jarek.jam Jesli wspolfinansowanie 14.04.06, 12:48 to rozumiem, ze osoby placace wieksze skaldki na rzecz NFZ (tzn zarabiajace wiecej) beda musialy doplacac mniej np. USLUGA X kosztuje 1000 ZL Pierwsza osoba placi miesiecznie 500 zlotych na NFZ a druga 100ZL wiec 1wsza bedzie miala musiala doplacic mniej ? Odpowiedz Link Zgłoś
zgodnik1 Religa nabiera "manier" Dorna i Kaczyńskich.. 14.04.06, 12:48 brawo!, doktorku.... Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Do pacjenta000: przeczytaj , mam nadzieje 14.04.06, 12:53 że zrozumiesz . To pst napisany nie przez lekarza a przez ekonomistę , z furum slużba zdrowia. Nie daje linku a wklejam w całości: Człowiek mądry, wykształcony i ambitny nie może być biedny! Nie powinien być biedny!!! Niezależnie od tego, czy jest lekarzem, czy nie. A jak dodatkowo wykonuje odpowiedzialną pracę, to nie ma prawa być biedny w mądrym społeczeństwie!!! Rażąco niska wysokość wynagrodzeń lekarzy i pielęgniarek "opisuje" mentalność i poziom edukacji naszego społeczeństwa (ujawniane w komentarzach). Lekarze są ludźmi wykształconymi i ambitnymi (przeciętny uczeń nie wybiera studiów medycznych, wszyscy o tym wiedzą!). Te cechy powodują, że lekarze nie pracują a tyrają po 300 godzin miesięcznie, aby zarobić na wytykane im domy i samochody, podczas gdy inni te dobra mają, bez wytykania, i za pracę mniej odpowiedzialną i w mniejszym wymiarze godzin (też wszyscy o tym wiedzą). Lekarz, gdyby tylko ograniczył się do wynagrodzenia z jednego etatu, niestety byłby biedakiem!!! ( to pensja pomocnika murarza!!!). To jest nieuczciwe!!! Mądre, obywatelskie społeczeństwo nie powinno takiej struktury wynagradzania akceptować. Wyedukowany obywatel powinien domagać się od państwa dobrej szkoły dla swojego dziecka, dobrej opieki medycznej dla siebie i swojej rodziny (w tym mieści się wynagrodzenie dla personelu medycznego), bezpieczeństwa, itd. Z przytaczanych wypowiedzi można ocenić jak głupi są nasi obywatele! Więc, o co chodzi? Ten spór ma podłoże antropologiczne, w którym ludzie ujawniają swoje najgorsze cechy -zawieść i zazdrość. Bo, czy jest sprawiedliwe, że jednemu człowiekowi natura dała potencjał intelektualny i cechy pozwalające mu wykonywać prestiżowy zawód sumienia? Że człowiek ten jednocześnie może "być" i może "mieć". Czy to nie jest za dużo? To jest niesprawiedliwe! Jak ktoś ma w głowie, to przynajmniej niech ma puste kieszenie! Taka jest mentalność naszego społeczeństwa, niestety! Więc, niech pracują lekarze za niewolnicze pensje, a jak chcą "mieć" to niech tyrają na trzech etatach! Sprawiedliwość musi być! A jak się weźmie pod uwagę, że przez wiele lat zrobiono ludziom przysłowiową wodę z mózgu, to niektóre hasła typu "służba", "powołanie", Przysięga Hipokratesa" padają na podatny grunt i są przytaczane bez zrozumienia i w nieodpowiednim miejscu. (Cóż się dziwić osobie bez wykształcenia, jeśli jeden z najwyższych urzędników w państwie ma skojarzenia jedynej służby w kraju tj. Zasadniczej Służby Wojskowej ze "służbą" zdrowia i chce brać lekarzy w kamasze!!! A to raczej lekarzom ich wynagrodzenia powinny kojarzyć się z ...żołdem). Uważam, że lekarzom należy się podwyżka za ich pracę, podkreślam za pracę o 300%, a nie 30%! Ponieważ jest to środowisko odpowiedzialne, powinno żądać podwyżki do końca roku o 100%, w następnych dwóch latach dochodzenie do uczciwych zarobków. Żądanie 30% świadczy, że lekarze też mają wyprane mózgi (system nad tym pracował wiele lat!). Tym, którzy wymądrzają się na forum podam strukturę społeczeństwa uwarunkowaną genetycznie potencjałem intelektualnym jednostki; albo ma się odpowiednie "pentium" w głowie, albo się go nie ma i pewnych rzeczy w życiu nie przeskoczy się. Świadomość tego powinna pozwolić przynajmniej zachować niektórym pokorę, również w tej dyskusji. Każdy może się przymierzyć... Ok.3-5% populacji to jednostki, dzięki którym odbywa się postęp cywilizacyjny i świat posuwa się do przodu. Są to osoby mające potencjał intelektualny pozwalający im pracować twórczo: wynalazcy, naukowcy, artyści, literaci, pisarze, poeci, filozofowie, etycy itd. Ok.25-30% to osoby posiadające potencjał intelektualny pozwalający im samodzielnie analizować zjawiska zachodzące w otoczeniu, wyciągać wnioski, samodzielnie logicznie myśleć. Obrazowo są to "dyrektorzy" i "kierownicy" w organizacjach społecznych, osoby „zarządzające” lub wykonujące samodzielnie pracę wymagającą logicznego myślenia i wyciągania wniosków np. pilot samolotu, kapitan statku, lekarz itp.Pozostała część społeczeństwa 60-65% to obywatele nie potrafiący samodzielnie myśleć! Posługują się stereotypami, podpowiedziami, zasłyszanymi opiniami, itp., a w życiu wykonują prostą pracę odtwórczą. Do życia społecznego są włączeni m. in. poprzez rodzinę, religię, władze. Od wieków wykorzystywani są przez wszystkie systemy władzy, od faraonów i starożytności, poprzez władze kościelne, totalitaryzmy, po dzień dzisiejszy. Mechanizmem tym jest manipulacja, ponieważ osoby te nie posiadają potencjału intelektualnego do samodzielnego myślenia, muszą mieć podpowiedziane z ambony, mównicy "co dobre, a co złe", muszą mieć "wskazaną drogę" dla zachowania elementarnego porządku w społeczeństwie lub czynienia chaosu w zależności od intencji władzy. Historycznie grupa ta nazywana była "ludem", "klasą robotniczo-chłopską" a ostatnio modnym określeniem jest "moherowa koalicja". Grupa ta nie wnosi nic do rozwoju cywilizacji, ogranicza się do "rozmów o pogodzie". Połowa z tej grupy to biomasa, która najwięcej wytwarza biogazu. Z punktu widzenia ewolucyjnego jest magazynem mało wartościowego materiału genetycznego. Niestety, to jest poza świadomością tych jednostek. Życzę wszystkim dużo zdrowia (aha, na koniec pragnę przekazać dyskutantom "intelektualistom", że lekarz za Przysięgę Hipokratesa nie naleje do baku i nie pośle swoich dzieci na język itd. To taka oczywista prawda. Polecam zapoznać się dla równowagi powyższych opinii z personalizmem amerykańskim). Drodzy obywatele, ci mądrzy i ci głupi, opłaca wam się zadbać o swoich Lekarzy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Do pacjenta000: przeczytaj , mam nadzieje 14.04.06, 13:02 Nie chciało mi się wszystkiego przeczytać, ale nie zgadzam się z pierwszym zdaniem. Człowiek mądry, wykształcony i ambitny może być biedny, jeśli nikt w okolicy nie chce płacić za ambicje, wykształcenie czy inteligencje. Ludzie płacą za to, czego potrzebują. Albo skończymy z tymi socjalistycznymi bzdurami, albo od razu możemy zrobić narodową wyprzedaż i wyjechać. Musimy wrócić do podstwowych praw, których, okazało się, nie sposób oszukać. Podaż, popyt, koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
pat2468 Do pacjenta000 14.04.06, 13:18 Nie plac - czekaj w 3 miesiecznych kolajkach do specjalisty, a przynajmniej 3 lata na wysoko-specjalistyczna procedure medyczna (zabieg, operacje). Moze mi powiesz, jak chciesz mnie zmusic, jako "pacjent"000, abym jako lekarz, byl dla Ciebie mily, zainteresowany Twoimi problemamai okazywał emaptię (coś na kształt współczucia). Nie widzę Twojej choroby, Twoje problemy sa wyimaginowane i wynikają z konfiliktów w pracy, domu. Jak uwazasz inaczej to idź prywanie do specjalisty (płać ekstra), albo czekaj kolejne 3 miesiece na nastepna wizyte - pewnie znow na mnie trafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Do pacjenta000 14.04.06, 13:58 Pan minister Religa zmusi nie tylko ciebie ale wszystkcih lekarzy do wykonywania obwowiazkow. uwazam ze ta ustawa powinna byc wprowadzona juz dawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Do pacjenta000 14.04.06, 14:00 pacjencie ty drogi, ja pracuje ale PRYWATNIE i możesz skorzystać z mojej usługi wydając kasę- proste? Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Do pacjenta000 14.04.06, 14:02 nie skorzystam . nie wydal mi sie pan uczciwy i kompetentny. jak ma pan malo pacjentow to niech pan sie oglosi w ogloszeniu. moze ktos do pana zapuka. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Do pacjenta000 14.04.06, 14:06 Buhahahahahahah Moje kompetencje oceniają pacjenci w realu a nie wirtualny pacjent000 . I wyceniaja na tyle, że płace 40% podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Do pacjenta000 14.04.06, 14:15 ja tez moze ocenic pana kompetencje po pana wypowiedziach. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Do pacjenta000 14.04.06, 14:17 Dyskutujemy o polityce, o systemie a nie o sprawach merytorycznych-medycznych. Nie wiem , kim jest pan/pani z zawodu więc nie oceniam pani/pana kompetencji zawodowych a jedynie pani/pana poglądy Odpowiedz Link Zgłoś
el_nino25 pacjent000 :( 14.04.06, 21:20 pacjent000, Rozumiem, ze faktycznie jestes pacjentem i byc moze kiedys polska medycyna okazala sie bezsilna wobec twoich odchyłów. Może nie trafiłeś jednak do odpowiedniego specjalisty. Niestety zaburzenia psychiczne i manie prześladowcze leczy się na całym świecie z miernym skutkiem :P Zastanów się - może jest jednak w tym też trochę twojej winy. Powinieneś się zgodzić na leczenie zamknięte a efekty byłyby na pewno lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Chcesz podac antyteze, ale wpadasz w polapke.... 14.04.06, 13:23 > Człowiek mądry, wykształcony i ambitny może być biedny, jeśli nikt w > okolicy nie chce płacić za ambicje, wykształcenie czy inteligencje Ooooczywiscie - tylko pokaz mi spoleczenstwo, w ktorym nie ma zapotrzebowania na lekarzy i nauczycieli... > Podaż, popyt, koniec. Jest podaz, jest popyt - tylko recznie sterowana jest placa.... Wiec jest jak jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Chcesz podac antyteze, ale wpadasz w polapke. 14.04.06, 13:47 Właśnie, jest zapotrzebowanie, więc mechanizmy rynkowe ustalą płacę na optymalnym poziomie. Wolna konkurencja wymusza maksymalną jakość produktu (usługi) przy minimalnej cenie. Największy problem to taki, że w tym układzie będą ludzie, których najzwyczajniej w świecie nie będzie stać na opiekę medyczną, czy edukacje. No, ale ostatnich 50 lat dowiodło, że nie ma czegoś takiego jak powszechna równość, a socjalizm trzyma się jeno na Kubie i na Białorusi. Przecież nawet chińczycy z niego zrezygnowali! Jeśli chcemy być jako państwo gospodarczo konkurencyjni, to musimy zrezygnować z pewnych luksusów, przynajmniej na razie. W innym przypadku wszytsko się zawali, a pracodawcami w Polsce będą jedynie niemcy i chińczycy, a przywileje socjalne będą jedną z legend, jak ta smoku Wawelskim... Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Do pacjenta000: przeczytaj , mam nadzieje 14.04.06, 13:46 Doczytalem do konca. Przyznam ze dlugo wytrzymywalem bo takiej sterty i zbieraniny klamstw w jednym dawno nie widzialem. Pana wypowiedz obnaza wlasnie panski intelekt i intelekt podobych panu lekarzy. Obraza pan wszystkie inne grupy spoleczne , uwaza pan sie za boga? tylko dlatego ze skonczyl pan medycyne? Pana zawod jest wyjatkowym tylko w sensie ratowania ludzkiego zycia. Jednak ogolnie nie ma w nim nic wyjatkowego. Gdyby nie bylo informatykow to pan by teraz nie wypisywal bredni, gdyby nie bylo murarzy to mieszkalby pan teraz w szalasie, gdyby nie bylo policjantow to by pan juz nie mial szalasu , gdyby nie bylo rolnikow to by pana jedynym zajeciem byloby szukanie jedzenie, gdyby nie bylo uczciwych ludzi to ziemie opanowaly by takie kreatury jak pan. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak socjalizm czy kapitalizm? 14.04.06, 13:50 w tym pierwszym wszyscy dostawali niby po rowno i gornik zarabial tyle ile nauczyciel akademicki (albo wiece). W tym drugim praca jest takim samym towarem jak kazdy inny. I RYNEK decyduje o jej cenie w przypadku poszczegolnych zawodow. A jezeli panstwo sie bedzie wpieprzalo w ten system probujac place regulowac przepisami, to bedzie tak jak jest. Ze ty czekasz miesiac na wizyte u specjalisty a ja ide do prywatnej kliniki (abonament oplaca moja firma) i bez kolejki jestem obslugiwany przez wypoczetego, zadowolonego i usmiechnietego lekarza, ktory zarabia grubo powyzej sredniej krajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
silezius.monachijski leppero-kaczyzm 14.04.06, 14:06 > a ja ide do prywatnej kliniki (abonament oplaca moja firma) i bez kolejki jest > em obslugiwany przez wypoczetego, zadowolonego i usmiechnietego lekarza, ktory > zarabia grubo powyzej sredniej krajowej. to wygodne w lżejszych sprawach, ale gdy trafi się coś poważniejszego, zostaniesz (zazwyczaj) szybko i dobrze zdiagnozowany i... wysłany do państwowej kliniki. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: leppero-kaczyzm 14.04.06, 14:09 bo ta "państwowa" klinika dostaje od firmy ubezpieczeniowej dodatkową kase za szybkie wyleczenie cennego dla swej macierzystej firmy pracownika. Pracuje w tym systemie , więc wiem jak to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: leppero-kaczyzm 14.04.06, 14:09 > to wygodne w lżejszych sprawach, ale gdy trafi się coś poważniejszego, > zostaniesz (zazwyczaj) szybko i dobrze zdiagnozowany i... wysłany do państwowej > kliniki. to sie zaczyna juz zmieniac. A szlag ten system trafi juz zupelnie, jak bede mogl zrezygnowac z panstwowego ubezp. zdrowotnego na rzecz prywatnego. Skonczy sie mit i ludzenie ludzi tym, ze biedny bedzie mial taka sama obsluge jak bogaty. Nie bedzie mial i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Do pacjenta000: przeczytaj , mam nadzieje 14.04.06, 14:15 No prosze pacjent000=dziecko komuny, homo sovieticus. Ja mogę pracować jako murarz ale murarz nie stanie przy stole operacyjnym ani nie oceni pod mikroskopem czy próbka tkanki pobrana od pacjenta000 to nowotwór złośliwy czy łagodny, większość medyków może pracowac na roli , prowadzić gosodarstwo rolne (wiedz pacjencie, że ja np. traktor prowadzic umiem, dziadek miał duże gospodarstwo) ale rolnik nie zajrzy ci pacjencie000 do kiszki stolcowej czy tam rak nie rośnie. natomiast ja nie umiem prowadzić samolotu, znam paru pilotów, wiem ile musieli włożyć wysiłku żeby móc siedzieć sobie wygodnie w kokpicie, naciskać guziczki a zaprogramowanu przez informatyka samolot nawet sam wyląduje. I akceptuję to ,że ich pensja podstawowa jest 2,5x wyższa niż średnia krajowa. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Do pacjenta000: przeczytaj , mam nadzieje 14.04.06, 14:17 nie wydaje mi sie aby umial pan jezdzic traktorem a tym bardziej schylac sie po ziemniaki. mysle ze schylac moglby sie pan tylko po pieniadze ale niestety one nie rosna na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Do pacjenta000: przeczytaj , mam nadzieje 14.04.06, 14:19 Boshe, ja w życiu wykonywałem więcej chyba prac niż pan. Bo szanuje innych ludzi , nie akceptując ich poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Do pacjenta000: przeczytaj , mam nadzieje 14.04.06, 14:22 ja tez staram sie szanowac ludzi ale nei akceptowac pogladow. ale neich pan powie czy szanuje pan terrorystow tcyh co porwali samoloty i zniszczyli WTC? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Z calym szacunkiem.... 14.04.06, 14:23 Chce Ci sie kopac z tym "koniem"? :) Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 13:12 coraz bardziej zastanawiam się do czzego służą fora . Bo tak mi się wydaje że tego oprócz nas nikt nie czyta a na pewno nie politycy a mam wątpliwości czy czytają to dziennikarze GW. Przecierz tutaj są gotowe artykułu. A na pewno nie czytają tego żadne CEBOS-y czy inne agencje ponieważ naszewypoowiedzi nie są wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 13:49 To miejsce służące dyskusji i rozmowie. Skąd założenie, że Forum ma służyć czemu- lub komukolwiek innemu? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski1 Dziwie sie, ze Religa tak dlugo czekal 14.04.06, 13:24 Rozumiem, ze lekarze chca wiecej pieniedzy. Kazdy chce. Ale: ksztalcili sie lata cale na koszt panstwa (przeciez to panstwo utrzymuje fakultety medyczne czy tez akademie medyczne; to tez kosztuje, i o tym lekarze powinni pamietac). Widac, ze Religa ma dobra wole, i chce im pomoc. Reszta zalezy od mozliwosci finansowych budzetu. Cos w koncu udalo im sie wywalczyc. I dobrze. Nie powinni jednak przesadzac z tymi zadaniami, a przede wszytskim powinni pamietac o przysiedze Hipokratesa. Na Zachodzie panstwo by juz wczesniej zareagowalo na takie zachowanie. Uwazam, ze kto jak kto, ale lekarze powinni miec swiadomosc tego, ze ich zawod wiaze sie z b. wielka odpowiedzialnoscia. Powinni jednak domagac sie w sposob bardziej odpowiedzialny wyzszych plac dla siebie. Tym bardziej, ze spora grupalekarzy bardzo dobrze zarabia. To napewno nie jest najbiedniejsza grupa spoleczna w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Dziwie sie, ze Religa tak dlugo czekal 14.04.06, 13:39 żeby nie było wątpliwości: jestem lekarzem i zarabiam , jak na polskie warunki, bardzo dobrze. Flaki mi się wywreacają jak taki jesden z drugim pisze,że " ksztalcili sie > lata cale na koszt panstwa (przeciez to panstwo utrzymuje fakultety medyczne > czy tez akademie medyczne; to tez kosztuje, i o tym lekarze powinni pamietac" Na koszt państwa????? przez pierwsze lata pracy zap... za połowe tego co dostawał sąsiad emeryt górniczy w wieku 40 lat (licząc w mojej pensji 12 dyżurów miesięcznie). Odrobiłem z nawiązką te "społeczne" nakłady. >Na Zachodzie panstwo by juz wczesniej zareagowalo na > takie zachowanie. We Francji na strajkujących lekarzy państwo nie wysyłało CRS, kanclerz Niemiec ani premier nie grozili strajkującym "wzięciem w kamasz" czy "zmianami w prawie". Tylko Religa się szmaci grożąc. Bo trzeba ostatni relikt komuny utrzymać: pozornie bezpłatny, swobodny dostęp do lekarza , który zmusza medyków do pracy na 2 etatch, dyzurowania po klikanaście raz w miesiącu i powoduje,że stają sie podatni na łapówki. jakoś "państwo" żeby ukrócić łapownictwo w sądach podwyższyło zarobki prokuratorów i sędziów ale medycy mają żyć etyką. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Dziwie sie, ze Religa tak dlugo czekal 14.04.06, 14:04 prosze pana ale kto was przymusza do tej meczacej pracy? przeciez trzeba jasno powiedziec na tym forum ze robicie to dobrowolnie poniewaz cchecie wiecej miec pieniedzy. musi pan wiedziec ze wiekoszosc grup zawodowych nie ma mozliwosci pracowania na 2 czy 3 etatach. powinien pan skakac do gory z radosci. Odpowiedz Link Zgłoś
pat2468 Re: Dziwie sie, ze Religa tak dlugo czekal 14.04.06, 13:53 Slusznie tylko zgodnie z wytycznymi: W przysiedze Hipokratesa jest napisane - ... nie bedziesz leczyc za darmo ... A Ochrona Zdrowia juz od ok.10 lat w oficjalnych dokumnetach nie jest zadna Sluzba, bo wtedy musialaby miec inne uposazenia... Jaka jest mozliwosc wymuszania instrumentami ustawowymi (poza zastraszaniem i haslami do pracy Rodacy) jakiegos obowiazku pelnienia sluzby - ja pracuje, żadam za to zapłaty. W związaku z sytuacją na rynku pracy tak pracuję jak mi płacą... Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Dziwie sie, ze Religa tak dlugo czekal 14.04.06, 14:02 nalezy pamietac ze kazdy zwiazek zawodowy protestuje w taki sposob na jaki pozwala na to jego kultura, obyczaja i przyzwoitosc. tacy inteligentni ludzie a tacy pazerni. posmiechowisko na cala polske. ccha zaraniac tak jak we francji i europie zachodniej a sa w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
pat2468 Re: Dziwie sie, ze Religa tak dlugo czekal 14.04.06, 14:08 Slusznie - jestesmy w Polsce - inteligentli ludzie nie powinni stosowac takich metod przymusu jak strajk. Trzeba wyrwac pare plyt chodnikowych pod Rada Minstrów. JAJAMI w nich! Po trzech dniach zadymy zgodza sie... Lekarz - zeby nie bylo watpliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Dziwie sie, ze Religa tak dlugo czekal 14.04.06, 14:18 uwazajcie bo jeszcze zbojkotujemy was i jako pacjenci sami wyslemy was za granice tam strajkowac poniewaz robi sie to juz dla nas uciazliwe i mamy troche dosc waszych ciaglych awantur. nie bedziemy do was chodzic i nie bedziecie miec pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski1 Moze sprywatyzowac szpitale? 14.04.06, 14:10 Zroniono to w Niemczech: duzo wiecej pracy dla lekarzy, zas skonczyly sie dodatkowe "kokosy", czyli darmowe wykorzy´stywanie sprzetu medycznego w szpitalach dla obslugi "swoich" prywatnych pacjentow. Poprawilo to kondycje finansowa szpitali, lekarze swoje i tak zarabiaja, zas skonczyl sie nieprzejrzysty i koruptogenny system. Istnieje tez inny problem (znam go z autopsji): moi rodzice, w podeszlym wieku, byli czasami zmuszani do wezwania lekarza do domu. Lekarka -bardzo mila i sympatyczna osoba - oczywiscie przyjezdzala, w ramach wizyt, ktore naleza do jej obowiazkow, jako lekarki w przychodni. Za kazdym razem mama wreczala jej a to 30, a to 50 PLN. Podejrzewam, ze mama nie byla jedyna osoba, ktora to robila. A to sa przeciez "lewe" pieniedze: z nich nie placi sie podatku, ich sie nie rozlicza, zas oficjhalnie lekarka zarabia przecietnie. W ciagu 5 lat kupila sobie dom i nowy samochod. Nie, zebym zazdroscil. Ale: jezeli juz mowimy o calej prawdzie, to pomowmy tez i o tym. Po co zaklamywac rzeczywistosc? Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaur47 Re: Dziwie sie, ze Religa tak dlugo czekal 14.04.06, 14:22 Szanowny sileziusie , Mam wrażenie, że tej Przysięgi Hipokratesa nokt nie czytał . Oto cytat przedostatniego akapitu Przysięgi Hipokratesa, w tłumaczeniu bodajże p. Jana Parandowskiego: „..a gdy powinności swe wobec ludzi chorych będziesz wyykonywał z poświęceniem i starannością - będziesz wiódł życie opływające w dostatek”. Nie ma tam nic o służbie!! Pozdrowienia Dinozaur ( z Bavariaring ) Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski1 Re: Dziwie sie, ze Religa tak dlugo czekal 14.04.06, 14:53 ale nie ma tam tez nic o kosztownym ksztalceniu na koszt panstwa, czyli podatnikow. Jak sie kredyt zaciagnelo, to trzeba go jakos splacac dinozaur47 napisał: > > Szanowny sileziusie , > > Mam wrażenie, że tej Przysięgi Hipokratesa nokt nie czytał . > > Oto cytat przedostatniego akapitu Przysięgi Hipokratesa, w tłumaczeniu bodajże > p. Jana Parandowskiego: „..a gdy powinności swe wobec ludzi chorych będzi > esz > wyykonywał z poświęceniem i starannością - będziesz wiódł życie opływające w > dostatek”. Nie ma tam nic o służbie!! > > Pozdrowienia Dinozaur ( z Bavariaring ) Odpowiedz Link Zgłoś
apoplaws Idac tym tropem 14.04.06, 14:29 powinno sie wymusic na kazdym studiujacym podjecie pracy w zawodzie, zakazac mu wyjazdu z kraju chyba ze splaci swoje studia, i na koniec odmowic prawa do strajku. Nie widze powodow zreszta aby ograniczac sie do lekarzy, przeciez z publicznych pieniedzy placi sie za edukacje wiekszosci taka edukacje pobierajacych. Sposob rozumowania panskiego jest rodem z totalitarnej dyktatury (argumentacja przeciw lekarzom godna Trybuny Ludu). Jak zreszta duza czesc jesli nie wiekszosc pochodzacych z kregow PiS pomyslow, argumentow itd. W zasadzie wiec, jak widac, lepiej uczynic system uczciwszym, wprowadzic odplatne ksztalcenie i odplatne uslugi medyczne. Czyli jednak liberalizm -bo uczciwszy - zamiast "solidaryzmu" za ktorym, w wydaniu PiS, czai sie terror panstwowy. Jego ideolodzy sa zreszta czesto, jak dowodzi akurat przedstawiony argument z ust czlowieka, ktory owego dlugu darmowej edukacji wobec spoleczenstwa polskiego zdaje sie nie splaca, co najmniej moralnie dwuznaczni. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski1 Re: Idac tym tropem 14.04.06, 14:55 oj, splaca, splaca: m.in dofinsawujac rodzine, takze w kwestii dodatkowych "honorariow" dla lekarzy, ktorzy - ponoc - "lecza za darmo" apoplaws napisał: > powinno sie wymusic na kazdym studiujacym podjecie pracy w zawodzie, zakazac mu > > wyjazdu z kraju chyba ze splaci swoje studia, i na koniec odmowic prawa do > strajku. Nie widze powodow zreszta aby ograniczac sie do lekarzy, przeciez z > publicznych pieniedzy placi sie za edukacje wiekszosci taka edukacje > pobierajacych. > Sposob rozumowania panskiego jest rodem z totalitarnej dyktatury (argumentacja > przeciw lekarzom godna Trybuny Ludu). Jak zreszta duza czesc jesli nie > wiekszosc pochodzacych z kregow PiS pomyslow, argumentow itd. > W zasadzie wiec, jak widac, lepiej uczynic system uczciwszym, wprowadzic > odplatne ksztalcenie i odplatne uslugi medyczne. Czyli jednak liberalizm -bo > uczciwszy - zamiast "solidaryzmu" za ktorym, w wydaniu PiS, czai sie terror > panstwowy. > Jego ideolodzy sa zreszta czesto, jak dowodzi akurat przedstawiony argument z > ust czlowieka, ktory owego dlugu darmowej edukacji wobec spoleczenstwa > polskiego zdaje sie nie splaca, co najmniej moralnie dwuznaczni. Odpowiedz Link Zgłoś
apoplaws Re: Idac tym tropem 14.04.06, 19:53 Oj cieniutkie to tlumaczenie, ale coz, czego moznaby wymagac - milosc jest slepa i nie rzadzi sie rozumem. Nawet jezeli to milosc do partii. Ale jedna rzecz mi sie podoba: Ponownie podazajac tropem pana wypowiedzi, wspiera pan uklady korupcyjne swoimi pieniedzmi ? Podwojna moralnosc, czy tylko wybor mniejszego zla (bo rodzina etc.). Jesli to drugie, to ci co te lapowki biora moze tez wybieraja mniejsze zlo (bo rodzina etc.)?. Czyzby jak zawsze - moralisci jak drogowskazy, ktore przeciez nie ida droga ktora wskazuja ? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski1 Re: Idac tym tropem 14.04.06, 20:36 zaden wybor mniejszego zla, tylko zwyczajna koniecznosc; a jaka jest alternatywa? pozwolic na to, zeby rodzina nie mogla sie leczyc, bo ja - po 17 latach od okraglego stolu - nie stac na leczenie? moj wybor i moja odpowiedzialnosc apoplaws napisał: > Oj cieniutkie to tlumaczenie, ale coz, czego moznaby wymagac - milosc jest > slepa i nie rzadzi sie rozumem. Nawet jezeli to milosc do partii. > Ale jedna rzecz mi sie podoba: > Ponownie podazajac tropem pana wypowiedzi, wspiera pan uklady korupcyjne swoimi > > pieniedzmi ? Podwojna moralnosc, czy tylko wybor mniejszego zla (bo rodzina > etc.). Jesli to drugie, to ci co te lapowki biora moze tez wybieraja mniejsze > zlo (bo rodzina etc.)?. > Czyzby jak zawsze - moralisci jak drogowskazy, ktore przeciez nie ida droga > ktora wskazuja ? > Odpowiedz Link Zgłoś
apoplaws Re: Idac tym tropem 19.04.06, 01:05 A wlasnie do tego zmierzam. Pewnie nie zadna tam opodatkowana zgodnie z prawem darowizna, tylko wszystko na lewo. Poza tym, lepiej dac w lape lekarzowi finansowanemu z NFZ niz normalnie zaplacic prywatnemu. I w koncu - oni (lekarze) tez musza dbac o swoje rodziny - a jak nie stac ich na pewne rzeczy ida na skroty -mniejsze zlo, lub jak pan to ujmuje - koniecznosc. I w koncu przynajmniej czesciowo w postaci podatkow posrednich te pieniadze rowniez skarb panstwa zasilaja. Wiec lepiej sie odsluza panstwu niz pan. Odpowiedz Link Zgłoś
premier_pacynka Jak widac punkt widzenia zalezy od punktu siedzeni 14.04.06, 13:36 a pan Religa jak widac tez za stolki sie sprzedal Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 13:38 Rozumiem ,ze bedziemy pierwsza nacja nowych niewolnikow w Polsce.. Kto zostanie Spartakusem? Odpowiedz Link Zgłoś
szwedka2 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 13:59 Lekarze!!!! Nie marnujcie sił na forum, bo i tak nikt nie zrozumie ,że ,żeby godnie żyć i zarobić 2 tys zł!!!!!!trzeba na 3 etatach pracować,nie wiedzą,że pensja lekarska w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym to 790 zł. Oni nie są w stanie tego pojąć. PAKUJMY SIĘ I WYJEDŹMY Z TEGO CHOREGO PAŃSTWA Szkoda czasu i nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 14:07 nalezy jeszcze pokreslic na znawcow konstytucji ktorzy sie wypowiadaja na tym forum ze jest zapis ktory mowi o tym ze leczenie jest za darmo. to jest w konstytucji zagwarantowane. natomiast w praktyce lekarze maja placone pieniadze nie dosc ze z budzety to jeszcze od pacjentow. tak byc nnie moze. Odpowiedz Link Zgłoś
jozica Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 14:16 Ale nie jest w konstutucji napisane, ze praca ma byc za darmo, prawda wysokiej klasy fachowcu we wszystkich dziedzinach? Wiec my sobie wyjeżdżamy dziwiąc się, ze tak długo się człowiek zastanawiał i majac już w poważaniu takich swirów jak ty. Trzeba sie było uczyć, teraz byłaby mniejsza frustracja i nienawiść do świata, no i lepsze zarobki. A ty w efekcie ze swoją konstytucja nie doczekasz się wizyty w POZecie wcześniej niż za kilka tygodni, a jesli juz, to bedziesz miał farta jeśli bedziesz 30stym pacjentem jednego lekarza, bo moze jeszcze bedzie widział na oczy. I w efekcie bedziesz bulic za kazda wizytę w prywatnej słuzbie zdrowia, która bedzie cie miała w d... jezli nie zapłacisz. A.. abonament na miesiąc to 350 zł, rodzinny 700. Bez abonamentu wizyta w warszawskiej lecznicy 120 zł. powodzenia. pacjent000 napisał: > nalezy jeszcze pokreslic na znawcow konstytucji ktorzy sie wypowiadaja na tym > forum ze jest zapis ktory mowi o tym ze leczenie jest za darmo. to jest w > konstytucji zagwarantowane. natomiast w praktyce lekarze maja placone pieniadze > > nie dosc ze z budzety to jeszcze od pacjentow. tak byc nnie moze. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 14:21 nikt nie zmusza was do darmowej pracy. macie wybor. nie rozumie po co wogole sa strajki? nie podoba sie wam to zwolnijcie sie z pracy. takie jalowe dyskusje nie maja sensu. to tylko moze sluzyc temu ze cchecie okrasc budzet. Odpowiedz Link Zgłoś
piotreq Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 14:21 taa... bo lekarz to powinien najlepiej za darmo pracować, bo przecież przysięga hipokratesa itd. ;-) czy ludzie wreszcie nie zrozumieją że lekarz ma takie samo prawo jak górnik czy kolejarz zastrajkować. a to że skutki takiego strajku mogą być fatalne powinno zmuszać rządzacych by im zapobiegali odpowiednio opłacając ten zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 zarzadajcie 100000% podwyzek 14.04.06, 14:24 apeluje do lekarzy aby ze wzgledu na zla sytuacje materialna zarzadali 100000% podwyzek od 1 maja! 300% to przeciez kpina i kropla w morzu :) smieszni jestescie. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: zarzadajcie 100000% podwyzek 14.04.06, 14:28 prawda o "biedakach" jest w tym linku: www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_060407/kraj_a_3-1.F.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
tbinisz Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 14:32 jeśli ktoś się jeszcze wahał, to od dzisiaj ma tych wątpliwości jeszcze mniej: wyjeżdżamy! nie będzie nas kolejny minister straszył! w UK konsultant ma na rękę powyżej 4000 funtów, beznzyna 90 pensów/litr, a dom z 3 łazienkami wynajmuje się za 800 funtów; co nas tu jeszcze trzyma poza przyzwyczajeniem? pappapapapa leczcie się sami pyskacze z forów internetowych Odpowiedz Link Zgłoś
silezius.monachijski z forów internetowych - to elita pyskaczy :) 14.04.06, 14:34 przynajmniej potrafią włączyć komputer. Większości elit moherowych i do tego daleko. Za to w przychodni na korytarzu można posłuchać o "onych", Balcerowiczu itd. - początkowo mnie to bawiło ale teraz przeniosłem się do prywatnej przychodni. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 zarzadajcie 10000000% podwyzek 14.04.06, 14:34 Lekarz z powolania do pieniedzy napisal : "jeśli ktoś się jeszcze wahał, to od dzisiaj ma tych wątpliwości jeszcze mniej: wyjeżdżamy! nie będzie nas kolejny minister straszył! w UK konsultant ma na rękę powyżej 4000 funtów, beznzyna 90 pensów/litr, a dom z 3 łazienkami wynajmuje się za 800 funtów; co nas tu jeszcze trzyma poza przyzwyczajeniem? pappapapapa leczcie się sami pyskacze z forów internetowych" dom z 3 lazienkacmi :) no wyszlo szydlo z worka . panie ministrze panie prezydnecie melduje wykonanie zadanie - darmozjady oglosily ze wyjezdzaja. ale tylko oglosily bo i tak zostana. nigdzie tak nie nakradna jak w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
silezius.monachijski aspiracje na miarę PRL - meblościanka, 14.04.06, 14:37 mały fiat - to w IV RP wielki świat Szanowny pacjencie000, proszę zakończyć działalność, bo za dużo przed kompem to niezdrowo, a z finansami NFZ krucho! Religa - to człowiek po prostu chory... Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: aspiracje na miarę PRL - meblościanka, 14.04.06, 14:41 www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_060407/kraj_a_3-1.F.jpg popieram wasze strajki ale tylko jesli zarzadacie 1000000% podwyzek od 1 maja inaczej was nie popre bo uwazam ze 300% podwyzej nie poprawi waszej trudnej sytuacji materialnej. Odpowiedz Link Zgłoś
iaass pełna odpowiedzialność lekarzy 14.04.06, 14:36 Jestem za podwyżkami dla lekarzy, niech dostaną nawet 300% podwyżki ale może w zamian niech zaczną brać choć 100% odpowiedzialności za pracę, za którą dostają wynagrodzenie. Ich pensje nie są wynagrodzeniem za podpisywanie listy obecności i wystawianie recept tylko za RZETELNĄ i PROFESJONALNĄ PRACĘ. Niestety wszyscy doskonale wiemy jak wygląda rzeczywistość..... Dlaczego od dnia wejścia Polski do Unii lekarze, pielęgniarki i cały "biały personel" straszy nas wyjazdem na zachód i pozbawieniem podstawowej opieki lekarskiej i jeszcze do tej pory nie wyjechali? Przecież w krajach "starej Unii" ich wynagrodzenia byłby wielokrotnie wyższe. A może również dlatego, że tam trzeba brać 100% odpowiedzialność za własne błędy i niedouczenie, nie do pomyślenia jest WYMUSZANIE łapówek za jakiekolwiek kiwniecie palcem przez ten nieskazitelny "biały personel" w szpitalu i wiele innych patologii. I przepraszam cały personel służby zdrowia, który w sposób rzetelny i sumienny wykonuje swoją pracę Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: pełna odpowiedzialność lekarzy 14.04.06, 15:10 Jak nie wyjechali, jak wyjechali. Braki w niekórych specjalnościach już są widoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: pełna odpowiedzialność lekarzy 14.04.06, 15:25 w jakich specjalnosciach ? konkretnie prosze. prosze pdoac jakies dane z urzedu. moje dane mowia o tym ze jest bezrobocie wsrod lekarzy. brakuje szpitalów. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak aronek, skoncz szkole :D 14.04.06, 16:27 > urzedu. moje dane mowia o tym ze jest bezrobocie wsrod lekarzy. brakuje > szpitalów. jest bezrobocie wsrod lekarzy? W wysokosci... jakiej? :D Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: aronek, skoncz szkole :D 14.04.06, 17:03 Sytuacja jest dramatyczna - twierdzi dr Bogdan Borucki, dyrektor Szpitala Wojewódzkiego w Gdańsku. - Jeśli nie zmieni się polityka kasy chorych, będę musiał ratować szpital. A to oznacza zwalnianie pracowników. W Szpitalu Wojewódzkim pracuje 1100 osób. Trudno mówić o przerostach zatrudnienia. Jednak proponowany (a jeszcze niepodpisany przez szpital) kontrakt z Kasą chorych zakłada limitowanie świadczeń. - Limity to dłuższe kolejki i zaproszenie do korupcji - twierdzi dr Borucki. - Chorzy będą za wszelką cenę szukali ,dojść". Już teraz w szpitalu mówi się o zwolnieniu ok. 50 pracowników. W równie minorowym nastroju wypowiada się dr Krzysztof Wójcikiewicz, zastępca dyrektora szpitala na Zaspie - także bez kontraktu z PRKCh. - Sytuacja wymusi trudne decyzje - twierdzi dr Wójcikiewicz. - Do tej pory obniżaliśmy zatrudnienie nie przyjmując do pracy następców emerytów. Nie wiemy, co będzie dalej. Trwają też zwolnienia w klinikach AMG. Do końca ub. roku z pracy odeszło 340 osób (większość na emerytury). - Wśród bezrobotnych lekarzy mamy 4 pediatrów, jednego stomatologa, reszta to absolwenci bez specjalizacji - wylicza Krystyna Kubiak, kierownik działu poszukiwania pracy PUP w Gdańsku. - Z kolei 27 pielęgniarek poprzez ponadpięcioletnią przerwę utraciło prawo samodzielnego wykonywania zawodu, a to się wiąże z pracą pod nadzorem. Część pielęgniarek ma małe dzieci i nie może pracować w systemie 12 na 24 godziny. Inne panie wcześniej były zatrudnione w przychodniach (a tu nie mamy ofert pracy) i nie mają doświadczenia klinicznego. W Gdańsku nie ma pracy dla lekarzy. Sopockie sanatorium Leśnik szuka rehabilitanta, pięć ofert przyszło z Miastka, Starogardu i Słupska. Na pielęgniarki czeka 14 ofert (dom pomocy społecznej, sanatorium, Polmed, szpital przeciwgruźliczy). Dwie osoby mogą wyjechać do Włoch i Niemiec - ale tu niezbędna jest znajomość języków. Odpowiedz Link Zgłoś
polf Lekarze !!! 14.04.06, 14:39 Nie komentujcie koledzy wypowiedzi ktore pojawiaja sie na tym forum. Poziom ich swiadczy o totalnym zubozeniu umoslowym mowcow. Niech sobie krzycza. My robmy swoje. Jak sie komus nie podoba placenie za leczenie niech sie nie leczy. Czas zmienic mentalnosc tego glupiego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 apel do pacjentow! 14.04.06, 14:43 ZBOJKOTUJMY STRAJKI LEKARZY! zarabiaja jak w europie zachodniej a przeciez zyjemy w polsce. www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_060407/kraj_a_3-1.F.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
silezius.monachijski nie chorujmy czy umierajmy? 14.04.06, 14:46 > ZBOJKOTUJMY STRAJKI LEKARZY Popierajcie PiS+Samoobronę czynem Umierajcie przed terminem! Ale to już było! Deja vu - PRL reaktywacja. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 zarzadajcie 1000000% podwyzek od 1 maja! 14.04.06, 14:48 www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_060407/kraj_a_3-1.F.jpg i co zaden z krzykaczy na forum nie odniesie sie do tych 900zl zarobkow? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak ja sie odnosze :D 14.04.06, 15:07 kolumna dla publicznego szpitala: 1. etat: 7h x 20 (dni robocze) = 140h za 1600 2. dodatkowy etat: 15h x 4 (tygodnie) = 45h 3. dyzury: 10 x 24h = 240h 2. + 3. za 3000 PLN Razem: 425h za 4600 zlotych. To sa TRZY ETATY oplacane po 10zl/h czyli mniej, niz stawka dla sekretarki (10-15 w KRK, 15-25 w W-wie). I przepracowane srednio 14h dziennie, lacznie z sobotami, niedzielami i swietami. TO JEST PENSJA 1400 za etat! Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: ja sie odnosze :D 14.04.06, 15:26 Etap publiczny: 140 h/ miesiac za 1600zl netto + 60h /miesiac + 10 dyzurów 3000zl netto Razem : 200h/ miesiac + 10 dyzurow za 4600zl netto Przecietny pracownik pracuje 8h/ dzien co daje 200h/miesiac za srednia krajowa 1500zl Etat niepubliczny: 200h/miesiac za 4000zl netto + dyzury za 1500zl netto Razem : 200h/miesiac + 8dyzurow za 5500zl netto Przecietny pracownik nie ma prawa do pracy na takich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
lealuc Re: ja sie odnosze :D 14.04.06, 15:31 Ja chętnie wyślę do owej gazety mój odcinek z płac. Odpowiedz Link Zgłoś
fanhas Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 14:48 Wstyd Panie Profesorze! Groźby spowodują tylko eskalację protestów.Ci bardziej umiarkowani,choć tak samo nędznie wynagradzani lekarze poczuli się przez pana obrażeni.Nie ulękliśmy się Dorna, nie będziemy się bać Pana. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 zarzadajcie 10000000% podwyzek od 1 maja! 14.04.06, 14:49 www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_060407/kraj_a_3-1.F.jpg lekarze juz teraz zarabiaja po 6 tys zl WSTYD I HANBA! Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: zarzadajcie 10000000% podwyzek od 1 maja! 14.04.06, 14:50 jezeli pomnozy sie 6 tys zl x 3 (300%) to mamy niezla sumke 18 tys zl :) Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Minister Religia zastosuje prawo kanoniczne 14.04.06, 14:52 Lekarze jako grupa zawodowa która pełni misję, będzie leczyć za Bóg zapłać. Za każdego wyleczonego w szpitalnej kapliczce za pomocą modłów otrzymają określoną liczbę bógzapłaćków. Potem wymienią te bózapłaćki u szpitalnego kapłana na wieczną szczęśliwość w życiu pozagrobowym. A te ateistyczne kanalie w białych kitlach, jak chcą zarabiać pieniądze to niech wyjadą do tej pogańskiej zachodniej europy. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Minister Religia zastosuje prawo kanoniczne 14.04.06, 14:59 nie nie nie! my jako pacjenci zobowiazujemy sie doplacac do waszych kieszeniu juz nie w formi lapowek ale calkie legalnie. za wstep do szpitala 5 zl za krotka rozmowe z pielegniarka 2zl za dluga rozmowe z pielegniarka przekraczajaca 10minut 5zl za krotka romozw z lekarzem 5zl za dluga rozmowe z lekarzem przekraczajaca 10minut 20zl za mozliwosc skorzystania z toalety 1zl za mozliwosc skorzystania z krzesla w poczekalni(za 1h) 1zl za wizyte 10-50zl za pierwsze otworzenie drzwi od gabinetu przez lekarza 2zl nalicznie sekudnowe czasu trwaniia wizyty juz od pierwszej sekundy za kazda sekunde 10 groszy ponadto apeluje do rzadu aby wprowadzil podwyzki z budzetu dla lekarzy w wysokosci 100000% obecnych zarobkow Odpowiedz Link Zgłoś
theladyofthehousespeaking Lekarze - klasa niewolnicza IV RP 14.04.06, 14:56 Miał pecha kto wykształcił się na medyka. Teraz, jak starozytny niewolnik, do końca życia będzie musiał służyć Państwu Kaczora, na warunkach finansowych jakie mu IV RP da lub może i nie. Innymi słowy - jeżeli tak ma wyglądać IV RP to jest to twór obrzydliwy i pokraczny. Państwo oparte na przymusie, zastraszaniu obywateli, karaniu, rozkazywaniu i zmuszaniu ludzi dotychczas wolnych do pracy na zasadach niewolniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Lekarze - klasa niewolnicza IV RP 14.04.06, 15:01 nikt was nie starzy moje sloneczka. przeciez beda podwyzki - 1000000% wiecej niz do tej pory mieliscie. no nie placzcie juz wiecej bo i ja zaczne plakac nad moimi kochanymi biednymi i niestrudzonymi lekarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
theladyofthehousespeaking Re: Lekarze - klasa niewolnicza IV RP 14.04.06, 15:33 Kpij głupio, kpij. Co dziesiąty lekarz opuścił już ten kraj mlekiem i miodem płynący. Aby po latach nauki, rycia w ksiązkach i kształecenia się zarobić na godne życie dla siebie i swoich rodzin pojechali za chlebem leczyć Niemców, Anglików, Norwegów... Jak nie będzie komu leczyć Ciebie może zrozumiesz, że z ludzi kpić nie wolno. Chyba, że korzystasz z rządowych klinik i to kto będzie leczyć Polaków g...no Cię obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Lekarze - klasa niewolnicza IV RP 14.04.06, 15:43 mroweczko ale po co te nerwy , przeciez obiecalem ze bedziecie zarabiac 100000% wiecej niz dotyczach. no juz dobrze nie placzcie. nastepnym razem powie sie pacjentom zeby dawali wam grubsze koperty. pozwoli sie wam tez miec przerwe obiadowa - 2 h? moze byc? zrobicie wtedy zakupki odprezycie sie. no nie gniewajcie sie juz na nas biednych i zlych pacjentow. Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: Lekarze - klasa niewolnicza IV RP 15.04.06, 02:06 theladyofthehousespeaking napisał: > ludzi kpić nie wolno. Chyba, że korzystasz z rządowych klinik i to kto będzie > leczyć Polaków g...no Cię obchodzi. Mocno podejrzewam, że tak właśnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
aneste Re: Lekarze - klasa niewolnicza IV RP 14.04.06, 15:38 Dadza nam te 300% na pewno i dadza wiecej.A jak nie to sami sobie z kieszenie pacjentow wezmiemy-zreszta w potrzebie sami przyniosa. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Lekarze - klasa niewolnicza IV RP 14.04.06, 15:56 ja wam przyniose pavulon :) Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Lekarze - klasa niewolnicza IV RP 14.04.06, 15:56 i viagre dla tych co by chcieli podrywac lepiej pielegniarki ale nie potrafia. Odpowiedz Link Zgłoś
sob25 do pacjent000 14.04.06, 15:33 Niesamowite.Wiesz wszystko o wszystkim.Ile kto zarabia, ile pracuje, ile bierze w łape i gdzie spedza wakacje.Jak ty to robisz?Moze powinienes poinformowac kogo trzeba co sie dzieje w tym bagnie;]Niestety obawiam sie ze dyskusja z tobą na jakikolwiek temat nie ma sensu.Szkoda.... Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: do pacjent000 14.04.06, 15:57 Kazdy wie co sie dzieje w ym bagnie ni ema kogo i po co informowac. Odpowiedz Link Zgłoś
drozdp Dwie sprawy 14.04.06, 15:50 1.Pan Religa jest jednym z najbogatszych ministrów, więc bogaty biednego nie zrozumie. 2.Pan Religa zapomniał, że po to Solidarność obalała komunę, aby ludzie mieli prawo do strajku. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Dwie sprawy 14.04.06, 15:58 1. lekarze sa najbardziej skorumpowana grupa spoleczna. 2. kazdy bogaty chce jeszcze wiecej kosztem biednych (czyt. pacjentow). Odpowiedz Link Zgłoś
tinakon Może na odwrót? 14.04.06, 16:00 Najpierw groźby, a potem zmiany w prawie? Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Takie przemyślenia... 14.04.06, 16:16 Obecnie lekarze zachowują się trochę podobnie do NSZZ "Solidarność" w 1980 roku. Żądania w stosunku do "władzy" bez jakiejkolwiek refleksji, skąd się na spełnienie tych żądań weźmie pieniądze. Jest jednak jedno "ale". PZPR mogła zamknąć granice, co w praktyce oznaczało nowoczesne niewolnictwo, mogła też dodrukować dowolną ilość tych pieniędzy fundując nam hiperinflację. Dziś parę rzeczy się zmieniło: primo - jak Pan Religa będzie takie rzeczy zapowiadał (pomijam awykonalność ich egzekucji), to 99% młodych lekarzy wyjedzie z kraju zaraz po otrzymaniu dyplomu. Bo lepiej jest zacząć karierę od razu w normalnym kraju, niż przenościć się w środku kariery. A o zatrzymaniu lekarzy "na siłę" w Unii Europejskiej mowy nie ma. To nawet chyba Łukaszence by się nie udało... secundo - jak wchodziliśmy do Europy, to każdy, choć trochę myślący, mógł przewidzieć, że swoboda przepływu kapitału, usług i ludności oznaczać będzie wyrównanie zarówno zarobków, jak i cen oraz świadczeń. Nie może być tak, że z jednej strony Odry coś kosztuje ćwierć Euro, a z drugiej dwa Euro, podobnie jak niedługo utrzyma się sytuacja, że mieszkaniec Zgorzelca zarabia za to samo tyle samo złotych, co mieszkaniec Görlitz Euro... tertio - wieść gminna głosi, że pan Religa jest alkoholkiem. Niewiele mnie to obchodziło, gdy był doskonałym kardiochirurgiem. Widocznie mu to nie przeszkadzało w operacjach. Ale gdy jego decyzje polityczne jako ministra zaczynają wskazywać, że podejmuje je w stanie delirium tremens, to już zaczyna być niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Takie przemyślenia... 14.04.06, 16:25 "primo - jak Pan Religa będzie takie rzeczy zapowiadał (pomijam awykonalność ich egzekucji), to 99% młodych lekarzy wyjedzie z kraju zaraz po otrzymaniu dyplomu. Bo lepiej jest zacząć karierę od razu w normalnym kraju, niż przenościć się w środku kariery. A o zatrzymaniu lekarzy "na siłę" w Unii Europejskiej mowy nie ma. To nawet chyba Łukaszence by się nie udało..." gdzie pani dostrzega awykonalnosc ich egzekucji jak pani to nazwala. czy pani wie co znaczy slowo egzekucja? 99% lekarzy nie wyjedzie z 2 powodow. po pierwsze nie ma takiego rynku na zachodzie aby pomiesil tylu pracownikow,po drugie w polsce lekarza zarabiaja wyjatkowo duzo w porownaniu z pozostalymi grupami spolecznymi. nikt na sile nei zatrzymuje lekarzy wiec to kolejna nieprawda. kazdy ma prawo zlozyc wymowienie z pracy. jezeli nie sklada to widocznie godzi sie na warunki na jakich pracuje. secundo - jak wchodziliśmy do Europy, to każdy, choć trochę myślący, mógł przewidzieć, że swoboda przepływu kapitału, usług i ludności oznaczać będzie wyrównanie zarówno zarobków, jak i cen oraz świadczeń. Nie może być tak, że z jednej strony Odry coś kosztuje ćwierć Euro, a z drugiej dwa Euro, podobnie jak niedługo utrzyma się sytuacja, że mieszkaniec Zgorzelca zarabia za to samo tyle samo złotych, co mieszkaniec Görlitz Euro... to wyjatkowa bzdura. to ze otworzone sa granice nei moze oznaczac ze w kazdym kraju beda takie same zarobki. to zalezy od bogactwa danego panstwa. polska jest krajem stosunkowo biednym w porownaniu z innymi krajami europy. nie moze byc wiec mowy o tak wysokich zarobach jak sa na zachodzie. tertio - wieść gminna głosi, że pan Religa jest alkoholkiem. Niewiele mnie to obchodziło, gdy był doskonałym kardiochirurgiem. Widocznie mu to nie przeszkadzało w operacjach. Ale gdy jego decyzje polityczne jako ministra zaczynają wskazywać, że podejmuje je w stanie delirium tremens, to już zaczyna być niebezpieczne. pan minister religa nie jest alkoholikiem. jakby znala pani podstawowe objawy zespolu alkoholika to by pani to wiedziala. widocznie slaba z pani lekarka. podejrzewam ze nie uczyla sie pani duzo na studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Takie przemyślenia c.d.... 14.04.06, 16:39 chaladia napisał: > Obecnie lekarze zachowują się trochę podobnie do NSZZ "Solidarność" w 1980 > roku. Historia zatoczyła koło,jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuk6mistrz Re: Takie przemyślenia... 14.04.06, 16:40 Myślę, że twoje przemyślenia jak kolwiek lekko przesadzone mają wiele racji. Znam trochę to środowisko, część mojej rodziny to lekarze. Słyszę często jak są sflustrowani. Czuję, że teraz nie popuszczą choć to grupa zawodowa niejednorodna, i mocno podzielona. Natomiast co do alkoholizmu Religi się nie wypowiadam, wiem jedno jego wygrana w tym sporze, będzie naszą przegraną jako społeczeństwa, bowiem standarty jeszcze bardziej się obniżą, bowiem lekarz nie ma obowiązku leczenia, bowiem oni na prawdę mają dość. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Takie przemyślenia... 14.04.06, 17:10 lekarz nie ma obowiazek leczenia????? ajakie ma obowiazki? tobie sie chyba wogle pomieszalo w tej glowce. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: Takie przemyślenia... 14.04.06, 17:12 > lekarz nie ma obowiazek leczenia????? ajakie ma obowiazki? tobie sie chyba > wogle pomieszalo w tej glowce. czyli za 100zl miesiecznie tez mialby obowiazek leczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Takie przemyślenia... 14.04.06, 17:13 skoro podpisal umowe o prace to chyba ma wykonywac obowiazki prawda? jesli sie nie podoba moze zlozyc wymowienie czy w koncu pojmiesz to swoim malym mozgiem? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak ale nie widzisz ze to w trosce o pacjenta?? 14.04.06, 17:16 ze lepiej dla ciebie, ze lekarze najpierw "grzecznie" domagaja sie podwyzek, zamiast od razu rzucic robote w panstwowych ZOZach? Gdyby zrobili tak jak im proponujesz to leczylbys sie u Harrego z Tybetu a nie w szpitalu :D Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: ale nie widzisz ze to w trosce o pacjenta?? 14.04.06, 17:31 u lekarzy polskich sie nie lecze koniowale. mam lekarzy prywatnych z europy zachodniej ktorzy nie biora w lape i sa kompetentni a tacy jak ty moga mi jedynie wypastowac buty. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak ROTFL 14.04.06, 17:33 skoro tak, to powiedz mi dwie rzeczy: 1. ile zarabiaja ci lekarze za granica i ile godzin miesiecznie pracuja? 2. skoro cie na to stac, to masz wiecej kasy niz polscy lekarze. Jakim prawem twierdzisz, ze oni nie maja prawa zarabiac tyle co ty? Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: ROTFL 14.04.06, 17:43 dlatego ze ja ksztalcilem sie dluzej i wiecej od lekarzy oraz mialem 5 specjalizacji oraz znam 5 jezykow obcych . dlatego zarabiam wiecej od lekarzy. moja dobra rada - trzeba bylo sie uczyc wiecej a nie zazdroscic. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak te, mitoman, pigulka :D 14.04.06, 17:47 to przyznaj sie - jakiez to studia skonczyles? Na jakiej podstawie oceniasz swoje wyksztalcenie? Lat nauki? Wiesz... 12 lat w podstawowce sie nie liczy :D Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: te, mitoman, pigulka :D 14.04.06, 17:47 skonczylem studia prawnicze na zagranicznycm uniwersytecie. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak i wszystko jasne :D 14.04.06, 17:50 "co to jest 100.000 prawnikow na dnie rowu marianskiego? Dobry poczatek" :D A kto zaplacil za studia? Tatus? Uczyles sie wiecej? Jak to oceniasz? Czasem? Glupi musi dluzej :D Iloscia wkutego materialu? Studia prawnicze i medyczne sa podobne pod wzgledem trudnosci. Z tym ze na prawie wiecej skur...synow. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: i wszystko jasne :D 14.04.06, 17:58 a moze ty jestes jednym z tych studentow UJ ktorzy robili sobie zdjecia z chorymi psychicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: i wszystko jasne :D 14.04.06, 18:04 > a moze ty jestes jednym z tych studentow UJ ktorzy robili sobie zdjecia z > chorymi psychicznie? nie, nie robilem sobie z toba zadnych fotek :D Z nikim z twojej rodziny rowniez :D Kompromitujesz sie, rozmawiasz jak gowniarz. Ktos sie z toba nie zgadza a ty wysuwasz tak debilne pytania jak to powyzej albo posadzasz wszyskich rozmowcow o zwiazki ze sluzba zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: i wszystko jasne :D 14.04.06, 18:10 ty i twoi rodzicie sie juz skompromitowali dano temu jak zaczeli uwazac sie za lekarzy a okazalo sie ze nic nie potrafia. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: nie mam zadnych zdjec z toba :D 14.04.06, 18:11 i nie bedziesz nie robie sobie zdjec z byle kim Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: te, mitoman, pigulka :D 15.04.06, 02:19 pacjent000 napisał: > skonczylem studia prawnicze na zagranicznycm uniwersytecie. Pewnie w Polsce były za trudne i dawałeś sobie rady, więc tatuś ograbił współobywateli i zapłacił za dyplom na Zachodzie, jeśli w ogóle masz jakieś wykształcenie, a nie jedziesz na tym, że jesteś krewnym lub znajomym "królika". Po twoich wypowiedziach nie widać żadnego poważnego wykształcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: te, mitoman, pigulka :D 15.04.06, 03:05 Sądząc po poziomie wypowiedzi to 000 uniwersytet widział przez płot (i to przejazdem). Gdyby cokolwiek skończył, miałby większy szacunek do wiedzy i specjalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: te, mitoman, pigulka :D 15.04.06, 15:48 ppppp7 napisał: > Sądząc po poziomie wypowiedzi to 000 uniwersytet widział przez płot (i to > przejazdem). Gdyby cokolwiek skończył, miałby większy szacunek do wiedzy i > specjalistów. Ale dyplom mógł mu tatuś kupić. U nas zresztą też są już takie prywatne szkoły "wyższe", które daja dyplomy nie bacząc na poziom wiedzy absolwenta. Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: Kto sieje wiatrz zbiera burzę ,,doktorowie'' 14.04.06, 16:46 Po co tyle emocji, spierania się. Mamy wolny kraj, strajkować każdy może-vide konstytucja. A Religa jak się piekli to niech weźmie lekarzy z ministerstwa i NFZ i jedzie pracować za "olbrzymie " pienądze na podkarpacie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Kto sieje wiatrz zbiera burzę ,,doktorowie'' 14.04.06, 16:51 remiksz napisał: > Po co tyle emocji, spierania się. Mamy wolny kraj, strajkować każdy może-vide > konstytucja. Tylko niech każdy ,,strajkujący'' wie ,że działa na własny rachunek.Co innego strajk w wytwórni marmolady a co innego odmowa udzielenia pomocy choremu.Tylko kasa?Ok tylko ,kto sieje wiatrz zbiera burzę ,,doktorowie''. Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: Kto sieje wiatrz zbiera burzę ,,doktorowie'' 14.04.06, 16:53 Nie przypominam sobie by w konstytucji rozróżniano strajkujących Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Kto sieje wiatrz zbiera burzę ,,doktorowie'' 14.04.06, 17:03 remiksz napisał: > Nie przypominam sobie by w konstytucji rozróżniano strajkujących Co dla ciebie ważneijsze : -konstytucja tow. Kwasa, -Ewangelia np.Łukasza. Dla mnie to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 A to lekarz musi byc jeszcze katolikiem? ;)))))) 14.04.06, 19:18 Jak czytam takie brednie, to robi mi sie ciemno przed oczyma.... Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Kto sieje wiatrz zbiera burzę ,,doktorowie'' 14.04.06, 17:12 pan minister sie juz napracowal w swoim zyciu i wie ze podwyzki sie wam nie naleza. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak tylko ze niedlugo bedzie musial rzucic teke 14.04.06, 17:14 i samemu leczyc, bo lekarze albo przejda do prywatnej sluzby zdrowia albo wyjada za granice... Wiesz dlaczego jeszcze KTOKOLWIEK leczy w panstwowej? Bo to konieczne zeby sie dochrapac specjalizacji. A potem juz mozna panstwowemu i roszczeniowemu pacjentowi pokazac palec. :] Co wiecej - WIEKSZOSC spoleczenstwa, w tym "moherowe" babcie POPIERAJA lekarzy. Tylko sfrustrowane popluczyny po marksie pieprza takie glupoty jak ty :D Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: tylko ze niedlugo bedzie musial rzucic teke 14.04.06, 17:16 wiem ze twoi rodzice wychowali cie w duchu materializmu i w mysl zasady po trupach do celu ale tym razem obawiam sie ze po trupach dojdziecie nie do celu ale do trumny. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 16:47 Nigdy nie słyszałem o problemie bezrobocia wśród lekarzy.To ostatnia grupa zawodowa która nie została przetrzepana przez ,,niewidzialną rękę rynku''.Lekarz lepszy czy gorszy ma pracę ,chałtury,łapówki ect ect co w PRL.I oczywiście uważa ,że ma kasiory za mało.W przychodniach brak lekarzy,kolejki i zapisy do specjalistó w NFZ na 2 lata naprzód.Nie ma kasy na zabiegi wykonywane przez NFZ-owskie sprzęty ale...prywatnie bez problemu.Kiedy wreszcie przeanalizuje się koszty służby zdrowia...Zaraz usłyszę ,że w UE są one wyższe .Ale czy w UA służba zdrowia dział dobrze?Dla bogatych napewno tak.A biedny niech zdycha.oto marzenia ,,lekzrzy ''z podkarpacia z porozumienia zielonogórskiego oraz HGW i innej liberalnej swołoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 16:51 Odpowiedz sobie: dlaczego w przychodniach brak lekarzy, nie wiesz? bo tam płacą tak duże pieniądze, że zaden z lekarzy nie ma sumienia tak wiele zarabiać:))) i zgłosić się do pracy!! Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 16:58 remiksz napisał: ...zaden z lekarzy nie ma sumienia...i tu mamy problem!Każda korporacja to patologia.Jest na to metoda-rozbicie izb lekarskich jako szlabanu do zawodu,jak w przypadku prawników.Znam wielu lekarzy pracujących na kontrakcie z NFZ i chwalących sobie .Ale oni...umieją leczyć.I nie biorą ,to sprawa honoru ( jak nie wiesz co to znaczy to odsyłam do encyklopedii) Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:02 O ograniczeniach w przyjęciu maturzystów na studia medyczne(czyli ilości lekarzy)decyduje minister zdrowia ( ukochany Religa) a nie izby lekarskie, ale Ty oczywiście wiesz lepiej!! Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:05 remiksz napisał: > O ograniczeniach w przyjęciu maturzystów na studia medyczne(czyli ilości > lekarzy)decyduje minister zdrowia ( ukochany Religa) a nie izby lekarskie, ale > Ty oczywiście wiesz lepiej!! A potem ...specjalizacje też zależą od Religi czy od izby? Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:10 Zgadzam się w 100% Ograniczenia na specjalizacje zależą od konsultantów wojewódzkich i krajowych. Ale właśnie to ci najbogatsi lekarze to ograniczają, a nie młodzi którzy pracują za niwielkie pieniądze. Moja narzeczona pracuje 5 lat za darmo!! by zrobić specjalizację jaką sobie wymarzyła. Chciałbyś tak? Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak na specjalizaje jest egzamin 14.04.06, 17:11 > nie młodzi którzy pracują za niwielkie pieniądze. Moja narzeczona pracuje 5 lat > za darmo!! a kto jej placi? Budzet, czy "korporacja"? Budzet. Wiec co do tego ma "korporacja" ? Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: na specjalizaje jest egzamin 14.04.06, 17:15 Nikt jej nie płaci, pracuje za darmo! Nie rozumiesz tego słowa!? Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: na specjalizaje jest egzamin 14.04.06, 17:35 ja tez pracuje za darmo od 40 lat jestem informatykiem za darmo . zyje powietrzem i miloscia do mojej zony! hahahahahahhahahaha ahahahahaahaha hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: na specjalizaje jest egzamin 14.04.06, 17:15 sierzant_nowak napisał: > a kto jej placi? Budzet, czy "korporacja"? Budzet. Wiec co do tego ma "korporac Nawiedzony liberale ,idz sobie .Psujesz mam rozmowy! Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:14 remiksz napisał: > Zgadzam się w 100% A co robi PiS? Rozbija korporacje. Patrz jak to zrobili w moim fachu ,prawniczym.Juz z aplikacjami nie ma problemu i egzaminy będą uczciwe-zda tezn kto umie. Tylko ...nie z Religą bo to stary działacz izby lakarskiej!I chroni kumpli skutecznie.To nie Ziobro ,niestety! Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:17 Ale to nie korporacje decydują o ilości specjalistów Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:24 remiksz napisał: > Ale to nie korporacje decydują o ilości specjalistów Bezpośrednio nie, pośrednio tak! Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:30 Niestety to nie tak. Minister zdrowia po "tzw konsultacjach" z konsultantami decyduje o ilości miejsc. Zapraszam na stronę ministerstwa Religi, tam śą ilości dostępnych miejsc specjalizacyjnych. Korporacja nie ma nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:33 nikt nie pracuje 5 lat za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:38 Nie mieści się w głowie?!! Mi też, ale to niestety brutalna prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:33 oczywista nieprawda. za to odpowiadaja dyrektorzy szkol. Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:42 Brak sensownych argumentów!! Teraz powinieneś plunąć jadem i się dowartościować!! Wspólczuję, tyle masz problemów ze sobą!! Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:45 jakich problemow? nie mam zadnych problemow bo ja nie strajkuje :) to wy macie wieczne problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:48 Nie odniosłeś się do pracy za darmo! Chętnie posłucham argumentów nie inwektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita21 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 16:55 Wśród lekarzy nie ma mowy ani o bezrobociu, ani o ... biedzie ! Kilka dni temu jedna ze stosunkowo młodych lekarek podjechała pod szpital nowiuteńką bryką wartą podobno ponad 170 000 PLN ! Chciałabym być taka "biedna" ! Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 16:58 Czy mogę się dowiedzieć jaki to szpital? Pewnie tam strasznie dużo płacą!!Też chciałbym taki samochód:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jowita21 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:02 Szpital jest powiatowy, aczkolwiek specjalistyczny. A płacą w nim tak samo marnie, jak w innych. I to właśnie mnie zastanawia, jak można po 10-ciu latach tak źle opłacanej pracy zafundować sobie taką brykę ? Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:05 A może jej mąż pracuje w NFZ:)) Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak a jaka ma specjalizacje? 14.04.06, 17:06 bo wytlumaczen jest wiele... wystarczy prywatna praktyka w dochodowej dziedzinie. Albo dziany maz. Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: a jaka ma specjalizacje? 14.04.06, 17:10 Re: a jaka ma specjalizacje? Korupcyjną III stopnia. 100% pewności! Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: a jaka ma specjalizacje? 14.04.06, 17:13 Jeżeli ma prywatną praktykę to ludzie sami do niej przychodzą!Nie musi nikogo korumpować!! Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: a jaka ma specjalizacje? 14.04.06, 17:43 remiksz napisał: > Jeżeli ma prywatną praktykę to ludzie sami do niej przychodzą!Nie musi nikogo > korumpować!! Musi! A recepty i badania specjalistyczne?Chyba ,że ma gabinet z salą operacyjna i aparaturą za 100 mln USD?Nie ma!Ma to SWOIM PAŃSTWOWYM SZPITALU. Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: a jaka ma specjalizacje? 14.04.06, 17:46 Dermatolog też musi mieć slę oparacyjną w szpitalu:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: a jaka ma specjalizacje? 14.04.06, 17:49 remiksz napisał: > Dermatolog też musi mieć slę oparacyjną w szpitalu:)) Tylko prostytutki leczą sie ,,prywatnie''u dermatologów! Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: a jaka ma specjalizacje? 14.04.06, 17:59 Argument na poziomie!! Bardzo wysokim!!!:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: a jaka ma specjalizacje? 14.04.06, 18:02 Argument na poziomie!! Bardzo wysokim!!!!:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: a jaka ma specjalizacje? 14.04.06, 18:15 remiksz napisał: > Argument na poziomie!! Bardzo wysokim!!!!:)))) Sorry zacytowałem z opowiadania Marka Hłaski ,które sobie czytam.Zgoda mea culpa. Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:01 jowita21 napisała: > Wśród lekarzy nie ma mowy ani o bezrobociu, ani o ... biedzie ! Kilka dni temu > > jedna ze stosunkowo młodych lekarek podjechała pod szpital nowiuteńką bryką > wartą podobno ponad 170 000 PLN ! Chciałabym być taka "biedna" Nie sądź bo bedziesz osądzony! Jeżeli doszła do pieniedzy legalnie np. prostytucją po godzinach to szczęść Boże.Tylko wtedy won z praktyki lekarskiej ..bo zagrożenie AIDS.To samo dotyczy:łapówkarstwa,przekrętów na prowizjach od leków,lewego handlu receptami,zwolnieniami,skierowaniami na komisje sanatoryjne i rentowe.I to trzeba kontrolować i karać surowo. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita21 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:05 Ja tam sądu się nie boję, bo pracuję uczciwie, a ponadto wiele swojego prywatnego czasu poświęcam na wolontariacka działalność na rzecz ludzi chorych. I nawet czuję się z tym dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:08 jowita21 napisała: > I nawet czuję się z tym dobrze. Bez urazy nie do Ciebie pisałem ,tylko komentowałem sobie opisany przypadek z ,,wypasioną bryką''. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita21 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:11 Nie czuję się urażona ! A ta Pani męża nie ma w ogóle, więc o "nadzianym" nie może być mowy. Ja zresztą też męża nie mam i to chyba błąd !! Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:16 No to może ma "przyjaciela-sponsora". Wiesz, ja mam kolegę dyżuruje niemal na okrągło, jego rekord to 43 dni dyżurowe jednym ciągiem (pogotowie, izba przyjęć, oddział). zarabia w ten sposób circa 16tys. miesięcznie, jeździ mercedesem ale czy chciałabyś tak żyć? Nawet jeżdżąc merolem? Czy jako pacjentkA czułąbyś się bezpiecznie mając świadomość, że będzie cie operował facet po 4 dniowym ciągu dyżurowym? Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:18 vlad napisał: jeździ mercedesem ale czy chciałabyś tak żyć? Nawet jeżdżąc > > merolem? Czy jako pacjentkA czułąbyś się bezpiecznie mając świadomość, że > będzie cie operował facet po 4 dniowym ciągu dyżurowym? To ciekawe! jak taki wyczerpany lekarz ,spędzajacy 90% czasu pracy na bieganiu(jeżdzeniu merolem) z fuchy na fuchę ma czas na : -śledzenie literatury, -samodokształcznie, -leczenie ! Wniosek trzeba chodzić do lekarza po sprawdzeniu jaką ma brykę? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita21 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:25 A jak to możliwe, by mieć 43 dni dyżurowe, skoro najdłuższy m-c ma zaledwie 31 dni ? Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:30 jowita21 napisała: > A jak to możliwe, by mieć 43 dni dyżurowe, skoro najdłuższy m-c ma zaledwie 31 > dni ? Zacytuję prof.bud.wodnego P.W.Śp.Światopełka-Czetwertyńskiego.Kiedy go zapytano (lata 60-te XXw.),,Panie profesorze wyszło nam w rachubie ,że z pracami zleconymi pracuje Pan 25 godzin na dobę'' Pan Prof. odpowiedział,,Godzinę muszę się przespać''. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita21 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:36 No i to jest to ! Nocne dyżury lekarskie najczęściej są przesypiane ! Jedynie chirurdzy śpią jak przysłowiowe zające pod miedzą, bo zwykły wypadek drogowy wymaga od nich ciągłej gotowości. Dlatego ich własnie bardzo cenię ! Inni "specjaliści", to najchętniej zrzucają obowiązki na tzw. personel pielęgniarski. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:46 Nie wyobrażasz sobie 43 dni ciurkiem w pracy? to jest miesiąc i jeszcze 12 dni z następnego miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
vlad Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:13 Boshe, jeszcze jedna co chce ,żeby lekarze pokazywali co maja w garażach... Pod moim szpitalem staje od paru tyg. nowy pasek tdi, skóra, pełna opcja za circa 150k. Jeździ nim...... pielęgniarka z oiom, auto jest męża bo jej golf się zepsuł. A że ona pracuje to chwała na wysokości, bo jak jeszcze ona odejdzie to nie będzie jak zabezpieczyć oddziału na dyżurach (pracuje bo lubi tą pracę a na życie mąż zarabia- ma firmę budowlaną)/ Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:46 no nie ! tak nie moze byc. nalezy wprowadzic kamery w spzitalach i kasy fiskalne w gabinetach! Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Bezrobocie wśród lekarzy!? 14.04.06, 17:50 pacjent000 napisał: > no nie ! tak nie moze byc. nalezy wprowadzic kamery w spzitalach i kasy > fiskalne w gabinetach! Liberalizm to choroba pacjencie000! Odpowiedz Link Zgłoś
vanhelsing4 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 17:13 Panie ministrze Religa zabierz najbiedniejszym, a daj lekarzom, którzy rozbijają się najdroszymi autami. Każdy z nich ma prywatny gabinet, a ciągle im mało.A co do naszych pielęgniarek to niech więcej wynoszą ze szpitali począwszy od waty do zastrzyków przeciwbólowych itd. A ty biedaku cierp, bo cóż innego ci pozostało. CZY WAM NIE FUJ?! Odpowiedz Link Zgłoś
jowita21 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 17:18 Pielęgniarek będę broniła, bo to one jednak są najbliżej pacjenta. Zwłaszcza, gdy Jaśnie Pan Lekarz śpi na nocnym dyżurze i te bidule przeżywają ogromne stresy, gdy muszą go budzić do cierpiącego pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 17:22 Jestem za zlikwidowaniem dyżurów lekarskich!! Po co lekarz w nocy na oddziale, pielęgniarki poradzą sobie! A jakie oszczędności!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 17:27 remiksz napisał: > Jestem za zlikwidowaniem dyżurów lekarskich!! Po co lekarz w nocy na oddziale, > pielęgniarki poradzą sobie! A jakie oszczędności!!! Po co pielęgniarka niech idzie spać (najlepiej z doktorem).Wystarczy salowa albo znachor.Wśród znachorów są też profesorowie medycyny(Wilczuk).Może i wśród salowych? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna9955 Re: Religa grozi zmianami w prawie 26.04.06, 17:53 A ja widze pieniadze na podwyżki w sł€zbie zdrowia:likwidacja samochodów słóżbowych dla posłów,telefonów komorkowych dla ww/funduszy reprezentacyjnych dla ww na tzw.uciechy cielesne i duchowe(chyba wszyscy gdzieś kiedyś już slyszeli jak zabawia sie smietanka).Po wprowadzeniu odpowiedzialności finansowej za ewidentne przekrety w jakimś resorcie też gotówka sie znajdzie.Nie zabierac biednym ale zabierać tym najbogatszym,którzy żyją naszym kosztem,bo z naszych podatków. Co sie tyczy pielegniarek i lekarzy,to są tak samo ważni jak inne grupy zawodowe,a moze i wazniejsze,ale doceniane dopiero w momencie zagrożenia zdrowia.Lekarz ma płacone za nocny dyżur za gotowość do niesienia pomocy,bo gdy bedzie potrzebny,ma byc dyspozycyjny,pielegniarka dostaje wyplate za pielegnacje pacjentów,więc spac nie powinna.Ale wiadomo,że każda pora ma swoje prawa.Nadzór elektrowni tez w nocy nie powinine spać,a pewnie czasem oko przymknie...jak pewno niejedna pielegniarka.To jest temat morze.....jedno jest prawdą.Zarabiamy skandalicznie.Sama mysle o wyjeżdzie za granice.Niech wyjada wszyscy.Albo stanmy sie częścią Niemiec.Nie jestem patriotką w obliczu takich niesprawiedliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita21 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 17:29 Wnet przyznałabym Ci rację, ale ... bez przesady. Tyle tylko, że są prawdziwi specjaliści /lekarze/ i tacy, co to uważają, że sam fakt ukończenia AM wystarcza, by czuć się "alfą" i "omegą" w dziedzinie medycyny. Żałosnie i ... niebezpieczne ! Odpowiedz Link Zgłoś
remiksz Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 17:36 Czy nie widzicie, że z wami dyskutują lekarze, którzy chcą coś zmienić i nie zgadzają się z obecnym systemem. Ci którym jest dobrze( są poustawiani) mają takie fora głęboko w d... (sorry za sformułowanie)i tak będą robić swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 17:37 jowita21 napisała: Żałosnie i ... > niebezpieczne ...jestwyznawany przez wielu lekarzy pogląd ,,nam sie nalezy,na zachodzie lakarz zarabia 5 razy więcej itd itd''.Na zachodzie bezrobocie wśród lekarzy istnieje(niewielkie)a przede wszystkim istnieje ODPOWIEDZIALNOŚC ZA BŁĘDY.Zacytuję starą sumeryjską historyjkę.Bóg Marduk musiał wyrwać ząb i szukał lekarza.Z góruy widział duchy zmarłych pacjenów krążące nad każdym lekarskim gabinetem .W końcu znalazł gabinet nak kórym nikt nie latał.Niestety..okazało się ,że lekarz dopiero od rana praktykuje! Odpowiedz Link Zgłoś
joanna9955 Re: Religa grozi zmianami w prawie 28.04.06, 20:24 A zatem ci"żli lekarze"jeśli tak poustawiani,to czemu chcą coś zmieniac?Myśle,że problem tkwi w nas.Stara,zaściankowa zawiść,..."jemu lepiej,to podłożyc mu noge...."Zle myslenie.Ile ten lekarz sie narobi,żeby sie ustawić....niektórzy wiedzą.Nie bronie ich na kazdym gruncie,ale w każdej grupie zawodowej znajdzie sie kilka niegodnych miana specjalisty,tak i wsród lekarzy też. Powinniśmy zacząc myśleć:"..jeśli jemu sie udało,to może i ja kiedyś dojde do takich pieniedzy,może i ja bede jeżdzić taką furką i parkować w swoim garażu przed uroczym domkiem zamiast przed blokiem.Zawiść to nie jest dobre uczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 17:43 Szanowny Panie Profesorze! Juz jeden taki,50 lat temu,chcial obciac reke podniesiona na Ludowa Ojczyzne.Co Pan na to?Nie wierze,zeby Pan nie pamietal.Jestesmy w tym samym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 17:45 emeryt21 napisał: > Szanowny Panie Profesorze! Juz jeden taki,50 lat temu,chcial obciac reke > podniesiona na Ludowa Ojczyzne.Co Pan na to?Nie wierze,zeby Pan nie > pamietal.Jestesmy w tym samym wieku. To był Cyrankiewicz dziadku!Jak sie leczy sklerozę? Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 wprowadzic kasy fiskalne w gabinetach i kamery 14.04.06, 17:49 !precz z korucpja! Odpowiedz Link Zgłoś
lodz123 Zeby nagich pacjentow policja mogla ogladac!!!!!! 14.04.06, 21:22 Smieszne z tymi kamerami. W Krakowie w domu starcow tez "jacys studenci" kamere zainstalowali. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita21 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 17:51 Ponieważ właśnie muszę przygotować się do spotkania z pacjentem /choć powinnam malować wielkanocne jajeczka, wypiekać wielkanocne "baby", pucować mieszkanie, etc./ kończę swoją obecność na tym forum. Prawdopodobnie miło mi będzie dowiedzieć się, że mój wolontariat zostanie doceniony ! Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 17:57 jowita21 napisała: > dowiedzieć się, że mój wolontariat zostanie doceniony ! Wesołych Świąt.Ale ...chyba cos tam Ci płacą,nawet marnie ale zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 18:01 dziekujemy pani jowitko za udzial:0i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ala235 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 18:04 Religa, stary pijak rzecznik mafii profesorsko-ordynatorskiej. Tak wygląda oblicze polskiego profesora medycyny.Zdemoralizowany, przekupiony przez firmy na którego tyrają rzesze wykwalifikowanych niewolników. I trzeba Ci było tracić honor i auttorytet Wielkiego kardiochirurga ? Jak ma nas szanować naród, skoro nasi "mistrzowie spychają nas w szambo i wyganiają z Polski. dr n. med. z dwoma specjalizacjami Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Masz racje lekarz to Udek 14.04.06, 18:18 a twoje wypowiedzi sa prostackie i klamiesz jak lekarz oraz klniesz jak lekarz! :) Odpowiedz Link Zgłoś
psychonauta to po co zap...sz do lekarza jak zachorujesz? 14.04.06, 19:03 pacjent000 napisał: > a twoje wypowiedzi sa prostackie i klamiesz jak lekarz oraz klniesz jak > lekarz! :) Naprawde nie rozumiem takich palantów jak ty. Masz prawo być zły, głupi, ciemny jak tabaka w rogu. Masz prawo szczekać na tym forum ile wlezie bo to pewnie twoja praca. Albo jesteś zawodowym prowokatorem albo nalezysz do jakiegos stowarzyszenia które próbuje zbić kase albo kapitał polityczny na tak trudnej sprawie jak ochrona zdrowia. Forum jest pełne takich wszy jak ty. Na szczescie chyba nikt nie bierze poważnie twoich bredni. Jak masz kompleksy ze nie zostałeś lekarzem i nie masz nic w garażu to zamiast pisać bzdury o których zwyczajnie nie masz pojęcia - weź sie za coś pożytecznego. Albo wymyśl taki system który będzie lepszy. A tak na marginesie chciałbym cie zobaczyc jak naprawde poważnie zachorujesz. Chciałbym widzieć twoją debilną mine jak sie dowiesz ze masz nowotówr albo jakąś inną trudną do wyleczenia chorobę. Zobaczyłbym jak błagasz na łapkach jakiegoś lekarza żeby ci udzielił pomocy. Od razu nabrałbyś szacunku do lekarzy. Zrozumiałbyś, że każdy system gdzie jest 100 razy więcej potrzeb niz możliwości rodzi niedostatki. Chciałbyś pewnie miec dostęp do najlepszego leczenia, najmądrzejszego lekarza, leki które działają (bez względu na to ile kosztują). Od razu zmieniłbyś sposób myślenia. Powiem więcej. Na 100% przyjdzie taki moment że stanie sie tak jak napisałem. Nie ważne kiedy - za tydzień, rok, czy 50 lat. Jak ci tak naprawde strach zajrzy w tyłek to zaczniesz sie zastanawiać czy twoja śmiertelnie niebezpieczna choroba to nie kara za to co tu wypisujesz. Z resztą nie musi być to śmiertelna choroba. Wystarczy ze nie bedziesz mógł się wysikać ...przez 2 dni. A wtedy okaże się że nie ma komu ci pomóc. Los czy Bóg jest nierychliwy ale sprawiedliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: to po co zap...sz do lekarza jak zachorujesz? 14.04.06, 19:46 Lekarz napisal: "A tak na marginesie chciałbym cie zobaczyc jak naprawde poważnie zachorujesz. Chciałbym widzieć twoją debilną mine jak sie dowiesz ze masz nowotówr albo jakąś inną trudną do wyleczenia chorobę. Zobaczyłbym jak błagasz na łapkach jakiegoś lekarza żeby ci udzielił pomocy. Od razu nabrałbyś szacunku do lekarzy. Zrozumiałbyś, że każdy system gdzie jest 100 razy więcej potrzeb niz możliwości rodzi niedostatki. Chciałbyś pewnie miec dostęp do najlepszego leczenia, najmądrzejszego lekarza, leki które działają (bez względu na to ile kosztują). Od razu zmieniłbyś sposób myślenia. Powiem więcej. Na 100% przyjdzie taki moment że stanie sie tak jak napisałem. Nie ważne kiedy - za tydzień, rok, czy 50 lat. Jak ci tak naprawde strach zajrzy w tyłek to zaczniesz sie zastanawiać czy twoja śmiertelnie niebezpieczna choroba to nie kara za to co tu wypisujesz. Z resztą nie musi być to śmiertelna choroba. Wystarczy ze nie bedziesz mógł się wysikać ...przez 2 dni. A wtedy okaże się że nie ma komu ci pomóc. Los czy Bóg jest nierychliwy ale sprawiedliwy." fajnych mamy lekarzy w polsce same zlodzieje, chamy, i mordercy. nie wyciagaj wiecej rak do pacjentow o kase i lapowke ty prymitywie i lapowkarzu bo kiedys za to odpowiedz przd sadem jak cie ktos wkopie a teraz beda takie akcje coraz czesciej zdziesiatkujemy was - wyjedzcie juz dzis z tego kraju i zabierzcie ze soba pavulon. Odpowiedz Link Zgłoś
psychonauta do idioty - pacjenta000 14.04.06, 20:24 nie jestem lekarzem idioto. Nie mam nic wspólnego ze słuzbą zdrowia ani nikt z mojej rodziny. Jestem fotografem... Widziałeś durniu fotografa łapówkarza , buehehehe. Tyle że byłem kiedyś chory i to właśnie lekarzom zawdzięczam że żyje. I jakoś obyło się bez łapówki, pawulonu czy innych debilizmów o których piszesz. Tylko naprawde nóż sie w kieszeni otwiera jak sie czyta takich idiotów jak ty, i to dlatego marnuje swój czas zeby pisać ten post. A tak swoją drogą to coś mi się zdaje że póki co to ty powinienies bac sie sądu za to co na tym forum wypisujesz. Pamietaj ze bezpodstawne oskarzanie to przestepstwo za które mozesz beknąć jak sie ktos naprawde wkurzy. Naprawde żałuje ze nie jestem lekarzem bo zadałbym sobie trud zeby cie znalezc i posadzic w kryminale. Takich gnojków jak ty naprawde trzeba tępić bezinteresownie. A swoją drogą życzę ci żeby ci sie udało zniszczyć wszystkich lekarzy. Wszystkich bez wyjatku. Tak zebys mógł w przyszłości zdychać pod płotem bez zadnej pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 18:12 pani doktor niech pani wyjedzie koncz wasc wstdu oszczedz. Odpowiedz Link Zgłoś
aneste Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 18:52 Jaka jest różnica między lekarzem a prawnikiem? Prawnik okradnie -lekarz może jeszcze zabić.Czesto i chetnie opowiadam ten dowcip swoim pacjentom ale rzadko jakos sie smieja.Chyba slabe poczucie humoru maja....:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
aneste Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 18:55 Jaka jest różnica między lekarzem a prawnikiem? Prawnik okradnie.Lekarz może jeszcze zabić.Czesto i chetnie opowiadam ten dowcip swoim pacjentom bo bardzo mi sie podoba.Ale jakos rzadko sie smieja z tego....Nie rozumiem dlaczego:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
koniecdemokracji Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 19:25 no i co zrobicie jak się biały personel porozjeżdża po świecie tam ich przyjmą z otwartymi rękami straszenie to nie jest własciwa metoda na postępowanie z deficytową grupą zawodową Prawdziwe problemy kraju się zaczynają odzywać Tak zabronić prawem domagania się czego kolwiek władza wie lepiej co kto i ile powinien zarabiać A lekarze mają misje a misja to służba Rząd ma też misje a kasę bierze i to jaką Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz za takie zyczenia swiateczne podziekujemy relidze. 14.04.06, 19:30 co faceta o tak ciekawej przeslosci podkusilo, zeby wchodzic do pisiorowatego rzadu prawie z lepperem, juz balicki pokazal jak na tym stolku mozna przekreslic cala swoja przeszlosc, a ten naiwny w cuda wierzyl ? Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 19:48 zeby wyjechac jeszcze i zarabiac wiecej trzba jeszcze cos umiec np jezyki obce no i zalatwic formalnosci wyjazdu a to nie takie proste baranku wiec z tymi wyjazdami to wiem ze niestetey bedziecie gnic w naszym kraju i dalej nas okradac darmozjady. Odpowiedz Link Zgłoś
na_walizkach1 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 20:12 pacjent000 napisał: > zeby wyjechac jeszcze i zarabiac wiecej trzba jeszcze cos umiec np jezyki obce > no i zalatwic formalnosci wyjazdu a to nie takie proste baranku wiec z tymi > wyjazdami to wiem ze niestetey bedziecie gnic w naszym kraju i dalej nas > okradac darmozjady. Sorry to disappoint you, but most of us is quite fluent in at least one foreign language. What regards formalities – I have to give you another disappointment: it’s quite simple. All you need is certified translation of your medical diploma and other documents confirming medical qualifications (for example certificate of medical specialization). So it’s you, you dumbhead, who will dwell here and rot. Or seek our medical assistance abroad - if you’ll be able to afford it, of course. See you! Odpowiedz Link Zgłoś
lodz123 Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 21:37 Pretty good English, Sir. I'm not a doctor, I'm an architect. I support your strikes fully even through I like the Kaczynski brothers in other things. If other professinals make a lot like lawers and dentist then you shoul make a lot too. Don't worry pacient000 is an idiot and shoul seek the help of a psychiatrist. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: Religa grozi zmianami w prawie 14.04.06, 23:10 > zeby wyjechac jeszcze i zarabiac wiecej trzba jeszcze cos umiec np jezyki obce Nie, nie trzeba. W Angli daja tlumacza do kazdego lekarza i placa za kurs jezyka :D > wyjazdami to wiem ze niestetey bedziecie gnic w naszym kraju i dalej nas > okradac darmozjady. Prawnik pisze o zlodziejstwie i etyce :D Dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
sazz Lekarze? 90% to zielarze. 14.04.06, 19:29 Witam-dorzucę moją refleksję nad meritum toczącej się dyskuisji. Skłania mnie do tego dzisiejsza sytuacja: moja dziewczyna poszła do lekarza, który według grafika mial dyzurowac do godziny 18. jakiez bylo jej zdziwienie, kiedy okazało się, iż lekarza nie ma gdyż....wyszedl bo obsłuzyl juz wszystkich pacjentow (sic!) Dobre? Smieszne? Jej to jakoś nie rozśmieszyło. Totalny brak wyobraźni takiej lekarki mogł skonczyc sie tragicznie. Moja dziewczyna musiala pojechac na inny dyzur do szpitala. Kiedyś przeprowadzono badania wsrod studentow roznych kierunkow na wysokość IQ. Zgadnijcie, studenci jakiego kierunku wypadli najgorzej?? Ktoś tu juz wczesniej napisal-specjalista=rutyniarz i moze to jest przyczyną. Wkuwanie, wkuwanie a jak potem trzeba wykazać sie wyobraźnia to wychodzą rozne "smieszne" sytuacje. Chciałbym zauwazyc jedno-lekarze domagaja sie podwyzek, i jak rozumiem ustalenia jakiegos parytetu placowego na jakims akceptowalnym dla nich poziomie minimum. Zgadzam sie z tym jesli chodzi o chirurgow, anestezjologow, radiologów i kardiologów leczacych w klinikach. Tu rzeczywiscie odpowiedzialnośc jest ogromna i pensja powinna byc adekwatna do tej odpowiedzialnosci. Zauwazam jednak, iż 90% lekarzy z jakimi ja sie stykam ( moze przyczyna jest mój dobry stan zdrowia;) ) to lekarze-zielarze (sic!) Ich rola polega tylko na osluchaniy, czasem nawet wysluchaniu tego co mam do powiedzenia (sic!) zajrzenia do indeksu leków i wypisania recepty. Na litość boską, czy do tak prostej czynnosci potrzeba 6 lat studiowania? Lacine studenci prawa opanowuja w 2 lata. Co zatem Ci zielarze robili przez pozostale 4? Moja wizyta u dermatologa jakies 2 lata temu skonczyla sie tym, iz dostalem od lekarki bloczek ulotek o medykamencie ktory mialem sobie kupic w aptece~(sic!) Koszt wizyty- 60 PLN platen z gory. Czas trwania wizyty-jakies 10 minut. Wyszedlem bo uznalem, iz nie mam z ta kobieta o czym rozmawiac. Moze to naiwne pytanie ale kiedy wreszcie leakarz w tym kraju to bedzie czlowiek swiatowy, znajacy jezyki, posiadajacy obycie, pasje, intelekt, sile kracji, podejscie psychologiczne, swiadomy sil spolecznych i asocjacyjnych? Nie chcę już slyszec o "lekarzach-zielarzach" z Koziej Wólki, Pszczynowa, czy innej prowincji konczacych warszawska AM i smiacych nazywac sie lekarzami. Aby byc lekarzem trzeba prezentowac odpwiedni poziom. I tego nie da sie wyksztalcic- wiedze mozna zdobyc, ale "wladza pochodzi od Boga". Pozdr;) Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Lekarze? 90% to zielarze. 14.04.06, 19:51 to ja miaem podobne historie - kiedys mialem problem ze zdrowiem i chodzilem do 10 roznych lekarzy i kazdy mowil co inengo zalecal inne badania i inaczej ustalal chorobe :) tak wiec ilu lekarzy tyle bajek. a teraz zdanie do lekarzy - jestescie zalosnymi prymitywami. Odpowiedz Link Zgłoś
na_walizkach1 Re: Lekarze? 90% to zielarze. 14.04.06, 20:00 Zdaje się, że skończyły Ci się już rzeczowe argumenty matołku. Pozostały tylko bluzgi. Utop się w swoim jadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
carramba7 Re: Lekarze? 90% to zielarze. 14.04.06, 20:45 A tak apropos to ile kosztują studia medyczne w EU i USA /mam na myśli czesne/bo póki co w Polsce na tym kierunku czesnego nikt nie płaci...i wprowadzić obowiązek kilkunastu lat pracy w Polsce....po skończeniu bezpłatnych studiów..te parę setek tysięcy dolców kredytu z pieniędzy podatników należy spłacić... Odpowiedz Link Zgłoś
psychonauta słusznie, niech pałacą wszyscy od podstawówki 14.04.06, 22:56 masz całkowitą rację. Trzeba skończyć z tymi darmowymi studiami i w ogóle bezpłatną edukacją. Nauka jest takim samym towarem jak chleb, ksiazka, samochód czy dobra panna w agencji. Za nauke tez powinno sie płacić. Za studia przede wszystkim ale nie tylko. Czym różni sie nauka na unowersytecie od nauki w zawodówce? Płacić - Lekarze, prawnicy, księża, inżynierowie, architekci, nauczyciele, policjanci , żołnierze, rybacy, piloci, kanarzy w autobusach, panienki w agen - sorry, panienki nie bo one są z reguły samoukami więc ich edukacja zawodowa nie kosztuje. Nawet ci co sie uczą w płatnych szkołach też powinni płacić dodatkowo tą samą stawkę co na studiach dziennych. Każdemu po równo. W ko ńcu mamy takie same żołądki. I wtedy sprawa bedzie jasna. Bedzie sprawiedliwie. Bedzie wiadomo - studia medyczne - tyle, studia na politechnice - tyle. Kurs na pomocnika murarza tyle. Każdy powinien odpowiadać za siebie od urodzenia. A jak nie sam to do pewnego wieku rodzice. Rodzice cie wykształcili, zapłacili za twoją edukację to masz szansę się przebić w jakimś zawodzie. Nie wykształcili cie, ups masz bracie pecha. Zwróć się do swoich rodziców z pretensją a nie do tych co im sie bardziej chiało pracować. Padnie zaraz argument ,że edukacja powinna być bezpłatna bo jest potrzbna wszystkim. BZDURA - jedzenie, ubranie i dach nad głową też jest każdemu potrzebne a jakoś nikt nie wpadł na pomysł żeby były bezpłatne. Masz rację powinni wprowadzić obowiązek conajmniej 25 lat pracy w kraju. No może nie wszyscy 25. Prostytutki z 10 lat, potem niech se jadą do UE. Powinni zabrać wszystkim paszporty a szczególnie lekarzom i innym ludziom wykształconym. SZUFLANDIA.Mieliśmy to za komuny i jak było fajnie. Ale wszystko co dobre sie kończy i komuna też się skończyła. Ale póki co dobrze ,że mamy chociaż winnych: lekarze, geje, artyści, prawnicy, dziennikarze, naukowcy, feministki, cyklistki Igrzysk, igrzysk , igrzysk, bo chleba i tak nie bedzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
lodz123 Re: Lekarze? 90% to zielarze. 14.04.06, 21:31 Pacjencie z kozej wolki czy idz sie leczyc. Widze ze jestes be obycia, bez klasy, bez edukacji. Nigdy nie byles za granica, nigdy nie opusciles swej gminy. Ja wcale nie jestem lekarzem tylko jestem architektem. I normalnie popieram Kaczynskich ale w tej sprawie sie z nimi nie zgadzam. I mysle ze lekarzom nalezy sie wiecej. Gornicy dostali pieniadze, nauczyciele dostana to czemu lekarze mieli by nie dostac. Dentysci pracuja na wlasne konto i jakos im (i pacjenotm) sie wiedzie dobrze. Prawnicy tez kupe szmalu zarabiaja a tylko falandyzowac umieja. A lekarz to trudniejsza praca od tych wszystkich razem wzietych. Wiec czemu pieniadze mniejsze? Nauczyc sie angielskiego, poczytaj w angielskich gazetach co tam sie dzieje u angielskich lekarzy. Wtedy zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: Lekarze? 90% to zielarze. 14.04.06, 23:11 > jestescie zalosnymi prymitywami. natomiast ty, frustraciku tlusciutki :D jestes oaza kultury - wyzywasz kazdego, kto z toba polemizuje od zlodziei, gnojow i mordercow. Zdechniesz kiedys sam, otoczony ludzmi z usmiechem rozprawiajacymi nad tym ile spadku w koncu im wpadlo :D Odpowiedz Link Zgłoś
na_walizkach1 Re: Lekarze? 90% to zielarze. 14.04.06, 20:40 Sorry, ale samo nasuwa się przysłowie: "jaka praca taka płaca". A czego oczekujesz - żeby zarabiający 1/2 średniej krajowej lekarz dorównywał poziomem doktorowi ze Memorial Sloan Kettering Hospital w NY? Ci zdolniejsi dawno już tam pracują, lub pakują walizki. Lepiej zacznij się przyzwyczajać - to jest właśnie przyszłość opieki zdrowotnej w tym kraju, zostaną tylko Ci, którzy nie nadają się do emigracji ze względu na wiek, brak znajomości języków lub zbyt niskie kwalifikacje. Odpowiedz Link Zgłoś