnie to, że nie tylko nie ma nacisku na: "chodźcie do kościoła i amen", ale też na: "wypiszcie się z Kościoła, wy hipokryci". Obie skrajności nie są moim zdaniem odpowiedzią na zadane w tekście pytania.

Napisałam kiedyś taki tekst, który dorzuca do tych pytań kolejne:
      Polski katolik ma twarz Michalika
      Czy popierając Kościół katolicki, taki jakim jest obecnie w Polsce, nie legitymizujemy jego wadliwej organizacji? Tych wszystkich głupich biskupów, złych proboszczów, kretyńskich programów nauczania religii? Problem polega jednak na tym, że zwykły katolik nie ma żadnego wpływu na tę organizację. Pozostaje tylko głosowanie nogami.
      • tymon99 Re: Bardzo ciekawy artykuł 08.05.11, 16:29
        anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> Czy popierając Kościół katolicki, taki jakim jest obecnie w Polsce, nie legitym
        > izujemy jego wadliwej organizacji? Tych wszystkich głupich biskupów, złych prob
        > oszczów, kretyńskich programów nauczania religii?

ale z drugiej strony - odwrócić się od niego i zostawić całkiem na pastwę sekty założonej przez obcego agenta?
    • ona3010 Pierwsza komunia 08.05.11, 14:37
      w koncu sensowny rzeczywisty art
      Ciesze sie ze ludzie otwieraja oczy.
      Wiara a koscioł to 2 rozne rzeczy.

Coraz cześciej sobie uświadamiam że z każdym dniem, mam coraz więcej ludzi w dupie.
    • a.bo.live Pierwsza komunia 08.05.11, 15:05
      Zakłamanie to podstawa naszego społeczeństwa.Pamiętam moich kolegów i koleżanki z młodych lat.Duża część pluła na KK i religie.A teraz prawie wszyscy grzecznie do kościółka idą brać śluby, chrzcić dzieci itd.Bo co rodzina powie?Bo rodzice/teściowie się nie dorzucą do mieszkania/ samochodu? W domu swoje a w kościele na kolana padają.I komu ma wierzyć następne pokolenie?Księdzu czy rodzicom?Kolejni hipokryci będą rosnąć bo tak ich nauczą w domu.Dlatego jak ktoś mówi że KK umiera to niestety mało a to związku z prawdą.Jeszcz długo nie będzie rewolucji bo kto ma ją niby zrobić?Nawet jak ludzie mają jakieś inne poglądy to boją się o nich mówić.Tych co mówią szczerze podziwiam.Ja bym się bała ostracyzmy i szykam moich dzieci, dlatego jest to jeden z powodów mojej emigracji.Tu nikt mi nic nie nakazuje i nie pyta moich dzieci czy były w kościele.Ale co bedzie jak kiedyś może wrócę?Czy moje dzieci to wogóle zrozumieją?Że szykanuje się ludzi bo nie chodzą na religię?
    • seb1981 Dlatego w kościele ewangelicko-augsburskim między 08.05.11, 15:18
      innymi dla ośmiolatków są szkółki niedzielne, a pierwszy raz komunię przyjmuje się podczas konfirmacji w wieku około 14 lat.
      • lukasz1209 Re: Dlatego w kościele ewangelicko-augsburskim mi 08.05.11, 16:21
        seb1981 napisał:

> innymi dla ośmiolatków są szkółki niedzielne, a pierwszy raz komunię przyjmuje
        > się podczas konfirmacji w wieku około 14 lat.
        takie są przyjete zasady w tym kościele.....
    • jamnnik niestety Pani Marto... 08.05.11, 15:43
      niewiele się Pani różni od środowiska w którym się Pani obraca, mimo wszystko:

"...Bo ja jestem gotowa ponieść wszystkie konsekwencje włącznie z szykanami ze strony rówieśników. Zresztą to już się zaczęło, bo pamiętam, jak Tosia pierwszy raz nie poszła na religię, tylko na świetlicę, to od razu dzieci mnie zaczepiły: "Proszę pani, proszę pani, Tosia nie była dzisiaj na religii". Ja odpowiadam: "No nie była". I takie uśmieszki widzę: "Bo proszę pani, bo moja mama to mówiła, że Tosia nie wierzy w Boga".
      Rozumiecie? Od razu! Pierwszego dnia dzieci się zainteresowały tą sprawą. Odpowiedziałam, że wierzy w Boga, tylko inaczej..."

bo gdyby nie wierzyła to byłaby gorsza?
      I dlaczego pytanie dzieci uważa Pani za szykany, są ciekawe i tyle.
      A rzeczywistość jest taka, że większość dzieciaków w klasie zazdrości jej, że nie musi chodzić choćby na rekolekcje.
    • bengaszir Pierwsza komunia 08.05.11, 16:04
      Redakcjo gazwybo. odczepcie się od religii. ODwalcie się rozumiecie? Nie chcecie to nie chodźcie do kościoła. Nikt Was nie zmusza. ALe nie róbcie (kolejnej) nagonki w stylu gazwybo. Nie próbujcie nieudolnie i na siłę zdyskredytować wszystko i wszystkich którzy w Boga wierzą i do kościoła chcą i chodzą. Dość.
      • jamnnik Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 16:22
        bengaszir napisał:

> Redakcjo gazwybo. odczepcie się od religii. ODwalcie się rozumiecie? Nie chceci
        > e to nie chodźcie do kościoła. Nikt Was nie zmusza. ALe nie róbcie (kolejnej) n
        > agonki w stylu gazwybo. Nie próbujcie nieudolnie i na siłę zdyskredytować wszys
        > tko i wszystkich którzy w Boga wierzą i do kościoła chcą i chodzą. Dość.

Przestańcie brać ode mnie pieniądze na Wasz kościół a nikt się nie będzie Was czepiać.
        • bengaszir Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 20:03
          a kto od Ciebie bierze pieniądze? Po co kłamiesz i wypisujesz durne rzeczy. Nie chcesz, nie chodzisz, nie płacisz, ie dajesz datków, nie wierzysz. Twój wybór. Więc ponawiam prośbę żebyś sie od...
          • jamnnik Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 20:24
            bengaszir napisał:

> a kto od Ciebie bierze pieniądze? Po co kłamiesz i wypisujesz durne rzeczy. Nie
            > chcesz, nie chodzisz, nie płacisz, ie dajesz datków, nie wierzysz. Twój wybór
            > . Więc ponawiam prośbę żebyś sie od...

oj, póki co podatki w Polsce są obowiązkowe (dla szarych obywateli) a z nich właśnie KK jest utrzymywany, więc więcej szacunku proszę dla tego który Twój przybytek utrzymuje
      • pedro1984 Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 16:43
        co jest więcej warte dla boga (załóżmy, że istnieje):
        1. świadoma wiara
        2. tresura i bezmyślne klepanie wyuczonych paciorków
        ?
        • tymon99 Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 18:30
          co jest więcej warte dla kierowcy:
          1. przyjemność jazdy
          2. prawo o ruchu drogowym
          ?
          co jest więcej warte dla piłki nożnej:
          1. maestria techniczna zawodników
          2. fair play
          ?

fałszywy dylemat głosisz i pozorną alternatywę przedstawiasz.
      • critto Re: Pierwsza komunia 08.05.11, 22:18
        to raczej Ty się odwal od Gazety Wyborczej! Nikt Ci nie każe jej czytać, czy może się mylę? Redaktor Michnik Cię na rogu ulicy złapał i zmusił do czytania, czy z własnej woli tu wszedłeś?
        Gazeta Wyborcza ma takie samo prawo wypowiadać się o religii, jak księża np. o ateizmie, agnostycyzmie czy ruchach masońskich - nikt im nie odmawia prawa do słów krytyki, choć są one nieudolne i prawie zawsze zmierzają do dyskredytowania tych nurtów. Więc odczep się od innych jeśli sam robisz to samo, rozumiesz?
    • brittany Czarny kapturek 08.05.11, 16:08
      ''Ja czuję bardzo głęboką wiarę i Boga odnajduję wszędzie, tylko jakoś nie w kościele''

Jesli Bog jest ,to kocha wszystkich i tych w Kosciele i tych poza Kosciolem.

Więcej... wyborcza.pl/1,75480,9551986,Pierwsza_komunia.html?as=6&startsz=x#ixzz1LlmpVIEl
    • marne pierwsza komunia 08.05.11, 16:14
      NIE LICZY SIE..BO DZIECKO NIE MOZE SAMOWOLNIE PODEJMOWAC DECYZJI
    • onefoks Czarny kapturek 08.05.11, 16:16
      dyktat papistów -jak można molestować dziecko czy chce chodzić na jakąś tam religje ,jedna rozmowa z matką i koniec.
    • tojamaja Czarny kapturek 08.05.11, 16:16
      Mój syn jest w tym samym wieku co Tosia i także nie idzie do komunii. Także mieszkamy niedaleko Warszawy.Ale w naszym miasteczku nie jesteśmy z tego powodu w żaden sposób inni. Z klasy mojego syna do komunii nie przystępuje jeszcze kilkoro dzieci. Nikt nikogo nie wyśmiewa ani nie przezywa. Ale sama słyszałam, że powinnam puścić dziecko do komunii bo to tradycja. Tylko, że to nie moja tradycja bo ja nie jestem katoliczką. Próbowałam chodzić z synem do kościoła aby przygotował się do komunii ale on sam zdecydował o tym, że rezygnuje. Nie uważam żeby zmuszanie dzieci do czegoś takiego było słuszne.
    • padafas Czarny kapturek 08.05.11, 16:19
      Czas najwyższy wyprowadzic czarne sukmany na ich rezydencje przykościelne to było w lat 60-80 ub w a wszkołach usunąc krzyże
    • lukasz1209 Nikt nie zmusza..... 08.05.11, 16:20
      Nikt nikogo nie zmusza, aby chodził do kościoła na Mszę Św. lub na religię, aby był chrześcijaninem, katolikiem, ale skoro już się decyduje to ze wszystkimi tego konsekwencjami..... Bolesne to, ale prawdziwe......
      • jqu Re: Nikt nie zmusza..... 08.05.11, 17:24
        lukasz1209 napisał:
        > Nikt nikogo nie zmusza, ... aby był chrześcijaninem, katolikiem, ale skoro już się decyduje to ze wszystkimi tego konsekwencjami..... Bolesne to, ale prawdziwe......
        Oj, bolesne, bolesne... Mieć takiego wampirka Dziwisza za przymusowy autorytet, że już nie wspomnę o Ratzingerze i jego edykcie nakazującym ukrywanie przestępstw seksualnych kleru
        (podpisanym zresztą przez naszego Błogosławionego). Bolesne, musieć wierzyć, że prezerwatywa jest bezbożna. I tak dalej, i tak dalej.
    • mitoogorkach Czarny kapturek 08.05.11, 16:20
      Normalny czlowiek nie pyta drugiego o wiare.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka