Dodaj do ulubionych

Zapalenie ucha

01.12.09, 19:48
Bardzo proszę o poradę. Córka 6 lat bierze 8 dzień antybiotyk Klacid na
zapalenie ucha. Wczoraj dziecko zaczęło się skarzyc na ból ucha, pani doktor
po badaniu stwierdziła, że to ucho bardziej jest w gorszym stanie i zmieniła
nam antybiotyk na ZInnat. Dzisiaj porobiliśmy badania krwi i wymazy z gardła i
nosa. Czekamy na wyniki. Dzisiaj dziecko już nie narzeka na ból. Dodam, że
córcia jak poszła do zerówki tak zaczęły się choroby już drugie zapalenie
ucha, pierwsze wyleczone Klacidem. W czwartek mamy wizytę u laryngologa.
Bardzo się martwię. Czy można tak zmieniać te antybiotyki, pediatra się
upiera, że to jedyne wyjście i trzeba podać jeszcze ten Zinnat przez 10 dni.
Jak zapobiegać tym zapaleniom uszu? Bardzo proszę o poradę i pocieszenie.
Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: Zapalenie ucha 01.12.09, 22:27
      klacid lekiem I rzutu w zapaleniu ucha nie jest... niekiedy zapalenia uszu lubią
      nawracać warto wtedy po kiku incydentach wybrać się do laryngologa by sprawdzić
      ew przyczyny sprawcze( np przerost 3 migdałka) sprawdzic słuch zobaczyć czy nie
      ma wysięku w uszach ale niekiedy 2 epizody i żadnych powikłań i nawrotów
    • dorek3 Re: Zapalenie ucha 02.12.09, 10:55
      jak nie działa to zdecydowanie trzeba. Skontroluj eto ucho po 2-3 dniach zinnatu aby być pewna że się poprawia i już ten antybiotyk działa.
      Rzeczywiście Klacidu w 1ym rzucie sie zazwyczaj nie stosuje. Zwykle Augmentin ES , Zinnat i jemu podobne w drugiej kolejności.
      Robienie wymazów w trakcie antybiotykoterapii jest bez sensu, nawet te średnio wrażliwe bakterie będą przytłumione i mogą nie wyrosnąć.
      Lecz u kontroluj uszy u laryngologa.
      • justybier Re: Zapalenie ucha 02.12.09, 11:55
        Dziękuję za porady. Jutro idziemy do laryngologa. Po pierwszym zapaleniu też
        byliśmy na kontroli i laryngolog stwierdził, że jest wszystko dobrze. Też mi się
        wydawało, że na antybiotyku wymazu się nie robi no ale pani doktor zleciła więc
        zrobiliśmy.
        Mam jeszcze jedno pytanie dziecko wybrał pierwszą serię Ribomunylu 7 grudnia
        powinniśmy zacząć druga dawkę. Co w tym przypadku zrobić, pani doktor poleciła
        aby się wstrzymać? Przegladałam to forym i stwierdziła, że nie tylko my mamy ten
        problem z uszami. Pozdrawiam
    • justybier Re: Zapalenie ucha 03.12.09, 16:37
      Byliśmy dzisiaj u laryngologa w szpitalu na NFZ. Bardzo się zawiodłam na pani
      doktor, badanie trwało bardzo krótko i pani laryngolog stwierdziła zapalenie
      ucha a tyle to wiedziałam od pediatry. Mamy dalej brać ten Zinnat i tyle. Pani
      doktor upiera się cały czas, że to sprawka migdała. Aha mamy iść na
      prześwietlenie tego ucha ale skierowanie będzie jutro od pediatry.
      Pani doktor była bardzo niemiła choć poprzednim razem byłam u niej prywatnie i
      było całkiem inne podejście. Na kontrole idę prywatnie ale już nie do niej.
      Znajomi polecili mi innego laryngologa. A badanie tego migdała zrobimy. Ale to
      już chyba po wyleczeniu. Ale się nażaliłam. Pozdrawiam i życzę zdrówka wszystkim
      chorym dzieciaczkom.
      • laura_anna Re: Zapalenie ucha 03.12.09, 19:51
        Pamiętaj tylko, aby odczekać po chorobie jakieś 2-3 tygodnie i dopiero badać
        migdał. Migdał to węzeł chłonny i z reguły ulega powiększeniu w czasie infekcji.
        Niestety laryngolodzy bardzo upraszczają sprawę i nakazując zabieg usunięcia 3
        migdała pozbywają się (ale nie we wszystkich przypadkach) skutków, nie wysilając
        się na zdiagnozowanie przyczyny.
        • justybier Re: Zapalenie ucha 03.12.09, 20:01
          Dziękuje bardzo za cenną wskazówkę laura_anna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka