Dodaj do ulubionych

Silny ból nóżek w nocy - do eksperta

22.10.09, 08:49
Pani Doktor, moja Córeczka ma skończone dwa lata. Od jakiegos czasu skarży się
na ból nóżek. Budzi się w nocy, popłakuje i mówi że boli nóżka. Smarowałam
przez jakiś czas maścią, pomagało. Ostatnio jednak w nocy nasiliło się to dość
mocno, płakała mocno i dopiero podanie leku przeciwbólowego pomogło. Czy są to
bóle wzrostowe czy zbadać w jakimś innym kierunku? I jak można pomóc?? Błagam
o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: Silny ból nóżek w nocy - do eksperta 22.10.09, 22:15
      przyczyną mogą byc tzw bóle wzrostowe ale moze byc też inna przyczyna, myslę,ze
      warto pokazać się pediatrze ten ew skieruje na badania krwi ew do ortopedy i ew
      jesli bedzie konieczność do reumatologa, czy ból jest jednej nóżki czy
      naprzemiennie czy lokalizuje się w jednym stawie czy w kilku czy była infekcja,
      czy stawy są obrzękniete?
      • motylek1407 Re: Silny ból nóżek w nocy - do eksperta 23.10.09, 09:11
        Witam, tak pokazuje ewidentnie np na kolanko albo na konkretna nozke. raz jedna
        raz druga. Tydzien temu zwalczyla jakiegos wirusa, miala temperature jeden
        dzien i minelo. Robilam badanie krwi, z ktorego wynikalo ze jest jakas infekcja
        wirusowa. A pediatar... na bilansie powiedziala ze centyle wskazuja ze bóle
        wzrostowe jak najbardziej moga byc. I tyle. Czy to prawda ze wit d3 moze tu byc
        pomocna? Nie wiem czy 2letniemu dziecku podaje sie jeszcze?
        • kasiaalbrecht Re: Silny ból nóżek w nocy - do eksperta 24.10.09, 14:48
          czy pomocna w tym vit d3 to raczej nie ale generalnie nawet do 18 roku zycia
          zapotrzebowanie wynosi 400 j co do nóżek moze wzrostowe a może poinfekcyjne
          warto poobserwować ew podając w razie bólu leki typu ibuprofen
          • motylek1407 Re: Silny ból nóżek w nocy - do eksperta 26.10.09, 09:46
            Dziekuje za odpowiedzi. Jak narazie nie powtorzylo sie to wiec albo bylo to
            rzeczywiscie poinfekcjny elbo przeforsowala Córci anóżki tego dnia. Pozostaje
            narazie z mascia a w pogotowiu mam Nurofen. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka