kadykianus
24.07.08, 18:24
To jeden z najbardziej optymistycznych artykułów jakie ostatnio przeczytałem na temat Polaków. Jestem zachwycony tym i nie dziwie sie absolutnie autorom badania, ze także są zachwyceni. Jeśli z polską młodzieżą rzeczywiście jest tak, jak pokazują te badania to możemy śmiało mówić, ze będziemy kiedyś żyć w naprawdę fajnym kraju.
Mnie sie marzyło społeczeństwo otwarte wedle Poppera. Zasadniczo byłoby super gdyby na tym poprzestać. Taka druga Szwecja. Kraj w którym fajnie sie żyje. Bez demagogii, idiotycznych przywódców religijnych, bez kaczyńskopodobnych oszołomów itp. - wiadomo.
Ale widzę, ze to tez nie będzie to! Zanosi sie na to, ze Polska będzie krajem nie nowoczesnym ale ponowoczesnym! Zupełnie inna jakość. Zupełnie inna konstrukcja. Nie przewidziana wcześniej.
Trudno to ogarnąć ale marze, żeby żyć w tak niesamowitym, nowoczesnym społeczeństwie. Poza tym, wydaje mi sie, ze ta nowa konstrukcja może być naprawdę realna bo nie jest schematyczna. Nie da sie jej wywnioskować z tego, co znamy do tej pory. To tylko przemawia za jej autentycznością a wiec skutecznością. Szansą na realizacje. Oby!