lukas.2004 06.11.09, 20:40 Pani Doktor, proszę o opinię na temet płukania nosa i zatok Sinus Rise u 5-letniego chłopca z duża skłonnośćią do infekcji wirusowych. Płuczę chętnie, ale mam obawy czy to nie szkodzi? Dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama9908 Re: Sinus Rinse 06.11.09, 23:10 witam nie jestem panią doktor ale odpowiem bo moja córka w wieku 6 lat miała dość długo płukane zatoki z krótkimi przerwami ok 3 miesiące, nie zaszkodziło, pomagało tylko doraźnie bo jak się okazało przyczyną był trzeci migdał no i alergia na roztocza. Odpowiedz Link Zgłoś
mama9908 Re: Sinus Rinse 06.11.09, 23:12 jeszcze dodam że nie tym preparatem tylko w przychodni Odpowiedz Link Zgłoś
mama9908 Re: Sinus Rinse 06.11.09, 23:14 uciekł mi poprzedni post więc piszę jeszce raz moja córka w wieku 6 lat miała dość długo plukne zatoki z przerwami ok 3 miesiące, nie zaszkodziło Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: Sinus Rinse 08.11.09, 12:28 Wydaje mi się, ze dla mojego synka jest to dobra metoda, ale nasz pediatra nie poleca codziennego plukania. No i mam dylemat. Czytam dużo dobrego, ale mam też zaufanie do naszego lekarza. Szukam więcej opini, tych fachowych i tych "mamusiowych". Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Sinus Rinse 08.11.09, 15:34 obaj chłopcy płuczą od prawie 3 miesięcy. Jak jest katar to 2 x dziennie jak nie ma to tylko wieczorem. Widzę same pozytywy. Duży katar trwał wprawdzie tydzień ale nie było żadnych poważniejszych konsekwencji (ucho), mały katar zdławiony w zarodku praktycznie w dwa dni. Jakie przeciwwskazania widzi pediatra? Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: Sinus Rinse 08.11.09, 22:01 Nie wiem, czy dokładnie powtórzę, ale chodziło o naruszenie ruchu rzęsek na kilka godzin po każdym płukaniu, co osłabia mechanizm obronny. Inny lekarz (laryngolog)mojej bratowej powiedział że "to czytanie głupot w internecie". Mnie z jednej strony też nie wydaje się naturalne takie płukania, ale z drugiej strony przez miesiąc płukałam i mały dobrze się czuł, a jak przestałam to po tygodniu infekcja wirusowa taka że hej. Mój mąż twierdzi że to przypadek. Ja wewnętrznie czujęże to jest dobre dla mojego dziecka, zawsze szukałam czegoś, co pomoże wypchnąć katar umiescowiony gdzieś daleko (nosem pocciąga często, ale jak wydmuchuje, to nic nie leci lub odrobinka). Moi znajomi mówią, że lepiej nie przesadzać, że ingerencja, lekarze też nie zalecają. Ale szukam opini na potrwerdznie mojego osobistego odczucia Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Sinus Rinse 09.11.09, 00:25 Laryngolog moich dzieci, która ich prowadzi od 3 lat, powiedziała, żeby płukać i miała nadzieję że to właśnie "poprawi transport" więc zdaje się coś zupełnie odwrotnego.Jak dla mnie lepiej jest wszelkie zalegające świństwa usunąć niż dać im się gromadzić. Ja na pewno nie zrezygnuję z płukania, no chyba że doszłoby do infekcji ucha to wtedy nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś