Dodaj do ulubionych

J.R, Nowak znow sieje propagande

07.08.06, 23:11
www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060807&id=my11.txt
ND najwyrazniej czuje, ze teraz jest znow bardzo dobry klimat dla sączenia
antysemityzmu i jego czołowy komentator ma "swoj dzien".

Gross nie oskarża Polaków o „powszechną” kolaborację. To już jest wymysł pana
Nowaka. Pisze on o udokumentowanych przypadkach, co bynajmniej NIE obciąża
całego polskiego społeczeństwa. Ale pisze o policji żydowskiej.

Czyżby pan Nowak zapomniał o istnieniu granatowej policji i jej współpracy z
Niemcami? Męty znajdą się w każdym narodzie i nikt nie ukrywa, że
Judenpolizei, to były właśnie męty. W licznych filmach nakręconych przez
Zydow (rodem z Hollywood) policjanci żydowscy przedstawieni są, jako
najgorszy element (widać to również w Polańskiego „Pianiście”. Wymienianie
policjantow zydwoskich, a nie wymienianie granatowej policji stwarza fałszywe
wrażenie (co trudno odebrać inaczej, jak oczywiste zamierzenie autora
artykułu), że to w zasadzie tylko Żydzi współpracowali z okupantem. Czy
granatowi policjanci byli wszyscy uważani za ludzi spoza marginesu
społecznego?
Obserwuj wątek
    • czarek1 Re: J.R, Nowak znow sieje propagande - errata 08.08.06, 00:03
      Do powyzszego postu wdarl sie blad. Poczatek powinien byl brzmiec:
      > Gross nie oskarża Polaków o „powszechną” kolaborację. To już jest w
      > ymysł pana Nowaka. Jesli chodzi o Grossa, pisze on o udokumentowanych
      przypadkach, co bynajmniej NIE obciąża całego polskiego społeczeństwa.
      Natomiast Nowak skupia sie na policji żydowskiej.
      Dalej juz prawidlowo:
      Czyżby pan Nowak zapomniał o istnieniu granatowej policji i jej współpracy z
      > Niemcami? Męty znajdą się w każdym narodzie i nikt nie ukrywa, że
      > Judenpolizei, to były właśnie męty. W licznych filmach nakręconych przez
      > Zydow (rodem z Hollywood) policjanci żydowscy przedstawieni są, jako
      > najgorszy element (widać to również w Polańskiego „Pianiście”. Wymienianie
      > policjantow zydowskich, a nie wymienianie granatowej policji stwarza fałszywe
      > wrażenie (co trudno odebrać inaczej, jak oczywiste zamierzenie autora
      > artykułu), że to w zasadzie tylko Żydzi współpracowali z okupantem. Czy
      > granatowi policjanci byli wszyscy uważani za ludzi spoza marginesu
      > społecznego?
      • mark.parker Re: J.R, Nowak znow sieje propagande - errata 08.08.06, 01:21
        czarek1 napisał:

> Do powyzszego postu wdarl sie blad. Poczatek powinien byl brzmiec:
        > > Gross nie oskarża Polaków o „powszechną” kolaborację. To już
        > jest w
        > > ymysł pana Nowaka. Jesli chodzi o Grossa, pisze on o udokumentowanych
        > przypadkach, co bynajmniej NIE obciąża całego polskiego społeczeństwa.
        > Natomiast Nowak skupia sie na policji żydowskiej.
        > Dalej juz prawidlowo:
        > Czyżby pan Nowak zapomniał o istnieniu granatowej policji i jej współpracy z
        > > Niemcami? Męty znajdą się w każdym narodzie i nikt nie ukrywa, że
        > > Judenpolizei, to były właśnie męty. W licznych filmach nakręconych przez
        > > Zydow (rodem z Hollywood) policjanci żydowscy przedstawieni są, jako
        > > najgorszy element (widać to również w Polańskiego „Pianiście”
        > . Wymienianie
        > > policjantow zydowskich, a nie wymienianie granatowej policji stwarza fałs
        > zywe
        > > wrażenie (co trudno odebrać inaczej, jak oczywiste zamierzenie autora
        > > artykułu), że to w zasadzie tylko Żydzi współpracowali z okupantem. Czy
        > > granatowi policjanci byli wszyscy uważani za ludzi spoza marginesu
        > > społecznego?

Zapomniałeś dodać szmalcowników - ale Polacy lubią się wybielać; zapominają, że
        wyhodowali sobie Jaruzelskiego, Kiszczaka, Gomułkę, Moczara, Porębę i Bieruta.
        Rydzykowa szmata nie ma, niestety, forum, na którym można by odpisać temu
        moczarowskiemu "profesorowi".
    • dr.wesoly Re: J.R, Nowak znow sieje propagande 08.08.06, 02:43
      o kurcze ! ale jaja !

www.medianet.pl/~naszapol/0629/0629rogi.php
    • marian.kaluski Ten tekst dotyczy również "czarka1" 08.08.06, 03:03
      Ten tekst dotyczy również "czarka1", który także szkalował mnie szereg razy na
      tym Forum.
      Poziom prowadzonej tu dyskusji (zobacz post: "Dzisiejsi Polacy to naród bez
      honoru") zwalnia mnie od udzielania jakichkolwiek wyjaśnień. Tym bardziej, że
      właściwie odpowiedział za mnie tu „hanys17” pisząc: „Oj, oj, niewygodne fakty
      boda w oczy, stad taka histeryczna i nienawistna reakcja. Nieskazitelny narod
      ofiar! Ani to chrzescijanskie, ani euroejskie...”.
      Nic dodać, nic ująć.
      Czyli można by było na tym skończyć. Jednak chcę dodać, że swoje uwagi pisałem
      dla ludzi mądrych i inteligentnych. Większość tutejszych forumowiczów to tej
      grupy ludzi nie należy. Sami to udowodnili.
      Napisałem to co chciałem powiedzieć i nikomu nie narzucam tego do
      zaakceptowania.
      Mam prawo mieć swoje zdanie, tym bardziej, jeśli nie piszę bzdur.
      Każdy naród ma swoje wady, grzechy i swoich głupców. Także i narody żydowski
      (to ostatnie potwierdzają wypowiedzi forumowiczów żydowskich) i polski. Stąd IX
      rok (1965) Wielkiej Nowenny Tysiąclecia biskupi polscy poświęcili sprawie
      zwalczania polskich wad narodowych.
      Czyżby ci biskupi byli również polakożercami?
      Można udowodnić swoją rację w sposób mądry – przez rzeczową polemikę - i
      kulturalny. Was stać jedynie na chamstwo!
      Powtarzam raz jeszcze: jestem z dziada pradziada Polakamiem i katolikiem, a czy
      dobrym Polakiem czy nie, to nie do was będzie należało ostatnie zdanie w tej
      sprawie. Pan Jezus powiedział: „Po owocach ich poznacie”. Ja owoców swojej
      pracy na pewno nie muszę się wstydzić!!! I każdy kto mnie NAPRAWDĘ zna, to
      potwierdzi.
      To wy swoim tu sączonym jadem udowadniacie, że daleko wam do CZŁOWIECZEŃSTWA!
      Jako człowiek zajmujący się naukowo zagadnieniem antysemityzmu i polakożerstawa
      żydowskiego miałem prawo poddać forumowiczów polskich i żydowskich „Gazety
      Wyborczej” testowi na tolerancję. I teraz was irytuje to, że wpadliście jak
      śliwka w kompot.
      Dla Polaków mam jeszcze jedną radę. Nie ulegajcie prowadzonej tu akcji przeciw
      mnie przez żydowskich forumowiczów. Ich jedynm celem jest szkodzenie Polsce i
      Polakom. To oni, jak np. „lze_elita”, w KAŻDYCH swoich postach celowo i z
      wielką determinacją prawdziwych rasitów szkalują Polaków.
      Polakożercy żydowscy tu grasujący wyświadczają "Gazecie Wyborczej" niedźwiedzią
      przysługę.
      Wiadomo, że Agora, wydająca „Gazetę Wyborczą”, jest w wielkich tarapatach
      finansowych – grozi jej upadek. Jestem pewny, że do jej upadku na pewno w dużym
      stopniu przyczyniają się żydowscy internauci grasujący na tutejszym forum. Bo
      nawet mało patriotycznych Polaków w końcu musi obruszyć wyjątkowo antypolski
      charakter „Gazety Wyborczej”, a jeszcze bardziej jej Forum wydania
      internetowego. To jest po prostu antypolska kloaka!
      Jestem ciekawy co by zrobiła, jak by reagowała redakcja izrealskiego
      dziennika „Haaretz”, gdyby spora grupa polskich antysemitów znających język
      hebrajski zaśmiecała forum internetowe tego dziennika wstrętnym antysemityzmem –
      obrzydliwym żydożerstwem.

...........

Odnośnie dzisiejszej wypowiedzi "czarka1" to jest on za dużym ZEREM, aby
      móc nam wmówić, że czarne jest białym.
      Książka Grossa jest obrzydliwym paszkwilem na WSZYSTKICH Polaków! WSZYSTKICH!
      Starczy sięgnąć po książkę, aby się o tym samemu przekonać. - No chyba, że się
      jest Zydem-polakożercą, tak jak jest nim Gross!

Marian Kałuski, Australia

• sigact1 Re: Ten tekst dotyczy również "czarka1" 08.08.06, 03:07
        ...No chyba, że się
        jest Zydem-polakożercą, tak jak jest nim Gross!

a co on mianowicie panu zeżarł? Jedną półkulę muzgu? czy tylko jego ośrodek
        odpowiadający za kojarzenie faktów?
        • sigact1 Re: Ten tekst dotyczy również "czarka1" 08.08.06, 03:08
          Errata. "mózgu" oczywiście. poleciałem Lemem MUzg=moduł uzgadniający.
      • venus99 Re: Ten tekst dotyczy również "czarka1" 08.08.06, 21:29
        biedaku,w Australii nie ma psychiatrów?musisz się leczyć na własną rękę?
      • lze_elita.71 Mosku z Kalugi - pisz se po angielsku dla kangurow 11.08.06, 03:15
        Albo do "lojczyzny" wracaj i jej podatki plac. Jesli zlamany grosz zdolasz
        zarobic, bo w manipulacji jetes jeszcze bardziej prymitywny nizli Gazetka
        Wybiorcza:)
      • babariba-babariba daj se siana Maniek... 11.08.06, 09:50
        ...jako aż tak wybitna persona nie powinieneś się szczypać jakimiś docinkami
        forumowiczów, których w wyraźny sposób nie poważasz. A deklaracje czyniąc takie,
        jak w cytowanym post'cie - śmieszniejszy się stajesz, niż zapewne jesteś w
        świecie realnym.
        ___
        marian.kaluski napisał:
        (...)
        > Odnośnie dzisiejszej wypowiedzi "czarka1" to jest on za dużym ZEREM, aby
        > móc nam wmówić, że czarne jest białym.
        > Książka Grossa jest obrzydliwym paszkwilem na WSZYSTKICH Polaków! WSZYSTKICH!
        > Starczy sięgnąć po książkę, aby się o tym samemu przekonać. - No chyba, że się
        > jest Zydem-polakożercą, tak jak jest nim Gross!
        >
        > Marian Kałuski, Australia
    • qqazz Sam siejesz propagande 08.08.06, 04:18
      1. Książki Grossa nie czytałem, zapoznałem sie za to z szeregiem recenzji z
      których wynika że po pierwsze nie jest to żadne powazne opracowanie, a na takie
      pozuje i jako takie jest przedstawiane, widac po tych recenzjach że jest to po
      prostu tendencyjne przedstawienie kilku bolesnych faktów w świetle dobranym do
      postawionej z góry tezy, bez jakiejkolwiek próby analizy ich przyczyn, bo to co
      podobno pisze Gross o przyczynach opisywanych wydarzeń to banialuki na poziomie
      bardzo mocno ograniczonego i pełnego złej woli umysłu, pamietajmy ze wiekszośc
      ludzi nie bedzie czytało ksiazki tylko komentarze, a te są po prostu załosne i
      swiadczą o braku wiedzy ich autorów w opisywanym temacie, ci co je czytaja
      niestety niezadko z nich beda czerpac swoja wiedzę. Moze i Gross nie oskarza
      wprost Polaków o "powszechna kolaboracje" ale podobno zarzuca im powszechny i
      zwierzecy antysemityzm co jest głupstwem nad głupstwami, ale przeciez czego sie
      po nim spodziewać, polakozerca jakich niemało, bedzie kłamał i kłamał zeby
      tylko postawic na swoim cóz z moralnego punktu widzenia dla zyda jest to jak
      najbardziej w porzadku gdy celem ataku sa goje.

2.O czym ty piszesz? Człowieku? To co pisze p. Nowak to niestety prawda
      straszna i bolesna. Ty to próbujesz porównywać z garstka szmalcowników i
      niektórych policjantów którym nikt nigdy nie zarzucał tego co było w getcie
      powszechne: odgórna współprace zydowskich elit (pokaz mi kolaborujace z
      hitlerowcami polskie elity ćwoku) i próby ocalenia sie za wszelka cene kosztem
      zycia swoich ziomków? Amerykańscy żydzi tez nie wierzyli w obozy smierci i
      gdzieś mieli swoich pobratymców z Europy, a teraz jak im pachna ich byłe
      majatki aj waj jak cudnie. Rzygać sie chce jak sie ich widzi i słucha zero tego
      co dla nas stanowi o istocie człowieczeństwa. Oczywiscie nie należy uogólniac i
      odnosić ww. postaw do wszystkich Żydów bo sa i byli w tym narodzie ludzie
      porzadni i uczciwi. Niestety dość powszechne jest u nich ogólne
      przewrażliwienie na swoim punkcie i niestety czesto(choc nie zawsze i nie
      wszyscy) zachowuja sie tak jak ty teraz zamiast rzeczowo polemizowac odbijaja
      piłeczkę ich belka w oku staje sie drzazga, czyjas drzazga belką, jeszcze sie
      dziwia że innym sie to nie podoba i później uzywaja słowa żyd jako okreslenia
      pejoratywnego, a przymiotnik żydowski staje sie synonimem niemoralnego bądź
      bardziej dosadnego okreslenia.
      • czarek1 Re: Sam siejesz propagande 08.08.06, 05:24
        Czy wykazanie tego, ze pan Nowak "zapomnial" wspomniec o tym, ze istniala
        granatowa policja, calkowicie polska pod wzgledem etnicznym, ktora
        wspolpracowala z Niemcami bardzo chetnie w tropieniu i wydawaniu Zydwo i ze ta
        policja byla brutalna w stosunku do Polakow tak samo, nie jest rzeczowym
        argumentem? Czy trzeba byc Zydem, zeby to widziec i uznac, czy wystarczy byc po
        prostu uczciwym czlowiekiem? Mariana Kaluski chyba by oslupial, jakby chodzil
        do tego samego polskiego kosciola, co ja w Montrealu, gdzie ksiadz katolicki
        modlil sie publicznie za bohaterow Getta. Tylko, ze ten ksiadz po prostu
        rozumie swoje chrzescijanskie powolanie.
        • qqazz re: Czarek1 08.08.06, 15:21
          To co napisałes to raczej nie tylko wykazywanie drobnego przeoczenia bedącego
          zresztą reakcja na zasadzie przejaskrawiony zarzut na zarzut prawdziwy,
          konfabulacja kontra fakty.Porównywanie działań granatowej policji, w której
          historii znalazłoby sie wiele chwalebnych kart, do kolaboracji żydowskich elit
          tez jest zupełnie nie na miejscu, podaj mi choc jeden przykład zachowania
          takiego o jakich pisze pan Nowak, zorganizowanego i rozmyślnego na wiekszą
          skalę, a nie pojedynczego incydentu autorstwa jakiegos męta. Pewnie że sa i
          bolesne momenty polskiej historii o których nie mozna zapominać, w tej kwestii
          jednak o którą tu zachaczamy doszukujesz sie ich na siłę.
          A to że ksiadz sie modlił za bohaterów getta to co w tym dziwnego? Większośc
          Polaków darzy ich duzym szacunkiem, ale tych prawdziwych z ŻZW a nie malowanych
          czerwonych propagandystów z ŻOB.
        • srul Re: Sam siejesz propagande 08.08.06, 16:32
          Nowak nie zapomniał drogi czarku. Nowak tylko wypunktował Grossowi To że
          on "zapomniał" i podał liczne aż nadto przykłądy, opierajac sie co więcej na
          źródłach żudowskich. Czy udokumentowane fakty w konfrontacji z ordynarna
          propagandą musisz interpretować jako propagandę w konfrontacji
          zudokumentowanymi faktami?. To już doprawdy iście talmudyczna kazuistyka.
          Publikacja Grossa jest tylko kolejną(po "Sasiadach")salwą w zmasowanym ostrzale
          artyleryjskim JCC i WJC majacym na celu zmiękczenie przeciwnika w perspektywie
          roszczeń finansowych. To nie jest przypadek ani też przejaw głebokiego
          humanizmu autora czy też jedo uwrażliwienia na cierpienia ziomków.On tylko
          kreuje sie na zbolałego altruiste dotknietego bezkresnym bólem. Zbyt duże
          pieniadze wchodzą tu w grę zeby dać sie nabrać na te plewy dla naiwnych
          pensjonarek.
          • czarek1 Re: Sam siejesz propagande 08.08.06, 16:53
            Rydzykowcy wymyslili, ze Gross pisze na zamowienie jakichs adwokatow od spraw
            roszczen. A gawiedz takie idiotyzmy powtarza, jakby to byla nie tylko prawda,
            ale jakas naweidzona swietosc. Przeczytaj sobie rozmowe z Grosem w "Polityce".
            Mozna sie z takimi, czy innymitezami zgadzac mneij lub wiecej, ale dlaczego
            etgo czlowieka bez zcytanai ksiazki od razu odsadzac od czci i wiary.
            Przeczytaj sobie tez serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3513892.html
            Ja akurat znam prof. Wrobla. Nei jest nawet pochozdenia zydowskeigo, jest po
            prostu uczciwym Polakiem.
            • srul Re: Sam siejesz propagande 08.08.06, 17:29
              Taaaaaaaaaa drogi czarusiu, twoje imie zobowiazuje. A świstak zawija je w te
              sreberka...nic dodać nic ujać.
            • wet3 Re: czarek1 09.08.06, 22:15
              czarek1 napisał:

> Rydzykowcy wymyslili, ze Gross pisze na zamowienie jakichs adwokatow od spraw
              > roszczen. A gawiedz takie idiotyzmy powtarza, jakby to byla nie tylko prawda,
              > ale jakas naweidzona swietosc. Przeczytaj sobie rozmowe z Grosem
              w "Polityce".
              > Mozna sie z takimi, czy innymitezami zgadzac mneij lub wiecej, ale dlaczego
              > etgo czlowieka bez zcytanai ksiazki od razu odsadzac od czci i wiary.
              > Przeczytaj sobie tez serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3513892.html
              > Ja akurat znam prof. Wrobla. Nei jest nawet pochozdenia zydowskeigo, jest po
              > prostu uczciwym Polakiem.

Siejesz zloworga propagande. Poprzednikiem Grossa byl Konsinski ze swoimi
              klamstwami, ktore napisal w "Malowanym ptaku". Wspomina o nim i wyraznie obnaza
              jego haniebne klamastwa prof. Finkelstein w "Holocaust Industry". Gdy Kosinski
              popelnil samobojstwo, to na zamnowienie holocaust industry paleczke przejal
              Gross i uprawia ten proceder do dzis.
              • czarek1 Re: czarek1 09.08.06, 22:37
                A skad masz taka pewnosc, ze tak jest? Powtarzasz slogany utarte przez Nowaka i
                RM.
                • wet3 Re: czarek1 10.08.06, 00:18
                  czarek1 napisał:

> A skad masz taka pewnosc, ze tak jest? Powtarzasz slogany utarte przez Nowaka
                  i
                  >
                  > RM.
                  • czarek1 Re: czarek1 10.08.06, 00:42
                    No coz, na takie dictum trzeba tylko z politowaniem sie odsunac. Szkoda dalszej
                    dyskusji. Zaden arguemnt rzeczowy nie dotrze do zaprogramowanego. Nie bede sie
                    wiecej odzywal.
                    • wet3 Re: czarek1 10.08.06, 01:14
                      czarek1 napisał:

> No coz, na takie dictum trzeba tylko z politowaniem sie odsunac. Szkoda
                      dalszej
                      >
                      > dyskusji. Zaden arguemnt rzeczowy nie dotrze do zaprogramowanego. Nie bede
                      sie
                      >
                      > wiecej odzywal.

Jesli uwazasz, ze Zyd Finkelstein jest samonienawidacym sie Zydem i lze jak pies
                      to trudno z toba dydsutowac. Ten uczciwy czlowiek odslonil swiatu szalbmierstwo
                      holokaust industry. Skrytykowal Kosinskiego i przyjdzie czas, ze skrytykuje tez
                      Grossa. Ciekaw jestem, co o szmirach Grossa powiedzialby niezyjacy juz
                      (niestety!) Izrael Szahak? Prawdopodobnie nie zostawilby na nim suchej nitki.
                    • qqazz Re: czarek1 15.08.06, 00:21
                      czarek1 napisał:

> No coz, na takie dictum trzeba tylko z politowaniem sie odsunac. Szkoda
                      dalszej
                      >
                      > dyskusji. Zaden arguemnt rzeczowy nie dotrze do zaprogramowanego. Nie bede sie
                      >
                      > wiecej odzywal.

Pewnie ze nie, do ciebie niestety nic nie dociera wiesz swoje i koniec, na
                      argumenty odpowiadasz propaganda na której sie opierasz to charakterystyczne
                      dla wielu tu piszacych niestety.
                  • srul Re: czarek1 11.08.06, 18:20
                    Problem tylko w tym że Kosiński był na tyle uczciwy że przyznał sie do fałszu.
                    Swego czasu nawet, pytany przez jakiegoś natrętnego dziennikarza, tropiciela
                    anti-simitismu "co Polacy zrobili dla ratowania żydów" odpowiedział z irytacją:
                    -a co żydzi zrobili dla ratowania Polaków?
                    Swoją drogą, co zrobili w tym kierunku polacy ilustruje ilość drzewek w Yad
                    Vashem. Według najswiezszych badań szwedzkiego historyka Petersena Polacy, w
                    stosunku PROCENTOWYM udzelili pomocy najwiekszej ilości Żydów w Europie,
                    większej nawet niż stawianni za przykład Holendrzy.
                    To pewnie z tego anti-semitismu wyssanego z mlekiem matki
                    • wet3 Re: czarek1 11.08.06, 18:34
                      srul napisał:

> Problem tylko w tym że Kosiński był na tyle uczciwy że przyznał sie do
                      fałszu.
                      > Swego czasu nawet, pytany przez jakiegoś natrętnego dziennikarza, tropiciela
                      > anti-simitismu "co Polacy zrobili dla ratowania żydów" odpowiedział z
                      irytacją:
                      > -a co żydzi zrobili dla ratowania Polaków?

> Swoją drogą, co zrobili w tym kierunku polacy ilustruje ilość drzewek w Yad
                      > Vashem. Według najswiezszych badań szwedzkiego historyka Petersena Polacy, w
                      > stosunku PROCENTOWYM udzelili pomocy najwiekszej ilości Żydów w Europie,
                      > większej nawet niż stawianni za przykład Holendrzy.
                      > To pewnie z tego anti-semitismu wyssanego z mlekiem matki

Przyznal sie dopiero jak mu udowodnili gdyz nie mial wyjscia!
                    • rosselani Re: czarek1 24.08.06, 08:28
                      Kosinski przyznal sie do falszerstwa, kiedy mu to juz udowodniono. Nie mial
                      wyjscia. Podobnie udowodniono mu plagiaty. I jak w przypadku Grossa, pierwszy
                      z recenzja Malowanego Ptaka ruszyl Wiesel, zawodowa ofiara. Tez pisal, z jaka
                      to uczciwoscia Kosinki przedstawil obraz anty-semickiej Polski.
                      • wet3 Re: rosselani 24.08.06, 16:13
                        rosselani napisała:

> Kosinski przyznal sie do falszerstwa, kiedy mu to juz udowodniono. Nie mial
                        > wyjscia. Podobnie udowodniono mu plagiaty. I jak w przypadku Grossa,
                        pierwszy
                        > z recenzja Malowanego Ptaka ruszyl Wiesel, zawodowa ofiara. Tez pisal, z jaka
                        > to uczciwoscia Kosinki przedstawil obraz anty-semickiej Polski.

"czarek1" i tak tego do wiadomosci nie przyjmie. On tylko przyjmuje takie
                        posty, ktore popieraja jego "jedyna i prawdziwa" postwe na temat Zydow. Stad ta
                        nagonka na Nowaka, bo w swoich ksiazkach Nowak pisze prawde. Zydzi zas prawdy
                        panicznie nie znosza!
      • 18261826www Po 17 wrzesnia 1939 roku....... 08.08.06, 05:27
        Bardzo malo pisze sie o tym co naprawde dzialo sie po 17 wrzesnia 1939 roku na
        Kresach II Rzeczypospolitej.W pn wschodniej czesci-dzisiejsza
        Bialorus-praktycznie w kazdym powiecie dochodzilo do zbrojnych wystapien
        przeciwko wycofujacej sie armii polskiej.Niejednokrornie pojmanych zolniezy
        mordowano w bezlitosny ,bestialski sposob:odrabywano konczyny,wydlubywano
        oczy.W miasteczku Skidel wybuchlo nawet antypolskie powstanie ,stlumione przez
        polski odzial wyslany z Grodna zaraz przed wkroczeniem sowietow.Bohaterska
        obrona Grodna tez skonczyla sie masakra ludnosci polskiej.Rosyjscy czolgisci
        przywiazywali do czolgow schwytane polskie dzieci i uzywali ich jako "zywych
        tarcz".Tak zginal m/innymi 12-letni Tadzio Jasinski.Po wkroczeniu sowietow do
        miasta bojowki komunistyczne wyciagaly ludzi z domow i mordowali ich wprost na
        ulicy. komunistyczni mordercy to byli: Zydzi,Bialorusini,byli tez i Polacy,ale
        jacy to byli ludzie?Biedota i ciemnota zaszczuta nienawiscia.Hitler szczul
        biedote przeciwko Zydom,a Stalin szczul ubogich Zydow,Bialorusinow i Ukraincow
        przeciwko "polskim panom"Rosja i Niemcy rozpetaly druga wojne swiatowa i one sa
        winne wszystkim zbrodniom i tragediom ludzkim jakie w tym czasie mialy
        miejce.Taka jest prawda!
        • wroxi Po 17 wrzesnia 1939 roku nic takiego, co opisales 09.08.06, 02:27
          Po 17 wrzesnia 1939 roku nic takiego, co opisales,
          sie nie dzialo. Opowiastka na temat dzieci przywiazywanych
          do czolgow przez radzieckich zolnierzy, to szczyt chamskiej
          i nieludzkiej propagandy polskich nacjonalistycznych idiotow,
          do ktorych bez watpienia nalezysz. Rownie dobrze mogles napisac,
          ze Stalin lubil na Kremlu zjadac na obiad polskiego bobaska,
          oczywiscie ochrzczonego i dobrze pdsmazonego.
          Ustroj radziecki byl neludzki i okrutny, ale jego okrucienstwo
          nie na tym polegalo. Widac, ze nie masz o sowietach zielonego
          pojecia.
          • marysia57 Re: Po 17 wrzesnia 1939 roku nic takiego, co opis 10.08.06, 04:36
            Wedlug ciebie to zapewne Katyn i 1,5 miliona Polskich zeslancow na Syberie to
            tez "propaganda polskich nacionalistycznych idiotow" Przyjmij do wiadomosci, ze
            mimo starannie ukrywanych przez dekady sowieckich zbrodni dokonywanych na
            narodzie Polskim z udzialem kolaborantow Zydowskich zyja jeszcze ludzie ,ktorzy
            pamietaja okrucienstwa sowietow.Zyja ludzie ,ktorzy pamietaja Naliboki,
            Koniuchy , Salomona Morela, Wolinska, Rozanskiego i Bremana i.t.d. Pamietaja
            jak przy bydlecych wagonach zaladowanymi Polskimi zeslancami stali z karabinami
            Zydowscy kolaboranci.Przykro mi cie zawiesc ale Polacy maja bardzo dobre
            pojecie o sowietach i ich kolaborantach.
          • wiktoriaka Re: Po 17 wrzesnia 1939 roku nic takiego, co opis 11.08.06, 06:50
            > Po 17 wrzesnia 1939 roku nic takiego, co opisales,
            > sie nie dzialo.

Nie masz racji. Osobiście znałam człowieka (już niestety nie żyje), którego ojca
            (dyrektora szkoły) czerwonoarmiści wyciągneli z domu i bez zadawania zbędnych
            pytań zastrzelili pod płotem na oczach czwórki małych dzieci, a żonie dali 30
            minut na spakowanie się do wywózki. Dwoje z dzieci nie przeżyło, wróciła żona z
            pozostałą dwójką.
          • 18261826www Re: Po 17 wrzesnia 1939 roku TAK BYLO!!!! 12.08.06, 02:08
            Na starym cmentarzu katolickim w Grodnie spoczywaja obroncy Grodna z 1939
            roku,a wsrod nich 12 letni Tadzio Jasinski ,ktorego Rosjanie przywiazali do
            czolgu i uzyli jako zywej tarczy przy zdobywaniu miasta.
            Rosjanie po zajeciu Grodna rostrzelali tez 130-tu uczniow ze szkoly kadetow.
        • wet3 Re: Po 17 wrzesnia 1939 roku....... 10.08.06, 01:06
          Zydzi z Grodna i Wilna zarowno podczas wojny polsko-bolszewickiej jak i w
          1939r. walczyli przeciw Polakom wspierajac sowieciarzy. Mamy na ten temat
          mnostwo przekazow. Podobnie zachowywali sie w mniejszych miastach, jak np.
          Pinsk (1921)- gdzie ich dywersanci napadali na polskich zolnierzy i zabijali
          ich - czemu nawet nie smial zaprzeczyc amerykanski obserwator Zyd Morgenthau. W
          Czortkowie na Podolu (w 1939) pod przewodnictwem dorozkarza Kuemmela
          wymordowali oo. dominikanow. O budowie lukow triumfalnych na powitanie
          sowieciarzy w bardzo wielu miejscowosciach tez trudno nie wspomniec. Napasci na
          polskich zolnierzy przemykajacych sie do domow, zabijanie i okradanie ich byly
          powszechne.
          Ale przeciez Zydzi to ponoc swiete krowy i krytykowac ich nie wolno!
      • antykagan Re: Sam siejesz propagande 24.08.06, 18:51
        qqazz napisał:

> 1. Książki Grossa nie czytałem, zapoznałem sie za to z szeregiem recenzji z
        > których wynika że po pierwsze nie jest to żadne powazne opracowanie, a na
        takie
        >

Nie uważasz, że jestes kompketnym kretynem? Nie czytałeś, a zabierasz głos?
    • marysia57 Re: J.R, Nowak znow sieje propagande 08.08.06, 06:23
      Czy moglbys podac tytuly tych "licznych filmow"w ktorych Zydzi krytykuja lub
      wspominaja o Juderantach? Oprocz Polanskiego nie wiele osob ze swiata
      filmowego mialo czy tez ma odwage poruszyc ten temat, poniewaz z reguly oznacza
      to koniec ich kariery. Tylko wybitni w rodzaju Polanskiego moga sobie na to
      pozwolic. Kilku uczciwych co prawde historyczna chca zachowc tez czasem
      poruszy ten temat. Publikacje ich czesto jednask ida w zapomnienie.
      Natomiast co roku produkuje sie ponad 2 tysiace publikacji , filmow i.t.d.na
      temat Holocaustu. w 99 % Polakow zawsze przedstawia sie jako Zydozercow.
      polglupkow, pijakow, gnebicieli Zydow. Zydzi oczywiscie to tyklo ofiary,
      dzielni, waleczni, uczciwi i wielkiego serca.
      Kazdy Polakozerca w rodzaju Grossa powinien brac przyklad z S. Wiesenthala
      ktory kiedys powiedzial ze jako Zyd nie chce brac odpowiedzialnosci za to co
      zrobili komunisci Zydowscy Polakom tak samo jak nie che obciazac Polakow za
      dzialalnosc kilku tysiecy szmalcownikow.Wydaje sie to bardzo logiczne poniewaz
      OFIARY NIE POWINNY ATAKOWAC OFIAR, i jak to Polanski powiedzial " byli dobrzy i
      zli Polacy tak samo jak byli dobrzy i zli Zydzi.Niestety rzeczywistosc jest
      brutalna i Polalozercy jako " ofiary" lub ich potomkowie czuja sie bezkarni,
      opluwaja Polske i Polakow jak moga i gdzie moga, skrzetnie zapominajac o
      Zydowskich zbrodniach przeciwko narodowi
      Polskiemu.
      Piszesz ze "www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060807&id=my11.txt
      > ND najwyrazniej czuje, ze teraz jest znow bardzo dobry klimat dla sączenia
      > antysemityzmu i jego czołowy komentator ma "swoj dzien"." A ja ci powiem ze
      to nie zadne saczenie ANTYSEMITYZMU tylko obrona przed ANTYPOLONIZMEM.

• czarek1 Re: J.R, Nowak znow sieje propagande 08.08.06, 14:45
        Tragedia polega na tym,ze z jednej strony sa fanatyczni, zydwoscy ekstremisci,
        ktorzy szkaluja Polske, oskarzajac wszystkich Polakow o antysemityzm, z czym ja
        nigdy sie nie zgadzam i jestem wsrod tych, ktorzy protestuja. Z drugiej strony,
        ekstermisci polscy, skupieni wokol RM i kilku pomylonych na tym forum oskarzaja
        wszystkich Zydow. Tak, jak klamia ci, ktorzy oskazraja wszystkich Polakow, tak
        samo dopuszczaja sie klamliwych uproszczen ci, ktorzy z zcambul oskazzaja
        wszystkich Zydow. Ze antysemityzm u pewnej wartswy ludzi nadal istnieje jest
        faktem. Wystarczy poczytac posty na tym forum obelzywe, pelne neinawisci
        sformulowania. Ze antysemityzm stnial przed wojna, kiedy nie mozna bylo
        powolywac sie na UB, czy inne przyklady, tez wiadomo (chociazby getta lawkowe,
        bronione ostatnio pzrez Wierzejskeigo).Takie postawy, to woda na mlyn
        wzajemnych przeciwnikow tego konkursu nienawisci. Niestety, natura ludzka jest
        taka, ze ma tendencje glownie do zapamietywania zla. Widsisz, ja tez ZAWSZE
        bronie dobrego imienia Polski. Ale nie mozna tego robic bez uczciwego
        przyzannia, ze byly wsrod Polakow przykaldy lotrow (sa w kazdym narodzie). Bylo
        Jedwabne, byly Kielce, byli szmalcwonicy, byla granatowa policja wydajaca Zydow
        w rece Niemcow. Nie mzona chowac tego pod dywan, jesli chce sie miec
        jakakolwiek warygodnosc, Jesli nawet pogrom kielecki byl prowokacja np.
        komunistyczna, to jednak znalezli sei cehtni wykonawcy (polska - niestety -
        tluszcza). Poki bedziemy tylko oskarzac Zydow o wszelkie cierpienia Polakow, a
        skrzetnie zmiatac pod dywan wszysko to, co niektorzy Polacy zrobili Zydom, nikt
        normalny nie bedzie nam dawal wiary. Bo dyskusje prowadzi sie uczciwie, a nie
        na krzyk.

Pytasz o filmy. Ja mieszkam w Kanadzie, wiec byc moze widze tego w TV wiecej,
        niz w Polsce. Widzailem serial TV, ktorego tytulu nie moge sobie w tej chwili
        pzrypomneic, (grala w nim m.in Meryl Streep) ktory zawieral kilka antypolskich
        akcentow, nawet dosc ohydnych, ale policja zydowska w getcie warszawskim byla w
        nim przedstawiona, jako banda lotrow. Dwa lata temu widzialem film "The
        Uprising" o powstaniu w getcie warszawskim i tak rowneiz Judenpolizei byla
        pokazana w najgorzym swietle. Co do Judenratow, nie potrafie powiedzeic
        jednoznacznie. Ci ludzei robili wszytsko,zeby jakos przetrwac, niewiele mieli
        do gadania. Wiadomo,ze przewodnizcacy warzsawskiego Judenratu Czernakow
        popelnil samobojstwo.

Homo sum et humani nihil a me alienum esse puto
        • srul Re: J.R, Nowak znow sieje propagande 08.08.06, 21:19
          Drogi i wielce czcigodny czarku, parafrazując Kmicica ,wielkie w tobie serce i
          szlachetne ale sie na polityce nie znasz. Co ja tu niby mam zrozumieć łaskawco?
          jedyny "argument" jakiego ciagle z uporem używasz to "antysemityzm" w różnych
          konfiguracjach i coraz bardziej obudowany "pustymi kaloriami" słów, słów ,
          słów. Pozwól że nieco odwróce kota ogonem. Ci polacy którym przypisujesz
          motywacje WYŁĄCZNIE antysemickie to nie jakiś monolityczny twór reagujący na
          poziomie instynktów animalnej zbiorowosci pozbawionej ludzkich odruchów. Kazdy
          miał swoje osobieste doswiadczenia, przeżycia i dramaty. Tak sie składa że
          częśc tych przeżyć i również tych dramatów miała zwiazek z relacjami polsko-
          żydowskimi. I niekoniecznie zawsze musiały to być relacje wzorcowe i to
          niekoniecznie ze wzgledu na wyssany z mlekiem matki antysemityzm a na nieco
          bardziej złożone sprawy. Doszukiwanie sie wszedzie i w każdym przejawie
          wrogosci do żydów podłoża jakiegoś irracjonalnego, atawistycznego popędu
          definiowanego jako antysemityzm jest trywialnym uproszczeniem godnym publicysty
          brukowej prasy. Oczywiscie takie postawy były również ale nie były kluczowym
          czynnikiem a na pewno nie jedynym. Równie dobrze mozemy na zasadzie prostej
          inwersji postawić tezę że nienawiśc do polaków ze strony żydów była
          przedłużeniem talmudycznej nienawisci żydów do gojów co też bedzie
          uproszczeniem. Tak można sie przerzucać w nieskończonosć. Co do komunizmu,
          rozczulaja mnie ,nie po raz pierwszy takie "argumenty" że żydzi nie mordowali
          jako żydzi a jako komuniści i w zwiazku z tym nie ma tu symetrii. Tylko
          dziwnym trafem ten sam zyd który mordował polaków jako oprawca komunistyczny,
          żydem nie będać...stawał sie nim w momencie kiedy np. podziemie dawało mu kulkę
          w łeb. Tu już oczywiscie żydem był, a jakże, a jego likwidatorzy którzy robili
          to nie dlatego ze był żydem a dlatego że był siepaczem ubeckim awansowali do
          miana antysemitów.To jest dokładnie ten mechanizm nierównego traktowania ze
          wzgledu na pochodzenie ,zwany potocznie rasizmem. A kto ci powiedział że
          obywatele polscy dokonujac pogromu robili to jako polacy a nie np jako męty i
          bandyci, podejrzewam ze w momenci dokonywania takiego czynu niespecjalnie sie
          narodowościowo identyfikowali..I nie robili tego dla czy z irracjonalnej
          nienawisci ale dlatego ze kojarzyli komune ż żydami, więc nienawisć
          ukierunkowywali de facto nie na pochodzenie etniczne a na znienawidzony system
          komunistyczny który w znacznym procencie był zaszczepiany przez żydów.I dalej
          nie moge pojać dlaczego twoim zdaniem uprawniona jest taka asymetria w
          nagłaśnianiu medialnym mordu jednej nacji na drugiej a totalnym przemilczaniu
          sytuacji odwrotnej.
        • marysia57 Re: J.R, Nowak znow sieje propagande 10.08.06, 05:25
          Jak to pieknie powiedziane "Bo dyskusje prowadzi sie uczciwie, a nie
          na krzyk."
          Problem tylko w tym kto Krzyczy i kto jest uczciwy? Mieszkasz w Kanadzie , czy
          kiedykolwiek widziales jakis program w TV w ktorym Polacy mieli szanse na
          dyskusie i obrone w programach w ktorych Zydzi pietnuja Polakow? Ja nigdy a
          programow takich setki bylo.My Polacy nie mamy zadnej szansy na dyskusje ani na
          krzyk publiczny przeciwko antypolskim atakom.Nam kaze sie pochylac glowe,
          przepraszac i zapomniec o swoich krzywdach, a kto sie odwazy inaczej ANTSEMITA
          JEST OBWOLANY LUB NACIONALISTA.Wracajac do mojego poprzedniego postu, za wiele
          przykladow nie podales.No bo skad je wezmiesz ich prawie nie ma.Jezeli chodzi o
          film "The Uprising" jest to jeden z wielu przykladow klamstw zydowskich na
          temat Polakow w czasie II WS. Przed premiera tego filmu Polonia w USA
          protestowala przeciwko wyswietlaniu tego filmu, niestety na nic sie to nie
          zdalo. Zrozumienie i poprawa stosunkow polsko- zydowskich bedzie mozliwa tylko
          wtedy kiedy Zydzi przestana klamac ,uderza sie w piersi i powiedza WYBACZAMY
          WAM WYBACZCIE NAM. Czy to mozliwe? Pamietaj rowniez ze tak samo jak Zydzi,
          Polacy tez nie mieli nic do gadania pod okupacja hitlerowska, kazdy staral sie
          przezyc.
      • srul Re: J.R, Nowak znow sieje propagande 08.08.06, 17:47
        Czarusiu dziecko, czy ty naprade nie dostrzegasz jednego,kluczowego aspektu
        całego problemu. To nie jest kwestia czy dana sprawa jest poruszana w mediach i
        podnoszona publicznie. Zarówno haniebne czyny jednej jak i drugiej strony były
        omawiane. To kwestia SKALI i PROPORCJI! Porównaj sobie ilość artykułów w
        mainstreamach na temat np Jedwabnego i w tych samych mainstreamach postaraj sie
        znaleźć równoważne w ilości i wadze publikacje np na temat kolaboracji żydów z
        sovietami, działalnosci judenratów, policji zydowskiej i morderstw
        enkawudzistów żydowskiego pochodzenia. Proporcje byłyby jak 1:100, 1:200 lub
        gorzej. I to oczywiscie przypadek, przypadek ze cała prasa światowa na czele
        NYT nicuje na wylot np. Jedwabne na wszelkie sposoby a na temat ludobójców
        żydowskich nawet sie nie zajaknie. Moze warto by tez częsciej mówić i pisać na
        NaGŁOWKACH gazet i w GŁOWNYM wydaniu wiadomosci o mordowaniu przez żydów
        polaków i żołnierzy po;lskich po wkoroczeniu sovietów na kresy po 17 września.
        Grodno, Wilno, Skidel. Wołkowysk, w tym ostatnim żydzi przejeli garnizon,
        ukradli broń i strzelali do wojska polskiego przygotowującego sie do odparcia
        czerwonych. M.in zastrzelili stryja mojego znajomego, Hugona Tymińskeego,
        aptekarza. Takich przypadków była masa. Ja tylko apeluje o równoważnosć w
        podejsciu do każdej nacji, bez traktowania jakiejkolwiek w kategoriach świętej
        krowy. Zaraz pojawią sie dyżurni tropiciele urojonych antysemityzmów ale to
        przypadki kliniczne. Niczym nie różnią sie od Bubla tyle że wszechobecnego
        żyda zastepuja sobie równie wszechobecnym i demonicznym antysemitą.
        • czarek1 Re: J.R, Nowak znow sieje propagande 08.08.06, 18:39
          --Słuchaj, postaram się jeszcze raz przemówić trochę do rozumu. Widzę, ze
          starasz się być obiektywny, choć ciągle, być może nieświadomie, powtarzasz te
          ograne stereotypy. Jeśli i tym razem nic do Ciebie nie dotrze, dalej już
          tłumaczyć nie mam komu. Po dwóch stronach w „konkurencji” staja przeciwko sobie
          zbrodnie „polskie” i zbrodnie „żydowskie”. W obydwu przypadkach zbrodnie te
          były dokonane nie przez cale narody, tylko przez grupy lub przez indywidualnych
          ludzi. I tutaj wlasnie ludzie chorego autoramentu takiego, jak Rydzyki, Buble,
          Nowaki, Kaluskie i im podobni zbijają swój kapitał propagandowy. Gdzie jest
          różnica? Jest jedna, dość zasadnicza.
          Zbrodnie „polskie” dokonane zostały z motywacji nienawiści ich sprawców do
          Żydów. Tego nikt nie podważa. Wystarczyło, ze by ktoś podżegał, a znajdowały
          się wszelkiego rodzaju męty społeczne, które chętnie napadały, zabijały. Już
          przed wojna wykształceni skądinąd studenci – korporanci tworzyli na uczelniach
          getta lawkowe, co było hanba. Staram się wczuć w role Żyda, gdybym nim był i
          żył w tamtych czasach. Byla ówczesna Młodzież Wszechpolska, ONR i inne
          ugrupowania, które wyżywały się w rozbijaniu szyb w sklepach żydowskich. A
          wszystko pod hasłami „bij Zyda!” i oskarżeniami Zydwo o wszelkie możliwe
          bezeceństwa, lacznei z mordowaniem dzieci na mace. Prosty lud to akceptowal i
          wierzyl w te brednie. Wreszcie była wojna i wszystko, co znane. Slyszalem
          kilkakrotnei w swoim zyciu słowa ludzi uważających się za katolikow, z Hitler
          pomylil się nei wykańczając wszystkich Zydow. Takie wypowiedzi i te wszytskie
          czyny są dowodem neinawisci etnicznej, czy rasowej. Obecnei nawywanei Zydem
          każdego polityka, który nam się nei podoba tez wskazuje na chec pokazania Żydów
          jako wszystkich w świetle pejoratywnym.
          Teraz z drugiej strony. Były duze liczby Żydów witających Armie Czerwona,
          kolaborującą z okupantem. Czy ich zbrodnie mialy charakter nienawiści rasowej w
          stosunku do Polaków? Nie, ponieważ wśród ich ofiar znajdowali się tak samo inni
          Żydzi, a wśród tych, którzy gnębili było mnóstwo polskich komunistów, Rosjan
          itd. To były zbrodnei,a le NIE zbrodnei żydowskie przeciwko Polakom, w każdym
          razie NIE motywowane antypolonizmem. To były po prostu zbrodnie komunistyczne.
          Slynna historia w Koniuchach, ulubiony temat ND i Owaka: sowiecki oddzial
          partyzancki, napadl na oddzial AK i dokonal krwawego mordu. Wśród tego oddzialu
          było wielu Żydów. Czy to była zbrodnia żydowska, tzn motywowana nienawiścią
          Żydów do Polaków, czy zbrodnia komunistyczna, jakich sowieci popełnili wiele
          (przykladowo Katyń, gdzie zginął mój ojciec). Ja za te zbrodnie nie winie
          narodu rosyjskiego, tylko NKWD. Naród nie miał nic do gadania i to nie w jego
          imieniu dokonano mordu polskich oficerów. Dokładnie tak samo można powiedzieć o
          zbrodniach UB. Byli tam również ludzie pochodzenia żydowskiego, wiadomo. Było,
          zresztą, znacznie więcej Polaków bez korzeni żydowskich. Jedni i drudzy byli
          zbrodniarzami i nie mam żadnego powodu ich bronić. Ale czy były to zbrodnie
          żydowskie. Czy ci komuniści żydowskiego pochodzenia czuli się Żydami i swoich
          zbrodni dokonywali w imieniu narodu żydowskiego na Polakach? Czy naprawde
          chcesz powiedzcie, ze to był „antypolonizm”? Oczywiście, ze nie. Ich zbrodnie
          były zbrodniami komunistycznymi, motywowanymi szatańską ideologia, a wśród
          ofiar tez byli Żydzi i wśród katów Polacy. Ks. Popieluszkę zamordowali Polacy.
          Czy nazwiesz to zbrodnią polską? Bo gdyby akurat Piotrkowski and company byli
          pochodzenia zydwoskiego, z pewnością morderstwo ks. Popieluszki nazwane
          byloby „zbrodnai zydowska”. Zbrodnai jest zbrodi i zbrodniarze nei zasługują
          na pobłażanie, bez względu na to kim są. Jestem w 100% za osadzeniem
          Wolinskiej. Nie dlatego, z e jest Żydówką , tylko dlatego, żeby była kiedyś
          zbrodniarka..

Czy zaczynasz rozumieć te różnice? Ja jestem pierwszy, który występuje w
          obronie Polski, kiedy jest szkalowana, ale to nie znaczy, ze mam zamknąć oczy
          na przejawy autentycznego antysemityzmu. Antypolonizm istnieje naprawdę, ale
          nie w historii, tylko obecnie w formie oskarżania wszystkich Polaków o
          antysemityzm. I nie jest wcale tak znowu rozpowszechniony. Naparwde nie wirz w
          powszechność tego ruchu roszczeniowego. Neiktorzy Zydzi starają się prawnie
          odzyskać swoją własność. Co w tym zlego? Te „odszkodowania” grupy idiotów nigdy
          nie dojdą do skutku. Nikt ich na serio nie bierze, a Nowakowi służą,
          jako „argument”. To jest pewna grupa skrajnie nastawionych Żydów w Ameryce. Już
          się kiedyś z jednym takim kłóciłem, aż zerwałem z nim kontakty. Właśnie w
          obronie Polski. Natomiast antysemityzm był i jest (u niektórych) nadal. Uczciwi
          ludzie musza o tym pamiętać. I czasem przyznać gorzka prawdę (ale prawdę!) niż
          udawać, ze u nas tylko sami bohaterowie i święci.. Mam nadzieje, ze nareszcie
          do Ciebie dotarło.

Homo sum et humani nihil a me alienum esse puto
          • srul Re: J.R, Nowak znow sieje propagande 08.08.06, 21:21
            Drogi i wielce czcigodny czarku, parafrazując Kmicica ,wielkie w tobie serce i
            szlachetne ale sie na polityce nie znasz. Co ja tu niby mam zrozumieć łaskawco?
            jedyny "argument" jakiego ciagle z uporem używasz to "antysemityzm" w różnych
            konfiguracjach i coraz bardziej obudowany "pustymi kaloriami" słów, słów ,
            słów. Pozwól że nieco odwróce kota ogonem. Ci polacy którym przypisujesz
            motywacje WYŁĄCZNIE antysemickie to nie jakiś monolityczny twór reagujący na
            poziomie instynktów animalnej zbiorowosci pozbawionej ludzkich odruchów. Kazdy
            miał swoje osobieste doswiadczenia, przeżycia i dramaty. Tak sie składa że
            częśc tych przeżyć i również tych dramatów miała zwiazek z relacjami polsko-
            żydowskimi. I niekoniecznie zawsze musiały to być relacje wzorcowe i to
            niekoniecznie ze wzgledu na wyssany z mlekiem matki antysemityzm a na nieco
            bardziej złożone sprawy. Doszukiwanie sie wszedzie i w każdym przejawie
            wrogosci do żydów podłoża jakiegoś irracjonalnego, atawistycznego popędu
            definiowanego jako antysemityzm jest trywialnym uproszczeniem godnym publicysty
            brukowej prasy. Oczywiscie takie postawy były również ale nie były kluczowym
            czynnikiem a na pewno nie jedynym. Równie dobrze mozemy na zasadzie prostej
            inwersji postawić tezę że nienawiśc do polaków ze strony żydów była
            przedłużeniem talmudycznej nienawisci żydów do gojów co też bedzie
            uproszczeniem. Tak można sie przerzucać w nieskończonosć. Co do komunizmu,
            rozczulaja mnie ,nie po raz pierwszy takie "argumenty" że żydzi nie mordowali
            jako żydzi a jako komuniści i w zwiazku z tym nie ma tu symetrii. Tylko
            dziwnym trafem ten sam zyd który mordował polaków jako oprawca komunistyczny,
            żydem nie będać...stawał sie nim w momencie kiedy np. podziemie dawało mu kulkę
            w łeb. Tu już oczywiscie żydem był, a jakże, a jego likwidatorzy którzy robili
            to nie dlatego ze był żydem a dlatego że był siepaczem ubeckim awansowali do
            miana antysemitów.To jest dokładnie ten mechanizm nierównego traktowania ze
            wzgledu na pochodzenie ,zwany potocznie rasizmem. A kto ci powiedział że
            obywatele polscy dokonujac pogromu robili to jako polacy a nie np jako męty i
            bandyci, podejrzewam ze w momenci dokonywania takiego czynu niespecjalnie sie
            narodowościowo identyfikowali..I nie robili tego dla czy z irracjonalnej
            nienawisci ale dlatego ze kojarzyli komune ż żydami, więc nienawisć
            ukierunkowywali de facto nie na pochodzenie etniczne a na znienawidzony system
            komunistyczny który w znacznym procencie był zaszczepiany przez żydów.I dalej
            nie moge pojać dlaczego twoim zdaniem uprawniona jest taka asymetria w
            nagłaśnianiu medialnym mordu jednej nacji na drugiej a totalnym przemilczaniu
            sytuacji odwrotnej...
            • czarek1 Re: J.R, Nowak znow sieje propagande 08.08.06, 22:10
              No nie! wszystko na nic. jak juz zaczynasz od "talmudycznej nienawiscido
              Polakow", to nie rokujesz zadnych nadziei na zrozumeinei czegokolwiek. badz
              zdrow i pozostan sobie w obrebie bajek, ktore wymyslili rydzykopdobni
              dla "dobrego wizerunku Polski". Szkoda, bo wydawalo sie,ze cos zrozumiesz.
              Widocznie szubienice z Gwiazda Dawida na murach domow tez nie sa jakimkolwiek
              pzrejawem antysemityzmu i calkowiecie usprawidliwione.
              Wievej juz nie bede tracic czasu na tlumaczenie, bo zadna argumentacja rzeczowa
              nie dociera..
    • marian.kaluski "czarek1" wygłupia się dalej 08.08.06, 06:41
      Jeśli "czarek1" jest katolikiem, to ja jestem już za życia świętym. A jak jest
      malowanym katolikiem, to "ma diabła za skórą".
      Jeśli "czarek1" jest Polakiem, to ja jestem Marsjaninem. A jak jest Polakiem,
      to takim właśnie jak Gross!
      Gdyby "czarek1" czytał książkę Adama Hempla "Pogrobowcy klęski. Rzecz o
      policji "granatowej" w Generalnym Gubernatorstwie 1939-1945" (Warszawa 1990) to
      by nie pisał takich bzdur, że była ona czysto polską formacją policyjną.
      Wiedział by także jaką POZYTYWNA odegrała rolę w dziejach antyhitlerowskiej
      konspiracji polskiej i jaką pomoc niosła Zydom (oczywiście byli w niej również
      zdrajcy i po prostu bydlaki, ale wielu z nich nie było polskiego pochodzenia).
      Gdyby to była w całości banda zbirów, to w latach 1945-47, w więc w najgorszych
      latach stalinowsko-żydowskich w Polsce "Ludowej"!, większość granatowych
      policjantów nie uzyskałaby pozytywnej oceny komisji rehabilitacyjno-
      kwalifikacyjnej przy Prezydium Rady Ministrów dla spraw funkcjonariuszy
      granatowej policji.

Aby móc zabierać głos w jakiś sprawach trzeba te sprawy znać, a nie - jak w
      przypadku tu "czarka1" - wylatywać jak Filip z konopii ze stekiem głupstw czy
      potwarzy. Takie zachowanie jest charakterystyczne dla kretynów lub polakożerców.

Marian Kałuski, Australia
      • maaac Kałuski się wygłupia. 08.08.06, 07:53
        No i tak w paru słowach zrobił z "granatowych". bohaterów na miarę AK...

PS.
        Dla tych co myślą - policja była potrzebna zarówno w gettach jak i na terenach
        okupowanych. W jednej i drugiej mogły być szuje i bohaterowie, i "zwykli
        ludzie". Jedna i druga była służbą zalezną od Niemców.
        Tyle, że jest to prawda niedopuszczalna dla "prawdziwych Polaków (TM)" dla
        nich jak ktoś bohater, to może być tylko Polak, a jak szuja to "nie polskiego
        pochodzenia".
        • czarek1 Re: Kałuski się wygłupia. 08.08.06, 14:50
          Bardzo slusznei. Wiadomo,ze w granatowej policji byly tez wtyczki AK,a le w
          ogole byla to formacja kolaborujaca z okupantem. Jesli ktokolwiek uwaza, ze
          byla to niepolska formacja, to byc moze ma racje. Parwdopodobnie sluzyli w neij
          Barzylijczycy, albo Belgowie. A mzoe tam tez sluzyli Zydzi?
          • srul Re: Kałuski się wygłupia. 08.08.06, 21:29
            To ciekawa hipoteza z tymi Belgami, wiadomo przeciez ze zgłaszali sie na
            ochotnika do Waffen SS (Wallonien) podobnie zresztą jak Francuzi (Charlemagne),
            skandynawowie(Viking)(Nordland), flamandowie (Flandern)i inne miłujace pokój
            narody europejskie
            • czarek1 Re: Kałuski się wygłupia. 08.08.06, 22:05
              Teza tak samo glupia, jak glupia wypowiedz przedmowcy.
              • wet3 Re: Kałuski się wygłupia. 12.08.06, 01:25
                czarek1 napisał:

> Teza tak samo glupia, jak glupia wypowiedz przedmowcy.

Kaluski robi bardzo dobra robote! Zmusza nas do myslenia i umiejetnie podrzuca
                nam do dyskusji t.zw. tematy niedokonczone ktorych nikt nie smie tknac!
                Dlaczego??? - Bo sa to tematy na ktore oficjalnie zabrania sie dyskutowac pod
                grozba pomowienia o antysemityzm. Podobna robote odstawia Robert Jerzy Nowak.
                Dlatego wlasnie "czarek1" wystapil z tym "odsadzeniem" Nowaka "od czci i wiary"!
                Za oceanem podobna "robote" uskutecznia Iwo Cyprian Pogonowski. Chwala im za
                to!!!
          • wet3 Re: Kałuski się wygłupia. 11.08.06, 19:39
            A ja zawsze myslalem, ze granatowa policja skladala sie glownie z etnicznych
            Niemcow - obywateli polskich sprzed wybuchu wojny, folksdojczow i roznych
            szumowin ukrainskich bialoruskich, a nawet czeskich i litewskich czy
            lotewskich. AK, ze zrozumialych wzgledow, miala z pewnoscia tam swoje wtyczki.
            Poza tym wielu czlonkow granatowej policji wspolpracowalo z AK i oddalo jej
            nieocenione uslugi.
    • marian.kaluski Gross jak hitlerowski "Stuermer" 08.08.06, 11:10
      Oświadczenie Społecznego Niezależnego Zespołu ds. Etyki Mediów

W związku ze skrajnie tendencyjnymi i jawnie antypolskimi publikacjami J.T.
      Grossa wyrażamy przekonanie, że wszelkie ich promowanie lub popularyzowanie
      przez polskie media jest niewłaściwe i staje się działaniem na szkodę Polski.
      Publikacje Grossa są przykładem politycznej pornografii, podobnej w tym do
      narodowo-socjalistycznego "Stuermera".
      2006-08-05 (13:19) Nasz Dziennik
      • tom1003 Re: Gross jak hitlerowski "Stuermer" 08.08.06, 15:12
        Zamiast tracić czas na kolejne bzdety wybiórczej o antysemitach pod poduszką,
        lepiej przeczytaj dobry tekst o Janie Mosdorfie na www.wszechpolacy.pl

W czerwcu 1940 został aresztowany przez Gestapo i osadzony na Pawiaku. 6
        stycznia 1941 wysłano go do obozu w Oświęcimiu (Auschwitz), tam też założył
        konspiracyjną grupę narodową. Do tej pory politycznie zwalczał Żydów i lewicę,
        dopóki w jego mniemaniu stanowili oni zagrożenie dla Narodu i państwa polskiego.
        Z chwilą, gdy Żydzi stanęli w obliczu biologicznej zagłady, wspierał ich według
        swych możliwości. Pracę polityczną prowadził do ostatnich dni życia. Został
        rozstrzelany 11 października 1943 roku, na skutek złośliwego donosu
        powiadamiającego władze obozu o pomocy Mosdorfa udzielanej więźniom żydowskim.
    • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko. 08.08.06, 22:24
      www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060729&id=my12.txt
      www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060803&id=my11.txt
      www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060805&id=my16.txt
      www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060807&id=my11.txt
      Narazie wystarczy bo sam nie doczytalem ,ale jeszcze pewno doloza
      jak zapowiadaja.
      • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko. 09.08.06, 03:08
        tychik1 napisał:

> www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060729&id=my12.txt
        > www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060803&id=my11.txt
        > www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060805&id=my16.txt
        > www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060807&id=my11.txt
        > Narazie wystarczy bo sam nie doczytalem ,ale jeszcze pewno doloza
        > jak zapowiadaja.
        T:I mamy kolejne ale najpierw stare:
        www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060728&id=my11.txt
        i nowe:
        www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060809&id=my11.txtCDN
        • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko. 09.08.06, 03:11
          To mialo byc:
          www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060809&id=my11.txt
      • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko. 10.08.06, 03:57
        No i jest kolejny odcinek :
        www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060810&id=my12.txt
        Mysle ze nad ta cala dyskusja wisi jedna sprawa :
        "ODSZKODOWANIA !".
        Zreszta to wisi nad Polska i to ze strony niemieckiej tez.
        Przegralismy w 1939,potem w Jalcie,potem plan Marszala ,dalej lata
        komunizmu,ale widocznie to wszystko malo.
        To co sie dzieje mozna juz nazwac jawna agresja na Polske!
        Powinnismy sie zjednoczyc przy Kaczynskich i ich parti,
        pisze to jako zwolennik LPRu

• wet3 Re: tychik1 11.08.06, 19:47
          tychik1 napisał:

> No i jest kolejny odcinek :
          > www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060810&id=my12.txt
          > Mysle ze nad ta cala dyskusja wisi jedna sprawa :
          > "ODSZKODOWANIA !".
          > Zreszta to wisi nad Polska i to ze strony niemieckiej tez.
          > Przegralismy w 1939,potem w Jalcie,potem plan Marszala ,dalej lata
          > komunizmu,ale widocznie to wszystko malo.
          > To co sie dzieje mozna juz nazwac jawna agresja na Polske!
          > Powinnismy sie zjednoczyc przy Kaczynskich i ich parti,
          > pisze to jako zwolennik LPRu

Nie jestem zachwycony obecna koalicja, ale mysle tak samo jak Ty - nalezy ja
          popierac! Oni, wreszcie po 16-tu latach, jako pierwsi cos pozytywnego robia, a
          innej alternatywy na horyzoncie nie widac! Poniewaz, jako pierwsi robia cos aby
          panstwo wyprostowac, dlatego od czasu wyborow mamy na nich tak wsciekla i
          nieustanna nagonke! Czego podobnego poprzednie rzady nigdy nie doswiadczyly!
      • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko. 11.08.06, 02:34
        Troche juz tego jest wiec kolejne:
        www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060811&id=my11.txt
        • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko. 12.08.06, 03:49
          Jak juz zaczolem to musze tu zaprezentowac wszystko .
          Sam przerwalem czytanie na koryms tam odcinku ,ale jak znajde czas to wroce
          bo mysle ,ze warto.
          www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060812&id=my18.txt
          I do wet .
          Nie da sie miec wszystkiego wiec trzeba brac to co jest.
          A jest nie malo ,no i koszula zawsze blizsza cialu.
          Pozdrowienia
          • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko. 17.08.06, 03:36
            No teraz to spodziewam sie awantury:
            www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060816&id=my11.txt
            • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko. 18.08.06, 15:22
              Jest tego juz w zasadzie jak na mala ksiazke, a to wcale nie koniec.
              Ciekawe czy Gross sie jakos do tego ustosunkuje czy tez zbyje?
              Zbrodnie bezpieki:
              www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060818&id=my11.txt
      • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko. 19.08.06, 16:10
        I odcinek 11 "Przemilczane swiadectwa":
        www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060819&id=my51.txt
        • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko. 24.08.06, 00:31
          Odcinek 12:
          www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060823&id=my11.txt
          • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko. 26.08.06, 17:24
            Odcinek 13 "Zapomiano" nas przeprosic:
            www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060826&id=my71.txt
            • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko. 02.09.06, 19:26
              No i doczekalismy sie 14 odcinka:
              www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060902&id=my17.txt
              • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko. 08.09.06, 17:00
                Odcinek 15 :
                www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060906&id=my11.txt
                • wet3 Re: Jak juz czytac to wszystko. 08.09.06, 17:35
                  "tychik1" - wielkie dzieki. Pozdrawiam.
                  • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko. 09.09.06, 16:11
                    wet3 napisał:

> "tychik1" - wielkie dzieki. Pozdrawiam.
                    T:To jest bardzo wyczerpujaca odpowiedz,ciekawe jak zareaguje na to Gross?
                    Po zakonczeniu tego cyklu ND powinien to wydac w formie jakiejs malej ksiazki.
                    I odcinek 16:
                    www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060909&id=my20.txt
                    No i jeszcze cos z Ewangelii ,bardzo ciekawe jest tu tez kazanie :
                    www.naszdziennik.pl/index.php?typ=wi&dat=20060909&id=wi10.txt
                    Wszystkiego dobrego i duzo zdrowia.
                    • wet3 Re: tychik1 09.09.06, 17:29
                      tychik1 napisał:

> wet3 napisał:
                      >
                      > > "tychik1" - wielkie dzieki. Pozdrawiam.
                      > T:To jest bardzo wyczerpujaca odpowiedz,ciekawe jak zareaguje na to Gross?
                      > Po zakonczeniu tego cyklu ND powinien to wydac w formie jakiejs malej ksiazki.
                      > I odcinek 16:
                      > www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060909&id=my20.txt
                      > No i jeszcze cos z Ewangelii ,bardzo ciekawe jest tu tez kazanie :
                      > www.naszdziennik.pl/index.php?typ=wi&dat=20060909&id=wi10.txt
                      > Wszystkiego dobrego i duzo zdrowia.

Podzielam Twoja opinie. Ksiazka omawiajaca ten temat powinna zdecydowanie sie
                      ukazac! Pozdrawiam.
                      • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko 17.09.06, 17:14
                        Dzisiej cos nie moglem wejsc na Nasz Dziennik,ale jakos sobie poradzilem.
                        Odcinek 17:
                        www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=1021
      • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko. 24.09.06, 03:07
        No i mamy 18 odcinek:
        www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060923&id=my14.txt
        • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko. 29.09.06, 02:45
          Odcinek 19:
          www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060929&id=my11.txt
          • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko.- Przedostatnie 03.10.06, 02:49
            No i mamy odcinek 20. PRZEDOSTATNI
            Jest to bardzo wyczerpujaca odpowiedz Nowaka na ksiazke Grosa.
            Jeszcze raz wiec mocno sugeruje, zeby to wszystko ukazalo sie w formie
            jakiejs malej ksiazki.
            www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20061003&id=my11.txt
            • tychik1 Re: Jak juz czytac to wszystko.- Ostatnie ! 11.10.06, 20:44
              I jeszcze raz !
              CHCEMY WYDANIA W FORMIE KSIAZKI !!!!!!!
              Jest to bardzo wyczerpujaca odpowiedz na ataki Grosa.
              Odcinek 21 OSTATNI !
              "Jak walczyc z klamstwami" :
              www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20061007&id=my15.txt
    • adrem63 Kto potrzebuje antysemityzmu ? 09.08.06, 14:10
      Na marginesie tej i podobnych dyskusji wywoływanych przez „przyjaznych Polsce i
      Polakom” , spragnionych prawdy historycznej osobników, zastanawiam się czasami
      nad pytaniem postawionym w tytule.

Wmamwiać dzisiaj Polakom antysemityzm choćby i w kotekście historycznym, musi
      budzić sprzeciw, a nawet w określonych warunkach nastroje antysemickie. Z tego
      prawdopodobnie zdają sobie sprawę łajdacy żyjący z tego tematu, piszący aby
      wzbudzić pogardę i nienawiść do niczego niewinnych dziś ludzi.

Komu służy reanimacja antysemityzmu i w jakim celu podgrzewa się sztucznie to
      gasnące już w Polsce od dłuższego czasu zjawisko ?
      Jedynym, który próbuje znależć rzeczową i logiczną odpowiedź na te pytania jest
      prof. J.R.Nowak .
      W moim przekonaniu on nie sieje propagandy, jak chce czarek1, ale sam
      przeciwstawia się określonej propagandzie, propagandzie oczerniania Polaków
      ( z którą się podobno czarek1 nie zgadza i przeciwko czemu nawet czasami
      protestuje ).
      No to gdzież tu nonsens ? :-)
      Jak mawiał jeden z moich przyjaciół.

• czarek1 Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 09.08.06, 15:09
        Nowak jako wielka rewelacje podaje brutalnosc policji zydowskiej i ze Gross o
        tym nic nie napisal. Gross pisal na calkiem inny temat, natomiast Nowak chce
        ukazac brutalnosc zydowskiej policji, jako jeszcze jedna "zbrodnie zydowska" -
        jacy Zydzi byli w stosunku do seibei samych). Nowak liczy tu na ingnorancje
        swoich czytelnikow. W kazdym narodzei, w kazdej grupie zawsze znajda sie lotry
        i zdrajcy i kolaboranci wroga. "Zapomnial" ze istnaila po aryjskeij stronei
        garanatowa policja, zlozona z Polakow (po prostu pzredwojenna PP), ktora byla
        rowneiz brutalna i zneinawidzona pzrez Polakow, a ktora w stosunku do Zydow
        zachowywala sie tak samo, jak okupant. Czy przypominanie historycznej prawdy
        jest lajdactwem?
        • adrem63 Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 09.08.06, 15:56
          Nie chodzi o szczegóły – chodzi o wymowę tego „dzieła” Grossa.
          Tak i dzisiaj, istotne jest nie to co robili kiedyś poszczególni łajdacy po obu
          stronach,
          tylko do czego dzisiaj zmierzamy.
          A celem powinno być życie bez nienawiści między narodami.
          Przypominanie prawdy historycznej jest wtedy łajdactwem, gdy „prawda” jest
          niezupełnie prawdą i ma służyć manipulacji ku nienawiści.
          • czarek1 Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 09.08.06, 17:43
            A czy Ty czytales ksiazke Grossa, czy tylko "recenzje' w wykonaniu ND? Czy
            umiesz wskazac, co jet prawda, a co nieprawda? Bo ja kiedys czytalem
            takaz "recenzje" filmu Pianista Polanskeigo wlasnie w ND, gdzie jej autor
            wyraznie pzryznal, ze nie musial wcale filmu ogladac, zeby a priori
            wiedziec ,ze jest to film zydowski dla Zydow i wobec tego antypolski.
            Ze celem naszym powinno byc zycie bez nienawisci miedzy narodami zgadzam sei w
            100%. Ale zeby moc odeprzec szkalujace Polske uogolnienia, trzeba wyjasniac, a
            nie wybielac. Grupa Rydzykowa wylacznie wybiela, jednoczesnei oczernaijac
            wszystkich Zydow a to w oczach opinii swiata pograza nas, jako ludzi calkowicie
            niewiarygodnych. Ponadto, Nowak et consortes walcza z tymi, ktorzy Polske
            szkaluja na zasadzie "odwetu", poprzez szkalowanie wszystkich Zydow, nazywajac
            zbrodnie ludzi, ktorzy wyslugiwali sie rezymowi w imie ideologii "zbrodnaimi
            zydowskimi". Czy wszyscy polscy Zydzi maja pzrepraszac Polakow za zbrodnei
            katow UB itd. ktorzy katowali samych Zydow tez, a wraz z katami pochozdenia
            zydowskiego dzialali tak samoi zbrodniczo liczni lotrzy polscy bez korzeni
            zydwoskich? Czy lajdactwem jest zajmowanie sie historia?
            • zabek211 Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 10.08.06, 06:42
              p.czarku- łajdactwem jest zajmować się historią w y b i ó r c z o, żeby
              uzasadnić jakąś tezę -być może dla pieniędzy lub zamówienie). Nowak ma
              całkowitą racje, kolaboracja żydów z sowietami w 39r. jest faktem, przy ich
              udziale -choć nie wyłącznym- sporządzono listy wywożonych na sybir, oni
              organizowali powitania wojsk radzieckich- w tym i w Jedwabnem.Trudno więc o
              miłość!! Przy istnieniu w Polsce przed 39r. narodówki -stało się to co się stać
              musiało.A łajdaków było dużo po każdej stronie -choć patentu na boaterstwo nie
              miał nikt, a każdy miał obowiązki wobec własnej rodziny.Mnogość zachowań
              ludzkich w warunkach wojny -pozwala udowodnić k a ż d ą tezę, przez Gross
              również. Pozostaje pytanie po co on to robi?
              • wiktoriaka Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 11.08.06, 07:04
                p.czarku- łajdactwem jest zajmować się historią w y b i ó r c z o, żeby
                > uzasadnić jakąś tezę

Po co Grossto robi? Oczywiście po to, żeby o tym pamiętać. A czy my postępujemy
                inaczej? Po co w takim razie stale wywlekamy udział niektórych Żydów w
                zbrodniach UB?
                • wet3 Re: wiktorianka 11.08.06, 18:40
                  wiktoriaka napisała:

> p.czarku- łajdactwem jest zajmować się historią w y b i ó r c z o, żeby
                  > > uzasadnić jakąś tezę
                  >
                  > Po co Grossto robi? Oczywiście po to, żeby o tym pamiętać. A czy my
                  postępujemy
                  > inaczej? Po co w takim razie stale wywlekamy udział niektórych Żydów w
                  > zbrodniach UB?

Bo trzeba mowic prawde, a temat ten jest zupelnie nie opracowany. Kiedys nie
                  bylo wolno, a dzis ... okazuje sie, ze tez nie bardzo wolno! A przeciez bez
                  poznania prawdy po obu stronach nie ma mowy o wzajemnym zrozumieniu.
            • adrem63 Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 10.08.06, 11:14
              Naturalnie książki Grossa nie czytałem bo cenię sobie swój czas i nerwy.
              O książce słyszałem dość dużo choćby z dyskusjii jaka odbyła się w telewizji z
              udziałem autora, gdzie słyszałem pytania i zarzuty historyków z IPNu i
              odpowiedzi Grossa.
              To mi wystarczy.
              Czytałem też inne opinie choćby tą
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=44726439&a=44726439
              Napisałem kiedyś na forum poniższy tekst:
              Olewać i wyśmiewać !
              Takie traktowanie należy się nienawistnikom, którzy sieją nienawiść miedzy
              narodami w imię
              „prawdy historycznej” i „racji moralnych”, a przy okazji chcą zrobić kasę na
              książce o szokujących treściach.
              Pecunia non olet ( cebulą ).

Czyż muszę jeszcze dokładnie określać w którym miejscu mam książkę Grossa ?

Czytając twoje teksty zastanawiam się nad celem twojej aktywności.
              Albo chodzi ci o opluwanie RM i TV TRWAM albo o promocję książki Grossa, albo o
              jedno i drugie.
              Płacą ci za to, czy występujesz jako wolontariusz?
              • wet3 Re: adrem63 11.08.06, 03:10
                adrem63 napisał:

> Naturalnie książki Grossa nie czytałem bo cenię sobie swój czas i nerwy.
                > O książce słyszałem dość dużo choćby z dyskusjii jaka odbyła się w telewizji
                z
                > udziałem autora, gdzie słyszałem pytania i zarzuty historyków z IPNu i
                > odpowiedzi Grossa.
                > To mi wystarczy.
                > Czytałem też inne opinie choćby tą
                > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=44726439&a=44726439
                > Napisałem kiedyś na forum poniższy tekst:
                > Olewać i wyśmiewać !
                > Takie traktowanie należy się nienawistnikom, którzy sieją nienawiść miedzy
                > narodami w imię
                > „prawdy historycznej” i „racji moralnych”, a przy okazj
                > i chcą zrobić kasę na
                > książce o szokujących treściach.
                > Pecunia non olet ( cebulą ).
                >
                > Czyż muszę jeszcze dokładnie określać w którym miejscu mam książkę Grossa ?
                >

> Albo chodzi ci o opluwanie RM i TV TRWAM albo o promocję książki Grossa, albo
                o
                >
                > jedno i drugie.
                > Płacą ci za to, czy występujesz jako wolontariusz?

Jemu wyraznie chodzi o jedno i drugie. Dziekuje Ci za bardzo rzeczowa wypowiedz
                i pozdrawiam.
            • michnischerbeobachter Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 11.08.06, 18:52
              Łajdactwem jest instumentalne wykorzystywanie epizodów z historii, nadawanie im
              wymiaru reguły i propagandowe nadymanie.
              W latach 80. zaraziłem się filosemityzmem; zaczęło się chyba od
              obejrzenia "Skrzypka na dachu". Później wyjechałem do Stanów Zjednoczonych,
              gdzie zrozumiałem coś, co kiedyś powiedział bodajże Słonimski: mój filosemityzm
              był głupi. Wydawało mi się, że podobnego jak ja uczucia doświadczają w stosunku
              do Polski wszyscy ci uroczy "Rebbe Tewje", którzy przeżyli wojnę i
              wyemigrowali. Amerykańscy Żydzi natomiast potraktowali mnie z bezinteresowną
              nienawiścią z powodu mojego pochodzenia, czyli antypolonizmem. Opowiedziałem o
              swoich doświadczeniach moim żydowskim przyjaciołom, u których i z którymi
              pracowałem, którzy mówili po polsku, tęsknili do Polski i odwiedzali ją tak jak
              Izrael. Szukałem obrony przed niesprawiedliwością obcych Żydów u naszych,
              polskich Żydów, którzy wiedzieli, jak wyglądała wojna i co wtedy można było
              zrobić, a czego się nie dało. Wtedy pierwszy raz spotkałem się z opiniami, o
              których mówi pan Chodakiewicz w artykule na temat antysemityzmu i
              współodpowiedzialności Polaków za zagładę narodu żydowskiego.

Przekonanie Żydów o polskim antysemityzmie jest przekonaniem błędnym i jako
              takie jest problemem samych Żydów, z którym najlepiej niech sobie radzą sami.
              Nasz stosunek do Żydów jest obciążony trudnymi doświadczeniami współżycia pod
              zaborami i okupacjami z narodem, który mieszkał na naszej ziemi, a był obcy i
              nie chciał być swój.

A potem przyszło "wyzwolenie ludzkości" przez "postępową ideologię radziecką".
              W zbiorowej pamięci Polaków tkwi bardzo głęboko stosunek Żydów do bolszewików i
              wszelkiego lewactwa. O przychylnym stosunku Żydów do lewaków pisał w swoich
              pamiętnikach Jasienica. O tej niepojętej miłości Żydów do lewicowości pisze
              również Milton Friedman, mój idol, Żyd. Dla nas ta miłość oznaczała
              opowiedzenie się Żydów po stronie bolszewików i przeciw Polsce.

Polacy nie są antysemitami. Są natomiast historycznie zdecydowanymi
              antykomunistami. I tu pojawia się problem. Jeśli dyskutuje się z żydowskimi
              lewakami, natrafia się na podwójny standard. Podobnie jest w rozmowach o wojnie
              i okresie powojennym. Jeśli gdzieś został zabity przez AK, NSZ lub kogokolwiek
              innego komunista, ubek narodowości żydowskiej, to oznacza, że Polacy dopuścili
              się ohydnej zbrodni antysemickiej. Jeśli jednak zapytać, ilu było Żydów, którzy
              w partiach komunistycznych, UB czy NKWD zabijali Polaków, to napotyka się
              argument, że jest to objaw antysemityzmu, bo nikt, kto nie jest antysemitą, nie
              zadałby takiego pytania. Tak więc Polacy, walcząc z komunizmem, stanęli w
              bardzo trudnej sytuacji, która wymagała zdecydowania się, czy zabijali
              bolszewików jako komunistów, czy jako Żydów.

Jest to unikatowy problem dla Żydów, bo nie pojawiał się w przypadku
              Białorusinów, Ukraińców czy innych narodowości współpracujących na terenach
              polskich z bolszewikami. Dlatego nie mówi się o Polakach, że są antyrosyjscy,
              antylitewscy, antyukraińscy, antyniemieccy itd., tylko - antyżydowscy.
              Oczywiście, działo się w przeszłości wiele złego. I trzeba doprowadzić
              do "pojednania" między Polakami i Żydami, aby jedni zapomnieli o tym, że drudzy
              często bywali po przeciwnej stronie barykady
              • adrem63 Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 11.08.06, 22:33
                Ciekawy teskst.
                Jego słabość zaczyna się wraz z przylepianiem etykietek całym narodom.

>O przychylnym stosunku Żydów do lewaków pisał w swoich
                pamiętnikach Jasienica. O tej niepojętej miłości Żydów do lewicowości pisze
                również Milton Friedman, mój idol, Żyd. Dla nas ta miłość oznaczała
                opowiedzenie się Żydów po stronie bolszewików i przeciw Polsce. <
                Podobne zdanie o Żydach miał też Hitler.

>Polacy nie są antysemitami. Są natomiast historycznie zdecydowanymi
                antykomunistami. <

Z mojej wiedzy wynika, że nie można mówić o tego typu cechach narodowych, bo w
                obrębie narodów występują bardzo różne jednostki. Zawsze mówię, że w pewnych
                określonych warunkach każdy naród może wygenerować wystarczającą ilość katów,
                zbrodniarzy i łajdaków wszelkiego typu. Policzyć ich i ująć statystycznie jest
                bardzo trudno.

Ponadto nie mamy ani precyzyjnych definicji ( np. co to jest antysemityzm ) i
                nie wiemy jak i czym go zmierzyć oraz od jakich wartości pomiarowych możemy
                zjawisko zaliczyć jako ewidentne. Wymieniane cechy narodowe mają zmienne
                nasilenie.

Potocznie, a zatem bez żadnej pewności i poważnej podstawy mówi się, że Polacy
                są antyrosyjscy, antyniemieccy, Holendrzy też są antyniemieccy, a Francuzi
                antyangielscy zresztą Anglicy odpłacają im wzajemnością.

Na podobnej zasadzie ja sam jestem też antysemitą, z tym że natężenie mojego
                antysemityzmu można porównać do stężenia ostatniego tchnienia proroka Mahometa
                we wdychanym dziś w Warszawie powietrzu.
                Zawsze zachęcam, gdy ktoś mówi o antysemityźmie, do sprecyzowania o czym mówi.
                Jak na razie nie było chętnych do tego sprecyzowania.

Jeden z moich najlepszych przyjaciół był Żydem z pochodzenia.
        • wet3 Re: czarek1 28.08.06, 18:13
          Gross swiadomie falszuje historie i unika jak ognia czegokolwiek co
          przedstawialoby w zlym swietle. Jest to prostu KLAMCA!!!
      • nandux Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 09.08.06, 15:25
        Antysemityzmu potrzebuja ci, którzy chcą zakneblować usta Polakom. Antysemityzm
        nie istnieje w Polsce. Nawet Stowarzyszenia Żydowskie w Polsce potwierdzaja to
        poza pojedynczymi przypadkami.
        • czarek1 Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 09.08.06, 17:48
          Oczywiscie, antysemityzmu na taka skale, jak w pzredwojennej Polsce teraz nei
          ma. Ale jak wytlumaczyc te napisy na murach, et posty wulgarne w watkach tegoz
          forum, et spiewy kibicow na stadionach, te nazywaneim "Zydem" kazdego
          nielubianego polityka, zeby tylko go zdyskredytowac w opinii publicznej? Jak
          nazwac ksiazeczki BUbla. jak sklasyfikowac strone internetowa www.polonica.net ?
          Jak odneisc sie do faktu, z edo RM dzwoni ktos i mowi, ze "dobry Zyd, to martwy
          Zyd" a ksiadz prowadzacy NIE reaguje? Sam, bedac z wizyta w Polsec widzialem na
          wlasne oczy napis na budce przystanku tramwajowego napis" Zydy wypi...ac z
          Polski". Czy to wszystko nazywa sie jakos inaczej?
          • marius7m Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 09.08.06, 22:54
            na pocieszenie: żadne z ugrupowań otwarcie antysemickich, żaden polityk o
            takich poglądach nie zdobył w Polsce popilarności... nawet Giertych i Lepper
            cywilizują się, wiedzą, że "nie wypada".
            • wet3 Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 10.08.06, 01:19
              Pewnie "czarek1" go potrzebuje. Zachowuje sie jakby tylko on posiadal monopol
              na prawde. Dla mnie ludzie ktorzy neguja Finkeltseina nie maja nic a nic
              powaznego od zaoferowania w rzeczowej dyskusji.
          • srul Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 11.08.06, 14:00
            Czarusiu dziecko, widze że tresura Gadzinówki Wybiórczej przynosi oczekiwane
            przez oberredaktora efekty. To do ciebie nic a nic nie dociera, żeby coś pojać
            musiałbyćś wyzwolic sie z okowów streotypów narzucajacych pewne myślowe
            schematy. Tym schematem ,powielanym również przez histeryka Grossa jest
            uzasadnianie wszystkiego antysemityzmem. Żadnych subtelnosci ,żadnych niuansów,
            ignorowanie historycznego kontekstu, lokalnych uwarunkowań . Dopasowywanie
            epizodów wyłuskanych ściśle według klucza: jeśli pasuje do przyjetej z góry
            tezy jest wiarygodny i podchodzimy do niego afirmacyjnie. Jesli do tezy nie
            pasuje po prostu jest ignorowany i wrzucany do śmietnika.To nie jest uprawianie
            historii a zwykłą chamska agitacja postgoebbelsowska. Natomiast twoje dziecinne
            argumenty o napisach na murach są doprawdy rozczulajace. Jesli chciałbyś przez
            ten pryzmat rozpatrywać poważne zjawiska socjologiczne to gratuluje źródeł
            inspiracji i głębi refleksji. Jeśli tepy kibol który używa słowa zyd nie w
            kategorii etnicznej ale jako tej miary inwektywe jak CH** lub K**** jest dla
            ciebie reprezentatywnym przykłdem to żałosne. Podnoszenie zjawisk marginalnych,
            ekstremalnych z peryferii cywilizowanych standardów nie jest sposobem na
            prowadzenie duskusji a na jej ucinanie i sprowadzanie do poziomu bruku. Co to w
            ogóle za argument? To typowy objaw dla ludzi którym lektura GW sparaliżowała
            zdolnośc samodzielnego myślenia. Ta gazetka preferuje właśnie takie zbitki dla
            cwiećinteligentów, odwoływanie sie do skrajnosci, i transmitowanie ich na
            szerszy kontekst. To znacznie upraszczea i ułatwia proces kojarzenia i o to
            chodzi. Uciać wszelkie przejawy głebszej reflekcsji i spłycić do poziomu
            hasłowego.
            Dla scisłości, jestem ateistą, Rydzyka uważam za idiote i nie zycze sobie
            prostackich porównań z czy też szufladkowania mnie do tej kategori bo mogę sie
            odwzajemnic adekwatnie. Ale takie szufladkowanie to tez klasyczny chwyt
            michnikoidów. Ustawic sobie przeciwnika, ociosać siekierą uproszczeń żeby
            pasował do szabloniku standardowego przeciwnika. Najlepiej jeszcze wyposazyć go
            w gustowne moherowe nakrycie głowy.
            • adrem63 Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 11.08.06, 14:16
              Zgadzam się z tym co napisałeś prawie w całości. Jedyna różnica polega na tym
              że ja nie uważam o.Rydzyka za idiotę.
              Poza tym, ładnie to napisałeś.
              • wet3 Re: adrem63 11.08.06, 18:36
                adrem63 napisał:

> Zgadzam się z tym co napisałeś prawie w całości. Jedyna różnica polega na tym
                > że ja nie uważam o.Rydzyka za idiotę.
                > Poza tym, ładnie to napisałeś.

Mysle o Rydzyku tak samo jak Ty.
            • wiktoriaka Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 11.08.06, 14:20
              I co z tego, że sobie nie życzysz porównań. Kiedy niektóre poglady masz nie
              tylko zbieżne, ale identyczne z ojcem dyrektorem, to porównania nasuwaja się same.
              • srul Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 11.08.06, 18:07
                Dla prostaka to typowe, nie dostrzegać niusansów, różnic, subtelnosci. Mierzyć
                temperature przy pomocy linijki a wagę za pomocą termometru. Wam po prostu
                brakuje instrumentów wiec ułatwiacie sobie postrzeganie swiata przez ładowanie
                to worków z szyldami. Poza tym jeśli Rydzyk powie że słońce wschodzi na
                wschodzie a zachodzi na zachodzie lub ze woda jest mokra to nie widze powodu
                zeby te twierdzenia negować dla samej zasady, tylko dlatego że on to
                powiedział. Czas oddzielić poglady od ich nosiciela czy głosiciela .
                rozpatrywać je w kategoriach logiki a nie personalnych. Na tej zasadzie
                niedługo bedziecie negowali prognozy pogody w RM twierdząc ze to "moherowa"
                meteorologia. Trochę opamietania w tym schematyzmie. Nie uważam Rydzyka za
                idiotę dlatego ze neguje wszystko co mówi, choć znaczną czesc tak. Uwazam tak
                dlatego że robi to wsposób mało inteligentny.
              • srul Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 11.08.06, 18:12
                wiktoriaka napisała:

> I co z tego, że sobie nie życzysz porównań. Kiedy niektóre poglady masz nie
                > tylko zbieżne, ale identyczne z ojcem dyrektorem, to porównania nasuwaja się
                sa
                > me.

Rewelacja koleżanko, zbieżne są zwłąsza w tej materii że obaj jesteśmy
                zdeklarowanymi ateistami buahahahahaha. Bystrzaków wszedzie dostatek, modlili
                sie o deszcz a wymodlili fale kulminacyjną matołów.
                • wiktoriaka Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 11.08.06, 19:12
                  Chyba nie czytałeś mojego postu. Napisałam niektóre, a nie wszystkie. Obaj macie
                  kropka w kropkę taki sam pogląd na rolę Żydów w historii.

Mnie akurat nie przeszkadzają modły Rydzyka, jezeli ma taką potrzebę, to niech
                  się modli. To jego sprawa i jego słuchaczy. Po to jest radio religijne, żeby
                  zaspokajać takie potrzeby słuchaczy. Za to bardzo mi przeszkadza opowiadanie
                  dyrdymałów językiem tak zawiłym, że aż śmiesznym.
                  • michnischerbeobachter Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 11.08.06, 19:26
                    A jaki niby mam poglad na rolę żydów w historii. Nie referowałem tu tego tematu
                    wiec skad wiesz? Masz jakas wizję?. Podziel sie ze mna swoimi refleksjami na
                    temat moich domniemanych poglądów na temat o którym nie pisałem. czyżby jakaś
                    wizjonerska projekcja na miarę Wernyhory?
                    • srul Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 11.08.06, 19:28
                      sorry ale pisałem z innego nicka, którego używam na innym forum wiec czasem sie
                      miesza
                    • wiktoriaka Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 11.08.06, 19:29
                      To nie było do Ciebie. Posty się jakoś inaczej ułożyły. To była odpowiedź dla
                      Srula (taki m miły nick)
                    • wiktoriaka Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 11.08.06, 19:59
                      michnischerbeobachter

Cóż, nie wiedziałam, że jesteś jeden w dwóch osobach. Odpowiem Ci, ale nie
                      teraz. Teraz jestem ciut zajęta. Poza tym żeby nie być gołosłowna pofatygowałam
                      się i wyszukałam Twoje posty. Okazało się, że jesteś tak płodny, że sporą chwilę
                      zajmie mi przejrzenie tego.
                      Zaliczyłeś mnie do matołów z tej fali kulminacyjnej, ja w stosunku do Ciebie nie
                      byłabym tak radykalna. Nie jesteś matołem, po prostu jesteś źle poinformowany i
                      dlatego powielasz stereotypy.
                      • srul Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 11.08.06, 20:07
                        ciekawe jakie powielam ja a jakie ty. A moze ty powielasz stereotypy an temat
                        moich pozornych stereotypów.
                      • wet3 Re: wiktoriaka 12.08.06, 02:15
                        Przeczytalem Twoje wypowiedzi. Powiem Tobie prosto: "srul" nie popelnil bledu w
                        ocenieniu Ciebie!
            • gildarius Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 28.08.06, 03:22
              Właśnie, odnośnie tych wpisów na murach i nazywania innych żydami. Jak byłem
              srojtkiem (3 klasa podstawówki) przezywaliśmy się „ty żydzie” na zmianę z „ty
              idioto” lub „ty debilu”. Wtedy nawet nie wiedziałem kto to są ci żydzi (czy
              nawet Żydzi, bez różnicy mi było). Głupie to było, faktycznie wypadałoby z tym
              skończyć. Mam nadzieję, że dzieci już nie wyzywają się od żydów. Ale jak widać
              niektórym to zostaje.

A to wzięło się nam od pewnego świetnego kawału, który pozwolę sobie przytoczyć :).

W małym miasteczku gruchnęła wieść, że kto skoczy z wieży tamtejszego kościoła,
              przestanie być żydem. Od razu rzucili się tam Icek i Mosiek. Trochę się bali,
              ale w końcu Mosiek się odważył. Wgramolił się na wieżę, i po chwili wahania
              skoczył. Poobijał się, trochę połamał, ale poza tym było nieźle. Podbiega do
              niego Icek, pomaga mu wstać i krzyczy:
              —I co, juź? Jak się czujesz?
              A Mosiek na to:
              —Zjeżdżaj żydzie!

Ten kawał ma wiele wersji. Pozdrawiam wszystkich, i przestańcie wmawiać Polakom
              antysemityzm.
        • wet3 Re: Kto potrzebuje antysemityzmu ? 10.08.06, 01:29
          nandux napisała:

> Antysemityzmu potrzebuja ci, którzy chcą zakneblować usta Polakom.
          Antysemityzm
          > nie istnieje w Polsce. Nawet Stowarzyszenia Żydowskie w Polsce potwierdzaja to
          > poza pojedynczymi przypadkami.

A sprawa Jedwabnego od dawna zamknieta (sprawstwo mordu), wbrew ustaleniom
          powaznych historykow, wywolana zostala z zaswiatow na zamowienie "holokaust
          industry". Pecunia non olet!!!
      • wet3 Re: adrem63 09.09.06, 17:34
        adrem63 napisał:

> Na marginesie tej i podobnych dyskusji wywoływanych przez „przyjaznych Po
        > lsce i
        > Polakom” , spragnionych prawdy historycznej osobników, zastanawiam się cz
        > asami
        > nad pytaniem postawionym w tytule.
        >
        > Wmamwiać dzisiaj Polakom antysemityzm choćby i w kotekście historycznym, musi
        > budzić sprzeciw, a nawet w określonych warunkach nastroje antysemickie. Z
        tego
        > prawdopodobnie zdają sobie sprawę łajdacy żyjący z tego tematu, piszący aby
        > wzbudzić pogardę i nienawiść do niczego niewinnych dziś ludzi.
        >
        > Komu służy reanimacja antysemityzmu i w jakim celu podgrzewa się sztucznie to
        > gasnące już w Polsce od dłuższego czasu zjawisko ?
        > Jedynym, który próbuje znależć rzeczową i logiczną odpowiedź na te pytania
        jest
        >
        > prof. J.R.Nowak .
        > W moim przekonaniu on nie sieje propagandy, jak chce czarek1, ale sam
        > przeciwstawia się określonej propagandzie, propagandzie oczerniania Polaków
        > ( z którą się podobno czarek1 nie zgadza i przeciwko czemu nawet czasami
        > protestuje ).
        > No to gdzież tu nonsens ? :-)
        > Jak mawiał jeden z moich przyjaciół.

Nic dodac, ani ujac! Niestety, mamy pelno ludzi takich jak "czarek1" ktorym
        wyraznie zalezy na zaklamaniu, pisaniu nieuzasadnionych oskarzen i podsycaniu
        antysemityzmu. Widocznie niektorzy nie moga zyc bez antysemityzmu - tak samo
        jak ryba bez wody! Pozdrawiam.
    • marysia57 Re: J.R, Nowak znow sieje propagande 10.08.06, 05:56

Marek Szukalak

Israeli teens find shelter from Hezbollah rockets in Lodz, Poland.

Besieged by Hezbollah rockets,
      Israeli kids find shelter in — Poland
      By Dinah Spritzer
      August 8, 2006

PRAGUE, Aug. 8 (JTA) — Even a decade ago, almost no one could have predicted
      that Poland, of all places, would serve as a refuge for Israeli children.
      But a country that some Jews still think of as ground zero for European anti-
      Semitism is among the first in Central and Eastern Europe to sponsor a free
      getaway for young Israelis who were spending most of their time this summer in
      bomb shelters as Hezbollah sends rocket salvoes into the Jewish state." --------
      ---------------------
      • czarek1 Re: J.R, Nowak znow sieje propagande 10.08.06, 15:12
        marysia57 napisała:

>
        >
        >
        > Marek Szukalak
        >
        > Israeli teens find shelter from Hezbollah rockets in Lodz, Poland.
        >
        >
        >
        > Besieged by Hezbollah rockets,
        > Israeli kids find shelter in — Poland
        > By Dinah Spritzer
        > August 8, 2006
        >
        >
        >
        >
        > PRAGUE, Aug. 8 (JTA) — Even a decade ago, almost no one could have predic
        > ted
        > that Poland, of all places, would serve as a refuge for Israeli children.
        > But a country that some Jews still think of as ground zero for European anti-
        > Semitism is among the first in Central and Eastern Europe to sponsor a free
        > getaway for young Israelis who were spending most of their time this summer
        in
        > bomb shelters as Hezbollah sends rocket salvoes into the Jewish state." ------
        -
        > -
        > ---------------------
        • wet3 Re: J.R, Nowak znow sieje propagande 11.08.06, 17:24
          Nowak nie sieje zadnej propagandy. Mowi po prostu prawde, ktora jest dla wielu
          bardzo niewygodna!
        • marysia57 Re: J.R, Nowak znow sieje propagande 12.08.06, 04:13
          Nie martw sie o moj angielski. Napisanie czegos takiego " But a country that
          some Jews still think of as ground zero for European anti-Semitism" jest
          jawnym oskarzeniem Polski o najwiekszy w Europie antysemityzm. Dla wielu tych
          co historie II WS i Holcaust znaja pobieznie lub na podstawie ksiazek w wydaniu
          Grossa, lub innych POLAKOZERCOW stwierdzenie tego rodzaju obmywa Hitlera i
          Niemcow z antysemityzmu i jego konsekwencji.
      • wet3 Re: marysia57 10.08.06, 16:05
        marysia57 napisała:

>
        >
        >
        > Marek Szukalak
        >
        > Israeli teens find shelter from Hezbollah rockets in Lodz, Poland.
        >
        >
        >
        > Besieged by Hezbollah rockets,
        > Israeli kids find shelter in — Poland
        > By Dinah Spritzer
        > August 8, 2006
        >
        >
        >
        >
        > PRAGUE, Aug. 8 (JTA) — Even a decade ago, almost no one could have predic
        > ted
        > that Poland, of all places, would serve as a refuge for Israeli children.
        > But a country that some Jews still think of as ground zero for European anti-
        > Semitism is among the first in Central and Eastern Europe to sponsor a free
        > getaway for young Israelis who were spending most of their time this summer
        in
        > bomb shelters as Hezbollah sends rocket salvoes into the Jewish state." ------
        -
        > -
        > ---------------------
        • polonski Re: Zyd ..zyda 11.08.06, 04:44
          potraktowal nozem w brzuch w centrum sydney - australia.
          Kolega z sydney doniosl mi, ze sluchy chodza o tym, ze poklocili sie o metode,
          jak sprawniej wykonczyc ludzi w Libanie.
          • wiktoriaka Re: Zyd ..zyda 11.08.06, 07:13
            > potraktowal nozem w brzuch w centrum sydney - australia

Żebyś Ty Człowieku wiedział ile razy Polacy w Polsce "traktują się" nożem w
            brzuch. Widać, że Cię dawno tu nie było.
            • polonski Re: Wasc ..pozwoli,ze.. 11.08.06, 08:40
              polonski sie bedzie bronil i powie,ze chcial tylko zwrocic uwage na to, ze zyd
              faszysta ma czasami ludzka twarz i "zwierzece" uczucia.
              • wiktoriaka Re: Wasc ..pozwoli,ze.. 11.08.06, 08:47
                polonski napisał:

> polonski sie bedzie bronil i powie,ze chcial tylko zwrocic uwage na to, ze zyd
                > faszysta ma czasami ludzka twarz i "zwierzece" uczucia.

Podobnie jak Polak faszysta.
    • mannaznieba4 Re:niech gross napisze o żydwskiej policji !!! 11.08.06, 18:25
      i o tej części żydów którzy sprzedawali niemcom pozostałą część żydów.
      dlczego o tych jakże bolesnych sprawach obywateli polskich wyznania
      mojżeszowego historyk jak z koziej pupci tomasz gross nie pisze???
      • wet3 Re: mannaznieba4 11.08.06, 18:30
        mannaznieba4 napisała:

>Niech Gross napisze o zydowskiej policji!!! I o tej części żydów którzy
        sprzedawali niemcom pozostałą część żydów.
        > dlczego o tych jakże bolesnych sprawach obywateli polskich wyznania
        > mojżeszowego historyk jak z koziej pupci tomasz gross nie pisze???

To jest temat - tabu! O tym nie wolno pisac! Przeciez Zydzi nigdy nie wydawali
        swoich Niemcom! Judenratow tez nigdy niebylo. Niech ktos odwazy sie o tym
        napisac, to z gory ma przechlapane!
        • marius7m Re: mannaznieba4 11.08.06, 18:50
          czyżby? piszesz tak, ponieważ nie przeczytałeś ani jednej poważnej książki...
        • srul Re: mannaznieba4 11.08.06, 19:47
          no właśnie, a czemu Groosbaum nie napisze o tym jaka to ilość Polaków w czasie
          wojny i po wojnie padła ofiarą...Polaków. Tu już nieborakowi zabraknie kalk i
          stereotypów którymi mógłby wszystko wujaśnić na poziomie tandetnego
          psychoanalityka. No i nie bedzie mógł użyć swojego ulubionego wytrychu
          wyjaśniającego wszystko: anti-semitismusu.
          • wet3 Re: mannaznieba4 11.08.06, 19:50
            srul napisał:

> no właśnie, a czemu Groosbaum nie napisze o tym jaka to ilość Polaków w
            czasie
            > wojny i po wojnie padła ofiarą...Polaków. Tu już nieborakowi zabraknie kalk i
            > stereotypów którymi mógłby wszystko wujaśnić na poziomie tandetnego
            > psychoanalityka. No i nie bedzie mógł użyć swojego ulubionego wytrychu
            > wyjaśniającego wszystko: anti-semitismusu.

Od wiekow wiadomo, ze NIC dobrego nie mozna spodziewac sie po "dzielach"
            pisanych na zamowienie okreslonej grupy inreresu!
            • y.y Re: mannaznieba4 11.09.06, 04:05
              wet3 napisał:

> srul napisał:
              >
              > > no właśnie, a czemu Groosbaum nie napisze o tym jaka to ilość Polaków w
              > czasie
              > > wojny i po wojnie padła ofiarą...Polaków. Tu już nieborakowi zabraknie ka
              > lk i
              > > stereotypów którymi mógłby wszystko wujaśnić na poziomie tandetnego
              > > psychoanalityka. No i nie bedzie mógł użyć swojego ulubionego wytrychu
              > > wyjaśniającego wszystko: anti-semitismusu.
              >
              > Od wiekow wiadomo, ze NIC dobrego nie mozna spodziewac sie po "dzielach"
              > pisanych na zamowienie okreslonej grupy inreresu!

Tak, tak, "wiadomo". Grupy interesu. Łże-elity, mówi się, oczywiste jest...

Won z forum antysemickie ścierwo!
    • unicef123 Re: J.R, Nowak znow sieje propagande 11.08.06, 22:47
      no i ma rację .
      Zdzieram sobie tutaj klawisze .
      Poczytaj "Tajną broń Izraela " .JM Jeziorański napewno wie więcej od ciebie czy
      ode mnie.
      Żydzi sprzedawali swoich ( według nich ) malutkich do GAZU DO KOMÓR GAZOWYCH
      Hitlerowi i jego służbom.W Szwajcarii mieli ( ci bogaci i cos znaczący ) pełne
      konta. Reszta dymiła smrodem w komorach gazowych.
      Gdyby nie moja rodzina ten smród palonych ciał powiększyłby się .
      Nieczepiaj się jak nie wiesz. Ucz się młody lub odczep się AGENCIE nie wiem
      jaki. Nie wszystkim można wcisnąć głupotę .KAPUJESZ??????????????
      • sclavus Re: J.R, Nowak znow sieje propagande 15.08.06, 14:45
        unicef123 napisała:

> no i ma rację .
        > Zdzieram sobie tutaj klawisze .
        > Poczytaj "Tajną broń Izraela " .JM Jeziorański napewno wie więcej od ciebie
        czy
        >
        > ode mnie.
        > Żydzi sprzedawali swoich ( według nich ) malutkich do GAZU DO KOMÓR GAZOWYCH
        > Hitlerowi i jego służbom.W Szwajcarii mieli ( ci bogaci i cos znaczący )
        pełne
        > konta. Reszta dymiła smrodem w komorach gazowych.
        > Gdyby nie moja rodzina ten smród palonych ciał powiększyłby się .
        > Nieczepiaj się jak nie wiesz. Ucz się młody lub odczep się AGENCIE nie wiem
        > jaki. Nie wszystkim można wcisnąć głupotę .KAPUJESZ??????????????

Tobie na pewno już nic wcisnąć się nie da - ty masz wciśnięte wszystko, co
        tylko się dało wciskać...
        Ech !!!
    • sauternes Re: J.R, Nowak znow sieje propagande 14.08.06, 03:37

Polska i Polacy nie sa antysemitami.
      Rozne kola syjonistyczne usiluja nam dorobic gebe liczac na to ze w koncu
      POlska wyplaci zydom ich roszczenia.

Jest zmasowany i skoordynowany ruch na rzecz ponizenia o opluwania Polski na
      arenie miedzynarodowej.

Ksiazka Grossa wpisuje sie w ta skoordynowana akcje przeciwko Polsce.

Jak Polska mzoe byc antysemicka jak prezydent Stoltzman to zyd,kolejni
      ministrowie spraw zagranicnzych musza wrecz legitymowac sie pochodzeniem
      zydowskim,minister spraw wewnetrzych i sprawiedliwosci to tez zydzi z
      pochodzneia,prezes publicznej telewizji to zyd Wildstein,naczelny radiowej
      Trojki to tez zyd,przed mikrofonami radia Trojki siedza
      Mann,Kaczkowski,Kantereit,Bugalski,Sosnkowski,Niedzwiecki itd.

I to ma byc kraj antysemicki???Wolne zarty...gdzie indziej jest takie
      skomasowanie na najwyzszych stanowiskach osob z pochodzeniem zydowskim .
      Powstaje pytanie a gdzie sa Polacy???

Prosze nie sugerowac ze jakas mazanina na plocie to jest antysemityzm:-))))
      To sa smieszne sprawy.

Na krakowskim Kazimierzu graja zydowskie melodie; gdzie indzziej mozna
      spotakac taki folklor????Swobode wyrazania swojej zydowskiej kultury??

Zydzi przed wojna stanowili liczbe 3,5 miliona w Polsce; najwieksza na swiecie
      skupisko zydow. I w tym sie mialby przejawiac antysemityzm.??Ze taka liczba
      znalazla warunki do pracy ,bogacenia sie i rozwoju swojej religii; to jest
      antysemityzm????:-))

Zydzi nei byli za to wdzieczni Polsce ; w najlepszym razie byli obojetnie wobec
      dazen nniepodleglosciowych Polski,a wiele razy wyrazali nienawisc do kraju
      ktory dal im wszelkie prawa i przywieleje.Na tym tle byly napiecia miedzy
      Polakami i zydami.

Mozemy dumnie nosic glowy>..my Polacy.
      • sauternes a co do piszacego tu Kaluskiego to manipulant 14.08.06, 03:41
        wystarczy tu spojrzec:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=37338100&a=37361439
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=43307071&a=43373798
        i porownac i wyciagnac wnioski.....
        • sigact1 Re: a co do piszacego tu Kaluskiego to manipulant 14.08.06, 03:55
          sauternes napisała:

> wystarczy tu spojrzec:
          >
          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=37338100&a=37361439
          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=43307071&a=43373798
          > i porownac i wyciagnac wnioski.....

Oddawałem sie pracy tfurczej. Pomyślałem: "no, może cóś na deser przed pójściem
          w pielesze". A tu nie ma kretyna.
          Nie ma się kim pobawić. :-(
      • wiktoriaka Re: J.R, Nowak znow sieje propagande 14.08.06, 08:04
        sauternes napisała:

>
        >
        > Polska i Polacy nie sa antysemitami.
        > Rozne kola syjonistyczne usiluja nam dorobic gebe

Rzeczywiście, nie spotkałam nikogo ani osobiście ani na forum, kto otwarcie
        deklarowałby : jestem antysemitą.
        Może warto byłoby w takim razie porozmawiać o tym, co to jest antysemityzm. Żeby
        dyskutować, trzeba najpierw uzgodnić znaczenie słów, których w dyskusji używamy.
        Inaczej nigdy się nie zrozumiemy i będziemy tylko obrzucać się kolejnymi obelgami.
        Czym zatem wg Ciebie jest antysemityzm, co znaczy to słowo? Jakie poglądy czy
        cechy ma człowiek, o którym powiedziałbyś : to antysemita?
        Oczywiście mówimy tu o poglądach, a nie o napadach na Żydów, niszczeniu grobów
        itp., bo takie czynne napaści to chuligaństwo albo bandytyzm (spowodowany
        antysemityzmem, ale bandytyzm).

• wet3 Re: wiktoriaka 14.08.06, 16:40
          Dawniej antysemita byl ten, ktory nie lubil Zydow, obojetnie czy mial ku temu
          racje uzasadnione czy nie. Dzis antysemita jest zwykle ten, kogo Zydzi nie
          lubia. Do tej kategorii Zydzi zaliczaja ludzi, ktorzy maja odwage cywilna i
          pisza prawde, jak chocby Zyd prof. Finkelstein, czy niezyjacy juz prof. Izrael
          Szahak. Robert Jerzy Nowak robi dokladnie to samo co Finkelstein i Szahak -
          pisze prawde na temat "holocaust industry", odpiera wszystkie klamstwa Grossa,
          dlatego wzbudza takie emocje i dlatego z tych przyczyn organizowana jest na
          niego nagonka - podobnie jak na RM i Michalkiewicza.
          • wiktoriaka Re: wiktoriaka 14.08.06, 18:20
            A Ty, o kim powiedziałbyś, że to antysemita?
            • wet3 Re: wiktoriaka 14.08.06, 19:10
              wiktoriaka napisała:

> A Ty, o kim powiedziałbyś, że to antysemita?

Dlaczego mam sie trudzic. Podam definicje ze slownika PWN, tomI, s.66
              Antysemityzm <uprzedzenie, nienawisc, wrogosc w stosnku do Zydow zwiazane z
              nietolerancja, nacjonalizmem i rasizmem>
              Masz trzy glowne "skladniki": nienawisc, nietolerancje i wrogosc BEZ
              jakiejkolwiek przyczyny czy tez powodu.
              • maaac antysemityzm 15.08.06, 09:58
                :)
                Oczywiście że BEZ. Jeszcze nie spotkałem wypowiedzi, czy opisu działań
                skierowanych przeciwko Żydom BEZ powodu. Zawsze JAKIŚ powód był. Czy to
                przerabianie dzieci na macę czy to witanie spontaniczne wojsk radzieckich.
                Tak samo trudno gdziekolwiek spotkać 'antysemitę', no może czasem się ktoś do
                tego przyznaje mówiąc, że jest to odpowiedź na żydowski antypolonizm.
                • polonski Re: A ty jak zwykle po omaacku.. 15.08.06, 10:33
                  Wystarczy podazac z duchem czasu a powodow jak zwykle mnostwo.
                  Mordowanie dzieci i kobiet w Libanie w skali takiej, ze nie ma sie sily siegac
                  w przeszlosc.
                  • wiktoriaka Re: A ty jak zwykle po omaacku.. 15.08.06, 11:20
                    A czy masz w ogóle siłę myśleć?
                • wet3 Re: maaac 28.08.06, 17:51
                  maaac napisał:

> :)
                  > Oczywiście że BEZ. Jeszcze nie spotkałem wypowiedzi, czy opisu działań
                  > skierowanych przeciwko Żydom BEZ powodu. Zawsze JAKIŚ powód był. Czy to
                  > przerabianie dzieci na macę czy to witanie spontaniczne wojsk radzieckich.
                  > Tak samo trudno gdziekolwiek spotkać 'antysemitę', no może czasem się ktoś
                  do
                  > tego przyznaje mówiąc, że jest to odpowiedź na żydowski antypolonizm.

Pragne Ci przypomniec, ze spontaniczne witanie wojsk sowieckich oraz pozniejsza
                  wspolpraca Zydow z sowietami naleza do rangi SUPER POWODOW!
              • adrem63 Re: wiktoriaka 15.08.06, 11:53
                Wszystkie te przymiotniki wyglądają na stopniowanie jednego określenia:
                uprzedzenie – nietolerancja – wrogość – nienawiść

uprzedzenie – „słyszałem, że Żydzi chcą rządzić światem”
                nietolerancja – „nie życzę sobie żadnych Żydów w moim otoczeniu”
                wrogość – „trzeba zwalczać żydowski nacjonalizm”
                nienawiść – „Żydzi są sprawcami większości nieszczęść tego świata i lepiej żeby
                ich nie było”

Czy człowiek uprzedzony to już antysemita ?
                W ramach wymienionych postaw może być jeszcze szereg różnych odcieni i natężeń.
                Ludzie zmieniają poglądy i nastawienia.
                O ile jeszcze pojedyńczego człowieka czy grupę ludzi można od biedy
                zakwalifikować, o tyle cały naród określić jako antysemicki to już czynność
                bardzo ryzykowna.
                Ci którzy to czynią ściągają na siebie podejrzenie, że nie mają uczciwych
                zamiarów.
                • wiktoriaka Re: wiktoriaka 15.08.06, 12:14
                  O to dokładnie mi chodzi. Obwinianie o cale zło tego świata jakiegokolwiek
                  narodu jest obrzydliwe. Wcale nie twierdzę, że wśród żadnych Żydów nie ma
                  antypolonizmu, oczywiście że jest i jest tak samo wstretny jak antysemityzm.
    • daniel40 Re: A kto normalny przejmowałby się bełkotem 15.08.06, 09:01
      przydupasa Rydzyka:)?
    • unicef123 Re: Kompletna żenada 24.08.06, 01:50
      jak jest juz 60 pare lat po wojnie to SS-man jest przyjacielem Polaka.
      Honorowym gdańszczaninem - to jakas paranoja kompletna.

----
      Głupota tez jest darem Bożym ale nie nalezy jej nadużywać.sic
    • indris Standardową metodą władz PRL... 28.08.06, 10:04
      ...było publikowanie tzw miażdżenia niesłusznych dzieł, które większości
      czytelników były nieznane. Nasz Dziennik postępuje podobnie.Dopóki "Strach"
      Grossa nie ukaże sie po polsku, do tez J. R. Nowaka trudno się odnieść.
      Można jednak doradzić czytelnikom tekstów J. R. Nowaka, by traktowali je z
      daleko posuniętą ostrożnością. Jego (Nowaka) książka "Czarna legwenda dziejów
      Polski" dowodzi, że jest on zdolny do graniczącej z fałszem manipulacji (por.
      opinie o degradacji tolerancji religijnej w Rzeczypospolitej Obojga Narodów).
      • wet3 Re: indris 28.08.06, 17:53
        Czytalem prawie wszystkie pozycje Nowaka. On NIE manipuluje. On pisze prawde!
    • trydzyk to komunistyczny aparatczyk 28.08.06, 17:59
      polecam zapoznac sie z jego tworczoscia w l.1956-89, jak rowniez biografia (na
      swoich stronach nie wspomina nic o posadzie ambasadora PRL na Wegrzech). To
      zwykly, plugawy sowiecki agent.

F.
      • wet3 Re: trydzyk 29.08.06, 02:20
        trydzyk napisał: <to komunistyczny aparatcyk>

> polecam zapoznac sie z jego tworczoscia w l.1956-89, jak rowniez biografia (na
        > swoich stronach nie wspomina nic o posadzie ambasadora PRL na Wegrzech). To
        > zwykly, plugawy sowiecki agent.
        >
        > F.

Wiem o tym bardzo dobrze. Dlatego podchodze do niego ostroznie. Przeczytalem
        jego poztycje, ale dotychczas na klamstwie go nie przylapalem.
    • ja.wars To raczej Gross i jemu podobni rasisci 24.09.06, 04:13
      talmudysci sieja wokol nienawisc i pogarde do Polakow. Niech ten gross zostanie
      w USA wsrod innych zydowskich nienawistnikow i zlodziei z biznesu holokaust.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka