Dodaj do ulubionych

zum a cebion

26.10.09, 21:59
p. doktor, wyczytalam, że ważne jest aby zakwaszać mocz kiedy dochodzi do
częstych zum, mój syn ma już 2 za sobą a dopiero 4 miesiące, czy podając mu
cebion pomogę? cały czas pomiedzy anybiotykoterapiami podaje 1/4 furaginu

dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: zum a cebion 26.10.09, 22:02
      z pewnością nie zaszkodzi pani ale wskazan nie ma warto kontynuować profilaktykę
      furaginem a czy były już badania typu usg, cystografia?
      • zuzanka1313 Re: zum a cebion 26.10.09, 22:13
        obraz usg i rtg ukladu moczowego bez zmian... wszystko ok, a juz dwa razy wyszly
        bakterie E.coli...?
        • madziulec Re: zum a cebion 26.10.09, 22:44
          A z higiena malego jak??
          Jak z odciaganiem napletka przy kapieli???
          • zuzanka1313 Re: zum a cebion 26.10.09, 23:05
            higiena mysle wlasciwa, po kupkach mycie pod bieżaca woda plus mydlo, po
            siuskach nie, wczesniej (teraz juz nie) czyli po pierwszym zum az do drugiego
            rivanol przynajmniej wieczorem, podczas kapieli nie odciagam bo ponoc nie mozna
            wiec tylko odchylam ile sie da ale nie rozciagam i wymywam.... moze cos jeszcze?
            lekarz kazal oklady na noc robic z gazika namoczonego w rivanolu ale dla mnie to
            sredni pomysl bo przeiciez ten oklad namaka moczem i caly czas sie kisi ... czy
            zle mysle?
            • madziulec Re: zum a cebion 27.10.09, 09:15
              Rivanol sam w sobie nie jest glupi, ale strasznie wysusza, wiec mozna
              doprowadzic do jeszcez gorszego stanu, gdy skora na napletku zacznie pekac z
              przesuszenia. Malo fajne.

Jesli sa to rzeczywiscie ZUM (bo nie podawalas wynikow moczu) nie jest to spod
              napletka, bo deklarujesz, ze utrzymujesz dobra higiene dziecka, to nie zostaje
              Ci nic innego tylko zrobic cystografie i badania urodynamiczne.
              • zuzanka1313 Re: zum a cebion 27.10.09, 12:54
                zum :(, dwa razy e coli z tym 1 raz mocz z cewnika, cystografia byla wszystko ok
                • madziulec Re: zum a cebion 27.10.09, 14:34
                  a jakie byly parametry badania moczu?
                  • zuzanka1313 Re: zum a cebion 27.10.09, 15:28
                    to bylo badanie moczu z cewnika, pobrali przed cystografia

odczyn 7,0
                    cieżar właściwy 1,005 g/l
                    bialko opalescencja
                    cukier nb
                    ciała ketonowe nb
                    nabłonki nieliczne
                    leukocyty luzno pokrywają pole
                    erytrocyty luzno pokrywaja pole
                    bakterie nb

co do bakterii to dziwne dzien wczesniej w innym lab wyszly liczne, ale z
                    posiewu (tego moczu co wyzej) wyszly 10^6 e. coli

tak czy siak dostal augmentin, chcieli go wpakowac do szpitala ale poprosilam o
                    leczenie doustne i po kuracji wyniki ok, tzn leukocyty 0-2, bakterie pojedyncze,
                    białka niet
                    • madziulec Re: zum a cebion 27.10.09, 16:45
                      Takie wyniki nie wskazuja na zum.

Tak prawde mowiac.
                      No, ale to lkekarze lecza dzieci, nie ja.
                      • zuzanka1313 Re: zum a cebion 27.10.09, 17:19
                        no to na co wskazuja???? cholera mnie bierze jak pomysle ze musialam go blagac o
                        to zeby uniknac szpitala
                        madziulec, odebralam dzis biwe wyniki i ogolnie chyba ok, odczyn kwasny, reszta
                        nieobecna albo w normie, leukocyty 1-2 wpw ale nowosc... nieliczne szczepy
                        wapnia.... z czym to sie je??
                        • zuzanka1313 Re: zum a cebion 27.10.09, 18:31
                          raczej szczawiany wapnia... z rozpędu szczepy mi się wyczytały
                          :]
                          • madziulec Re: zum a cebion 27.10.09, 20:15
                            Tak myslalam ;)

Szczawiany wapnia.
                            Czym zywisz?

Poczytaj tu zum.org.pl/kamica-ukadu-moczowego.html
                            po czym:
                            zum.org.pl/dieta-przy-kamicy-moczowej.html pod katem kamicy szczawianowwej.

Zmnien tylko diete.
                            Nic wiecej i nie panikuj.
                            Potem znow zrob badanie moczu. Na spokojnie.
                            Aha, oczywiscie zmiana diety nie musi byc jakas diametralna ;)
                            Ale trzeba zwracac uwage.

PS
                            Przy okazji postaram sie uzupelnic diete, moze nawet dzis wieczorem, wiec tak do
                            konca tygodnia sprawdzaj, czy nei pojawilo sie cos nowego
                            • zuzanka1313 Re: zum a cebion 27.10.09, 22:03
                              tylko moje mleko w zasadzie, bo od 3 dni marchew mu wciskam...
                              • madziulec Re: zum a cebion 27.10.09, 22:33
                                No to moze byc naturalna sklonnosc organizmu i trzeba by zrobic badania pod
                                katem wlasnie kamicy.

Problem, ze tak naprawde niewielu nefrologow sie tym zajmuje :(
                                • zuzanka1313 Re: zum a cebion 27.10.09, 22:36
                                  jakie badania? na stronce jest podane ze usg pod katem złogów, cystografia
                                  mikcyjna (mial pod katem refluksu robiona i nic nie wykazala), czy przy okazji
                                  nie widzieliby tej kamicy?
                                  • madziulec Re: zum a cebion 27.10.09, 23:21
                                    Mogli nei widziec. To jak piszesz jest jeszcez male dziecko.

A robiliscie np. dobowa zbiorke moczu?
                                    Poziom wapnia?

Jak jest z ciemiaczkiem?
                                    Bo moze jest zachwiana gospodarka wapniowa?
                                    • zuzanka1313 Re: zum a cebion 27.10.09, 23:36
                                      jak nizej - 4,5 miesiaca ma, nie robilam dobowej zbiorki moczu - nic o tym nie
                                      wiem, ciemiaczko niby ok tzn lekarze ogladaja i zapisuja (chyba 1,5 na 1,5 cm)
                                      czasem pulsuje mowia ze ok, nie wiem czy to w morfologi mogloby wyjsc ale mial
                                      robiona przy cystografii i parametry w normach

mam namiary na 2 lekarzy ponoc dobrych ale urologow... skonsultowac warto, o
                                      dobrym nefrologu dzieciecym nie slyszalam, a lekarz na oddziale szpitala gdzie
                                      bylismy strach sie bac - bez wchodzenia w szczegoly
                                    • zuzanka1313 Re: zum a cebion 27.10.09, 23:39
                                      uuu ale ja chyba dobowej zbiorki moczu nie zrobie.... musialabym lepic na
                                      okraglo woreczki i potem mialabym odparzona skorke do pielegnacji chyba za maly
                                      jest na to....
    • zuzanka1313 Re: zum a cebion 26.10.09, 22:18
      pani doktor to jeszcze jedno pytanie, jeśli profilaktycznie to ile kropli
      dziennie tego cebionu żeby nie przedobrzyć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka